2022-10-19 412 瀏覽
星期六冇街去,夜晚行左去平田,見薩利亞冇乜人,食埋先啦。今次叫去墨魚意大利飯(第一次係薩利亞食意大利飯),感覺好似比較濕,味道ok,但都係意粉好食D。另外叫左熱板墨魚,一貫水準,平靚正。
星期六冇街去,夜晚行左去平田,見薩利亞冇乜人,食埋先啦。

2022-07-08 276 瀏覽
1. 掃針機壞,waitress 說: 係咁㗎2. 封了一半枱,另一邊冇人埋枱,叫waiter 執一執,佢仲問我做乜事,叫佢執枱,執咗一半走咗去。喺廚房休息!3. 出到counter 問有冇經理或高層,姐姐話冇,問我想點?我話冇人執枱冇人理,佢叫我自己去投訴。這樣的大集團、請埋啲優秀侍應生,真係等執!搵錢受氣,我情願唔食,以後你哋去藍田薩利亞,祝大家好運,服務「一流」
1. 掃針機壞,waitress 說: 係咁㗎
這樣的大集團、請埋啲優秀侍應生,真係等執!
2022-06-25 235 瀏覽
今日去薩莉亞食下午茶,到咗薩莉亞之後,店員好友善。入到去,我搵咗個位坐下,環境不錯。我嗌咗一個天使蛋糕🥛🍰,一杯朱古力泡沫咖啡☕🥛。下午茶點嚟得好快,仲要嚟齊曬👍👍👍。天使蛋糕🥛🍰$18,天使蛋糕上面嘅忌廉柔軟,蛋糕內部層次分明,非常美味😋😋😋。下次嚟食下午茶☕一定要嗌佢。朱古力泡沫咖啡$20,有很濃嘅咖啡☕香味,同時有夾雜咗一些朱古力🍫嘅香氣。泡沫好濃密,咖啡飲起上嚟,有絲滑嘅口感,非常好喝😍😍😍。我食呢個下午茶總共用咗38元,啲食物真係有少少貴但又好味😋😋😋,強烈推介網友嚟呢度食。我哋下次見啦!88👋
天使蛋糕🥛🍰
朱古力泡沫咖啡
天使蛋糕🥛🍰
朱古力泡沫咖啡
2022-02-18 296 瀏覽
第二次嚟呢間食晚餐,食物好平靚正。中華沙律🥗$9,但佢唔好食,我唔鍾意嗰個海草,因為搭配好怪,同我平時食嗰啲海草係好似煮熟咁,即係好似我哋平時煮菜心咁嘅味道,所以我唔鍾意食。但因為我會嗌啲肉類,所以我就揀咗海草,但我唔知原來係咁唔好食。粟米忌廉湯$10,我好鍾意❤️嗰個粟米🌽,開頭想試吓呢個,但估唔到幾好味😋,佢同忌廉好襯,我下次嚟都會嗌呢個。蕃茄煙肉意大利粉🍅🥓🍝 $29,蕃茄味好濃,煙肉一般,所以呢個味道都一般,下次可以試卡邦尼意粉。照燒汁肉眼牛扒🥩$57,係所有菜入邊最貴嘅菜式,其實我開頭都唔知點解佢咁貴,但試咗先知牛扒🥩好Juice,而且好嫩。同粟米薯角好襯,因為粟米🌽好甜,薯角一般但都好味😋。甜品一定係必不可少嘅,我就會嗌意大利布甸🇮🇹🍮,布甸好甜又好滑,同我平時食開嗰啲布甸🍮唔同,焦糖好正😋,非常喜歡😍😍😍,下次嚟一定會嗌呢個。呢一餐是$121,唔使$200就可以食到咁正嘅美食,真係又平又靚又正,下次都會嚟呢間食,不過你哋千祈唔好去飲品吧,唔好貪小便宜啊,我頭先去飲品吧睇到,嗰啲杯有油積㗎,哦但店員好友善,勉強可以接受呢間餐廳。希望佢嘅衛生情況可以改善。多謝合作。
中華沙律
粟米忌廉湯
照燒汁肉眼牛扒
意大利布甸
2022-02-18 44 瀏覽
我自己去食下午茶🫖,食物水準都OK嘅,因為我第一次嚟呢間食下午茶,因為呢間近我屋企嘅,所以我就嚟呢家食。店員好友善,食物好平,又好食😋,等待食物嘅速度超快。有少少不足嘅就係熱朱古力🍫☕️,不過天使蛋糕好好食。衛生情況一般,但我都推介大家嚟呢度食。
天使蛋糕
熱朱古力
題外話/補充資料: 希望大家多多關注
2021-07-31
天使蛋糕
2021-03-21 561 瀏覽
I went slightly before 12 noon, so there was nobody waiting, and I waited for my food for around 5 minutes only. However, usually, when I go after 12, I usually have to wait for 10-15 minutes, as there are more people, so make sure to avoid the crowd if you can.I usually order mushroom and cream risotto, but the first time I ordered it, they gave me spaghetti instead of risotto. However, this time, they gave me the right order, so I was quite happy. When I opened it, I was a bit surprised to see
I usually order mushroom and cream risotto, but the first time I ordered it, they gave me spaghetti instead of risotto. However, this time, they gave me the right order, so I was quite happy. When I opened it, I was a bit surprised to see how watery it looked, and I was afraid the rice would be very soggy. Surprisingly, it tasted really good and creamy instead of as soggy as I expected. The rice was very well seasoned and flavorful, and you could taste the turmeric and melted cheese as well. There were a good amount of mushrooms in the rice, so as you eat, you would not feel  only the rice dominates.

