2021-04-22 630 瀏覽
經過佐敦 見到一間懷舊餐廳就入嚟 鋪面裝修係20 30年前裝修風格 但見到碗筷同洗碗碟都仍算白淨 使用痕跡咁多應該係近期新補 所以衛生方面算佢合格啦釀豆腐$80 豆腐入口嫩滑 肉碎味道適中 唔會過咸 黃豆味出眾 令到食客每食頭一啖豆腐都食到黃豆嘅香味 確實特別少見 但價格一般梅菜扣肉$120 落完訂之後 5分鐘內已經送到 熱辣辣 入口肥瘦均勻但係瘦肉位非常鞋 同煲咗好耐湯嘅肉一樣 相信係擺喺蒸爐上蒸太耐 口感全失 但勝在係甜梅菜 味道嘗可 伴飯一流 但用120食個梅菜扣肉 有啲唔抵賣單連加一 茶介 茶位要$254 但餐飯只係叫咗一個釀豆腐梅菜扣肉同一碗白飯 所以唔算得上經濟實惠整體來講 試咗就算 算係一間懷舊餐廳 比較特別係食物款式少 但同一種食物會有好多種唔同嘅煮法 例如餐牌上嘅豆腐就有薑豆腐紅燒豆腐煎炸釀豆腐等等-.-

2021-04-22
2021-04-22 1430 瀏覽
朋友平時約食飯常常都西日韓,難得今次話去懷舊中式飯館,即刻🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️醉瓊樓客家菜,聽個名就知老字號。店內裝潢當然係簡單樸素一D都唔奢華。唔知你歡唔歡喜~是夜點了以下家常菜😃😃#梅菜扣肉梅菜很甜,送飯一流。平時怕肥只食梅菜的我也有吃肉,很香嫩呢🤤#鹽焗雞 就普普通通,雞肉不夠滑,勝在雞皮少脂肪,感覺好健康😆#客家豆腐 望落清清的但夾著咸魚香,加上黃豆底,健康又特別,愛豆腐之人表示正呀😍#菠蘿咕嚕肉 肥肉不多但感覺無乜肉食😆😆但夠鑊氣 #椒鹽白飯魚 椒鹽鮮魷或九肚魚就成日聽,很久沒吃白飯魚了,外面不常有的菜式,鬆脆惹味夠香口#胡椒白果豬肚湯 點了個湯水潤一潤,胡椒味不太重剛剛好,加了白果變得很滋潤,豬肚不韌,平時不吃的我也吃光光😋嘻嘻哈哈講東講西開心的一晩🥳🥳🥳

是夜點了以下家常菜😃😃

#梅菜扣肉

#鹽焗雞
就普普通通,雞肉不夠滑,勝在雞皮少脂肪,感覺好健康😆

#客家豆腐

#菠蘿咕嚕肉
肥肉不多但感覺無乜肉食😆😆但夠鑊氣

#椒鹽白飯魚

#胡椒白果豬肚湯

嘻嘻哈哈講東講西開心的一晩🥳🥳🥳
2021-03-28 1188 瀏覽
今晚到醉瓊樓同爸媽及外母食晚飯,原來我爸媽幾十年前係醉瓊樓擺酒,等佢地懷緬吓 ,食回以前的味道。半隻鹽焗雞不是太大牒,不過夠滑夠食;東江豆腐煲,我的兒時至愛,但在memu揾唔到,以為已無,一問之下原來都有;咕嚕肉炒得好脆,小朋友至愛;客家釀豆腐都唔錯;炸大腸d皮炸得脆,但內裹腸壁有點難咬開,總括來講都好食。五樣餸,兩大兩小三老友記,七舊水,算係咁。有機會會再來,試吓白果豬肚湯,星期日繁忙時間都唔full,相信老店只會越來越少,被時間巨輪吞噬。
2021-03-28
2020-11-02 1526 瀏覽
一甲子的味道客家菜就是離不開鹽焗雞,梅菜扣肉,釀豆腐席中就是有客家女孩👧🏻還跟我分享梅菜扣肉這道菜的功序,聽起來也麻煩,還是來老店品嚐品嚐吧!- 鹽焗雞還是咸香肉滑- 釀豆腐就是滑,但同座人認為能加點咸魚肉更為吊味- 扣肉都係基本個幾句形容詞,入口即溶,肥而不膩🤣甜口梅菜KO白飯之必殺技另外我們還有一個雪白的胡椒豬肚湯,它根本就係咸味的腐竹白果,不過胡椒味不足,涼涼的天氣,就是想有這種香辣不灼胃的胡椒香來溫熱味蕾,暖腸暖肚再暖心⋯⋯可惜⋯⋯單單這幾道菜又點能好好表示我們對這一甲子老店嘅敬意😋(都說為食總有理由,何況今日有多兩個為食妹陪食)登!登!登!炸物雙拼😍鮮魷及生炒骨鮮魷如果能大片同厚少少更能滿足我,但現在一口一啖都不失優雅,加啖啤酒即刻退火散熱氣,鬼佬涼茶就係勁👍🏻生炒骨我掛住左好耐,汁就係要杰,包實曬全粒排骨,而家好多舖頭炸完個排骨再加啲汁係上面就算,咁唔係生炒囉!個汁嘅顏色非常對板,唔太橙唔太紅,係你喇😻就係呢個色,未食就知啱位啱色,一咬!脆😋滿足了其實對我最最最重要嘅就係個片「把鬼」罐頭菠蘿,再加上個半粒更「把鬼」「姣騰騰」糖水車厘子🍒,就係你地喇!滿足的一晚
一甲子的味道
客家菜就是離不開鹽焗雞,梅菜扣肉,釀豆腐
- 鹽焗雞還是咸香肉滑
- 釀豆腐就是滑,但同座人認為能加點咸魚肉更為吊味

