2015-07-01 1138 瀏覽
某日見到FD POST左呢間野食已經好想黎試, 終於等到大人陪我黎.兩個人叫左dinner set是日餐湯正常唔會太稀頭盤要左: 蜜糖雞翼+薯條加左蜜糖稍為甜左DD, 不過雞翼面炸定煎得幾香口, 唔油, 好味. 薯條正常.主菜1要左: 卡邦尼意粉D汁唔會好乾, 撈埋D意粉剛剛好, 仲有隻流心蛋, 好正.主菜2要左重點推介: 火焰雞侍應先將隻雞放響你面前, 等你準備好相機先點火, 著火大約1分鐘就會熄, 之後佢地會拎入廚房幫你斬件.著左火個皮好似更加脆, 雞肉唔鞋, 好好味.甜品: 是日雪糕正常味道原本仲想食鐵板雪糕, 但實在太飽, 唯有下次4個人黎可以試多幾樣.

兩個人叫左dinner set

是日餐湯
正常唔會太稀
頭盤要左: 蜜糖雞翼+薯條
主菜1要左: 卡邦尼意粉
D汁唔會好乾, 撈埋D意粉剛剛好, 仲有隻流心蛋, 好正.
主菜2要左重點推介: 火焰雞
著左火個皮好似更加脆, 雞肉唔鞋, 好好味.
甜品: 是日雪糕
正常味道
  • 火焰雞
2015-06-27 980 瀏覽
計落今次已經係第四次返尋味~~每逢sistersss gathering , 總之預咗會大聲講大聲笑o既時候,第1間位處大埔而即時pop up on my mind o既都會係呢間Ksquare!!環境: 有啲似Lounge bar, 昏暗o既燈光營造出一種舒適氣氛,餐廳報局亦幾有風格;但同環境氣氛相反,食客十居其九都抱著抗奮o既心態進餐(可能真係香港生活太壓抑,難得見到fdss 個個都開大分貝熱彈彈老闆熱烈地唱同事 XD) 返返正題,呢間餐廳個人係俾like o 既,因為以average ard 500蚊埋單呢個level 計, 呢間餐廳食物款式,創新程度同味道都冇得輸~~不過要負皮o既就真係佢個環境真係堅吵,明明我哋一班sisterss 都已經唔係斯文咁談心,但面對面有時都聽唔真對方講乜!所以如果你係情侶飯局 or looking for a quiet space, 咁呢間你真係可直接skip! 另外,對上一次去食佢o既厨房出菜都真係有d 慢 幾乎樣樣野都要叫writer 幫我地follow 返,呢方面就希望係個別事件啦,畢竟之前呢方面都冇大問題~~至於食物,今次食咗4樣嘢
計落今次已經係第四次返尋味~~

每逢sistersss gathering

至於食物,今次食咗4樣嘢,最後上菜o既仲有鰻魚pizza,但因為等太耐而前面有款食物已落格,所以冇照到相就食咗先,haha 呢個pizza 個大推,must try囉
唔呢得咗 exactly 佢個名 ,樣似水果沙冰
唔呢得咗 exactly 佢個名 ,樣似水果沙冰
  • 唔呢得咗 exactly 佢個名 樣似水果沙冰
2015-06-23 1031 瀏覽
計落今次已經係第四次返尋味~~每逢sistersss gathering, 總之預咗會大聲講大聲笑o既時候,第1間位處大埔而即時pop up on my mind o既都會係呢間Ksquare!!環境: 有啲似Lounge bar, 昏暗o既燈光營造出一種舒適氣氛,餐廳報局亦幾有風格;但同環境氣氛相反,食客十居其九都抱著抗奮o既心態進餐(可能真係香港生活太壓抑,難得見到fdss 個個都開大分貝熱彈彈老闆熱烈地唱同事 XD)返返正題,呢間餐廳個人係俾like o 既,因為以average ard 500蚊埋單呢個level 計, 呢間餐廳食物款式,創新程度同味道都冇得輸~~個人認為佢至於食物,今次食咗4樣嘢:小食拼盤-個chicken ring 好yummy,甜美夠濃,外皮香脆!醬汁配搭都pk~牛肝菌意大利粉-味道唔算太濃,但料足,味道尚可~~Virgin Daiquiri-呢杯飲品就平平奇咗啲,飲落似係糖精多於新鮮水果味道~最後上菜o既仲有鰻魚pizza,但因為等太耐而前面有款食物已落格,所以冇照到相就食咗先,haha 呢個pizza 個大推,must try囉!
計落今次已經係第四次返尋味~~

