2021-05-13 175 瀏覽
看到食評一致讚好,慕名前來,有點失望。不過還得合理的說一句,絕對不差,雖然沒如一眾食評說得的那麼好。銅鑼灣食肆,這個價錢非常合理,食物質素算是不錯。餐廳並不是很多人說的義大利餐廳,相距甚遠。菲律賓團隊處理的不錯,有禮貌,有誠意。值得間中來一次支持一下。
餐廳並不是很多人說的義大利餐廳,相距甚遠。
👉友人在這裏訂了枱,想跟我開心分享她的意大利菜,我當然奉陪!.📌田園沙律 $68 ~ 新鮮翠綠羅馬生菜、車尼茄、脆麵包粒,淋上意大利黑醋,雖然簡單,但作為開胃前菜著實不錯!📌水牛城雞翼 $68 ~ 脆炸雞翼配上自家製燒烤醬,外皮香脆又保留肉汁,燒烤醬冶味,不自覺地吃掉一隻又一隻⋯📌香烤八爪魚 $128 ~ 原條八爪魚鬚不會過韌,配上牛油蒜蓉薯仔、紅辣椒粉醬汁香而不辣又吸睛,色香味俱全!📌鴨肉意大利飯 $118 ~意大利飯充滿香菇味,濃厚白汁亦滲入飯中,鴨肉肉質嫩滑,外皮脂肪甘香而不膩!📌雜莓沙冰、📌朱古力奶昔 @$68 ~ 這兩款也是我喜歡的味道,奶味香濃亦不失雜莓、朱古力味,少少甜正合我意😋👉談談笑笑,愉快的一個晚上!
田園沙律

水牛城雞翼

田園沙律、水牛城雞翼

炒蘆筍

朱古力奶昔、雜莓沙冰

👉談談笑笑,愉快的一個晚上!
2021-05-05
田園沙律
水牛城雞翼
田園沙律、水牛城雞翼
炒蘆筍
朱古力奶昔、雜莓沙冰
2021-05-08 2674 瀏覽
在開飯尋找了一輪找到這間義大利餐廳,便斗胆訂位試吓,致電訂完隨即收到確認短訊,似乎有不錯的系統!剛好七点正去到入座,地方不是很大但又因為疫情的規管下,枱的分隔頗為鬆動…… 店員便領我入坐至店內最左邊的二人枱,和其開放式廚房非常接近,強烈的白光管由廚房裡"橙"出來到我枱上,認真大刹風景,而那些枱與枱之間的分隔板更是白雪雪咁,跟廚房燈互相照應着……朋友來到我即時建議換過另一張冇分隔板且距離廚房遠些少的枱…… 坐好看看餐牌有什麼,其實之前已在開飯做了功課,定了要叫烤牛舌,白酒煮蜆,醬燒豬肋骨…等。先來白酒煮蜆,看賣相並沒有什麼特别,連面頭應有的芫茜也欠奉,也許大廚今天是休假吧,煮仔入口還好,沒有韌的口感… 而烤牛舌一份有兩串每串三粒,牛舌也頗為大粒,上面吱滿了茄汁及芥末,入口腍身,但缺乏油香… 主菜豬肋骨就有点失敗,刀切下去時我已感到肉好實,肉煮得不夠腍,只有醬汁搭夠味道……食完主菜就叫甜品,這裡主打提拉米蘇及朱古力班尼新地,提拉米蘇賣相酷似425的,但入口就完全唔掂,輕飄飄的,芝士及酒味嚴重不足!都係成本問題啦!反而那個朱古力班尼還比較好些,不太甜且有皮脆口感……整體上,出品,環境,服務
整體上,出品,環境,服務都好一般,不會返食!
2021-05-07
2021-04-30 140 瀏覽
疫情關係已經一年有多無得飛,好掛住歐洲,於是今日出開銅鑼灣就順便搵下有咩西餐食下。見到呢間有好多都啱食又符合要求的菜式,一開門6點我地就去咗啦! 咁早食飯有個好處,就係無乜人,可以聽住音樂傾下計飲杯野,都算有少少歐洲的感覺。我地叫咗Coffee Tonic 同埋 Pineapple ginger beer,Cheers! ,連同Green Salad一齊食做appetizer,十分開胃,特別鍾意salad上的黑醋,酸酸甜甜,好清新!之後我地再試咗buffalo wings,housemade的BBQ sauce好惹味,雞翼亦都燒得好juicy;另外又叫咗Arancini,入面其實係有parma ham的risotto,好特別! 炸咗之後連同mayo一齊食,好香濃,外脆內軟,有啲似食緊西班牙的croquette,推介!前菜份量都唔少,食完已經有啲飽。之後主菜就叫咗Grilled Striploin 同埋 Porcini Mezzelune。Striploin煎得香脆,切開有大量肉汁,肉味亦都好香濃,而且份量好多! 十分欣賞配菜,一啲都唔馬虎,每一份都seasoned得好好又新鮮,唔會係一

