2012-05-28 40 瀏覽
自分に挑戦する第百回の発表には、何かをしなければならないと思います。それで、日本語の練習として、日本語でレストランレビューを書くことを決めました。寫到第一百篇,總是要來些特別些的吧?想了良久,決定寫一篇日文食評,作為一次寫作練習也好。(為讓各位了解其內容,我把日文和中文相間列出。)日本人も大好きな日本料理は?太古城に住んでいる日本人が多い(派遣社員と彼らの家族)ことは新鮮ではありません。数日前、亡くなったばかりの「金儲けの神様」と呼ばれていた邱永漢(キュウ‧エイ‧カン)さんの経歴を読むと、1990年に日本からの投資家を率い(同年、日本のバブルが崩壊した)、太古城の何百軒の住宅を買い入れたということを分かりました。日本人のあそこに群れるのは、そのときから始まりましたなあ…太古城有很多日本人居住(派駐來港工作的、並他們的家眷),已不是新鮮事了。這幾天留意到剛過世「賺錢之神」邱永漢的生平,才知道他曾在1990年率領日本投資者(同年,日本的經濟泡沫爆破),到太古城大手購入數百個單位。日本人在那裡的「聚居史」,會不會是那時候開始的呢?日本人住民が多いけど、太古城には、素晴らしくて日本人の行列もあ
自分に挑戦する

(為讓各位了解其內容,我把日文和中文相間列出。

日本人も大好きな日本料理は?

日本人住民が多いけど、太古城には、素晴らしくて日本人の行列もある日本料理はなさそうです。逆に他の地区には少なくありません。「丼丼屋」の支店はそこに開業されると、すぐに行列店になりました。しかし、お客様はほとんど香港人です。その日、僕とラブは映画を見る前にわざわざ来ました。六時の丼丼屋の前に、行列がまだないし、私たちは直ちに席に座りました。
雖然如此,但在太古城,精彩到連日本人都排隊幫襯的日本料理卻好像沒有一間
;外區反而有不少。<丼丼屋>在此開設分店後,瞬即成為這裡的排隊店,但吃的都是本地人居多。這天我們在看電影前,特來嘗試一番。六時,<丼丼屋>還未有人潮,我倆不用等便有位子了。

お値打ちセット

メニューを見ると、いつも込んでいる理由を分かりました。食事の値段は高くないし、いろんなセットもありました。百ドールで豊富な定食ができます。僕は牛丼セットにして、ラブは卵とじカツ丼定食を選びました。(定食は、2種類の漬物・サラダ・味噌汁が付けます。でも、デザートがありません。)
一看餐牌
,這兒經常客滿的原因很快就明白了:食品的價錢實在不貴,而且有各種不同的套餐。花一百塊不到,已可享用一個份量相當的定食了。我點了牛肉蓋飯套餐,同伴則選了滑蛋豬扒飯定食。(定食附有兩種醃菜、沙律和麵豉湯,不過甜品就欠奉了。)
カツ丼定食の全景
サラダは小さすぎたけど、野菜が新鮮とみなされる
沙律份量有點少,然而蔬菜也算是新鮮
油揚げ味噌汁の味は、ちょっと薄い
油豆腐麵豉湯,味道稍淡了些
漬物はまあまあ
醃菜只是一般
カツはやわらかくてジュウシー!
炸豬扒既軟熟又juicy,得!
牛丼セット
カルビは吉野家のより厚くて、うまみもしまりもよい
牛肉比吉野家的厚,卻更有肉味、肉質更緊緻

食事の感動する記憶

僕は牛丼を食べながら、日本語の先生の少年時代の逸事を思い出しました。そのときの先生は、勉強をして生活費のために肉体労働バイトをしていました。仕事は大変で、昼ご飯は近くの高くない吉野屋で食べました。めちゃくちゃ疲れた先生は、牛丼を手に取ると、なんとなく幸せをどんどん感じ、泣こうとしました。今の先生は、二十年前も香港に落ち着けたけれども、毎回吉野家に行くと、その感じをよく覚えます。「丼丼屋」の料理は、最高ではないはずですが、同じの幸せがありますかもしれませんね!
我邊吃著牛肉蓋飯,邊想起日語老師所說的一件逸事。讀書時代的他,靠打體力勞動的零工賺取生活費。工作很辛苦,而午餐就到在日本算便宜的吉野家解決。疲累的他拿起那熱騰騰的牛肉飯,不期然有一種叫人想流淚的幸福感湧出。現在,他來到香港二十年了,但每次到吉野家吃飯,那感覺還是記得清清楚楚。<丼丼屋>賣的也許不是甚麼人間美味,吸引人的可能也是同一分幸福感吧!