至於食物,今次食咗4樣嘢:

牛肝菌意大利粉
-味道唔算太濃,但料足,味道尚可~~

Virgin Daiquiri
水果沙冰
-呢杯飲品就平平奇咗啲,飲落似係糖精多於新鮮水果味道~

題外話/補充資料: 不過要負皮o既就真係佢個環境真係堅吵,明明我哋一班sisterss 都已經唔係斯文咁談心,但面對面有時都聽唔真對方講乜!所以如果你係情侶飯局 or looking for a quiet space, 咁呢間你真係可直接skip! 另外,對上一次去食佢o既厨房出菜都真係有d 慢 幾乎樣樣野都要叫writer 幫我地follow 返,呢方面就希望係個別事件啦,畢竟之前呢方面都冇大問題~~
2015-06-19
  • 鰻魚pizza
2015-05-16 1044 瀏覽
第一次光顧,但都是最後一次光顧。首先是服務,沒有服務可言。點菜叫了兩次先有人理,坐底沒有水,唔緊要,叫人比吧…但叫了兩次都係講等等叫第三次才比水,但眼見水吧個人只係好慢動作做野及同人傾計。食物方面,唔熱,牛扒勁硬。熱雞就不過不失。環境………我知道這間是酒吧餐廳,左未到happy hour…係唔係可以把音樂收細呢?
第一次光顧,但都是最後一次光顧。
食物方面,唔熱,牛扒勁硬。熱雞就不過不失。

2015-05-16
2015-05-13 903 瀏覽
今日嚟到k square慶祝母親節叫咗個四人餐有鹹豬手 雞翼 芝士薯條 羊架 牛扒 煙三文魚沙律湯同甜品我今次有啲遲到但餐廳服務員好好咁另上個嘅餐湯令我到達之後都可以飲到熱辣辣嘅餐湯先講鹹豬手 鹹豬手有點太乾 但味道尚算不錯而雞翼蜜糖味好濃好好味薯條配上蜜糖芥辣都幾好但牛扒有啲硬 而甜品方面 朱古力蛋糕味道好濃好香好好味食完咁多肉食配上一杯水果茶就最適當不過我哋一家四口叫咗蘋果茶蜜桃茶各冷熱一杯得出結論係熱嘅蜜桃茶最為好味餐廳環境唔錯 雖然播嘅係台灣歌但氣氛都幾好可惜燈光稍嫌暗左少少 另外餐廳加水意識有待提高
今日嚟到k square慶祝母親節
但氣氛都幾好
可惜燈光稍嫌暗左少少
另外餐廳加水意識有待提高
2015-04-26 1153 瀏覽
今晚又想出街食就揾飯腳出去揾食 ,大埔有咩好食呢?行下行下就入左呢間,一坐低見到4人餐牌,抵食咁岩人數有4個就叫啦,第一道菜:燒雞因為本人喜愛食雞所以朋友一致通過,入口無咩特別,但食到尾尾就發覺d鹽唔係咁平均第二道:鮮茄意大利粉,入口無咩特別,份量岩岩好第三道鮮鴨胸意大利飯,飯就煮得岩岩好而又吸到鴨胸的肉汁都幾野味第四道芝士乳酪薯條,呢個係比較好味,乳酪味同芝士味配合得岩岩好,正第五道雞翼拼盤,水牛城同密糖好味,但柚子密太多反而令到味道失衡量湯熱辣辣味道唔會太過失望 呢個泡芙真係搶手,連我平時唔係咁好甜品的都覺得特別,同班朋友加入戰圈一齊爭食 朱古力火焰雪糕,嚟到都覺得特別,第一啖都好正,好似食緊冰火咁 ,但一耐左就會覺得苦(朱古力)同埋係底盤附近的朱古力經己畢唔到(鄧洗碗果個慘 )成班人食完都話底,因為$700但就每個人都食得飽,呢家咁的事勢仲可以去邊到揾呢?
今晚又想出街食就揾飯腳出去揾食

