今天去沙田探朋友, 到了晚飯時候, 就順便在這區"搵食", 由於人生路不熟, 所以 click 上 "openrice" 個沙田專頁, 餐廳排行榜 (沙田) 最近90日, 看看有什麼訊選擇, 最後鎖定了 剛開業不久的 Parma Restaurant.餐廳分實室內和室外兩部份, 而廚房就在隔鄰的鋪位, 是開放式設計, 並附設外買甜品的玻璃飾櫃, 堂食同外買價錢一樣不設加一.我門一行三人食物4款, 甜品2款, 埋單 $317, 即人均消費 $105, 相當划算, 而且用料上乘, 份量足, 味道好, 價錢公道, 值得一再光顧.白酒煮藍青口 Blue mussels in white wine sauce $88 - 藍青口新鮮肥美, 用洋蔥, 白酒, 香草, 煙肉同煮, 非常惹味.焗釀原條茄子 Stuffed eggplant with Bolognese $32 - 茄子釀入鮮茄肉醬, 鋪上mozorella cheese, 茄子焗到軟綿綿, 吸收了鮮茄肉醬的味道, 醒胃!海鮮薄餅 Nepolentana seafood pizza $62 - 海鮮係用鮮蝦, 帶子, 意大利鹹魚 (a

海鮮薄餅 Nepolentana seafood pizza $62 - 海鮮係用鮮蝦, 帶子, 意大利鹹魚 (anchovy), 再加 mozorella cheese, 食得出是新鮮而唔係雪藏貨色.

辣椒仔牛尾意大利飯 Chilli ox-tail ragu risotto $68 - 落單時, 侍應特別提醒, 他們的 risotto是用意大利傳統做法, 飯是半生熟的, 是牛尾已拆肉, 所以唔使食骨, 果然又係佳作!

甜品 我們選了 Chocolate truffle 和 Tiramisu, Chocolate truffle 有濃郁的朱古力味, 但又唔太甜, 頂好味, Tiramisu 都唔錯, 但就略嫌不夠酒味.

海鮮薄餅 (Nepolentana seafood pizza) $62
Chocolate truffle $24
Tiramisu $25
2012-10-13
Chocolate truffle $24
Tiramisu $25
2012-10-13 77 瀏覽
知道沙田河畔花園附近開了新的意大利餐廳便決定跟男朋友一試餐廳內的位置不多,只有兩張台跟八張台、樓梯跟入單的電腦其他的客人就要坐在室外的位置台凳的數目是因應客人的數目而開我們是坐在店外的幸好天氣也不錯,很涼快的廚房不是在店內,而是隔了兩間店鋪之外每當有任何食物從廚房弄好待應就要跑過去把每道食物逐一為客人呈上這次我們點的是「芝士四重奏薄餅」跟「忌薕磨姑煙肉意大利飯」過了大約十五分鐘,食物才來先說說薄餅初初品嚐的時候,味道很淡,芝士味亦不明顯但這薄餅愈吃便愈吃得出味道來芝士味愈吃愈濃郁再說說意大利飯,放在桌上好似沒甚麼特別剛吃完濃郁的芝士薄餅,我有點擔心吃不出意大利飯的味道來但端起一匙的飯,卻發現香氣撲鼻至於飯的口感初初我們點的時候,待應都對我們說過飯會比較硬身但比我想像的硬身還要硬有點像吃杏仁那種硬,挺有趣的飯加上忌薕汁是很滑的滿滿都是煙肉的香味整個飯的配合都很好舌尖並沒有因為芝士薄餅的味道而品嚐不到意大利飯的味道還有,待應的服務態度是蠻不錯的價錢也不算太貴如果有機會我們會再光顧的
知道沙田河畔花園附近開了新的意大利餐廳
便決定跟男朋友一試
餐廳內的位置不多,只有兩張台跟八張台、樓梯跟入單的電腦
其他的客人就要坐在室外的位置
台凳的數目是因應客人的數目而開

