2023-08-04 3537 瀏覽
今次同啲朋友試吓依間位於灣仔商廈裏面嘅西餐廳。依度嘅落地玻璃加埋呢個居高臨下既景真係贏晒呢間餐廳喺尖東海旁都有另一分店,係另一番風味,尖東嗰度室外同室內嘅枱都有,就適合三五知己chill下飲酒happy hour🥂🍹灣仔呢度都適合飲酒chill下,但係更適合慢慢享受個午餐,望住個靚景🥂🍹餐包好鬆軟,個湯都好入味,個扒雖然好厚下,但煎得好好,一啲都唔韌,成功鎖住肉汁一個lunch人均消費$250係貴左d💸整體成個用餐感覺良好

一個lunch人均消費$250係貴左d💸

整體成個用餐感覺良好

2023-06-07 3403 瀏覽
難得有個loooooong lunch,去左wooloomooloo第一次食,因為好似好high class 好貴,原來lunch 又未算天價🤔叫左兩個lunch set,一個係燉牛肉配飯,另一個係rib eye燉牛肉算唔錯,幾入味,味道都易入口,不過飯好少👎🏻Rib eye,我真係唔知自己食緊乜唔止冇牛味,仲要係怪味難咬味道差到不得了,仲要連汁都勁少竟然仲要加68,不知所謂🙄Lunch set 大概280,我估有200喺個景同租度,70係人工,剩返先係食材。以上係本人進食後估計,原來試一次都嘥quota包,唔ok,俾油醋,唔點晒啲油根本點唔到啲醋🤬唯一ok,湯

燉牛肉算唔錯,幾入味,味道都易入口,不過飯好少👎🏻

Rib eye,我真係唔知自己食緊乜
唔止冇牛味,仲要係怪味
難咬
味道差到不得了,仲要連汁都勁少
竟然仲要加68,不知所謂🙄

以上係本人進食後估計,原來試一次都嘥quota

包,唔ok,俾油醋,唔點晒啲油根本點唔到啲醋🤬

唯一ok,湯

2023-06-02
2023-02-22 3302 瀏覽
性價比不高-所有午市套餐都要$198+。雖然食物有D質素,但份量好少 (例:頭盤-番茄芝士沙拉 = 一粒番茄+三粒芝士+幾片葉) 性價比不高。另外,注意侍應會係你坐低時問你"still water or sparkling water?" 2樣水都要額外收費的。餐廳好嘅方面,係景色。位於高層,全落地玻璃,景色不俗。而且無咩客人,所以環境唔吵,幾舒適。
性價比不高

2023-02-08 3027 瀏覽
今年生日飯同老公揀咗一輪,最終決定有靚景嘅餐廳而且呢度仲有我哋一直想試嘅威靈頓牛,所以好快決定同book咗位老公神神祕祕訂咗花送去餐廳,餐廳都細心幫佢收好,我哋去攞位時都無即時穿煲,算醒目,唔會好似啲餐廳未食完飯就問係咪要切蛋糕咁(笑)😆龍蝦湯放上枱已經飄香,飲落都夠濃味,一碗夠兩個人分,事前講定佢會直接分埋送上枱蟹餅個擺盤好精緻,食落都鬆軟啖啖蟹肉,係略嫌醬汁味會大過蟹味至於威靈頓牛呢就略略失望,好似好多食過嘅人咁講,呢道菜好難整得好,呢度嘅牛味道熟度尚好,但切完真係會酥皮同牛分離,令人比較唔明點解要一齊食,不過愛牛油皮嘅話個酥皮算唔錯嘅。本身我哋諗住叫medium rare, 但侍應提我哋可以叫rare,我哋食落都十分認同並好彩聽佢講要rare,否則應該會太熟而煎爐魚就因為個仔要食魚,魚皮煎得夠脆,肉咬落尚嫩口,唯一係個汁唔係咁啱feel芝士通粉本身都係諗住俾個仔食,不過佢唔鍾意食,我覺得個粉一般,唔係必要澱粉質可以唔叫最後叫咗熱朱古力蛋糕,其實即係心太軟,整體都夠暖好食、係覺得佢邊位好似放咗芝士粉再焗咁,有點點鹹鮮味,呢方面少少怪。
今年生日飯同老公揀咗一輪,最終決定有靚景嘅餐廳

