2017-02-13 681 瀏覽
While many restaurant were past last orders at the City Plaza by 21.30 on a Friday, fortunately, Dondonya was accommodating.Brightly lit with a high ceiling was even more welcoming.The culinary experience was mixed, however, this place is worth revisiting.

Signature  pork  chop  on  rice
Curry  pork  cutlet  udon
2017-02-10
Curry  pork  cutlet  udon
2017-02-10 413 瀏覽
新年過後開工大吉,基於同某幾個差不多年紀既同事有個群,於是就約咗返工第一日食個開工大吉餐。本來唔想食呢間,即使同事已經一早喺太古城個 app 到拎唒幾間食肆既飛仔,但附近好食既餐廳都要等好耐,2 點要趕返去公司,唯有食呢間。坐低,過左陣先有人得閑理我地,都算。我地 4 個人,但佢比得 3 杯水,咩玩法?嗌完野食...15 分鐘後 3 個人既野食都陸續黎唒,剩返嗰個要催佢先黎,大家都等到眼訓 = ="其實不嬲都都對丼丼屋印象好差,因為係美心集團。我對美心集團既印象不嬲都差...美心集團喺裝修上真係冇得輸既丼丼屋既位好闊落,基金上太古店既間隔都令客人坐得舒服,唔會好迫好辛苦。天婦羅咖哩飯...um, 啲炸粉厚到呢......個份量應該最少有隻蝦既 3/4仲要炸到好乾...食完去立即要飲水。爽口彈牙? 哈哈哈哈哈 -_-成個餐係用咖哩汁搭救...用磚開出黎既咖哩汁又唔會太差既。不過有得揀既話唔會再幫襯 =,=

坐低,過左陣先有人得閑理我地,都算。

我地 4 個人,但佢比得 3 杯水,咩玩法?

其實不嬲都都對丼丼屋印象好差,因為係美心集團。

我對美心集團既印象不嬲都差...

美心集團喺裝修上真係冇得輸既

天婦羅咖哩飯...

仲要炸到好乾...食完去立即要飲水。

爽口彈牙? 哈哈哈哈哈 -_-

成個餐係用咖哩汁搭救...

用磚開出黎既咖哩汁又唔會太差既。

不過有得揀既話唔會再幫襯 =,=
天婦羅咖哩飯
2017-02-01
2016-11-17 1388 瀏覽
今日lunch好想食咖哩,之前一直想試丼丼屋,見未食過就去試下。由於一個人,好快就有位了。menu上都好多選擇,但由於唔鍾意食前菜,於是散叫了咖哩吉列豬扒飯。等左5分鐘就到了,咖哩好香,不會辣,豬扒炸得很鬆化但不會太油,好味!分量都ok, 夠飽下次再試下其他嘢,會再幫襯
下次再試下其他嘢,會再幫襯
2016-10-22 1250 瀏覽
午餐應高興,但吃到難食的很影響心情同工作力雞肉蛋蓋飯,雞件多但雪藏味太強,未解雪一點都不好吃,而用了珍珠米,但汁太多水滴滴,壓根兒不好吃。附沙律,蕃茄淋酸汁。麵豉湯味太淡如水,加了零碎菇看上去很曖昧不明。包飲品,檸檬茶加10元有牛奶軟雪糕,味道一。般唔太滑,奶味亦都普通 只是過口癮加一後要80元,質素一般,飯太濕太水,雞肉有雪味

午餐應高興,但吃到難食的很影響心情同工作力
附沙律,蕃茄淋酸汁。
麵豉湯味太淡如水,加了零碎菇看上去很曖昧不明。
包飲品,檸檬茶

加一後要80元,質素一般,飯太濕太水,雞肉有雪味
2016-09-01 1777 瀏覽
第一次食丼丼屋位置吾會太逼 坐得好舒服等左4個字先有野食滑蛋豬扒定食($100)麵鼓湯我最憎就係好咸既湯平時都吾鐘意叫湯但哩度既湯吾算咸都算大碗沙律細細碟無沙律醬比較健康!有鮮番茄滑蛋豬扒飯份量好大!蛋整到岩岩好 有小小流心 豬扒炸到好酥脆😂😂除左價錢偏貴我覺得都好好味!
第一次食丼丼屋
位置吾會太逼 坐得好舒服
等左4個字先有野食

滑蛋豬扒定食($100)