我們是坐在店外的
幸好天氣也不錯,很涼快的
店內的環境一眼便看完了
坐在外面的客人
餐具跟紙巾
廚房不是在店內,而是隔了兩間店鋪之外
每當有任何食物從廚房弄好
待應就要跑過去把每道食物逐一為客人呈上
相隔幾間店的廚房
這次我們點的是「芝士四重奏薄餅」跟「忌薕磨姑煙肉意大利飯」
過了大約十五分鐘,食物才來
芝士四重奏薄餅
忌薕磨姑煙肉意大利飯
先說說薄餅
初初品嚐的時候,味道很淡,芝士味亦不明顯
但這薄餅愈吃便愈吃得出味道來
芝士味愈吃愈濃郁

再說說意大利飯,放在桌上好似沒甚麼特別
剛吃完濃郁的芝士薄餅,我有點擔心吃不出意大利飯的味道來
但端起一匙的飯,卻發現香氣撲鼻
至於飯的口感
初初我們點的時候,待應都對我們說過飯會比較硬身
但比我想像的硬身還要硬
有點像吃杏仁那種硬,挺有趣的
飯加上忌薕汁是很滑的
滿滿都是煙肉的香味
整個飯的配合都很好
舌尖並沒有因為芝士薄餅的味道而品嚐不到意大利飯的味道

還有,待應的服務態度是蠻不錯的
價錢也不算太貴
如果有機會我們會再光顧的
2012-10-13
芝士四重奏薄餅
忌薕磨姑煙肉意大利飯
2012-10-06 22 瀏覽
住在沙田很多時也免得垮區覓食,大費周章、除非有心儀目標...較早前在站內發現 Parma ,亦看見食評不錯、所以近近地坐10分鐘車情去試試看純住宅式的樓下街舖,舖面細附近環境更是亂中冇序、本着一試之心餐牌上價錢則由$五十多元起,有沙律、湯、主菜,飲品及甜點便要另加費用先上枱是迷你板巴馬火腿沙律暗暗啞啞的巴馬火腿、一看便知放置過久,只得咸亦無油香、配上兩棵小小的生菜伴碟,好睇多於好食至於湯則是怪小妹見多識小西洋菜忌廉湯呷著純正到唔純正的中式西洋菜味道,面上加上兩圈忌廉、輕易便成了這道西式湯,雖則打做得細棉、但我來吃的是西式食品味蕾則感受著中式湯水,怎樣新潮也講不通主角茄子鳀魚扁意大利麵從未在西式店子內遇上中式茄子製作在意大利麵上、今回親身體驗得到入口微微茄香,找上小沙一點的珍貴鳀魚、其餘的便是淋淋的茄子,最終我也食盛所有茄子在碟子上好不好吃?用腦袋構思一吓味道可知一二(另加$8.)之House coffee問及咖啡是即磨還是手拉、店員只稱是House coffee又一小見製作,只隱隱看着女侍應埋手製做、倒也看不清是什麼一回事上枱可觀性奇高,配上超凍之鮮奶、反而是唯一個人感覺合格之作其實也