龍蝦湯
蟹餅
威靈頓牛
煎鱸魚
芝士通粉
熱朱古力蛋糕
2023-02-04
生日
【午市抵食食環境海景餐廳🥰】嘻嘻朋友無啦啦話要食呢間😚佢話環境好靚,望到好多海💙佢位於灣仔31樓,完全可以望到維港同埋尖沙咀景色🌅藍天、日落、或者夜景一覽無遺🌃完全係「食環境」🤩CHILL、生日、情侶慶祝都可以㗎🍾雖然佢唔係話好GRAND嗰啲(隔離枱一家大細慶祝🪅),但係真係環境都OK晒可以打卡📸男仔帶另一半去,加埋攝影技術,冧死女🥰加埋嘢食都幾JENG🤩但係記得BOOK位會比較好❗️.🍴𝙲𝚁𝙰𝙱 𝙲𝙰𝙺𝙴蟹餅外皮脆,一切開爆多蟹肉🦀仲有他他醬俾你沾🥳超好食!推介❗️.🍴𝙻𝙾𝙱𝚂𝚃𝙴𝚁 𝙱𝙸𝚂𝚀𝚄𝙴龍蝦湯超濃味飲到滿滿龍蝦味夠曬鮮甜🦞口感幼滑,個人覺得濃到偏salty 但係你真係會係入面揾到幾舊龍蝦肉,證明佢真係足料的🥳推介❗️.🍴𝙱𝙴𝙴𝙵 𝚃𝙴𝙽𝙳𝙴𝚁𝙻𝙾𝙸𝙽牛今次叫MEDIUM RARE🐮完全覺得啱啱好唔會太生!牛都幾JUICY,有牛味😚可以揀想STEAK配啲乜咩(蝦、蟹鉗、帶子) 今次我地揀咗蝦同蟹鉗😛蝦有2隻🦐爽口彈牙,調味適中,我覺得好食過蟹鉗🥰而蟹鉗就係拆埋肉,唔駛怕食到好麻煩🦀都食到蟹嘅鮮味加一梳梳蟹肉,都JENG👍🏻佢仲有燒過嘅檸檬🍋我覺得加埋落牛食幾唔錯❣️.🍴𝙲𝚁𝙴𝙼𝙴 𝙱
JENG🤩但係記得BOOK位會比較好❗️
🍴𝙲𝚁𝙰𝙱 𝙲𝙰𝙺𝙴
🍴𝙻𝙾𝙱𝚂𝚃𝙴𝚁 𝙱𝙸𝚂𝚀𝚄𝙴
🍴𝙱𝙴𝙴𝙵 𝚃𝙴𝙽𝙳𝙴𝚁𝙻𝙾𝙸𝙽
🍴𝙲𝚁𝙴𝙼𝙴 𝙱𝚁𝚄𝙻𝙴𝙴
甜品有2款揀,呢款冇咁甜!表面真係有層焦糖😍下面啲蛋又唔會太凍,溫度都適中🥳我中意呢個多啲😆雖然焦糖燉蛋係冇可能整得難食😬
🍴𝙲𝙷𝙾𝙲𝙾𝙻𝙰𝚃𝙴 𝙻𝙰𝚅𝙰 𝙲𝙰𝙺𝙴
甜品有2款揀,呢款甜到漏🍫表面texture好得意,un un地🤣一切落去會流心!平時少食朱古力嘅我覺得真係太甜🍫
🥨佢嘅前菜包外脆內軟, 加埋牛油食一流🍞
🔖今次叫咗DINNER SET,包括1 款前菜APPETISER ➕ 1款主菜MAIN COURSE➕ 1款DESSERT 🤩可以自己選擇😚
🔖有LUNCH MENU,SET LUNCH $100幾一個人😚 抵食好多🈹
🎉 適合生日慶祝或者其他慶祝🎊 餐廳好似會有驚喜🥳
🎑270度海景嘅環境幾舒服😌 頂樓啱曬同朋友傾偈👭CHILL🥂
👩‍🍳留意番STAFF係外國人😚
💡有加一服務費💲
💎推介指數: 💎💎💎💎
💡性價比:✨✨✨(蟹餅好食😋)
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️
  • 餐包
  • 龍蝦湯
2022-11-13 2294 瀏覽
• Set lunch menu •Appetizer (salad/soup) + 1 mainGrilled Tenderloin $198Not bad but not my most preferred texture, it’s a bit loosened. Seems the steak here is over-rated, feel a little disappointed. The overall proportion is small for a meal though. And yet still recommend this Australian steakhouse as of the nice sea view and environment to chitchat & get relaxed.
• Set lunch menu •

