2024-05-04 0 瀏覽
今日突然間好想食拉麵行左好幾間都好貴又好多人最後去左啲間見到人小啲而且記得佢個湯底都好濃郁🔆白貓拉麵(豚骨湯)豬骨白湯,白湯濃郁,味道一流,我揀左幼麵,軟硬適中,豚腩叉燒,溏心日本蛋一隻,配埋香蔥,好味! 🔆蟹盛石鍋飯蟹柳、蟹肉、蟹膏配埋蟹籽蟹柳蟹肉鮮甜美味,蟹膏好濃郁,仲有好多蟹籽,食落口爽脆!🔆炸芝麻雞翼炸到脆卜卜,連雞翼尖啲骨都可以食埋🔆炸雞軟骨雞軟骨份量較小,質素都唔錯,配埋個沙律醬都幾好
今日突然間好想食拉麵
行左好幾間都好貴又好多人
最後去左啲間
見到人小啲而且記得佢個湯底都好濃郁

🔆白貓拉麵(豚骨湯)

🔆蟹盛石鍋飯
蟹柳、蟹肉、蟹膏配埋蟹籽
蟹柳蟹肉鮮甜美味,蟹膏好濃郁,仲有好多蟹籽,食落口爽脆!

🔆炸芝麻雞翼
炸到脆卜卜,連雞翼尖啲骨都可以食埋

🔆炸雞軟骨
雞軟骨份量較小,質素都唔錯,配埋個沙律醬都幾好
2024-01-22 176 瀏覽
用餐時間(1:01pm lunch)follow@wojengyea/@wo!正嘢 for more food info🐒 支持我哋發掘更多美食😋最鍾意食龍蝦/ 蝦湯底,點咗個櫻海老拉麵,配粗麵硬麵,叉燒有得選擇豚腩叉燒(肥)或豚肩叉燒(瘦),肥子我梗係揀豚腩叉燒啦。一上碗麵即刻試啖湯,鮮甜濃味可口,好濃郁嘅龍蝦味! 🦞🦞🦞唯一美中不足嘅係碗湯唔夠熱,碗麵配料有黑木耳絲、一隻溫泉蛋、炸蓮藕、豚腩叉燒同埋海量櫻花蝦🦐🦐!一大羹櫻花蝦擺入口真係唔係講玩,超享受😎 另外嚿豚腩叉燒真係好肥肥肥,肥過頑童肥男幫🇹🇼 ,不過好入味。晏晝食碗麵通常都唔夠,所以點多個炸芝士年糕🧀🧀,有啲失望,因為好油膩,但芝士味算濃郁。
用餐時間(1:01pm lunch)
2024-01-11
2023-12-02 255 瀏覽
友人週末仍要工作,剩下小人獨享拉麵,一樂也。率先登場的唐揚魷魚鬚,上枱時還是熱辣辣的,店員還叮囑小心熱度!一咬之下,外層十分香脆,魷魚肉竟可以這麼軟腍的!唧些檸檬汁,蘸些酸酸的沙律醬,超好食!慢煮牛舌芫荽牛白湯沾麵陣容逼人,牛舌、牛白湯、麵條是分開上的。先說牛白湯,溫和得來亦很醇厚,大量的芫荽完全做到味蕾的衝擊!再加入牛舌底的芫荽和木耳,更添一份爽口感。牛舌有兩塊,好像很少,但因為又大塊又厚,亦已足矣。本身煮得很入味,是一流的配料!麵條煙煙靭靭,不會結成一球球,掛湯能力高,一級棒!食得很舒服的一個午餐!
友人週末仍要工作,剩下小人獨享拉麵,一樂也。

