2024-02-01 464 瀏覽
每次經過呢間專賣Scone嘅舖頭都好想試吓, 好似好香好吸引咁,咁啱見到有$100/3個嘅優惠,就下定決心買3個返屋企試吓🤣🐻芋泥麻薯 🍯🍯🍯呢個芋泥味比我想像中多,本身驚個味會好淡,都唔錯,中間仲有麻糬,啱晒一眾麻糬控😌🐻培茶麻糬 🍯🍯🍯本身唔係好鍾意食茶味Scone,不過又係見呢一種有麻糬,所以就俾個機會佢,加熱咗之後,伯爵茶味都幾出,味道唔錯,如果係伯爵茶應該都會幾鍾意🐻開心果🍯🍯🍯🍯開心果味係我嘅最想試嘅,要加$5,十分之唔錯,佢配埋嗰個開心果醬好正,好夠味,我加埋落其他scone嗰度都好夾🤣總括而言,係一間可以一試,但我未必會再試嘅舖頭😆總評分:🍯🍯🍯(3/5)

🐻芋泥麻薯 🍯🍯🍯

🐻培茶麻糬 🍯🍯🍯

🐻開心果🍯🍯🍯🍯

總括而言,係一間可以一試,但我未必會再試嘅舖頭😆

總評分:🍯🍯🍯(3/5)

外賣送餐
Blog 主認識Grandma’s scones,係因為幾年前睇咗一篇佢嘅報道,而將佢默默記在心上。Grandma’s scone係有一位好後生嘅藍大女廚主理,佢話係英國,每一個家庭,都會有自己嫲嫲流傳落黎既英式鬆餅食譜。而佢就將傳統英式鬆餅加以改良,做出一種屬於Grandma’s scone嘅,外脆內軟嘅鬆餅食譜。平時佢哋嘅主打,已經講緊有10幾款創新嘅口味。今年適逢中秋,佢哋又再推出中秋節限定味道,將中式西式黎個Crossover❤️。⭐️開心果奶黃鬆餅開心果味平時都有嘅,但今次就加咗奶黃,算係三款入邊比較西化嘅。開心果味好突出,內裏餡料口感濃得黎滑,面頭仲有啲nuts,好香堅果味,如果喜歡開心果嘅朋友,應該會覺得呢款好驚喜。⭐️奶黃鹹蛋黃鬆餅⭐️白蓮蓉鹹蛋黃鬆餅呢兩款都有一陣好香嘅鹹蛋黃味,將傳統味道加入英式鬆餅,襯返中秋節嘅主題,既傳統又創新。入面都保留返成隻鹹蛋黃,好應節👍🏻。能夠係英式鬆餅入邊,加入中式傳統口味,都算好特別,好impressive。其實講真,三款都好食,外皮脆但又唔硬,內軟而且濕潤。Blog主帶左個返公司叮黎食,叮完之後,嗰陣香味逗留左係pantry好耐🤭,個個都問

⭐️開心果奶黃鬆餅

⭐️奶黃鹹蛋黃鬆餅
⭐️白蓮蓉鹹蛋黃鬆餅

其實講真,三款都好食,外皮脆但又唔硬,內軟而且濕潤。Blog主帶左個返公司叮黎食,叮完之後,嗰陣香味逗留左係pantry好耐🤭,個個都問叮啲咩咁香😂。

2023-09-23 549 瀏覽
上網成日見呢間,不過網購通常要買好多,買一兩個就唔會囉。咁岩今日經過荃灣廣場間餐廳,見個logo同包裝咁熟面口,睇真啲原來真係平時上網見到呢間,就即刻買左個。點知,店員拎俾我既時候,話返去放焗爐用180度焗幾分鐘(唔記得幾分鐘了)。。。以為即食,點知原來要焗,有點兒。。所以返到屋企打開包裝。。。見到一個黑蚊蚊既石頭!?好硬好重之後放入多士焗爐焗左5-6分鐘聞到香味,憑感覺覺得差不多就拎出來。焗燶左少少🤏🏻但係,一口落去好鬆脆唔會好甜焙茶味剛剛好而且,中間有個白色麻糬,煙煙韌韌同外面口感完全相反,好正。不過我懷疑我焗得唔夠深入,所以入面未算好熱無左軟心既感覺,呢個我下次食會再注意下。無錯,呢件野係會有下次!

所以返到屋企打開包裝。。。見到一個黑蚊蚊既石頭!?好硬好重

焗燶左少少🤏🏻
但係,一口落去
好鬆脆唔會好甜焙茶味剛剛好
而且,中間有個白色麻糬,煙煙韌韌同外面口感完全相反,好正。

日式焙茶

無錯,呢件野係會有下次!