2012-04-24
カツはやわらかくてジュウシー!
カルビは吉野家のより厚くて、うまみもしまりもよい
2012-05-28 6 瀏覽
26/5/2012同友人在太古UA睇完戲, 9:30PM, 去dondonya食。呢個時間唔洗等位了, 因為都差不多收工..哈哈。食物:芝麻雞亦:三十多元3隻, 好肥dodo, 好大隻...炸得香口...啖啖肉...好味...不過要趁熱食先好食。炸豚肉飯+烏冬定食:烏冬係凍烏冬, 彈牙, 好食。炸豚肉, 有2件, 味道OK, 不過我覺得有少少豬的"蘇"味...但可以接受的。飯本身都有汁, 但加埋枱上的沙拉醋會仲好食(個飯上面都有D椰菜絲的)...食物同我3月入幫襯都差不多, keep都水準。service OK, 不過可能我地都近收工時間, 所以都其實無咩招呼...哈哈...。不過有一樣野覺得要改善, 就係..有蚊滋......
26/5/2012

呢個時間唔洗等位了, 因為都差不多收工..哈哈。

食物:
2012-05-26
2012-05-24 1 瀏覽
首次幫襯, 有意外驚喜.帶子三文魚魚生飯份量多, 魚生新鮮肥美, 蟹子咸香.盛豚丼期間限定,豚肉上加隻生雞蛋.味道一流, 且豚肉肥瘦適中, 店子介紹那來自意大利, 跟做parma ham的材料相同.+$15變套餐, 多咗湯、小食及沙律宇治金時新地抺茶和紅豆, 無論如何都是絕配.二人share一客, 剛剛好~埋單約$200/2人...其實同去樓上大食代food court真係差不多價錢,但環境和服務則好多了~
首次幫襯, 有意外驚喜.

帶子三文魚魚生飯
份量多, 魚生新鮮肥美, 蟹子咸香.

盛豚丼
期間限定,豚肉上加隻生雞蛋.
+$15變套餐, 多咗湯、小食及沙律

宇治金時新地
抺茶和紅豆, 無論如何都是絕配.
二人share一客, 剛剛好~

埋單約$200/2人...
其實同去樓上大食代food court真係差不多價錢,
但環境和服務則好多了~
2012-05-22 21 瀏覽
好拍檔要加班,決定陪他一起買外賣吃點了一份吉列豬柳定食,我點了一份帆立貝三文魚親子丼,12:35下單,13:00去取13:10到達時已包好order,不過,帆立貝三文魚親子丼是冷的,放在吉列豬柳定食盒面上,其實不太好吧!2份餐的樣子,點豬柳的汁有2枝,帆立貝三文魚親子丼的醬油也有一大枝,是很細心的了帆立貝三文魚親子丼份量十足,生魚片和飯的比例是2:3,很滿足吉列豬柳定食有4大件豬柳,可惜只有燒汁,沒有準備芝麻醬,可惜份量可以,味道也很好,沒有什麼好投訴,其實,大部份時間我們都是堂食的,外賣唯一好處是.....不用加一......不過,要加miso soup竟然要加錢,那為什麼要點定食呢?XD
好拍檔要加班,決定陪他一起買外賣吃

2012-05-19
外賣自取
2012-05-13 4 瀏覽
今晚約咗朋友係UA 睇戲,開片前就去咗新開o既丼丼屋食飯。朋友六點半左右就到,完全唔駛等位,之前都係旺角食過,但只係覺得一般,不過新開都要試吓。我要咗個吉列蠔定食,炸得不錯,粉漿唔太厚,點自己磨o既芝蔴醬very good!!! (仲可以免費添一碗飯)除咗正餐,仲要咗個明天子雞亦,呢個一般啦!無乜特別,亦都唔係特別好食。

