好食嘅野從來都係得來不易!繼珍姐之後,仲有一間更難更難book 枱嘅餐廳,講緊嘅係呢間只做晚市,無得walkin,每月開放網上訂枱係一分鐘內全清嘅大坑Pheromone,我以all in or nothing 嘅精神,竟然可以搶到4人枱一張喎!眼淚都差啲喼岀黎呀🥹有留意開嘅就知道,佢哋其實就係牛扒界嘅Omakase,無餐牌,唔洗點菜,一個價錢無需加一,由頭食到尾廚師發辦,包你食到捧住個肚離開餐廳😋🥩ℂ𝕙𝕖𝕗’𝕤 𝕤𝕖𝕝𝕖𝕔𝕥𝕚𝕠𝕟 𝕋𝕒𝕤𝕥𝕚𝕟𝕘 𝕊𝕖𝕥 $➏➋⓿/ℍ𝕖𝕒𝕕今次book 左高枱,枱面好大4個人坐好闊落。入到餐廳,職員好快就拎住一個不銹鋼盤裝住三塊生嘅牛扒過黎,再悉心逐一講解比我地知今晚嘅chef 揀嘅三件靚牛扒。之後就黎食第一道菜 - 沙律同前菜🥗沙律以fresh 嘅秘製汁料、蕃茄粒同櫻花蝦而製,食落好開胃。前菜係一件咖哩牛肉米通,好新穎特別嘅配搭,咬落口脆卜卜👍🏻🥣🍞之後就有餐湯配以自家製手工蒜蓉包。餐湯大膽嘅嘗試以港式咖哩薯仔燜雞翼嘅口味煮成,飲落有食緊住家飯感覺又一啲唔會感覺奇怪。最impressive 係佢個手工蒜蓉包真係好好食,蒜蓉味好重之餘,個包十級軟熟,食

🥣🍞之後就有餐湯配以自家製手工蒜蓉包。餐湯大膽嘅嘗試以港式咖哩薯仔燜雞翼嘅口味煮成,飲落有食緊住家飯感覺又一啲唔會感覺奇怪。最impressive 係佢個手工蒜蓉包真係好好食,蒜蓉味好重之餘,個包十級軟熟,食完一個真係唔係好夠喉!

🥩重頭戲黎到主菜嘅steak platter! 由廚師精心挑選肉眼頂、肉眼芯同埋和牛三角,燒至三成熟,肉身仍然粉嫩。牛扒以薄片切開,等大家可以一齊分享。肉質各有各特色,肉眼頂較為有咬口,而和牛三角側係我嘅至愛!油脂比較多食落入口即溶😍沾少少海鹽同芥末醬一齊食就更加滋味滿足!

🍟呢度嘅薯條可以任添,食到幾多比幾多你。粗身薯條炸到金黃脆卜卜,仲有三款自家製嘅醬汁比你沾!

黎到最後甜品時間,已經飽到捧住個肚啦。呢晚嘅甜品係藍莓cheesecake,為呢餐豐富牛扒盛宴劃上完美句號😗

希望呢次唔會係我唯一一次食Pheromone😆黎緊仲有其他機會㗎嘛係咪先!

📍Pheromone - Steak House
大坑蓮花宮西街1-9號地舖
2022-11-30 484 瀏覽
🥗先尼既係沙律 係我食過咁多沙律中數一數二既 事關佢用左黑白芝麻 櫻花蝦 炸蒜 同番茄仔 落啲好脆好fresh 既沙律菜度 再加埋自家製既汁 酸酸地 好好食🤤🥕呢度既廚師係鐘意用西式既方法去整中式湯 我地今次飲到既係青紅蘿蔔南北杏湯 飲落好creamy 好特別跟湯既有熱辣辣既牛油蒜茸包 呢個冇得任叫 不過我覺得都冇問題因為要番肚食其他野嘛 🍟 薯條係幼身既 食落夠脆又有肉 食薯條最緊要就係個醬喇 呢度有3種醬提供 最傳統有茄汁 其餘兩個口味每格一輪就會轉下 我哋估唔到係咩味 最後都係由員工開估 有garlic butter 同三哥四川麻辣味 食吓食吓咁就清咗一盤薯條啦 🥩 今次我地有8個人 可以食到4種唔同既牛(如果少啲人就冇咁多種可以試) 分別有紐西蘭草飼牛,澳洲和牛,安格斯chunk flap 同Tritip 唔知我講緊咩唔緊要 呢度既staff會逐一同你介紹 佢地話最緊要係比客人食到啲靚牛之餘 食得出每種牛既分別同特點 了解下自己鐘意食咩牛 我覺得我上左一堂課呀牛肉米通 牛油磨菇同甜品冇咩特別 食到最後已經好飽 唔會想encore 個甜品lu *沙律 湯 薯條同甜品係可以任添架