唐揚魷魚鬚

牛舌

芫荽牛白湯

麵條

沾了湯的麵條

食得很舒服的一個午餐!
唐揚魷魚鬚
牛舌
芫荽牛白湯
麵條
沾了湯的麵條
2023-11-15 248 瀏覽
上次我們經過見到有一間發現牆壁有巨貓,是日本菜,我的男神一直想去這間試食,最近再來經過就決定去試試吃拉麵,周圍環境有兩邊牆壁也有巨貓,好靚,不過座位都不多,大約20人左右,發現有拉麵火鍋還ok...也有石鍋飯都不錯,我們來點餐,不過沒有揀拉麵,只是想試其他日式火鍋同埋石鍋飯~點完餐後不耐買埋後有一個幣給我,是去在門口扭蛋機,扭抽不同的貓,好可愛~1. 蟹盛石鍋飯 $112我旁邊發現外國人食這個,搞到我想試吃..決定揀這個蟹盛石鍋飯,食物來了,有蟹膏、蟹肉、蟹柳仲有蟹籽,賣相不錯,裏面有飯攪拌一下,試食感覺真是好正,有蟹膏味(是內臟)似韓國果邊一樣,真是不是開笑,好好味,飯黏住蟹膏、蟹籽攪拌都好吃~感到似蟹粥咁~但石鍋飯比粥好過又好吃~2. 拉麵火鍋套餐 $138自選湯底...我的男神超愛這個芫荽,揀這個芫荽湯底,火鍋配料拼盤1份及自選食1份,他揀美國lBP肩胛牛肉眼,見到湯全部是綠色湯,訪問他吃得如何...佢把拉麵放落去鍋....其他配料也放落鍋度~他咬一下這個肉好新鮮又有芫荽味,同埋濃湯都不錯~Rakuraku樂拉麵(有分店)📍地點:灣仔皇后大道東200號利東街地下G30號鋪☎️電話:

1. 蟹盛石鍋飯 $112
蟹盛石鍋飯

2. 拉麵火鍋套餐 $138

Rakuraku樂拉麵(有分店)
📍地點:灣仔皇后大道東200號利東街地下G30號鋪
☎️電話:28183222
營業時間:星期一至日 11:00~22:00

蟹盛石鍋飯
2023-10-23 237 瀏覽
因為諗唔到同朋友食咩,但見到主題係貓貓,都幾吸引就決定入嚟食呢間!我哋點咗豚骨湯拉麵同埋櫻海老拉麵,各自都有各自嘅好食~ 環境舒適,staff都好好,會再去多次🤤
2023-09-30 227 瀏覽
對於本香菜愛好者來說,真的太幸福了。馬上沖去一試。不得不說,朋友和我都讚不絕口。麵條軟糯可口,再加上香菜湯的加持,那一口真的直接到達巔峰。個人覺得比周月還要好吃!!喜歡香菜的朋友一定要去試一試。而且就在利東街上,美景和美食的雙重快樂,真的太值得擁有了!!還要強烈推薦他們家的炸雞軟骨,就喜歡這種小粒的感覺,超級好吃,撒上檸檬汁,一點都不膩,真的太喜歡了!!如果經過這裡一定要入內嘗試下,人生體驗!太讚了!
如果經過這裡一定要入內嘗試下,人生體驗!太讚了!
  • 特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵
2023-09-27 179 瀏覽
ʀᴀᴋᴜʀᴀᴋᴜ完全就係貓奴嘅天堂👼🏻成間舖有好多位置都係貓貓嘅壁畫🤤 每隻貓貓都有佢哋個名㗎🤭 除咗2人4人枱,仲有自閉位,就算一個人食都唔怕尷尬🤫門口前面一大張ʙʀᴏᴀᴅ印住 “芫荽控必試❗️” 身為超級鍾意綠色但係麻麻哋芫荽嘅人,完全係抱住懷疑嘅心態試試佢🥺 慢煮牛舌芫荽牛白湯沾麵 🍜綠綠嘅芫荽牛白湯唔係好深嘅綠色,而係淺綠色,望落去有種好舒服嘅感覺😆湯入面有芫荽,份量唔太少嫁,不過又唔會多到勁濃芫荽味,令我呢個唔太中意芫荽嘅人都覺得唔太差喎🤙🏻一開頭梗係就咁夾啲麵試下,啲麵係好彈牙,紫菜亦好新鮮係脆脆的😌仲好貼心有沾麵食法提醒啲客🔔雖然呢個湯汁唔太濃做唔到掛麵嘅效果,但係都未嘗唔係一件好壞事,因為食到差唔多最後嗰陣可以請店員加啲高湯落去品嚐另一個口味😏慢煮牛舌 👅慢煮牛舌有少少炭燒嘅味道,牛舌顏色好靚,肉質好嫩滑🥺 仲要係大大方方嘅厚度‼️ 呢個sᴇᴛ仲包括咗半隻糖心蛋、露荀、黑木耳同粟米仔🌽 溫馨提示:如果覺得芫荽唔夠多嘅話仲可以+$8 ᴜᴘɢʀᴀᴅᴇ做芫荽山嫁🤞🏻鐵板日式海鮮燒餅 🦑一半嘅紫菜碎同一半嘅木魚碎,大家唔洗爭💢 面層搽咗燒汁同沙律醬,就好似大阪燒咁,用鐵板上可以ke
ʀᴀᴋᴜʀᴀᴋᴜ完全就係貓奴嘅天堂👼🏻
成間舖有好多位置都係貓貓嘅壁畫🤤 每隻貓貓都有佢哋個名㗎🤭