Grilled Tenderloin $198
2022-10-06 2621 瀏覽
餐廳位於頂樓,光線充足又開陽,望住個景食嘢特別醒神開胃👍🏻 我們叫了兩個lunch set,以這餐廳的價錢,lunch算是抵食。牛扒有肉味,煮得啱啱好😋 蝦就一般啦。我們另外叫了一份牛肉他他,ok啦!
2022-10-06
2022-10-05 1829 瀏覽
這晚被宴請到此店,進店已被窗外夜景吸引,暗淡燭光,餐廳環境使人能放鬆暢談。餐牌寫上香港餐廳周的晚餐推介。印象大概是$500/位。頭盤--蘑菇湯, 濃郁菇香,口感軟綿,加了些少橄欖油和芝士,令人回味無窮呢! 主菜--威靈頓牛肉, 外皮層次分明,酥香可口。餡料似乎有塊半溶的鵝肝、松露菇類,包著焗得剛好不見血,仍能保持肉汁充富的牛肉。淋上茨汁伴吃,味道真是很好。侍應拿來幾款芥醬,給客人選擇。此主菜值得推薦。 甜品--檸檬芝士旦糕,清新檸香伴芝士,碟上像是隨意的點綴,實在可以伴來吃旦糕,使口腔嚐到帶甜,又有點酸的開胃感,抵讚!
餐牌寫上香港餐廳周的晚餐推介。印象大概是$500/位。

Mushroom Soup

Wellington Beef
Cheese Cake
  • 威靈頓牛肉
2022-07-30 2802 瀏覽
都有一段時間冇去食西餐,今次約左朋友去試呢間餐廳。上到去的時侯尚早,風景氣氛都正,以為可以好好享受一下,怎料當餐廳裡差不多全院滿座時,我發現氣氛環環改變了,我以為自己去左街市,我連落order都聽唔到位waitress講咩,同朋友傾計都好似鬧交咁,全晚絕對唔知自己坐緊係一間靚餐廳晚餐,如大排檔般嘈雜,旁邊的人在劈酒,又打爛酒杯 so crazy~餐廳服務員容許這情況持續而並沒阻止,破壞了整間餐廳裡的氣氛。對於食物味道,亦沒心情去品嘗,決定不會再光顧。

對於食物味道,亦沒心情去品嘗,決定不會再光顧。
2022-07-29
2022-07-26 2535 瀏覽
假日一家人聚餐, 選擇  Wooloomooloo  Steakhouse  晚餐,  一星期前訂了座,  指定坐窗邊位.    31 樓居高臨下, 望 銅鑼灣, 渣甸山景色優美.7:30 pm 到達,  仍可看見日落餘輝.侍應送上主餐牌, 及晚餐牌, 我們大家分別點了 Set dinner, $688/person 及 A la carte.  不到 30 分鐘, 天黑了, 維港夜景好美灣仔,  商廈霓虹燈好搶眼.  不同方位盡見香港靚景.送上麵包, 只有法包一種, 較為單調, 配牛油.Set dinner starter:~   Crab cake   蟹餅 好味, 糸不錯前菜.Set dinner soup ~    Lobster Bisque,  龍蝦湯,  湯質感幼滑, 龍蝦味鮮甜黏口,   味道濃郁.散餐 ~ 火腿沙律, 比較一般.Set dinner Main ~  Beef tenderloin,  選了五成熟度, SIZE 細份.   煎得啱啱好, 外面剛剛熟, 裏面又無浸出血水, 肉質鮮嫩又多汁.另一客  Beef tenderloin,   牛肉味濃, 肉質不錯
7:30 pm 到達,  仍可看見日落餘輝.
灣仔,  商廈霓虹燈好搶眼.  不同方位盡見香港靚景.