*沙律 湯 薯條同甜品係可以任添架 唔驚你食唔飽 雖然pheromone加咗價要$620一位,但係如果冇試過嘅我覺得都值得嚟試一次 同埋佢都係一間值得支持嘅店嚟㗎
2022-11-23 586 瀏覽
.呢間餐廳都算難book多數係今次食完就book 下一次唔係太多位漏出來係可以當佢係steak的Omakase今次食的餐單….櫻花蝦沙律胡椒牛肉米餅蕃茄湯配蒜蓉包香脆薯條三款不同部位嘅牛牛小排 / rib eye head 同近pat pat位嘅位置講解專業,價錢合理,是它最大賣點。.#ymdloveeating #ymdlovecooking #ymdlovehongkong#ymdhongkongstyle #ymdishere #ymdfood #ymdrestaurant

呢間餐廳都算難book
多數係今次食完就book 下一次
唔係太多位漏出來

係可以當佢係steak的Omakase
今次食的餐單….

櫻花蝦沙律
胡椒牛肉米餅
蕃茄湯配蒜蓉包
香脆薯條
三款不同部位嘅牛

講解專業,價錢合理,是它最大賣點。

2022-11-08 736 瀏覽
.➖ 澳洲草飼牛肉眼芯(左)三款牛由淡到濃咁食落去不過我就覺得三款都好有牛味。呢塊肉質幼嫩加上咬得開既煙煙韌韌口感,食既每一啖個口都會有種好舒服既感覺,三款我最鍾意呢款➖ 澳洲草飼牛臀肉蓋(中)· 澳洲和牛三角肉(右)雖然係第二鍾意但都係好好食既臀肉蓋,肉質結實亦偏淋所以口感都係好好一咬就咬得開,而且肉味香濃如果連埋佢塊肥膏食會多一份油香。最後既和牛反而覺得最無特別,可能都係得和牛本有既油香肉味平時都可以食到,而且佢中間有條筋搞到有啲難咬所以扣左小小分➖ 栗子湯配蒜蓉包香甜既栗子湯飲落啖啖都係栗子蓉同埋栗子粒非常足料,因為佢成碗湯應該落左大量栗子所以味道會比較甜飲,朋友就係飲唔慣甜湯放棄咗。蒜蓉包好鬆軟加小小甜揭開聞到陣陣蒜蓉味,就咁食會比較好因為同個栗子湯唔係好夾➖ 櫻花蝦沙律新鮮既沙律菜清新爽口加上櫻花蝦同芝麻好香口。佢啲菜真係好新鮮配搭又好好最後我全晚食左三碟➖ 麻辣牛肉米通辣就其實唔辣不過上枱時店員都有問食唔食得辣。米通夠哂脆同個牛肉蓉好夾➖ 炒蘑菇對半切既形狀一次過放幾粒入口充滿豐富感,蘑菇炒得夠淋身而入味最後再加埋炸蒜粒食落更惹味➖ 炸薯條香脆粗薯條調味香濃就咁食都好食配搭
➖ 澳洲草飼牛肉眼芯(左)

➖ 澳洲草飼牛臀肉蓋(中)· 澳洲和牛三角肉(右)

