2013-08-23 196 瀏覽
今日同2 friends去食lunch, 13:10分去到,9秒9落order喇,點知等到13:30分先上齊D野。待應無笑容,反應慢,動作更慢,一開始以為個小姐第一日返工架姐,但另一個呀姐都係咁慢,斯斯然cat walk咁,無返2-3個鐘free time都唔建議大家去食。各人落左個lunch set,個煙3文魚長通粉勁多cream,唔好食,得20分鐘食飯時間剩下,已經差不多直接吞咁上下架喇,食到一半,D cream已經好似出水咁,越來越稀。朋友叫左個跟餐熱latte,上面有疑似拉花,但更似拉花失敗,塗改返咁,一jar不規則的線,問朋友taste如何,她說: "咪latte 囉,可以點姐?!" 另一個朋友叫左個korean 豆腐湯+ 珍珠米,連對韓式鋼筷子都無。食物整體味道真係below average,雖說cafe比人感覺casual D,但無水準,求其,同home-cosy relax是不同的。cafe是做生意的,應有基本的客戶服務吧?!雖是神話fans開的,但店內的歌則侵襲了別的歌,對於一些不是神話的fans客人無得益,亦不會因為透過這店而了解神話的魅力。食得太趕,沒有相片。

食得太趕,沒有相片。
2013-08-23
2013-06-13 102 瀏覽
見出到中環搵朋友食lunch, 又想坐得舒服d, 即時諗返起Eusha Eusha.....一上到去岩岩有一枱走, 個員工就好快咁執好張枱俾我地, 值得一讚 一睇個Menu有韓餐食, 雙眼即刻發哂光, 諗都唔諗就點左韓式豆腐海鮮湯飯, 朋友仔就點左個素食野菌意大利飯, d野食好有水準, 我食到停唔到口, d海鮮好足料, 食到好滿足, d湯我差唔多飲哂咁滯 而朋友個意大利飯都唔錯, 不過我唔慣素食, 等下次佢出有肉或者有海鮮既意大利飯會叫黎試試 最後, 佢地杯Eusha Eusha當然keep住咁好飲, 朋友仔都話無介紹錯!!!

2013-06-04
  • 韓式豆腐海鮮湯飯
  • EUSHA EUSHA SMOOTHIE
本身呢度變左我既私人飯堂,因為去左工幹,有一陣冇返黎...........今日再上去食,員工唔同左,不過地方,野食依舊.唔知係咪係內地飲得難飲咖啡多...今日呢杯咖啡,嘩............................正呀!!!!!!!!!!我照舊叫左杯卡布~~~奇落~~~~~第一啖有小小過熱,不過愈飲愈出咖啡味.....(我叫慣多咖啡,少奶)我問返老細係咪仲係用緊瑞士牌子既豆,原來佢地宜家出既咖啡係自己烘焙!一個星期出兩三次新鮮豆...真係無得彈!講返食....今日食左海鮮豆腐湯伴飯有青口,魷魚,蜆肉,都算多料.豆腐食得出新鮮買.....不過好辣~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~好好味!!叫佢地可唔可以俾多D泡菜,佢地立即車一小碗泡菜.今日食完餐飯再返工,好滿足!!!
本身呢度變左我既私人飯堂,
因為去左工幹,
有一陣冇返黎...........
今日再上去食,
員工唔同左,不過地方,野食依舊.
唔知係咪係內地飲得難飲咖啡多...

我照舊叫左杯卡布~~~奇落~~~~~
我問返老細係咪仲係用緊瑞士牌子既豆,
原來佢地宜家出既咖啡係自己烘焙!

一個星期出兩三次新鮮豆...
真係無得彈!
講返食....今日食左海鮮豆腐湯伴飯
有青口,魷魚,蜆肉,都算多料.豆腐食得出新鮮買.....

好好味!!
叫佢地可唔可以俾多D泡菜,佢地立即車一小碗泡菜.

