*** 大開眼界炸蛋黃切冬菇蟹既開法«松葉蟹 VS 鱈場蟹»上網睇左呢個比教,即刻心郁郁想試日本出名既蟹,揀左蟹膳餐廳«蟹也歡迎來我»一上到餐廳,仲以為冇開門,之後發現原來係木門一開之後,就會有一大堆蟹出現喺你面前, 蟹生長係陰涼嘅地方, 雖然天氣有點熱,但係入到去即刻會覺得比室溫低 5至6度。兩人一人一個set lunch, 餐廳下層有19個座位,上層係房間可以畀人包房食野。«Tutorital»靚靚笑容姐姐教食蟹, 好簡單食天婦羅, 都會建議客人先食蛋黃, 再食蟹,最後食蔬菜, 食蟹用嘅不同工具又會教你點用, 仲會教你點用筷子食蟹, 最得意嘅係佢會教埋我點樣去將全部蟹肉挑曬出嚟, 以後食蟹都唔使做大嘥鬼,店員將有關於餐廳食物嘅產地,味道都會一一詳細講你知。«蟹肉燉蛋»菜葉,原隻香菇切粒,燉蛋«松葉蟹天婦羅»正常人一食到呢啲天婦羅,第一句會問嘅係點解蛋黃可以做到天婦羅,仲要係流心嗰隻,如果做左媽媽的話,第二句會問松葉蟹點樣可以補留原樣蟹鉗之餘又走到外殼。店員話餐廳亦又自製鹽味綠茶。«香烤鱈場蟹 »咪見到蟹鉗咁多尖的刺棘,其實一啲都唔剌手,海水味較重配檸檬食較好«烏冬火鍋蔬菜盤»皇帝菜
*** 大開眼界
炸蛋黃
切冬菇
蟹既開法

«松葉蟹 VS 鱈場蟹»
上網睇左呢個比教,即刻心郁郁想試日本出名既蟹,揀左蟹膳餐廳

«蟹也歡迎來我»

«Tutorital»

«蟹肉燉蛋»
菜葉,原隻香菇切粒,燉蛋

«松葉蟹天婦羅»

«香烤鱈場蟹 »

«烏冬火鍋蔬菜盤»
皇帝菜,日本VS香港,香港果隻較苦甘味重, 烏冬一小束帶有少少酸味, 以及鹹味, 亦有粉葛打成的透明粉麵, 店員喺烹調之前會問你要爽定係要冧, 冬菇控既我, 對冬菇嘅切法感到非常有興趣, 原來冬菇頂部嘅位置比較影響口感, 所以餐廳會將冬菇頂切走, 亦都係因為餐廳冇二次用途所以會直接掉去,食過後有興趣返屋企試下自己試一試切

«小麥茶»
平時係日本餐廳多數飲綠茶/ 玄米茶,餐廳另具風格,揀左隻冇咩咖啡因既茶比客人,關心客人睡覺質素

«薑味雲呢拿 + 咖啡果凍雪糕球»
餐廳為咗唔畀雪糕咁快溶左,特登將隻裝雪糕嘅碟,提早放喺雪櫃,yummy

烏冬火鍋蔬菜盤

• 蟹肉蒸蛋
  • 薑味雪糕
  • 天婦羅
2019-02-10 870 瀏覽
唔想初四咁嘅樣,lunch 緊係要食好d! 今年嘅開年飯,同同事去咗想試好耐嘅蟹膳~我地揀咗720 蚊一位嘅鱈場蟹套餐,有蟹肉海膽粟米凍湯、烤鱈場蟹腳、鱈場蟹shabu shabu、蟹肉餃子、蟹膏炊飯,同埋甜品粟米凍湯有驚喜!粟米嘅甜味帶出海鮮嘅鮮味~烤蟹腳嘅火侯控制得好好,蟹肉仍然很嫩,很juicy! 至於shabu shabu, 由於蟹夠新鮮,用最簡單嘅煮法已經很鮮味,連醬汁都唔駛點。我不太喜歡餃子,因為紫蘇葉味太強勁... (利申:我好怕紫蘇葉陣味)炊飯用煮過蟹嘅shabu shabu 湯底,再加蟹膏、白飯同蛋漿煮成,盡收蟹嘅精華!甜品係咖啡雪糕,咖啡味好濃,仲有一粒粒咖啡啫喱,為呢餐開年飯畫上完美嘅句號餐廳環境好好,雖然係吧枱,但係冇焗促嘅感覺。店員好有禮貌,服務細心。食物好食,CP 值高!下次用咩借口再黎好呢?