登!登!登!炸物雙拼😍鮮魷及生炒骨
其實對我最最最重要嘅就係個片「把鬼」罐頭菠蘿,再加上個半粒更「把鬼」「姣騰騰」糖水車厘子🍒,就係你地喇!滿足的一晚🙏🏻

Btw 唔知邊到仲有另外一粒「把鬼」青BB車厘子呢?
2020-11-02
2020-05-29 2291 瀏覽
幾十年老字號,晚市主要賣客家菜,午市的食品就和茶餐廳分別不大。到達時已近二時,剩下的顧客不多。午餐的餐牌,極具歲月㾗跡,價錢也極具吸引力,還免茶免加一。鮮茄牛肉飯:看到已食指大動,味道調教得好,酸酸甜甜好開胃,牛肉很多,米飯更多,結果吃不完。時菜雜會炒麵:現在很多店家都不供應雜會這食材,懷舊感十足。麵炒得很脆,配紅醋吃最合適,不過吃到最後覺得有點油膩。食材有肉片、豬肝、豬肚等,味道不錯。
到達時已近二時,剩下的顧客不多。
午餐的餐牌,極具歲月㾗跡,價錢也極具吸引力,還免茶免加一。
2020-01-02 2648 瀏覽
開業就快六十年嘅老字號客家菜,當中鹽焗雞同梅菜扣肉都超高水準,真心好耐冇食過咁正嘅扣肉,肥肉入口即溶但又唔會好膩,加上個汁同梅菜都係甜甜的,撈飯一流至於鹽焗雞都好味但風頭都比扣肉搶哂xD胡椒豬肚湯有陣腐竹白果味令到胡椒味冇咁勁唔會辣到濁親咁客家釀豆腐都滑如果中間粒肉再大啲會開心啲咕嚕肉好過癮地唔係用菠蘿而係用醃蘿蔔嚟代替蒸鯇魚仲以為只係魚腩,估唔到係成條魚咁上超巨型,魚質都好滑,但作為最後一道上嘅菜,味道都比之前啲餸蓋過咗了。總結意外地好食,舖頭舊得嚟都乾淨,有卡位又舒服,可以間唔中食下喲

至於鹽焗雞都好味但風頭都比扣肉搶哂xD

胡椒豬肚湯有陣腐竹白果味令到胡椒味冇咁勁唔會辣到濁親咁

客家釀豆腐都滑如果中間粒肉再大啲會開心啲

咕嚕肉好過癮地唔係用菠蘿而係用醃蘿蔔嚟代替

2019-12-21 2509 瀏覽
這是一間老舊而傳統的客家菜飯店,起碼有40年歷史吧?🤔飯店不止一層的,可走樓梯上二樓。食物則用食物電梯運送。論環境,飯店真的很老舊,有種老香港的味道。人多吃,點套餐會比較便宜,又可多試點菜色。推薦。套餐398元起(可惜不包白飯),另加一。胡椒白果豬肚湯傳統足料,暖胃,豬肚冇腥味,胡椒味足。味道唔錯的,客家釀豆腐很滑溜,配 芡汁很下飯的。梅菜扣肉絕對是客家菜的靈魂之一。這店也做得正宗。扣肉炆得夠火候,香鬆帶油香,梅菜吸收了所有精華,正!客家鹽焗雞很滑很多肉,鹹香鹹香的,停不了口。生菜炒得好吃但太多油了。客家菜基本上偏油,吃多會有點膩,如果這碟菜清淡一點就好了,帶翻點清新。
這是一間老舊而傳統的客家菜飯店,起碼有40年歷史吧?🤔