今日食完餐飯再返工,
好滿足!!!
題外話/補充資料: 好似有得包場....@@下次等我試試
  • 韓式Lunch
2013-04-17 40 瀏覽
再一次黎,感覺上多左少少人....good~~~~~今日同個新同事飯開飯,book左位,有得睇風景!今日食韓國拉麵,因為有蛋花底.....搞到湯底冇咁辣,我個人就想辣D前排試左不遠處上環一間新開既韓式飯堂....好貴!!(因為開頭我都覺得呢間食拉麵貴,$62/碗!!但上環個間仲貴)咁於是我慢慢咁嘆....湯底都俾我飲哂最唔話得係杯咖啡,今日細問先知道係鋪頭自己炒豆我試左薄荷咖啡,唔會好甜,咖啡味好出,正!!!!同事食西餐,最正係有一細堆沙律菜,同事食得出係新鮮野~~抵讚!!!!!!!!!!!!!!跟住佢叫左杯有機綠茶,見佢飲左一半冇飲,佢就話荼味唔夠出,我諗鋪頭要俾心機係擇茶方面喇!!!
再一次黎,感覺上多左少少人....

good~~~~~
今日同個新同事飯開飯,
book左位,有得睇風景!
今日食韓國拉麵,

因為有蛋花底.....
搞到湯底冇咁辣,我個人就想辣D

前排試左不遠處上環一間新開既韓式飯堂....好貴!!
咁於是我慢慢咁嘆....湯底都俾我飲哂

最唔話得係杯咖啡,今日細問先知道係鋪頭自己炒豆

我試左薄荷咖啡,唔會好甜,咖啡味好出,正!!!!
同事食西餐,
最正係有一細堆沙律菜,
同事食得出係新鮮野~~
抵讚!!!!!!!!!!!!!!

跟住佢叫左杯有機綠茶,
見佢飲左一半冇飲,
佢就話荼味唔夠出,
我諗鋪頭要俾心機係擇茶方面喇!!!
2013-04-07 21 瀏覽
黎過幾次,唔係fanz.不過平心而論,食物質素唔差。係中環$60蚊左右既lunch算係咁!!不過可能真係新餐廳,唔係好多人知!!!! 本身中環冇韓餐,第一次上去食韓食,什錦拌飯,我鍾意佢平均菜同肉得黎岩岩好,唔太火辣,不過真係惹味!他們還會落多小小泡菜係入面,我可以好快清左一碗!!!!!!最唔話得這裡咖啡唔錯,latte有水準,不似出面連鎖店口味。咖啡濃味適中!第二次同同事上去食,今次叫左一份全日早餐(湯有小小太重味),不過整體份量唔細,都ok!!同事叫左最貴既薰牛肉意大利麵,牛肉有三片,凍食又幾得意,同牛奶芝士汁夾住意粉混埋一齊一熱一暖咁落肚,物超所值!!!埋單二百蚊有找,可以舒服傾下計,我相信會keep住黎,咖啡室員工全部都係年青人,都幾有禮貌,希望愈做愈好!!
題外話/補充資料: 好喜歡他們有電話booking service.岩哂我地做office既!!
今次第一次係cafe度包場,成25個人去,但環境依然好闊絡,一d都唔逼。食物方面真係可以媲美高級的西餐,芝士白汁吞拿魚飯,忌廉汁雞肉意大利粉,肉醬焗薯,沙律,三文治都好有水準。我地二十幾個人都覺得好好食,好快就清晒d野食〜〜 〜 而飲品又可以任飲,仲有幾款提供,店主自己沖嘅玫瑰花茶味道好清新!每人百令蚊,又可以包晒成個場都真係好掋。最後不得不提店主的服務態度真係好好,想唔到中環都仲有呢d餐廳存在><
2013-03-04
  • 芝士汁吞拿魚意大利飯,香草肉醬焗薯
2013-02-27 8 瀏覽
第一次到樓上Cafe用饍, 想不到感覺非常良好首先很抱歉遲到了, 但店員們不但沒有微言, 反而關心我們是否太急趕前來, 自動遞上兩杯水讓我們解渴縱然得一位廚師, 但上菜時間卻掌握得不錯.....頭盤: 沙律+餐包+香濃忌廉湯 ~ 用料新鮮, 餐湯吃得出不是一般味精湯, 讚!!! 主菜: 香檸芝士雞伴牛油薯菜 ~ 味道很合口味, 倘若伴白飯的話, 應該可以吃下整整兩碗吧朋友主菜: 白汁帶子意粉 ~ 朋友不停大讚帶子新鮮又清甜!!!甜品: Bailey Cheesecake + Lime Cheesecake ~ 兩者同樣出色, 但本人比較喜歡前者飲料: Eusha Eusha ~ 飲得出有鮮果肉..... Really Nice Arrrrrrrr我下一次一定會再度光臨的^^
第一次到樓上Cafe用饍, 想不到感覺非常良好