日式焙茶
之前一直Bookmark咗想食嘅Scone🥹終於撞啱時間去幫襯K11樓下嘅Popup Store!價錢各款唔同,亦可選擇$100買三個,揀咗伯爵茶、海鹽焦糖朱古力、抹茶麻糬~無焗返熱嘅情況下帶點濕度亦都鬆化,口感好實在,有少少鬆化嘅曲奇Feel!味道夠濃而唔會好甜,抹茶入面的麻糬都好軟Q😍如果焗返熱,配埋Clotted Cream就更好,不過Clotted Cream就要另外加錢買。⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯味道: 7/10服務: 8/10環境: 8/10打卡: 6/10CP值: 6/10推介值:7/10

味道夠濃而唔會好甜,抹茶入面的麻糬都好軟Q😍

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

味道: 7/10
服務: 8/10
環境: 8/10
打卡: 6/10
CP值: 6/10
推介值:7/10
2023-07-18 412 瀏覽
數唔到回購咗幾多次嘅scone shop🥰✨Taro mochi 如常好食,麻糬有拉絲🤤✨Pistachio 新品略嫌開心果味唔太濃,有開心果仁增加口感,另配一包開心果醬淋面,整體都係好食嘅,但定價$45🫣
數唔到回購咗幾多次嘅scone shop🥰

✨Taro mochi 如常好食,麻糬有拉絲🤤
2023-05-12 672 瀏覽
前幾日去sogo見到呢間pop up store, 佢個畫風好得意吸引左我去睇下! 雖然我平時唔係好中意食曲奇類既野, 但係就幾中意食scone! 平時去high tea好中意食佢外脆內軟既口感, 搽埋d clotted cream真係好正🤭 今次呢間做緊優惠$100/3舊 (原價好似係$38/舊), 咁我就買左3舊試下.冧酒提子味 (試食) - pop up store個到都有盤切左細細舊既俾大家試食, 個隻係冧酒提子味. 我平時係麻麻地冧酒提子味既野, 平時一定唔會主動買. 因為我好怕酒味太濃, 同埋唔係好中意食提子乾製品 (我中意齋食提子乾多d😂). 但係試食左之後覺得好驚人地好好食!😍 佢既冧酒提子味係淡淡地, 有d清新有d甜甜地咁, 係我食過最特別又好食既scone味道!芋頭麻糬 - Scone入面包左d芋泥同麻糬, 麻糬都好軟淋都有彈性可以有dd拉絲咁, 但因為太少所以都唔係好食得出夠唔夠煙un. 芋泥其實都偏少, 佢應該係淨係原味scone包住芋泥餡咁, 所以芋頭味唔係好重. 中意濃郁芋頭味既我就有d失望蕃茄乾巴馬臣芝士🍅 - 呢個店主/店員話似pizza味, 所以揀左黎

蕃茄乾巴馬臣芝士🍅 - 呢個店主/店員話似pizza味, 所以揀左黎試下. 食落雖然唔係好似pizza味, 但有少少蕃茄乾既香味, 好似d橄欖油浸蕃茄乾個隻味咁, 芝士味就唔算好突出. 不過佢難得係芝士味都唔會好漏好heavy, 雖然個味淡淡地, 我又幾中意佢個輕盈既感覺. 不過芝士迷就可能會失望

麵豉白朱古力🍫 - 呢個我問左店主/店員係咸定甜既, 佢話其實係咸既scone黎, 麵豉味會突出過白朱古力. 一咬第一啖覺得佢係偏濃味同偏咸, 會有想即刻飲水既衝動😂白朱古力味真係唔係好食得出. 我覺得呢隻味有少少太咸, 如果多少少甜味就好啦

其實本身諗住買伯爵茶味, 但試食完佢咁特別既冧酒提子之後忍唔住揀d平時少見既味道! 試完之後最後排名我竟然係最中意係佢既冧酒提子! 我覺得整體黎講呢間店既scone係比較輕盈d, 淡味d ge, 同幾岩我口味! 因為之前真係試過有d食落覺得太漏太heavy. 同埋我中意佢入面仲有少少濕潤. 我諗之後有機會既話我都會想試下佢其他味!

