預祝同事新居入伙,book左係佢舊居附近嘅一間餐廳,真係少入黎大埔,原來有咁好情調又有質素嘅抵食西餐廳。睇左餐牌,計下條數,個四人晚餐set好抵食,兩個頭盤,三個主菜,包餐湯,餐飲同甜品都係598,我地四個女仔實夠食有餘,唔使諗咁多,就拍板叫呢個!每張枱上都有個小小嘅蠟燭臺,好靚靚。友人遲到,叫住飲品飲住等,叫左粉紅懶人(前)同果汁千層(後)。粉紅懶人有奶,蜜糖,士多啤梨同橙汁打成,甜甜酸酸,又有少少似乳酪,好好飲。果汁千層有橙,菠蘿,西柚,紅莓,檸檬汁打成,味道有層次,像是混合果汁嘅味。黑松露忌廉湯淡淡嘅黑松露香,忌廉湯不太稀亦不過傑剛剛好,配上半條麵包條點著吃,唔錯。芝士乳酪薯條滆哂嘅芝士加上煙肉乾灑係熱辣辣嘅薯條上面,又點會唔好食?!不過一定要襯熱食,凍左芝士會硬,將啲薯條黏埋一齊。雞翼併盤 (柚子,水牛城,蜜糖)柚子同蜜糖都好甜,水牛則微辣,旁邊仲有沙律醬同芝士醬點,味道唔錯,一盤有九隻之多,夠哂大家分著吃。火焰鐵板烤雞嘩嘩!!好型呀,係你面前點火架,聞到好香嘅烤雞味。燒完,店員會問使唔使分,咁梗係好啦,切開一件件易食啲吖嘛。成隻雞,仲有薯角,翠玉瓜伴碟,仲有燒汁過沙律醬。雞少

每張枱上都有個小小嘅蠟燭臺,好靚靚。
黑松露忌廉湯
芝士乳酪薯條
雞翼併盤 (柚子,水牛城,蜜糖)
火焰鐵板烤雞
嘩嘩!!好型呀,係你面前點火架,聞到好香嘅烤雞味。
燒完,店員會問使唔使分,咁梗係好啦,切開一件件易食啲吖嘛。成隻雞,仲有薯角,翠玉瓜伴碟,仲有燒汁過沙律醬。雞少少鹹,肉嫩,皮燒得十分香脆,皮下一啲肥膏都無,食哂啲皮都唔會有罪惡感呀!
蕃茄海鮮意粉
有蝦,青口,魚柳等,配上蕃茄容打成嘅蕃茄醬,清新鮮甜,意粉軟硬剛好有口感,唔錯唔錯,唯凍左後有少少腥,又係要襯熱ko佢。
鮮鴨胸野菌意大利飯
個人十分喜歡意大利飯,每次必點之選。啖啖鴨肉同雜菌,加埋包滿忌廉汁嘅飯,口感丰富又唔會膩,好味。
特式雪糕泡芙
本來想叫炒雪糕,但店員話無啦,問我地要唔要雪糕泡芙,都好吖,都有雪糕啫。泡芙軟身,配上曲奇味雪糕,甜甜凍凍幾好味噃。
鐵板冰火朱古力軟餅
招牌甜品點都要試,店員送上後先落朱古力醬,個鐵板即時發出咋咋聲,朱古力香味即刻出哂黎,熱辣辣嘅朱古力蛋糕同醬,加上凍凍嘅雪糕,果然係冰火呀,口感十足!

飲飽食醉,吹下水,好滿足呀!!
2015-04-18