For Saizeriya, I recommend it to people who like having a lot of seasoning and salt in their food, as Saizeriya cooks their food with a lot of flavor. For people who like healthier and food with taste not as strong, I do not recommend it.
Mushrooms and cream risotto
2021-03-19
5 分鐘 (外賣自取)
Mushrooms and cream risotto
2021-02-13 350 瀏覽
前幾日約朋友食午餐,呢間簡直係童年回憶!叫咗個卡邦尼意大利粉,分量比較細,不過30零蚊,叫兩份食好似係60零蚊姐!個意粉都幾creamy,仲有啲煙肉添。另外我都帶咗嘢飲任飲,飲到飲到飽,超抵!
2021-02-07 243 瀏覽
溫泉蛋卡邦拿那意粉、肉醬多利亞同水牛芝士薄餅每次去必食,幾十蚊平平地就可以食到pizza同焗飯,每次食嘅時候必落芝士粉,同friend 一齊食好多款,小食最鍾意食芝士焗薯角同脆脆蝦,加埋個蒜蓉包就更加正,飲品就叫咗可以無限逐杯,平時最鍾意飲汽水嘅就可以飲到爽為止!缺點就係環境衛生麻麻,不過整體都算唔錯下。
2020-06-10 823 瀏覽
不嬲都係薩莉亞既Fans,最近係藍田番工,晏晝就行遠啲過黎試下,藍田唔係工商業區,所以下晝好易搵到位,基本上唔洗等位。不過學生開左學,多左人放學黎食Lunch。今次同同事叫左新出既俾斯麥薄餅,上面有芝士、菠菜、煙肉同埋一隻半熟蛋。食過薩莉亞都知佢個餅皮其實唔係特別好食,啲蛋流左落去,個餅皮林左所以有啲漏。下次應該都會叫番水牛芝士薄餅算。同事叫左黑松露野菌忌廉意大利粉,中意食黑松露既會好中意佢 我自己就叫左鐵板漢堡辣腸雞球,都唔係第一次食,塊漢堡好香好濃肉味,兩條腸好干好鹹,兩舊雞本身係脆既,索左啲汁之後林左,不過啲汁撈飯好好食 ,粟米又好甜另外加左16蚊配飯,沙律同埋飲品吧,沙律啲菜今日唔係好靚,所以食唔晒。呢個價錢真係算係咁,50蚊內又可以飲飽食醉。