送上麵包, 只有法包一種, 較為單調, 配牛油.
散餐 ~ 火腿沙律, 比較一般.
另一客  Beef tenderloin,   牛肉味濃, 肉質不錯, 調味適中.
散餐  Grilled New Zealand Coastal Lamb chop  ~   羊扒沒有騷味, 肉質顏色鮮明, 夠稔軟, 調味好.

散餐 Pan seared Norwegian Cod ~   份量好細.

餐後甜品:  焦糖燉蛋, 賣相靚, 有士多啤梨及藍莓, 只是焦糖燉蛋好薄, 味道普通.
朱古力心太軟及雪糕, 不太甜也 OK.
食物質素一般, 勝在餐廳景觀吸引.
題外話/補充資料: 當天我們有一位是坐輪椅的,訂座時已問餐廳可否有 Lift 由地面上電梯大堂,上去時7:30pm OK. 用餐後離開只是9:00pm,但從大堂接落地面 Lift 已關了暫停. 我們立即通知管理員, 但等他再找上師開鎖, 花了近 20 分鐘. 這是最大嘅缺點. 請餐廳留意改善.
2022-05-15 3309 瀏覽
新的建築物 , 樓下有些店舖未開。 餐廳佔據兩層空間, 好多座位,地方闊落,食客不多,環境舒適,已在openrice訂座 ,不用等就入座了。有多種餐牌選擇, 而且中文和英文都有。我們選擇了holiday brunch。食物精緻丶健康丶美味丶 分量剛剛好, 吃時感覺清爽舒適, 一點都不油膩。 免費提供甜品寫祝賀語,增添用餐氣氛,富有紀念價值,留下美好回憶。茶味香濃,咖啡香滑, 檸檬片丶奶丶茶分開上, 食客可以按個人喜好調節分量。 五星級的服務,總之就是好抵食。位於剛剛落成的The Hennessy 頂樓, 裝修傢俬樣樣新淨, 無敵靚景,盡入眼簾。 座位寬敞舒適, 背景音樂令人舒暢, 服務貼心到位。

位於剛剛落成的The Hennessy
頂樓, 裝修傢俬樣樣新淨, 無敵靚景,盡入眼簾。

座位寬敞舒適, 背景音樂令人舒暢, 服務貼心到位。

2022-05-14
2022-05-14 1893 瀏覽
我去咁多年都成日幫襯的, 感覺牛扒非常唔錯。 昨天再去叫了三份set lunch,三份都是牛扒餐。 先來兩個餐湯,微暖的,蟹餅也是微暖的,肯定炸左好耐放在電暖爐慶住了一排的。main course 牛扒叫 了一份五成熟, 兩份七成熟, 三份都是差不多全熟的,又是微暖的,加上3份牛扒全部好(鞋)的。 食咗兩啖真係食唔到,最後要求換另一個午餐燒雞胸, 十分鐘後嚟可以讚的是份雞胸係新鮮煮,好熱,但係完全沒有味道的,可以說在超級市場熟食部的雞胸好味過去好多。 我們同經理講經理說,他也很無奈說會改進的。 我們七百幾蚊食一個餐,點解可以咁差呢?
2022-05-13
2022-04-06 2476 瀏覽
仲未恢復晚市堂食真係少咗好多選擇🤥去steakhouse都預咗晏就一定會少好多嘢食揀同埋質素無咁好,不過呢到食完感覺都唔錯⋆⸜ ⚘ ⸝⋆一入到去餐廳空間感好大,坐邊個位置都睇到海景,果日我地就好好彩有得坐窗邊位💗呢到lunch set成日轉,當然仲可以叫set以外嘅,但價錢會貴少少。上菜前當然有餐包啦,去親西餐廳我都好期待佢地嘅餐包😂每間口感、味道都唔同,不過呢間有啲失望,口感偏硬而且唔重麥香,搽咗鹹牛油都好普通~<Appetiser>▫️Bang Bang Chicken Salad平時我好憎食西餐啲沙律,成日都覺得有陣澀味同好大陣草青味,但呢到落咗甘荀同花生醬,加埋雞肉一齊食好清新易入口,有少少酸味仲好開胃👍不過雞肉分量得幾條有啲少😂▫️Crab Cake睇落細細份,但好足料食落好滿足!呢到蟹餅偏鹹味重,再配埋他他醬平衡咗個鹹味,側邊啲沙律菜仲有提子乾我好鍾意😋▫️Steak Tartare|$215另外叫咗生牛肉(♥ω♥*)配埋佢個鯷魚醬餅乾好好食,不過隻醬好大陣酸味,唔係個個接受到。<Main Course>▫️Creamy Mushroom Pasta

