2024-04-09 425 瀏覽
以哩個價錢我會expect牛扒份量多啲當日entree係麻辣牛肉芝士撻沙律係櫻花蝦柚子醋沙律餐湯係茼蒿薯仔湯薯條醬有smoky BBQ同磨豉醬甜品係黑糖花生麻糬overall都幾有特色嘅
以哩個價錢我會expect牛扒份量多啲
當日entree係麻辣牛肉芝士撻
沙律係櫻花蝦柚子醋沙律
餐湯係茼蒿薯仔湯
薯條醬有smoky BBQ同磨豉醬
甜品係黑糖花生麻糬
overall都幾有特色嘅
Menu係廚師發辦,現金付款今晚是特別餐單,所以每人$1200除了例牌必有的自家濃湯,沙律,薯條,蘑菇、肉和甜品外,還多了很多時令小食,每款都好好食。👍👍👍絕對係捧住個肚走🤣店員都好friendly,環境舒服,適合4個人一聚,傾下計,飲下酒( 自攜酒係免開瓶費!愛酒人士可以帶自家酒黎配餐,如果冇帶,附近都有賣酒的專門店),傾到夜都唔會趕你走。大推!要早一個月book,或者係社交媒體網站留意幾時有枱放
Menu係廚師發辦,現金付款

今晚是特別餐單,所以每人$1200

絕對係捧住個肚走🤣

大推!

要早一個月book,或者係社交媒體網站留意幾時有枱放

牛肉他他
炸蠔
龍蝦
炒蘑菇
  • 牛扒
❀ Pheromone - Steak House #大坑 ❀❗名過其實 大坑人氣牛扒廚師發辦❗——————————————————鍾意鋸扒嘅對呢一間天后餐廳應該絕對唔會陌生‼️幾年前已經聽過,一直都係預約困難店,最近終於有幸book到,懷着滿滿嘅期待去,可惜有點兒失望🥺餐廳以牛扒廚師發辦為名,只有一個Menu,現時已經加價至$680 (見網上幾個月前係$620),有free flow 沙律、薯條、甜品,及開瓶免費同無限用餐時間。環境非常寬敞,餐枱之間位置好多,感覺就舒適嘅👌🏻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Dinner Set $680♥ 芝士麻辣牛肉撻 芝士加上麻辣味頗特別,同免治牛肉餡料幾夾🫶🏻.♥ 櫻花蝦炒芝麻沙律 (可refill)沙律菜正正常常🥗用常見嘅芝麻醬及柚子醋,加咗櫻花蝦及芝麻稍為香口少少。.♥青紅蘿蔔湯 (可refill)侍應會先賣關子,考考我哋飲唔飲得出係咩味道。 見到橙色先會諗南瓜湯,不過細微之下品嚐得出係蘿蔔。但係味道未夠香甜,而且冇用豬骨,未聯想到原來係套用中式青紅蘿蔔豬骨湯概念。.♥ 牛扒重頭戲🔥一共會有三塊不同種類嘅牛扒,由廚師發辦。當日分別有澳洲和牛封門柳、紐西蘭
❗名過其實 大坑人氣牛扒廚師發辦❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Dinner Set $680
♥ 芝士麻辣牛肉撻
芝士加上麻辣味頗特別,同免治牛肉餡料幾夾🫶🏻

♥ 櫻花蝦炒芝麻沙律 (可refill)

♥青紅蘿蔔湯 (可refill)
侍應會先賣關子,考考我哋飲唔飲得出係咩味道。
見到橙色先會諗南瓜湯,不過細微之下品嚐得出係蘿蔔。

♥ 牛扒
重頭戲🔥一共會有三塊不同種類嘅牛扒,由廚師發辦。
當日分別有澳洲和牛封門柳、紐西蘭草飼牛後腿位及肉眼心🐮
三款都係比較瘦嘅牛扒,所以相對有咬口,即使係和牛都絕對唔係入口即溶。
而且上盤前會先rest咗一段時間,入口比較凍,我唔係太食得慣🙈
後腿位牛味相對較重,不過都唔及美國牛USA prime,好在有兩款不同嘅芥末及岩鹽。
感覺就係有特色,但唔係特別好味。

