2023-11-02 58 瀏覽
餐廳氣氛唔錯,感覺好舒服,服務都ok,食物都多選擇,都唔錯,叫了牛扒和意粉,反而個人最期待係甜品,朱古力布朗尼雪糕,蛋糕和雪糕入口即溶,混埋一齊好好味,可以再幫襯
2023-09-02
2021-08-29 308 瀏覽
Decided to go for some American food this time cos I’ve been having too much Japanese cuisine recently 🇺🇸 Found this little cafe in Henry House, staff was super friendly and led us to our seats once we arrived 😊 They had a set dinner or you can choose to order from a la carte. Wasn’t crazily hungry at that time so decided to go for a la carte instead 🤗 There’s quite a great variety of things to choose from the menu - loads of starters, pastas and steak. Went for chicken mushroom fettuccine and a

There’s quite a great variety of things to choose from the menu - loads of starters, pastas and steak. Went for chicken mushroom fettuccine and a steak. Sizes were pretty big so it’s definitely a good choice to share among the table 😋 But just a little reminder, maybe try to get seats further away from the kitchen cos it may get a little hot (its a semi open kitchen😆)

2021-07-28 191 瀏覽
沒有抽氣系統,太多油煙!食物可以,不過坐得好迫,所以比較焗和大油煙,喉嚨有啲唔舒服,偏嘈,但是食物和服務是可以的。甜品最好食,其他比較普通,牛扒太硬,雖然已經Medium。
沒有抽氣系統,太多油煙!
2021-07-16
2021-07-26 240 瀏覽
悠閒簡約的意式🇮🇹餐廳,食物素質、環境和格調也值得推介我們點了2人set dinner $528🥣 Soup of the day 南瓜湯香甜濃郁🥗 Caesar Salad新鮮而且份量十足🍝 Spaghetti Carbonara 很creamy的蛋黃🥚汁整的卡邦尼意粉,永遠是我們最好的選擇🐖 Grilled Pork Collar 又是超大份!兩個人都食不完,豬肉好juicy好淋身好易切開!性價比十足😌
悠閒簡約的意式🇮🇹餐廳,食物素質、環境和格調也值得推介

我們點了2人set dinner $528
🥣 Soup of the day
南瓜湯香甜濃郁

🥗 Caesar Salad
新鮮而且份量十足

🍝 Spaghetti Carbonara

🐖 Grilled Pork Collar
今天午餐小編來到位於恩平道的Lo SpazioLunch set由$88起,送前菜/湯及飲品小編和同事點了Mushroom Spaghetti及Salumi RisottoMushroom Spaghetti $88醬汁十分creamy意粉屬於偏幼的那一種 軟硬程度適中 不會太軟或太硬配料有大量菌類 非常足料Salumi Risotto $88醬汁跟意大利粉的一樣creamy意大利飯質感本身比較粗糙 口感粒粒分明配料有少量蘆筍及Salumi塊 令意大利飯更香總括而言餐廳座位距離寬躺 整體環境感覺舒適適合午餐約三五知己小聚
今天午餐小編來到位於恩平道的Lo Spazio

餐廳座位距離寬躺 整體環境感覺舒適
適合午餐約三五知己小聚
2021-06-09
2021-07-09 196 瀏覽
同女友二人來到銅鑼灣,朋友想吃西餐,於是我們來到這間樓上的西餐廳,環境佈置簡單舒適,有外國浪漫情調。我們各自點了兩份set dinner一齊分享,有一個餐湯(雜菜車打)mixed green salad 健康之選,有各種新鮮嘅蔬菜嗰種顏色都有,配上黑醋沙律汁,開胃醒神。Spaghetti di pollo有啲菇菌類,同埋健康嘅雞胸肉。我將汁酸酸甜甜味道剛剛好,有時好怕蕃茄醬汁會太過酸,但係呢個醬汁真係好好味,配上有少少咬口的意粉。grilled nz striploin 紐西蘭嘅里脊牛扒,本人覺得比西冷好食。佢比西冷牛扒更加嫩,有炭烤味道,而且帶有少少入口即溶嘅感覺。中間帶點粉紅色,肉汁仲好Juicy,好友牛肉味。餐廳適合一家大細或者拍拖慶祝活動都可以。