先上枱是迷你板巴馬火腿沙律
巴馬火腿沙律
至於湯則是怪小妹見多識小
西洋菜忌廉湯
味蕾則感受著中式湯水,怎樣新潮也講不通
西洋菜忌廉湯
主角
茄子鳀魚扁意大利麵
好不好吃?用腦袋構思一吓味道可知一二
茄子鳀魚扁意大利麵
(另加$8.)之House coffee
問及咖啡是即磨還是手拉、店員只稱是House coffee
上枱可觀性奇高,配上超凍之鮮奶、反而是唯一個人感覺合格之作
其實也明白現妨成本價,脹價提升不少、但...也不應呃我這位小村姑
比多一點誠意心,食客是感受得到
要我呈上六十大元吃著不中又不西之食物文化、個人真是吃不消
只差一站之新城市廣場大有更多選擇。
2012-10-05
2012-10-02 45 瀏覽
中秋佳節,今日節目係趕上最後一個有蜆摸o既十五,出發去貝澳沙灘,當然要先填飽個肚啦,屋企樓下有好多間想試又未食嘅餐廳,今日就揀左呢間開左無幾耐嘅parma restaurant 去到見到店舖門前有一個甜品櫃,有位男子正在製作甜品,門外無枱嘅?我記得之前係開左幾張餐枱喺甜品櫃對出嫁喎,而家咁樣就似係只有外賣自取甜品咁樣,於是我問該男子今日有冇set lunch,佢指一指我嘅左手邊,原來呢邊有排花牌,再有一列餐枱,已有三四枱客,再細心留意,有甜品櫃o個個舖位o既左手邊隔一間舖都係佢地o既新開張送花牌應該就係因為擴充左 , 而 d 餐枱都會部移施晒黎呢一邊 , 範圍大左不過都仍然係無室內座位 , 所以呢度係明符其實係大排檔式室外意大利餐廳 ~我地叫左兩個 lunch set , 意粉大約都係 $ 60 左右 , pizza 同扒餐就貴少少 , 包餐湯同沙律 加 $ 8 有飲品 , 加 $ 10 有甜品 , 都幾抵食 , 我地揀左兩個意粉 , 甜品同飯品當然各一啦1. 蕃茄白豆湯~ 好香好濃蕃茄味 , 豆味就無乜 , 但飲到粉粉地o既

1. 蕃茄白豆湯
~ 好香好濃蕃茄味 , 豆味就無乜 , 但飲到粉粉地o既豆蓉 , 同埋有 d 豆衣o係裏面 , 唔錯 ^^
2, 巴馬火腿蜜瓜沙律
~ waiter 話 menu 上o既華都夫沙律無晒要轉做呢個 , 心諗呢個更加吸引 ,
不過上枱有少少訝異 , 好細細碟 , 不過幾精緻 , 巴馬火腿吉起一小串 ,
色澤比較暗淡而且偏淺粉紅色 , 味道不過不失 , 唔係幾夠柴香 , 口感較韌 ,
蜜瓜清甜 , 配上黑醋汁 , 減去沙律菜o既苦澀味 , 整體味道配合得幾好
3. 蕃茄乾烤雞肉燴意大利面
~ 意粉上枱後 waiter 隨即遞來兩隻細碟同一個意粉夾以供我地 share 食 , 幾細心 =)
份量合一人用 , 意粉面上有 d 芝士碎同蒜蓉碎 , 香味慢慢滲出黎
意粉軟硬度適中 , 蕃茄味濃帶酸 , 好開胃好清新 , 配料好健康 , 有三種瓜類
雞肉係雪藏雞柳 , 又鞋又無味 , 好在個恴粉好多汁 , 唔食 d 雞都 ok
2. 鮮帶子菠菜乾貝扁意大利面
~ 帶子同樣係雪藏貨 , 無乜帶子味 , 而且過淋有欠質感 , 乾貝反而仲鮮甜
個汁本身都有 d 菠菜碎 , 幾香幾 creamy , 另外仲有 d 一葉葉菠菜 , 好腍身好好味
配料仲有 d 白菌 , 好濃菇味 , 最突出係整個粉都有一陣好味煙肉味 , 因為有好多煙肉碎
3. 凍檸茶
~ 個杯好靚 , 西式檸茶中己算不錯 , 茶味清香 , 糖水本身係凍o既 , 唔怕溝到杯茶唔夠凍
4. 焦糖燉蛋
~ 賣相唔錯 , 糖面薄而脆 , 再灑上糖粉 , 不起第一淡 , 燉蛋好軟滑 , 有香甜雲尼拿味
不過接住再不第二淡o既時候 , 己經好似溶緊o既雪糕咁 , 然後淨返o個度都變得好稀
## 整體質素都相當不俗 . 中秋時份 , 天氣清涼 , 又無乜蚊虫 , 夏日炎炎就難講 d ,
服務都唔錯 , 我留意到好似係全男班 , 而且我直覺認為店東都係年青男子 ,
試過今日 lumch 之後 , 相信我地都會搵機會黎試下 d 晚餐 , 帶埋兩隻小狗順便放埋狗 xd
2012-09-30
2012-09-15 10 瀏覽
呢間餐廳越做越衰! 計3個星期前去呢度食LUNCH, 老公俾個 WAITER 淋到成身咖啡之後, 今晚再去, 真係食到我一肚氣! 員工唔夠PRO, 又冇COMMON SENSE! 將水杯放在枱邊,真係聞所未聞,佢係想個客淋到自己,定係想啲杯俾客撞落地呢?錯漏百出!! 等咗成個鐘,摧佢先發現漏單, 佢地就係咁依搵個人黎講 "冇同你落單喎", 一句唔好意思/SORRY 都冇,連補鑊都冇諗住補囉!正常都會問個客仲要唔要,或者問要唔要ORDER其他嘢食!呢啲嘢唔使人教卦!真係對呢間嘢完全失望!啲嘢食幾好食都係假,食得唔開心真係搵鬼去!而且又唔係平喎!除非我撞邪,如果唔係我都唔會再去!  嬲爆!