➖ 栗子湯配蒜蓉包

➖ 櫻花蝦沙律

➖ 麻辣牛肉米通

➖ 炒蘑菇

➖ 炸薯條
香脆粗薯條調味香濃就咁食都好食配搭埋佢三款薯條醬味道更上一層。粗薯條加上份量太多四個人都食唔哂,真係唔明人地枱點解食完餐飯仲可以refill到薯條

🪧 之前食過一次之後就返唔到轉頭,最主要係佢所有食物都唔錯、抵食、免開瓶、免加一同埋最重要係啲牛既部位唔會周圍都食到

有幸畀朋友carry可以再食大坑人氣"預約困難"店,  當晚BYOB相當多靚威靚wine好多人都叫佢做牛扒Omakase, 不過我更覺得係牛扒唔同部位嘅Tasting當日人比較多, 有勞要2位店員捧住2大盤牛扒逐一介紹, 呢到最大特色就係一次過可以食到唔同地方、唔同部位嘅牛扒, 比較到唔同牛嘅味道上圖同樣2款都係肉眼Ribeye, 左邊係來自紐西蘭, 右邊係澳洲和牛, 中間係嫩角尖tritip下圖左邊係澳洲牛下腹Flank steak, 右邊係紐西蘭牛臀蓋picanha 櫻花蝦芝士沙律 - 講解完就送上沙律, 柚子汁開胃醒神, 加埋又香又脆嘅櫻花蝦, 即刻進入狀態慢煮牛肉米通 - 唔浪費牛扒嘅頭頭尾尾, 有特色嘅前菜洋蔥栗子湯 - 加入時令栗子蓉, 洋蔥湯更香同更濃厚香烤牛脂蒜蓉包 - 好食到想encore嘅麵包, 除咗本身香軟, 牛脂蒜蓉非常惹味, 但我喜歡以前打直切三刀多過橫向牛油炒蘑菇、香脆炸薯條配三色醬 - 都係可以refill項目, 不過我哋都只係refill咗一次薯條已經好飽🤰🏻 每都係由最左至右, 有菜果邊開始食起, 左邊係flank, 右邊係tritip, 2款都係牛味

櫻花蝦芝士沙律
慢煮牛肉米通
慢煮牛肉米通 - 唔浪費牛扒嘅頭頭尾尾, 有特色嘅前菜
洋蔥栗子湯
洋蔥栗子湯 - 加入時令栗子蓉, 洋蔥湯更香同更濃厚
牛油炒蘑菇
香脆炸薯條配三色醬
牛扒
每都係由最左至右, 有菜果邊開始食起, 左邊係flank, 右邊係tritip, 2款都係牛味濃郁具嚼勁
牛扒

左起ribeye、ribeye cap同picanha - 相對嫩滑, picanha就好重油香, 最回味一定係ribeye cap

芝士蛋糕
食埋cheesecake完美幫呢餐畫上句號
2022-10-05
2022-10-26 580 瀏覽
Throwing back to one of the hardest steakhouse to book in town 🍴🥂 💛The appetisers : Deep fried curry beef ball and the soup with dried flounder and potato inspired by Wanton soup are surprisingly tasty 😋 The side dish - fried mushroom and French fries with homemade miso sauce and pollack roe sauce are good tooFor the 🥩, I like the Australian wagyu the most which offered rich beef flavour ☺️ but it would be nicer if the beef portion was a little biggerWe encored the soup and French fries and the r

We encored the soup and French fries and the restaurant offered BYOB 🍷 without corkage

💛 HKG - PHEROMONE 💛ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 🥩 LOVERS !! it’s your time now !! Come visit @pheromonesteakhouse ❤️ Enjoy the amazing vibe , delicious food and excellent service 🤩不過呢,你話係咪要Mon 住去book枱,又唔值到咁。但係如果你想食正常嘅steak,飲碗靚湯,好食嘅garlic bread,沙律前菜湯任添,又想有種好似同你玩緊小遊戲(佢地會叫你估野) 而又等得嘅,咁你去啦。同埋,佢淨係收cash 。有冇人覺得喺香港食牛扒都好參差😂 人均 600 ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
💛 HKG - PHEROMONE 💛

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

有冇人覺得喺香港食牛扒都好參差😂

人均 600

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
2022-09-10 722 瀏覽
好失望,因為好難book位,所以超級期待。住喺附近,成日經過見到,真係好難book位,咁book到梗係好開心啦,去到食完成餐飯,發現最好味竟然係個garlic bread 同cheese cake.我諗佢咁滿係因為平同Free Corkage, 嘈到一個點😅😅。非一般扒房。Service方面每個server叫完會做嘅每一樣嘢,全部都係要再提先至會有。試過就算了。。。Top Blade性價比同肉都好味過呢間。
好失望,因為好難book位,所以超級期待。