♥ 配菜
✦ 辣炒粟米
✦ 牛油炒白蘑菇
✦ 薯條 (可refill)
配菜反而比牛扒更出色,尤其辣炒粟米非常香甜🥰薯條有唔少人大推,但我覺得口感正常,不過配搭嘅醬汁就唔錯,同樣先需要估吓味道,當日有明太子蛋黃醬、茄汁、Tandoori 豆蔻肉桂醬,大大昇華薯條🍟。

甜品 (可refill)
甜品出乎意料係台式黃豆粉黑糖花生麻糬😯
煙靭嘅黑糖外皮,內裏包住濃厚有顆粒嘅花生醬🥜都幾好味,係唯一一樣我哋有refill嘅食物。
如果係生日嘅話仲會額外有芝士蛋糕🍰。

——————————————————
✨整體味道: 3.5/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 3.6/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
欣賞佢哋嘅概念及上菜嘅鋪排,可以一次過試三款唔同嘅牛扒,仲會同客人有啲互動👌🏻不過牛扒質素就一般🙈
唔想再受氣,真係唔好嚟食,上第一道菜等足一個鐘 ,講真你嘅招徠手法每道菜都想有專人去解釋 食材同埋煮法,我覺得OK嘅,如果你有料的話, 但係你人手不足就唔好扮晒嘢 ,你搵一個新人侍應 ,連開香檳都唔識 , 叫佢介紹菜式?? 都冇所謂, 等一個鐘食完個沙律,之後再等半個鐘先上湯?? 都唔緊上牛排後 居然火速要收碟同埋話last call ?? 但甜品都未上喎 。。 絕對係趕客嘅節奏我哋已經同侍應再三強調,我哋已經等咗好耐可唔可以上快D。。。 你話Free flow 但連蒜蓉包都唔可以要多一份! 個湯稀過水,好明顯預算份量唔足夠之後後期加水, 公平啲講句 Steak 係正常, 同埋BYOB 係賣點。 評分: 最高5分環境4服務 1味道 2

評分: 最高5分
環境4
服務 1
味道 2

2024-01-10 1199 瀏覽
嚟到呢間港味滿溢嘅食堂,率先迎接筷子嘅係一盤酸酸甜甜嘅檸檬叉燒。🍋 叉燒嘅香味夠哂力,再加上檸檬嘅清新,正喇!這個組合真係出奇不意咁對胃口。再嚟就係啲炸兩,熱辣辣出爐嘅脆皮同糯米飯嘅軟糯,蜜汁和香蔥更加係絕配,一啖咬落去,好滿足呀。😍點可以少得海南雞?光滑嫩滑嘅皮,肉質鮮嫩多汁,加埋特製嘅辣醬,簡直系一絕。邊食邊都忍唔住要讚兩句,心諗呢啲東西真係食不厭口!最後,由於我已經頗為飽了,就唔咁得閒留意我個海鮮湯麵,不過話咁快,麵條彈牙鮮味,啲海鮮都新鮮爆炸,真係冇得輸!👍哎唷,我食得太開心,都差啲忘記寫食評喇。這個經歷真係一次精彩嘅味蕾旅程,下次唔知會唔會仲有機會book到位試下其他嘅招牌菜,嘆世!

2023-11-21 1344 瀏覽
沙律:簡簡單單,自製油醋醬汁,夠清爽所以refill咗,好開胃頭盤:麻婆豆腐芝士撻,鹹香麻辣,但略嫌太鹹(豆瓣醬加芝士,雙重鹹度😅)湯:兩種南瓜blend埋一齊,又甜又香滑主菜:三個牛嘅部位,個人最喜歡 rib eye,secret cut 反而太軟腍;side dishes 好味,重牛油嘅粟米好邪惡甜品:我鍾意呢種質感嘅cheese cake,奈何太飽啦,食唔到第二件(呢個都有得refill噶😍)侍應同老板都好熟食材,亦都好好傾,好開心嘅一晚🧡雖然難book,而且開放booking時間有啲任性🤪,但有機會一定再去!免開瓶費真係好開心👍🏻
湯:兩種南瓜blend埋一齊,又甜又香滑