除咗2人4人枱,仲有自閉位,就算一個人食都唔怕尷尬🤫

慢煮牛舌芫荽牛白湯沾麵 🍜

仲好貼心有沾麵食法提醒啲客🔔

慢煮牛舌 👅

鐵板日式海鮮燒餅 🦑
鐵板日式海鮮燒餅

一半嘅紫菜碎同一半嘅木魚碎,大家唔洗爭💢 面層搽咗燒汁同沙律醬,就好似大阪燒咁,用鐵板上可以keep住熱辣辣,周邊都好脆,入邊有椰菜、墨魚粒、蝦肉等等嘅食材,加埋一齊食好幸福💮

日本白桃果汁 🍑
日本白桃果汁

本身以為真係純粹係汁,意外地竟然係有果肉嫁🤤 呢個真係少驚喜😌 冰冰凍凍夠晒好飲😎
鐵板日式海鮮燒餅
日本白桃果汁
2023-09-26 122 瀏覽
快到中秋節了,利東街掛上了花燈和燈籠。剛好看見樂拉麵的門面和街道氛圍太合了,還新出了芫荽牛舌沾面,必須嘗一嘗。店裏的裝修非常日式,員工也很熱情,會跟我們介紹套餐的具體內容。一人食包含沾面、小食和飲料,非常划算,麵條軟硬適中,在香菜湯汁裏包裹一下,濃而不膩,對於愛吃香菜的人來說真的是終極享受。小食點了日式餃子,味道相當不錯,皮薄餡大,真的太滿足了。飲料竟然有日本經典的波子汽水,一開始不懂操作,員工馬上熱情地幫我們打開,吃完沾面來上一口,聽著裏面波子的聲音,真的對於一個打工人來說,太慰藉了
小食點了日式餃子,味道相當不錯,皮薄餡大,真的太滿足了。
  • 雞白湯拉麵
👉是這間餐廳餐牌上的一句話,很喜歡,永遠相信,美好的事物即將發生!生活就會越來越有滋有味。就像這間餐廳環境一樣,以「貓」和「拉麵」為主題的壁畫,用心為你營造味覺與視覺的享受。👉如果你愛吃香菜/芫荽,是香菜芫荽一族就來試試芫荽牛舌沾面吧,芫荽的獨特清香味道正是這道沾面的精髓所在。面條柔軟彈牙,芫荽牛舌味道都十分鮮美,滿足人們對於口感和香氣的需求。而且實物與圖片百分九十九相似!🩷沾面正宗吃法:將麵條夾起放入石鍋湯中,蘸一蘸湯後便可以夾起來吃。🩷我的不正宗吃法:將沾面麵條放進湯汁碗中,加上木耳絲芫荽,最後,用筷子輕輕挑起麵條,使濃湯和配料充分融合,再嚼一口牛舌與芫荽的清香余味相結合,呈現出豐富的口感和層次感。開始享用了!👅牛舌十分嫩滑可口,新鮮且沒有異味,邊吃邊想有沒有可能可以將牛舌切成細絲,像木耳絲一樣,以便更好地搭配麵條,哈哈哈哈📍餐廳名稱:Rakuraku Ramen (樂拉麵)📍餐廳地址:灣仔利東街(囍帖街)地下🌟囍帖街是灣仔出名的打卡點,吃完在一大片大紅燈籠高高掛喜氣洋洋洋溢歡樂氣氛的囍帖街拍一拍照逛一逛街很不錯

