2024-04-08 123 瀏覽
知道這間cafe做緊期間限定紀念哥哥, 專登選擇在平日的午膳前到達, 希望可以影多D靚相。店內掛滿了哥哥的靚相, 一邊用膳一邊聽著看著,歌迷一定十分開心。 今次點選了忌廉雞肉飯 ,黑松露雜菌意粉,Latte。各款食物味道不錯,份量也很正常。
各款食物味道不錯,份量也很正常。

2024-03-30 134 瀏覽
好正嘅體驗~原本只係諗住紀念偶像,順便去食吓嘢,估唔到又幾好食喎 👍為咗紀念哥哥,特登去環境非常好,佈置好有心思一坐低就睇吓個Menu ,花多眼亂最後我哋點咗。。。鮮茄大蝦意粉🍝蝦大隻又彈牙,粗扁意粉好吸汁All day breakfast 🥗🍳好豐富,估唔到仲有乳酪添為咗紀念哥哥,佢哋有三杯「特別限定」我哋都係叫咗同一杯 ☕️ Monica原來係我最鍾意嘅薄荷朱古力咖啡 😍全部人一齊影吓相、食吓好嘢、傾吓偈、一齊懷念哥哥,非常好嘅感覺 ☺️
好正嘅體驗~
原本只係諗住紀念偶像,順便去食吓嘢,估唔到又幾好食喎 👍

為咗紀念哥哥,特登去
環境非常好,佈置好有心思
一坐低就睇吓個Menu ,花多眼亂
最後我哋點咗。。。

鮮茄大蝦意粉🍝
蝦大隻又彈牙,粗扁意粉好吸汁

All day breakfast 🥗🍳
好豐富,估唔到仲有乳酪添

為咗紀念哥哥,佢哋有三杯「特別限定」
我哋都係叫咗同一杯 ☕️ Monica
原來係我最鍾意嘅薄荷朱古力咖啡 😍

2024-03-30
紀念日
2024-03-11 191 瀏覽
行過紅磡, 見到有間裝修幾特別嘅Cafe, 於是入去試下, 內裡裝修好特色, 主要是湖水綠色為主, 而擺設亦帶點懷舊feel, 有時間到來亦可以慢慢打卡, 亦算是一個可以Hea而Chill的好地方, 打卡指數頗高。午餐:🍅🐔 無激素雞柳蕃茄泡飯 $58蕃茄湯味夠濃, 每一塊雞柳都很滑, 咬落去好好口感, 而米飯亦很煙韌, 口感極好 👍🏼🍫☕ 特濃朱古力咖啡 $44朱古力味夠濃, 而咖啡則屬正常, 並沒有太大驚喜。食物:★★★★☆環境:★★★★☆價錢:★★★★★

午餐:

🍅🐔 無激素雞柳蕃茄泡飯 $58

🍫☕ 特濃朱古力咖啡 $44

朱古力味夠濃, 而咖啡則屬正常, 並沒有太大驚喜。

食物:★★★★☆
環境:★★★★☆
價錢:★★★★★
無激素雞柳蕃茄泡飯
2024-03-10
無激素雞柳蕃茄泡飯
2024-01-13 268 瀏覽
喺紅磡火車站行落嚟比我發現咗呢間 @BadgersCafehk第一次試過佢哋嘅House Blend ,咖啡豆炒得比較深,都係Target返怕酸嘅朋友☕️Iced Coffee Latte SOE 第二次試咗SOE有驚喜,fruity啲比較啱我個人口味,同場加映一份多士,就係法包加楓樹糖漿🍁⚠️朝早8點至11點有做全單半價優惠😧👍🏻好開心見到小區都飲到咁高質素嘅咖啡,希望每個區都有自己特色嘅cafe,服務返該區嘅市民,唔使下下要出深水埗、太子 .Badgers Cafe📍紅磡必嘉圍8號御悅地下B號舖(港鐵何文田站 A1 出口, 步行約8分鐘)