我試左即刻食, 雪雪櫃之後用焗爐焗熱食同埋微波爐叮熱食, 建議一定要即刻食或者用焗爐焗呀! 真係唔可以太懶用微波爐叮😂會即刻冇左個脆面架🙊
2023-03-27 844 瀏覽
經過K11 Art Mall見到好多pop up store,其中一間係賣英式鬆餅,鬆餅賣相好吸引,所以就買黎試下😍Grandma’s Scone係由一個80後既藍帶女廚開創,佢將傳統英式鬆餅既做法改良,混入左美式曲奇既技巧,所以佢地鬆餅既質感係比較鬆脆、濕潤,唔似傳統英式鬆餅咁乾同食落口會痴住d牙。💰$38/pc💰$100/3pcPop up store有好多種味道:🍁Original Maple 🍇Rum Raisin🌰Hazelnut & Cocoa🍵Match & Black Sugar Mochi☕️Hojicha Mochi🍫Seasalt Caramel Chocolate 🍷Baileys & Lotus Biscoff🫖Earl Grey Milk Tea 🍠Taro Mochi🍅Sun Dried Tomatoes & Cheese🍎Apple & Almond小編揀左Hazelnut& Cocoa、Seasalt Caramel Chocolate同Hojicha Mochi。我覺得Hazelnut & Cocoa味係最好食!鬆餅入面有好多榛子粒粒,配搭埋鬆餅香脆既

💰$38/pc

🫖Earl Grey Milk Tea
🍠Taro Mochi
🍅Sun Dried Tomatoes & Cheese
🍎Apple & Almond

我覺得Hazelnut & Cocoa味係最好食!鬆餅入面有好多榛子粒粒,配搭埋鬆餅香脆既質感非常搭,而且可可味道濃郁😍

Seasalt Caramel Chocolate 既朱古力味比較濃,海鹽焦糖味就唔係幾突出,而且味道偏甜。

Hojicha Mochi既焙茶味十分濃烈,入面仲有煙煙韌韌既mochi😍口感好特別!

🌟記得一定要整熱黎食!叮完/焗完出黎好香好脆😍
2023-03-21 689 瀏覽
呢間Grandma’s Scone已經比我book mark咗好耐,不過之前只係網店,買比較麻煩,今日經過K11 ,竟然發現佢有限定門市,都幾多人買,就一於試吓啦!😋本身諗住買兩個,但店員話依家做緊$100 3個嘅優惠,所以我就買咗三個😆第一個揀咗原味楓糖,有淡淡嘅牛油香,鬆餅入面唔乾,我就覺得冇乜特別,正正常常咁~第二個係冧酒提子,我覺得呢個都算幾有驚喜,一入口冧酒味已經好香,提子乾亦都唔少,算係幾好食嘅😋第三款就揀咗日式焙茶麻薯~一切開麻薯嘅比例唔算好多,但係都算幾煙靭,食得出幾香嘅焙茶味,呢個我覺得都ok~整體嚟講,終於慕名試咗,算係合格但係冇我想像中咁驚艷,可能我冇焗熱食爭少少😖而除返開一個都要三十幾蚊,我就覺得性價比唔太高,試一次就夠喇🤣

原味楓糖

冧酒提子

日式焙茶麻薯

2023-03-14
原味楓糖
冧酒提子
日式焙茶麻薯
2023-02-06 734 瀏覽
適逢last day諗緊食咩散水餅好,坊間有五光十色嘅散水餅,有啲餅乾係整晒圖案嘅,但係我想專注個味道,想同事食完會開心覺得好味嘅,所以就揀咗買Grandma scone!😊.喺網上填表格就可以訂唔同嘅味道,買滿一定嘅金額就可以喺上環kaffaine自取,好方便,唔一定要加送貨費拎。

2023-02-04
2022-11-16 772 瀏覽
路過見到有個好得意畫風嘅啊嫲👵🏼原來係間賣英式鬆餅嘅pop-up store😻估唔到英式鬆餅細細個(大約女仔手掌咁大🤚🏻),都幾飽肚🤰🏻日式焙茶麻薯鬆餅就咁拎上手都聞到有茶味🍵,一咬落去茶味就爆發啦~而質地好似蛋糕咁鬆軟🍰,甜度都啱啱好,我就略嫌麻薯有啲細舊,要食到好中間先食到,亦都冇咩甜/奶香味🤔但佢都幾煙韌~海鹽焦糖朱古力鬆餅焦糖醬爆哂出嚟💥,好香濃朱古力味🍫同好濕潤,幾好食😽不過呢款甜度比較高,所以比較膩口,同埋我就唔係話好食到海鹽味😂⭐️Btw, 我個人覺得焗翻熱同室溫食冇太大分別,不過熱食聞落香啲同甜少少🤏🏻

日式焙茶麻薯鬆餅

海鹽焦糖朱古力鬆餅

2022-08-08 621 瀏覽
藍帶女廚主理,口味眾多,有成10幾款,例如,焙茶麻糬、芋泥、伯爵茶等等,款款特別,款款想試。鬆餅用精美嘅湖水綠色包裝紙包好,再用麻繩綁住,外型夠晒吸睛,未食先攞滿分🥰啱晒用來做散水餅味道 Taste:😋😋😋😋/5消費 Spending:$30 /人 Person推介度 Recommendation:/5

味道 Taste:😋😋😋😋/5
消費 Spending:$30 /人 Person