侍應同老板都好熟食材,亦都好好傾,好開心嘅一晚🧡

2023-11-05 1105 瀏覽
魚生Omakase 大家食得多,牛扒Omakase 就真係第一次試,由廚師選三款時令牛扒。據說這店超難訂,幸好朋友係熟客仔幫我訂埋便去試試。我很喜歡其Signature 牛肉芝士tat ,餅底香脆,上面的牛肉及芝士很夾,很香及好味。牛今次有澳洲和牛、同埋兩塊紐西蘭草飼牛rib eye 附近的部份。牛肉味、口感各有特色,我們也各有喜好。甘樣試多幾款,再配埋自家製醬料,感覺很好。沙律、薯條也是任食,更不收開瓶費及服務費,也不需趕幾點交枱,朋友飯聚好去處。

2023-11-04
  • 牛扒
2023-11-04 801 瀏覽
朋友話呢間店舖比較難預約,咁佢約到就梗係試吓啦。最喜愛佢免收開瓶費,真係好適合同好友知己一齊嚟飲酒食好嘢。有好多食物都係free flow, 譬如沙律,薯條,甜品。牛扒方面都係比較講究,普遍嚟講都係比較瘦,我個人就非常喜歡。但係如果比較鍾意食肥牛嗰啲就可能不咁太合適。

終於去到生日既最後一餐🎂,亦都係一間我期待已久既餐廳✨我由三個月前已經開始book,但一直book唔到。入到餐廳我就知點解,間餐廳既位真係好少👀同埋有4人枱佢都剩係會俾兩個人坐(有原則)😤Menu得一個冇得揀,包括:前菜🥗、小食、麵包🥖、湯🍲、薯條🥔、雜菜🥦、牛扒🐂、甜品🍮,盛惠620pp (冇加一)💸,除左牛扒,其他都可以refill。先講結論,依度既菜食既係fusion同創意🧸,玩味性質較重,不過價錢偏貴,服務都唔太貼心,勝在開瓶免費同無限用餐時間,一班人飲下酒係幾開心。前菜有櫻花蝦芝士沙律,用既沙律菜比較普通,不過都食到櫻花蝦既鮮味🦐,有一個日式風味,配上芝士,係日西既感覺。左面既係芝士撻,入面用既係川式麻辣醬🔥,好特別,出面唔會食到,餡就好出色,但撻皮就普通左D。麵包係蒜蓉包🥖,依個我覺得係成餐飯最出色既野食,包係暖笠笠🌝,入面既蒜蓉好香口惹味,而且都好足料,到食完飯既時候我想再添,已經冇曬😭湯係栗子湯🍲,係獨特既湯黎,佢上既時候會叫你估下係咩湯,15分鐘後開估,我都係估唔到🤣但知係咩之後就會感受到粟子既味道,一開頭估唔到係因為冇聯想到栗子可以整湯,因為栗子係比較中式嘅食材。而
櫻花蝦芝士沙律&芝士撻
栗子湯&蒜蓉包

蝦醬&xo醬&茄汁薯條, 雜菜
而薯條侍應都會叫你估,不過估嘅就係薯條用嘅醬汁,我當日食嘅係蝦醬、xo醬、同茄汁。薯條都係新鮮連皮炸起,唔錯!
美國&澳洲steak
至於主角牛扒🐂,用嘅係美國同澳洲嘅牛,侍應會先俾生既牛客人望,介紹唔同牛嘅風味分別,例如美國嗰肉味未比較重,有嚼口,澳洲有款就會有內臟嘅鐵味。食落既時候都會感受到,係幾好玩,但牛扒既質素唔係上乘,依個都係我重要覺得唔抵食既地方。
steak
甜品方面,由於係我生日,所以侍應寫咗happy birthday字樣喺板上,字都好靚,至於芝士蛋糕質素亦都係一般。
芝士蛋糕

