2014-07-04 3277 瀏覽
食完下午茶,實在好想試多幾款。再加上金光閃閃既display,件件都好吸引。好難先決定到3件。雖然opera大名鼎鼎,但afternoon tea啱啱先食左。店員話切細左雪過會差少少,下次可以試下成件,原汁原味。包裝同店內裝修一樣classy。dalloyau 榛子味好濃,cream唔算好幼滑。mille-feuille vanille 酥皮好實在,唔脆,吉士感覺好厚,甜度適中。都係鍾惰帝苑既拿破崙。saint-honore chantilly 雲尼拿好出色,又香又滑 底層既dough相對少少失色。雖然係法國老牌子,而且好評如潮,但個人認為味道冇預期中extraordinary,或許係期望太高啦。但賣相同服務都絕對一流。promotion買蛋糕有朱古力試,80% cacao,唔錯,中間既ganache好滑。而且店員見我地兩個人,額外比多粒我地
包裝同店內裝修一樣classy。
dalloyau 榛子味好濃,cream唔算好幼滑。
 底層既dough相對少少失色。

2014-07-01
2014-07-02 2570 瀏覽
上星期朋友仔生日試過一個o係dalloyau 買既朱古力撻, 覺得撻底好鬆化, 朱古力味又夠濃, 朋友話係新開既餅店, 所以, 趁星期六行開尖沙咀, 決定買幾件餅返屋企encore.舖頭裏面既餅選擇都叫做OK多, 一次一定唔會試得晒, 我估, 我之後要黎多幾次.不過, 講真, 餅既造型其實真係無乜花巧, 好在都擺得幾靚同埋試過朱古力撻, 有D信心買多幾件.首先係店員推介既Dalloyau, 同間舖名一樣, 似乎都係鎮店之寶.餅既外面舖滿棒子碎, 配埋入面D cream味道似曾相識....原來係有少少似金莎既味道, 但當然棒子味道更濃, 好好味, 鐘意果仁既真係必試~ 評分: 4.5/5跟住係朱古力味Eclair, 因為我同店員講我鐘意食朱古力味既野, 但又食過朱古力撻, 於是佢就推介我試呢件.原來呢件係傳統既法式糕點, 似puff, 但又無日式puff 咁鬆, 入面係填滿....無錯, 係填滿左朱古力cream...鐘意食朱古力既我真係滿足到爆....朱古力味濃得黎唔會好甜, 食得出朱古力既少少苦味, 平衡得好好, 一個人食晒都應該唔覺得膩.評分:5/5 (個人偏好朱古力~)最後, 我

評分: 4.5/5
Dalloyau
評分:5/5 (個人偏好朱古力~)
Eclair - 朱古力味
最後, 我仲試左雜莓撻.
比得呢個價錢, 我當然會expect D 雜莓要新鮮....但最正都係撻底....同上次食朱古力撻一樣, 個撻底都係鬆化, 唔會好似有D撻一係諗晒, 一係勁硬....佢係乾身得黎好鬆化, 有少少似食緊牛油曲奇既感覺, 讚~!
評分: 4/5
雜莓撻- Tartelette aux fraises
總括黎講總算無令我失望, 依然有驚喜~好味!
2014-06-28
Eclair - 朱古力味
2014-07-01 3506 瀏覽
六月七日 (星期六)這天早上,看過【明珠生活】報導,是Harbour City新開業的Dalloyau這法國殿堂級皇牌甜品店享負盛名,除了始創Opera歌劇院蛋糕,以前四代更是法國皇室的糕點御廚中午先吃過令人失望的亞坤,雖有點飽,也走來Dalloyau試試其皇牌蛋糕Opera不愧為Opera的始祖,朱古力和咖啡味俱突出,不會互搶風頭七個層次,口感豐富,尤其是中間的咖啡海綿,十分軟綿細緻,還帶點酒香,吃後餘韻猶長,不愧為皇牌甜品縱使價錢比坊間貴一截,也覺值回票價~
六月七日 (星期六)
Opera
不愧為Opera的始祖,朱古力和咖啡味俱突出,不會互搶風頭