粟米蟹肉海膽凍湯
鱈場蟹shabu  shabu  二人份
蟹肉炊飯
咖啡雪糕
2019-02-02 741 瀏覽
做野辛苦 男朋友知道我中意食日本野 就揀左呢間高質素專食蟹既店歎下😋首先 黎左個魚子醬新鮮海膽刺身先!本來海膽刺身已經好邪惡 再加埋厚厚既魚子醬系上面 多左重口感真系好正!海膽吾洗講你望到顏色真系好新鮮 系鮮甜的!跟住到燒蟹腳!蟹腳上面又加左海膽!🤤🤤本身佢隻蟹新鮮 加上燒得剛剛好 咬落去仲好有水份!加埋舊海膽!無得輸!然後到炸蟹肉!又系同岩先介紹既2道菜一樣!上面又系加左海膽同魚子醬!仲有小小金萡 佢既用料全部都好新鮮加上佢地設計擺升又好精美大體!😍

2018-12-24 1669 瀏覽
這家聽說了好幾年,一直想來,但一直沒來成,正好同事也想吃,就來嘗試午飯。點了午市行政套餐,附加了一道烤蟹。前菜烤支豆,感覺比普通水煮的更好吃。蟹肉蒸蛋真的不錯,配料豐富,有大塊蟹肉,蒸蛋很嫩,味道很鮮。松葉蟹天婦羅,食材是好食材,但是面衣炸的不過輕薄香脆,看來要吃天婦羅還是要去天婦羅專門店。煮毛蟹,日本吃的蟹鍋,雖然也帶殼,但實現店家經過處理後,吃起來很方便。這裡的毛蟹完全需要自己拆,毛蟹又比較扎手還是挺費勁的。最初幾塊覺得味道一般,後面多煮一會,殼子軟了,也入味了,覺得也還可以。烤雪場蟹,這道非常好吃,廣受我們好評。雜菜盤我搭配了烏冬,很意外這裡的烏冬味道美味,搭配火鍋湯底和蔬菜吃了滿滿一碗。甜品我選了咖啡冰淇淋,咖啡味道濃郁,裡面還有咖啡啫喱,很有特色,喜歡。總的來說作為一頓午飯還是不錯的,但畢竟抱著吃蟹的心來的,覺得蟹真的很普通。PS,這裡的服務非常的好!

點了午市行政套餐,附加了一道烤蟹。

前菜烤支豆,感覺比普通水煮的更好吃。

烤雪場蟹,這道非常好吃,廣受我們好評。

PS,這裡的服務非常的好!
2018-11-09 2730 瀏覽
突然很想吃蟹,之前已經來過吃晚餐及午餐,覺得可以encore, 於是就和朋友兩個人再訂了這家餐廳,吃全蟹宴這個冷湯很有栗米味,我自己本身很喜歡栗米的可把一部分拆肉做刺身,但做了刺身後蟹味不太濃燒蟹腳很香蟹腳天扶良,大大啖肉吃到這裏我已經很飽了,蟹仍然很好吃,但餃子我就不懂欣賞蟹膏用來煮粥,之前的蟹肉吃不完,也一起用來煮粥了。最後還有雪糕。整體來說,我很喜歡這裏環境,可以好好跟朋友聊天,還有這次蟹宴,味道仍然很好。

這個冷湯很有栗米味,我自己本身很喜歡栗米的

可把一部分拆肉做刺身,但做了刺身後蟹味不太濃

燒蟹腳很香

蟹腳天扶良,大大啖肉

吃到這裏我已經很飽了,蟹仍然很好吃,但餃子我就不懂欣賞

蟹膏用來煮粥,之前的蟹肉吃不完,也一起用來煮粥了。

最後還有雪糕。

2018-11-03 2415 瀏覽
作為一個蟹痴,知道呢間餐廳開咗好多年,所以好期待去一嚐高級懶人蟹宴今晚點咗個$1,480/ head 餐,但由於係要開大蟹,所以最少要四位起....北海道海膽蟹肉粟米凍湯,呢個湯好香粟米味,最特別係落咗芒果香油, 好fresh,細細杯,啱啱好松葉蟹腳刺身,加咗啲金萡,味道淡咗啲,ok 鮮味,不過我expect 可以好啲。蒸松葉蟹及蟹膏- 味道太淡,要加少少鹽先出到個鮮味,爭少少燒鱈場蟹蟹腳 - 香!正! 懶人食蟹凍毛蟹 - 正!鮮甜好味!之後仲有火鍋,餃子,粥,甜品,全部加入蟹湯/ 蟹肉,不過味道偏淡,千几蚊一位,我覺得有進步嘅空間。不過值得一讚嘅係,餐廳環境同員工對蟹嘅知識係good 嘅!