以一間咁難book既餐廳黎講,係有啲名過其實,但原因在於餐廳既位唔多。我覺得食一次當玩下係幾正,但我未必會食第二次。
題外話/補充資料: 依度剩係可以俾cash,我個日冇拎cash,要行上山先有得㩒錢,好辛苦,haha!!!
2023-10-15
生日
栗子湯&蒜蓉包
<< 不過不失的預約困難店 | 創意料理牛排𝘰𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦>>꧁𝗣𝗵𝗲𝗿𝗼𝗺𝗼𝗻𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸𝗵𝗼𝘂𝘀𝗲 💛꧂ #黃店推介Bookmark左三四年,每個月放booking都係秒full….然而又見到身邊有朋友食完又可以即場約到下個booking,所以不太理解餐廳點安排booking….Anyways我在沒有任何期望下留waiting list,又居然有枱放到出來,可能因為平日啦,但出奇的是我當日去到見到空枱一張張…𝙲𝚑𝚎𝚏'𝚜 𝚜𝚎𝚕𝚎𝚌𝚝𝚒𝚘𝚗 𝚝𝚊𝚜𝚝𝚒𝚗𝚐 𝚜𝚎𝚝 $𝟼𝟸𝟶《𝓢𝓪𝓵𝓪𝓭》↬ 櫻花蝦沙律配胡麻柚子醋櫻花蝦有烘過,香味好濃縮,醬汁胡麻味比較出,不太察覺有柚子醋味,中規中矩,雖然free-flow但沒有要添吃的意欲《𝓢𝓸𝓾𝓹》↬ 金華火腿南北杏西洋菜湯中式的味道配西式的presentation,幾有創意待應上菜時會讓你先猜一下,幾interactive的體驗不過西洋菜的味道太獨特,還未入口我已猜中了哈哈↬ 蒜蓉包爆多蒜的蒜蓉包,🦦愛到要encore ↬ 麻辣芝士牛肉撻又一創意之作,辣味比較搶而且真的頗辣,餡的口感好smooth,嚐不出有牛

《𝓢𝓪𝓵𝓪𝓭》

↬ 櫻花蝦沙律配胡麻柚子醋
櫻花蝦有烘過,香味好濃縮,
醬汁胡麻味比較出,不太察覺有柚子醋味,
中規中矩,雖然free-flow但沒有要添吃的意欲

《𝓢𝓸𝓾𝓹》

↬ 金華火腿南北杏西洋菜湯
中式的味道配西式的presentation,幾有創意
待應上菜時會讓你先猜一下,幾interactive的體驗
不過西洋菜的味道太獨特,還未入口我已猜中了哈哈

↬ 蒜蓉包

爆多蒜的蒜蓉包,🦦愛到要encore

↬ 麻辣芝士牛肉撻

又一創意之作,
辣味比較搶而且真的頗辣,
餡的口感好smooth,嚐不出有牛肉呢

《𝓜𝓪𝓲𝓷 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮》

↬ 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗶𝗻𝗴 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿
期待已久的主角!
當日的chef selection有爽口的紐西蘭肉眼、帶奶香的澳洲和牛shoulder blade和富脂香的oyster blade,
牛扒只用鹽和黑椒簡單的調味,味道稍欠層次
肉質方面三個部位各有千秋,

當然最肥美的oyster blade香味最濃郁又軟腍,
油脂分布平均食起來不會膩,

其餘部位雖較lean但卻相當juicy,熟度控制的好好!
不過個人比較喜歡食落有點焦香的牛扒( ・᷄ὢ・᷅ )

配牛扒的sides有薯條、粟米和磨菇,
蘑菇有濃濃的牛油香,好食!
除了茄汁,薯條配上兩款自家特調醬,
一款是蒜香沙津醬,還溝了點練奶所以帶點甜味,
另一款是酸辣醬,以米線湯底為靈感,
麻香富辣勁,但就嚐不出有酸味

《𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽》

↬ 𝗕𝗹𝘂𝗲𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗰𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 𝗰𝗮𝗸𝗲
甜品味道就普通吧,似現成入貨

💬總括而言,質素沒有好live up to my expectations畢竟預約有夠困難…用小店標準來評的話是絕對高質的,但以steakhouse標準來說個人較喜歡hyatt steakhouse,所以就當作是支持小店吧。另外氣氛不錯,服務員和食客打成一片,而且歡迎byob!

