2020-11-22 5076 瀏覽
🦀🦀召喚去親日本都要食蟹道樂嘅妳🦀🦀我老公👨🏻今次真系做到嘢 話去唔到日本🇯🇵嚟呢到頂住引先 🤣🤣🦀蟹全部都系蟹 🦀佢晚市有幾款套餐選擇 我地就揀左海膽蟹宴 毛蟹全隻 鱈場蟹半隻一嚟就有個海膽鱈場蟹刺身海膽茶碗蒸燒海膽鱈場蟹蟹腳 海膽毛蟹肉蛋黃天婦羅呢個好得意天婦羅包住左半熟蛋要一口食曬佢鱈場蟹及毛蟹紙火鍋🍲配一份雜菜拼盤海膽蟹肉粥 最後系甜品 紅豆或芝麻雪糕🍦本身我真系無乜趣食蟹仲要全部都系蟹😂😂😂但系全部都真系幾高質嘅 所有擺盤 食物質素 上菜配合 所有嘢都好滿足 原來全餐蟹宴都幾正㗎喎 系10成飽㗎食完 我地個火鍋都食唔曬 呢餐飯食左大概2個半鐘 💞好感恩食咁耐比我地二個慢慢傾下計拍下拖 😛😏
🦀🦀召喚去親日本都要食蟹道樂嘅妳🦀🦀
一嚟就有個

海膽鱈場蟹刺身

海膽茶碗蒸
燒海膽鱈場蟹蟹腳

鱈場蟹及毛蟹紙火鍋🍲配一份雜菜拼盤

海膽蟹肉粥
最後系甜品 紅豆或芝麻雪糕🍦

都係生日月之慶祝活動😋😋😋有好朋友用心之選感覺窩心一入門口就見到一個大水池邊養著好多好多蟹、有毛蟹、長腳蟹🦀前菜:平時出邊嘅餐館唔會同你烤烤啲毛豆呢一間就會啦,好食好多㗎👍🏻而蒸蛋就會加咗松葉蟹肉落去,令到質素提升當堂高級晒👍🏻烤蟹膏:可能我哋掛住傾計(因為疫情關係好耐冇見所以份外多嘢講)令到啲食物凍咗少少所以就感覺一般,冇咩特別!炸天婦羅松葉蟹拼盤:一嚟到已經覺得滿心歡喜,因為賣相都已經好靚,熱氣滿滿滲出出,炸醬剔透,果然一識落香脆而不肥膩,最出眾就係炸雞蛋黃,外皮香脆內裏雞蛋黃色紅潤有流黃,不二之選👍🏻什菜鍋:湯底淡淡帶着一點點昆布香,味道清甜,不過不失,加咗烏冬煙韌有咬口!整體成餐飯中上,侍應常常提住我哋這個汁應該用邊個餸,經常主動執枱清潔。只係朋友揀咗跟白飯,侍應好似早咗一點上枱,在前菜之後就上枱啦,到我哋食火鍋嘅時候碗白飯已經凍哂
都係生日月之慶祝活動😋😋😋
有好朋友用心之選感覺窩心
一入門口就見到一個大水池邊養著好多好多蟹、有毛蟹、長腳蟹🦀
而蒸蛋就會加咗松葉蟹肉落去,令到質素提升當堂高級晒👍🏻
前菜:烤毛豆、蒸蛋
烤蟹膏
天婦羅松葉蟹拼盤
香烤松葉蟹
2020-11-01
天婦羅松葉蟹拼盤
2020-10-07 3026 瀏覽
中午堂食通常都人山人海,一係條龍長過我,點樣避開人群?答案膚之慾出💵💵💵就係比錢-疫情前呢間食蟹已經私隱度高,一入門過左Reception姐姐,同你confirm左Booking,先會開另一道門比你,放心唔係隨意門去小夫腸道 #我進來了😛。Lunch set大概4百零蚊,另外叫左刺身、和牛😌😌也點了天婦羅蟹腳,好鮮甜火鍋方面也會有專人幫你分先後次序下鍋煮,人客專心享受美食就可以了#疫情都要食得好 -📍 蟹膳 (灣仔)灣仔譚臣道3號地下

