2024-03-21 68 瀏覽
主打牛丼嘅餐廳,另有牛肉漢堡。 懷舊復古風裝修,近門口位置有軟座,少少似髮型屋嘅感覺,行入少少係比較常見嘅木枱凳。 以下係今次嘅用餐嘅食品:(文字係直接copy電子餐牌) 1️⃣Slow Cow 招牌 (自選肉類+主食+醬汁+自家製忌廉)(圖中生蛋黃需另外收費)💯慢煮熟成牛肉, 並盛 90g, 淡麗蛋白炒飯, 紅酒照燒汁, 自家製鮮忌廉, 不需要, SAPPORO PREMIUM BEER (BOTTLE) 5%ALC 先選肉類,一場黎到梗係試一試個招牌慢煮熟成牛肉先,standard係90g,無刻意要加大肉嘅份量。 主食方面有白飯炒飯意粉或者菜底。掙扎左好耐到底要蒜香醬油炒飯定係淡麗蛋白炒飯,掙扎完之後選擇左後者。醬汁方面揀左比較大路嘅紅酒照燒汁。最後要埋自家製鮮忌廉,但係就無要生蛋黃,再加支啤酒。 🥩慢煮熟成牛肉焦香肉嫰,有人話加左忌廉個感覺好出色,同牛肉好夾,我就覺得無乜特別大感覺,唔會差左但係又唔會嘩一聲咁。可惜個蛋白炒飯就爭少少,蛋白一舊舊咁,又無乜炒飯嘅感覺,可能都係配蒜香醬油炒飯會比較好。🍺啤酒有冰杯,抵讚。 2️⃣頂級美國三角脊扒牛肉芝士漢堡 🍔芝士漢堡黎講就係一個簡單嘅牛肉漢
主打牛丼嘅餐廳,另有牛肉漢堡。

以下係今次嘅用餐嘅食品:(文字係直接copy電子餐牌)

2️⃣頂級美國三角脊扒牛肉芝士漢堡

🍔芝士漢堡黎講就係一個簡單嘅牛肉漢堡。牛肉方面無配飯嘅牛肉咁有焦香,雖然感覺平凡少少,但係整體配搭同味道都唔錯嘅,🍟仲有薯條tim。

總結:用餐感覺似快餐,座位方面亦都幾緊密,唔好話講野大聲少少隔離枱都聽到,其實直頭近到好似搭枱咁,基本上一講野附近幾張枱都聽到。做快餐形式其實無問題嘅,去盡啲就得,但係餐廳又好似想營造一種好chill好cozy嘅氛圍,有少少兩頭唔到岸。不過味道方面都算唔錯嘅。
頂級美國三角脊扒牛肉芝士漢堡
2024-03-13 52 瀏覽
Slow Cow專賣慢煮熟成牛肉,來到坐下後自行掃QR code下單,主要選肉類和size、主食、醬汁、和少量配料就可以了。 今天選了招牌菜慢煮熟成牛珍珠米,配上紅酒照燒汁和鮮忌廉。本來看到蛋黃以為預設有包括,上桌才發現原來是要追加的,沒有生蛋黃配飯讓我難過了一下。 非常欣賞紅酒照燒汁,味道甜甜咸咸的,非常下飯,伴以忌廉一起吃,不但沒有違和,而且好像更添風味。 可是牛肉卻讓人有些失望,以為慢煮一定很嫩,但是每片肉都帶筋,牙齒沒有很好只好硬呑,看到好一些客人都吃剩了牛肉。下次選其他肉類,可能會更好吃吧?

慢煮熟成牛
2024-03-09 106 瀏覽
最近K11 Art Mall開咗間主打慢煮熟成牛嘅新店,原來係同層HOW to live well嘅新副線,仲係日本牌子𝗢𝗦𝗔𝗠𝗨 𝗚𝗢𝗢𝗗𝗦嘅主題餐廳添!店內有OG牆身同佈置畀人打卡,相信fans嚟應該會幾開心,但講返食物就有唔少改善空間😬◽️慢煮熟成牛肉並盛90g配紅酒照燒汁&蘭王蛋 ($98)牛肉嘅份量比想像中少,實際只有5薄片,而且肥膏比較多。而且淋上醬汁之前嘅賣相認真麻麻🫣...牛肉呈粉紅色,但咬落有啲韌口唔夠嫩,而且亦冇乜牛肉香,同期望中幾大落差😪紅酒照燒汁濃稠,偏鹹咗少少,蘭王蛋蛋汁稍稍中和鹹味,而且令飯同牛肉嘅口感順滑返啲。另外牛丼其實係以「肉+飯+醬/忌廉」嘅組合自選,自由度較大,亦可配合返個人喜好去組合。個別肉類、飯類要加錢upgrade好合理,但連主打嘅蛋同忌廉都要加錢就有少少驚訝🫣◽️秘製熟成牛辣肉醬配炸薯條(+$38)醬汁辣辣地幾惹味,伴有好多牛肉粒,啲肉粒好散好碎,用薯條好難沾🥹不過後尾攞咗啲肉醬去撈飯都唔錯😂薯條熱辣辣好香脆,可借部分係空心😬整體嚟講無論食物賣相、味道、定係服務都非常一般,同喺social media上面見到嘅有啲落差。雖然食物嘅單價唔算好貴
◽️慢煮熟成牛肉並盛90g配紅酒照燒汁&蘭王蛋 ($98)
◽️秘製熟成牛辣肉醬配炸薯條(+$38)