呢間餐廳越做越衰!

嬲爆!

2012-09-15
估都估唔到,河畔花園開親又做得住既都只有大排檔,估唔到近日開左間意大利餐廳小店﹗Parma,地址在打炭爐邊爐既廣東人後面﹗小店即係小店,開在小鋪裡,分上下兩層,每層我估都只有三張枱左右,7:00pm已要等位了﹗餐牌簡簡單單一張過,晚市只做Set Dinner,價錢不貴,$60左右有湯有包又有小食,可以說極抵﹗加多杯凍咖啡的話$8﹗食家點了三文魚凱撒沙律做小食。蔬菜鮮爽好吃,灑上的芝士粉及沙拉汁,開胃醒神﹗洋蔥湯配蒜蓉包﹗蒜蓉包味濃,香脆好吃﹗洋蔥湯是自家煲而不是罐頭貨,香味濃郁,喝下是一片又一片的洋蔥,正﹗我點的是黑松露野菌酥皮卷。無吃過黑松露,但一切開已可聞聞陣陣的鮮菌香氣,我估就係了吧﹗外皮酥脆香口,入面是滿滿的雜菇及洋蔥粒,食家都話好好味﹗話咁快就到主菜喇﹗食家要了卡邦尼意大利扁麵﹗醬汁濃稠,是濃厚的芝士香,配上蘑菇皮、煙肉及洋蔥的香味,做得很出色,好吃﹗我的是墨魚汁墨魚長通粉﹗長通粉煮得恰到好處,煙韌有致,吃下是淡淡的墨汁香,鹹鹹鮮鮮的,好吃﹗食物都不算大份,一人份量卻岩岩好,餐湯小食加主菜,啱啱夠飽,很不錯﹗這家最近我們的屋邨意大利餐廳,值得推薦,會與食家再來的﹗
意大利餐廳小店﹗
Parma
Parma,地址在打炭爐邊爐既廣東人後面﹗
晚上只賣Set Dinner

餐加$8有咖啡
加多杯凍咖啡的話$8﹗
三文魚凱撒沙律
食家點了三文魚凱撒沙律做小食。
爽脆好吃
蔬菜鮮爽好吃,灑上的芝士粉及沙拉汁,開胃醒神﹗
餐湯
洋蔥湯配蒜蓉包﹗
蒜蓉包味濃,香脆好吃﹗
洋蔥湯味濃郁
酥皮黑松露卷
我點的是黑松露野菌酥皮卷。
香噴噴,她吃
外皮酥脆香口,入面是滿滿的雜菇及洋蔥粒,食家都話好好味﹗
沙邦尼意粉
話咁快就到主菜喇﹗
食家要了卡邦尼意大利扁麵﹗
芝士與蘑菇的香氣極美妙
墨魚汁墨魚長通粉
我的是墨魚汁墨魚長通粉﹗