縱使價錢比坊間貴一截,也覺值回票價~
2014-06-07
Opera
2014-06-30 2656 瀏覽
今晚的親友飯局中,堂姐買了cakes來當生日蛋糕,一人一件~~ 喜歡lemon tart的我幸運地拿到lemon tart~!吃下這件lemon tart時感覺很"實在",因為整個tart也是檸檬醬!!! 平時吃的lemon tart都是平的,但這個卻是脹卜卜的,檸檬醬感覺杰身,味道微酸,不錯。餅皮較薄,但略嫌不夠脆。另外,也嚐了少許哥哥的朱古力cake, 我想是opera,一口吃下感覺有點苦,可能是用了dark chocolate吧~! 而且,味道很濃,是濃烈的朱古力味!!最後一提,雖然這裡的lemon tart也不錯,但個人還是較喜歡另一餅店的lemon tart,不過,親友們說這間店子在法國有400幾年歷史,頗有名氣,因此,喜歡cake的朋友或可一試~
今晚的親友飯局中,堂姐買了cakes來當生日蛋糕,一人一件

2014-06-29
2014-06-25 2536 瀏覽
呢排經常在雜誌報紙都見到DALLOYAU 的介紹,提及DALLOYAU 有300年歷史,而且仲要曾經serve過法國皇室既御廚添,忍唔住去行一轉!!去到DALLOYAU 門口,即刻俾金色大閘門吸引住,真係好有皇宮既感覺呀!DALLOYAU既macaron 唔算好多款,只有8種口味,不過sales 話會不定期有新口味既!今次我試左橙花味同埋海鹽味,因為呢2款味道喺其他品牌比較少見,尤其係橙花味,唔知道橙花究竟係咩味道呢?! 橙花味Macaron: 一食落去已經有種好清新的花香味,唔覺得好甜,平時食到既macaron 都會比較甜既,好多時我都會配茶一齊食,呢款完全唔駛!海鹽味Macaron: 海鹽配上焦糖,鹹甜適中,味道好特別!除左macaron,當然要試下DALLOYAU既蛋糕啦! 講真,蛋糕款式好精緻、好靚,款款都想試下,特別係Opera,因為DALLOYAU係Opera既原創者! 不過好可惜,Opera 已經賣晒,要下次喇!在三心兩意之下,買左6件蛋糕同屋企人分享,每人每款都試左少少!我個人最鍾意Paris-Brest (右下角) 同埋Religeuse Exotique (上中)
DALLOYAU Macaron