整體嚟講無論食物賣相、味道、定係服務都非常一般,同喺social media上面見到嘅有啲落差。雖然食物嘅單價唔算好貴,但質素真係比較似canteen,希望之後會有改進吧~
2024-03-03
簡單來講:我以下呢個問題唔係單一事件,事後我身邊有朋友都遇過同類型問題,證明佢地最大嘅問題唔係食物,係服務態度。缺點: 1)星期五晚去食,一坐低準備落單先發現原來全部burger都賣曬,但排左隊咁長時間都冇提過。2)一坐低就即刻落單,但係我地之後入泥既人既野食都早過我地到,我都算,諗住佢地咁忙,我地嗌既可能都差唔多出,點知等到遲入泥既人都食左差唔多一半,中間既時間都出左至少5、6轉都仲未有我地份。3)我地搵職員問,佢話佢跟跟,最後又冇覆番我地,我都算,你地忙,我當你應該跟左。點知連遲我地至少3組入既人都已經有得食,而個一刻我地落左單已經差唔多30分鐘,我地再搵職員問。4)今次職員終於覆番,話原來漏左我地張單。我心諗,頭先你同事又話跟?如果有跟,點解今次先知我地張單俾廚房漏咗?5)職員話而家即刻叫廚房整番,我問大概要幾耐,佢話5分鐘,我話ok。講真,我地由排隊到你話漏左單,等左可能成個鐘,唔通我而家先再去搵第二間餐廳?6)到佢終於上齊野食,我地同佢反映其實我地第一次搵你地職員問個時,如果個位職員有跟既話,係咪可以早啲話我地知廚房係漏咗單呢?點知個職員聽完我地反映,咩表示都冇,扮下野講聲唔

缺點:
6)到佢終於上齊野食,我地同佢反映其實我地第一次搵你地職員問個時,如果個位職員有跟既話,係咪可以早啲話我地知廚房係漏咗單呢?點知個職員聽完我地反映,咩表示都冇,扮下野講聲唔好意思都好過你咁理直氣壯咁囉!
如果我地唔追,我想請問間餐廳,係咪我地飲水飲成晚,霸住張枱,唔使俾錢消費坐到你地收舖都得?

Anyway, 請我食我都唔會再去呢間野幫襯,雖然可能佢地覺得少我地一兩個客都唔緊要。😌

完!
喜歡吃慢煮熟成牛肉嗎(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)?! 喜歡的話,必定要去尖沙咀的 🥩𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐰 牛丼新造 試試囉~餐廳重新演繹的日式牛丼,採用美國慢煮牛肉及頂級美國脊扒牛肉,牛魔王記得𝐛𝐨𝐨𝐤 𝐦𝐚𝐫𝐤囉💕~店內裝潢相當有特色,以日本殿堂級插畫大師原田治的𝐎𝐒𝐀𝐌𝐔 𝐆𝐎𝐎𝐃𝐒 為主題❤️,把經典角色融入室內設計,好可愛呀~再配上𝐉𝐨𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐭𝐚𝐧𝐝𝐚𝐫𝐝 𝐅𝐮𝐫𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐞及𝐒𝐖𝐓𝐈𝐂𝐇 𝐎𝐫𝐢𝐠𝐢𝐧𝐚𝐥 𝐅𝐮𝐫𝐧𝐢𝐭𝐮𝐫𝐞🪑的家具,打造日系美式復古風格,環境氣氛一流,好適合打卡哦~☆ 慢煮煮成牛肉•蒜香醬油炒飯•流心香煎日本蛋🍖$𝟏𝟎𝟑招牌的慢煮熟成牛肉,熟成21天再慢煮1小時😏,色澤粉紅,口感軟腍,肉香豐富,是用心之作哦~牛丼可配不同醬汁,有微甜的紅酒照燒、微辣的咖喱蛋黄醬、芥末籽肉斗、霹靂辣椒醬等等🩷,我最推介紅酒照燒,美味しい!☆ 頂級美國脊扒牛肉•珍珠米飯•日本蘭王蛋黄🥚$𝟏𝟑𝟐美國脊扒牛肉在加州相當流行的😚,屬牛後腰脊部位,全隻牛只有𝟐%,非常珍貴㗎!!! 肉質軟滑,牛味濃而多肉汁😆,炙燒後更好吃~☆ 慢煮煮成牛肉芝士漢堡🧀$𝟖𝟐☆ 頂級美國脊扒牛肉芝士漢堡🍔$𝟏𝟎𝟖漢堡包的

