2017-04-25 2376 瀏覽
今日和同事來柴灣做嘢,到食晏時間都未諗到食什麼,所以就上網睇open rice, 見到原來有間許多好評嘅PB Cafe在地鐡站側邊,就腳就去試下。開頭都冇諗過是什麼形式嘅西餐,但原來佢有自助嘅沙律吧,同埋有多項主菜揀,最犀利嘅係任食自助沙律吧可以獨立選,而價錢亦都係非常之,平$48再加一,所以非常抵食!今日我飲嘅餐湯是椰菜花忌廉湯,水準非常之高,湯亦煮得很熱,沙律吧除咗有蔬菜食,還有粟米、番茄仔,最特別的是有啫喱糖和新鮮生果,而麵包亦可以自行烘熱。柴灣區來說,如果同朋友傾吓計,想坐耐啲嘅,亦都不妨選擇這一間餐廳,下次會再嚟嘅,因為食材用料的確靚,廚師煮得好味,又坐得舒服
2017-04-22 1373 瀏覽
居住在柴灣區20多年,真係冇乜有水準同價錢合理嘅良心西餐,跟着佢張傳單入咗黎試,散叫每道菜已經包捨埋自助沙律吧,$48任食自助沙律吧的確係健康又驚喜,新鮮沙律菜嘅種類配料繁多,紅葉生菜,羽衣甘藍,火箭菜,芥茉水菜⋯等等都不定時提供,鴨胸肉涼拌長通粉,十分醒胃,餐湯蘑菇湯非常濃郁,粒粒蘑菇,口感十足,主菜方面薄餅有點油膩一件起兩件止,卡邦尼意粉份量好足,而燒安格斯西冷order 4成感覺好似over,西冷嘅份量比較少,意式蕃茄汁青口意大利麵,配搭唔錯,美國安格斯芝士漢堡,肉質鮮嫩多汁,心機之作,最後記得食返啲水果balance返,同埋希望主菜可以小油一啲,就更加健康,環境座位方面算係舒適,但唯一美中不足就係冷氣不足,一路食一路冒汗,服務方面稱心,服務員收碟幾有效率,不小心倒瀉飲品,迅速連忙清理,和主動詢問枱上嘅剩餘食物有冇需要幫你包起佢,相當貼心,還有定時增添沙津吧食材和清潔,值得一讚👍🏻
2017-04-21
  • 自助沙律吧
2017-04-08 1197 瀏覽
今日同媽媽黎食晏,本身見到宣傳單張話48蚊沙律吧,見又有湯又有麵包所以想試下。不過去到門口發覺其實都好細,款式好少,所以最後決定食lunch set 算。但原來lunch 套餐係包埋沙律吧😋咁又幾抵喎等食既時間出去沙律吧搵食,雜菜湯就一般正常味道,麵包軟身有香草味,有牛油,果jam提供。出面有幾款沙律菜,配埋薯仔沙律,車厘茄,青瓜,什果粒,芝士粉,千島醬其實幾好味。 另外仲有啫哩糖,生果供應. 雖然款式唔多,但係送嫁大佬,唔使錢仲想點😂食兩碟都抵番晒,買沙律菜都唔平啊。餐飲有果汁㨂,紅莓,蘋果,菠蘿😄主菜叫左西班牙黑豚鞍扒($128),個扒唔算好大但幾厚身。食落好爽好juicy,😙👍🏻個底鋪左啲粟米,甘荀粒,瓜,配埋蕃茄洋蔥碎整既汁幾開胃,另外有兜薯仔,不過味道帶酸怪怪地,所以食沙律吧啲薯仔沙薯好過。Pizza ($88), 份量都好大,超飽。 餡料好多,有牛肉,青紅椒,洋蔥,食落芝士味幾濃,一個人絕封對食唔晒。埋單都係每人百零蚊,餐廳人流唔多,其實幾舒服👍🏻
餐飲有果汁㨂,紅莓,蘋果,菠蘿😄
西班牙黑豚鞍扒
埋單都係每人百零蚊,餐廳人流唔多,其實幾舒服👍🏻
西班牙黑豚鞍扒
2017-03-03 1581 瀏覽
本是新界人,平時好少去港島區,柴灣更是少之又少,印象中從未到訪過這區的餐廳。朋友在這附近工作,選了這間PB Cafe地點很方便,在柴灣站出,通過新翠商場再行條天橋便到。這裏好像只有這間餐廳和另一間中莱。餐廳裝修普通,門口外一角有沙律巴,跟餐任食,但選擇少,有D沙律菜、粟米、菠蘿、面包片等等,個椰菜忌廉湯杰撻撻,口感似漿糊,難食雖然話送的,但唔食都無損失,無一様好食。Set lunch 揀左:素菜意大利麵賣相唔錯,但那些蕃茄乾超咸,根本食唔到,全部剩番晒青口茄汁意大利飯Menu 本來是大蝦,但話賣晒轉左青口。個飯太乾太硬,青口細細隻又無乜味,又係唔掂。之前看食評話預早訂枱有九折,而家無左呢個優惠,仲要加一。有無折還是其次,食物差才是大問題。希望餐廳都檢討下作出改善啦。