縱然得一位廚師, 但上菜時間卻掌握得不錯.....

我下一次一定會再度光臨的^^
2013-02-25
  • 檸芝士雞伴牛油薯菜及白汁帶子意粉
很久沒寫食評了,倒是這Cafe給了我動力再執筆。我一向不喜歡光顧cafe,感覺食物只是‘煮飯仔’的質素,賣點只是廉價和可以坐久一點。不幸的是,這cafe連這些最基本的條件都沒有。主菜之一的香草忌廉醬羊扒 (HKD195)非常韌,整塊羊扒基本上無肉可言,只有中間一小口沒有厚厚的肥膏,其餘完全是吃不下的,這種下欄的肉扒基本上就不應該供應給客人,而且個人認為忌廉醬無必要下這麼多(或是應該分開上或給我薄荷jelly更合理) 。沒肉汁。忌廉醬如果是想掩蓋羊羶味的話,那同樣不成功。旁邊的配菜倒是很好吃。除此以外,這道菜吃了等於沒吃。另一道主菜,煙肉牡丹蝦配莎莎醬配珍珠白飯(HKD205),名字絕對比食物好。海鮮不新鮮,難吃,乾巴巴的,句號。朋友吃了三分一便吃不下去了。很難相信這種食物質素居然可以配這價錢。不要跟我說這裡是中環,這裡不是國金,不是太子大廈,連Soho也不是,精準一點的話是露天街市附近一座舊樓的二樓。很抱歉我不是某韓國組合粉絲,不能因為MV在不停loop,旁邊貼著他們poster的而忽略價錢和食物質素成反比的真相。既然這裡是中環,絕對有更好更合理的選擇。
很久沒寫食評了,倒是這Cafe給了我動力再執筆

。不幸的是,這cafe連這些最基本的條件都沒有

,只有中間一小口沒有厚厚的肥膏,其餘完全是吃不下

旁邊的配菜倒是很好吃。除此以外,這道菜吃了等於沒吃

。海鮮不新鮮
,難吃,乾巴巴的,句號。朋友吃了三分一便吃不下去了
很難相信這種食物質素居然可以配這價錢

既然這裡是中環,絕對有更好更合理的選擇。
2013-01-25 11 瀏覽
同同事放lunch,經過威靈頓,係樓下望到li間cafe既水牌,心郁郁上去試...可能去既時間係12點幾,岩岩放lunch...推左玻璃門入去,冇咩人不過個環境好舒服...同事話他日講心事/是非/公事/都可以上黎利用一個幾鐘邊食邊吹.....坐左近窗口位,望到個街食...環境真係一流!!見到menu有韓國野食,同同事一人試一份!我點左年糕拉麵,同事點左韓式壽司飯.等左十五分鐘左右....有得食!!首先有前菜,個人好鐘意食佢地自家拌波菜,夠入味同埋有芝麻香!年糕拉麵,雖然都係辛辣麵底,不過配左年糕一齊食+一隻生蛋+好好味既泡菜!!一路辣住咁食,正呀!!男人老狗同事本身見到個韓式壽司飯以為唔夠食...因為飯有七舊左右...入面係吞拿魚,芽菜.但當見到佢一舊接一舊食...再清哂伴碟既泡菜,野菌同拌菜再加一碗佢話幾清既湯.飽哂!!!總之一句講哂,好味!!難得一提鋪頭員工好nice,人手唔多...不過勝在有心意,我諗我會keep going 繼續試,,,,,,,,,,,,下次食佢地西餐!!!!
同同事放lunch,
經過威靈頓,
係樓下望到li間cafe既水牌,
心郁郁上去試...
可能去既時間係12點幾,岩岩放lunch...
推左玻璃門入去,
冇咩人