Iced  Latte

☕️Iced Coffee Latte SOE

⚠️朝早8點至11點有做全單半價優惠😧

Badgers Cafe
📍紅磡必嘉圍8號御悅地下B號舖
(港鐵何文田站 A1 出口, 步行約8分鐘)
Iced  Latte
2023-09-07 756 瀏覽
#pb食在紅磡 #pbcafe系列 紅磡湖水綠色咖啡店☕️好耐冇見 @lulueats_foodie 啦❤️ 今次同佢一齊去左呢間6月先開幕嘅湖水綠色cafe🤪 佢位於紅磡、何文田中間 一轉角就會見到佢湖水綠嘅外牆 門口仲有幾棵刺檸檬樹😍 入到去會見到完全唔同嘅環境 店內充滿懷舊感👍🏻 你會見到舊時戲院嘅凳、戲飛、電影海報等 仲有好多懷舊玩具 夠哂特別🥰.午市去到有幾款Set Lunch 有飯有意粉😋 價錢$70-$95不等 包一杯黑咖啡 / 茶🥰 另外亦有提供ADB、布里歐三文治、沙律等 價錢$48-$128不等😍 整體價錢幾抵食👍🏻🔹日式咖哩牛肋條飯🐮推介❤️ 份量幾多👍🏻 牛肋條炆左一日好淋、好入味 間唔中仲有少少肥膏😋 佢用左日式咖哩 味道唔會好辣 有微微嘅甜味😍 咖哩好岩撈飯 連配菜嘅紅蘿蔔、薯仔都好好食🥰🔹黑松露雜菌意粉🍄一上碟就見到好多雜菌😍 佢嘅黑松露意粉唔係creamy個種 反而炒得幾乾身👍🏻 🔹Long Black☕️🔹Latte☕️.整體✨ 呢間位於紅磡嘅湖水綠cafe無論店外、店內都好岩打卡😍 店外有湖水綠嘅外牆 店內有滿滿嘅懷舊感 兩種完全唔同嘅風格👍🏻 Lunch s
#pb食在紅磡 #pbcafe系列
紅磡湖水綠色咖啡店☕️

🔹日式咖哩牛肋條飯🐮

🔹黑松露雜菌意粉🍄

🔹Long Black☕️
🔹Latte☕️

整體✨ 呢間位於紅磡嘅湖水綠cafe無論店外、店內都好岩打卡😍 店外有湖水綠嘅外牆 店內有滿滿嘅懷舊感 兩種完全唔同嘅風格👍🏻 Lunch set幾抵食 而且份量、質素都唔錯😋 幾值得一去🥰

Badgers Cafe (紅磡)
紅磡必嘉圍8號御悅地下B號舖
2023-09-03 263 瀏覽
紅磡區竟然都有如此高質隱世小店!餐廳離何文田站約6-7分鐘步程,經過不少長生店,相信是少人流的原因,但我並不介意。餐廳採光度充足,樓底高,佈滿懷舊裝修,恍如坐時光機到過去。食物有沙律,全日早餐,意粉等,我和友人選了兩個意粉加兩杯咖啡,絕對是有誠意之作。帶子黑松露意粉的帶子煎得香,肉質彈牙,黑松露意粉都有al dente 口感;輕煎吞拿魚非常少見,肉質嫩滑,鮮味十足。另外一讚店員親切有禮,必定再次到訪!

