朋友間口口相傳嘅客家小店,終於都等到我嚟一試!食落去嘅鹽焗雞,跟我之前食過一啲好多油嘅版本真係天壤之別。啲雞皮咁脆🍗,肉質又同時保持咗潤滑,微微嘅鹹香嗉到舌尖一路頂到心尖,「正」!轉頭再嚟個梅菜扣肉,呢個古早味絕對係人間美味!隻肉腍得嚟又帶有梅菜嘅「鮮」,食落一啲都唔覺得肥膩,一齊配飯根本係絕配,真係得"嚟"!最後點咗款款釀豆腐,充滿傳統手藝精神嘅精雕細琢。豆腐夠滑,仲有矜貴嘅肉餡令人嘆為觀止,「惹味」到我一次過食咗三塊,完全停唔到口!🥢咁靚嘅傳統風味,唔係咁易喺街頭巷尾搵到,真係一個為美食探險而隱藏咗嘅寶藏!要我形容嘅話,就係「古味古香」,一試難忘嘅好滋味。👍🏻

2023-10-16 1127 瀏覽
說两人也可以吃四至五人的套餐($498),D雞又實,通菜應該炒定放在一邊很久了,豆腐又實,白果猪肚湯淡而無味,只有碟梅菜扣肉還可以食,個女待應機乎每枱客人都叫你只能下四人餐(好像迫你),聽到別枱叫啤酒,個女待應只說要等等才能帮你下單(太忙了)。。。。。服務態度極差,又嘈,地方環境污糟邋遢,洗手間因超Dirty,两個人埋單要$570。絕對不會見議去吃,和我絕不會再去佐敦醉琼樓吃了,這也怪不得很多香港人去深圳吃喝玩樂了

四人餐
2023-10-15
2023-08-27 1132 瀏覽
果然香港夜經濟死了, 入座時間冇講到明要9:00收工, 晚上7:30齊人, 8:15 已經不停話要last order,8:45 已經走埋嚟執嘢俾壓力你,又停冷氣,又話我哋最後一枱,又話九點幾就要閂門,最後我地經不起壓力9:00準時要離場,麻煩請更改一下你們的營業時間😓. 明明資料係講11點收工,以前都係差唔多時間,今晚如果你同我講9:00收工,我唔會入嚟食🤬🤬,幫襯左咁多年,應該係最後一次唔會再嚟食了!
2023-08-19 1041 瀏覽
有朋友從外地來港, 想吃香港的地道菜,我們找到附近有間醉瓊樓, 我們三個人大約六點鐘去到,由於我腳痛,不坐樓上, 當時一個客人都未有, 原坐一張較好的枱,侍應也招呼我們坐低, 所以這張枱並冇人訂座,但馬上遭到一位坐輪椅 (後得知他是老闆) 的男子馬上要我們離開那枱,並安排我們坐樓梯底的枱, 原打算宴客,點知坐張好差的枱,並且一路食一路被人催促埋單,八點已經被催食完未,但係我見隔離枱八點半都係啱啱上菜, 原本個餐有糖水送的,我埋單時問係唔係有糖水,跟住佢話冇, 但我哋見到隔離枱全部都有糖水! 第一次幫襯,對這間店非常失望,給我們很差的印象,也不知道他們怎樣開六十幾年! 正所謂上樑不正下樑歪,有一位這樣的老闆,難怪啲夥記服務態度都咁差! 請大家如果要去那裏一定要三思! 我從來唔會寫評語,今次是我在openrice第一次寫評語,因為昨晚給我們留下一個非常差的印象! 唔想因為有人因為佢哋開咗六十幾年而幫襯,就算啲食物有幾好食,那裏的人非常差,環境也非常差和污糟 ,記得連廁所門都閂唔到!
好耐無嚟食,經過佐敦特登再去,「醉瓊樓」係出名客家老店,開業至今60年,店舖內裝修陳設、老伙記服飾同人情味依然,一推門入去回憶感覺返晒嚟。✥正宗鹽焗雞 (半隻) $160係用新鮮雞炮製,食出嚟同冰鮮雞嘅味道同口感好唔同,雞嘅鮮味好濃,雞皮嫩滑有啫喱狀,無多餘脂肪,肉質緊致有彈性。鹽焗夠鹹香,但又唔會蓋過雞嘅鮮味,蘸沙薑汁真係一流,有晒嗰隻傳統懷舊嘅味道。✥酥炸脆大腸 $110都幾大碟,客家式嘅長方形嘅切法,炸得酥脆香口,夾雜油香,唔會炸到乾晒,醃製白蘿蔔墊底,蘸糖醋汁,食到傳統嘅味道。✥胡椒白果豬肚湯 $100出嚟食飯梗係飲啲功夫多嘅湯,因為自己喺屋企比較難煲到。盅上熱辣辣,奶白色,腐竹味超濃郁,溶晒喺個湯裏面,放喺度一陣湯面已起咗塊腐皮,胡椒味香,喺個口腔裏面慢慢擴散,廚師用新鮮豬肚啤水處理,無異味同雪藏味,食到豬肚好爽口彈牙,仲好多白果,值得推介。✥綠豆沙送上飯後甜品,綠豆沙濃郁、低甜。#醉瓊樓飯店地址:佐敦西貢街7號地下
正宗鹽焗雞
✥正宗鹽焗雞 (半隻) $160
酥炸脆大腸