燒雞

第二道:鮮茄意大利粉,入口無咩特別,份量岩岩好

芝士薯條

三種口味雞翼

湯熱辣辣味道唔會太過失望

泡芙

朱古力雪糕

2015-04-21
2015-04-21 984 瀏覽
終於試到呢間k square點解我咁講呢?係因為係呢間店開張果日我咁岩經過,我見到佢既裝修咁靚心諗要搵過黎試下,點知一直都冇左件事= =今日終於約左個朋友黎呢間K square reataurant & bar 到食啦門口隔離有個吧台可以直接係到點酒飲,放完工坐係店出面吹住風飲啤酒真係一流!!!!不過今日黎呢到係食野haha~~~300蚊2人套餐都唔算貴!我地就坐左上層,唔知點解手機影完出黎好光猛,其實呢到D燈光就比較暗既,播住D英文歌感覺都幾有情調~前菜: 芝士乳酪薯條非常特別既一個前菜,乳酪加芝士配薯條非常夾,再加一個好特別既醬,我食得出有小小咸蛋味,跟住我問下個侍應個醬係咩黎,佢話係餐廳特制咸蛋mayonnaise,幾好味~Peaches froze - 我就飲左邊呢杯,有好香既波羅味同RUM酒味,OK幾好飲呢杯唔記得叫咩,上面點左火,我試左一啖,飲唔出咩黎sosad不過好好飲主菜:德州醬烤豬肋骨個豬肋骨就不得了,好大份同好香,個醬好野味D肉好嫩好味到食唔停口!甜品:檸檬芝士蛋糕–同平時食果D差唔多,冇咩特別甜品:鐵板冰火朱古力軟餅未試過係鐵板上面淋上朱古力醬,一邊食凍冰冰既雪糕
終於試到呢間k square
不過今日黎呢到係食野haha~~~
300蚊2人套餐都唔算貴!
前菜: 芝士乳酪薯條
主菜:德州醬烤豬肋骨
甜品:檸檬芝士蛋糕–同平時食果D差唔多,冇咩特別
甜品:鐵板冰火朱古力軟餅
未試過係鐵板上面淋上朱古力醬,一邊食凍冰冰既雪糕,一邊食熱辣辣既朱古力軟餅,好特別幾好味
本來以為會唔飽,點知食哂之後就真係好飽
總結:環境好好食得好舒服,
服務唔錯侍應好有禮貌上菜時間好都快,
食物又好味,價錢就中上我覺得都抵食~
下次試下呢到飲野先
題外話/補充資料: 值得推介的店舖
2015-03-18
  • 芝士乳酪薯條
預祝同事新居入伙,book左係佢舊居附近嘅一間餐廳,真係少入黎大埔,原來有咁好情調又有質素嘅抵食西餐廳。睇左餐牌,計下條數,個四人晚餐set好抵食,兩個頭盤,三個主菜,包餐湯,餐飲同甜品都係598,我地四個女仔實夠食有餘,唔使諗咁多,就拍板叫呢個!每張枱上都有個小小嘅蠟燭臺,好靚靚。友人遲到,叫住飲品飲住等,叫左粉紅懶人(前)同果汁千層(後)。粉紅懶人有奶,蜜糖,士多啤梨同橙汁打成,甜甜酸酸,又有少少似乳酪,好好飲。果汁千層有橙,菠蘿,西柚,紅莓,檸檬汁打成,味道有層次,像是混合果汁嘅味。黑松露忌廉湯淡淡嘅黑松露香,忌廉湯不太稀亦不過傑剛剛好,配上半條麵包條點著吃,唔錯。芝士乳酪薯條滆哂嘅芝士加上煙肉乾灑係熱辣辣嘅薯條上面,又點會唔好食?!不過一定要襯熱食,凍左芝士會硬,將啲薯條黏埋一齊。雞翼併盤 (柚子,水牛城,蜜糖)柚子同蜜糖都好甜,水牛則微辣,旁邊仲有沙律醬同芝士醬點,味道唔錯,一盤有九隻之多,夠哂大家分著吃。火焰鐵板烤雞嘩嘩!!好型呀,係你面前點火架,聞到好香嘅烤雞味。燒完,店員會問使唔使分,咁梗係好啦,切開一件件易食啲吖嘛。成隻雞,仲有薯角,翠玉瓜伴碟,仲有燒汁過沙律醬。雞少