2023-09-03
小編們好多時候諗唔到有咩做就通常去cafe拍下拖hea下,今次都唔例外🤣今次搵到嚟紅磡呢間開左唔算好耐嘅cafe,呢到周圍都唔係好嘈個啲地方,所以會覺得寧靜舒適。雖然入面唔算好大,不過樓底夠高搭救xd 加上呢到係行舊日情懷嘅路線,會見到舊時嘅痕跡,都幾有特色~如果鐘意懷舊風嘅朋友仔,嚟呢到打個卡飲杯咖啡食少少野嘆下都係幾好嘅選擇嫁。同埋呢到附近都有住宅區,近紅磡同何文田,近近地chill下咁又過左一個下晝了😛

🍝茄汁大蝦意粉
☕️Espresso Tonic
🍵Iced Matcha Latte
下午茶
2023-08-28 355 瀏覽
#搞串個pantry#深水埗 #大南街 、#九龍城 一帶嘅#Cafe ☕️大家就可能成日去,但係今次我哋就去到#紅磡 一間好隱蔽嘅Cafe😎。呢間Cafe有好多裝飾品都好懷舊🕰️,非常有文青feel📝,但同時啲呢間cafe又比到人一種好有街坊人情味💕嘅感覺。今次我哋就喺間cafe度嗌咗🟡全日早餐($108)、🟠蟹籽意粉($92)、🟤輕煎吞拿魚沙律($128)、🟢熱抹茶鮮奶($45)、🔴荔枝梳打($38)、⚪️荔枝茶($38)。全日早餐🌟🌟🌟呢個all day breakdast有慢煮雞胸🐓、黑椒火腿🥓、大啡菇、炒滑蛋🍳、牛油果🥑、沙律🥗、多士🍞,種類算多,都幾大份。所有嘢食落都唔錯🤤,不過略嫌個雞胸有啲「孩」,如果有得轉煙三文魚, etc就更好😍!蟹籽意粉🌟🌟🌟🌟有好多好多蟹籽,勁正,食落口「卜卜」聲🤤。仲有好多切片嘅香菇,整體意粉嘅味道都唔差😝,唔會太咸,食落口反而有種清新清爽嘅感覺🌱。輕煎吞拿魚沙律(傾到太忘我連相都無影😂)🌟🌟🌟成個份量都多💕,可以多人share,呑拿魚🐟有大約4-5片。整體就普普通通,味道同口感都正常😋。
#搞串個pantry

全日早餐🌟🌟🌟

蟹籽意粉🌟🌟🌟🌟

輕煎吞拿魚沙律(傾到太忘我連相都無影😂)🌟🌟🌟
2023-08-27
紅磡區嘅呢間新cafe,絕對係一個懷舊風格愛好者嘅好去處‼️非常適合拍照打卡,very instagramable📸 店內裝飾以懷舊為主題,各個角落都可以影到好多靚相,裝修同設計上面都的確有驚喜有戶外座位,但會比較熱,唔介意嘅話可以坐因為啱啱開業,店員都非常貼心地送上每人一塊lotus餅,抵讚👍🏼至於食物方面,沒有太多選擇意粉同埋包類都係比較普通🙈,味道唔係特別出眾,但都唔會太差包嘅質素有啲似便利店食到嘅,唔算太特別如果以cafe食物來講,整體都係比較普通,建議主要係去享受個環境😂咖啡方面都算正常發揮服務方面,店員都客氣禮貌👍🏼值得支持我期待餐廳食物方面有多啲選擇同埋改良
非常適合拍照打卡,very instagramable📸
有戶外座位,但會比較熱,唔介意嘅話可以坐