試過就算了。。。

Top Blade性價比同肉都好味過呢間。

2022-08-27 723 瀏覽
牛牛omakase 已經唔記得第幾次食啦….每次佢都能夠表現出專業的一面。今次…一黎就比個沙律開左個胃柚子汁,麻醬,紫蘇的確醒神最畫龍點睛嘅係d櫻花蝦,又香又脆佢哋最鍾意係中湯西煮….老實講…. 有時都幾唔好飲….而今次係芫荽皮蛋湯芫荽味唔係好重,但鍾意既一定止到渴,反而皮蛋香令我有一刻覺得似蘑菇味今次算好飲🤣🤣小食係慢煮牛肉配米通慢煮keep到肉質,係唔錯既方法佢亦都好老實話…. 係用啲牛扒頭頭尾尾整我覺得又好食… 又唔浪費….very nice呀有唔少人…. 係為左呢個unlimited refill 既薯條而來….外脆內軟就一定架啦而點既醬都有心思,除左茄汁,仲有蛋黃醬mix鍊奶,同埋煙燻bbq sauceMain course 三款牛 不同口感不同味道有小清新既;有牛味重;原來近內臟既肉,仲會鐵味膶味每款都有驚喜每次黎都有驚喜😄😄每次食完都要book定下一次……新客….唔知要排到幾時啦……🤣🤣

牛牛omakase

已經唔記得第幾次食啦….
每次佢都能夠表現出專業的一面。

今次…
一黎就比個沙律開左個胃
柚子汁,麻醬,紫蘇的確醒神
最畫龍點睛嘅係d櫻花蝦,又香又脆

佢哋最鍾意係中湯西煮….
老實講…. 有時都幾唔好飲….
而今次係芫荽皮蛋湯
今次算好飲🤣🤣

小食係慢煮牛肉配米通
慢煮keep到肉質,係唔錯既方法
佢亦都好老實話…. 係用啲牛扒頭頭尾尾整
我覺得又好食… 又唔浪費….
very nice呀

外脆內軟就一定架啦

Main course 三款牛
不同口感不同味道
有小清新既;有牛味重;原來近內臟既肉,仲會鐵味膶味
每款都有驚喜
每次黎都有驚喜😄😄

每次食完都要book定下一次……
新客….唔知要排到幾時啦……🤣🤣
2022-08-26
♡⃝ 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟓𝟖𝟎/𝐡𝐞𝐚𝐝 *𝐂𝐚𝐬𝐡 𝐎𝐍𝐋𝐘 & 𝐍𝐨 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞!!!๑ 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝櫻花蝦沙律配上炸蒜、黑芝麻、櫻花蝦同自家製和風沙律醬🥗 味道清新得黎又夠味 好啱作為成個晚餐既開始✨๑ 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫日式叉燒蟹皇米通就更加特別🤩 食落蟹皇夠濃味 叉燒味就較淡😟 但成個味道好有層次感 配埋脆口既米通就更加滿足🫶🏻๑ 𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐩職員好有趣咁會叫你估吓係咩湯 唔會直接講出黎🧐 咁樣反而仲更加試真啲個味😌 當日係西式煮法既咖喱薯仔忌廉湯🥣 飲落好綿密 有薯仔既質感🥔 另外咖喱味都好突出 唔難估到🍛๑ 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝烘得外脆內軟既蒜蓉包🍞 食落幾香牛油味得黎唔會太油🧈 點落湯食又係另一種感覺 唔錯😆๑ 𝐒𝐚𝐮𝐭𝐞́𝐞𝐝 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦𝐬去之前做咗少少research💻 發現大家都話牛油炒雜菇好食😋 食落勁香牛油味 但唔會太油🤞🏻 而且蘑菇炒得好香 鮮味十足🍄 好食到想encore😚 (可惜冇🥹) ๑ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫𝘌𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘳𝘪𝘰𝘳𝘪𝘵𝘺: 𝘙𝘪𝘣 𝘌𝘺𝘦 𝘊𝘢𝘱 ➜ 𝘜𝘚 𝘈𝘯𝘨𝘶𝘴 ➜ 𝘗𝘪

๑ 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝

๑ 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫

๑ 𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐒𝐨𝐮𝐩

๑ 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝

๑ 𝐒𝐚𝐮𝐭𝐞́𝐞𝐝 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦𝐬

๑ 𝐒𝐭𝐞𝐚𝐤 𝐓𝐚𝐬𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫
𝘌𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘗𝘳𝘪𝘰𝘳𝘪𝘵𝘺: 𝘙𝘪𝘣 𝘌𝘺𝘦 𝘊𝘢𝘱 ➜ 𝘜𝘚 𝘈𝘯𝘨𝘶𝘴 ➜ 𝘗𝘪𝘤𝘢𝘯𝘩𝘢