朋友在這附近工作,選了這間PB Cafe

地點很方便,在柴灣站出,通過新翠商場再行條天橋便到。

這裏好像只有這間餐廳和另一間中莱。

雖然話送的,但唔食都無損失,無一様好食。

Set lunch 揀左:

素菜意大利麵
賣相唔錯,但那些蕃茄乾超咸,根本食唔到,全部剩番晒

青口茄汁意大利飯

2017-03-03
2016-11-10 3059 瀏覽
PB Cafe 可算係柴灣入面比較體面既地方,所以公司見客都會簡依間餐廳今日有同事即將離開,Farewell 簡左依間Cafe, 貪依到可以傾下計,食物質素都唔錯😆主菜上之前例牌有蒜蓉包,今日既湯係菇湯,味道十分濃郁,食到有菇粒粒,口感十足海鮮菠菜天使麵(蕃茄湯),賣相有驚喜,第一次食依種西式既湯意粉。味道係清清淡淡既口味,蕃茄汁掛係天使麵上,唔油膩,清爽。海鮮有魚柳,蜆肉,8爪魚仔,整盤意粉都食得晒

2016-09-27 2907 瀏覽
有朋自遠方來住青年旅社,下午傾完計去食午餐,搵一搵openrice見最近就係4樓,一入到去間餐廳細細地靜靜地舒舒服服。午餐時段都有幾枱客,搵到位坐低後,原來住客有九折,但睇Menu D set都唔算平,期待食物好味又值得。前菜有脆脆的蒜蓉包同足料磨菇湯,我當日吃齋,叫左素菜扁意粉,份量睇落好少,但意外地食落個碟原來好深,好夠食好飽,味道亦唔錯,菇菜亦新鮮,意粉軟硬適中。朋友份五成熟和牛芝士漢堡都幾好,塊和牛味道真係值得一讚,粗薯條又脆又熱!若果朋友想搵個地方同親朋戚友靜靜地聚下,呢度係一個唔錯既選擇,但如果個廣場可以有D優惠比walk in客就仲好!

2016-07-08 3442 瀏覽
第一次來到柴灣青年廣場,與朋友揀了PB Cafe ,享用了一個下午茶。我們到達的時候大概下午三點,餐廳人並不多,我們坐在最角落的枱,非常清靜,很適合談天。因為不太肚餓,我們只點了一個下午茶餐配兩杯飲品。值得一提的是,下午茶餐的選擇並不多,只有四款,價錢在$50至$80之間。選了白汁青口下午茶餐,青口數量頗多,起碼有二十隻,不算細隻,亦頗新鮮。白汁的調味也不錯,其中加了大量洋蔥,雜菇和西芹,令整個感覺清新了很多。
2016-05-22 3196 瀏覽
最近中午,我和同事都會到不同食肆用膳, 古語有云:「民以食為天。」 食對中國人而言尤為重要, 而且工作之後也要休息輕鬆下,那天我們選擇到青年廣場的西餐廳食飯。這間餐廳的食物水準不俗, 雖然價格在區內算貴,但如果以食物品質而論,絕對值得一試再試。首先說餐湯,是日餐湯是南瓜忌廉湯,忌廉湯味道很濃郁,口感極佳, 蒜蓉包香脆可口,配以忌廉湯,真是perfect match。至於主菜方面, 我選了香煎芽帶魚帶子配意大利飯燴忌廉汁,芽帶魚和帶子都煎得很香,兩者都能夠帶出鮮味,意大利飯亦不會似出面食到的那麼硬,比較迎合到香港人的口味, 而且忌廉汁和芝士味道甚為濃郁,唔需要再加芝士粉也夠味,意大利飯以香草伴碟,賣相十足,意想不到的是意大利飯的份量唔算多,但也十分飽肚。最後是餐飲,以往去很多餐廳叫餐飲都是要求少甜,但這間餐廳的餐飲糖槳和奶是分開上的,可以自行添加,唔會太淡或太甜,我點的檸檬茶檸檬的擺設也十分有心思,未飲已覺得賞心悅目。餐廳的環境幽靜,舒適寬敞,如果想傾公事或者喜歡寧靜的話,這是一個不錯的選擇。溫馨提示:如果選擇到這裏食飯,記得預先訂座,因為預訂有九折,由於每次我們都即興決定邊度食lunc