至於食物方面,沒有太多選擇
意粉同埋包類都係比較普通🙈,味道唔係特別出眾,但都唔會太差
包嘅質素有啲似便利店食到嘅,唔算太特別

咖啡方面都算正常發揮
服務方面,店員都客氣禮貌👍🏼值得支持
我期待餐廳食物方面有多啲選擇同埋改良
2023-06-23 268 瀏覽
紅磡一直給人既感覺都係無咩好食,無咩好玩~ 果日咁啱去開果頭又落住大雨, 一眼就俾佢哋復古湖水綠裝修吸引. 細細的CAFE 樓底好高~  大大既落地既玻璃令光線透入CAFE, 好舒服. 一D 都唔會焗促~ 落雨望住出面別有一番風味~ 入到CAFE 就好似座咗時光船咁~ 好多懷舊打卡位..  一入門口就見到一扇大宅門 . 聽老闆講原來D扇門佢哋係由美國船運到港的已有逾150年歷史,門上充滿著歷史痕跡. 抬頭一望見到一盞懷舊水晶燈. 唔講唔知, 原來係六十年代生產的紅A絕版膠水晶燈, 行入少少仲有張20年前己結業既國華戲院老舊電影院長椅. 打卡一流. 由於比較多人~ 無緣座到電影椅, 我就擇咗落地玻璃窗旁的綠色舊課室桌椅.  仲以為係普通課室椅, 後來睇番D介紹先知. 原來係來自台灣,全香港只得一套,仲要係Jer離別的規矩》MV中出現過的. 作為柳粉的我~極之興奮, 下次一定帶埋小柳柳去打卡~ . 今次我叫咗All Day Breakfast with TATAKI SALAD ,香草意粉配帶子, BRIOCHE PEPPER HAM ,野飲就叫咗MATCHA LATTE 同師傅待別調整既
紅磡一直給人既感覺都係無咩好食,無咩好玩~

落雨望住出面別有一番風味~

入到CAFE 就好似座咗時光船咁~
好多懷舊打卡位..

作為柳粉的我~極之興奮, 下次一定帶埋小柳柳去打卡~ .

MATCHA+ESPRESSO .

個蛋有少少老火.但輕煎吞拿魚絕對幫佢挽回所有分數, 吞拿肉入口即融. 水準極高, 配上清新口感的紅菜頭鷹嘴豆泥, 成件事無得輸. 極力推介, 不能錯過.

香草意粉配帶子
意粉唔油膩, 帶子都煎得剛剛好~

BRIOCHE PEPPER HAM
鬆軟既包配上黑椒火腿, 蛋沙律, 生菜, 幾清爽, 蛋沙律好突出, 另外仲配有黑醋沙律

野飲方面不過不失~  MATCHA LATTE 非常香滑

總括來講~ 可能因為啱啱開業, 食物選擇比較少之外~ 其餘食物質素同環境都好值得去試一下~同打卡~
香草帶子意粉
MATCHA+ESPRESSO
MATCHA LATTE
ALL DAY BREAKFAST -TUNA TATKI SALAD
BRIOCHE (PEPPER HAM)
2023-06-17
香草帶子意粉
MATCHA LATTE
BRIOCHE (PEPPER HAM)
2023-06-18 224 瀏覽
呢間今期大熱既湖水綠Cafe相信大家都唔會陌生, 有室外同內既座位, 主要走復古懷舊路線😉 星期六黎到11點令室內都已經坐得7788, 所以大家想坐靚位就要趁早喇😉 食物選擇以三文治, 全日早餐, 意粉為主, 飲品就正常款式咖啡同茶類可以選擇😚Brioche🥪 ($58)餡料可以揀黑椒火腿或牛肉, 鬆軟既包配上黑椒火腿, 蛋沙律, 生菜, 呢個組合幾清爽, 蛋沙律好突出, 另外仲配有黑醋沙律👍🏽 Dirty☕️ ($45)咖啡偏nutty 轉左做燕麥奶($5) 味道正常既奶啡🤔呢度少人既話會幾Chill, 聽住Jazz, 睇下書, 做下自己野😎 食物比我想像中出色, 老細仲每人送左一塊Lotus餅乾作為開業禮物😇

Brioche🥪 ($58)