坐左近窗口位,望到個街食...環境真係一流!!
見到menu有韓國野食,
同同事一人試一份!

我點左年糕拉麵,同事點左韓式壽司飯.
等左十五分鐘左右....
有得食!!

一路辣住咁食,正呀!!
男人老狗同事本身見到個韓式壽司飯以為唔夠食...
飽哂!!!
總之一句講哂,好味!!
難得一提鋪頭員工好nice,人手唔多...
不過勝在有心意,
下次食佢地西餐!!!!
2013-01-22
2013-01-06 16 瀏覽
第一次賞試用WHATSAPP落單, 好特別而且服務亦相當好^^ 有3個SET DINNER俾我地選出, 不過價錢有少少貴, 但當時我地去到冇其他客, 就好似包場嘅感覺咁~~咁睇價錢就好抵 XD因為我同另一個朋友好鍾意神話呢隊韓國組, 所以當時一入到去就非常HIGH!!我地BOOK個張檯上放左個小蠟蠋, 好有氣氛^^有個朋友遲左黎, 我地就一邊影相一邊等佢, 不停咁影就影左成個鐘^^到左上DINNER時間, 有湯到包, 一試果然物有所值!! 湯冇出面咁多味精,比較新鮮,而個包都好軟,幾好味~~所有食物都係老闆同老闆娘用新鮮材料煮, 一食就知同出面嘅分別~到左主菜,我叫左個白汁煙肉飯,估唔到佢用左d蛋黃汁同飯一齊煮,令到白飯更加有味道~~我同朋友再點左個EUSHA! EUSHA! 飲品,(因為係神話第一首出道嘅歌^^) 飲品有好足料嘅橙肉, 菠蘿, LEMON...食完玩完真係好滿足^^ (大發!!)最後仲送上甜品,係我最鍾意嘅朱古力蛋糕!!由頭盤到甜品我都冇失望過,正!後來發現呢間店係10:00P.M.關門, 唔小心同班朋友食遲左, 但係老闆同老闆娘都冇趕我地走, 真係非常唔好意思^^"
我地BOOK個張檯上放左個小蠟蠋, 好有氣氛^^

食完玩完真係好滿足^^ (大發!!)

希望有更多香港人認識到神話呢隊快15年嘅組合, 同呢間有特色嘅餐廳啦!! ^^~
2012-12-19
(非會員)
2012-11-05 12 瀏覽
自己一直以來都支持神話,聞得有FANS以他們為主題開了餐廳, 我咁為食又抱著一顆好奇既心,緊係要同朋友去試下啦!預先發個輪BOOK檯, 電話中服務員細心解答我所有問題, 現今這種服務態度很難得,尢其遇著我這種長氣的客人哈哈。隔一陣子還會WHATSAPP MENU, 很潮呢地點位置確實有點難找, 不過有心去一個地方前, 一定會預先GOOGLE MAP一下終於來到了!!!!!店員很友善的迎接我們環境挺舒適的, 播著神話的歌, FANS一定很高興, 就算我朋友不是FANS, 他們對環境也很滿意。擺設, 很精美啊!未上菜前忍不住先ORDER飲品, 我見沙冰類都是歌名, 試下chocolate Deep Sorrow!正啊! 來頭盤~忌廉什菌湯,太興奮了忘記了拍照淡淡忌廉奶香味香草蕃茄汁海鮮意大利飯本身很喜歡意大利飯, 材料有蜆肉,蝦同青口,加上酸酸的蕃茄汁,很醒胃!豚脾仔配芝士白汁伴自家薯蓉第一次食這類整法的脾,好OUT呀我哈哈, 味道很香,薯蓉份量適中, 肉質不會太硬香辣煙鴨胸伴德國酸菜意大利粉這道是朋友點的, 試食了幾啖, 味道似咖哩, 鴨胸肉味道不錯!因為買了蛋糕,店員細心的先詢問我們意

