2022-06-13 156 瀏覽
估唔到銅鑼灣都有咁好味既新加坡野食,而且價錢仲好抵,又唔洗加一。今日去開銅鑼灣行街,openrice 搵搵有咩食,見到呢間價錢又幾ok…仲有openrice coupon買,85折買$100券,用openrice pay就得。咁又真係幾抵。同埋見到d相都唔差,所以膽粗粗黎試下。星期六中午時分,都有唔少食客,但好彩唔洗等位。睇下餐牌,又真係幾抵,又有海南雞飯、肉骨茶、叻沙等等呢d出名既新加坡野食。我點了一客海南雞飯。其實我仲見有d可配埋肉骨茶或叻沙。不過今次我就主攻成個海南雞飯先。個海南雞飯套餐好豐盛,配上了一配又香又粒粒分明既黃油飯,食海南雞配上黃油飯,更香更好味,滋味到爆。另外仲有碗清雞湯,入面仲有菇,都幾多配料,湯好鮮甜,正。咁當然唔少得主角海南雞。海南雞又白又滑仲冇骨,啖啖肉好滋味。食海南雞仲配埋個三色醬,分別有甜豉油、辣醬、薑蓉。自行配搭,超惹味。另一個主食點了新加坡叻沙,濃濃既湯底好惹味,蝦味鮮甜仲要帶上微微辣辣好惹味既湯汁,湯汁掛住係油麵度,好惹味好吸引,係令人食到唔想停。呢碗叻沙都唔少餸,又有入曬味既豆卜、蝦等等,好正宗。小食點了一份咖央多士,超級好味。多士脆卜卜中間夾著

星期六中午時分,都有唔少食客,但好彩唔洗等位。

我點了一客海南雞飯。
海南雞飯

另外仲有碗清雞湯,入面仲有菇,都幾多配料,湯好鮮甜,正。

新加坡叻沙
咖央多士

小食點了一份咖央多士,超級好味。多士脆卜卜中間夾著厚厚牛油,同滿滿既咖央醬,超級惹味。
一啖咬下去,口感同醬都爆曬出黎,甜甜又香牛油味又脆,超好味。
沙嗲串燒

最後仲有兩支串燒,串燒可選雞、牛或豬
我們點了兩條雞串燒。啖啖肉好好味
飲埋個餐飲,超滿足。好惹味又抵食
2022-06-11
海南雞飯