每張枱上都有個小小嘅蠟燭臺,好靚靚。
黑松露忌廉湯
芝士乳酪薯條
雞翼併盤 (柚子,水牛城,蜜糖)
火焰鐵板烤雞
嘩嘩!!好型呀,係你面前點火架,聞到好香嘅烤雞味。
燒完,店員會問使唔使分,咁梗係好啦,切開一件件易食啲吖嘛。成隻雞,仲有薯角,翠玉瓜伴碟,仲有燒汁過沙律醬。雞少少鹹,肉嫩,皮燒得十分香脆,皮下一啲肥膏都無,食哂啲皮都唔會有罪惡感呀!
蕃茄海鮮意粉
有蝦,青口,魚柳等,配上蕃茄容打成嘅蕃茄醬,清新鮮甜,意粉軟硬剛好有口感,唔錯唔錯,唯凍左後有少少腥,又係要襯熱ko佢。
鮮鴨胸野菌意大利飯
個人十分喜歡意大利飯,每次必點之選。啖啖鴨肉同雜菌,加埋包滿忌廉汁嘅飯,口感丰富又唔會膩,好味。
特式雪糕泡芙
本來想叫炒雪糕,但店員話無啦,問我地要唔要雪糕泡芙,都好吖,都有雪糕啫。泡芙軟身,配上曲奇味雪糕,甜甜凍凍幾好味噃。
鐵板冰火朱古力軟餅
招牌甜品點都要試,店員送上後先落朱古力醬,個鐵板即時發出咋咋聲,朱古力香味即刻出哂黎,熱辣辣嘅朱古力蛋糕同醬,加上凍凍嘅雪糕,果然係冰火呀,口感十足!

飲飽食醉,吹下水,好滿足呀!!
2015-04-18
2015-04-19 731 瀏覽
今日放假相約朋友們到大埔一天遊,由嘉道理玩到去大埔市中心。。。行完最後既行程「鐵路博物館」後,大家個肚都大曬鼓(因為晏晝個餐大家都冇乜食野),所以就馬上openrice下睇下附近有咩好野食~發現黎「博物館」只有15分鐘路程既「K Square」,所以大家都決定食呢間喇!!好幸運地我地冇book檯都仲有位,但要8:00前交檯,所以大家都冇乜點諗地快快脆叫左個4人餐算了首先我地點左兩杯野飲(但唔記得佢叫咩名了)一杯係類似草莓乳酪,一杯類似雜果汁因為係叫餐,頭盤可以揀兩款,我地揀左雞翼拼盤+芝士乳酪薯條,主菜就揀左火焰鐵板烤雞+蕃茄海鮮意粉+鮮鴨胸野菌意大利飯係上頭盤前隨套餐附送是日餐湯,餐湯味濃再配埋芝士棒味道唔錯,但可惜份量太少,三啖飲曬輪到上頭盤了~雞翼拼盤:有三種唔同口味既雞翼(柚子蜜、辣椒仔、蜜糖)另加兩種醬汁(水牛城、蜜糖芥末)而三款雞翼,我比較喜歡辣椒仔味點蜜糖芥末,相反柚子蜜雞翼落得太多柚子蜜,令人覺得有點膩第二個頭盤:芝士乳酪薯條~感覺有點像之前m記出個啲⋯冇咩驚喜,但將薯條點水牛城,味道又幾ok好特別既主菜:火焰鐵板烤雞~重點隻雞係我地面前燒完(類似火焰雪糕咁),待應會主

是日餐湯
,相反柚子蜜雞翼落得太多柚子蜜,令人覺得有點膩
鐵板火焰烤雞
已斬件的火焰雞
好特別既主菜:火焰鐵板烤雞~重點隻雞係我地面前燒完(類似火焰雪糕咁),待應會主動幫我地將隻雞斬件另上,唔使我地食得咁麻煩,值得一讚