☆ 慢煮煮成牛肉•蒜香醬油炒飯•流心香煎日本蛋🍖$𝟏𝟎𝟑

☆ 頂級美國脊扒牛肉•珍珠米飯•日本蘭王蛋黄🥚$𝟏𝟑𝟐

☆ 慢煮煮成牛肉芝士漢堡🧀$𝟖𝟐

☆ 頂級美國脊扒牛肉芝士漢堡🍔$𝟏𝟎𝟖

漢堡包的賣相同樣吸引,分為慢煮煮成牛肉及頂級美國脊扒牛肉😝。麵包鬆軟,芝士炙燒過,兩款之中,我更愛脂肪含量高一點的脊扒牛肉漢堡~

☆ 秘製熟成牛辣肉醬配經典脆炸薯條🍟$𝟒𝟐

多款菜式之中,我最愛這個秘製熟成牛辣肉醬薯條🤣!!! 肉醬微辣,不但充滿牛香和脂香,更有香料味道,超惹味(≧▽≦)//// 用來蘸薯條或配飯也激美味哦~💕
2024-02-08 119 瀏覽
嗌外賣唔肯俾menu我睇,淨係俾佢自己落單部機我睇叫我揀食咩,部機啲item完全冇寫價錢。叫我揀飯揀醬,揀個陣完全冇講每樣嘢要加幾錢,俾錢個下見到貴咗好多先知個飯要加錢,醬又要加錢,但趕時間就冇叫佢轉返🥹揀醬個陣又話俾多款醬我,食個陣發現冇俾,加錢買個款醬好難食,完全俾錢買難受,揀返本身唔洗加錢個款仲好食😭揀蛋就話本身個蛋要堂食先有,叫我揀溫泉蛋,又唔講要加$27蚊,最後咩蛋都冇要到🥹食個陣先諗起煎蛋應該係免費🥹但佢店員完全唔講🥹咁樣呃個客加錢買咗咁多,個客下次都唔會再食囉😅唔肯講清楚每樣嘢要加幾多錢,咁咪好哋哋俾個menu人睇😅呢間嘢唔會再食
外賣自取
2024-02-03 149 瀏覽
間唔中會見到依間慢煮牛既post彈出,覺得幾吸引,價錢唔算貴,所以今日經開同朋友去試。叫左慢煮熟成牛並盛加蘭王多(+$6),一上枱已經覺得唔對路,同平時post見到既都有幾大分別😅最正既係佢啲牛薄到好似parma ham咁, 唔係期望佢會厚切呀。但都唔洗咁薄呀?😂 慶幸加左個蛋黃可以送下飯….個飯勁細,食完仲好空虛,無飽肚感雖然話$88唔係貴,但依個質素唔會再去🫠

個飯勁細,食完仲好空虛,無飽肚感
雖然話$88唔係貴,但依個質素唔會再去🫠

2024-02-02 84 瀏覽
又搵到好嘢食慢煮熟成牛肉丼加隻蘭王蛋$6 算係良心價個紅酒燒汁仲係熱辣辣嘅,食之前淋上燒汁,食起上嚟好有儀式感!Menu 套餐可以有好多自由配搭、日式cafe懷舊嘅室內設計同埋友善嘅服務態度… 呢餐好滿意👍🏼#SlowCow#慢煮熟成牛肉丼#tsteats#ChopsticksAndForks
又搵到好嘢食
加隻蘭王蛋$6 算係良心價