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8.4/10 👱🏻‍♀️8/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Pheromone - Steak House (大坑)
大坑蓮花宮西街1-9號地舖
#cty_steak
#cty_大坑
#cty_黃店
༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄

☞ 𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 @ctyfooddiary 𝐟𝐨𝐫 𝐦𝐨𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰𝐬

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
呢間位於大坑既Steak House只做預約,不設Walk-in。每個月只會係FB page講幾時可以開放預約,而且都幾full下,預約真係手快有手慢無~ 今次難得搶到位,可以同大家開箱一下呢間人氣扒房😆Beef Tasting Menu ($620/ person)*可無限任添沙律,湯,薯條同埋甜品【前菜】・櫻花蝦沙律* 👍🏻新鮮爽脆既沙律菜配上自家秘制醬汁,表面灑上好香既櫻花蝦乾同埋炸蒜。個秘制醬汁加左柚子醋同芝麻醬,食落清新得黎好開胃。・麻辣牛肉芝士撻👍🏻好創新既一個小食😆 一入口係麻辣牛肉既辣味沖出黎,之後係Cream Cheese既軟滑同Parmesan Cheese既咸香味。雖然唔係好食到「麻」,但成個配搭好夾好舒服。・大地魚薯仔湯*個湯飲落係雲吞麵湯底既感覺,好鮮甜,加左薯仔令佢濃稠啲先有西湯特色。表面灑上韮黃碎,飲落還原度更高。【主菜】當日準備左三款牛扒 (會因應供貨而轉):・紐西蘭穀飼牛三款當中較清新較甜。因為唔係和牛,相對油脂感少啲,肉味較淡,但同時亦少啲油膩感。・澳洲和牛 Triceps 👍🏻呢款牛扒食落口感相對比較爽口,有和牛油脂感之餘都有肉味,就咁食或者點少少

*可無限任添沙律,湯,薯條同埋甜品

【前菜】
・櫻花蝦沙律* 👍🏻

・麻辣牛肉芝士撻👍🏻

・大地魚薯仔湯*
大地魚薯仔湯 (細蓉湯)

【主菜】
當日準備左三款牛扒 (會因應供貨而轉):
・紐西蘭穀飼牛

・澳洲和牛 Triceps 👍🏻
呢款牛扒食落口感相對比較爽口,有和牛油脂感之餘都有肉味,就咁食或者點少少鹽已經好正。小編最中意呢款😆

・澳洲和牛 Rump Cap
呢款係三款入面最有個性既牛扒,和牛臀部後腿部位。無論係肉味定脂肪感都最重,而且食落有少少騷味 (Gamey味道),所以配上芥末醬食更好。

牛排煎到外香內嫩,切開無血水,係粉嫩既顏色。如果無特定要求生熟程度就會視乎唔同牛扒煎到三至五成熟。
牛扒

紐西蘭穀飼牛,澳洲和牛Triceps,澳洲和牛Rump Cap

澳洲和牛Triceps

配菜:
・薯條*
薯條炸到外面好鬆脆,入面軟,但食多兩條就感覺到有少少乾,要點醬。醬有3款:最經典既茄汁,充滿蒜香同creamy既蒜蓉牛油煉奶醬,辣辣地好有特色既譚仔醬。連薯條醬呢啲細節位都做到一絲不苟,可見餐廳用心🫶🏻

・燒粟米粒
粟米粒燒到好香但唔會好乾身,可以中和牛扒既油脂感。
燒粟米粒

・牛油野菌
野菌蒜香味濃但幾清新,同牛扒好夾。
牛油野菌

甜品
・藍莓芝士蛋糕*
蛋糕芝士味香濃而且好滑,啖啖都有藍莓味。食到最後雖然已經好飽,但仍然仲食得落個甜品~ 如果有生日或者特別日子可以係碟上寫字,要係預約時向餐廳提出。
藍莓芝士蛋糕