蒸松葉蟹及蟹膏- 味道太淡,要加少少鹽先出到個鮮味,爭少少

燒鱈場蟹蟹腳 - 香!正! 懶人食蟹

凍毛蟹 - 正!鮮甜好味!
2018-10-01 2824 瀏覽
男朋友升左職所以決定請佢食一餐好既叫左食足三種蟹既套餐蒸蛋 好滑好味~燒蟹腳我對天婦羅就一般 但佢提供綠茶鹽去比你蘸黎食 幾特別店員拆晒蟹肉出黎 咩都唔洗煩只係需要好好品嚐~~海膽蟹肉~~每一啖都好滿足蒸蟹 蘸蟹膏食 好邪惡T_T總括黎講:蟹肉都好新鮮值得一提係店員服務好專業 一面食會講下點食法更好食 應該配咩酒飲介紹清酒都介紹得好詳盡~~ 不過價格就真係幾貴。。。。。
男朋友升左職所以決定請佢食一餐好既
叫左食足三種蟹既套餐

蒸蛋 好滑好味~

燒蟹腳

我對天婦羅就一般
但佢提供綠茶鹽去比你蘸黎食 幾特別

店員拆晒蟹肉出黎 咩都唔洗煩
只係需要好好品嚐~~
海膽蟹肉~~每一啖都好滿足

蒸蟹
蘸蟹膏食 好邪惡T_T

總括黎講:蟹肉都好新鮮
介紹清酒都介紹得好詳盡~~
不過價格就真係幾貴。。。。。
2018-07-17
$2000 (晚餐)
2018-08-23 3279 瀏覽
同事戚起條筋話要食蟹,就諗起公司附近蟹膳,即刻就訂位!一入門口就見一大缸蟹🦀,唔同品種乜都有,保證新鮮。由於我地6位多人,就比咗樓上獨立房我地,幾好我地幾嘈都唔怕😆不過冷氣就唔係咁夠,有少少熱。我地一行6人都揀咗行政套餐,貪佢又有天婦羅又有毛隻毛蟹😋,當有仲有得免費upgrade 將半隻毛蟹改為燒唔記得咩蟹😅😅待應話燒蟹原本要加錢好似百幾,我地諗住全部轉啦😄點知同事支支佐佐耐咗落單,得番3客燒蟹,咁就各3客啦,share食!前菜有燒支豆,有味但無咩特別,茶碗蒸好滑底下有好大舊蟹肉,甜!天婦羅脆漿唔厚,炸過蟹腳仲保留到鮮味,天婦羅蛋有流心,加埋綠茶鹽好好味,到主菜蟹喇,即劏毛蟹以火煱客人自煮,肉質結實鮮甜,蟹膏味道似海膽非常醇厚嫩滑,而燒蟹腳就啖啖肉,味道濃縮咗更多咗分惹味。之後將烏冬放落蟹火煱煮,蟹湯烏冬👍,最後餐廳仲好貼心送上鮮製薑汁雪糕,驅驅蟹唧寒濕,大滿足嘅一個lunch, 又可以返去嗑嗑😂😂😂
同事戚起條筋話要食蟹,就諗起公司附近蟹膳,即刻就訂位!
一入門口就見一大缸蟹🦀,唔同品種乜都有,保證新鮮。
2018-08-11 2572 瀏覽
Farewell的好選擇,因為地方唔會太嘈,裝修都幾特別,特別係個大門,走過左都冇為意。第二次黎,今次叫左哩個lunch set , 前菜冇影相,係燒支豆來的。另外就係相中的蟹肉免治棒,點生蛋黃食的,都幾好食。主菜就係個蟹肉蒸飯,成個木箱放0係前面蒸,好正。份量都好多。同事第一次來食都嶄話好食。最後要左薑味雪糕🍦,好完滿!仲有值得一提係,侍應服務都好好,會幫你畢飯的。兩次來都係坐係廚師枱,對住廚師,比較0岩兩三個人來。如果多人來最好坐其他枱,方便傾談。
2018-05-02 2982 瀏覽
生日快樂 我的大少 你講左好耐話想黎食呢個蟹 講到咁好食 好啦 襯你生日就黎下啦 入到餐廳 有個養蟹池 保證新鮮 隻隻都在希水 餐廳比較神秘 每度門都有制按開門 唔知點解咁設計🧐講返食 頭盤幾度菜都係以蟹同海膽做主角 最不得了的是 天婦羅蛋黃 係蛋黃呀 放入口個個爆醬 真係不得了🤤🤤🤤之後黎主角之前有個火鍋 火鍋Ge 水留作最後粥底水 主角毛蟹出場啦 涼食 加埋蟹高 鮮味到呢 最後 個粥 用料有蟹高 蛋 同 海膽 救命呀 粥係鮮甜到漏呀
入到餐廳 有個養蟹池 保證新鮮 隻隻都在希水

