2018-06-01 235 瀏覽
成日經過呢間餐廳,今日終於入去試下,入面裝修幾靚。基本既牛油餐包,麵包尚算正常秘魯金橘汁醃藍鯨吞拿魚同三文魚🍣,非常開胃嘅前菜,甜甜酸酸還想食多小小椰菜花黑松露雜菌湯,喜歡黑松露,一定鍾意以個湯龍蝦溫泉蛋卡邦尼意粉,龍蝦大大隻,超滿足脆皮乳豬仔,真的真的非常脆,又熱嗱嗱,吾同其他地方一早整定Tiramisu ,最後食個甜品,佢中間系一杯咖啡同whiskey,比你用餅乾淋上一起身,我自己非常喜歡這種食法
成日經過呢間餐廳,今日終於入去試下,入面裝修幾靚。

基本既牛油餐包,麵包尚算正常

椰菜花黑松露雜菌湯,喜歡黑松露,一定鍾意以個湯

龍蝦溫泉蛋卡邦尼意粉,龍蝦大大隻,超滿足

脆皮乳豬仔,真的真的非常脆,又熱嗱嗱,吾同其他地方一早整定

2018-05-08
2018-05-29 2286 瀏覽
今晚買左飛同男友睇9點半, 睇戲前就梗系要醫肚啦。荃灣大霸街多野食就系人都知, 我地一路搵一路行, 差不多行到近車房地帶, 見到有一大個招牌好吸引, 原來系食西餐的, 岩晒我口味!入到去坐低, 地方算闊落, 有少少酒吧FEEL。黑板上寫左每日唔同既特別推介南瓜湯, 味道非常濃郁, 點麵包食一流吞拿魚他他, 新鮮既紅菜頭切左粒粒, 再撈上蛋黃醬, 一個字, 正!!我既主菜就點左蟹肉咸蛋黃南瓜汁意大利飯, 最近我系咸蛋黃迷, 什麼咸蛋炸雞,咸蛋魚皮都食一餐。呢個意大利飯一粒粒好飽滿, 咸蛋黃跟南瓜汁又出奇地夾,好好味。男友點左佢既至愛, 天多利烤羊架, 一上檯已經聞到好香好香, 配上綠色概醬汁,原來系MINT YOGURT。我唔鍾意食羊, 都被呢陣香味吸引忍唔住食左一件, 真系十分之好味, 呢個堅系真心推介。最後點左個伯爵茶意式奶凍做甜品, 每款甜品都會跟一個氫氣球, 汽球系用檸檬味糖黎做的。職員會叫你先食左個汽球同埋吸啖氫氣, 跟住講野會變左MINION聲, 好攪笑。每一檯都試玩呢個氫氣球, 成間餐廳都充滿歡樂笑聲。
來系食西餐的, 岩晒我口味!

入到去坐低, 地方算闊落, 有少少酒吧FEEL。
黑板上寫左每日唔同既特別推介

南瓜湯, 味道非常濃郁, 點麵包食一流

吞拿魚他他

好好味。
蟹肉咸蛋黃南瓜汁意大利飯

系十分之好味, 呢個堅系真心推介。

聲, 好攪笑。
伯爵茶意式奶凍

每一檯都試玩呢個氫氣球, 成間餐廳都充滿歡樂笑聲。
2018-04-26
吞拿魚他他
蟹肉咸蛋黃南瓜汁意大利飯
伯爵茶意式奶凍
這幾天一田百貨大減價,我都瘋狂的掃貨,掃完貨總要找點吃的,所以我與媽媽去了荃灣廣場附近的後街發掘一下有甚麼東西好吃的。在街尾的hygee是全街最旺場的,既然這麼多人捧場,應該很不錯的,我和媽媽決定試試hygee。我們先來一個清新的溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁,溫泉蛋水漾的流動感,已深深吸引著我們,當我們把蛋黃汁拌入雜菌之中,鮮美感十足,又帶點黑松露的香氣,令人振奮的前菜。我們完全感受到這龍蝦湯的龍蝦精華都盡在這碗湯裡面,濃香的龍蝦滋味流進喉嚨之中,所以越喝越順口,越想喝更多,同時搭配麵包沾上龍蝦湯吃亦別具風味。香煎波士頓龍蝦,牛腹肉(8oz),烤新薯,烤雜菜,油油亮亮閃閃動人,一看就知這牛腹肉非常可口,表層不是油,而是肉汁。至於烤新薯,烤雜菜配上香煎波士頓龍蝦和牛腹肉可謂一絕,爽口鮮甜,我和媽媽頗欣賞。桃紅色的牛腹肉,很標準的五分熟度,也是我愛的五分熟,非常的好切,我們切得很自在很優雅。牛腹肉軟嫩鮮甜又多汁,一邊咬肉汁一邊在嘴裡爆發,滿足過癮。波士頓龍蝦很有肉,蝦膏更不用多說,我們吃得一乾二淨,它太鮮甜了。西班牙辣肉腸,青口,香蒜辣椒油意大利粉吃起來才過癮,果然不負重望,彈牙又飽滿的青口