📍餐廳名稱:Rakuraku Ramen (樂拉麵)
📍餐廳地址:灣仔利東街(囍帖街)地下

2023-08-27 95 瀏覽
上個禮拜去完美食展,行番去灣仔想搵野食,點知大部份餐廳門口都有級,搵到心很累🥹去到利東街,一入去見到呢間拉麵店,門口有大大條斜路,入面亦都唔細,簡直係沙漠搵到綠洲嘅感覺🏝️🥹🍜辛辣黑豚腩肉豚骨湯拉麵 ($65)首先講個湯底啦,個湯底辣辣地,辣得黎好開胃🤤,唔係死辣,好好飲🤩辣度可以自己揀,女朋友叫左少辣都覺得岩岩好👌麵我就叫左粗麵,女朋友叫幼麵,兩樣嘅麵質都好好👍🏼個感覺好似自己手打麵,唔似係工場貨,口感好好,彈牙好食😋而豚肉就正常😬個日我地下午茶時間去,價錢十分抵亦唔多人,呢間如果開正屋企附近,我應該會成日食🤣個湯真心正😍♿️♿️灣仔A4站有lift,去到利東街(囍帖街)地舖就見,門口有斜路,店舖空間充足,推介!✅✅

🍜辛辣黑豚腩肉豚骨湯拉麵 ($65)

辣度可以自己揀,女朋友叫左少辣都覺得岩岩好👌

下午茶
2023-08-23 107 瀏覽
隨便行到嘅一間店,環境算幾OK,服務都還可以,坐低就馬上有人比QR Code點單,不過我真係估唔到一碗拉麵都可以整得咁難食。點咗一個黑松露沾麵,黑松露味係香嘅,都可以睇到汤里面好多黑松露碎,不過湯底實在是鹹得滯,完全盖住个黑松露味道。麵沾完湯之後都鹹得無辦法食,叉燒又有陣騷味,正係一個溏心蛋正常發揮,真係好唔掂☹️難怪六點幾整間店都冇一個客人,食得鹹嘅朋友可以去試下,似我一樣口淡嘅朋友就冇點呢個麵啦
2023-08-12 75 瀏覽
配料豐富有齊:日式叉燒(可簡肩/腩)/糖心蛋/炸蓮藕/木耳絲麵類&麵質均可自選我今次試選擇咗肥叉燒及硬身麵,而雞湯濃稠 味道突出😲頭啖湯竟然有忌廉磨菇湯感覺🤤炸蓮藕作配料特別!冇炸得太過火已加分💯,而糖心蛋質量keep到正常水平 所以我都加多一份🤣🤣