DALLOYAU Pastry
我個人最鍾意Paris-Brest (右下角) 同埋Religeuse Exotique (上中)!
Paris-Brest: 我本身好鍾意榛子醬既味道,D榛子醬好滑、好香,而且泡芙上面又有榛子粒粒,食落好有口感! 推介之選!
Religeuse Exotique: 又係另一泡芙蛋糕,如果鍾意食酸既你,可以試下呢款。佢既cream 係用熱情果同埋芒果做既,酸酸甜甜,做飯後甜品一流,可以清清食飯既油膩/ 飽肚感覺!
DALLOYAU Chocolate
DALLOYAU Jam
其實DALLOYAU 都幾多元化,仲可以買到朱古力、果醬同埋茶葉,除左零售外,原來仲有afternoon tea 同埋French fine dining,下次睇下有無機會試下先!
2014-06-16
2 分鐘 (外賣自取)
DALLOYAU Macaron
2014-06-25 2222 瀏覽
週五收工,經過muji見到隔離開咗一間新的甜品店,決定去看個究竟。店舖的裝修以金色為主題,簡單又高貴。門口有一個巨大的金色大閘,詢問店員才知原來是以巴黎地圖為藍本設計而來,認真有創意!!!店員之後也非常耐心介紹了各種甜品。最後買咗3种,SANIT-HONORÉ CHANTILLY $48, PARIS-BREST $48 及MACARON。SANIT-HONORÉ CHANTILLY據說這是一款經典的法國甜品,包含3顆泡芙,再搭配上雲呢拿口味的忌廉,非常美味。忌廉不似平時食到果啲,綿滑而且不膩。泡芙帶有少許焦糖,食落又脆又香之餘又不會過甜。口感豐富完全安晒我的口味。食到停不下來,下次一定還會再選擇這款。PARIS-BREST,泡芙中間填滿了榛子忌廉,並在表面有用杏仁顆粒作為點綴。榛子和甜味搭配平衡,兩層泡芙鬆軟很有口感。食完好享受,如果再大一些就更滿足了。MACARON都算好食但個頭偏小,較L字頭個家更輕怡不甜,個人更喜歡這個牌子馬卡龍的口味。離開時發現仲有afternoon tea set提供,下次與朋友約會又有一個新的好選擇!
2014-06-07
  • SANIT-HONORÉ CHANTILLY
2014-06-23 1213 瀏覽
最近係雜誌同朋友口中都提起o既法國皇室御用甜品店係香港開分店, 咁o岩有朋友聚會就提議試下,去到店外即被一大幅法國地圖鐵閘所吸引@@甜品櫃好似手飾櫃好多款式睇到眼花撩亂, 好在有好nice o既店員逐一介紹當然要試下OPÉRA , 話哂都係呢度原創好可愛的puff最後決定 PÉRA - 好香濃的咖啡味, 加上自己好鐘意食黑朱古力, 每層都好特別, 入口即融 MILLE-FEUILLE VANILLE - 好香o既焦糖酥皮夾住雲呢拿吉士, 一d 都唔油膩PARIS-BREST - puff 夾住焦糖榛子cream, d cream 好滑溜RELIGIEUSE EXOTIQUE - 好得意o既造型,puff 入面係好香的芒果熱情果cream, 酸酸地整體中和番 TARTELETTE CHOCOLAT NOISETTE - 朱古力榛子撻, 好濃o既朱古力今日的首選
去到店外即被一大幅法國地圖鐵閘所吸引@@
甜品櫃好似手飾櫃
Macaron
好多款式睇到眼花撩亂, 好在有好nice o既店員逐一介紹
MILLE-FEUILLE VANILLE
當然要試下OPÉRA , 話哂都係呢度原創
OPÉRA
好可愛的puff
RELIGIEUSE EXOTIQUE
最後決定 :
OPÉRA - 好香濃的咖啡味, 加上自己好鐘意食黑朱古力, 每層都好特別, 入口即融
今日的首選
RELIGIEUSE EXOTIQUE
2014-06-03
5 分鐘 (外賣自取)
$50 (其他)
2014-06-18 2944 瀏覽
公司附近開了間新的法國餐廳, 舖頭出面裝修得好grand, 而舖內另外劃分了餐廳同零售, 餐廳諗住等佢再開多一排先去試下, 而今次就先試下佢d法式甜點部分先.Dalloyau入面零售部分有賣朱古力, macaroon, 法式西餅及果jam, 見到d甜品賣相精緻, 好吸引、好好食咁, 所以就決定買黎做下午茶, 好好慰勞一下自己~件件睇落都好好食, 真是甜蜜的苦惱 . 最後係左揀右揀之下選擇了呢兩件cakes食:Tartelette Au Citron (就咁睇個名真係唔知係咩, 其實就係檸檬撻)我平日最鍾意食檸檬味的甜點, 而呢件也沒有令我失望, 一咬落去就有檸檬的香甜, 少少酸, 感覺超fresh, 個餅底又好食, 一個字--正!Dalloyau同店名一樣的cake, 店員介紹主要材料係almond同hazelnut, 本人的另一favorite, 所以就揀左佢. 食落去真係好似啖啖食緊almond同hazelnut, 入面是果仁製成的cream, 勁好味, 不過食完成個覺得好似甜左少少, 應該事先沖杯茶, 再一口cake, 一啖茶, 咁就perfect池啦! 價錢而言, 每件約$4
件件睇落都好好食, 真是甜蜜的苦惱
. 最後係左揀右揀之下選擇了呢兩件cakes食:

TARTELETTE AU CITRON
DALLOYAU
價錢而言, 每件約$48-$58, 有少少貴, 但食完絕對會覺得其實物超所值, 味道比平時食開既好得多, 下次一於再試下佢既macaroon!
Macaroon
題外話/補充資料: 店內職員好好, 我不停咁問佢d cakes係用咩食材佢都答到我, 讚!
3 分鐘 (外賣自取)
TARTELETTE AU CITRON
DALLOYAU
2014-06-14 6649 瀏覽
Whoa!Whoa! 45 minutes waiting time for afternoon tea. Personally, I was not "high tea" person but food lover only. Spending 45 minutes for me is a "exhausted" thing. Then why I spent on it this time? No, I didn't. The reception provided a good service - walk-in reservation starting at 14:00 and then you 're free to shop around places. By luck, arrived here around that time (originally, I don't know about it) . I got the ticket without standing at the queue. If you wanna have one, please remember
The reception provided a good service - walk-in reservation starting at 14:00 and then you 're free to shop around places. By luck, arrived here around that time (originally, I don't know about it) . I got the ticket without standing at the queue. If you wanna have one, please remember the walk-in reservation time , no phone reservation!!