前菜份量都唔少,食完已經有啲飽。之後主菜就叫咗Grilled Striploin 同埋 Porcini Mezzelune。Striploin煎得香脆,切開有大量肉汁,肉味亦都好香濃,而且份量好多! 十分欣賞配菜,一啲都唔馬虎,每一份都seasoned得好好又新鮮,唔會係一早整定已經老哂的蔬菜!

另外的黑松露意大利餃,話明要解鄉愁所以唔叫意粉反而叫mezzelune比較有特色的主菜。每一件的意大利餃都煮得剛好,外皮依然有咬口,唔會太厚;咬開就係充滿黑松露香氣的餡料,平均地分佈係每一啖,唔會過多或過少;外面的醬汁蘑菇,令到口感更加豐富;芝士再加上truffle oil,更加香滑!!

今餐係好滿意的意大利加美式晚餐,一定會再嚟!

2021-04-28
2021-04-30 136 瀏覽
平日放假最中意同朋友周圍覓食,唔洗同人逼又唔洗等!今次上openrice隨便揀左間西餐廳食飯,雖然位於銅鑼灣,但佢係樓上餐廳,靜中帶旺,位置都好就腳。Set Lunch ($88 起)選擇有六個,意粉、海鮮、肉類都有,有幾樣要加錢先有。Set包左湯或沙律,呢個粟米湯好高質,飲落去仲有粟米粒,材料充足!如果可以會encoreCatch of the Day (+40)佢地應該會視乎個日有咩新鮮就有咩魚。其實我都唔清楚佢係咩魚,但佢肉質嫰滑,煎完個皮仲脆脆地~不過佢分量唔算大,女仔應該會夠,但男仔就未必啦Pork Collar (+$40)睇個樣好吸引!佢地煎嘅時間arm arm好,所以唔會太老。有時候啲西餐廳會用好重調味料去烹調,好彩呢個唔會依賴個調味料,反而簡簡單單都帶到塊豬嘅鮮味。最後!有咖啡或茶選擇。總括黎講,以$88食都幾合理,可惜想食其他就要比貴少少先得。位置都坐得舒服,整體都幾滿意!

Catch of the Day (+40)
Pork Collar (+$40)

最後!有咖啡或茶選擇。

位置都坐得舒服,整體都幾滿意!
2021-04-29 120 瀏覽
其實銅鑼灣都有很多食肆,之前去過希慎道一間樓上店食晚餐,質素不錯,看見它們的 lunch set 價錢不算貴,所以今次同朋友來食午餐。首先是什菜沙律,沙律菜非常新鮮,配少許酸甜沙律醬,味道剛剛好,份量充足。主菜 catch of the day,原來是香煎鱸魚配玉米粥,鱸魚外面煎得香脆,魚肉很鮮甜,好好味。第一次食西餐的玉米粥,軟綿綿,外表少少似薯蓉,很特別,不錯。另外chicken stroganoff 是燒雞扒配蘑菇白汁及鮮露荀,雞扒嫩滑,仍保留肉汁,味道也很好。