隔一陣子還會WHATSAPP MENU, 很潮呢

終於來到了!!!!!店員很友善的迎接我們
擺設, 很精美啊!

來頭盤~忌廉什菌湯,太興奮了忘記了拍照

淡淡忌廉奶香味
香草蕃茄汁海鮮意大利飯
豚脾仔配芝士白汁伴自家薯蓉
香辣煙鴨胸伴德國酸菜意大利粉
因為買了蛋糕,店員細心的先詢問我們意見,是否需要將是晚甜品轉雪糕,很好啊!那樣不會重覆,不然感覺會很膩了!

過了一個開心的晚上, 謝謝店員們熱情的招待

價錢與同區餐廳相比, 很公道! 值得一來再來!!!!
題外話/補充資料: 餐廳位置鄰近SOHO區, LAN KWAI FONG, 適合喜歡飯後飲返杯的朋友~
2012-11-03
生日
(非會員)
2012-10-04 14 瀏覽
因為「神話放送」鍾意左「神話」,知道有人為佢地開左間CAFÉ, 所以專登去試下。結果完全出乎意料的驚喜。因為晚餐材料係當日即買即整, 所以要提早訂位,然後當日下午就會收到WHATAPPS MENU。今日有兩個餐選擇,分別係忌廉汁吞拿魚蘑菇意大利飯 同茄汁煙雞肉伴薯蓉,因為有4個人,所以兩款都選了。餐廳環境唔錯,佈置簡單溫馨,擺左好多店主自家收藏的神話物品,FANS真係會好鍾意。前菜:周打硯肉蘑菇湯連麵包沙律我好少飲白湯,但呢個湯真係好好味,湯又香又濃,硯肉蘑菇都好新鮮,一飲就知唔係罐頭或者味精湯。麵包有淡淡的牛油味,又香又脆。主菜:茄汁煙雞肉伴薯蓉 / 忌廉汁吞拿魚蘑菇意大利飯用料新鮮,汁同材料配搭得好好。特別係意大利飯,香得黎唔會好膩。但份量少左D,女仔食剛剛好,男仔就可能唔夠。飲品:以神話的歌曲命名的飲品,一個字:正!平時樓上CAFÉ的飲料都麻麻,但呢間用新鮮水果打汁,飲落仲有果肉。配搭清新,唔會太甜。甜品:蜜桃芝士餅餅底太甜,但鍾意甜食的話都OK。本來係慕「神話」之名而去,但D食物質素高到令我驚喜,加上中環區有咁GE價錢的晚餐,真係好抵。老闆仲要好好人,好好傾,完全值得一去再去。
店內的神話相片
飲品:
神話的歌曲命名的飲品
新鮮好飲
甜品:蜜桃芝士餅
餅底太甜,但鍾意甜食的話都OK。
甜左D
題外話/補充資料: 晚餐MENU晚晚唔同,有興趣去真係要提早訂位。
2012-10-02
店內的神話相片
周打硯肉蘑菇湯
茄汁煙雞肉伴薯蓉
忌廉汁吞拿魚蘑菇意大利飯
新鮮好飲
  • eusha eusha
今日朋友還返相機比我,,佢係過海返工既,,咁我過開海就不如去試下新店,,係韓國明星神話既主題餐廳~之前早2個幾3個鐘訂位,,佢就send個是日menu比我睇,,我就揀左各一種main dish,,首先一入到去就見到好多韓星,,都係神話既相,,海報,,手印,,tee咁樣~之後食既開始,,前菜同湯先,,係多士同周打蜆湯,,多士軟硬適中,,個湯直頭very good,,隻隻蜆肉大大隻~湯又好飲,,其實好想叫多碗a la cart....好啦到main dishes,,選擇左各一款啦~包括:仲有呢個之後覺得黎到cafe唔飲野唔得架wor,,但係夜晚啦都,,唔想飲coffee......就叫左店員推介~店名一樣既eusha eusha~咁另一杯就飲左有小小coffee咁多多既唔記得咩名啦不過~有pineapple,,milk,,coffee同coconut既~finally到左甜品時間啦~係個呍呢嗱雪糕,,有coffee同焦糖咁既雪糕~超正呀!!!!~係中環既soho區位置,,絕對係非常值得同抵食既~味道好,,我推介一試~
今日朋友還返相機比我,,
佢係過海返工既,,
咁我過開海就不如去試下新店,,