麵鼓湯

份量好大!
蛋整到岩岩好 有小小流心
豬扒炸到好酥脆😂😂

除左價錢偏貴
我覺得都好好味!
2016-09-01
2016-07-02 2559 瀏覽
平時去親丼丼屋都係食佢哋嘅日式刺身飯所以今次我就試下佢哋嘅熟食今次試咗十勝豚丼上枱時飯嘅表面鋪滿豚肉 豚肉表面有醬汁包圍 食落鬆軟有肉汁配上白飯口感好美味 醬汁岩岩好 令人好開胃 好適合和肉類一齊食
十勝豚丼
十勝豚丼
時常來丼丼屋吃飯,最期待還是一年一度與日本合作帶來特別丼。今年特別興奮,因為有我愛吃的海膽!這次合作陣容還特別盛大~因為與日本富士電視台、文化放送及東京巨蛋共同企劃,從日本於每年年初舉行、為期約十天的「東京故鄉祭」中的美食競賽「日本丼物選手權」中,將四款人氣丼飯帶來香港。打頭陣是連續兩年贏得選手權冠軍並成功取得「殿堂丼物」寶座、來自北海道利尻島「食堂丸善」的海膽丼。海膽丼用上著名的北海道利尻昆布及海膽,先將昆布及海膽煮成高湯,然後與北海道七星米一起烹煮。再放上蒸海膽與經過醃製的三文魚子醬油漬,配味噌湯及漬物,全套跟足「食堂丸善」的正宗做法。這道海膽丼,吃下去有點像海膽炒飯的味道,跟海膽刺身大有不同,但當然都充滿海膽的鮮甜味。整碗丼飯的精華,反而在於米飯當中,吸收滿昆布和海膽汁的米飯,味道濃郁香口,出色有驚喜。不過,相信不少人會以為是海膽刺身丼而吃不慣這個味道吧。販賣期間:2016 年 5 月 25 日至 8 月 23 日。供應時間:每日 12:00 - 14:00 及 18:00 - 22:00每店每日限定 30 食,晚市時間去過幾次,到 7 時左右就會賣光了,想吃記得襯早啊!

2016-06-03
2016-06-22 968 瀏覽
黎依度當然係食飯。我就食左個十勝帶廣名物豚丼,好似個名聽上去都幾特別,其實都係一塊豬扒。不過豬扒,尤其有番啲厚度既豬扒,要煮得好食,即係唔會太硬都幾考功夫,依碗就爭少少啦,偏乾,唔夠嫩口。不過勝在豬扒大份,味道幾濃,啲汁香甜送豬扒配搭得不錯,拉回一些分數。米粒都頗煙韌既,麵鼓湯就...總之係熱到好似熱水個隻,大家明啦.
2016-05-30 707 瀏覽
平時丼丼屋好多人等位,等好耐都食唔到難得今日六點未夠就肚餓,去食下丼丼屋等左3個字就有位名物海膽丼再一次被"每日限定"欺騙,又中伏啦!!!見佢餐牌上既圖片咁吸引,又話每日限售30碗,又海膽又魚子咁幾正咪叫黎試下,點知真係中哂伏一黎就見到啲海膽散哂,一粒粒咁,冇一件係完整既見到咁已經唔係太開胃食落冇味,鮮味腥味咩味都冇,好似食緊熟左既蛋咁啲魚子都一樣係冇咩味最正常就係碗麵鼓湯囉!果然餐牌圖片只供參考!好垃圾,好難食!
平時丼丼屋好多人等位,等好耐都食唔到
難得今日六點未夠就肚餓,去食下丼丼屋
等左3個字就有位

名物海膽丼
再一次被"每日限定"欺騙,又中伏啦!!!
咪叫黎試下,點知真係中哂伏
一黎就見到啲海膽散哂,一粒粒咁,冇一件係完整既
見到咁已經唔係太開胃
食落冇味,鮮味腥味咩味都冇,好似食緊熟左既蛋咁
啲魚子都一樣係冇咩味
最正常就係碗麵鼓湯囉!
果然餐牌圖片只供參考!好垃圾,好難食!
2016-04-17 2544 瀏覽
到太古城hea逛,去了丼丼屋吃午飯,要了一客滑蛋吉列豬扒定食$90。麵豉湯內,浮著三件豆卜,以及少許蔥花,味道較淡,不會過鹹。涼菜有兩片八爪魚伴青瓜漬,前者香腍具嚼勁,後者酸香清脆,醒神開胃也,只嫌份量較少。沙律入口質感清爽怡人,新鮮之作。白飯用上了日本珍珠米,夠軟糯煙韌,惜飯香不足。滑蛋吉列豬扒中的滑蛋,混入鮮香洋蔥和鮮甜醬汁同煮,入口滑不溜口,細嫩鮮美,且富蛋香,伴飯吃一流。吉列豬扒炸得外層金黃色脆,然肉質屬冰凍貨色,肉味和口感不免大打折扣了!
麵豉湯內,浮著三件豆卜,以及少許蔥花,味道較淡,不會過鹹。
沙律入口質感清爽怡人,新鮮之作。
白飯用上了日本珍珠米,夠軟糯煙韌,惜飯香不足。
2016-04-17
魚生質素高,但價錢較貴,環境很好,但勁排隊,很浪費時間,叫了芝士蛋,上枱的時候食物不夠熱,只是暖,好明顯食物是預先煮好的,之後翻熱,收那麼貴但啲食物根本不夠熱。另外叫了饅魚飯,很好味,但勁細碗,又貴,仍有改善空間。
魚生質素高
,但價錢較貴
,環境很好,但勁排隊
,很浪費時間,叫了芝士蛋,上枱的時候食物不夠熱,只是暖
  • 刺身沙律
2016-04-02 634 瀏覽
晚飯時間,見到餐廳內空出的位置有好幾張枱,所以就攞飛等帶位,等了又等,15分鐘還未按排到坐位,再過了幾分鐘終有位了。眼見場內的確有不少坐位騰空,相信是人手唔夠罷,飲食業真係越來越難請人🤔肚餓了,快快點菜,食物都很快送上! 首先是蔥燒牛肉飯,嘩,蔥真係好大條喎😳牛肉燒得有點乾,整個飯略微覺得醬汁唔夠。之後到小朋友的滑蛋雞肉飯,很好味,蛋同雞都十分滑👍🏻一個兩歲小朋友自己食了3/4😃 最後還點了親子刺身飯,三文魚不錯,不會太瘦,但三文魚子就不太新鮮,好腥😖這餐還可以啦,至少滿足了各人喜好😊