✥酥炸脆大腸 $110
✥胡椒白果豬肚湯 $100
綠豆沙
✥綠豆沙
送上飯後甜品,綠豆沙濃郁、低甜。
#醉瓊樓飯店
地址:佐敦西貢街7號地下
2023-07-06
正宗鹽焗雞
酥炸脆大腸
2K
2023-07-16 1048 瀏覽
神父生日,我們「聖母無玷之心侍衛團」一眾團員,當然為他慶生 ~地點就在 醉瓊樓 , 佐敦分店,一於吃一餐客家懷舊菜,大家開開心心 ~金牌鹽焗雞:店家招牌出品之一,勁入味 雞肉嫩滑,尤其是雞皮非常香口,雞有雞味,的確係招牌貨,冇講錯 ~煎炆釀豆腐:手工菜,又要煎又要蚊,"看似" 簡簡單單的釀豆腐,都可以煮得龍飛鳳舞咁好味,味道清而不寡,廚師的廚藝,實在叫人佩服 ~梅菜扣肉:扣肉炆得軟綿腍滑,吃入口中肥肉立即溶化,豐腴甘香之餘,梅菜也絕非坐冷板凳的小子,梅菜因吸收了豬肉和汁的油香,勁揪美味,現在想起都垂涎三尺 ~客家四喜大拼盤:四喜就是炸魷魚、咕嚕肉、炸大腸、生炒骨,看起上嚟紅噹噹, 當中最美味的是炸魷魚及炸大腸,一吃好難停口 ~客家腐卷:又是一懷舊手工菜,腐卷相當香口酥脆,吃起上來口感絕佳,在坊間的一般餐廳都頗難吃得到 ~五柳大鯇魚:好大條魚,即叫即宰,魚夠厚肉又鮮嫩,配上味道甜甜酸酸的五柳汁,不喜歡吃魚的我,都大激讚 ~客家家鄉小炒:立立雜雜的炒埋一碟,因為廚師炒功了得,成個餸菜都炒得很好吃,好夠鑊氣,蝦肉都非常彈牙,撈飯吃是一流 ~本篇完 ~