西班牙辣肉腸,青口,香蒜辣椒油意大利粉吃起來才過癮,果然不負重望,彈牙又飽滿的青口超好吃,尤其用香蒜辣椒油炒過的意大利粉惹味極致,美味程度不得了,媽媽吃得多痛快。

吃完所有主菜,當然要喝杯飲品,我很普通的點了凍檸檬水,媽媽則選喝熱薑蜜柚子茶。熱薑蜜柚子茶聞起來自然清淡,入口後,濃郁薑味加上紮實的柚子肉立刻在味蕾上飛舞,多心曠神怡的熱飲。
2018-05-28 131 瀏覽
餐廳裝修幾靚,距離店面一條街都可以spot到佢出黎,今次無叫氣球甜品,但食物一樣值得推薦未食野之前有2塊餐包,有蜜糖夾心,鬆軟個底又有少少脆是日例湯係忌廉蘑菇湯,湯好creamy好香濃,易入口,仲有一塊塊菇肉,好飲程度係飲完都唔會滯三文魚呑拿魚他他沙律好有驚喜,魚生粒仲多過蔬菜,他他配左蒜蓉汁,係生蒜磨成,刺激得黎又唔會過辣,同魚生係絕配,愛蒜之人必食之選波士頓龍蝦配牛排賣相已經好吸睛,龍蝦唔是太大隻但鮮味十足,連膏都有。 牛排大概煮到5成熟,生熟程度剛剛好,切上去可能覺得有少少韌度,但食落口咬咬下,肉同筋都會溶化,唔會有渣可以吐返出黎,感覺好奇妙。不得不提薯蓉真心正,係真薯壓成,唔係薯粉,所以特別有質感同香整個蒜頭煮唸左就咁食真係好正,每粒蒜子都浸滿汁黑松露意大利飯好香松露味,汁濃而不膩,好多菇肉,啖啖都有松露味,抵食又飽肚野飲可加錢配,抺茶鮮奶竟然有拉花,濃濃抹茶味加上滑的奶好暖胃,飲完個肚好舒服蜜桃乳酪沙冰大大杯,粒粒桃肉可以舀黎食,乳酸味十足,清甜可口

未食野之前有2塊餐包,有蜜糖夾心,鬆軟個底又有少少脆

整個蒜頭煮唸左就咁食真係好正,每粒蒜子都浸滿汁

2018-05-27 1604 瀏覽
星期天陪媽媽到荃新天地shopping,之後走到大霸街那邊,見到一間cafe,幸好時間尚早人不多,因為後來7點多已坐滿客人!食物選擇不少,小食、沙律、主食、漢堡、甜品,黑板上還有Today Special!媽媽想試試這裡的波士頓龍蝦,價錢也挺親民的!就試試看!侍應遞上麵包,烘過幾鬆脆!三文魚吞拿魚沙律沙律醬加了洋蔥汁,帶點微微的辛口,角切的三文魚和吞拿魚挺新鮮,整個配搭都幾match!溫泉蛋 炒雜菌 松露忌廉汁蛋汁混和松露忌廉汁的炒雜菌非常香!波士頓龍蝦 63°C溫泉蛋 卡邦尼意粉首先要一讚卡邦尼汁調校得很好,濃稠適中,溫泉蛋的蛋汁混和再醬汁之中,十分美味!意粉的軟硬度剛剛,帶一點點咬口!龍蝦肉很彈牙!香煎波士頓龍蝦 牛腹肉 8安士 烤新薯 烤雜菜這個主菜也很不錯!牛腹肉煎得好香,肉質嫩稔,肉味香濃!這個波士頓龍蝦還有蝦膏的,特別惹味!烤新薯的薯溶還有薯仔粒粒,薯味特出!伯爵茶奶凍這個甜品賣相也很美,有很多玫瑰花花瓣,伯爵茶茶味香濃,奶凍十分幼滑,甜度剛剛好!這間小店的食物質素真的不錯!

媽媽想試試這裡的波士頓龍蝦,價錢也挺親民的!就試試看!

侍應遞上麵包,烘過幾鬆脆!

三文魚吞拿魚沙律

溫泉蛋 炒雜菌 松露忌廉汁
蛋汁混和松露忌廉汁的炒雜菌非常香!