值得一提既係呢間餐廳,而且可以自行攜帶餐酒,清酒或烈酒。餐廳唔收加一服務費,只限收現金。但佢地Service好親切,每一道菜都解釋得好詳盡,知道佢地構思菜色既時候加入左好多香港特色,成個互動令到用餐體驗提升到另一層次。如果預約到真係值得一試!
生日
麻辣牛肉芝士撻
大地魚薯仔湯 (細蓉湯)
牛扒
澳洲和牛Triceps
2023-09-19 432 瀏覽
超級難預約嘅扒房 朋友極力推薦咗幾次今次終於book到 見到佢2分鐘就book晒下個月嘅時間 證明真係一間好爆嘅扒房(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)滿心期待咁去食 可惜我覺得冇去到超級好食每日供應嘅牛扒部位都唔同 可能我哋嗰日去食嘅部位真係麻麻哋 但係服務質素真係一流٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و𝑪𝒉𝒆𝒇 ’𝒔 𝑺𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒊𝒐𝒏 𝑻𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑺𝒆𝒕 $𝟔𝟐𝟎 𝒑𝒆𝒓 𝒉𝒆𝒂𝒅𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 ♬𝑺𝒕𝒆𝒂𝒌 𝑻𝒂𝒔𝒕𝒊𝒏𝒈 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓 - 𝒖𝒏𝒖𝒔𝒖𝒂𝒍 𝒄𝒖𝒕𝒔 𝒐𝒇 𝒔𝒕𝒆𝒂𝒌 𝒘𝒊𝒍𝒍 𝒃𝒆 𝒔𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒆𝒅 𝒃𝒚 𝑪𝒉𝒆𝒇廚師發板三款牛的不同部位 揀咗由廚師決定生熟度 不過大部分都係𝙧𝙖𝙧𝙚 & 𝙢𝙚𝙙𝙞𝙪𝙢 𝙧𝙖𝙧𝙚ꕀ 澳洲和牛既牛板健 超多脂肪 入口即溶一開始係食佢溶化嘅口感 去到後段佢嘅肉味會出返嚟 好有層次感(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)ꕀ 美國封門柳 主要係食肉味 部位近內臟位置 有啲鐵質嘅味道 好似食緊羊咁 幾特別ꕀ 紐西蘭肉眼芯 肉味比較重 脂肪量比較少 比其餘兩款較鞋𝑭𝒓𝒆𝒆-𝒇𝒍𝒐𝒘 ♬ꕀ 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅 櫻花蝦沙律 以羅馬生菜為主 加炸蒜同櫻花蝦 成個沙律都偏香口同𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝ꕀ 𝑺𝒐𝒖𝒑今次係
超級難預約嘅扒房 朋友極力推薦咗幾次
滿心期待咁去食 可惜我覺得冇去到超級好食

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝒄𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆 ♬

ꕀ 澳洲和牛既牛板健 超多脂肪 入口即溶

ꕀ 紐西蘭肉眼芯 肉味比較重 脂肪量比較少 比其餘兩款較鞋

𝑭𝒓𝒆𝒆-𝒇𝒍𝒐𝒘 ♬
ꕀ 𝑺𝒂𝒍𝒂𝒅

ꕀ 𝑺𝒐𝒖𝒑
今次係芫荽湯 侍應會喺上菜嘅時候叫你估吓係咩湯 之後你飲完先開估 原本同朋友估韭菜西洋菜湯 原來係芫荽 洋蔥 皮蛋 薯蓉 溝埋一齊

ꕀ 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒔 𝒂𝒏𝒅 𝒔𝒊𝒅𝒆𝒔
ఌ 芝士麻辣牛肉撻 超級得意嘅口感 一日後食到芝士味 之後再食多少少麻辣牛肉味 唔算好辣芝士碎亦都可以好好中和辣度

ఌ 蒜蓉包 用咗軟包 所以食嘅時候好軟熟 蒜蓉粒同牛油都好突出

ఌ 配菜方面有炸薯條 炒蘑菇 同埋炒粟米
粟米同蘑菇炒到微微焦香
薯條配搭兩款特色醬料加茄汁 醬料都係佢哋自己調配 幾特別!