2021-04-28
2021-04-28 2413 瀏覽
上星期發現了銅鑼灣有間正宗的意大利餐廳呢~位於恩平道Henry's House裡面,講時講,我都第一次入去Henry's House發現成座大廈都係餐廳!! 入到餐廳,店員都係外國人,要講英文哦~我地點左:..🥗烤牛柳沙律 Insalata Di ManzoMixed greens, cherry tomato, parmesan cheese & grilled steak with balsamic glaze前菜叫左個沙律食,都幾大碗下,好足料!! 烤牛柳擺得靚靚咁在面上,下面鋪滿沙律菜同車厘茄,上面灑滿芝士碎😍 烤牛柳肉味濃郁,唔駛點醬都好食! 撈埋沙律菜一齊食,好fresh好好味!..🍖香烤慢煮豬肋骨 Costolette Di MaialeSlow roasted US baby back ribs smothered in spicy citrus bbq sauce勁大份量既豬肋骨🤩 有6邊骨,用刀叉切開時已經睇到肉質烤得好軟腍好滑,食落去真係好juicy好香好嫩,係好味既! 醬汁配搭得剛剛好! 旁邊伴有香烤蔬菜,有翠玉瓜、青椒、南瓜等,烤得剛剛好又唔會燶唔會乾👍🏻..
🥗烤牛柳沙律 Insalata Di Manzo
🍖香烤慢煮豬肋骨 Costolette Di Maiale
🍝肉丸意大利麵 Spaghetti E Polpetta
Spaghetti in marinara sauce, house meatballs & parmesan cheese
咪睇肉丸意粉好普通咁,一食落去就知道係比較正宗意大利既風味,正宗的意式風味意粉講求「Al dente」,意思即係彈牙,你會食到意粉唔係吸收醬汁果種好軟身既感覺,而係有用橄欖油炒過,口感爽滑,軟硬適中! 而肉丸配上蕃茄醬好好味,好有口感,肉味濃,一碟意粉有4大粒肉丸,很不錯!.
🍰布朗尼新地Brownie Sundae
Warm chocolate brownie topped with vanilla ice-cream
作為朱古力迷既我,好鍾意呢道甜品😍 Brownie有極濃郁既朱古力味而又不會太甜,配上香滑既雲呢拿雪糕同士多啤梨醬真係好夾!.
🥤Cookies & Cream Shake & 特飲
曲奇奶昔唔會好甜,有好香曲奇味而且好creamy好滑,很不錯😋 另一杯特飲係有cranberry, pineapple, lemon & rose syrup,好fresh好解渴既飲品呢~ .
想食意大利菜,可以來呢度試試,價錢適中,氣氛幾好
烤牛柳沙律
布朗尼新地
  • Brownie Sundae
  • 手製肉丸意粉
2021-04-27 1700 瀏覽
今晚繼續去銅鑼灣食飯,揀咗一間網上都幾多正評嘅意大利餐廳🍴。凱撒沙律蔬菜好新鮮,每一啖咬落去都好爽脆,沙律內有沙甸魚、麵包糠和煙肉,大大提升了沙律的口感和味道。阿蘭奇尼呢個炸波波Arancini超級推介比大家!它有香脆的外皮,入面包着意大利飯,口感軟身,並有Parma ham提味,整體味道一流!👍🏻煙鴨胸肉意大利飯意大利飯口感creamy,有淡淡的忌廉味,味道唔會好重,夾雜着少許蘑菇。煙鴨胸肉味道適宜,和意大利飯能互補味道。BBQ Pork ribs 香烤慢煮豬肋骨😍這個ribs 性價比頗高的!份量好多,兩個人食唔晒🤣。個BBQ醬味道好香濃,肉質軟嫩入味,容易咀嚼,整體不錯。飲品方面,由於我比較喜歡飲奶味的飲品,所以點了一杯Cookie and cream milkshake ,口感好香滑,味道唔會太甜。朋友則揀咗一杯Tearific,佢形容有啲似蘋果汁嘅味道,所以佢覺得好好味😋!