餐廳比較神秘 每度門都有制按開門 唔知點解咁設計🧐

天婦羅蛋黃  🤤
咁快又到週年紀念,之前同男朋友睇石原里美套朝9晚5,見到佢係咁食蟹,好想食 唔知係咪男朋友發現左,佢今日帶左我去食蟹膳既鋪頭位置都幾隱蔽,好似私房菜咁,要係門口按鐘等侍應開門一入到去,就震驚我la,好多長腳蟹係個水池到,我要食哂你地落肚!入到去坐底,台邊都有細細既蟹仔,開頭以為係裝飾,原來都係生架!識行識走跟住同男朋友點左個海膽蟹宴,人頭計HKD1480一位另加一 (要2位起ga)係上菜前,侍應係台面放左熱毛巾比客人起筷前抹手,有去左酒店食野既感覺前菜有客枝豆慣左用手食,有風味d,有毛巾正好食完用黎抹手跟住到蒸蛋,好滑,d 海膽,好大片,好!新!鮮! 平時我唔鍾意食三文魚杍因為腥腥地,今次食左d, 因為無咩腥味,但始終未克服到佢爆開個下既感覺,如果係蒸蛋入再加d 蟹柳絲,就無得彈la海膽上面既魚子咸咸地,份量多左少少,海膽一如頭先道蒸蛋上面既咁新鮮,而且好多瓣,口感好豐富,而蟹肉就收埋左係d 海膽下面,擺得好靚刺身燒過黎有陣灸燒既香味,蟹肉加少少檸汁,酸酸地帶地蟹肉鮮味味道更好佢旦黃爆出黎d 流心汁係幸福既感覺,上面竟然放左d 金萡裝飾,蟹肉好多登登登登!主角黎啦 毛蟹同鱈場蟹好多膏,
唔知係咪男朋友發現左,佢今日帶左我去食

一入到去,就震驚我la
,好多長腳蟹係個水池到,我要食哂你地落肚!

識行識走

前菜有客枝豆
慣左用手食,有風味d,有毛巾正好食完用黎抹手
海膽蒸蛋

跟住到蒸蛋,好滑,d 海膽,好大片,好!新!鮮!
海膽鱈場蟹腳刺身

,而蟹肉就收埋左係d 海膽下面,擺得好靚

燒海膽鱈場蟹蟹腳

海膽毛蟹肉黃蛋天婦羅

佢旦黃爆出黎d 流心汁
係幸福既感覺,上面竟然放左d 金萡裝飾,蟹肉好多

鱈場蟹毛蟹火鍋

登登登登!主角黎啦
毛蟹同鱈場蟹
好多膏,不過唔係拎黎生食ga, 蟹腳係用黎煮火鍋,個殼連膏就會留黎最後煲蟹粥

超鮮甜
好掛住d 蟹呀

雜菜盤

一路食一路落去後期煲火鍋湯底愈黎愈鮮甜,忍唔住偷飲兩啖湯

海膽蟹粥

食哂d 火鍋配料,店員會問你想食結定濃d ge 粥,我地答左中間
跟住佢拎左d 粥膽出黎,係我地面前煮,加埋d 蟹膏,睇到留口水

柚子雪芭,芝麻雪糕

甜品有柚子雪芭同芝麻雪糕,各自要左一款,都好味,唔會係維記d 貨仔

總括黎講,今餐真係超好食,環境以黑色作餐廳主調,我係bar 台坐,店員就係正面前serve 你,上菜時都會介紹下同講下食法,推介!