也點了天婦羅蟹腳,好鮮甜

#疫情都要食得好
📍 蟹膳 (灣仔)
灣仔譚臣道3號地下
2020-06-07
  • 海膽鱈場蟹腳刺身
  • 海膽蒸蛋
  • 松葉蟹天婦羅
  • 雪糕
2020-09-29 2759 瀏覽
個晚叫左呢個 winter chef menu係由五種蟹形成的一系列菜式本身以為蟹係冇肉咁飽,但如果咁諗絕對係因為冇狂食過有肉拆到的蟹lol !  絕之食完呢餐後,短期內唔需要有蟹出現在我的青春裡~和風餐具太美了第一道 海膽松葉蟹黑魚子刺身d海膽好新鮮,之前一直怕食海膽,原來係怕食唔新鮮個d 哈哈海膽下是松葉蟹刺身! 第一次食蟹刺身,冇蝦刺身咁爽,少少似軟d的龍眼lol 松葉蟹好清淡的,岩做刺身之後係蒸松葉蟹同蟹膏用木箱蒸喔嘩~~~ 超多肉,根本唔洗左liu右liu睇真d係其他部位黎嫁~拆肉出黎再一次過食發現好似碗飯lol個蟹膏用左蛋白去蒸,d蟹膏濃味到我覺得唔好食 哈哈唔識欣賞呢個係鱈場蟹天婦羅印象中食到呢到已經係開始有少少夾硬食 哈 哈 但個天婦羅炸得好香, 鱈場蟹肉比松葉蟹更實在, 濃味其實好好味!!!!!!!!!!!超多肉,我敢話呢到一舊都多蟹肉過飲宴成圍炸蟹鉗蟹的成份~呢個係燒花咲蟹蒸炸燒當中我覺得蒸係技巧低d但最顯得出食材真偽的,清蒸的野最需要本身食材的新鮮麻~所以松葉蟹那些很細緻,而炸同燒的就比較野性同調味重~ 當好飽,就最好慢慢拆再休息下先食但個晚拆到手都軟 之後到凍毛
個晚叫左呢個 winter chef menu
係由五種蟹形成的一系列菜式
和風餐具太美了
第一道 海膽松葉蟹黑魚子刺身
d海膽好新鮮,之前一直怕食海膽,原來係怕食唔新鮮個d 哈哈
松葉蟹好清淡的,岩做刺身
之後係蒸松葉蟹同蟹膏
用木箱蒸喔
嘩~~~ 超多肉,根本唔洗左liu右liu

睇真d係其他部位黎嫁~

拆肉出黎再一次過食
發現好似碗飯lol

個蟹膏用左蛋白去蒸,d蟹膏濃味到我覺得唔好食 哈哈唔識欣賞
呢個係鱈場蟹天婦羅
其實好好味!!!!!!!!!!!

超多肉,我敢話呢到一舊都多蟹肉過飲宴成圍炸蟹鉗蟹的成份~
呢個係燒花咲蟹
所以松葉蟹那些很細緻,而炸同燒的就比較野性同調味重~

當好飽,就最好慢慢拆再休息下先食
但個晚拆到手都軟

之後到凍毛蟹
凍食同蒸其實差不多,一樣係要清淡但鮮的蟹去襯托呢種煮法
毛蟹係清甜的~ d膏易入口十萬倍!! \
雖則話飽,但食凍野係仲食到的
最後一種蟹叫香箱蟹
呢個啫喱係豉油味的, 上面有蟹膏同蟹籽,最下層係蟹肉
因為個陣已經好飽,但呢個係凍的所以勉強食到,但其實唔係超好味, 或者個刻已經麻木左
所以我冇評價lol