本篇完 ~
2023-04-12 1789 瀏覽
年幼時家住葵芳,想當年葵芳有兩大酒樓,一間叫"好爵",另一間就係"醉瓊樓"! 好爵雖然係中式酒樓但好奇怪地下有個西餐外賣部,我超級懷念佢地嘅漢堡包同營光汁吉烈豬扒飯,宇宙最強!醉瓊樓亦經常幫襯,因為外公係嚇瓜人,入嚟探孫仔時就帶我地一家人上醉瓊樓食客家菜.依家? 葵芳嘅好爵同醉瓊樓老早已經失去蹤影,但一直想去其他地區嘅醉瓊樓幫襯.今次因為幫客人睇風水+占卜問事去咗佐敦,完成後就過嚟醉瓊樓開餐!未推門入內,先欣賞吓書法字体嘅招牌店名,醉瓊樓三隻字,回憶萬千!一推入門,環境充滿老香港味! 樓下座位唔多,但原來樓上有大把位,係另一個世界!打開 Menu 心水多多但肚腩空間唔多,美女侍應劉小姐推介下點咗個套餐,有糊椒白果豬肚湯,紅燒釀豆腐同清炒時菜,最大期望係梅菜扣肉同金牌鹽焗雞.劉小姐係醉瓊樓工作多年,為人風趣又熱情,要出文讚吓先!飲豬肚湯總係要加糊椒粉,更加惹味.同街邊果D撻小小魚肉就叫釀豆腐嘅劣質貨相比,枱上哩碟釀豆腐嘅魚肉足料得多,而且豆腐軟滑,只係魚肉上無加上鹹魚,外公教我地整釀豆腐,魚肉豬肉要加入鹹魚先正宗!當然要用靚鹹魚啦!鹽焗雞過火咗少少,有少少柴口.梅菜入味送飯一流,扣肉入口

劉小姐係醉瓊樓工作多年,為人風趣又熱情,要出文讚吓先!

飲豬肚湯總係要加糊椒粉,更加惹味.

當然要用靚鹹魚啦!

鹽焗雞過火咗少少,有少少柴口.

梅菜入味送飯一流,扣肉入口即溶,豬肉部位有少少乾身柴口.

店內有部人手操作嘅細升降機,係樓上樓下傳遞餸菜用,到達時發出舊款電機嘅響聲,響到成間店都聽到!

但哩種懷舊聲音好懷念,同醉瓊樓老香港味超夾,湧現不少兒時回憶!
白果豬肚湯
上:梅菜扣肉 / 下:鹽焗雞
紅燒釀豆腐
清炒通菜
2023-03-04 1799 瀏覽
在香港可超過五,六十年食店巳買少見少,醉瓊樓可算是奇葩,這食店不是懷舊,是舊,是舊得全無改變,只是人面全非,小時到此店的記憶,全因這食店全無改變而腦裡現。小時候覺得好吃的現在也變得普通,食物不精緻,可是吃到卻是小時候的味道,也就是回憶。尤其白果胡椒豬肚湯,奶白色厚濃湯水,白果甘香豬肚軟,讓我回味無窮,小時愛吃的炸大腸則覺欠了些味兒,也有些炸得過火,盬焗雞夠香可惜肉質較老,乾炸讓荳腐對我這些愛吃香口食物的人绝對是滿分。梅菜扣肉仍是這店最好味的,梅菜和汁讓不吃飯的我也吃了碗飯。雖各類菜色味道只可說中規中舉,店舖也舊,雖則如此我仍會再來幫襯,因這還吃到回憶。

尤其白果胡椒豬肚湯,奶白色厚濃湯水,

盬焗雞夠香可惜肉質較老,

乾炸讓荳腐對我這些愛吃香口食物的人绝對是滿分。

梅菜扣肉仍是這店最好味的,

梅菜和汁讓不吃飯的我也吃了碗飯。

• 胡椒白果豬肚湯
  • 梅菜扣肉
  • 客家釀豆腐
🕰️Dining Hour: 19:30-21:15 👥Pax: 3Old-fashioned 3-storey Chinese restaurant since 1961. Peanuts as appetiser (very crispy!) and had sau-mei (壽眉), a white tea. Ordered a set of $468 - for 3-4 pax.- Salt-baked Chicken (half)𝘝𝘦𝘳𝘺 𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘤𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯, 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘪𝘤𝘶𝘭𝘢𝘳𝘭𝘺 𝘵𝘢𝘴𝘵𝘺 𝘸𝘩𝘦𝘯 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘪𝘯𝘨 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘴𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘪𝘯𝘨𝘦𝘳- Braised Tofu with Minced Pork𝘉𝘦𝘥𝘥𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘢𝘬 𝘤𝘩𝘰𝘪- Braised Pork with Preserved (sweet & salty) Vegetables𝘕𝘰𝘵 𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘧𝘰𝘳 𝘩𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘱𝘦𝘰𝘱𝘭𝘦 𝘴𝘪𝘯𝘤𝘦 𝘪𝘵’𝘴 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘰𝘧 𝘧𝘢𝘵𝘴, 𝘣𝘶𝘵 𝘩𝘢𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵 (𝘢𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘴𝘵 try 𝘰𝘯𝘦 𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦!) 𝘸