溫馨提示:如果選擇到這裏食飯,記得預先訂座,因為預訂有九折,由於每次我們都即興決定邊度食lunch, 所以沒有訂座,每次都收了加一服務費,食貴左,下次去一定要訂位。
涷檸茶
西湯和蒜蓉包
芽帶魚帶子配意大利飯燴忌廉汁
2016-04-26
涷檸茶
芽帶魚帶子配意大利飯燴忌廉汁
2016-04-09 3442 瀏覽
自從已離開港島區之後,就已經很少到東區用膳,但又由於好友搬到柴灣那邊,朋友聚會有時候會約到柴灣。原來柴灣有一個青年商場是新的社區設施,在筆者的眼中的確是新的,是為年青人而設,在這星期六很多年輕人都躲在這裡,其實年輕人除了考試溫習外,真的很需要不同的活動調節壓力。最近的青年問題引起社會關注,壓力直迫已投入社會工作的朋友,筆者也是過來人讀書不成考試不合格亦不在下話,家裡也有不少的問題阻礙筆者發展,筆者常跟媽說自己到了這個年紀一事無成,但筆者媽總會安慰筆者說:「你最少能養家,最少能養活自己,那就足夠了。」其實每位父母的心裡是到底都是希望子女健康快樂成長,最重要是做一個善良的人就夠。當筆者出來工作,發覺很多事情都很複雜,環境不好的時候筆者總會大聲說撐過後自己就是無敵。回看現今教肓制度實令人吃不消,吃不消的是很多家長為了考入名校而要求子女報不同的興趣班,這樣就可以得到額外加分,但卻對學生及家長帶來不同種類壓力,令筆者想起那個財務廣告,學習已變得本末倒置,年輕人應從自己興趣去選擇學習及思考,喜歡踢球打球的為什麼不能成為波牛?喜歡音樂的為什麼要不能成為周杰倫?喜歡下棋的為什麼不能當上棋王,只要是興趣