𝘙𝘪𝘣 𝘌𝘺𝘦 𝘊𝘢𝘱 (上圖)食落肉質最軟淋非常juicy 💦 不過肉味最淡🙈

𝘜𝘚 𝘈𝘯𝘨𝘶𝘴(左下)食落貼近返平時食開既味道🤣 肉味頗濃多肉汁肉質都算淋身🥳 (但冇第一款淋得咁誇張👀)

𝘗𝘪𝘤𝘢𝘯𝘩𝘢 (右下)同前面兩款最大既差別就係佢係草飼牛🐂 食落肉質最有咬口但唔係韌 而且牛肉味最重最濃🥩 有啲人可能會覺得有啲膻(?!) 不過自己最鐘意食呢塊🤤

牛排仲附上兩款芥末同岩鹽俾客人點 個人認為岩鹽可能更突出牛味🧂 或者唔點都夠哂滋味🥰

๑ 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐭𝐡𝐫𝐞𝐞 𝐝𝐫𝐞𝐬𝐬𝐢𝐧𝐠𝐬
薯條炸得好香脆唔算好油同熱氣(食完冇喉嚨痛🤪) 𝘙𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭個盤更加熱辣辣超好食🍟 薯條會跟三款醬 除咗固定既茄汁外🥫 仲有不定期提供既𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘈𝘪𝘰𝘭𝘪同三哥酸辣醬😻 前者蒜味好出帶蛋黃味🥚 係一個幾濃味既醬🧄 另一款真係夠哂盞鬼👻 竟然係三哥酸辣醬!食落辣味較突出 後調先食到酸味 不過味道同酸辣湯都幾似🌶

๑ 𝐃𝐚𝐢𝐥𝐲 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
抹茶芝士蛋糕質地偏硬身(喜歡ฅ˃ ᵕ ˂ฅ) 食落有淡淡既抹茶香味🍵同奶香 不過最濃都係芝士味🧀 蛋糕淋上煉奶同朱古力醬作裝飾🍫 整體味道頗甜🍰

整體黎講沙律、湯、薯條同甜品都有得𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭黎講份量一定足夠👍🏻 牛肉質素唔錯🐮 職員都好友善咁介紹每項items 非常細心🤍 難怪平時咁難book位喇(想再訪了)🥲
評分: 9/10🌟
—————————————————————————————
Pheromone - Steak House (大坑)
大坑蓮花宮西街1-9號地舖
牛油炒雜菇
薯條
𝘎𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤 𝘈𝘪𝘰𝘭𝘪、茄汁、三哥酸辣醬
抹茶芝士蛋糕
全部人入嚟都係食💰580(免加一收cash only) 嘅Chef’s Selection Tasting Set🫶🏻Free-flow items🥗櫻花蝦Salad - 好新鮮好fresh都有encore🌸🥣當日係咖喱薯仔Soup - 好有港式味道,好想飲大地魚薯仔湯🍟Fries - 仲會有特別嘅醬我哋嗰日喺蝦醬,好想試三哥酸辣醬🤣,refill嘅時候先係熱辣辣所以好食啲🍰Dessert - 朱古力/芝士蛋糕正常發揮,可以request寫happy birthday🫶🏻Main course 🥩Steak Tasting Platter 老闆娘超有心介紹啲牛肉嘅部位,我哋當晚食咗3款牛,我錄位咗佢講所以聽番先記得1️⃣美國安格斯過百年農場Prime grade牛(top3%)牛柔軟,油脂分布較平均2️⃣另一款安格斯喺牛嘅臀部後腿嘅肌肉,喺重口味啲同小油脂啲3️⃣最後一款喺紐西蘭rib eye草飼牛,喺食牛最原本嘅狀態,爽口彈牙,食草味牛嘅嗰種肉味濃郁🐂自己覺得整體牛味濃,當日食嗰3款唔似食日本和牛嗰種食落油脂好香入口即溶嘅感覺,喺另一種味道,幾生同幾熟因廚師decide,喺medium rare