- Salt-baked Chicken (half)

𝘉𝘦𝘥𝘥𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘱𝘢𝘬 𝘤𝘩𝘰𝘪

𝘕𝘰𝘵 𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘦𝘤𝘵 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘧𝘰𝘳 𝘩𝘦𝘢𝘭𝘵𝘩𝘺 𝘱𝘦𝘰𝘱𝘭𝘦 𝘴𝘪𝘯𝘤𝘦 𝘪𝘵’𝘴 𝘳𝘪𝘤𝘩 𝘰𝘧 𝘧𝘢𝘵𝘴, 𝘣𝘶𝘵 𝘩𝘢𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘪𝘵 (𝘢𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘴𝘵 try 𝘰𝘯𝘦 𝘱𝘪𝘦𝘤𝘦!) 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘵𝘩𝘦 𝘷𝘦𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘪𝘴 𝘢𝘸𝘦𝘴𝘰𝘮𝘦!

- Fried Vegetables (Kale) with Garlic

- Pork Belly Soup with White Pepper and Ginkgo
𝘙𝘪𝘤𝘩 𝘺𝘶𝘣𝘢-𝘣𝘢𝘴𝘦𝘥 𝘴𝘰𝘶𝘱 (𝘺𝘶𝘣𝘢 = 𝘳𝘰𝘭𝘭 𝘰𝘧 𝘥𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘣𝘦𝘢𝘯 𝘤𝘶𝘳𝘥)
Pork  Belly  Soup  with  White  Pepper  and  Ginkgo

*10% service charge applies
2023-01-14
2022-06-16 3320 瀏覽
懷舊客家菜 - 醉瓊樓飯店 (佐敦) 這點已屹立在佐敦西貢街已不知多少年。我只記得由小時開始已不時去光顧,而每一次都會吃梅菜扣肉。 疫情爆發後只去過一次。餓了那麼久,現在可8人一枱便快快訂位,嘗嘗邪惡的梅菜扣肉 😈 我們今晚是吃套餐的 - 叫套餐很方便,因他已包括最熱門的餸菜。頭炮是胡椒白果豬肚湯 - 胡椒味很重,很醒胃。再來一個很大的拼盤 - 我掛著吃鮮艷和炸得很脆的炸大腸,忘了吃其他,只記得好像還有咕嚕肉 ... 下一味是必吃的鹽焗雞 - 他的肉很滑,也很咸香。之後就是主打的梅菜扣肉,入口即溶。很邪惡,但你一定要和肥肉一起吃,最好送白飯。減肥? 明天才減。其他菜式有美果鮮蝦仁、客家炆豆腐、草菇扒西蘭花 & 鴨掌扒生菜 (開始有點像去飲宴)  最後一道菜是油浸筍殼魚 - 魚很新鮮,炸到脆卜卜,感覺生猛。 到這些老店最開心的地方是那種無拘無束的感覺。每味菜鑊氣夠,以實力取勝,我們也吃得很盡興!!順帶一提, 套餐還包括飯和炆伊麵、兩瓶啤酒、汽水, 還有很夠火喉的綠豆沙,真的是超值。如有多人聚會,可以考慮到這店,坐他們的閣樓,自成一角,怎樣吵都沒問題!支持本地老店!
懷舊客家菜 - 醉瓊樓飯店 (佐敦)

支持本地老店!
油浸筍殼魚
  • 咕嚕肉
  • 鹽焗雞
2022-04-30 1992 瀏覽
呢度裝修同員工制服都好懷舊,但係我食咗呢度既鹽焗雞就唔再食其他雞。雖然海南雞都好滑,但呢度啲雞因為鹽焗已經有鹹味,再加上沙薑汁,真係好喜歡!另外一味梅菜扣肉也是水準之上,d肥肉入口即溶。老派既口味先會明!疫情期間搵多咗不同本地小店/老店幫襯,亦多左自取回家!打電話去落單取食物也快,希望老店長做長有,唔好冇下冇下又一間,真係唔想食連鎖集團,支持本地小店!支持本地老店!支持有心食肆!支持有心食材!寫200字好難🤯