後的主菜係鱈場蟹炒飯
有時呢d角色係想你食完貴夾唔飽的野之後有飽肚感,但呢間餐廳貴夾好飽,仲好高質,其實唔洗夾硬最後炒個飯比人既
都係個句,已經麻木左
反而呢個雪芭喚醒左琳
原來我鍾意食冷盤同冷麵個纇凍野~
間餐廳入口有個蟹池,我地個set食哂人地5種蟹
有d超巨形的4kg係夠冬眠食的應該
2020-06-12 3893 瀏覽
visited for a few times everytime was a wonderful experience nice and polite staff, with good explanation on every dishfood is great and served nicely every dish is remarkable i especially like the tempura crab the crab tastes freshlylove it and would visit again
visited for a few times

every dish is remarkable

the crab tastes freshly

love it and would visit again
executive  lunch
executive  lunch
2020-05-19 4134 瀏覽
服務一流,當日訂左兩位去到即刻可以入去,俾左兩張廚房紙我地放口罩,頗方便。仲主動問我洗唔洗幫keep住把縮骨傘,好nice一入去上左去二樓房仔入面,同房只得另一pair客人,疫情期間,我地兩pair人中間隔左成3個位,幾舒服同有私隱度,傾計都安心又暢快食物方面,我跟朋友推薦叫左第一版$198既餐:跟餐前菜有毛豆同蟹肉蒸蛋,毛豆略燒過,蛋就鮮甜有蟹味另外小食蟹棒配溫泉蛋,呢樣有驚喜,蟹棒既口感一梳梳充滿蟹味,好食到主食係蟹子蟹肉蒸飯,因為坐係類似廚師發板既位,飯係面前即蒸,仲有待應好好既服務,為左令飯保持溫度,佢仲分兩次裝,等我地食完第一碗再添,仲時不時幫我地添茶個炒飯啖啖都有蟹肉,我最驚要剝蟹殼,所以平時討厭食蟹,但當成個飯都唔洗落手去做d麻煩野就啖啖蟹肉,味道濃郁,真係超大滿足最後甜品都畫出完美結局,有雪糕食,可以㨂薑味同咖啡味,我揀左咖啡甜味岩岩好,中間有d咖啡凍增強口感,帶有淡淡既咖啡味,一流值得一提唔只二樓好好服務既女待應,係離開嗰陣一樓既待應們都會讓路同微點頭歡送,最勁係門口個招待已經攞定我把縮骨傘遞俾我,呢下窩心到呢,very good太好服務令我忍唔住要寫食評,老闆請到一

食物方面,我跟朋友推薦叫左第一版$198既餐:
跟餐前菜有毛豆同蟹肉蒸蛋,毛豆略燒過,蛋就鮮甜有蟹味

甜味岩岩好,中間有d咖啡凍增強口感,帶有淡淡既咖啡味,一流

太好服務令我忍唔住要寫食評,老闆請到一班好伙記,會再食
2020-05-18
  • 免治蟹棒
2020-05-17 3096 瀏覽
呢排成日同男朋友講好想食蟹,好掛住日本嘅蟹道樂,所以佢book咗呢間餐廳同我食生日飯。由於晚飯前食咗好大個生日蛋糕所以唔算肚餓,本身唔鍾意食生蟹同埋怕叫set食唔晒,所以侍應建議我哋點一隻大毛蟹配火鍋,然後點多個白飯同配料整蟹粥。主角登場!好大隻蟹呀,又多肉又多蟹膏!個鍋用紙做好特別每隻蟹腳大概煮兩分鐘就可以食,煮完啲蟹肉爆曬出嚟好正,味道好鮮甜。蟹蓋最後先落,加飯加蛋,將火鍋湯底同海鮮味嘅精髓全部煮成粥,實在太好味了,完全冇浪費食材😍特登留番少少蟹肉撈粥😋餐廳仲送咗個柚子雪糕俾我地,味道清甜,不錯!

主角登場!好大隻蟹呀,又多肉又多蟹膏!