(仲可以免費添一碗飯
close shot!!
吉列蠔定食,正!
明太子雞亦,中規中矩
題外話/補充資料: 平日路過非常長龍,一係六半前到就可以免等位。
2012-02-21
close shot!!
吉列蠔定食,正!
  • 吉列蠔定食
(非會員)
2012-04-24 2 瀏覽
我叫了外賣一個汁燒牛扒飯同一個蕃茄沙律, 等左15-20分鐘.我返屋企都係15分鐘度ja ma, 點知一開, 哇, 點睇都係牛肉乾多過汁燒牛扒啦... 仲成$78 ga! ><黑mung mung 乾曾曾咁 咬落去好似魷魚鬚咁... 扯唔開個蕃茄就幾好食~夾埋成百幾蚊, 因為住得近所以可能仲會試多次其他菜式... 不過都係一次起兩次止... @@
黑mung mung 乾曾曾咁
咬落去好似魷魚鬚咁... 扯唔開
個蕃茄就幾好食~
20 分鐘 (外賣自取)
與同事前往共進晚膳。由於時間尚早,能夠即時取得所須的座位數量。經考慮後,最終點選了一份「吉列豬柳配廣島蠔」定食。大約經過十多分鐘的等待,主菜被端到面前,一直也想試吃這店,滿心歡喜的期待著~~但當咬進嘴裡時,竟然「齒唔開」,而那些炸漿已被炸至水份全失....甚至可用脆到"卜卜聲",比麥記薯條更脆來形容。 內心涼了一半,再細看被咬開的豬柳肉,顏色竟然不是鮮嫰淡肉色,而變成深色而且起絲的肉質~ 而且口感絕對是乾到好似柴皮的感覺!!!~ 令我不得不懷疑這些所謂的豬柳肉會否是由那些已被「熬湯」加工而成!!!~ 我是認為一份定价為$98的定食,(未計加10%服務費)絕對不可以給予這種柴皮豬肉充當豬柳!!~我想,就算我用三十多元到快餐店購買一客吉列豬扒飯,人家的「豬扒」也比丼丼屋所謂的湯渣「豬柳」鮮嫩多汁~這是我絕對絕對意料不及的!!!!~~~ 還是那一句「不會再有下次」!!!!!!~ 失望中的失望~~
與同事前往共進晚膳。
由於時間尚早,能夠即時取得所須的座位數量。

經考慮後,最終點選了一份「吉列豬柳配廣島蠔」定食。
大約經過十多分鐘的等待,主菜被端到面前,

一直也想試吃這店,滿心歡喜的期待著~~
但當咬進嘴裡時,竟然「齒唔開」,
而那些炸漿已被炸至水份全失....
甚至可用脆到"卜卜聲",比麥記薯條更脆來形容。

內心涼了一半,再細看被咬開的豬柳肉,
顏色竟然不是鮮嫰淡肉色,而變成深色而且起絲的肉質~

而且口感絕對是乾到好似柴皮的感覺!!!~

我是認為一份定价為$98的定食,(未計加10%服務費)
絕對不可以給予這種柴皮豬肉充當豬柳!!~
我想,就算我用三十多元到快餐店購買一客吉列豬扒飯,
人家的「豬扒」也比丼丼屋所謂的湯渣「豬柳」鮮嫩多汁~