#SlowCow
#慢煮熟成牛肉丼
#tsteats
#ChopsticksAndForks
2024-01-30 105 瀏覽
價錢相對係K11裡面算平, 平均 $100-$200 一個單點 Burger / 飯/ 粉,另要加一。店內空間好窄,比較嘈,坐得唔舒服,預係食快餐咁,但我無諗過會食唔飽,味道仲要好普通,牛肉好薄,唔算有牛味,食完好似食空氣咁,個 Burger 仲以為係兒童餐,直徑約 8-9cm ,薯條得十條,食完感覺同去M記食一個廿蚊漢堡餐一樣,一D都唔比,女仔都唔夠食,薯條仲比M記少。另外個意粉似 Canteen 質素,非常普通,牛的份量已經係加大了,食完都係完全唔飽。不推薦去食。
店內空間好窄,比較嘈,坐得唔舒服,預係食快餐咁,
但我無諗過會食唔飽,味道仲要好普通,
牛肉好薄,唔算有牛味,食完好似食空氣咁,
慢煮熟成牛肉芝士漢堡餐
食完都係完全唔飽。
頂級美國三角脊扒牛肉意粉

不推薦去食。
2024-01-20
2024-01-30 82 瀏覽
Slow Cow主打招牌菜慢煮熟成牛肉飯,店內裝潢以日系美式復古風格為主調,店內搵到唔少日本插畫大師原田治作品 OSAMU GOODS 可愛角色嘅蹤影!餐廳位於K11 Art Mall,價錢抵食之外,環境同食物質素 🆙由肉類、主食、醬汁、配料,以及份量都可以自由選擇同配搭,customise 最適合自己嘅味道😋😋慢煮熟身牛肉 ($88) /特盛🍚🥩 (+$48)必試牛丼✨另外亦叫咗三角脊扒牛肉(+$38),生熟度處理得啱啱好👍🏼經慢煮牛肉肉質軟嫩,加配蘭王蛋($6)色澤橙黃飽滿,見到都食指大動😝夠哂蛋香🥚飯粒沾滿蛋汁,揀選蒜香醬油炒飯($5)香口富蒜香牛油香味,撈勻秒速食完‼️頂級美國三角脊扒牛肉芝士漢堡🍔($88)芝士輕炙更香,配搭佢招牌三角脊扒牛肉,漢堡size啱啱好一啖食得哂芝士、三角脊扒牛肉及蔬菜,牛丼以外不錯選擇✔️愛奴縣伊予柑🍸($28)味道清爽,食完飲返杯可以解膩😝

慢煮熟身牛肉 ($88) /特盛🍚🥩 (+$48)

頂級美國三角脊扒牛肉芝士漢堡🍔($88)

愛奴縣伊予柑🍸($28)
味道清爽,食完飲返杯可以解膩😝
2024-01-24
2024-01-28 50 瀏覽
Slow Cow 牛丼新造HOW to Live Well 副線品牌SLOW COW聯乘日本插畫大師原田治人氣品牌 OSAMU GOODS店內有好多OSAMU GOODS角色嘅蹤影將傳統日式牛丼重新演繹以慢煮熟成牛肉為主可按個人喜好自由拼配出自己喜歡嘅配料好似醬汁、飯底、日本雞蛋等等而且價錢尚算親民👍自組咗招牌菜慢煮熟成牛肉飯和牛肉質軟嫩、肉味濃郁、油花豐富牛肉本身調味不重,配合香辛芥末籽肉汁再同自家製鮮忌廉一同拌勻食用蒜香醬油炒飯好香好有驚喜,非常建議加錢試炒飯唔係乾身類型,少少濕糯的口感另外加錢日本蘭王蛋,蛋香味濃郁配合炒飯味道更有層次感雖然朋友試咗主推嘅紅酒照燒汁但一致認為芥末籽肉汁比較好食而且用嚟點薯條都好適合(😂✨第二次去食試咗咖哩蛋黃醬,都好出色!食完見附近都幾多人食慢煮熟成牛肉三文治下次都可以再試吓,推薦!。慢煮熟成牛肉飯 $88- 牛肉並盛 90g- 蒜香醬油炒飯 +$5- 芥末籽肉汁 / 咖哩蛋黃醬- 日本「蘭王」生雞蛋黃 +$6。慢煮熟成牛肉飯 $88- 牛肉並盛 90g- 蒜香醬油炒飯 +5- 紅酒照燒汁- 脆炸薯條 +$23📍Slow Cow尖沙咀河內道18號K
Slow Cow 牛丼新造

HOW to Live Well 副線品牌SLOW COW
聯乘日本插畫大師原田治人氣品牌 OSAMU GOODS
店內有好多OSAMU GOODS角色嘅蹤影
將傳統日式牛丼重新演繹
以慢煮熟成牛肉為主
可按個人喜好自由拼配出自己喜歡嘅配料
好似醬汁、飯底、日本雞蛋等等
而且價錢尚算親民👍