個鍋用紙做好特別

特登留番少少蟹肉撈粥😋

餐廳仲送咗個柚子雪糕俾我地,味道清甜,不錯!
2020-04-25
  • 毛蟹火鍋
  • 蟹粥
2020-05-05 2531 瀏覽
之前聽朋友介紹食呢間餐廳,蟹肉專門店。餐廳食蟹肉10分新鮮,烹調鮮味10分香,尤其係蟹肉蒸蛋,帶出蟹肉的鮮味更提升蛋的質感。不過價錢比食物質素過高,本來抱住好高嘅期望去食呢間餐廳,但係食過之後有些少失望。 整體來說,午餐的質素尚算OK,只是價錢較高也不合理。

整體來說,午餐的質素尚算OK,只是價錢較高也不合理。
2020-05-02
2020-03-07 2910 瀏覽
同朋友早一日順利訂了二人枱, 一入門口就看到有很多大大隻新鮮蜘蛛蟹🦀 餐廳環境舒適,我們坐下來睇了餐單後便點了支太湖大吟釀($890)同 Yukimi Tasting Menu(每位$2280)這是二人套餐裏最多蟹款菜式, 包括有北海道海膽蟹肉茶碗蒸,很香滑而且蒸蛋內有蟹絲😋 另有海膽鱈場蟹腳刺身(是原隻海膽下面鋪了蟹腳刺身)還有蒸松葉蟹及鱈場蟹, 燒鱈埸蟹腳, 松葉蟹天婦羅, 松葉蟹肉羮, 香箱蟹, 凍毛蟹, 黑松露鱈場蟹肉蒸飯, 而甜品是黑芝麻雪糕🍨 整體的各款蟹都食得出很新鮮彈牙, 只是份量少了一點服務亦一流
服務亦一流
2020-02-27
  • 原隻海膽
2020-01-18 1808 瀏覽
This is my second visit here and food and service are still good as before. Got the same seat as before also. Their lunch set include tempura/ hotpot which has high CP value and are highly recommended. This time they got 香箱蟹 and those roe are good.

2020-01-12 1827 瀏覽
午間搵食貼士:近大時大節一定要訂枱今日同事話慶祝暹完假,話要食餐好嘅,但又唔想咁滯,所以諗到食蟹。我地叫咗蟹肉火鍋餐,必定要2人起的。前菜係蟹肉海膽湯同燒蟹腳,個湯雖然細杯,但有好大嚿海膽,隻蟹腳一啲都唔細,係有2隻筷子粗的,所以好多肉,仲有火候剛好,唔會乾到食唔到。到個火鍋,先食蟹同菜,職員特別提一個鍋煮菜,一個鍋煮蟹,因為最後用煮蟹的鍋煮蟹粥。個火鍋係自己煮的,但最員會細心留意,幫手加水,唔使提佢地。蟹肉每人3至4件,加上一大盤菜,份量十足。最後職員用蟹蓋煮蟹粥,仲會問粥想要稀定稠,好細心呀!個粥係神緒所在,食咗就大滿足啦!最後仲有雪糕,咖啡雪糕中有咖啡啫喱粒,真係非筆墨所能形容。
午間搵食貼士:近大時大節一定要訂枱
我地叫咗蟹肉火鍋餐,必定要2人起的。
火鍋係自己煮的,但最員會細心留意,幫手加水,唔使提佢地。
蟹肉每人3至4件,加上一大盤菜,份量十足。
最後仲有雪糕,咖啡雪糕中有咖啡啫喱粒,真係非筆墨所能形容。