Dirty☕️ ($45)
咖啡偏nutty 轉左做燕麥奶($5) 味道正常既奶啡🤔

2023-06-17
$108 (早餐)
  • Brioche
餐廳開業大概兩星期左右位於一幢新落成住宅地下位置米黃色的大廈外牆及薄荷綠色為主色的餐廳在一條舊街當中變得十分顯眼 ✨店鋪面積唔算大,旁邊入口位置嘅共用空間種植咗好多綠色植物,同埋擺放餐枱同長櫈除咗餐廳裡面,客人亦可以響呢個位置用餐同休息‪‪𖧷餐廳最具特色系利用好多不同舊式枱、櫈包括寫字樓、學校、戲院及教堂等等嘅枱、櫈作為餐枱及椅再配搭舊式擺件,即時變得更有風格同特色唔怪得開業不久,已經有不少客人前來打卡食物方面以西式為主,不過因為試業階段,所以選擇不多暫時只提供ADB,三文治及意粉,而且價錢都相當親民添૮ • ﻌ - ა🍽️今餐食咗咩?•*⁀➷ All day breakfast •*⁀➷ 牛肉布里歐三文治🍹飲品•*⁀➷ 焦糖檸檬茶•*⁀➷ 抹茶泡沫鮮奶
餐廳開業大概兩星期左右
位於一幢新落成住宅地下位置
米黃色的大廈外牆及薄荷綠色為主色的餐廳
在一條舊街當中變得十分顯眼 ✨
除咗餐廳裡面,客人亦可以響呢個位置用餐同休息‪‪𖧷

餐廳最具特色系利用好多不同舊式枱、櫈
包括寫字樓、學校、戲院及教堂等等嘅枱、櫈作為餐枱及椅
再配搭舊式擺件,即時變得更有風格同特色
唔怪得開業不久,已經有不少客人前來打卡

食物方面以西式為主,不過因為試業階段,所以選擇不多

🍽️今餐食咗咩?