其餘兩個菜:蕃茄海鮮意粉同鮮鴨胸野菌意大利飯
蕃茄海鮮意粉
蕃茄果個,可能啲海鮮處理得唔係太好,食落口有啲腥(朋友們都冇乜點食佢)
鮮鴨胸野菌意大利飯
至於個意大利飯較受朋友歡迎⋯但我就覺得如果落多少少野菌口感更好
雪糕泡芙
雪糕球心太軟
最後輪到甜品~我地點左泡芙+心太軟,整齊而言都不過不失
題外話/補充資料: 今次食得好飽, 所以係甜品度只係揀左兩款, 下次去可以再試下佢其他甜品
2015-04-18
鐵板火焰烤雞
已斬件的火焰雞
雪糕泡芙
2015-04-16 764 瀏覽
看過朋友介紹火燒雞後,知道大埔店亦有供應,近近地跟家人來試試。 有套餐有散點,剛碰上慶祝結婚紀念日的朋友,他們就點了二人套餐$298(1個頭盤,2個主菜,2個甜品,2杯水果茶), 都幾划算。 不過,我倒喜歡散點。 每人先有碗餐湯,是磨菇湯,啖啖菇湯,味道不錯。牛油梨醬鮮蝦田園沙律,嫩滑又黏黏的雞蛋,流心效果不錯,牛油梨醬(含青紅椒)味道突出,整體感覺清新又不冰凍。 主角是火焰鐵板烤半雞,燒雞的視覺效果一流,一邊燒一邊發出陣陣燒烤味。 待火光消失後,店員便會拿走並切件,熟透的程度不是太平均,有些是剛剛熟的,雞肉好嫩滑,而且好juicy, 唯味道有點像白切雞,必須要沾點醬汁吃才夠味道; 雞皮下幾乎沒有脂肪,既薄又脆的雞皮,非常香口鐵板冰火朱古力軟餅,這個其實就像心太軟分拆版,在熱熱的鐵板上,淋上心太軟的朱古力漿,朱古力軟餅即心太軟蛋糕,味道濃郁,伴著雪糕與忌廉一併進食,中和甜度。 Oreo Sweetie $78, 這杯是Ksquare 的signature之一, 含Oreo , baileys , vodka , kahlua, cacao, chocolate, half & hal

每人先有碗餐湯,是磨菇湯,啖啖菇湯,味道不錯。
牛油梨醬鮮蝦田園沙律

火焰鐵板烤半雞
鐵板冰火朱古力軟餅
Oreo Sweetie $78, 這杯是Ksquare 的signature之一, 含Oreo , baileys , vodka , kahlua, cacao, chocolate, half & half, 原本怕好甜,好在甜度適中又不失酒味,喝下時,一點也不難入口,有點像沙冰感覺,喝下整杯後,才有丁點兒面紅。
最後,來個雪糕,應該是Oreo口味,但又沒有那麼濃.....
題外話/補充資料: 要勤換碟
2015-04-13
2015-04-15 550 瀏覽
到底我有多久沒有去這邊? 早前經過, 才發現有些食店已改頭換面, 酒吧格局的裝潢說實在讓我有點卻步, 不過看到晚餐時間也挺多食客, 再在門前的餐牌駐足與朋友喁喁細語, 決定給她一試.雖有2人餐和4人餐選擇, 食物種類也挺多, 而且價錢不貴, 較親民, 但我們還是a-la-carte, 隨心點些喜歡吃的食物.未想到吃甚麼之前, 先來一杯我至愛的mojito. 平時飲原味, 但來到這裏, 見有有雜莓、士多啤梨、荔枝、桃、蘋果選擇, 便點了雜莓味. 我要求了冧酒份量不要太重手, 這杯調出來的很不錯, 既有清新的薄荷香, 莓味不會像藥水味, 而且甜度不假.話明是Berry mojito, 當然也有實物吧, 喝到這裏較易看到.點菜後, 侍應便端來一碗雜菌湯, 清清的, 有雜菌碎, 口感算滑溜, 個人認為可濃味一些, 於是加了些黑楜椒碎去吊味.不知何時開始喜歡了薯條, 以往到餐廳看到‘薯條’兩隻字, 我絕不會下單. 但最近外出用餐試過黑松露薯條、芝士薯條等等, 經驗不錯, 所以也在ksquare點一客, 這碟是芝士乳酪薯條.薯條面淋有極香濃的蛋黃醬, 很有吃黃金蝦球(充滿蛋黃碎)的感覺, 另外,