• Lunchset
  • 蟹膏
  • 蟹粥
  • 燒蟹腳
  • 蟹肉餃子
  • 毛蟹火鍋
2019-11-03 2850 瀏覽
今年五月係北海道食完一次蟹宴,念念不亡。所以今年生日就決定在香港吃一次,蟹饍由訂位到用餐都令到我和太太感受到物有所值的感受。尤其是員工的態度,由選餐到招呼都照顧周到。如果大家都有budget,真係值得一試,好好享受一頓美味的蟹宴。
2019-10-18 3812 瀏覽
今晚慶生飯聚再次選擇嚟到喱間專門食日本蟹嘅餐廳蟹膳🦀香港首間日本活蟹專門店,擁有自家嘅養蟹池,以多款北海道新鮮活蟹炮製不同菜式,將日本全蟹宴帶入我嘅味蕾喱到佔地兩層,地下係散座,1樓則有3間 private rooms ~ 6人、8人、10人,最低消費分別係$6600、$8800、$11000;訂枱時我要求坐10人房,因上次8人房係 counter seats 傾計較為不便係幾款套餐中,我哋一致order “Aki” set,因為蟹種最多首先上枱嘅係茶碗蒸~海膽creamy、蛋滑溜,但唔係好夠熱,可惜北海道馬糞海膽夠creamy,蟹刺身入口鮮甜,必食之選蟹肉鮮甜、蟹羔蛋白滑溜,但要拆蟹殼較為麻煩啖啖蟹肉有焦香,鮮甜味十足天婦羅流心蛋,不油不膩,一咬蛋汁滿瀉炸蟹肉沾上綠茶鹽,鹹鹹脆脆,不離鮮甜味每一口都係蟹肉,以金箔點綴,啖啖滋味,必食之選或者未當做,蟹羔唔多;又或者日本大閘蟹係咁樣樣囉!唔識欣嚐凍蟹唔係「我杯茶」,鮮甜無比但冇驚喜蟹肉多過飯,充滿黑松露香,好飽但要食喱餐連加一,8人盛惠$20000$2500一位,係貴嘅,但都係嗰句:「人生點都要豪一次。」
今晚慶生飯聚再次選擇嚟到喱間專門食日本蟹嘅餐廳

北海道海膽蟹肉茶碗蒸

海膽鱈場蟹腳刺身

北海道馬糞海膽夠creamy,蟹刺身入口鮮甜,必食之選

蒸松葉蟹及鱈場蟹

蟹肉鮮甜、蟹羔蛋白滑溜,但要拆蟹殼較為麻煩

燒鱈場蟹蟹腳

啖啖蟹肉有焦香,鮮甜味十足

松葉蟹天婦羅

天婦羅流心蛋,不油不膩,一咬蛋汁滿瀉

炸蟹肉沾上綠茶鹽,鹹鹹脆脆,不離鮮甜味

松葉蟹肉羹

每一口都係蟹肉,以金箔點綴,啖啖滋味,必食之選

石狩川大閘蟹二食

或者未當做,蟹羔唔多;又或者日本大閘蟹係咁樣樣囉!唔識欣嚐

凍毛蟹

凍蟹唔係「我杯茶」,鮮甜無比但冇驚喜

黑松露鱈場蟹肉蒸飯

蟹肉多過飯,充滿黑松露香,好飽但要食

喱餐連加一,8人盛惠$20000

$2500一位,係貴嘅,但都係嗰句:「人生點都要豪一次。」
2019-10-17
海膽鱈場蟹腳刺身
燒鱈場蟹蟹腳
松葉蟹天婦羅
松葉蟹肉羹
黑松露鱈場蟹肉蒸飯
2019-10-09 2788 瀏覽
這𥚃是港人食蟹的天堂,特別是午市套餐,可謂超值. 今天2個人,點了天婦羅套餐及行政套餐,其實無乜分別,都係蒸蛋、天婦羅、shabu shabu 青菜、烏冬、雪糕,後者只係多了半隻snow crab,收多$210. 服務員工作態度和效率一流. 食物質素方面,蒸蛋夠滑,蟹肉夠多,但調味太濃,蟹肉死實;shabu shabu 的蔬菜頗多,加上稻庭烏冬,足以飽肚;tempura 炸功合格,蛋黃天婦羅很有特色,蟹腳有些失敗,毫無鮮味,可能雪藏得太耐;幸好snow crab好正,用grill 弄好,明顯是新鮮貨,正.
2019-10-09
  • 燒鱈場蟹
  • 薑味雪糕
2019-10-04 1939 瀏覽
宜家噶時間去食蟹就最好啦,我就心思思想去食,因為宜家噶蟹系最肥美噶,最鮮甜,於是就去左朋友仔推薦噶哩間蟹膳度食翻餐蟹宴!哩間店系主打日本菜噶,所以距噶蟹噶做法都系日本果邊噶做法,蟹肉很鮮甜,很肥美,蟹膏金黃金黃,真系超級美味!