mixed green salad

Spaghetti di pollo

grilled nz striploin

餐廳適合一家大細或者拍拖慶祝活動都可以。
2021-06-23
2021-07-03 149 瀏覽
懶人之選的二人晚市套餐 $528,從2-5各選一款,有餐湯、沙津、意粉、肉食及餐飲,+$38仲可以有埋甜品,非常豐富!是日餐湯為蘑菇湯,香濃幼滑,仲有粒粒的蘑菇碎,口感非常豐富凱薩沙律的菜量很足,新鮮爽脆,沙律醬配上口感酥脆crouton、煙肉及芝士粉,每啖都滋味無窮。Spaghetti Di Pollo,醬汁是自家製的蕃茄醬,茄味份外濃郁,意粉軟硬度適中,掛滿番茄汁,酸甜又帶點微辣,加上軟嫩的雞胸肉,毫不乾柴,更添口感。主菜選了medium rare的striploin,肉質軟熟,肉味濃郁,咬落去油脂一湧而上,好吸引!

是日餐湯為蘑菇湯,香濃幼滑,仲有粒粒的蘑菇碎,口感非常豐富

• Soup of the Day
2021-07-03 2530 瀏覽
最近在銅鑼灣食日本料理較多,這一次想轉一轉口味,來到亨利中心不是去吃日式炸豬扒,而是初嘗這家樓上西餐廳位置(9/10):位於希慎中心和利園附近的亨利中心7樓,由港鐵銅鑼灣F1出口步行約2-3分鐘,所以跟軒尼詩道也相當近環境(9/10):充滿美式餐廳感覺,柔和暗淡的燈光,和播放著溫暖的英文歌,帶來情調及舒適的氣氛服務(8/10):餐廳老闆應是回流華人,只用英語溝通,對待客人非常親切,下單上菜快,但絕不給客人任何壓力食物(8/10):餐廳是偏美國的西餐廳,主要供應沙律、意粉、扒類等等晚市二人套餐 $528由於不想考慮,便選了餐牌上的晚市二人套餐今日例湯首先是兩客忌廉磨菇湯,除了香濃磨菇味,亦有一股橄欖油的油香,而忌廉湯很滑很暖肚凱撒沙律 (Caesar Salad) 沙律是傳統的凱撒沙律,沙律生菜新鮮,配菜有香口的煙肉和麵包粒,而灑上的芝士很香甜蜆肉意大利麵 (Linguine Vongole) 主菜選了蜆肉意粉,蜆肉夠多夠鮮味,岩鹽味香,意粉軟硬適中,帶咬口亦有香草味,簡單而美味豬梅頭排 (Pork Collar) 另外選了豬梅頭排,應該沒翻譯錯吧豬排厚切而大塊,豬扒邊燒香至有燒肉的香脆

位置(9/10):

環境(9/10):

服務(8/10):

食物(8/10):
餐廳是偏美國的西餐廳,主要供應沙律、意粉、扒類等等

晚市二人套餐 $528
由於不想考慮,便選了餐牌上的晚市二人套餐

忌廉磨菇湯
今日例湯

凱撒沙律
凱撒沙律 (Caesar Salad)

蜆肉意大利麵
蜆肉意大利麵 (Linguine Vongole)

豬梅頭排
豬梅頭排 (Pork Collar)
另外選了豬梅頭排,應該沒翻譯錯吧
豬排厚切而大塊,豬扒邊燒香至有燒肉的香脆口感,而豬扒本身很鮮嫩多汁,且一點也不會老或韌。配菜有不少瓜類,同樣充滿岩鹽香,因而比較鮮甜