飯店不止一層的,可走樓梯上二樓。
食物則用食物電梯運送。
論環境,飯店真的很老舊,有種老香港的味道。

胡椒白果豬肺湯

胡椒白果豬肚湯
傳統足料,暖胃,豬肚冇腥味,胡椒味足。

客家釀豆腐

味道唔錯的,
客家釀豆腐很滑溜,配 芡汁很下飯的。

梅菜扣肉

鹽焗雞

客家鹽焗雞很滑很多肉,鹹香鹹香的,停不了口。

胡椒白果豬肺湯
客家釀豆腐
梅菜扣肉
鹽焗雞
2019-09-11 1837 瀏覽
醉瓊樓記得細個成日係紅磡既分店食,好好食記得果時仲有多d分店,到依家得返兩間。店舖仍然係好有懷舊風味,分兩層,上層好似閣樓咁,好易頂到頭。我地4人叫左一個套餐,有胡椒豬肚湯 我嫌淡d左,鹽焗雞 金牌保證,雞脾位夠嫩滑,雞胸部位夠哂雞味,梅菜扣肉 我至愛 好香,豬肉應該有先用油拖過,仲有客家豆腐同通菜。伙記好好人留左綠豆沙甜品比我地。呢度既價錢係佐敦中菜黎講都幾平,呢個四個小菜+湯 仲有甜品,埋單都係五百左右,都幾抵食又有水準保證。

2019-07-17 1792 瀏覽
之前去過佐敦醉瓊樓食過好抵食嘅碟頭飯,期間店員問點解唔試下佢哋嘅招牌鹽焗雞? 係用新鮮雞做的。我哋唔係唔想試,而係兩個人都驚食唔晒半雙雞。今晚就唔同,一行三人,整體食力大提升,一於叫番半隻招牌鹽焗雞過過口癮。可能市道唔好,依家呢個晚飯時間都無咩客,如果我哋呢啲有經濟能力嘅人都唔出來消費,呢啲老字號好快又會執多一間。除咗叫咗半雙招牌鹽焗雞之外,仲點咗紅燒豆腐和腰果西芹炒鮮魷。啲餸嘅味道係第道食唔到,是老字號出品嘛,其他集團式酒樓、餐廳無得比。首先,份量絕不欺場,每個都大大碟。碟炒鮮魷鑊氣十足,腰果甘香鬆脆,鮮魷爽口。紅燒豆腐夠大件,間中會有些煎肉碎夾於內,豆腐好嫩滑。個茨汁調得超好味。招牌鹽焗雞果然名不虛傳,雞皮薄唔肥膩,肉質滑,滲透著鹽香味。三個人食半隻雞份量啱啱好。食到飽飽之後,仲有個小驚喜,就係有綠豆沙送。好耐都無食過正宗綠豆沙喇! 正!

首先,份量絕不欺場,每個都大大碟。

碟炒鮮魷鑊氣十足,腰果甘香鬆脆,鮮魷爽口。

招牌鹽焗雞

招牌鹽焗雞
2019-07-09 832 瀏覽
佐敦的醉瓊樓係老字號,上世紀無人不知。我哋由細食到大,不過,近呢十年都無去了。今日中午經過,心血來潮便入去食午飯。生意大不如前了,樓下只有一檯客叫小菜。店員說,我們可以上樓上卡位坐。這種茶壺依家真係唔多見,惹來我們的童年回憶。午市特價非常抵食,唔收加一,平到40蚊就有交易。鮮茄牛飯40元、時菜牛肉炒麵45元乍,邊到搵呀?碟頭大大碟,啲鮮茄牛多到滿瀉咁滯,食落味道絕不差,跟細個來食的味道差不多。炒麵上面的牛肉真係好多,肉質都OK,油菜亦青綠。炒麵好脆口,配豆辦醬食好味道。午市來吃,真心抵食。