回看現今教肓制度實令人吃不消,吃不消的是很多家長為了考入名校而要求子女報不同的興趣班,這樣就可以得到額外加分,但卻對學生及家長帶來不同種類壓力,令筆者想起那個財務廣告,學習已變得本末倒置,年輕人應從自己興趣去選擇學習及思考,喜歡踢球打球的為什麼不能成為波牛?喜歡音樂的為什麼要不能成為周杰倫?喜歡下棋的為什麼不能當上棋王,只要是興趣甚麼都不會辛苦,就像坤哥一樣,反之就跟我們出來工作的一樣,為金錢放棄理想,做一份不喜歡的工作,這都不是每一個人想看到的。迫得太緊,到頭來換到的只是較高的起薪點,但令一眾年輕人飽受壓力失去童真,那有何苦呢?有手有腳其實真的不會餓死街頭。希望現今社會的年輕人有更多發揮及自由的空間,筆者雖不再年輕但永遠也會站在你們身旁,加油!
在這年輕人聚集的商場,竟然有不少餐廳進駐,朋友這一次為筆者選了PB Café這一個西式餐廳。PB Café佔地沒有很大,這間餐廳大約只能夠容納三十人左右,裝潢是典型的西餐廳帶一點昏暗,而在這裡工作的職員也是年輕人讓人感到非常有活力。
看一看是次午飯套餐餐牌價格由$88-$148不等當中包括餐湯主菜及餐飲,非常價廉物美。而且經Tablemap訂位還有九折,單看餐牌已有三四款菜式筆者想吃。首先來的是蒜蓉包,整個可以用巨型形容,單吃這個麵包已夠半飽,麵包略燶,口感只帶微脆,味道平平。
這一天的餐湯是筆者最愛的忌廉蘑菇湯,綜合筆者所喝過的忌廉蘑菇湯合共有兩種不同的煮法,第一種是完全隔去了蘑菇粒只保留湯,喝起來香滑但欠口感。第二種煮法就像這裡的保粒大量蘑菇碎,再在表面加上忌廉,每種做法都有不同的支持者,筆者兩款都喜歡,這裡忌廉蘑菇湯相當不俗,香濃有口感,蘑菇豐富但味道不算濃,也略嫌熱度不夠。
田螺菠菜意大利麵配意式番茄汁 (Pasta with Escargots and Spinach in Tomato Concass)
主菜點了兩款不同的,首先來的是田螺菠菜意大利麵配意式番茄汁 (Pasta with Escargots and Spinach in Tomato Concass, $88),單看田螺的數量已覺值回票價,田螺之多大概有十多顆,吃起來還是充滿法國田螺風味,嫩中帶獨特的香氣,配上很香濃的番茄汁出奇的配合,反而菠菜意大利粉並不重菠菜的味道,意粉入口口感則不俗,性價比很高。
香煎鵝肝意大利飯配忌廉汁 (Risotto with Pan-Fired Goose Liver in Cream Sauce)
本來不想再吃鵝肝,但卻被這個香煎鵝肝意大利飯配忌廉汁 (Risotto with Pan-Fired Goose Liver in Cream Sauce, $88) 吸引著,無他的不論鵝肝意大利飯或是忌廉汁都是筆者的最愛。鵝肝尺寸不小,鵝肝味道不錯煎得入味,外邊微脆,意大利飯不太硬,配上忌廉汁再加了一點芝士片很Creamy,香口非常十分開胃。
最後來到餐飲,點了一點熱朱古力,是有一點失望因為這個朱古力只是像平常的朱古力加熱,不濃郁而且有一點稀,可以做得更好。這一間餐廳雖然質素不算特別好,但性價比十分高味道也算不錯,尤其用上Tablemap得訂位服務,非常化算。
2016-03-19 1075 瀏覽
今日同事帶左我去青年廣場食lunch,估唔到呢度都有餐廳。裝修都唔錯,而且地方都算大。叫左個7成熟牛扒。 牛扒算幾大件,網紋清晰可見,而且色水唔錯,外觀拎晒分。切開都易切,姐係牛排唔韌。表面雖然整得夠火喉,但裡面唔會過份熟,反而仲見到有少少紅色既肉。雖然呢個唔係高級牛扒,但係外觀,味道同口感我絕對收貨,起碼對得住個價錢。同事果然無介紹錯。
今日同事帶左我去青年廣場食lunch,估唔到呢度都有餐廳。

裝修都唔錯,而且地方都算大。

叫左個7成熟牛扒。

同事果然無介紹錯。

2016-03-16
2015-12-07 1291 瀏覽
現在身為柴灣的午餐常客,但環看柴灣鐵路站一帶,想找點特式的餐廳都沒有甚麼好選擇,覓食到青年廣場,找到了這家觀塘搬來的西餐廳,難得一間像樣的,就吃豪一點,午餐就來嘆一客牛扒。一份牛扒午餐,坐落柴灣,作價148大元,實在不是便宜。膽粗粗就點了這客平民地區中的不平民午餐。隨餐還有附上蒜蓉包及蘑菇湯,忘了拍照,味道不俗,菌味香濃,可惜份量略少,蒜蓉包味道香濃,麵包鬆軟,不錯。主菜外觀已甚有驚喜,牛扒為窄身厚切,好處為控制重量不大但同時可以保留厚切效果,對口感有莫大影響。配菜用上烤蔬菜,豆角,椰菜花,紅蘿蔔等。別忘了大配角"薯",薯菜怎能沒有薯。這裡薯用上忌廉焗薯片,這實在是大驚喜!既清新開胃亦能大大減低傳統薯條薯角的熱氣油膩感,牛扒隨個人喜好可以醮點黑椒汁,但個人覺得不用黑椒汁也可以。
安格斯西冷牛扒配薯菜