波士頓龍蝦 63°C溫泉蛋 卡邦尼意粉
意粉的軟硬度剛剛,帶一點點咬口!
龍蝦肉很彈牙!

香煎波士頓龍蝦 牛腹肉 8安士 烤新薯 烤雜菜
這個主菜也很不錯!牛腹肉煎得好香,肉質嫩稔,肉味香濃!
這個波士頓龍蝦還有蝦膏的,特別惹味!
烤新薯的薯溶還有薯仔粒粒,薯味特出!

伯爵茶奶凍
這間小店的食物質素真的不錯!
2018-05-20
前排見雜誌介紹荃灣有間玩意餐廳,吸氫汽球,就會馬上變聲,貪玩既我即刻約埋朋友黎試。Hygge餐廳不算很大,但簡潔摩登,坐得舒適。鮮蝦雞尾酒沙律 瑪麗玫瑰雞尾酒味吾算太濃,爽彈鮮甜既凍蝦再配合新鮮既沙律菜同帶點酸甜既玫瑰醬,食落爽口開胃。南瓜湯南瓜湯入口creamy又美味,唔會稀稀的,加上可以食到一絲絲嘅南瓜肉,真材實料。🤤辣肉腸,青口,香蒜辣椒油意粉意粉煮得剛好,軟硬適中,好有口感。煙煙韌韌既意粉啖啖微辣帶蒜香。越食越過癮,香辣開胃又美味。天多利烤羊架係西餐廳入面竟然食到印度著名既Tandoori 。醃料方面運用了大量的香料及希臘乳酪製成,整個菜式好有印度風味。新鮮烤起果然豐腴鮮香,羊架肉質嫩滑,香氣十足,喜歡天多利味道既黎到唔可以錯過👍🏻好特別。最令人期待既甜品百花蜜伯爵茶奶凍好香伯爵茶味,口感好幼滑,配上花蜜同淡淡既玫瑰花香,令味道層次超豐富。最後點小得氫氣球🎈,令整餐同朋友hehehaha渡過。

Hygge餐廳不算很大,但簡潔摩登,坐得舒適。

鮮蝦雞尾酒沙律 瑪麗玫瑰

南瓜湯

辣肉腸,青口,香蒜辣椒油意粉

最令人期待既甜品
百花蜜伯爵茶奶凍
最後點小得氫氣球🎈,令整餐同朋友hehehaha渡過。

2018-05-23 119 瀏覽
朋友話哩間餐廳嘅甜品好特別,有個氫氣球甜品,點知原來其他菜色都有驚喜!是日餐廳湯係南瓜湯,平時唔係好鐘意南瓜味,但都覺得好好飲,好香甜!叫左松露雜菌意大利飯,一上枱就聞到陣陣松露味,好香!飯軟硬到度適中,而且奶油味唔重,所以唔會食到好膩。另外都叫左油浸鴨脾,上面有一舊仔香煎鵝肝,雖然鵝肝味唔算好重,但煎得好香,鴨脾煮得好嫩滑同埋好入味,中意食鴨脾嘅人可以一試!終於到左今日黎嘅重點,就係氫氣球甜品,只要叫甜品就會送氫氣球,係用糖做,玩得又食得,創意滿分!我地叫左伯爵茶奶凍,奶凍好香滑同埋茶味濃,香甜感覺最岩做飯後甜品!

2018-05-23 88 瀏覽
行過荃灣見到哩個餐廳好靚,有外國feel就入去試下。頭盤叫左吞拿魚三文魚他他,份量都幾多,吞拿魚粒都好新鮮!是日餐湯係南瓜湯,比想像中好飲,南瓜味濃郁,食得出係俾足份量去煮,之前飲過好多南瓜湯都好淡,哩個完全抵讚!主菜叫左西班牙脆皮乳豬,哩個好好食!係用左24個月嘅西班牙乳豬仔去整,皮烤得好脆,中間有層薄脂肪,但完全唔覺得肥膩,每一舊嘅肉實質唔係好多,但好香口,而且整體份量都唔少,送啤酒一流!而且伴碟有酸甜椰菜,中和番鹹味,感覺上冇咁熱氣。甜品叫左伯爵茶奶凍,哩間餐廳最大特色係叫甜品會送氫氣球,個球係用糖做,吸完氫氣仲可以食,好有新意!可惜掛住玩,影唔切相。伯爵茶奶凍茶味都濃,好香甜,而且奶凍入口即融,好好味!
行過荃灣見到哩個餐廳好靚,有外國feel就入去試下。

頭盤叫左吞拿魚三文魚他他,份量都幾多,吞拿魚粒都好新鮮!