這是我絕對絕對意料不及的!!!!~~~

還是那一句「不會再有下次」!!!!!!~ 失望中的失望~~
2012-03-30
2012-04-02 3 瀏覽
呢排變了雞蛋控...見到用雞蛋造的料理, 雙眼發光..是日決定試一試這裡的招牌菜 : 滑蛋雞肉丼..同c6 坐叮叮由銅鑼灣到來..上了車才想起乘巴士較近..算啦....很久沒有坐叮叮..用了30 分鐘終於到達康怡..這間店比較難找, 又沒有寫1 期定2期..原來是在西苑的下一層..19:45分..店外已企滿輪候的客人..輪候號碼分2 種 : 3人以上 or 2 人拿了張2人桌, no. 291望一望果list, 要等10張桌 at least..想一想還是外賣回家吧! 那麼c6 還可以看20:30 的利物浦vs愛華頓..order: 滑蛋雞肉丼 $48汁燒牛扒丼 $78燒玉子卷 $28原來都幾多人外賣..等了20 分鐘, 終於有了..滑蛋雞肉丼 - 蛋和雞肉都很多, 雞肉嫩滑但味淡, 滑蛋經過45mins 後已經不滑了...(這是預期之內).. 可惜蛋味偏淡..飯用上珍珠米...而且份量很多...整體來說, 不算佳品..汁燒牛扒丼 $78 - 同樣飯面舖滿一件件切好的牛扒, 試吃了一件, 有點嚼口, 牛味算濃.., 可惜燒汁過少...乾爭爭..燒玉子卷 $28 - 這個一客
呢排變了雞蛋控...
見到用雞蛋造的料理, 雙眼發光..
是日決定試一試這裡的招牌菜 : 滑蛋雞肉丼..

同c6 坐叮叮由銅鑼灣到來..上了車才想起乘巴士較近..
算啦....很久沒有坐叮叮..
用了30 分鐘終於到達康怡..
這間店比較難找, 又沒有寫1 期定2期..
原來是在西苑的下一層..
19:45分..店外已企滿輪候的客人..
輪候號碼分2 種 : 3人以上 or 2 人
拿了張2人桌, no. 291
望一望果list, 要等10張桌 at least..

order:
滑蛋雞肉丼 $48
汁燒牛扒丼 $78
燒玉子卷 $28

原來都幾多人外賣..
等了20 分鐘, 終於有了..

燒玉子卷 $28 - 這個一客4件, 附上白蘿蔔茸..
除了那表面的柚子汁較為refresh... 就只吃到一口"甜味", 蛋味完全欠奉!

失敗之作!
而且得知坊間的日本批發商有預先製作的燒玉子加工食物, 只須加熱便可..
看著這客非常工整的燒玉子...是否真的當場用蛋液即煎呢?

尤其見到侍應同一時間拿著 7-8 碟燒玉子上不同桌子時....
要吃燒玉子卷, 還是去"一門" 吧!

順帶一提:
1. 收銀姐姐很好禮貌..可惜當人多結帳時, 她又要兼顧外賣(整理單子, 跟單分食物等...).人手明顯不足...
2. 輪候2人桌明顯比3人桌慢很多..在等候的20分鐘, 2人桌才供應到2 張, 相反3人桌以上已經有10張以上可以入座..
3. 外賣食物..時間相隔太耐, 我點的滑蛋雞肉丼, 5 分鐘就弄好, 兼放在cashier 桌後面, 但另外2 款要多等15mins..
燒玉子卷
汁燒牛扒丼
2012-04-01
20 分鐘 (外賣自取)
汁燒牛扒丼
2012-03-31 9 瀏覽
29/3/2012今晚同友人去太古睇"春嬌", 睇之前食晚餐, 友人想試吓dondonya (我就3月頭已經食過一次)。6:45PM去到, 唔多人在門口等, 不過我2個人, 都等咗2-3個號碼。被安排坐"大圍", 無所謂。侍應見我有個shopping完的戰利品, 幫我keep 在cashier。食物:炸豬排定食:味噌湯幾好飲。炸豬排唔會太乾, 不過就咸咗少少。菜絲加汁好正好fresh。雞泡魚魚乾(share):小食, 好香口, 如果一邊飲啤酒一邊食就仲正。。哈哈。食物都OK。service 都幾好。絕對有機會再嚟。
29/3/2012

食物:

食物都OK。service 都幾好。絕對有機會再嚟。
2012-03-29
2012-03-25 8 瀏覽
一直想同老公去試呢間新開食店, 自開業已來一直旺場, 原本預左起碼等半個鐘, 但最後選擇了坐BAR枱, 唔使15分鐘就攞到位。我的選擇: 豚肉略為乾身, 但勝在汁夠多, 再配上鎮店之丼, 真的不錯 老公的選擇: 味道略嫌淡了些, 但可以接受

