2022-07-26 2538 瀏覽
假日一家人聚餐, 選擇  Wooloomooloo  Steakhouse  晚餐,  一星期前訂了座,  指定坐窗邊位.    31 樓居高臨下, 望 銅鑼灣, 渣甸山景色優美.7:30 pm 到達,  仍可看見日落餘輝.侍應送上主餐牌, 及晚餐牌, 我們大家分別點了 Set dinner, $688/person 及 A la carte.  不到 30 分鐘, 天黑了, 維港夜景好美灣仔,  商廈霓虹燈好搶眼.  不同方位盡見香港靚景.送上麵包, 只有法包一種, 較為單調, 配牛油.Set dinner starter:~   Crab cake   蟹餅 好味, 糸不錯前菜.Set dinner soup ~    Lobster Bisque,  龍蝦湯,  湯質感幼滑, 龍蝦味鮮甜黏口,   味道濃郁.散餐 ~ 火腿沙律, 比較一般.Set dinner Main ~  Beef tenderloin,  選了五成熟度, SIZE 細份.   煎得啱啱好, 外面剛剛熟, 裏面又無浸出血水, 肉質鮮嫩又多汁.另一客  Beef tenderloin,   牛肉味濃, 肉質不錯
7:30 pm 到達,  仍可看見日落餘輝.
灣仔,  商廈霓虹燈好搶眼.  不同方位盡見香港靚景.

送上麵包, 只有法包一種, 較為單調, 配牛油.
散餐 ~ 火腿沙律, 比較一般.
另一客  Beef tenderloin,   牛肉味濃, 肉質不錯, 調味適中.
散餐  Grilled New Zealand Coastal Lamb chop  ~   羊扒沒有騷味, 肉質顏色鮮明, 夠稔軟, 調味好.

散餐 Pan seared Norwegian Cod ~   份量好細.

餐後甜品:  焦糖燉蛋, 賣相靚, 有士多啤梨及藍莓, 只是焦糖燉蛋好薄, 味道普通.
朱古力心太軟及雪糕, 不太甜也 OK.
食物質素一般, 勝在餐廳景觀吸引.
題外話/補充資料: 當天我們有一位是坐輪椅的,訂座時已問餐廳可否有 Lift 由地面上電梯大堂,上去時7:30pm OK. 用餐後離開只是9:00pm,但從大堂接落地面 Lift 已關了暫停. 我們立即通知管理員, 但等他再找上師開鎖, 花了近 20 分鐘. 這是最大嘅缺點. 請餐廳留意改善.