這餐還可以啦,至少滿足了各人喜好😊
2016-01-29 1049 瀏覽
係太古行完街,同女朋友去咗食丼丼屋。六點幾時間早,5使等位。坐低睇下食咩先xd我地5太肚餓,就叫咗兩個主食同一個小食。芝士竹輪卷炸過嘅芝士竹輪,表面有雙色嘅魚子,咬落去有濃濃嘅芝士味,香口又不油膩。芝士焗三文魚烏冬又係芝士野,我地兩個都好中意食芝士,所以就叫咗呢個烏冬。芝士好多,佈滿咗係烏冬上,一爽起會拉絲。三文魚味亦好突出,同烏冬好夾。特上盛大蝦海鮮丼嚟丼丼屋緊係要食刺身飯啦,大大碗入面有兩隻大蝦,三文魚,呑拿魚同三文魚子,非常豐富。刺身鮮甜,兩隻蝦啖啖肉,呢個價錢嚟講真係好抵呀!
係太古行完街,同女朋友去咗食丼丼屋。

六點幾時間早,5使等位。坐低睇下食咩先xd

我地5太肚餓,就叫咗兩個主食同一個小食。

芝士竹輪卷

芝士焗三文魚烏冬

特上盛大蝦海鮮丼

• 芝士焗三文魚烏冬
2016-01-25 868 瀏覽
排咗大半個鐘頭隊,終於有位了!選擇了十勝帶廣名物豚丼,個賣相幾吸引,但塊豚肉咬落去,有點乾同硬!個邊有D燒燶左,頗失望!D汁有些似燒肉醬,甜甜地幾開胃,配合熱辣辣白飯,D飯煲到一粒粒米,夠sticky, 但係不夠多汁! 配有一個麵鼓湯,整體一般!
排咗大半個鐘頭隊,終於有位了!

丼丼屋食堂 分店都算多, 好多時經過都想試試, 但排隊排到傻  是晚見有點時間, 就試試, 一排排了半個小時  因為排得太久了, 所以3個人都點了不少 先到的是滑蛋牛肉丼: 滑蛋的確做得不錯, 可惜牛肉無味, 事實是整個丼都無味, 好像沒調味的一樣因為有BB, 所以叫了芝士焗三文魚烏冬: 完全無味可言, 芝士和烏冬完全各有各存在, 芝士亦不香, 三文魚亦無味, 非常不濟! 芝士玉子卷: 其實跟嫂子都是因為這個芝士玉子卷而來的, 本身我自己不太好玉子, 因為覺得幾甜, 其實今次的玉子都甜, 不過芝子中和了不少, 令整體不會太甜, 芝子份量不錯味淋魚乾: 燒得非常香的味淋魚乾! 唔錯唔錯蒜片牛油雞腎: 雞腎味道不錯, 可惜蒜片太多, 而且有點燶味, 令到食雞腎都有少少燶味, 而且雞腎的份量未免太少了竹輪芝士卷: 配搭不錯, 唔好可以好有火花既配搭, 不過芝士令竹輪卷不會太寡, 味道亦不錯北海道四色丼: 叫完都幾後悔.... 魚生極不新鮮, $118 我不期待說有超好的水準, 但每一款的魚生都好像開始變壞似的! 又無味, 又無口感! 結果連魚生都吃不完, 臨走時還發現帶子已經變色了!
丼丼屋食堂
分店都算多, 好多時經過都想試試, 但排隊排到傻

是晚見有點時間, 就試試, 一排排了半個小時

因為排得太久了, 所以3個人都點了不少

先到的是
滑蛋牛肉丼
因為有BB, 所以叫了
芝士焗三文魚烏冬
味淋魚乾
: 燒得非常香的味淋魚乾! 唔錯唔錯
味淋魚乾
蒜片牛油雞腎
竹輪芝士卷
竹輪芝士卷
丼丼屋祡芋特飲
: 味道幾清香, 不會太甜
丼丼屋祡芋特飲
其實小吃不錯的, 可惜主菜完全不濟, 不太值排這麼久
2015-09-02