同事叫左黑松露野菌忌廉意大利粉,中意食黑松露既會好中意佢

2020-06-09
用open rice app落定單,計啱時間落樓就拎得,十分方便!不過備份咗唔需要餐具都係畀咗🤣薄餅同其他食物都好快就凍咗,返到去要加熱返先好味😋仲有辣味雞翼一啲都唔辣😂😂
不過備份咗唔需要餐具都係畀咗🤣
薄餅同其他食物都好快就凍咗,返到去要加熱返先好味😋
仲有辣味雞翼一啲都唔辣😂😂
外賣自取
2020-02-29 483 瀏覽
講話「薩莉亞」 係全港最平嘅日式意榮餐廳相信冇人會反對,所以好多人都好鍾意食。我原本都好鍾意食,不過而家開始覺得佢水準下降咗。以下就係我嗰日食咗嘅經驗。甜蝦沙律,沙律菜有好多,甜蝦都有好多,不過個溫度就好凍!凍的程度係好似啱啱溶雪咁樣,蝦仔係幾甜幾好味,不過我覺得個醬汁唔夠以前多,撈唔起啲菜 感覺冇以前都冇食。野菌忌廉意大利飯,呢一個真係唔掂! 因為risotto應該係煮到八成熟嘅啫,但係呢個risotto煮到係熟曬,飯嘅口感仲要好淋,咁樣就唔算係risotto。忌廉汁夠creamy,但係唔夠杰,有種水汪汪嘅感覺,野菌又少得可憐。就呢一餐嘅食物咁睇,水準的確下降咗好多。 真心希望餐廳高層可以正視下。

以下就係我嗰日食咗嘅經驗。

2019-10-23 457 瀏覽
今日放工我想食肉醬飯, 以前屋企樓下連鎖快餐一定有一個免治牛肉飯🍛,但係唔知點解?而家就冇得食 ,搵咗幾間舖都冇免治牛肉飯。終於畀我搵到一間有,又話賣曬 😭。最後忽然諗起薩莉亞嘅肉醬多利亞,佢跟本就係同免治牛肉飯差唔多嘅嘢😍。我去到已經好晏都冇乜人食 一坐低就叫咗肉醬多利亞加多一個 周打海鮮湯🥣。 食開嘅肉醬多利亞,因為好多汁,睇落就好似一碗湯咁 ,但呢間第一次食 ,唔算好多汁 都仲睇到係飯黎, 但係可能因為咁,撈勻之後都覺得比較乾。或者真係唔夠汁,比平時屋企樓下食開果間係轉少。而周打海鮮湯 係我女最鍾意飲嘅西湯 ,黎親薩莉亞 ,一定要叫一碗飲 ,佢個湯非常足料又好味。今次可以自己飲曬成碗,正😋

2019-09-08 315 瀏覽
f2終於學校俾放出去吔lunch第二日就揀咗薩利亞總括黎講你普通食嘅話係唔貴嘅 六個人一齊食嗌個粉再加個pizza六人分40蚊有找!係平民西餐廳咁囉你話質素好高又唔係嘅廿幾三十有呢個款好唔錯了高峰時間遲咗直接冇位等野食出來都算快嘅!
f2終於學校俾放出去吔lunch
係平民西餐廳咁囉
你話質素好高又唔係嘅
廿幾三十有呢個款好唔錯了
高峰時間遲咗直接冇位
等野食出來都算快嘅!
2019-09-04
2019年6月30日 (星期日) 11:15am  32°C 環境整潔,餐具乾淨,每款碟子皆很美麗,花紋圖案與別不同,跟食物相配襯。 打破『平嘢無好嘢』的定律,食品價錢便宜,味道質數卻佳!! 為慶祝本人的 19 週年紀念,特地選擇此餐廳用膳。 人數:2人 HK$156 菠菜配煙三文魚忌廉意粉 - 濃郁的忌廉汁帶有芝士香味,菠菜鐵質豐富,意粉滑溜,三文魚略為煙燻,所以有些新鮮刺身感覺,而魚面上密密地灑滿芝士粉,拌勻後進食味道絕佳。陶瓷碟子圖案清雅。【推介之選】❤❤❤ 野菌忌廉意大利粉 - 野菌爽口,意粉面層鋪滿芝士粉,亦帶有濃厚的香菇和蒜蓉味,正呀!【推介之選】❤❤❤ 辣味雞翼4隻 - 辣味適中,不會太嗆喉,雞肉烤得香嫩,只是 ... 雞翼太細隻了啦!陶瓷碗子圖案美麗,與雞翼顏色十分合襯。【推介之選】❤❤❤ 蒜蓉焗田螺 - 奉上時,熱得滾滾的,泡沫不斷冒出來,最適合冬天吃。雖然小小一隻,但鮮味爽口。陶瓷碟子圖案清雅。【推介之選】❤❤❤ 周打海鮮湯 - 味道滿濃郁,十分杰身,蜆肉具咬口,伴有少許洋蔥粒,不錯! 朱古力泡沫咖啡 + 意大利咖啡 - 香濃提神! 原味咖啡 - 太苦澀了!【
菠菜配煙三文魚忌廉意粉 + 野菌忌廉意大利粉 + 辣味雞翼 + 蒜蓉焗田螺 + 周打海鮮湯 + 朱古力泡沫咖啡 + 意大利咖啡