•*⁀➷ All day breakfast

•*⁀➷ 牛肉布里歐三文治

🍹飲品

•*⁀➷ 焦糖檸檬茶

•*⁀➷ 抹茶泡沫鮮奶
牛肉布里歐三文治
抹茶泡沫鮮奶
今日又帶埋愛犬QQ出發揾食今次去咗一間還在試業中嘅咖啡店當初爹爹發現此咖啡店時已被佢嘅懷舊風格深深吸引,少有晨早爬起身嘅佢,一早摷醒埋我,未夠9點已經出發🚌🚌店舖座落在一衆長生店附近,都幾….🙄🙄離遠已經見到一間有大大玻璃窗嘅店舖,配上歐洲風嘅淺綠色窗框😍😍到達店門前,週圍都有綠色嘅植物包圍著,心情也變得輕鬆😌😌進入店後,高高嘅樓底,吊著一盞水晶燈,和刻意做舊嘅水泥牆,牆上倚靠著一道有歷史痕跡嘅木門,彷彿就是一個法國貴族等著你去發掘他背後的故事。由於是試業階段,所以食物方面選擇唔多,主要係三文治,ADB,意大利粉。點了一客牛肉三文治和latte,食物方面還有進步空間,其後老闆娘都主動詢問是否牛肉做得不理想,到埋單時亦大方地免去三文治的收費。咖啡亦比想像中好飲,原來當日咖啡師剛好第一日上班,另外亦請咗我試食佢哋調校嘅紅菜頭鷹嘴豆醬,都幾好食,食晒先記得冇影相😅😅睇得出店舖很有heart的,希望愈做愈好☺️☺️
今日又帶埋愛犬QQ出發揾食
今次去咗一間還在試業中嘅咖啡店
店舖座落在一衆長生店附近,都幾….🙄🙄
離遠已經見到一間有大大玻璃窗嘅店舖,配上歐洲風嘅淺綠色窗框
😍😍
到達店門前,週圍都有綠色嘅植物包圍著,心情也變得輕鬆😌😌
睇得出店舖很有heart的,希望愈做愈好☺️☺️
2023-05-25
早餐
2023-05-23 301 瀏覽
.@badgerscafehk (紅磡).今日要出紅磡我哋就諗住係附近睇下有冇啲Cafe可以坐下.. 結果真係比我哋搵到一間新開幾日嘅Cafe🥹Lucky🤣..外觀好吸睛..綠油油帶點歐式風情入到去帶點復古裝潢但同時綠tone令到嗰感覺好freshing.. 加埋外面陽光嘅照射..覺得好似入咗一個植物溫室嘅感覺🤣🤍.店員好nice.. 態度好舒服作為一間Cafe嘅舒適感 親切感都有滿滿的good first impression .食物方面 選擇種類唔算多..但都算係應有盡有有s三文治、all day breakfast、乳酪碗 手工餅乾等等🤘🏻嘢飲選擇就更加符合Cafe形象了咁食物味道如何呢?.1.All Day Breakfast 9.1/10.份量唔算多 但種類其實都算適合有飲控嘅人..雞胸 & 炒蛋 & 火腿 (蛋白質)紅菜頭蓉 可以作為一個good sauce 夾埋一齊食..唔錯🤘🏻有適量嘅黑醋salad整體上都係穩穩陣陣包就比較似餐包 如果係酸種我覺得會更正🤣 個人喜好啦.正常發揮 份量適中.2.黑松露雞胸意粉9.3/10呢個我覺得出色啲🤘🏻黑松露醬 & 風味都幾夠幾啱啱好
@badgerscafehk (紅磡)
今日要出紅磡
Lucky🤣..
外觀好吸睛..
綠油油帶點歐式風情
入到去帶點復古裝潢
覺得好似入咗一個
植物溫室嘅感覺🤣🤍
店員好nice.. 態度好舒服
作為一間Cafe嘅舒適感 親切感
都有滿滿的good first impression
食物方面 選擇種類唔算多..
但都算係應有盡有
嘢飲選擇就更加符合Cafe形象了
咁食物味道如何呢?
1.All Day Breakfast
9.1/10
份量唔算多 但種類其實都算適合有飲控嘅人..
雞胸 & 炒蛋 & 火腿 (蛋白質)
有適量嘅黑醋salad
整體上都係穩穩陣陣
包就比較似餐包 如果係酸種我覺得會更正🤣 個人喜好啦
正常發揮 份量適中
2.黑松露雞胸意粉
9.3/10
呢個我覺得出色啲🤘🏻
黑松露醬 & 風味都幾夠幾啱啱好
意粉少少韌有嚼感..
呢份雞胸慢煮感更強烈
嫩口🤘🏻 幾ok!幾滿足!
唯一係當日可能由於新店開張人手不足嘅原因 呢個意粉等得比較耐下 純粹當日狀況
之後希望無事🤘🏻🫶🏻
4. Black & hazelnut latte
9.7/10
嘢飲的部分很滿意 喜歡🤘🏻
呢間Cafe嘅打卡位其實好多
空間感唔算太寬敞 但有種莫名的療癒感 & 舒適感..
其實真係幾舒服
尤其店員們態度好「屋企人」
大家不妨一試🤘🏻😛
阿門

#香港美食 #港式餐廳 #卡路里 #飲食記錄 #飲食控制 #營養 #健身 #健康飲食 #無添加 #減脂 #增肌減脂 #增肌 #減肥餐單 #減脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic紅磡 #calorieswithmicdogfriendly #calorieswithmic西餐
2023-05-18 243 瀏覽
紅磡區內咖啡店新增一員還在準備階段店內盡是充滿故事的傢俬擺設首先吸引小編視線要數面向入口的一對古舊木門原來從美國千里迢迢越洋到港其他家具亦各有典故除了討好的粉綠窗框門框在店外還有一道植物牆上面種植的香草蔬菜都會成為食材之一今天點了ham sandwich用了至愛brioche即時加分帶微甜的麵包十分軟熟作為輕食份量剛好另外還試了鷹嘴豆紅菜頭做的toast spread混入蒜頭增添香味連少吃鷹嘴豆的小編亦完全可以接受🔅 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚🔅 𝙃𝙖𝙢 𝘽𝙧𝙞𝙤𝙘𝙝𝙚🔅 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙥𝙚𝙖 𝘽𝙚𝙚𝙩𝙧𝙤𝙤𝙩 𝙎𝙥𝙧𝙚𝙖𝙙
紅磡區內咖啡店新增一員
還在準備階段