45-minute was easy to pass. Back to the cafe, both table and tea are almost ready for you. You just thought about what drink you go' to order when sat.
The "high tea" set included savory and sweet collection as seen in menu. My preference is barquette fraise , caroline, homard & truffle, saumon fume and chevre fraise & miei.
Barquette fraise - very juicy and fresh strawberry and buttery tart.

Caroline - chestnut cream is nom 😋😋. You can try paris brest if order cake set although it is not as good as the one I ate in plane.

Homard & truffle - Very beautiful food art.😍 I love the rose decoration and so fresh with one bite.
Saumon fume - it has my fave - samon, no doubt!!😋😋😋😋😋

Chevre fraise & miei - you felt so creamy and good for cheese lover.

Others are wellllllll........😅

Ordered Ceylon tea - the tea taste is too flat....
Service is so far okay and polite but the interior design for tea part is not good. It's small and  not impressive as Paris one.

The key point is no bakery!! no my lovely croissant 😔
2014-06-13 3742 瀏覽
魚子媽一向不追名牌蛋糕店,也沒有到過巴黎旅行,只是偶爾在朋友圈子中聽過 Dalloyau的名字,大家都往朝拜的餅店麼? 在海港城想跟魚子醬到空中平台看海,怕巧路過新開張的Dalloyau,也進來看看,金紅配搭的裝飾加上空間感十足的設計,夠高貴了~餅櫃內的蛋糕整齊得像操兵,像藝術品多於售賣的其實進來前已經吃了兩站甜點,但「新屎坑」的心理還是敗了三件,店員姐姐還熱切地為我籌謀可以在那cafe吃,因為現時新開業,只能在旁邊提供立食,帶著小朋友還是外帶較好;還以為如此高貴的餅店會有嚴謹的員工規條,但熱情的姐姐甚至跟魚子醬玩高高,又跟魚子醬追到門口外,我這個當客人的,反而有點帶欣賞又奇怪的想法雖然最名物的是Opera Cake,不過同行有小朋友加上自已不好咖啡蛋糕,所以沒有選吃,反而是要了魚子醬自選的Tartelette Aux Fraises,大量士多啤梨加點藍莓與Red Currant,士多啤梨甜甜的很好吃,放底的vanilla custard好嫩,但最欣賞的還是撻皮夠鬆脆Religieuse Exotique 是店員推介的,由2個Puff組成的修女型甜品,之後在Delifrance也吃到相
Religieuse Exotique 是店員推介的,由2個Puff組成的修女型甜品,之後在Delifrance也吃到相同的出品,這個是芒果熱情果味的泡芙~你可以說是味道天然,但實在酸到wer晒口,好的是可以一大一細跟小朋友同吃,但問題是愛酸酸甜品的魚子媽這下也放棄了半個~~~反而「食慣檸檬」的小朋友就超喜歡,佩服佩服
魚子媽想為這蛋糕取名為「一無是處拿破崙」,未知是否光顧時為開幕初期,人流不算旺,貨去得不快,酥皮 - 淋到韌,淋到會lur個種;Vanilla Custard Cream一粒一粒一粒可以拆出當波子碌;真係食到講粗口,話晒近半百一件餅,都可以落得如此下場,外面還有海量選擇,那裡來多一次機會???
可能我黑仔,可能我笨,沒有吃名物,但淋的拿破崙是近十年的經典
2014-06-09 5106 瀏覽
數月前到海洋中心MUJI 的時候 已經留意到Dalloyau 的來臨先前三月曾到大阪旅行 在心齋橋誤打誤撞的到過那邊的分店買個馬卡龍吃隨印象不深 但很喜歡那邊店鋪十分復古的佈置一眨眼之下 香港分店終於開業了!從海港城走往海洋中心對出的室外地方時已經看到Dalloyau 金色的窗邊 獨佔一系列的無敵海景從店員口中得知 原來店裡頭分開兩部分店面先是陳列著既琳瑯滿目又顏色斑斕的蛋糕,巧克力及馬卡龍櫃再往前走就是感覺輕鬆cozy的Le Cafe 有頗多Sofa Seats也就是甜魔們享受著High Tea Set/Cake Set的地方而剛才提過金色裝潢的地方 則要通過右方的Golden Gate 才能前往那就是 EPURE - Dalloyau Fine Dining的地方了! (How Glamorous *-*)其實一踏進Cake Shop 店員們就已經很友善很主動為我們介紹真的很喜歡這裡的服務 感覺很平實 細心 亦很主動有禮有一刻真的覺得是在聽朋友分享甜點有多滋味!最怕走入一些走高檔路線的餐廳 就連侍應生眼尾放得很高裝得很有架子的那種 連招待也稱不上的服務急不及待要介紹一下 這裡的甜點
隨印象不深 但很喜歡那邊店鋪十分復古的佈置
一眨眼之下 香港分店終於開業了!
從海港城走往海洋中心對出的室外地方時
已經看到Dalloyau 金色的窗邊 獨佔一系列的無敵海景
從店員口中得知 原來店裡頭分開兩部分
店面先是陳列著既琳瑯滿目又顏色斑斕的蛋糕,巧克力及馬卡龍櫃
真的很喜歡這裡的服務 感覺很平實 細心 亦很主動有禮
有一刻真的覺得是在聽朋友分享甜點有多滋味!
最怕走入一些走高檔路線的餐廳 就連侍應生眼尾放得很高
裝得很有架子的那種 連招待也稱不上的服務