凱撒沙律

阿蘭奇尼

煙鴨胸肉意大利飯

BBQ Pork ribs 香烤慢煮豬肋骨

• Arancini
  • Tearific
  • Cookies  and  cream  milkshake
  • BBQ  Pork  Ribs
2021-04-27 72 瀏覽
Chicken salad 有少少麻油香,雅支竹 artichoke 味道係鹹酸為主,第一次食都幾有趣係醃製過嘅,即係好似醃青瓜果類嘅蔬菜咁樣。令整體沙律嘅味道提升。雞肉比較乾味道偏淡串燒牛脷 燒牛脷燒得好香,一口咬落去唔會un, 都幾彈牙,似香腸皮嘅硬度。冇平時食牛脷嗰種好核突嘅感覺。味道調得10分好,平時食牛脷都要主要係咖喱牛脷,但今次用燒烤嘅方式,有驚喜。香料都幾多,上面嘅醬似係蜜糖芥茉,成件事好夾。價錢好抵食,雖然只係小菜,但有成兩串!每舊牛脷都係實實在在嘅肉,一d肥嘅多餘部分都無,勁抵。Spinash ravioli 菠菜西式芝士餃重口味,湯汁都好高質好濃味,有海鮮味,配料有洋蔥碎等配料,而其他就講唔出。整體來講好美味無諗過咁高質,舖仔細細,咁犀利嘅呢間Octopus squid ink linguini少少辣,重口味,好正。好重蒜,有d偏油,但墨魚汁好多好正,自己整成日都唔識調味,因為墨汁本身無味仲有d cream嘅質感,超正囉Virgin mojito 好香薄荷味,少少甜,無酒精版本Berry smoothie,飲落勁似milk shake但無雪糕,超健康!完全以為係加咗

令整體沙律嘅味道提升。雞肉比較乾味道偏淡

串燒牛脷

Spinash ravioli 菠菜西式芝士餃

無諗過咁高質,舖仔細細,咁犀利嘅呢間

Octopus squid ink linguini

仲有d cream嘅質感,超正囉

Virgin mojito 好香薄荷味,少少甜,無酒精版本
Berry smoothie,飲落勁似milk shake但無雪糕,超健康!完全以為係加咗雪糕!平時唔飲yogurt 嘅我都好鐘意!

好好坐,燈光有d暗,幾好feel
望到少少廚房入面,睇到廚師煮野嘅認真同細心

Creme burlee性價比平過出面甜品
見到廚師對最後裝飾嗰條薄荷葉好執著,揀咗幾條都唔啱心水,好細心,好有要求,即刻只係裝飾嘅作用,都要求咁高
2021-04-24 92 瀏覽
烤雞沙律十分豐富大廚調味得宜 所以食上去都唔會感覺枯燥雞肉亦都保持到鮮嫩度另一款意式小食加入左巴馬臣火腿既炸薯波食落去非常香口 墨汁海鮮意大利飯教人着迷完全係海鮮愛好者嘅必食之選海鮮選材豐富 米飯亦都好有嚼勁加上吸收晒海鮮嘅鮮味精華 非常美味另一款意大利雲吞亦都充滿特色加入左大量蔬菜感覺健康而且雲吞皮薄餡靚 令我回想起喺意大利食嘅味道非常正宗最後甜點亦都令人驚喜萬分香脆嘅外皮包住芝士蛋糕 質感有啲似雪糕絕對係市面少見嘅用心之作