飲品
餐飲~凍咖啡/凍檸茶
跟餐餐飲我們選了凍咖啡及凍檸茶,味道正常而糖水分開上,可以按個人口味自調,另可另加錢配沙冰等特飲

總結一下,這家西餐廳位置及環境都很好,而食物大致味道不錯,來此肯定是會有一個舒適的環境給大家談天,亦絲毫沒有任何壓力,感覺不錯

🌺Lo Spazio @lospaziohk
🌺地址:銅鑼灣恩平道42號亨利中心7樓
2021-06-29
忌廉磨菇湯
凱撒沙律
蜆肉意大利麵
飲品
2021-06-28 154 瀏覽
今日因為陪媽媽去銅鑼灣買些禮物送給朋友作生日禮物,突然下起一場大雨,所以就隨便找一間餐廳吃一個Lunch等待雨勢減弱再去shopping。於是就到恩平道一間樓上餐廳午餐,一上去餐廳裡面坐滿了客人,還好等了一會就可以入坐,我同媽媽就各自點了一份set lunch,有香煎鱸魚同香烤西班牙豬肩肉,店員好快為我上咗是日餐湯同餐前沙律,餐湯係忌廉湯,但裡面有一啲三色椒,入口帶有少少辣味,但飲完比較開胃。餐前沙律既沙律菜都好新鮮,再配上餐廳自家調製既醬汁感覺好開胃好健康,過一陣終於上我同媽媽既主菜,賣相好靚,一望馬上胃口大增,媽媽既香煎鱸魚肉質十分鮮嫩,而且魚味充足,沒有一點腥味,鱸魚既皮都煎得十分脆,再配上新鮮嘅配菜,媽媽食得好滿意。而我既香烤西班牙豬肩肉烤得時間剛剛好,肉質彈口,而且豬嘅味道比較濃烈,估唔到係繁忙嘅銅鑼灣都有一啲咁價廉物美既午餐,而且坐既環境都好舒適,所以都專登同各位分享,店員服務態度都好好,俾到客人貼心嘅感覺,難得同媽媽外出午餐,媽媽都對呢間餐廳讚不絕口

但裡面有一啲三色椒,入口帶有少少辣味,但飲完比較開胃。

餐前沙律既沙律菜都好新鮮,

而我既香烤西班牙豬肩肉烤得時間剛剛好,
2021-06-16 152 瀏覽
朋友約我喺銅鑼灣食飯,佢帶咗我嚟呢間喺樓上嘅西餐廳,咁我就一於奉陪啦😆叫咗 $528 SET DINNER MENU FOR TWO😋:1. SOUP OF THE DAY:呢日係南瓜湯🎃,熱辣辣幾香幾滑幾好飲😋2. MIXED GREENS:沙律菜🥬新鮮爽脆,配一種甜甜哋嘅 Balsamic Dressing 食幾開胃😋3. SPAGHETTI CARBONARA:Carbonara 有好多唔同嘅做法,呢度嘅 Spaghetti Carbonara 煮得軟腍腍,個 sauce 超厚身,食得我哋好飽,兼口味非常大眾化😋4. GRILLED PORK COLLAR 10oz:豬扒大大塊好厚身😋;仲有啲 Grilled Veggies 幾好味😋5. ICED LEMON TEA😋

5. ICED LEMON TEA😋
2021-06-10 169 瀏覽
銅鑼灣有好多樓上高質西餐廳,今晚嚟咗位於恩平道嘅一間樓上意大利餐廳。餐廳地方雖然一眼可以望晒,但可觀望到街景,一啲都冇壓迫感,環境舒適,頗有異國風情,好適合三五知已或夫妻情侶聊天談心。我地叫左set dinner for two!Corn soup是日餐湯係粟米忌廉湯,湯底稠度豐盈,口感有啲似糊仔,一飲就知道係用新鮮粟米打磨而成,奶香味恰到好處。Mixed greens多種新鮮沙律菜、車厘茄,黑醋橄欖油,酸酸味味,好醒胃。spaghetti do pollo成碟意粉油光度極高,但不覺油膩,反而覺得意粉口感順滑。意粉比正常幼,軟硬度適中。雞胸肉一啲都吾嚡口,主要調味來自蕃茄醬和香草,甜甜酸酸,異常醒胃。Grilled pork collar肩胛肉係豬後背靠頭,肩前端的部份,肉質比較嫩,油脂分佈也比較均勻,最佳烹製方法係做义燒或燉肉。今次廚師用嚟烤,燒烤紋路清淅可見,燒出嚟好有光澤,好有油香,肉味濃郁又吾會乾身,可以講得上juicy。伴碟有三種烤蔬果,青瓜、黃瓜和紅椒,不但香甜爽口,更是三種不同顏色的配搭增加多元維他命健康指數。Iced coffee and iced lemon tea