🫶🏻Free-flow items
櫻花蝦Salad

Fries

🫶🏻Main course
🥩Steak Tasting Platter
Steak Tasting Platter

🐂自己覺得整體牛味濃,當日食嗰3款唔似食日本和牛嗰種食落油脂好香入口即溶嘅感覺,喺另一種味道,幾生同幾熟因廚師decide,喺medium rare以上👩🏻‍🍳,三款都煮得啱啱好同juicy,牛扒嘅selection仲要每日都唔同‼️

🫶🏻Non Free-flow items
👩🏻‍🍳Appetizer - 係偏鹹既鬼佬版牛肉球🤣

🍄炒蘑菇 - 香口用好多蒜蓉同牛油炒
炒蘑菇

🍞蒜蓉包 - 原本無得添,最後有多成功有得再食,超重牛油味同蒜香

🫶🏻BYOB (Wine and spirits only) - 免開瓶費所以牛扒🥩當然要帶番枝紅酒🍷

ℙ𝕙𝕖𝕣𝕠𝕞𝕠𝕟𝕖 - 𝕊𝕥𝕖𝕒𝕜 ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖
📍大坑蓮花宮西街1-9號地舖
(天后🚇B出口行6分鐘就到)

💫評分: 8/10
💬飲酒食牛扒薯條傾吓計好正,覺得正嗰位喺食成個體驗,店員會叫你估個湯、薯條嗰醬係用咩食材整好互動,超detailed咁講解食邊款牛先同每嚿肉嘅特點,牛喺好食不過未去到好impressive,神級難book就真嘅,可能難book到咁會令我會有好高期望

💬大家想book佢間房可以wtsapp舖頭,2022/5月食嗰陣店員話8人以上可以試吓用呢個方法,分享下我book到嘅經驗就係22/5星期日晚無聊上佢社交平台訂位嗰個calendar見到星期一有張4人枱可以book,有人cancel咗張枱所以有得食🥹🥹🥹,作為foodie嘅我最後成功book到嗰刻真喺好感動🥹🥹🥹

💬佢湯同薯條醬同咩部位既牛都睇彩數,book到位除咗彩數再加以少少恆心/多啲朋友可以靠佢哋book位

💬@hoisumeat其中一個checklist✅💓

🏃🏻‍♀️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴

#pheromone #西餐 #扒房 #美食 #推介 #天后美食 #銅鑼灣美食 #天后 #銅鑼灣 #香港美食 #steakplatter #angusbeef #foodieblog #instadaily #hkfoodie #西餐 #wagyu #wagyuhongkong #wagyuhk #牛 #牛扒 #牛扒控 #生日 #生日飯 #大坑美食 #大坑 #必食
2022-07-21 781 瀏覽
好多人都可能聽過或者食過呢間大坑steak house (aka 牛扒Omakase), 開始之前特別鳴謝Foodie帶領💛🍽What we ordered in HKD800 set:羊腩朱古力牛角包蝦汁蝦籽牡丹蝦櫻花蝦芝士沙律麻辣牛肉米通香烤牛脂蒜蓉包牛骨洋蔥湯孜然鹽酥羊架五款牛扒 - 每款牛味濃度/軟硬各有千秋, 自己最中意肉味較濃有咬口牛油炒蘑菇香脆炸薯條配三色醬牛肚高湯越式河粉藍莓芝士蛋糕🤰🏻就算可以Refill, 但都冇點加過, 咁多道菜真係好好好飽P.S. 老闆娘隻鑽戒吸引過D牛牛🤣.🍷What we drank (Free corkage/BYOB)cchipinti - SP68 Rosso 2020 //Light body, earthy cherryChateau Grand Pontet 2015 //Medium-full body, vanilla blackberry, typical Bordeaux blendsTenuta Ulisse - Amaranta Montepulciano d'Abruzzo 2018 //Medium, dry an

蝦汁蝦籽牡丹蝦
櫻花蝦芝士沙律
麻辣牛肉米通

孜然鹽酥羊架

牛油炒蘑菇
香脆炸薯條配三色醬

藍莓芝士蛋糕

P.S. 老闆娘隻鑽戒吸引過D牛牛🤣
🍷What we drank (Free corkage/BYOB):