紀念日
柚子雪芭,芝麻雪糕
  • 海膽蟹宴
  • 蟹粥
2018-04-07 1458 瀏覽
相信好多鍾情蟹蟹既食家們都有聽過蟹膳!一直好想黎試 等左好耐終於有個慶得慶祝既節日(因為平日實在是不捨得食甘貴呢...) 叫了一個火鍋蟹肉套餐:有菜碗蒸、毛豆、蟹膏-蒸蛋也有蟹肉呢我習慣將好野留到最後 所以蟹膏要最後吃 再來就是蔬菜 同毛蟹我會先放蔬菜落去由佢慢慢煲再慢慢放蟹肉 2-3分中就好拎黎食喇 甘先新鮮彈牙最後先放烏冬一次過吸晒所有材料既鮮味 連個湯底都變得好鮮甜 仲有飯後薑味雪糕做甜品成件事都好享受 唯一係拆蟹拆到手好酸軟呀!
相信好多鍾情蟹蟹既食家們都有聽過蟹膳!
一直好想黎試 等左好耐終於有個慶得慶祝既節日
(因為平日實在是不捨得食甘貴呢...)

叫了一個火鍋蟹肉套餐:
有菜碗蒸、毛豆、蟹膏-

蒸蛋也有蟹肉呢

再慢慢放蟹肉 2-3分中就好拎黎食喇
甘先新鮮彈牙

最後先放烏冬一次過吸晒所有材料既鮮味 連個湯底都變得好鮮甜

仲有飯後薑味雪糕做甜品

成件事都好享受 唯一係拆蟹拆到手好酸軟呀!
2018-03-06 1282 瀏覽
還以爲喺高級食府,誰知地方坐位極狹窄,極不舒適,超級失望, 原本同家人開開心心慶祝生日,電話訂了位又沒有告知卡位巳滿要坐吧枱,接待員態度甚為高傲,一句卡位已滿,亦冇打算安排其他位置,開門送客!!
2018-03-04 1214 瀏覽
老婆生日佢話最鍾意食蟹,所以到最後就揀咗喺灣仔譚臣道嘅蟹膳去慶祝。印象中上次食已經係一年前,所以那那林book左位先,依類型餐廳大部份都冇得walk in!我三日前都book到位,仲要係weekend添。去到就發現原因啦!今個星期六客人數量真係好少,仲要有兩台係講國語(豪食豪飲,又大聲) 。
2018-02-02 4356 瀏覽
去到年尾緊係想食返餐好既~ 慰勞下自己~ 經過同同事一番討論~ 決定年尾豪一次~ 食好D 食貴D! 一坐底見到呢個setting ~ 就令我諗起大阪某間食蟹的店舖了~最後我地一行6人都係叫左同一個餐~ 都係要左燒蟹~枝豆同蟹肉蒸蛋~ 枝豆就唔多講喇~ 個蟹肉蒸蛋呢~ 蛋好滑~ 但係唔係好食到蟹味~ 略略覺得唔係好夠熱呢~ 蟹膏~ 好食~ 有鮮味的~ 但係份量就覺得少左DD喇~ 唔係好夠喉~ 😂燒蟹到~ 講真見到有少少失望~ 雖然話lunch 既價錢~ 當然係lunch 既份量~ 但係見到真係有一刻sad 左~ 但一食~ 仲sad~ 無驚喜! 好普通~ 食唔到鮮~ 如果要講好的話~ 可能就係~ 整體唔會燒到好乾~ 同肉身都實"淨"的~蔬菜火鍋+烏冬~如果你平時食開重味的~ 咁你一定會覺得呢個蔬菜鍋的湯底好淡~ 好彩佢係有醬油的~烏冬係好食的~ 好滑同彈彈的~我諗呢間店真係D大名過其實~ 可能晚餐會好食D~ 我個人認為唔太抵食~但我應該唔會再俾多次機會佢~ 應該唔會再返黎食~😂 我地全部人食完返去~ 即刻諗晏就食咩tea 好~ 睇黎大家都唔係好飽~ 😂 😂 😂
去到年尾緊係想食返餐好既~ 慰勞下自己~
經過同同事一番討論~ 決定年尾豪一次~ 食好D 食貴D!

最後我地一行6人都係叫左同一個餐~ 都係要左燒蟹~

蔬菜火鍋+烏冬~
烏冬係好食的~ 好滑同彈彈的~

我諗呢間店真係D大名過其實~ 可能晚餐會好食D~
2017-12-29