我的選擇:
生薑豚肉丼
豚肉略為乾身, 但勝在汁夠多, 再配上鎮店之丼, 真的不錯

老公的選擇:
滑蛋雞肉丼
味道略嫌淡了些, 但可以接受
2012-03-24
生薑豚肉丼
滑蛋雞肉丼
之前講過奶油包家係有三間固定飯堂經過幾個月後固定飯堂數量有增冇減而家就介紹一下其中一間新加入既固定飯堂啦而今次介紹新加入既成員就係『丼丼屋食堂』呢間『丼丼屋食堂』...對奶油包爸爸嚟講好吸引因為係未開業之前奶油包爸爸已經不斷『e e um um』話要去試而家仲要一試就上癮成日都話想去食講左咁多...不如睇睇店內裝修好簡潔明亮既店內設計而且好有日本食堂既風味仲有因為新開既關係所有野都好新同好乾淨講完裝修就講下Menu一睇到個Menu又係一件幾頭痛既事因為有好多選擇而且仲有相睇睇住相覺得呢個又好好食個個又好好食真係唔知點好咁仲有就係每次既餐牌都有少少變化成日有新野食真係幾唔錯講左咁耐不如直接睇下我地叫左咩野食唔好問我叫咩名d野食因為唔多記得個名不過就真係幾好食而且樣樣食物都熱辣辣既係d汁多左少少不過係冬天食到熱辣辣既食物真係覺得好Warm推介大家食既一樣野係『雞泡魚乾』好香口...好岩送酒
之前講過奶油包家係有三間固定飯堂
經過幾個月後
固定飯堂數量有增冇減
而家就介紹一下其中一間新加入既固定飯堂啦
而今次介紹新加入既成員就係『丼丼屋食堂』
呢間『丼丼屋食堂』...
對奶油包爸爸嚟講好吸引

而且樣樣食物都熱辣辣既
係d汁多左少少
不過係冬天食到熱辣辣既食物
真係覺得好Warm

推介大家食既一樣野係『雞泡魚乾』
好香口...好岩送酒

2012-03-08 2 瀏覽
好耐好耐無寫食評。。。太懶了。。。哈哈。。3/3/2012同友人在太古睇完戲, 係時候食晚餐, 想起新開的日本菜, 想去試試。正正係星期六, 又係晚餐時間, 好多人。我們2人, 等了接近9個字。好彩係我地的位係normal2人位, 因為我見店內有D bar枱位, 都會安排D 3-4人坐。食物 (叫了2個飯share食的):雜錦魚生飯:魚生唔夠凍, 不過就好新鮮, 味道不錯。牛肉飯:牛肉唔會un, 夠juicy, D飯都有汁, yummy。明太子雞六亦:本來想叫芝麻雞亦, 但侍應話無哂, 得明太子。炸得熱烘烘的, 好食、香口, 明太子在雞亦內。整體來說不錯, 食物好正常日式食店, 服務OK, 雖然好多客, 但上菜、refill水都快。 環境OK, 但都算係快食的地方。如果不用等太耐, 絕對有下次。
好耐好耐無寫食評。。。太懶了。。。哈哈。。

3/3/2012

食物 (叫了2個飯share食的):
雜錦魚生飯:魚生唔夠凍, 不過就好新鮮, 味道不錯。

如果不用等太耐, 絕對有下次。
2012-03-03
(非會員)
2012-02-28 21 瀏覽
Went to lunch for the first time at Dondonya Shokudo in Takishoo Shing. After being seated in a communal area, I reviewed the menu and ordered the Pork Cutlet with Curry Sauce and a side dish of Stir-Fried Vegetables with Pork.That's where the waiting began. I noticed that people that were getting seated after me were getting their meals delivered. I waited for about 20 minutes before I signaled a waitress to inquiry about my food. The waitress did not speak English well and I requested some

That's where the waiting began. I noticed that people that were getting seated after me were getting their meals delivered. I waited for about 20 minutes before I signaled a waitress to inquiry about my food. The waitress did not speak English well and I requested someone to assist me.