主菜叫左西班牙脆皮乳豬,哩個好好食!
而且伴碟有酸甜椰菜,中和番鹹味,感覺上冇咁熱氣。

伯爵茶奶凍茶味都濃,好香甜,而且奶凍入口即融,好好味!
2018-05-22 1207 瀏覽
聽女朋友講荃灣有間餐廳質素唔錯,食完佢地既甜品氦汽球會講minion話,覺得幾得意所以我地就去試下。餐廳裝飾高尚簡約,有情調,有bar枱同牆上寫左當晚既晚餐。佢地既menu除左寫係牆上,亦都好細心地放左係ipad,既環保又update。我地睇完之後就叫左舌拿魚,三文魚他他 (HKD 48),蕃茄意大利雜菜湯 (HKD 38),南瓜蟹肉咸蛋黃意大利飯 (HKD 138),波士頓龍蝦 牛腹肉8安士 (HKD 195)。飲品就叫左芒果檸檬梳打 (HKD 28)同埋蜜桃乳酪沙冰 (HKD 28)。至於甜品就要左百花蜜伯爵茶奶凍 (HKD 48)同埋氦氣氣球。係等食物既時候,我地就食住麵包 (免費),上有牛油附送。放住牛油石板上面係凍既,可以保住牛油既溫凍,非常貼心。個蕃茄意大利菜湯,非常足料,蕃茄味夠濃,但唔會太酸,正。至於個他他賣相唔錯,有沙律菜和蕃茄伴碟,當然少不了個主角吞拿魚同三文魚。兩種魚肉非常鮮甜,而且啖啖肉。個醬汁略帶酸味,但係口中停留一陣之後會有種辣既感覺,非常刺激味蕾既前菜。個主食龍蝦啖啖肉,非常好味,仲有魚籽佐送,口感唔錯。 值得要highlight既係個牛腹肉,味道唔錯,肉

個蕃茄意大利菜湯,非常足料,蕃茄味夠濃,但唔會太酸,正

蕃茄意大利雜菜湯

舌拿魚,三文魚他他

個主食龍蝦啖啖肉,非常好味,仲有魚籽佐送,口感唔錯。 值得要highlight既係個牛腹肉,味道唔錯,肉質厚但食落去非常鮮嫩
,烹調技巧唔錯
。薯蓉同其他配菜都唔錯。

波士頓龍蝦 牛腹肉8安士

個意大利飯金黃色,未食都留哂口水,水份夠,而且有幾重既咸蛋香味
。蟹肉都好多同鮮嫩。

南瓜蟹肉咸蛋黃意大利飯

個芒果檸檬梳打幾好味,唔算甜。至於個沙冰,好重蜜桃味。兩者都係非常好既夏日消暑特飲

芒果檸檬梳打

蜜桃乳酪沙冰

至於個奶凍好靚,非常滑,好香伯爵茶味。

百花蜜伯爵茶奶凍

最值得想講既係氦氣球,店員用氦氣打入有糖做既膜度,吹大變成汽球。要先吸哂啲氦氣但唔可以吞落去,跟住繼續講野,就會聽到自己把聲變左minion咁,非常有趣得意

氦汽球

南瓜蟹肉咸蛋黃意大利飯
芒果檸檬梳打
蜜桃乳酪沙冰
2018-05-22 105 瀏覽
這天因為工作需要,剛巧經過荃灣。走着走着,看見這家餐廳,便和同事進去試一試了,結果也頗為滿意。地理位置:這裏其實是頗偏僻的,距離港鐵站有十多分鐘路程,假如不是剛巧路過,相信自己不會來這裏。不過附近有大劇院,又有商場,假如是打算「行街睇戲食飯」,又住在附近的朋友,這裏是不錯的選擇。環境:這裏的環境是頗特別的,而這也是一開始吸引我們進去的原因。雖然附近全是茶餐廳、中式茶館,這家餐廳卻很特別地充滿了外國風情。餐廳的窗佈滿了塗鴉,牆身是一塊寫着當日菜式的黑板,再加上一個小小的吧台,與其他餐廳形成對比,很有趣。服務:這裏的服務尚算不錯,侍應很留意客人的需要,往往我和同事喝了口水,剛打算加水,侍應便立刻走過來,為我們斟酌水杯。小弟共點了三樣食物:溫泉蛋炒雜菌配松露忌廉汁、西班牙辣肉腸青口香蒜辣椒油意大利粉和柚子蘋果沙冰。溫泉蛋炒雜菌配松露忌廉汁賣相:****香味:****味道:****口感:***配搭:****份量:***整體評分:4/5 評價:黑松露味十分香,剛放上桌已聞到濃郁的香味。雜菌偏腍身多水,咬下去的瞬間會有水爆開來,味道清新。黑松露汁除了為雜菌添上其獨有的味道,也遮蓋了雜菌微微的草青味