烤雞沙律十分豐富

最後甜點亦都令人驚喜萬分
香脆嘅外皮包住芝士蛋糕 質感有啲似雪糕
絕對係市面少見嘅用心之作

2021-04-22 94 瀏覽
人多車多嘅銅鑼灣竟然比我哋揾到一間環境靜靜地食物又唔錯嘅餐廳上嚟嘆下美食、飲杯野、傾吓偈🗣真不錯.🔸炸意大利雲吞($58)第一次食烤嘅意大利雲吞,幾特別,外皮酥脆乾身,配新鮮番茄洋蔥醬食,酸酸甜甜,好開胃。.🔸串烤牛舌($68)👍🏻又厚身又大串,好抵食!牛舌好厚、軟綿綿、啖啖肉。黃芥辣提香、減膩,好食!.🔸海鮮墨魚汁意大利飯($158)有蜆、青口、大蝦、厚帶子,肥美豐富。帶子煎得好靚,外香而中間仲有少少生,好正!墨魚汁幾鮮,意大利飯就比較軟身。.🔸美國漢堡($118)漢堡扒好厚好juicy,配芝士、番茄扒、厚紫洋蔥,食落清爽又香口。炸薯條好脆,薯仔味香。👍🏻.🔸Tiramisu ($78)咖啡酒味好香,mascarpone 好香、質地好滑,好食!.🔸菠蘿薑啤($58)👍🏻口味好清新,菠蘿味香又唔會好甜,好飲。.🔸雜莓沙冰($68)👍🏻好好飲!好多莓菓肉、質地厚身、好滑,有乳酪啲酸甜味,但唔會好甜。推介!
人多車多嘅銅鑼灣
竟然比我哋揾到一間環境靜靜地
食物又唔錯嘅餐廳
上嚟嘆下美食、飲杯野、傾吓偈🗣
真不錯
🔸炸意大利雲吞($58)
🔸串烤牛舌($68)👍🏻
🔸海鮮墨魚汁意大利飯($158)
🔸美國漢堡($118)
🔸Tiramisu ($78)
咖啡酒味好香,mascarpone 好香、質地好滑,好食!
🔸菠蘿薑啤($58)👍🏻
口味好清新,菠蘿味香又唔會好甜,好飲。
🔸雜莓沙冰($68)👍🏻
2021-04-22 69 瀏覽
無得去旅行 又想食返意口味就想起銅鑼灣亨利中心Lo SpazioMenta Fresca $58繁忙工作之後 最好就係飲番杯先黎杯清新嘅薄荷葉cocktail refresh一下前菜揀左兩款 燉飯球同雞肉沙律Arancini $58唔好比佢外表呃到 以為係薯波其實係用上燉飯加芝士做成 再用油食落外脆芝士味香 用來餸酒真係幾好Chicken salad $88沙律菜新鮮清甜 雞肉份量充足Parma ham tortellini $108巴馬火腿雲吞雲吞餡料係巴馬火腿 非常有意色風情鹹香十足 Seafood risotto $158墨汁海鮮意大利飯海鮮有青口 大蜆 帶子同蝦重點是黑色嘅墨汁 啖啖都有海鮮味道Molten Cheese Cake $58成餐飯上最搶眼 留下深刻印象就係呢個甜品外面係酥皮整成 內裡竟然係溶化哂嘅芝士非常邪惡 一定要叫
無得去旅行 又想食返意口味

成餐飯上最搶眼 留下深刻印象就係呢個甜品
外面係酥皮整成 內裡竟然係溶化哂嘅芝士
非常邪惡 一定要叫
2021-04-21 66 瀏覽
很久沒有去過銅鑼灣,今天在希慎附近找到這間餐廳。Green salad $68蔬菜非常新鮮爽口,蔬菜種類有很多,有黑醋汁點綴食物的味道。脆炸蘑菇$48這個是大蘑菇,酥炸的外層香脆,咬下去蘑菇的菇汁爆出, 味道很好很開胃火腿意大利餃 $108平常吃的意大利餃子,都是很大件的,這個意大利餃子一口一件,袖真的尺寸卻不失嚼勁,餃子入面藏有parma ham和芝士, 味道濃厚,還帶有陣陣黑松露香。蘑菇雞胸意大利麵$118雞胸肉嫩蘑菇香滑,粗身意大利麵每條友掛上白汁。Brownie Sundae$68香滑的香草味雪糕配以龍口朱古力味Brownie, 整餐意大利菜圓滿結束!