mojito- berry
雜菌湯
芝士乳酪薯條
薯條面淋有極香濃的蛋黃醬, 很有吃黃金蝦球(充滿蛋黃碎)的感覺, 另外, 芝士也是滿滿的鋪上. 由於蛋黃醬味很突出, 反而我會沾些乳酪醬去平衡一下, 乳酪醬的味道較清淡、有乳酪的微酸.
煙肉菠菜焗青口 $88是我當晚最喜歡的菜式. 本身就喜歡這類菠菜蓉, 還有混入煙肉, 還能夠不惹味嗎? 青口是正常吃的大小, 肉質夠實, 珍珠位不易斷.
煙肉菠菜焗青口
醬是足夠地把青口蓋過, 沒有多餘的連空白位置也填滿, 這點挺得我心, 因為醬不會喧賓奪主. 底下還有些薯蓉, 我也試了些, 沒有太強勁的奶油香, 但這樣較健康吧~
我們以德州醬烤豬肋骨 $168為主菜. 嘩! 有點被嚇呆, 原來是這麼大份! 大概有8條骨, 還有薯角伴碟哩~
德州醬烤豬肋骨
不過有點失望, 因為整條的骨位不對以致很難切開, 但用手拿著吃, 肉卻是易咀嚼, 味道可以, 但要花很大氣力才能享受吃的一刻, 會很易讓客人對菜式減分啊.
一道完美的晚餐又怎能沒甜品, 點了酥皮蘋果撻配雪糕 $48試試. UM….這個酥皮和質感不是我預期的, 但誠意搭夠, presentation不錯啦. 蘋果撻內混入提子和松子仁, 口感不缺, 但撻本身算軟身不夠香, 縱然有金寶和曲奇雪糕, 主體就是讓人不滿足囉.
酥皮蘋果撻配雪糕
Ksquare有室內和室外坐, 這幅牆給予人很chic、輕鬆的感覺, 可以點杯啤酒與朋友站在這唱水、收風是個不錯的選擇.
不想站著喝, 又有高椅侍候, happy hour (7:30PM前)飲品有優惠添.
室內坐也不錯, 有一排的梳化座, 還有多國音樂MV觀看.
兩個女生吃以上菜式, 會否太誇張呢? HAHA . 份量都好足夠, 尤其是主菜, 下次再食時就識得點菜了.
2015-04-13
mojito- berry
煙肉菠菜焗青口
  • mojito
2015-04-09 394 瀏覽
和女朋友慶祝生日,本來到訂了另一間餐廳用餐,但想起這裡比較有情調,於是來到這間K SQUARE 看看有沒有位。來到不用等就有位子,在樓上靠窗位。兩個人最簡單的叫了一個二人餐,$298二位。餐湯是南瓜湯,不過我對南瓜湯一般。頭盤是炙鴨胸凱撒沙律,菜夠爽口,味道不錯,可惜忘了拍照。主菜可選兩款,分別是K SQUARE 燒牛肋骨和蕃茄海鮮意粉。牛肋骨燒得剛好,味道不錯,不過雖然叫K SQUARE不算特別。反而鄰枱的站立式烤雞和點火比較特別。海鮮意粉都足料,味道也是不錯的。甜品是OREO 雪糕,還可以飲品是熱柑桔果茶,味道略嫌淡一點。由於是為女朋友慶祝生日,當然帶了蛋糕,還要在這裡切,入去前已知要收切餅費$100,但就會送這個甜品朱古力和雪糕,幾精緻。環境來說說不上很好,但就算是大埔區來比較有情調的餐廳,食物質素不錯,味道也好,不過價錢也相對會貴一點。另外服務質素不過不失,態度良好,但略嫌有時候注意不到我們。二人餐298+10%service charge=$327,另外還有切餅費100(要收現金?)

兩個人最簡單的叫了一個二人餐,$298二位。
餐湯是南瓜湯,不過我對南瓜湯一般。

頭盤是炙鴨胸凱撒沙律
,菜夠爽口,味道不錯,可惜忘了拍照。

主菜可選兩款,分別是K SQUARE 燒牛肋骨蕃茄海鮮意粉
牛肋骨燒得剛好,味道不錯
海鮮意粉都足料,味道也是不錯的。
甜品是OREO 雪糕,還可以
飲品是熱柑桔果茶,味道略嫌淡一點。

朱古力和雪糕,幾精緻。

2015-04-06
生日
2015-04-05 584 瀏覽
再來ENCORE!上個月食過K SQUARE後,老公一直想試他們家的豬手,最後上星期和他入大埔食啦~看OPENRICE食評,大埔這間沒有及得上旺角那間但我食過後覺得二者食物質素並沒有分別,旺角那邊比較多人去HAPPY HOUR至於大埔這家比較多一家大小來光顧裝修格調和旺角那邊分別不大,不過大埔這家座位比較多景觀也較開揚 我們點了一份二人套餐,$298可點一個前菜,加二個主菜,感覺抵食一點老公當然要點上心愛的1664生啤啦~點餐叫才是半價,很抵飲至於我就點了杯有酒精的蜜桃特飲,有點像奶昔,味道好香甜,女仔必定喜歡餐湯是蘑菇湯味道很香濃,充滿蘑菇味,而且湯是打磨出來的,很有質感前菜點了三文魚他他,味道偏淡,三文魚切成粒粒狀,上面有一小片牛油果醬,口感有點膩,我不太喜歡,下次還是點沙律比較新新咸蛋黃醬薯條,這是免費送的!超意外,原來K SQUARE預先訂桌的話,就會有小食贈送咸蛋黃醬即是咸蛋啦~沾著薯條食,感覺有點似在吃黃金蝦呢~味道充滿咸香味道,好食~主菜來了~我們再次點了 K Square 燒牛肋骨這個回本菜,牛肋骨份量很驚人.感覺比上次在旺角吃的更大件!牛肋燒得剛剛好,過熟就會變老啦~

再來ENCORE!