自組咗招牌菜慢煮熟成牛肉飯
和牛肉質軟嫩、肉味濃郁、油花豐富
牛肉本身調味不重,配合香辛芥末籽肉汁
再同自家製鮮忌廉一同拌勻食用
蒜香醬油炒飯好香好有驚喜,非常建議加錢試
炒飯唔係乾身類型,少少濕糯的口感
另外加錢日本蘭王蛋,蛋香味濃郁
配合炒飯味道更有層次感

雖然朋友試咗主推嘅紅酒照燒汁
但一致認為芥末籽肉汁比較好食
而且用嚟點薯條都好適合(😂
✨第二次去食試咗咖哩蛋黃醬,都好出色!

食完見附近都幾多人食慢煮熟成牛肉三文治
下次都可以再試吓,推薦!

。慢煮熟成牛肉飯 $88

- 牛肉並盛 90g
- 蒜香醬油炒飯 +5
- 紅酒照燒汁
- 脆炸薯條 +$23

📍Slow Cow
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓201B號舖
2024-01-28 40 瀏覽
K11有新店進駐,Slow Cow主打日式慢煮牛丼,美式風格裝修超吸晴!!🐂👯‍♀️- Slow cow 招牌 HK$132 🐂🍛🍝頂級美國三角脊扒牛肉經過慢煮後,肉質超柔軟,嫩滑濕潤入口即融,牛味非常出眾。旁邊鮮忌廉及蘭王生雞蛋提升牛肉香氣,配上白飯或蕃茄意粉,真係一絕!!✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧#尖沙咀美食 #尖東美食 #SlowCowhk #K11ARTMALL #日本菜 #意粉 #麵 #牛排 #飯

Slow cow 招牌

- Slow cow 招牌 HK$132 🐂🍛🍝

✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧✧

Slow cow 招牌
  • 慢煮熟成牛肉
2024-01-27 39 瀏覽
好多人都大讚呢間牛丼十分出色,終於抽到時間來試下!點了兩款牛都好好味😋.慢煮熟成牛肉較有咬口,牛味濃厚,而另一款頂級美國三角脊扒牛肉好嫩滑,入口即溶好正🤤加埋蒜片勁香口👍🏻.可以有六款配搭,揀左珍珠白米飯🍚好有咬口👍🏻配唔同醬汁食好正🤤日式炒雜菜多款蔬菜好有誠意,健康好味😌.一定要介紹5款醬汁,各有特色必試!我最愛紅酒照燒汁和芥末籽肉汁,同牛味最夾👍🏻 香橙肉汁就好夾蔬菜,咖喱蛋黃醬味道最香😌好辣🌶️之人一定要試下霹靂辣椒醬,味道滿特別有啲似墨西哥醬.食牛丼一定要加日本蘭王蛋!蛋味香濃,令成碗牛丼味道提升咗一個層次!.心思思想試埋炸雞,估唔到咁有驚喜!勁厚肉juicy好好食!醬汁特別係千島醬帶點辣.再飲杯茶🍵 解油膩好舒服😌難怪咁多人大讚,我地都食到不停話好好食😋愛牛之人一定要來試下!.

最近開咁多熟成牛肉飯 自己食過咁多間 最like就就係slowcow 有炒飯底 夠熱 +$38 簡左美國三角脊牛 牛肉選用既部位真係唔錯 只會少少肥 唔會un 最緊要燒完真係足牛味 唔似出面好多又凍又生冇肉味好似食sashimi咁 或者用澳洲牛一d牛味都冇 價錢黎講 都比出面熟成牛肉飯平好多 畢境仲要係商場鋪黎講定價算好抵食 而且佢地d chair真係幾好坐 自己都係鐘意係商場食 見識過太多街鋪個衛生情況 坐得又迫又趕又唔執台😅 返工都係想善待自己 舒舒服服唔想同人迫 都係返商場食

2024-01-25
2024-01-24 58 瀏覽
k11 art mall逛街偶然发现的牛丼🐮尝试了slow cow的招牌自选搭配选择了慢煮熟成牛肉+鲜忌廉+生鸡蛋+日式炒杂菜底+红酒汁日式杂菜底非常的清爽 有西兰花胡萝卜脆瓜慢煮牛肉肉质还不错 配上红酒汁和蛋液 一口下去还是蛮满足的总体评价是可以尝试的
k11 art mall逛街偶然发现的牛丼🐮
尝试了slow cow的招牌自选搭配