急不及待要介紹一下 這裡的甜點了!
Religieuse Exotique
Religieuse Exotique ($58) (5.5/5)!!
Choux Pastry, Passion & Mango Cream, Exotic Glaze
法國其中一個傳統的甜點
這次選了較清新的熱情果口味
聽店員說這個泡芙一定要凍食 千萬不要攤凍!
因為從挺香牛油味的泡芙中湧出來的
是超冰涼清爽的熱情果芒果醬 絕對會令你煥然一身
質地濃稠得有點像吉士醬 十分幼滑
芒果的微甜 配上熱情果的酸度 平衡得很
絕對不會酸得渴喉
吃罷熱情果的悠悠果香一直在口中徘徊
It's a Summer Heaven <3
Dalloyau
Dalloyau ($58) (4.5/5)
Almond Meringue, Praline Cream, Crushed Caramelized Hazelnut
以店鋪的名字而起 相信是店中的Signature Cake
其實外表那層經焦糖烤過的榛子碎 真的已經讓心都溶化了!
喜歡焦糖的朋友不要錯過 因為這裡的焦糖甜度調教得剛好
微甜不膩回味帶甘 再加有少許的牛油香 很棒!
Praline Cream 打得很嫰滑 帶著濃郁榛果香
內裡的蛋白脆亦很鬆化 而整體蛋糕的甜度則由這個脆脆帶出
三種不同口感集合起來很精彩 很豐富呢:'D

Dalloyau的甜點走的是較傳統的路線
無論是甜點的外型 材料 款式 很有法國古色古香的感覺
很欣賞這裡不論是服務或是烹調甜點的細緻
會再來的!
2014-05-17
10 分鐘 (外賣自取)
2014-06-09 3096 瀏覽
自從開張那天,試過 Dalloyau 兩款近乎完美的經典糕餅 Opera 和 Dalloyau 之後,一直心思思想再來多試幾款。之前兩款經典作品的確令人印象難忘,但今次策略卻有少許改變。與其還是再試一些比較傳統的款式 (如 Paris Brest 或千層餅之類),倒不如改點較為新款的製作?就從這方向出發吧。侍應極力推介的朱古力味 Echiquier,由多層的黑朱古力慕絲、牛奶朱古力慕絲和白朱古力慕絲所組成,加上酥脆的榛子餅底後便告完成。黑白色的棋盤設計相當有趣,但各種朱古力的味道不夠突出,層次感未見分明。另一款揀選的 Religieuse 有兩款口味 - 咖啡 (Religieuse café) 和芒果熱情果味 (Religieuse exotique)。之前在日本和法國的 Laduree 也曾吃過類似的 Religieuse,味道感覺有點像吃完滿著吉士醬的砲芙。但 Dalloyau 這款做得不夠鬆軟,芒果熱情果味的吉士醬也有少許略嫌過於人工,整體來說未算出色。這次的兩款糕餅都沒有之前的 Opera 和 Dalloyau 那麼震撼,相信下次還是選擇經典的款式比較穩陣。