很久沒有去過銅鑼灣,今天在希慎附近找到這間餐廳。

Green salad $68
蔬菜非常新鮮爽口,蔬菜種類有很多,有黑醋汁點綴食物的味道。

脆炸蘑菇$48

火腿意大利餃 $108

蘑菇雞胸意大利麵$118
雞胸肉嫩蘑菇香滑,粗身意大利麵每條友掛上白汁。

Brownie Sundae$68

• Brownie Sundae
2021-04-21 176 瀏覽
銅鑼灣美食多羅羅,最近老公公司搬office搬咗去銅鑼灣,今日放工相約於附近一起吃個晚飯,揀選了位於恩平道亨利中心的意大利餐廳~Lo Spazio。Soup of the Day 蘑菇湯~忌廉蘑菇湯味道十分香濃,湯質地好滑,一口一口喝着便打開這一餐的序幕。Chicken Salad 烤雞胸沙律~新鮮蔬菜、車厘茄好fresh,雞胸有醃過,味道唔錯,微酸的醬汁令胃口大開。Arrabiata Linguine Polipetti辣八爪魚墨魚汁扁意粉~八爪魚不算辣,咬落有口感,墨魚汁加入大量蒜蓉炒起好香,扁意粉硬度適中唔會太淋。Tortellini Al Prosciutto Di Parma火腿意大利餃~巴馬火腿意大利雲吞,配香草蘑菇忌廉汁,加入大量黑松露醬,使整個菜式味道更加香濃更加豐富。Waffles with Chocolate Ice cream朱古力雪糕窩夫~賣相好吸引,兩球朱古力雪糕味道有分別,其中一個朱古力味較濃,雪糕溶入窩夫,味道一流。Ovaltine Milkshake~加入大量忌廉好大杯,阿華田這朱古力味是香港人地道的特色。Cranberry Sangria(cranbe

Soup of the Day 蘑菇湯~

Chicken Salad 烤雞胸沙律~

Arrabiata Linguine Polipetti
辣八爪魚墨魚汁扁意粉~

火腿意大利餃~

朱古力雪糕窩夫~

Ovaltine Milkshake~
加入大量忌廉好大杯,阿華田這朱古力味是香港人地道的特色。

Cranberry Sangria
(cranberry, pineapple, mint, ginger beer)~
另一款強烈對比的飲品,加入水果粒,有點雜果賓治感覺。

好欣賞這餐廳員工殷勤招待,耐心地介紹菜色。

2021-04-20
2021-04-21 80 瀏覽
又到平日放假的日子,不用跟人逼真是一件幸福的事。今天相約一個一齊放平日的舊同事吃午餐。今天選了意大利餐廳,在銅鑼灣的鬧市當中。我們每人點了一個set lunch,一個湯,一個沙律。南瓜忌廉湯,南瓜茸有點顆粒,有口感,忌廉濃厚。沙律份量不少,一大碗的,配上的是沙律醋。Catch of the day - 香煎盲鰽,皮煎得十分脆,伴碟有西蘭花,椰菜花,車厘茄,健康新鮮,適合減肥人士。Risotto vongole - 海鮮意大利飯,啖啖蜆肉,配上鮮橙的顏色,蕃茄醬香甜。最後店員送上Latte和Cappuccino,附上咖啡糖,咖啡香滑,令人回味。

今天選了意大利餐廳,在銅鑼灣的鬧市當中。
我們每人點了一個set lunch,一個湯,一個沙律。

2021-03-29