Corn soup

Mixed greens
多種新鮮沙律菜、車厘茄,黑醋橄欖油,酸酸味味,好醒胃。

spaghetti do pollo

Grilled pork collar

大大杯,有排飲。

整體食物質素值得比讚,兩樣主菜均即煮即上,熱騰騰地送到客人面前,從食味更能感受到廚師的用心烹調。唯一可惜的就是沒有食到呢度嘅甜品,下次一定要叫返個甜品品嚐吓。

2021-06-08 2060 瀏覽
見今日未夠12:00就做起啲papers,#小秘書 終於搵到藉口比自己請半日假,去搞搞把頭髮✂️ 為咗要配合shuttle bus 🚌 嘅班次,中午我只好匆匆忙忙食個 #蘋果 🍎 就出發🤤 髮型師知我傍晚約咗人,已經開恆摩打,再搵多個幫手… 不過離開salon嘅時候,都差唔多5:30喇😆 個肚仔已經餓到打哂鼓😅 好在朋友仔準時出現,我哋一於食個早飯,再四圍行吓🛍 #銅鑼灣 #恩平道 一帶好多上樓餐廳,呢日我哋再次嚟到 Lo Spazio HK。我哋嚟到餐廳嘅時間尚早,揀咗角落頭位置,就由日光白白坐到日落西山下🌠 靜靜地傾吓偈飲吓嘢都幾舒服㗎❤️ 呢日 #頭盤 我哋要咗兩個 #粟米湯、#CaesarSalad,主菜就要咗個 #燒春雞、#Carbonara #意粉 🍝 先講個 #湯,🌽粟米味好濃,好似食咗成條粟米落肚咁🤤 #沙律 配埋個甜甜地嘅 #醋,食落令人好開胃🤤 隻燒春雞🐣size唔係太大,肉質比較鮮嫩,一份兩個人分,份量啱啱好🤤 不得不提佢哋嘅Carbonara,用 #忌廉 同 #芝士 造成嘅 #醬汁 比例啱啱好,再配以 #洋蔥 同埋 #煙肉 特別香口😅 可惜聽日要返工,所以我哋只

我哋嚟到餐廳嘅時間尚早,揀咗角落頭位置,就由日光白白坐到日落西山下🌠 靜靜地傾吓偈飲吓嘢都幾舒服㗎❤️ 呢日 #頭盤 我哋要咗兩個 #粟米湯、#CaesarSalad,主菜就要咗個 #燒春雞、#Carbonara #意粉 🍝 先講個 #湯,🌽粟米味好濃,好似食咗成條粟米落肚咁🤤 #沙律 配埋個甜甜地嘅 #醋,食落令人好開胃🤤 隻燒春雞🐣size唔係太大,肉質比較鮮嫩,一份兩個人分,份量啱啱好🤤 不得不提佢哋嘅Carbonara,用 #忌廉 同 #芝士 造成嘅 #醬汁 比例啱啱好,再配以 #洋蔥 同埋 #煙肉 特別香口😅 可惜聽日要返工,所以我哋只好叫兩杯 #凍檸茶 做呢餐嘅結尾🍋