這家最近我們的屋邨意大利餐廳,值得推薦,會與食家再來的﹗

Parma
墨魚汁墨魚長通粉
  • 黑松露野菌酥皮卷
  • 卡邦尼意粉
2012-08-07 2 瀏覽
老媽話廣東人後面巷仔開了一間意大利菜館, 一家人去食午餐, 以為都係D港式茶餐廳貨仔,點知真係有料到喎!一坐低先來杯凍水,係有檸味的,見佢jar 水裡面有檸皮同士多啤梨,好認真.即磨咖啡香濃, 但我更鍾意個黑松露菇湯叫左四個lunch sets share食,我最愛係pizza!好好味呀意粉煮得剛好,夠彈牙,D汁都好味帶子雲吞五粒...要預左好食唔飽肚囉,不過我都係鍾意北京水餃,上海雲吞多D.小食磨菇卷好香菇味今日無朱古力蛋糕,便以焦糖燉蛋作結,爸媽食得好開心!講返間舖細細,做左廚房,門前有個甜品櫃,二十四元左右tirimisu,木槺布丁等等,我未試過,門前騎樓底只有一張四人枱, 其他枱要坐露天,雖然有風機,但天熱三十幾度都幾趕客,天陰,夜晚會比較舒服. 見佢隔兩間舖位裝修中,唔知係咪會有冷氣位坐呢?
好味道

即磨咖啡香濃, 但我更鍾意個黑松露菇湯

意粉煮得剛好,夠彈牙,D汁都好味

小食磨菇卷好香菇味

今日無朱古力蛋糕,便以焦糖燉蛋作結,爸媽食得好開心!

滑滑焦糖布丁
2012-08-05
好味道
滑滑焦糖布丁
  • pasta
  • pizza
2012-07-26 1 瀏覽
屋企附近多了一意大利餐廳..好奇睇睇 MENU..SET LUNCH 價錢都幾吸引..所以就決定一試..點了 2 個 SET LUNCH.. 2 主菜+ 2 小食..小食 : 黑松露湯不論黑松露真假..個湯好好飲..香濃磨菇味..粒粒磨菇有口感..主菜 :巴馬火腿磨蘑 PizzaPizza 細細個..但絕不馬虎..即叫即做..Pizza 皮好薄..咬下只感到口腔內充滿餡料..口感非常豐富..墨魚汁魷魚意大利麵細細碟黑蚊蚊..份量唔多足...味道 OK..但魷魚腥左少少..換上墨魚可能好點..凍奶茶講不出的好飲..奶滑..茶香得來又唔澀..按自己需要加糖水..非常細心..另一小食 :特濃朱古力蛋糕酒店級賣相..超好食..朱古力味濃郁..甜度適中..唯一缺點就係太細件..唔多夠食..依件特濃朱古力蛋糕就為今餐平民版意菜劃上完美句號..
屋企附近多了一意大利餐廳..
好奇睇睇 MENU..SET LUNCH 價錢都幾吸引..
所以就決定一試..
小食 :
磨菇味濃
黑松露湯

主菜 :
即叫即做
巴馬火腿磨蘑 Pizza
Pizza 細細個..但絕不馬虎..即叫即做..
意菜
墨魚汁魷魚意大利麵
細細碟黑蚊蚊..份量唔多足...
味道 OK..但魷魚腥左少少..換上墨魚可能好點..
+ $5
凍奶茶

另一小食 :
超好食
特濃朱古力蛋糕
依件特濃朱古力蛋糕就為今餐平民版意菜劃上完美句號..

2012-07-21
磨菇味濃