Echiquier

2014-05-21
外賣自取
$50 (其他)
2014-06-04 2994 瀏覽
Dalloyau,源自1682年的法國巴黎,該家族自路易十四品嘗其炮制的美味糕點後,便四代均被指定爲凡爾賽宮的御用糕點師。法國甜點舉世聞名,擁有如此皇室血統的Dalloyau光聽著這些背景故事已讓人無限神往,小長假終有時間來親自膜拜。蛋糕造型件件精雕細琢,精致得予人低調的奢華之感,印有logo的朱古力圓形牌配合著1682的年份字眼靜靜地述說著其厚重的歷史。有幾件蛋糕不乏獨特創意,裝飾有棋盤表面的Echiquier,及葫蘆造型的Religieuse Exotique/Cafe,很是可愛,讓人不知如何選擇。最後挑了算是有代表性的3件,Opera,Paris-Brest及用本人命名的Dalloyau。服務的小姐全程笑容,悉心介紹,態度極好,末了還很溫馨提醒說拿回家後記得擺雪櫃。我們卻已迫不及待地打開那精致的盒子,每件都先嘗試一口,我只能說太美味了,所有味道均衡地在口中混合交融,最後完美地營造出法式甜點的浪漫幸福感。Opera似乎也是因爲Dalloyau而聞名的,其出品較之前試過的所有Opera都濕潤與順滑,咖啡味濃郁,混合了朱古力及杏仁特有的甜味後整一個在口中迸發。但更精彩的在後面,Pari

Opera似乎也是因爲Dalloyau而聞名的,其出品較之前試過的所有Opera都濕潤與順滑,咖啡味濃郁,混合了朱古力及杏仁特有的甜味後整一個在口中迸發。但更精彩的在後面,Paris-Brest的泡芙部分充滿蛋香,榛子醬幼滑與底部焦糖榛子的脆脆口感相結合好不奇妙;Dalloyau的口感更是豐富,表面由焦糖榛子粒粒包裹,內裏含卻軟滑無比的杏仁果仁奶油,再配合上杏仁蛋白霜餅,實在是只可以用完美來形容,連本不好果仁的男朋友都吃不停口。

吃完不禁聯想難道法國的甜點都這麽美味嗎,那去了那裏豈不是要肥很多?
2014-06-01
2014-06-01 5515 瀏覽
和男友上次去法國, 到Dalloyau high tea, 有一個桃红色sponge cake 一試難忘。巧遇尖咀新開的店, 找不到巴黎那款。 唯有試了另外兩款 - Delice du chef and Tartelette aux Fraisesdelice du chef - 在蛋糕的頂部的Raspberries,非常可愛。紅色和粉紅色的surrounding是一個可愛的糕點,並與相對潮濕的餡料裡面很好地結合。特別喜歡裡面的莓果醬。總的來說,這是一個非常精緻的蛋糕,但它是偏甜了一點。很高興在香港尋回巴黎之味。

很高興在香港尋回巴黎之味。

外賣自取
知道呢間法國百年皇室老號喺香港開幕,當然要一試!胃口細,所以第一次只買左2件撻。朱古力撻的特濃朱古力好好味!鍾意食朱古力嘅一定like!Lemon tart就好清新~ 檸檬味fresh得黎唔太酸,一啖醒曬~兩個撻最正係餅底!食過嘅撻之中最薄最好味!餅師手藝高!
知道呢間法國百年皇室老號喺香港開幕,當然要一試!
胃口細,所以第一次只買左2件撻。

朱古力撻的特濃朱古力好好味!鍾意食朱古力嘅一定like!

兩個撻最正係餅底!食過嘅撻之中最薄最好味!餅師手藝高!