溫泉蛋炒雜菌配松露忌廉汁

賣相:****

香味:****

味道:****

整體評分:4/5

評價:黑松露味十分香,剛放上桌已聞到濃郁的香味。雜菌偏腍身多水,咬下去的瞬間會有水爆開來,味道清新。黑松露汁除了為雜菌添上其獨有的味道,也遮蓋了雜菌微微的草青味,令整道菜更易入口,味道亦更香濃。而溫泉蛋的配搭亦不錯,蛋黃的蛋香和黑松露汁都屬濃味食物,但配在一起卻不會有任何一樣味道被蓋過,反而互相突出了對方。

西班牙辣肉腸青口香蒜辣椒油意大利粉

賣相:**

香味:****

味道:****

整體評分:4/5

評價:賣相不算很好,但香氣十足,即使放在桌子中間也能聞到陣陣肉香和辣椒的香味。意粉煮得剛剛好,既不會有硬身,難入口的感覺,又不會太腍身,保持着一定的口感。意粉夾雜了一粒粒辣肉腸和蒜粒,為意粉增添了微微的肉味和另一種口感。醬汁味道很好,辣度和鹹度都配合得很好很適中,而且不知是否小弟錯覺,醬汁似乎有微微的海鮮味,令整個意粉味道提升了不少。而青口份量也很足,亦很新鮮,是各方面都很不錯的意粉。

柚子蘋果沙冰

賣相:****

香味:***

味道:***

整體評分:3/5

評價:沙冰的賣相很好,薄荷葉起了畫龍點睛的效果。而且飲管是能彎曲的粗飲管,喝起來很方便。剛送到時,自己打算先嚐一口再拌勻,卻發現這樣喝起來味道很奇怪,很淡味。當時還認為「中伏了」,誰知其後拌勻喝,卻發現味道很不錯。柚子和蘋果的味道意外地配襯,蘋果的清香剛好彌補了柚子微微的苦澀味,令整杯飲品更易入口。

至於同事則點了一個南瓜湯和一個香煎波士頓龍蝦配牛腹肉,小弟各自嚐了一口,亦頗具質素:南瓜湯味道很濃,而且能嚐到一條條半融的南瓜絲,而湯上的忌廉更是為略甜的南瓜湯添上一份鹹味以及柔滑的口感;波士頓龍蝦十分爽口彈牙,而最特別的是它的肉汁較一般多,咬下去時龍蝦的鮮味爆出來,十分美味。再加上肉嫰味濃的牛腹肉,相信這間偶然遇上的西式餐廳確是「有料」的。

2018-05-21 607 瀏覽
朋友也算是荃灣地頭蟲,今晚由佢帶路食個特色甜品。心諗有無正餐食,就20:00勁餓。椰菜花忌簾湯幾creamy同埋埋滿滿既椰菜花溶喔,依個有別一般忌廉湯,感覺清新啲。好靚既大圓碟。蟹肉椰青啫喱配椰菜花椰菜花好冷涼,麻麻地。但蟹肉好多呀,好抵!蟹肉好鮮,每啖沙律菜都有蟹肉,嘻嘻!椰青啫喱好淡口,水水的。蒜香辣椒紅蝦意粉,4分就係比你啦!好驚喜!有冬蔭公味,好正微辣!意粉非常爽硬,推薦呀!有彈牙咁,有d蒜片香草提先。紅蝦一隻麻麻,一隻比較彈牙,同厚肉嫁呢!Pan-fried美國prime ribeye扒,足足12安士,半成熟。店員推薦一口蒜一口牛肉。牛肉都幾軟身,有紅肉、粉紅肉同小肥肉。都非常不錯,加多蒜入肉食好好味,豐富過淨牛肉食呀。配菜係薯泥,炸左既小蔬菜。薯泥有d薯仔塊,幾好好大份量呀,唔算creamy但都香滑。蒜頭好大粒好多,哈哈一隻!最後係主角甜品。氫氣球都食得咩,魚膠整成。先吸人氣球內的氦氣、再食埋個波變左minions聲,焦糖味咁,好甜好甜。之後食個伯爵茶意式奶凍。幾強伯爵茶同奶味,擺設好多小玫瑰乾花。環境好輕鬆,有好多小酒板。

椰菜花忌簾湯

蟹肉椰青啫喱配椰菜花

蒜香辣椒紅蝦意粉,4分就係比你啦!