When they finally brought out the Pork Cutlet, which they said was just made, it was lukewarm. Around another 5+ minutes, then the stir-fried vegetables arrived which was hot. It seems that either the order wasn't put into the system correctly, or just poor table management.

Obviously, there are some problems at this restaurant in their ability to deliver good service to their customers.

Wouldn't recommend this place unless you have time to wait and inquiry when your food will be delivered.
2012-02-28
2012-02-22
丼丼屋食堂開了咁耐就旺咁耐,終於吃到。就唯一Comment 就是 Overrated. 叫了炸雞咖哩飯、親子丼、炸蠔和蓓蕃茄沙律。炸雞粉槳好咸. curry 味道ok.,炸蠔粉槳大過隻蠔一倍。親子丼的雞好硬... 整體好普通,不值排隊等位。I'd rather go to Deli and Wine next door for a quick and tasty meal.

2012-02-19
2012-01-19 5 瀏覽
新開冇幾耐, 店舖環境上都舒服. 試新野心態去.去到都好多人o係門口等, 但係有分2 種飛, 一種係 1-2 人, 另一種係 3 人以上.1-2 好大機會會坐 counter 位(即係冇對坐)3 人亦有機會坐counter 位, 但可以轉坐卡位 (相對要等耐d)4 人以上多數都係坐卡位 or sofa 位.雖然門口多人等, 但好快有位 (我地係2 位) 坐 counter 位.menu 內有好多食物選擇, 心大心細, 眼闊肚窄. 當我地見到甜品有新地但下面亦有寫額外加錢換一個時, 問職員既時候.職員亦都好有禮貌, 細心解釋一下.到落 order 既時候, 我地叫左 滑蛋吉列豬扒丼, 咖哩牛肉焗飯, 芝士薯餅, 芝麻雞翼.落完之後, 職員亦有提示 滑蛋吉列豬扒飯 要等耐一d 時間, 約 20 分鐘左右.本人覺得有提食客會等耐d 有個心理準備會比較好, 所以好欣賞呢方面既細心.先黎芝士薯餅, 芝麻雞翼. 芝士薯餅外面好脆, 內裡有濃郁芝士. 好好味 芝麻雞翼又係脆皮, 雞肉唔會乾淨淨. 讚~再黎咖哩牛肉焗飯, 表層有香噴噴既焗芝士.入面牛肉唔係免治牛肉, 而係牛柳粒, 真係要讚. 咖哩係
新開冇幾耐, 店舖環境上都舒服. 試新野心態去.
1-2 好大機會會坐 counter 位(即係冇對坐)
4 人以上多數都係坐卡位 or sofa 位.

menu 內有好多食物選擇, 心大心細, 眼闊肚窄.

職員亦都好有禮貌, 細心解釋一下.
芝士薯餅 , 芝麻雞翼
先黎芝士薯餅, 芝麻雞翼.
芝士薯餅外面好脆, 內裡有濃郁芝士. 好好味

芝麻雞翼又係脆皮, 雞肉唔會乾淨淨. 讚~
咖哩牛肉焗飯
再黎咖哩牛肉焗飯, 表層有香噴噴既焗芝士.
入面牛肉唔係免治牛肉, 而係牛柳粒, 真係要讚.

咖哩係屬於小小辣既咖哩汁, 份量適中.
滑蛋吉列豬扒丼
最後滑蛋吉列豬扒丼, 一黎到, 外觀好好, 食物既外相已好吸引.
吉列豬扒最怕係硬到死, 但呢度整得好好, 豬扒夠"林", 蛋夠多, 撈飯好好.

因為一入黎呢間到, 已睇中甜品, 所以點都要試一試啦.
宇治抺茶雪糕新地
宇治抺茶雪糕新地, 雪糕感覺似北海道牛奶味.
下面有雜果, 雜果部份稍為遜色.

食完呢餐, 已經想決定會再黎第2 次.
題外話/補充資料: 雖然門口總係好多人等, 係等候時間唔會太耐. =]
2012-01-14
咖哩牛肉焗飯