看OPENRICE食評,大埔這間沒有及得上旺角那間

至於大埔這家比較多一家大小來光顧
裝修格調和旺角那邊分別不大,不過大埔這家座位比較多
景觀也較開揚

我們點了一份二人套餐,
$298可點一個前菜,加二個主菜,感覺抵食一點
老公當然要點上心愛的1664生啤啦~

點餐叫才是半價,很抵飲
餐湯是蘑菇湯

味道很香濃,充滿蘑菇味,而且湯是打磨出來的,很有質感
咸蛋黃醬薯條,這是免費送的!

超意外,原來K SQUARE預先訂桌的話,就會有小食贈送

咸蛋黃醬即是咸蛋啦~沾著薯條食,感覺有點似在吃黃金蝦呢~

味道充滿咸香味道,好食~
主菜來了~

我們再次點了 K Square 燒牛肋骨這個回本菜,

牛肋骨份量很驚人.感覺比上次在旺角吃的更大件!

牛肋燒得剛剛好,過熟就會變老啦~

肥廋適中,伴碟還有醬汁,我反覺得不沾汁更好食

粗薯味道很好,少少咸,一點也不油膩
另一個主菜我們點了豬手,嘩不得了

雖然好大只,但我們二人真的食清光
我最愛那豬手的皮,燒得香脆,好像在食燒肉般

豬手外脆內軟,老公邊食邊歎1664

一下子就飲掉了2杯啤酒了
此時此刻已經好飽!但我仍然對那鐵板朱古力軟餅念念不忘

就係熱騰騰的鐵板上放上朱古力軟餅和冰凍的雪糕, 再淋上濃濃的朱古力漿, 是色香味俱全的一款甜品,整個餐廳都揚溢著朱古力香味
跟餐的雪糕泡芙

入面是COOKIE N CREAM雪糕,外面是香脆泡芙,外型也相當有美感

大大大滿足的一餐

• 德國鹹豬手
  • 燒牛肋骨
  • 鐵板朱古力軟餅
大埔真是一個不錯的地方,除了欠缺一間戲院。餐飲選擇挺多元化,那天友人生日又為了遷就我這孕婦就選了大埔的餐廳,很早之前已想試的「K square」,好明顯是一個「不會路過」的地方,要做walk-in客著實有難度....位置在於汀角路15號最多只會搭車路過,附近只有間凍肉市場、舊式傢私舖及麵包舖,再遠些少有間酒樓,又不止於值得大家專登過海或山長水遠入大埔食,但如果住大埔的就值得一試,又或者去開大埔想chill/飲野/搏walkin有客都可以。因為新開張的關係,現場環境、裝修都好乾淨新潮。菜式方面有2人餐或4人餐可選,或可以在menu內的主菜+$38轉餐,由於懶得揀我們一行兩人(未計肚中BB)就點了個二人餐啦!包括餐湯x2、前菜x1、主菜x2、甜品x2及餐飲x2,合共$298加一。餐湯是日精選是蘑菇湯,個人一向麻麻菇類飲料,又怕濕熱呢!所以只飲了幾啖。前菜可選一款:鴨胸caesar slad/三文魚他他千層/焗蟹餅牛肝菌/蜜糖雞翼拼之士薯條。oh!孕婦不能食沙律、蟹,我又不食salmon,最後只剩下蜜糖雞翼拼之士薯條XD主菜可選兩款:烤雞/Meat Lover Pizza/燒牛肋骨/三文魚扒
前菜可選一款:
主菜可選兩款:
烤雞/Meat Lover Pizza/燒牛肋骨/三文魚扒配芥末籽忌廉汁/鴨胸野菌意大利飯/Juicy Cheese Burger/Seafood Pasta with Tomato/三文魚carbonara
由於飯前我已私心食了一個TripleO's,肚子飽了好幾小時仍未消化,最後我們就點了蜜糖芥末Meat Lover Pizza及K Square 牛肋骨。(牛肋骨偏咸,用作送飯一流XD
在我們已經看到一枱食物:「點食呀....」的時候,待應再送上因「電話訂座」而送的肉醬薯條@0@!完全是驚喜而且不知道電話訂座有菜式送啊,可惜實在完全吃不下......(不得不說,粗薯條是好好味的!)
最後還有甜品,是類似oreo味道的雪糕,以我熱愛雪糕的程度此雪糕認真普通,上碟時已經有少少溶。不過欣賞店舖因我在電話訂座時告知友人生日而免費送上的朱古力蛋糕+雪糕並寫上happy Birthday字句,還有主動幫我們拍攝即影即有呢!(友人比較低調就不公開樣子了^-^)
餐飲我們只點了熱咖啡和水果茶,下次有機會一定要試試其凍朱古力+oreo呢!!
最後我們食剩太多,為免浪費食物就打包回家了!除了有精美紙袋更窩心送上兩個外賣膠盒,這點真的很讚!整體服務態度都好好,我們由六點坐到九點(閒日),雖然不止於全場滿座,但入座率都有6成,餐廳播放著新潮輕快的日韓歌曲,是一個作為大埔人會再去幫襯的地方。