幾強伯爵茶同奶味,擺設好多小玫瑰乾花。

環境好輕鬆,有好多小酒板。
  • 蒜香辣椒紅蝦意粉
Hygge:: 一間為左佢既*氦汽球*而到訪既cafe仔🎈☕️位於荃灣大壩街.. 一個我鮮有踏足既地方~外圍望過去好有feel ~~ 應該會係幾悠閒既感覺入面都係以舒服既裝修為主, 光線溫和 加上少少壁畫有舒服又有少少玩味既感覺!石壁水吧+水泥牆+黑板介紹甜品/Daily special唔知點解...令人不其然咁好期待!! Dinner menu有分starters/snacks同main course選擇幾多下^^~餐前麵包~ 無乜特別吞拿魚,三文魚他他,黑醋魚子,黑紅糯米套餐+$48連飲品 (單點$88)以開胃菜黎講 呢個真係好飽肚...什至有d太飽肚既感覺...事關佢個底係大大份紅糯米黑糯米黎.. 我同朋友食左3分1已經覺得唔可以再食.. 如果唔係一定食唔落主菜而且醬汁有點太濃加上唔係我鐘意既口味><...不過面頭既吞拿魚+三文魚他他味道都唔錯加上幾腍身既而且餐廳將碟都雪凍左...都睇得出幾細心溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁🍳🍳🍄套餐+$48連飲品 (單點$68)呢個相對起黎實在係好味太多喇!!!大推介⭐️⭐️黑松露加忌廉汁 都唔會太膩 內裡仲有粒粒炒蒜頭粒更加香呢零飽滯感
位於荃灣大壩街.. 一個我鮮有踏足既地方~
外圍望過去好有feel ~~ 應該會係幾悠閒既感覺
入面都係以舒服既裝修為主, 光線溫和 加上少少壁畫
有舒服又有少少玩味既感覺!
石壁水吧+水泥牆+黑板介紹甜品/Daily special
唔知點解...令人不其然咁好期待!!
選擇幾多下^^~
餐前麵包
餐前麵包~ 無乜特別
吞拿魚,三文魚他他,黑醋魚子,黑紅糯米 (單點$88)
吞拿魚,三文魚他他,黑醋魚子,黑紅糯米 (單點$88)
吞拿魚,三文魚他他,黑醋魚子,黑紅糯米
套餐+$48連飲品 (單點$88)
事關佢個底係大大份紅糯米糯米黎.. 我同朋友食左3分1已經覺得唔可以再食.. 如果唔係一定食唔落主菜

而且醬汁有點太濃加上唔係我鐘意既口味><...
不過面頭既吞拿魚+三文魚他他味道都唔錯加上幾腍身
而且餐廳將碟都雪凍左...都睇得出幾細心
溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁 (單點$68)
溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁🍳🍳🍄
套餐+$48連飲品 (單點$68)
呢個相對起黎實在係好味太多喇!!!大推介⭐️⭐️
黑松露加忌廉汁 都唔會太膩 內裡仲有粒粒炒蒜頭粒更加香呢
零飽滯感 但充滿濃郁香氣的一碟...
加埋溫泉蛋流心蛋漿 更加滑口~~
暖暖的🥚好好食
柚子蘋果沙冰&士多啤梨乳酪沙冰
柚子蘋果沙冰&士多啤梨乳酪沙冰!
套餐餐飲轉特飲+$28/each (原價$56/each)
柚子蘋果味🍎有d似柚子蜜沙冰版~ 幾得意
但係柚子味太出完全蓋過晒蘋果味~~
而士多啤梨味香甜好飲🍓🍓但個人覺得可以再減少少甜度(:
兩杯都值得一試!
香煎紐西蘭羊架(4支骨),洋蔥炒薯仔 $198
有羊架4小件... 食落似係7成熟
食得出由多種香料醃製,每啖都非常惹味~~
都幾似中東口味, 加入左大量濃味醬汁同酸忌廉

醬汁好甜~ 將薯蓉,蘿蔔同粟米都醃得好甜好入味!!!
(特別在蘿蔔仔一整條非常的完整🥕🥕有連根拔起的感覺XDDD)
呢個羊架 個人覺得很不錯呢!
但係如果食唔慣濃味食物既朋友仔就未必岩喇~
松露雜菌意大利飯
松露雜菌意大利飯$128
老實講... 呢個唔係差...Risotto夠creamy, 有松露香
但係.... 實在係同我地叫個碟溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁既口味太相似喇,,,,,
但松露味又唔夠個碟菇濃... 所以 有比較之下..唔會prefer叫呢款
Tiramisu (單點$72)
最後當然唔會忘記我地黎既目的:: 氦汽球!!
凡親係度叫任何甜品就會送氦汽球1個架喇~~🎈🎈
我揀左 Tiramisu 套餐+$60 (單點$72)
係屬於自製甜品的一種呢~~ : ) 自行將咖啡同手指餅加落去忌廉mix入面❤️
雪得夠凍 味道亦都調得剛剛好! 有驚喜的甜品: )
由於氦汽球太輕而且要達到指定溫度先整到出黎... 好難送到去唔同客人面前
所以我地都係行出去餐廳指定位置接汽球!🎈
(feel到都真係好難整下.. 希望大家想玩既都比D耐性等lar^^)