這種茶壺依家真係唔多見,惹來我們的童年回憶。

午市來吃,真心抵食。
2019-05-24 1582 瀏覽
醉瓊樓係做傳統客家菜,雖然看似平凡沒有特別,但要做得好,仲係keep住好真心唔係咁易,醉瓊樓做左40年以上,我間唔時都會嚟食,只因為出面無一間水準好似佢咁穩定。晚餐時段套餐好抵食,午餐就50蚊一口價全包,包茶芥加一,擺低50蚊就有一碟出色嘅鹽焗雞,雞色澤分明,肉質爽唔韌仲要皮一定滑一滑,鹽焗好均衡,唔似出面果啲完全唔咸,總之食唔出有鹽焗嘅感覺。我就一定食梅菜扣肉,真係無得輸,雖然佢上碟時成碟扣肉會直接放在飯面上,對於一啲講求衛生嘅食客一定接受唔到,但事實就係只要好食,絕對接受佢嘅上菜方式,而佢亦唔會為討好你而改變佢嘅作風,呢啲或許就係老店嘅堅持所以就到今時今日仲keep到水準。講番碟扣肉,佢嘅梅菜係甜口嘅當然唔會有渣啦,最出色當然係嚿豬肉,一定係肥瘦分明,仲要好甘香,出色。

招牌鹽焗雞飯

梅菜扣肉飯

招牌鹽焗雞飯
梅菜扣肉飯
  • 鹽焗雞
2019-05-12 1221 瀏覽
同事突發約食晚飯, 諗了很久都諗唔到食咩好, 最後在腦海閃過醉瓊樓。來到店內裝修仍然是簡單的70年代風格。同事個肚已經開始打鼓,坐抵打開menu一眼就見到個2-4人套餐, 4餸一湯都係$398,有鹽焗雞,梅菜扣肉,紅燒釀豆腐,炒青菜同白果豬肚湯,二話不說就點了這個套餐。梅菜扣肉肥肉入口溶化,配上甜甜的梅菜用來送飯一流。最愛這個白果豬肚湯,因為有我喜愛的白果湯中又帶有胡椒,在近日濕熱的天氣作個解濕湯真不錯。

梅菜扣肉肥肉入口溶化,配上甜甜的梅菜用來送飯一流。

2019-05-10
  • 胡椒豬肚湯
2019-04-15 1402 瀏覽
上星期和幾個舊朋友出來聚舊因為是星期五晚上四圍都有分時段,最後諗起佐敦醉瓊樓酒家,地點方便,菜式懷舊,雖然裝修過時但地方整潔。我們點了一個四至六人餐有豬肚湯、炸大腸拼椒鹽魷魚、粟米魚塊、西芹炒蝦球、鹽焗雞半隻和出名的梅菜扣肉。味道依然保持水準很不錯,鹽焗雞嫩滑,炸大腸拼魷魚鬆脆可口不油膩,梅菜扣肉入口即溶😋😋整體非常滿意下次會再去品嚐佢其他嘅套餐同埋出名的客家釀豆腐。
2019-04-13 874 瀏覽
以前返工2附近有間醉瓊樓,月底時成日都去食午飯,因為抵又有份,可以兩個人女仔分。今日經過佐敦呢間,就去食下。 鹽焗雞: 鹹味適中 肉質都可以接受 琵琶豆腐: 都夠畫嘅 最好食都係 梅菜扣肉 :梅菜 夠味唔太鹹, 啲扣肉都肥瘦適中個,豉油汁撈飯好好味地方一如其他分店 唔算乾淨🤣🙈

今日經過佐敦呢間,就去食下。

鹽焗雞: 鹹味適中 肉質都可以接受
琵琶豆腐: 都夠畫嘅 最好食都係

地方一如其他分店 唔算乾淨🤣🙈
2019-04-08 708 瀏覽
識食醉瓊樓客家粗菜式的就知道他們的茶只是普洱茶有多熱午飯必然是五十港元梅菜扣肉飯什麼都包括不茶錢不另小賬貨真價實帶點老土好似蜜餞豬腩肉但甜香與燒烤肥豬肉味無人可學功夫梅菜 客家扣肉類一定要甜我則食得極甜咸豬肉甜吃無得輸招呼就差少少但他們的扣肉有5,6, 甚至7大扣去邊度搵而且是實實在在的50蚊就係五十蚊無花無假樓下要叫小菜碟頭飯定要上二樓但如果你只係想食午飯食味道又有位不怕行樓梯這些鹽焗雞飯豉椒排骨炒粉特別是梅菜扣肉類值得關注

識食醉瓊樓客家粗菜式的

就知道他們的茶