<Appetiser>
▫️Steak Tartare|$215

<Main Course>
Creamy Mushroom Pasta
▫️Creamy Mushroom Pasta|$148
cream sauce做得好濃厚,意粉煮得啱啱好口感煙韌😚不過比想像中Mushroom味無咁重,反而parmesan cheese味重好多,驚喜嘅係頂層擺咗堆蘑菇蓉,陣蘑菇味好濃好香口(º﹃º)
Grilled Tenderloin
▫️Grilled Tenderloin|$178
唔知點解果日無講明塊牛柳係邊到嚟,但嚟得steakhouse緊係要叫😋分量好足夠,肉質係煮得嫩滑唔腥,配埋面層嘅爽脆紫洋蔥同埋紅酒汁真係好滿足,一定要講嘅話覺得牛味可以再重啲,但lunch set嚟講我係接受到嘅。

<Dessert>
Mango Mousse
▫️Mango Mousse|+$35
主菜分量睇落唔大,但其實已經食到好飽!都唔太食得落個甜品,好彩細細個而且芒果味重得嚟唔膩,配埋passionfruit sauce同coconut cream啱啱好♡

靚景服務好性價比唔錯,有啲配菜醬汁仲有啲東南亞風味幾有驚喜,用嚟慶生dinner絕對係一個好好嘅選擇,咦突然醒起佢漏咗碗湯⋯🤣🤣希望下次嚟可以試佢嘅洋蔥湯同dinner set~同埋唔會漏湯。
2022-03-26
紀念日
Crab Cake
Creamy Mushroom Pasta
Grilled Tenderloin
Mango Mousse
2022-01-29 1796 瀏覽
第一次光顧呢間位於大廈頂樓嘅餐廳,餐廳面向維港,室內環境光猛,裝修亦好企理,waitress安排我哋坐喺靠窗位置,面對住維港用餐確實心曠神怡。本來我哋一心諗住都係啲”食景餐廳”,但估唔到食物都靠得住,有驚喜。我同朋友分別點咗各一份Set Lunch,我點咗一份香煎三文魚柳,朋友點咗一份燒春雞。三文魚柳medium rare煎得剛好,魚皮仲有啲脆添,燒春雞亦不錯,都幾Juicy。我加錢將餐湯轉一份蟹餅,蟹味略嫌不夠鮮甜,不過不失吧,甜品係crème brûlée,係好味。唯一唔好,係餐廳都嘈吓。
唯一唔好,係餐廳都嘈吓。

2021-12-23 1953 瀏覽
老闆請客,當然卻之不恭,嚟到頂層西餐廳,距離灣仔地鐵站約10分鐘路程,鄰近油站。-餐廳有兩層,包括天台同頂層,門口被大型紅酒櫃擋住,深木色裝修配聖誕裝飾同聖誕樹,落地玻璃飽覽海景、城市景、馬場。-以外籍店員為主,服務有禮。-Beef burger $155漢堡配薯條。漢堡有生洋蔥、蕃茄、生菜、芝士、煙肉、牛肉漢堡。份量大,漢堡厚,但係少肉汁,生洋蔥切到好薄,但依然好辣,食到一半都要挑走,整體味道唔錯,唯一敗筆係麵包超厚,冇烘過,唔香牛油味。薯條雖然好鹹,但係食到一半薯條凍咗都仲係超脆。-整體而言,味道一般,以午餐時段食漢堡嘅話,相信呢個價錢喺灣仔區會有更多更好嘅選擇,只係環境加分。-題外話,冷氣好凍,去餐廳記得帶多件外套。
以外籍店員為主,服務有禮。
Beef burger $155
題外話,冷氣好凍,去餐廳記得帶多件外套。