今天去沙田探朋友, 到了晚飯時候, 就順便在這區"搵食", 由於人生路不熟, 所以 click 上 "openrice" 個沙田專頁, 餐廳排行榜 (沙田) 最近90日, 看看有什麼訊選擇, 最後鎖定了 剛開業不久的 Parma Restaurant.餐廳分實室內和室外兩部份, 而廚房就在隔鄰的鋪位, 是開放式設計, 並附設外買甜品的玻璃飾櫃, 堂食同外買價錢一樣不設加一.我門一行三人食物4款, 甜品2款, 埋單 $317, 即人均消費 $105, 相當划算, 而且用料上乘, 份量足, 味道好, 價錢公道, 值得一再光顧.白酒煮藍青口 Blue mussels in white wine sauce $88 - 藍青口新鮮肥美, 用洋蔥, 白酒, 香草, 煙肉同煮, 非常惹味.焗釀原條茄子 Stuffed eggplant with Bolognese $32 - 茄子釀入鮮茄肉醬, 鋪上mozorella cheese, 茄子焗到軟綿綿, 吸收了鮮茄肉醬的味道, 醒胃!海鮮薄餅 Nepolentana seafood pizza $62 - 海鮮係用鮮蝦, 帶子, 意大利鹹魚 (a

海鮮薄餅 Nepolentana seafood pizza $62 - 海鮮係用鮮蝦, 帶子, 意大利鹹魚 (anchovy), 再加 mozorella cheese, 食得出是新鮮而唔係雪藏貨色.

辣椒仔牛尾意大利飯 Chilli ox-tail ragu risotto $68 - 落單時, 侍應特別提醒, 他們的 risotto是用意大利傳統做法, 飯是半生熟的, 是牛尾已拆肉, 所以唔使食骨, 果然又係佳作!

甜品 我們選了 Chocolate truffle 和 Tiramisu, Chocolate truffle 有濃郁的朱古力味, 但又唔太甜, 頂好味, Tiramisu 都唔錯, 但就略嫌不夠酒味.

海鮮薄餅 (Nepolentana seafood pizza) $62
Chocolate truffle $24
Tiramisu $25