氦氣球係焦糖味🍯但呢個只係gimmick其中一部分
個氣球除左食得..仲吸得😤
大大力將入面既氦氣吸入肚..就會變成Minions聲!💛💙
原理其實係因為氦氣比空氣輕💭傳播聲音速度都快d..所以人體吸入後會改變發聲速度, 令到講野既聲音頻率都變高,,就好似卡通聲咁!
我拍左條片..如果大家有興趣都可以去睇下😅😅
‼️不過凡事要適可而止..如果吸入過量氦氣的話係有機會出現缺氧情況,嚴重會致命!
其實店家用心提供好既用餐體驗比客人, 客人係感受到的 : )
不過可能員工比較新, feel到佢地有少少手忙腳亂..
同埋都多客人order甜品, 而整氦汽球最少需要2位員工同時製作, 所以大家預返少少等侯時間係正常

但係食物種類的確好多, 而且配餐都有好多唔同配搭 可以試到好多野
價錢又幾抵👍🏻👍🏻
希望小店可以繼續加油,, 期待下次再黎會食到更好既食物配搭! : )
2018-04-29
柚子蘋果沙冰&士多啤梨乳酪沙冰
  • 溫泉蛋
  • 炒雜菌
  • 松露忌廉汁 (單點$68)
  • 香煎紐西蘭羊架(4支骨)
  • 洋蔥炒薯仔
  • 氦汽球
2018-05-18 104 瀏覽
荃灣一向多好野食,而呢間新開嘅hygge就係其中一個唔錯嘅選擇。近日同朋友慶祝生日就去左呢度,叫左嘅食物都相當之好食。飲唔方面,我就叫左杯柚子蘋果沙冰,飲落非常清涼,岩晒炎炎夏日飲。唔試都唔知原來柚子同蘋果係咁夾,酸酸甜甜咁,味道並唔係好假嘅味精味,相當唔錯。而朋友就叫左呢杯hazelnut chocolate milk,我都試左一啖,飲落有香濃嘅hazelnut味,亦係一個不俗嘅選擇。他他向來係我最愛嘅前菜之一,唔同地方食到嘅他他味道同質素都相當唔同,而係hygge食到嘅他他算係我食過比較好食嘅之一。他他係用三文魚同舌拿魚混合而制,再溝埋特制嘅醬汁,食落非常開胃。而下面黑黑地嘅係黑糯米,食落口感較硬,同上面嘅他他一齊食,口感非常之新鮮。除左他他我地仲叫左個Caesar salad,沙律醬分量落得岩岩好,令沙律唔會太咸,再配合埋脆卟卟嘅面包同新鮮嘅生菜,係唔錯嘅開胃之選。主菜我地叫分別叫左個安格斯牛肉漢堡同波士頓龍蝦卡邦尼意粉。個漢堡非常好食,外層嘅面包外脆內軟,而漢堡扒亦非常厚身,咬落相當juicy。薯條係幼身果種,食落每條都非常香脆,真係食到停唔到口。卡邦尼意粉上面加左溫泉蛋,食落