2022-04-28
10 分鐘 (外賣自取)
$160 (其他)
  • 鹽焗雞
  • 梅菜扣肉
2022-04-29 1710 瀏覽
實在太想念廿多年前西貢醉瓊楼個碟炆豆腐肉片炒河,4月29日專誠同靚媽到此店尋回老味,都預咗冇呢款炒河供應,諗住叫一碟肉片炒河再加一煲客家炆豆腐,一於來過自製炆豆腐肉片河來一解思念此美食之苦,可是天從人願當我向侍應叔叔落柯打點肉片炒河時,該位叔叔話今日冇河粉供應,一盆冷水照頭淋肥華,衹好退而求其次轉叫此店另一名物梅菜扣肉飯,及一煲客家炆豆腐作為今日午膳,老實講個梅菜扣肉飯真係堅得,飯煲得軟硬恰好,主角扣肉肥而不腻,入口即溶,加上好味嘅梅菜呢碟飯有A十十評分,反而個客家炆豆腐煲就衹有B十水評,兩樣食品都係保持到老味道,此店食品顧然能保持老店水準係一喜事,但此店在未開齊空調時,店内充滿一朕曱甴及老鼠屎味,一入店内真係難頂,所以肥華應承靚媽唔會再光顧到此店
2021-08-03 2937 瀏覽
醉瓊樓是客家老店,今晚專程過來佐敦試下餐廳的鹽焗雞。因為是尊程為鹽焗雞而來,所以坐下不用考慮,就點了半隻鹽焗雞及要了個蒜蓉炒菜心。金牌鹽焗雞半隻$160,看落不會很肥,顏色顯得帶金金黃黃,都很吸引,食落口感比較腍,不覺得是新鮮雞般的口感,但價錢應該是新鮮雞的價錢,食落帶少少咸香,專程過來食,鹽焗味就感覺有點失望。
醉瓊樓是客家老店,今晚專程過來佐敦試下餐廳的鹽焗雞。

2021-07-31 1917 瀏覽
今日同幾個同事要出去佐敦做嘢,經過這間老字號客家中菜館,勾起很多兒時回憶,於是決定去吃個午飯懷緬一下。我哋幾個同事每人叫咗一個客飯,客飯價錢都幾相宜,平均40至$50左右。沙薑雞飯都係$50 ,雞肉嫩滑,點埋沙薑汁勁正。其他客飯就一般般,沒有特別驚喜,就是普普通通的碟頭飯,味道還可以。

2021-04-22 2098 瀏覽
經過佐敦 見到一間懷舊餐廳就入嚟 鋪面裝修係20 30年前裝修風格 但見到碗筷同洗碗碟都仍算白淨 使用痕跡咁多應該係近期新補 所以衛生方面算佢合格啦釀豆腐$80 豆腐入口嫩滑 肉碎味道適中 唔會過咸 黃豆味出眾 令到食客每食頭一啖豆腐都食到黃豆嘅香味 確實特別少見 但價格一般梅菜扣肉$120 落完訂之後 5分鐘內已經送到 熱辣辣 入口肥瘦均勻但係瘦肉位非常鞋 同煲咗好耐湯嘅肉一樣 相信係擺喺蒸爐上蒸太耐 口感全失 但勝在係甜梅菜 味道嘗可 伴飯一流 但用120食個梅菜扣肉 有啲唔抵賣單連加一 茶介 茶位要$254 但餐飯只係叫咗一個釀豆腐梅菜扣肉同一碗白飯 所以唔算得上經濟實惠整體來講 試咗就算 算係一間懷舊餐廳 比較特別係食物款式少 但同一種食物會有好多種唔同嘅煮法 例如餐牌上嘅豆腐就有薑豆腐紅燒豆腐煎炸釀豆腐等等-.-

釀豆腐
2021-04-22