ꕀ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
藍莓芝士蛋糕
偏甘甜嘅款式 唔係平時喺出邊食嘅死甜(´▽`)
2023-07-27 710 瀏覽
訂咗好耐位,終於食到,都覺得值得,都開心嘅。可能係同朋友一齊食,又冇限時間,又冇開瓶費,冇加一,冇乜騷擾,環境舒適。但不要期望牛扒,其他菜式返而令人驚喜。我覺得樱花蝦沙律最好食,encore咗每人多一份蒜蓉包都好出色,遲咗叫,想要多一件都冇..係好味到想買走第二日食。另外,炸薯條外脆內軟,薯條醬都好特別,好有驚喜。總括而言,叫steak house但牛扒好一般,若果叫普通西餐廳就物有所值,因為個期望會唔同。個咸蛋節瓜湯好鞋口,味道一般。若果想搵地方同朋友傾計一晚,唔收開瓶費,地方舒適,係可以去呢度
我覺得樱花蝦沙律最好食,encore咗每人多一份
另外,炸薯條外脆內軟,薯條醬都好特別,好有驚喜。
總括而言,叫steak house但牛扒好一般
樱花蝦沙律
節瓜咸蛋湯
炸薯條配沙嗲醬,咸牛肉醬
Scotch fillet/Ribieyecap/Picanha
Cheese  cake
2023-07-26
樱花蝦沙律
炸薯條配沙嗲醬,咸牛肉醬
  • 櫻花蝦沙律
  • 薯條
2023-07-19 712 瀏覽
📌 大坑超人氣牛扒廚師發板扒房呢一間預約困難店真係長期fullbook小妹已經book過好幾次都係waiting list 但今次都係第一次成功等到空枱😎佢地菜單就比較主流 分別都係 前菜 沙律 餐湯 牛扒 配菜同甜品 而且佢地只serve一個menu 大家可以留意啦😙其中餐湯 沙律 薯條都提供無限Refill 啱曬平時一個餐唔夠飽嘅朋友另外酒水就無試 因為佢地提供Free Corkage好適合自己帶酒配餐🤩係上前菜之前店員就會攞今日廚師揀嘅三款牛肉上黎詳細介紹 產地 部位 特色都介紹得好清楚😉🍴 麻辣牛肉撻外層非常鬆脆 而裏面牛肉餡就有微辣同埋花椒香氣 而上面配有巴馬臣芝士碎亦可以好好中和辣度 就算好似小妹咁唔食得辣都可以一試🍴 是日沙律沙律菜就同平時出面一樣以羅馬生菜為主配上櫻花蝦同埋胡麻醬帶出日式風味🍴 是日餐湯店員上菜前就話Pheromone餐湯同醬料都會採用不同傳統的材料配搭 希望食客可以估吓入面用咗乜嘢材料而三樣嘢都同平時出面食到嘅材料好唔同味道亦相當豐富 以下我就唔劇透餐湯同醬料了留返比大家自己嘗試🤪🍴 蒜蓉包同坊間烘到好脆相反 呢個蒜蓉包做得比較鬆軟但係蒜蓉香味同麵包自
📌 大坑超人氣牛扒廚師發板扒房

都會採用不同傳統的材料配搭
希望食客可以估吓入面用咗乜嘢材料
而三樣嘢都同平時出面食到嘅材料好唔同

🍴 蒜蓉包
同坊間烘到好脆相反 呢個蒜蓉包做得比較鬆軟但係蒜蓉香味同麵包自身甜味都好夾🙌🏻

🍴 牛扒
今晚所有牛扒都係廚師當日挑選 所以每日都可能唔同 我地今次食呢三款 大家下次去就可能唔同😆

紐西蘭草飼Scotch Fillet🐮
Scotch Fillet即係平日會食到肉眼扒中間嗰塊肉眼芯 有類似牛柳一樣軟滑口感 同時因為草飼嘅關係 油花較少 帶出比較純粹嘅肉香味

紐西蘭草飼肉眼蓋🐮
有Queen of Steak的美譽 有比肉眼芯彈牙嘅口感 但係同時有媲美西冷嘅肉味 係我覺得當晚最好食嘅牛肉

澳洲M7和牛Flank Steak🐮
部位喺牛腩尾部平時比較韌 逆紋切片令佢軟嫩 配合適量油花都有少少入口融化嘅感覺

🍴 配菜
配菜方面有炸薯條 炒蘑菇 同埋炒粟米
其中我就最喜歡粟米同蘑菇炒到微微焦香🌽
薯條都係手切連皮即炸 配搭三款特色醬料都好惹味🍟

🍴 藍莓芝士蛋糕🍰
因為前面都食得好飽 個甜品比較細份就啱啱好@另外可以講講 我地只係根據booking system留左今次Anniversary用途 並無要求餐廳幫我地喺甜品碟上寫啲咩 但餐廳都好細心寫左比我地🥰