配料豐富有齊:
日式叉燒(可簡肩/腩)/糖心蛋/炸蓮藕/木耳絲

麵類&麵質均可自選
⭐️評分:6/10⭐️拉麵湯底味道還可以,但可惜不能自選麵質豚肉薄切,肥瘦均衡環境坐位比較窄經理服務好好!可是其他waitress 很讓人失望--✳️雞白湯拉麵湯底雞湯味濃郁!😍香氣滿滿湯底相對較稠,能掛在麵上流心蛋好吃!蓮藕餅可更香脆,現在有點炸得太久,不夠金黃香脆✳️黑貓 (黑蒜油)淡淡黑蒜香,表面略油配料一樣個人覺得雞白湯味道更出眾--⭐味道 6.5/10⭐️性價比 7/10 ⭐️環境 6/10⭐️服務 5/10 (經理人好好!可是,其他waitress 很差勁,無視客人,態度語氣也不友好)⭐️衛生 4/10 (我竟看到waitress 乾脆的把紙巾掃到地上去)
⭐️評分:6/10⭐️
拉麵湯底味道還可以,但可惜不能自選麵質
豚肉薄切,肥瘦均衡
環境坐位比較窄
經理服務好好!可是其他waitress 很讓人失望
✳️雞白湯拉麵
湯底雞湯味濃郁!😍香氣滿滿
湯底相對較稠,能掛在麵上
流心蛋好吃!
蓮藕餅可更香脆,現在有點炸得太久,不夠金黃香脆
雞湯

✳️黑貓 (黑蒜油)
淡淡黑蒜香,表面略油
配料一樣

⭐️環境 6/10
雞湯
  • 雞白湯拉麵
2023-08-11 45 瀏覽
舖頭入面空間唔多,枱同枱之間都坐得幾迫🫢見幾多好評所以試下佢嘅沾麵🤪 ▫️松露雞白湯沾麵期間限定嘅口味❣️用雞白湯做湯底,加左黑松露醬帶岀香味,雞湯嘅濃香同黑松露嘅芳醇撈埋一齊好香口又唔會太鹹,濃度啱啱好。沾麵汁質地厚身,食完啲麵仲可以加雞湯飲埋啲沾麵湯汁🤪入面仲有粒自家製雞肉丸,食落都幾有咬口但係雞肉味唔算濃。麵底好彈牙,份量都唔少,都幾掛汁,入口味道濃郁,唔會覺得太過油膩。叉燒肥瘦均勻,肉質軟熟👍🏻另外仲有隻醬油溏心蛋,食落甘甜,可以清下個口😆

▫️松露雞白湯沾麵
2023-07-19 86 瀏覽
📍灣仔試雞白湯拉麵~認住門面易啲搵(尾圖➡️)經過二月京都Trip後心中有個雞白湯情意結🥹雖然暫時未有餐廳衝破記錄但見到有雞白湯嘅拉麵店都會想試下~試了⬇️:雞白湯拉麵雞湯濃稠 味道突出頭啖湯竟然有忌廉磨菇湯感覺🤤配料豐富有齊:日式叉燒(可簡肩/腩)/糖心蛋/炸蓮藕/木耳絲炸蓮藕作配料特別!冇炸得太過油膩💯麵類&麵質均可自選份量足super full🐷但部分清淡人士可能覺得偏濃味~小食~煎餃子:脆皮JUICY~炸雞軟骨:炸得有啲過脆 每粒好似只係食到脆😂📌舖頭裝飾有心思(尾2圖➡️)員工態度nice (難得後記會記錄呢part)
📍灣仔試雞白湯拉麵~
認住門面易啲搵(尾圖➡️)

經過二月京都Trip後
心中有個雞白湯情意結🥹
雖然暫時未有餐廳衝破記錄
但見到有雞白湯嘅拉麵店都會想試下~

試了⬇️:雞白湯拉麵
雞湯濃稠 味道突出
頭啖湯竟然有忌廉磨菇湯感覺🤤

配料豐富有齊:
日式叉燒(可簡肩/腩)/糖心蛋/炸蓮藕/木耳絲
炸蓮藕作配料特別!冇炸得太過油膩💯
麵類&麵質均可自選
份量足super full🐷
但部分清淡人士可能覺得偏濃味~

小食~
煎餃子:脆皮JUICY~
炸雞軟骨:炸得有啲過脆 每粒好似只係食到脆😂

📌舖頭裝飾有心思(尾2圖➡️)
員工態度nice (難得後記會記錄呢part)