主菜我地叫分別叫左個安格斯牛肉漢堡同波士頓龍蝦卡邦尼意粉。

卡邦尼意粉上面加左溫泉蛋,食落非常香口,有濃郁嘅蛋香同忌廉香。而龍蝦上面就有非常香嘅牛油味,食落非常鮮美。

最後嘅伯爵茶布甸為呢一餐畫上左完美嘅句號,布甸食落有非常香嘅伯爵茶味,食落口感非常畫,真係想食多幾個

可以食得嘅氣球🎈咁誇張🤣🤣🤣無誇張呀!凡點一款甜品,即送你一個波!🎈🎈🎈🎈特別之處:1️⃣食得!由粟粉、魚膠等製成,味道就是甜的糖膠😂2️⃣玩得!入面係氫氣,食嘅時候吸入氫氣即可變聲🤣3️⃣影女神相最得!相信這是重點,呃like一流😂😂😂———西餐小店環境不錯頗有feel 的,適合情侶/三五知己👍🏻食物選擇多元化亦創新,不少更係大玩多國菜crossover的特色菜👍🏻———1️⃣餐湯南瓜湯🎃(跟餐優惠+$38)真材實料,南瓜味濃又富奶香,也不會太稀,好飲呀!🤤2️⃣前菜溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁 $68 (跟餐優惠+$48)外貌真係好吸引,溫泉蛋做得剛好,輕輕一𠝹就流出蛋汁😍雜菇份量絕不少,菇菌新鮮厚肉又富水份👍🏻不過點解味道帶酸嘅😰酸至蓋過黑松露味😨詢問後得知原來加了檸檬汁,雖然不是變壞的酸味😂,不過酸味的確奇怪亦不討好🙈3️⃣主菜🦐波士頓龍蝦🥩8安士牛腹肉 $195牛腹肉分兩塊,一塊是較薄,煎香後牛味濃帶點焦香😋另一塊是較厚油脂較多,切開後看到明顯的粉紅色,肉較嫩稔,兩者都不錯呀!👍🏻半隻龍蝦份量不少,肉厚又爽彈,味道鮮,不會霉也沒有雪藏怪味,好食呀🤤.🍖天多利烤羊架🧀芝士青豆薯仔 薄荷乳酪 $198/2
可以食得嘅氣球🎈
咁誇張🤣🤣🤣無誇張呀!
凡點一款甜品,即送你一個波!🎈🎈🎈

🎈特別之處:
1️⃣食得!由粟粉、魚膠等製成,味道就是甜的糖膠😂
2️⃣玩得!入面係氫氣,食嘅時候吸入氫氣即可變聲🤣
3️⃣影女神相最得!相信這是重點,呃like一流😂😂😂
———
———
1️⃣餐湯

南瓜湯🎃(跟餐優惠+$38)
真材實料,南瓜味濃又富奶香,也不會太稀,好飲呀!🤤
2️⃣前菜

溫泉蛋,炒雜菌,松露忌廉汁 $68 (跟餐優惠+$48)
外貌真係好吸引,溫泉蛋做得剛好,輕輕一𠝹就流出蛋汁😍
3️⃣主菜

🦐波士頓龍蝦🥩8安士牛腹肉 $195

🍖天多利烤羊架🧀芝士青豆薯仔 薄荷乳酪 $198/2件 $228/4件

估唔到西餐都有印度菜😱羊架厚肉四大件,用上不同印度香料調味再烘烤,與印度餐廳的出品無異😍味道豐富好食呀,配上薄荷乳酪清新解膩👍🏻不過略厭烤得過熟,肉質偏韌呢!

底下有大堆咖哩薯蓉🥔,混上不少青豆再放上一塊片裝芝士,薯蓉味道富咖哩香,味道濃郁微辛,不錯!
4️⃣甜品

伯爵茶意式奶凍🍮 $60
外表平平無其的伯爵茶奶凍竟然是最有驚喜,讓人眼前一亮!😍質感軟滑非常動L🤣,伯爵茶味非常濃郁富奶香味,不會過甜,好正呀🤤👍🏻
✨附送的氣球就......記得把握時間拍照😂因爲生命期有限,不慎處理的話,佢將會黏住你手極度狼狽🤣🤣
5️⃣飲品

柚子蘋果沙冰🍹 $56(跟餐優惠+$28)
味道來得自然亦清新,甜度剛好,好飲👍🏻
芒果檸檬梳打🍹 $56(跟餐優惠+$28)
甜味偏重,味道不過不失吧!
2018-05-17 39 瀏覽
今晚同住荃灣既朋有一齊食野,佢話呢間未食過,所以就簡左呢間。🍞餐包麵包烤得脆脆,可自行加上適量牛油配搭。🍴秘魯醃海鮮 $98 用柑橘汁來醃製藍鰭吞拿魚、三文魚,果香味令生食既海鮮變得無甘重口味,再加上新鮮沙律菜多幾分小清新。🍴意大利辣肉腸,青口,香蒜辣椒油意粉 $138加入了橄欖油、蒜片、辣椒、青口、辣肉腸,煮得夠鹹味、夠蒜香,青口新鮮,意粉口感適中。🍴24個月西班牙式脆皮乳豬 $248乳豬無多餘既脂防、肥油,上層既豬皮被烤得香香脆脆,皮香脆肉多汁,連埋酸甜椰菜一齊食,清爽不膩口。🍴TIRAMISU佢係一個解體左既TIRAMISU ,可以根據番自己口味去MIX返餅底、CREAM 、咖啡。朋友話呢餐都幾滿意,希望下次黎有得玩埋氣球。

🍞餐包
麵包烤得脆脆,可自行加上適量牛油配搭。

🍴秘魯醃海鮮 $98

🍴意大利辣肉腸,青口,香蒜辣椒油意粉 $138

🍴24個月西班牙式脆皮乳豬 $248

🍴TIRAMISU

朋友話呢餐都幾滿意,希望下次黎有得玩埋氣球。
2018-05-10