不過有樣嘢餐廳可以改善下 就係三款牛扒同時上 食緊第一款嘅時候就會有另外兩款好快凍咗 影響食物質素 又或者就要將冷氣較細返啲😂咁樣食物就唔會好快凍晒🤔

總括而言 牛肉品質的確不錯 但相對地配菜以及餐湯就更為出色 而過程中估食材都好好玩 好期待下次有咩新菜色(如果book到枱) 服務非常周到 以呢個價錢有咁嘅質素難怪會成為預約困難店

Free Cockage嘅高質黃店大家要多多支持!🍷
大家記住要book定先去呀 每個月最後一日都會係社交平台出po開放下個月嘅Booking🤓

🍽️ 食物:🌕🌕🌕🌕🌑
🥂 飲品:NA(自備)
👩🏻‍🍳 環境:🌕🌕🌕🌕🌑
💯CP值:🌕🌕🌕🌕🌑
✅回頭率:🌕🌕🌕🌗🌑

💰
Tasting Menu: 620/head 免加一

Overall: ⭐️⭐️⭐️⭐️ (out of ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️)

📍 Pheromone - Steak House
地址:大坑蓮花宮西街1-9號地舖
2023-07-16 760 瀏覽
📍🐈 Pheromone - Steak House -大坑🐈‍⬛📍#chowweisik鹹#chowweisik大坑聽聞係港島區最難預約嘅扒房而且地點都比較隱蔽好彩地book到星期五晚係Tasting Menu形式本身已經set好晒~沙律、湯、薯條、甜品都係free flowChef’s Selection Tasting Set$620/ 人頭 冇另加一 一🐾 自家製胡麻醬沙律|🐾 芝士麻辣牛肉撻|🐾 蕃茄羅勒湯|🐾 蒜蓉包|🐾 薯條|🐾 牛油炒雜菇|🐾 芝士蛋糕|一🐾 紐西蘭肉眼芯|🐾 澳洲和牛腹部|🐾 澳洲和牛肩胛位 oyster blade |🐾 兵庫縣武士生蠔|另加 $45店員會拎挑選嘅新鮮肉同大家先做講解,當晚就試咗紐西蘭同埋澳洲牛😋 🇳🇿牛味偏淡 肉質好嫩滑🇦🇺兩款牛都比較重牛味,食落有咬口如果食唔到咁生嘅話,可以叫店員另外再整當晚店員有介紹有日本直送生蠔試🦪 但食落冇乜味😅 下次唔會叫 可以食返牛🤣🐈值得一提係店舖注重同顧客嘅互動好鍾意叫大家估吓食物嘅材料同埋味道🤣 會時不時行黎傾偈 下次唔洗怕羞同店員們交流啊整體店舖氣氛好friendly + chill 🐂都幾高質

#chowweisik鹹
#chowweisik大坑

聽聞係港島區最難預約嘅扒房
而且地點都比較隱蔽
好彩地book到星期五晚
係Tasting Menu形式本身已經set好晒~
沙律、湯、薯條、甜品都係free flow

Chef’s Selection Tasting Set

🐾 紐西蘭肉眼芯|
🐾 澳洲和牛腹部|
🐾 澳洲和牛肩胛位 oyster blade |
🐾 兵庫縣武士生蠔|另加 $45

🇦🇺兩款牛都比較重牛味,食落有咬口
如果食唔到咁生嘅話,可以叫店員另外再整

當晚店員有介紹有日本直送生蠔試🦪

同埋原來牛油炒雜菇係唔可以free flow 嫁🥹

全店只收現金 到時記住帶多啲CASH 💵
亦都實行BYOB 大家可以自帶酒飲啊🥂

🚏

Pheromone - Steak House (大坑)
大坑蓮花宮西街1-9號地舖