Occhipinti - SP68 Rosso 2020 //Light body, earthy cherry
Tenuta Ulisse - Amaranta Montepulciano d'Abruzzo 2018 //Medium, dry and spicy raspberry
Ceretto Barolo 2017 //Full body, dry sour red currant
Terio Wines - Prosecco Extra Dry //Light and refreshing floral sparkling
d'Esperance Cuvee d'Or //Round fruity melon
Bookmark All 'Uovo Crema //Sherry sweet, creamy
STONE - FEAR.MOVIE.LIONS HAZY DOUBLE IPA //Massive tropical & citrus, well-balanced DIPA
STONE - 25th Anniversary Triple IPA //Grassy bitterness cover pineapple & zesty
Cheers🥂飲啦喂!飲杯!🍻
2022-07-18 466 瀏覽
Pheromone 嘅難訂位程度..   其實真係無需要再講,     真係只可以話係「可遇不可求」,  好彩 friend子訂到位,  一於一齊去食好西~  今次就揀左個貴啲嘅 set , 多啲肉亦都多啲小食,  仲可以BYOW,   三五知己把酒吹水慢慢食其實係幾舒服嘅~ 喺開飯之前,  老闆娘會細心解釋今餐我地主食嘅肉會包括啲咩,  係嚟自咩產地, 咩部位,  同食落去口感同味道, 畀大家有個心理準備. 先嚟冷盤蝦~   類似好似 cocktail shrimp 咁, 但係個醬就無咁茄,  都係醒胃嘅前菜啲野啦~ 跟住落嚟就係牛舌,  好入味,  好腍,  送酒真係一流~ 和牛可樂餅,  香料味好似勁左啲,  令到牛味有少少失色唔係講笑,  佢個蒜蓉包真係世一 無得輸,  係秒殺無難度. 雜菇,   亦都係意料之內呢一個價位嘅餐廳嘅水準啦. 佢嘅薯條,  係任食嘅,  亦都做得好好, 外脆內鬆軟,   但係為左唔好塞爆自己,  唯有忍口無狂食.  主角一號~  羊里脊(Picanha),  有驚喜,   正常出面西餐食羊 唔多會食呢個位,  呢個部位肥係會偏多,  佢個 fini

跟住落嚟就係牛舌,  好入味,  好腍,  送酒真係一流~

和牛可樂餅,  香料味好似勁左啲,  令到牛味有少少失色

雜菇,   亦都係意料之內呢一個價位嘅餐廳嘅水準啦.

主角一號~  羊里脊(Picanha),  有驚喜,   正常出面西餐食羊 唔多會食呢個位,  呢個部位肥係會偏多,  佢個 finish 做得好好,  食落去肥瘦嘅部份配合得好好,  唔會有覺得「好肥」嘅感覺.

主角二號, 三款牛,  包括有小牛,   牛柳心 以及 和牛里脊 (左至右),   三個都係事前處理功夫較多嘅部位,  其中小牛最驚喜,  食落係真係有種好嫰滑嘅感覺,  有少少好似食緊名古屋生雞肉嘅 feel.

其實仲有湯, 沙津同甜品~     真真正正係食飽飲醉嘅一餐晚飯~

有幸去過 Pheromone 不只一次,   今次係暫時最好嘅,   其實喺主食質素上,   每次去都真係有啲分別嘅, 相信最大嘅原因係要睇佢地當日有咩貨,   明白佢地嘅理念係希望大家可以試到啲未試過,  或者相對地少見啲嘅部位,   例如我今次就食到小牛, 或者羊里脊 等等.

但係可以對於對「扒房」牛扒有固有前設嘅食客,   冀望同現實就可能會有啲距離.     如果你係想食熟成bone-in ribeye 的話,   或者真係唔應該嚟呢度食,   但如果係想試下一啲相對地小眾嘅肉類,  可以試下   Pheromone, 但係同樣地,  當日有嘅肉 係唔可以100%保証會係你杯茶,   同埋大大大 前題係, 首先要訂到枱.
2022-06-28
  • 小牛
  • 羊里脊
  • 蒜蓉包
2022-07-07 552 瀏覽
提前很多才約到的「steak omakase」🐮環境唔錯 坐得幾舒服 一晚只做一輪 冇用餐時間限制每晚每桌都會提供不同牛不同部位 先介紹再製作 雖然冇得點菜 但可以根據個人喜好調整更換除咗牛肉其他配菜小食都係free flow 櫻花蝦salad連不愛食草的我都encore了 每晚的湯也是不一樣的特色湯 薯條一定要試 黑松露野菌菇都好吃 甜品稍顯遜色冇酒牌不提供酒精但可以自帶且不收開瓶費 我地四個女仔食完set嘅分量又加咗一盤肉 勁飽 大滿足嘅晚餐
提前很多才約到的「steak omakase」🐮
環境唔錯 坐得幾舒服 一晚只做一輪 冇用餐時間限制
冇酒牌不提供酒精但可以自帶且不收開瓶費