2015-11-30
以往都曾經光顧此餐廳的set lunch,因為價錢比散叫menu經濟,而且也有好幾款選擇。今天來到,時間大約十二時,只得一兩枱客人,看了看放在門口的set lunch menu,也有可以選擇的,就向侍應示意進去了。但到下單旳時候,侍應才告知今天沒有豬肋骨了,同時pizza本來是鴨胸,又被告知今天改為辣肉腸。但是,明明餐廳才剛剛開始營業,很明顯是當天根本沒有這兩種食材,但又沒有另一樣選擇取代,同時亦沒有在門口的餐牌列出。一個set lunch menu只有6項選擇,就已經有2項是要修改而沒有做的,這種安排實在需要改進。終放改為選擇了羊扒及pizza,羊扒味道很好,做得很香。至於pizza,味道還可以,只是不知為何,總覺得這裡的pizza決少了一點香味,好像淡了一點點。另外,留意到餐廳會定期upload set lunch/set dinner menu,這是很不錯的做法,因餐廳本身位置有點遠,確實如果看到想吃的,才會專程走來。但好像近期,upload變得有點飄忽,像是這個星期又好像不見最新的update了。

2015-05-03
  • 羊扒,虎蝦意粉
2014-10-22 2903 瀏覽
Book嘅時候係因為見到張9拆coupon,但去到先知原來間餐廳都貴貴地,比想像中貴。坐低後叫左一個set,一個唔係set!Set係3號餐個burger,唔係set就叫左羊架。個雜菜湯冇咩味,但好足料。啲麵包好新鮮好脆,好好味。個炸蠔又係好味,但喺底啲沙律好酸:<個burger set啲配菜新鮮,個burger 應該係用靚肉,但係唔夠汁(我指喺係調味汁,唔係件肉唔夠肉汁),有點兒美中不足!羊架我好推介,有四條骨,佢一啲so味都冇,好夠juicy啲野食份量都超足。喺邊邊啲洋蔥圈放左一段時間都唔淋,夠甜,唔spicy亦唔油膩;>!但最尾個chocolate cake我好唔鐘意,唔夠朱古力味,mouse cake 有核桃粒好怪…執邊啲士多啤梨汁都好唔夾…餐廳環境一般,冇咩景呀、設計可言,但staff好有禮貌!

個雜菜湯冇咩味,但好足料。啲麵包好新鮮好脆,好好味。
個炸蠔又係好味,但喺底啲沙律好酸:<

餐廳環境一般,冇咩景呀、設計可言,但staff好有禮貌!

羊架
優惠券
羊架
炸蠔
2014-09-25 2571 瀏覽
喺附近攪完新電話換咭事宜, 亞仔帶我嚟青年廣場"參觀"下, 開咗咁耐都冇嚟過 見呢間冇咩人, burger 又係亞仔至愛, 就試下喇椰菜花忌廉湯: 好味! 好大舊蒜蓉包, 而且重好好味, 好唔捨得咁比埋亞仔食, 因為想試埋黑忟忟嗰片, 雖然唔知係咩包, 睇落好似好硬, 食落唔硬不特止, 重係烤過, 脆脆地, 好味!焗芝士意大利雲吞: 好味! 有三件, 如果細食D, 食完佢都飽哂安格斯芝士漢堡: 嘩! D 薯條好味到, 個人覺得好多高級餐廳都冇咁好食, 漢堡牛肉味好香濃, 証明係真正喺安格斯牛肉, 仔仔叫了七成熟, 做出嚟恰到好處, 抵讚!三文魚意大利飯: 雖然唔係好餓, 不過好想試下佢哋做成點, 好大份, 女仔我諗好難食得哂, 雖然知道係橄欖油, 但真係好似多咗少少油, 好油膩咁, 不過魚肉唔過熟, 唔會有"鞋"感甜品: Oreo Cheese Cake: 仔仔覺得麻麻哋, 可能係因為佢唔係幾鐘意 moose cake 嘅質地, 我覺得偏甜甜品: 蜜桃奶涷: 好香蜜桃味, 不過唔夠滑(定係唔應該係滑呢? 唔清楚 ), 食落幾OK, 都成個食哂架!因為太夜, 唔敢飲咖啡, 自己覺得咖啡對

見呢間冇咩人, burger 又係亞仔至愛, 就試下喇
), 食落幾OK, 都成個食哂架!
因為太夜, 唔敢飲咖啡, 自己覺得咖啡對一間西餐廳嚟講都幾重要, 所以一定會揾日嚟食lunch 再試下

總括嚟講, 呢間餐廳真係唔錯, 食得出佢哋嘅出品好有誠意, 好認真, 職員服務亦好有禮貌, 好值得推介
2014-09-20