其實有時真係唔使太花巧,簡簡單單嘅菜式,舒適嘅環境… 已經足夠令人滿足❤️㗎喇!
2021-06-08
2021-05-21 212 瀏覽
今晚約了小學同學吹水,當然要揾一間環境舒適的餐廳;好讓我倆多年冇見盡訴心中情。食肆位於銅鑼灣商廈樓上,可看到街景。因我們都很懶去選擇食物,一於就 order左個二人晚餐。Soup of the day今天時日餐湯係鮮忌廉蘑菇湯。湯很濃很滑,啖啖入囗充滿蘑菇香味。Mixed Green Salad沙律菜很新鮮,有羅馬生菜、紅生菜、火箭菜、車厘茄仔、芝士和多士粒,顏色搶眼;還加上意大利黑醋和橄欖油,清新健康和開胃。Linguine Vongole意粉非常爽口,以香草、蒜蓉、牛油燴上白汁,味道恰到好處唔覺滯口。而蜆肉鮮甜肥美,份量又多。NZ Ribeye廚師把握時間好好,完全是我們喜好嘅medium rare,切開時肉汁滲出又唔鞋口;無奈食落有筋故 畧為失望。Mixed Berry SmoothieBanana Smoothie兩款Smoothie 果味濃郁,大大杯透心涼。
Soup of the day
Mixed Green Salad
Mixed Berry Smoothie
Banana Smoothie
兩款Smoothie 果味濃郁,大大杯透心涼。
鮮忌廉蘑菇湯
Mixed Green Salad
NZ Ribeye
Mixed Berry Smoothie Banana Smoothie
2021-05-17
2021-05-16 234 瀏覽
絕對是為了這個乳豬脾而來的看到很多食評都說這道菜很讚這才想起有朋友很久之前便推薦這間餐廳加上環境和氣氛也很適合情侶約會呢~◈ 西班牙脆皮乳豬 ($268)店裏的招牌菜 要等約20分鐘時間上菜時還熱騰騰的 是即烤即上切開油脂即刻湧現出來肉質很嫩滑 表面撒上海鹽來調味還有沾上肉桂醬 本來覺得這配搭怪怪的結果意料之外的好吃 微甜的減低油膩感且不得不說外皮超香脆!!!有人跟我一樣喜歡吃乳豬皮嗎~不過肉跟肥膏和皮的比例是1:1:1😂真的超肥美 肥美到感覺像吃油似的...頭兩口還蠻好吃的 但之後油膩感太重了😭回家後肚子一直想反胃的所以建議四人分享會比較好...◈ 黑松露蘑菇意大利麵 ($178)超喜歡這道菜的!手工意粉很有咬口 吃到淡淡蛋香醬汁超濃稠的 每條意粉都非常掛汁香濃的黑松露和奶香每一啖都好幸福一定要試個意粉🤤◈ 白酒蒜蓉大蜆 ($78)半份的份量足夠兩人分享了每隻蜆都很大隻 吃到啖啖肉不過有一半以上都有沙的😭且煮得不太入味喔 可省略不點整體可一試 價錢有點少貴呢 意大利菜來說水準中等 但乳豬對我而言太重口味了 適合喜歡吃肥膏的人士~
絕對是為了這個乳豬脾而來的
看到很多食評都說這道菜很讚
這才想起有朋友很久之前便推薦這間餐廳
加上環境和氣氛也很適合情侶約會呢~

◈ 西班牙脆皮乳豬 ($268)
店裏的招牌菜 要等約20分鐘時間
上菜時還熱騰騰的 是即烤即上
切開油脂即刻湧現出來
肉質很嫩滑 表面撒上海鹽來調味
還有沾上肉桂醬 本來覺得這配搭怪怪的
結果意料之外的好吃 微甜的減低油膩感
且不得不說外皮超香脆!!!
有人跟我一樣喜歡吃乳豬皮嗎~
不過肉跟肥膏和皮的比例是1:1:1😂
真的超肥美 肥美到感覺像吃油似的...
頭兩口還蠻好吃的 但之後油膩感太重了😭
回家後肚子一直想反胃的
所以建議四人分享會比較好...

◈ 黑松露蘑菇意大利麵 ($178)
超喜歡這道菜的!
手工意粉很有咬口 吃到淡淡蛋香
醬汁超濃稠的
每條意粉都非常掛汁
香濃的黑松露和奶香
每一啖都好幸福
一定要試個意粉🤤

◈ 白酒蒜蓉大蜆 ($78)
半份的份量足夠兩人分享了
每隻蜆都很大隻 吃到啖啖肉
不過有一半以上都有沙的😭
且煮得不太入味喔
可省略不點

2021-05-13 205 瀏覽
銅鑼灣真係好多好野食呀😍今次黎到lospaziohk 食lunch,佢地下晝既lunch set 都係$88 起,包括左餐湯或者沙律,一份主菜同埋飲品,價錢合理!餐湯係粟米忌廉🌽,味道真係令人好難忘!係用粟米粒打出嚟,所以每一啖都食到粟米蓉,而且忌廉味好香,仲有少少牛油嘅香味,高質👍🏻我地叫左 Chicken Stroganoff 同埋 Pork Collar!Chicken Stroganoff 既雞肉嫩滑,醃製嘅香料味香,我鍾意佢嘅忌廉蘑菇汁!Pork Collar 既肉味濃,好juicy!