2015-03-25
生日
2015-03-28 357 瀏覽
話說莉莉人在大埔區上班已有多年,不過對於在這區"搵食"方面,版圖還不是大廣闊。今天就和同事去到平日活動範圍遠丁點,位於大埔汀角路那邊的 K Square Restaurant & Bar。開放式Bar court,一邊是餐廳的水吧,另一邊是對外的露天酒吧~酷啊!餐牌上都有一些dinner set的選擇,不過和同事兩人當日食力都稍為欠佳,於是我們只好散點了。頭盤要了一個牛油梨醬鮮蝦田園沙律($78),溏心蛋賣相吸引,流心狀態讓人心動。沙律配料很新鮮,酸味的牛油梨醬汁很開胃,鮮蝦亦很爽口,不過份量很少,反蔬菜比例上較多,吃著吃著會有少許單調.......(但明明自己話要清淡一點的>•<) 是女孩子的keep fit之選吧!說時遲那時快,很有份量的主菜上場了~ K Square 燒牛肋骨($168)嘩嘩~~看來很像肉扒,份量有點驚人呢~!!天真的莉莉人以為牛肋骨是比較骨的=_= 現在我很興幸剛剛的沙津非常清淡了!!!燒烤的香氣令人垂涎,泛著粉紅的牛肉燒得剛剛好啊!面層烤得焦香,有黑椒香料的調味,牛肉味濃,不沾醬汁也好吃。肉質比較柔靭有彈性,需要細細咀嚼~~ em.....我好

牛油梨醬鮮蝦田園沙律
嘩嘩~~看來很像肉扒,份量有點驚人呢~!!
肉質比較柔靭有彈性,需要細細咀嚼~~ em.....我好像也嚼一段時間呢~=_="(沒有耐性的人)
醬汁好像是蘑菇味的燒烤汁~!!(我估) 沾牛肉吃非常惹味,是另一番感覺!
我很喜歡伴碟的甘荀及翠肉瓜,非常爽脆,能中和肉膩感。薯條亦很香脆,是正常的薯條~hahaa^^
叫了一杯薄荷仙子 Mint Fairy($48)的特飲消消滯 , 材料有薄荷、西柚汁、檸檬汁及梳打,感覺很清新~ 是我很喜歡的酸may may口味!有點像沒有酒精的Mojito呢^^
朋友點了柑桔果茶($48), 有大大粒連皮的吉在浮沉,朋友說不會太甜,喝下去頗順喉舒服的,不過和暖的溫度有點尷尬~
甜品是酥皮蘋果撻配雪糕($48)
另外,原來預先有訂枱的客人,每枱都會獲贈一客cheesecake ^
芝士蛋糕口感很creamy, 略甜丁點,亦算ok~
(個人比較喜歡硬身一點的New York Cheesecake 呢~)
酥皮蘋果撻的蘋果味不重,反而很像乾果鬆餅,不太甜又帶煙靭口感的鬆餅撻,配上惡魔Oreo雪糕,很不錯啊!
題外話/補充資料: 酒吧餐廳的氣氛情調都很不錯,適合朋友們小聚,飽餐後更可把酒談心一下啊!
2015-03-19
  • K Square 燒牛肋骨