係韓國明星神話既主題餐廳~

之前早2個幾3個鐘訂位,,
佢就send個是日menu比我睇,,
我就揀左各一種main dish

首先一入到去就見到好多韓星
都係神話既相,,
海報,,手印,,tee咁樣~
周圍
之後食既開始,,
前菜同湯先,,
係多士同周打蜆湯
周打蜆湯超正~
多士軟硬適中,,
個湯直頭very good,,
隻隻蜆肉大大隻~
湯又好飲,,
其實好想叫多碗a la cart
....

好啦到main dishes,,
選擇左各一款啦
~
包括:
US ANGUS 牛仔粒配香草莎莎汁伴自家薯仔餅~
仲有呢個
淡咖哩海鮮配牛油焗飯~
close shot~
之後覺得黎到cafe唔飲野唔得架wor
但係夜晚啦都,,
唔想飲coffee......
就叫左店員推介~
店名一樣既eusha eusha
~
特飲eusha eusha~
咁另一杯就飲左有小小coffee咁多多既唔記得咩名啦不過~
好好飲既唔記得咩名~
finally到左甜品時間啦~

係個呍呢嗱雪糕,,
有coffee同焦糖咁既雪糕~
是日甜品~
超正呀!!!!~

係中環既soho區位置,,
絕對係非常值得同抵食既~
味道好,,
我推介一試~
題外話/補充資料: 記得早小小打電話去訂位好D,, 咁樣就可以選擇得到menu啦~~ 同果到有dinning table同bar位架,, 可以比你地揀~
2012-09-24
周圍
周打蜆湯超正~
US ANGUS 牛仔粒配香草莎莎汁伴自家薯仔餅~
淡咖哩海鮮配牛油焗飯~
close shot~
特飲eusha eusha~
好好飲既唔記得咩名~
是日甜品~
  • 周打蜆忌廉湯
  • 甜品
  • 自家著餅
2012-09-23 8 瀏覽
當晚與兩名友人一同用饍,叫了3 Set Dinner. 餐湯 & mini salad with toasts:忌廉湯香濃味美,用料十足!麵包亦非市面上普通方包或餐包,值得一讚主菜:友人們order了香辣汁海鮮意大利飯,汁香而不太辣,很醒胃,份量恰到好處!而本人則order了羊架併煙肉薯蓉,味道適中,稍厭肥膏多了一點,但伴菜薯蓉成功板回失分!甜品:是日仍咖啡伴雲呢拿雪糕,不錯不錯餐飲:Ginger Lemongrass Tea味道獨特,入喉回甘 Free Smoothe綠茶味稍重,但甜味剛剛好 Cappuccino一絕每人平均消費$130, 於中環區可算是相當超值!餐廳環境亦很優雅舒適

當晚與兩名友人一同用饍,叫了3 Set Dinner.

甜品:是日仍咖啡伴雲呢拿雪糕,不錯不錯

Free Smoothe綠茶味稍重,但甜味剛剛好
Cappuccino一絕
2012-09-21
  • 香辣汁意大利飯Ginger Lemongrass Tea
  • Cappuccino