打破『平嘢無好嘢』的定律,食品價錢便宜,味道質數卻佳!!

為慶祝本人的 19 週年紀念,特地選擇此餐廳用膳。

人數:2人 HK$156

菠菜配煙三文魚忌廉意粉

野菌忌廉意大利粉

辣味雞翼

蒜蓉焗田螺

周打海鮮湯

朱古力泡沫咖啡 + 意大利咖啡

朱古力泡沫咖啡 + 意大利咖啡 - 香濃提神!

原味咖啡

原味咖啡 - 太苦澀了!

【 溫 馨 提 示 】:

所有食物都是單獨落單,但 11:00am-17:00pm 則有提供套餐選擇。

叫須 "按鐘"

食物份量較少,但價錢相宜,變相可以挑選更多其他食物來吃。

容易出現排隊人龍。

清水需要自己去「飲品吧區」斟,自助形式。

加 HK$12 (小童 HK$8) 汽水無限添飲

辣味雞翼
蒜蓉焗田螺
周打海鮮湯
2019-02-04 731 瀏覽
成班姐妹聚會,好耐冇食薩利亞。咁岩去開藍田...所以就選擇左去食薩利亞。去到幾多人在門口等...取票等左唔算好耐。十五分鐘可以入坐散叫左水牛芝士pizza 。水牛芝士則下得太多,焗得不透。餅皮香脆,入口柔軟有彈性。不過整體不夠香口。地中海Pizza係一大驚喜,估佢唔到咁好食,又香又脆,而塊煙三文魚分配平均。唔會有D分到三文,有D就得番塊Pizza。墨魚汁意大利飯味道香噴噴。個醬汁惹味,真係食極都唔厭烤焗腸,皮夠脆,味道又好仲有幾款食物三文魚沙律野菌忌廉意大利飯及意粉都不錯!埋單$210;六個人吃得飽飽,很便宜 其環境熱鬧,餐具乾淨,可謂無可挑剔⋯⋯
成班姐妹聚會,好耐冇食薩利亞。
咁岩去開藍田...
所以就選擇左去食薩利亞。
去到幾多人在門口等...
取票等左唔算好耐。
十五分鐘可以入坐

散叫左水牛芝士pizza 。
水牛芝士則下得太多,焗得不透。
餅皮香脆,入口柔軟有彈性。
不過整體不夠香口。
地中海Pizza係一大驚喜,
估佢唔到咁好食,

又香又脆,而塊煙三文魚分配平均。
唔會有D分到三文,有D就得番塊Pizza。
墨魚汁意大利飯味道香噴噴。

個醬汁惹味,真係食極都唔厭
烤焗腸,皮夠脆,味道又好

仲有幾款食物三文魚沙律
野菌忌廉意大利飯及意粉都不錯!

埋單$210;六個人吃得飽飽,很便宜

其環境熱鬧,餐具乾淨,可謂無可挑剔⋯⋯