2022-07-06
  • 薯條
2022-07-02 441 瀏覽
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍Pheromone (Tai Hang)💁🏻‍♀️第二次嚟食我最愛嘅扒房❤️,好幸運地又畀為食妹搶到位可以再嚟食,今次質素同樣相當高,完全無令為食妹失望呀☺️~ Beef omakase set ($580)> Salad• 櫻花蝦柚子醋和麻醬沙律🍴沙律無變,都係以櫻花蝦配上酸酸甜甜嘅柚子醋同香濃嘅和麻醬,加上新鮮嘅沙律菜,不過不失😊> Appetizer• 麻辣和牛酥🍴今次嘅和牛酥有少少唔同,係麻辣口味,牛肉絲帶少少麻辣味,一口食哂幾好食😌> Soup• 蕃茄薯仔紅酒oregano湯🍴呢款湯帶非常濃郁嘅蕃茄味,湯底因為以薯仔打成,比較綿密,飲落紅酒味唔算好突出,反而oregano香草味就比較重啲,幾好味😋> Main• (左) 澳洲和牛肋眼牛排 Scotch Fillet🍴呢款取自牛肋骨末端嘅肉眼牛排富有豐富的大理石花紋,即使肉質無菲力牛排咁嫩柔,但佢嘅脂肪含量充足,油脂感令人一樣食到嫩滑的口感😉為食妹食完覺得肉質軟腍多汁,食落唔算油膩,肉味濃厚,三款裡面最鐘意呢塊牛排🤤• (中)澳洲和牛下肩舺翼板肉 Chuck Flap🍴呢款牛肉取自牛頸附近位
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍Pheromone (Tai Hang)

~ Beef omakase set ($580)
> Salad

• 蕃茄薯仔紅酒oregano湯

> Main
• (左) 澳洲和牛肋眼牛排 Scotch Fillet

• (中)澳洲和牛下肩舺翼板肉 Chuck Flap
🍴呢款牛肉取自牛頸附近位置,肩胛部係經常運動嘅部位,因此肌肉會非常發達,肉質亦會較堅實💪🏻,翼板肉只取出下肩胛肉捲的凹處部位,筋多肉質結實,肉味較淡,有獨特風味😄

為食妹試完覺得肉質真係比較結實有嚼口,肉味亦無其他兩款咁重,但因為油脂唔多所以唔會膩😉

• (右)美國安格斯牛臀腰肉蓋 Picanha
🍴最後介紹埋呢款喺牛排界非標準部位中稱之為Queen of steak 嘅臀腰肉蓋👑,英文係rump cap或sirlon cap,巴西將呢個特有嘅分割部位稱之爲picanha

一頭牛大概有200公斤的肉,但Rump Cap只有2公斤,好珍貴🫢,位於西冷腰肌的後上方,貼近於臀肉前上方,因爲擁有著類似於菲力的嫩度同接近眼肉嘅味道,係性價比非常高嘅牛排部位😎,呢塊係一塊很少運動的肌肉,上層有一圈最有風味嘅脂肪肉,所以非常嫩,肥而不膩,入口即化😗

肥膏係口腔入面炸開,油脂包裹住下面嘅瘦肉,所以食落唔會乾,肉味都幾濃,不過為食妹都係唔係太喜歡食肥膏🙈

> Sides
• 牛油炒野菌
• 三色醬配薯條 (酸辣沙律醬、茄汁、麵豉沙律醬)
🍴配菜依然有炒野菌同三色薯條,炒野菌大大粒夠creamy🍄,薯條熱辣辣又唔會太油🍟,今次嘅三色醬係酸辣同麵豉沙律醬,酸辣沙律醬食落超似譚仔酸辣湯底味好有驚喜😂,麵豉醬味道亦都好特別,配埋薯條一齊食好好味😄

> Dessert
• new york cheesecake
🍴最後食埋呢個甜品,芝士蛋糕結實濃郁,好香奶味,如果唔係為食妹已經食到太飽一定會encore😍
—————————
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️