2018-08-13 8861 瀏覽
上司請食好野,黎咗呢度。呢度d麵包搽埋牛油好好食。salad bar好多款式,好豐富有煙三文魚,青口,Parma ham, 多款沙律,火腿,小食等等。main course 揀咗帶子蒜香扁意粉,帶子有兩隻,超級珍寶size,外面煎至金黃香脆,裏面嫩滑,鮮甜美味,回味無窮,意粉則較味淡,帶蒜香黑椒味,扁意粉較硬身,有口感。甜品我地叫咗tiramisu 同埋雪糕puff 配榛子醬。tiramisu 上枱時好靚,有乾冰煙造效果。雲呢拿雪糕配puff,雪糕香滑,榛子醬亦香濃。
2018-08-08 3366 瀏覽
又到了我一年一度大日子啦!生日大晒!當然由我話事去我喜歡嘅餐廳啦!上年在這裡慶祝,今年又重遇啦!餐廳依然寧靜舒適,服務員欣勤有禮,值得我一去再去啊!來到此間餐廳我一定會選擇salad bar。 種類比洒店自助餐一点也不遜色,質素還好得多添。主菜点了鱈魚同鴨肉意粉,鳕魚好有魚鲜味,配以青口露筍,清淡又健康。鴨肉肉質嫰滑,混合埋芝士意粉一起吃,味道非常出色。生日當然不可缺少蛋糕來慶祝一下啦,最喜愛依家餐廳甜品,芒果蛋糕好有香濃芒果味,味道細緻,忌廉滑溜,又太甜。今年又過了一個好滿意、好開心的生日夜。

今年又過了一個好滿意、好開心的生日夜。

2018-05-08 4544 瀏覽
Cova嘅cake一直深受女士歡迎🤤我地4個女仔叫左個tea buffet $258包2杯野飲。基本上平時嘅所有cake款個道都有得揀😍而且仲有好幾款鹹嘅食物例如三文治、酥皮批、沙律、迷你漢堡包、pizza等佢個酥皮批最吸引,因為佢夠熱夠脆之餘啲餡仲唔會太過鹹👍🏻至於佢個漢堡包就冇乜特別入邊都係火腿同芝士。甜品方面我哋每一款都夾左幾件返嚟, tiramisu就唔使多講啦一向都好多人讚,cream cheese好溫和,而且咖啡味都好夠濃。仲有藍莓cheese cake、開心果Cake、泡芙等等。而最心得我歡喜嘅竟然係佢哋嘅原味士多啤梨海綿蛋糕🍰佢唔會太甜而且啲cream好滑又唔會太流!但最後我哋都食唔晒因為太濟啦!!所以我哋叫咗西柚汁消濟😪下次一定要留肚去食啦

2018-01-26 4692 瀏覽
在金鐘太古廣場內,如果要去商務午餐,其實有不少好選擇。若不介意吃得高調一點 (即係傾見得光的計/生意),又或者與名人用膳,則選擇在太古廣場3樓的cova, 或會是一個不錯選擇。這間 cova 設於商場中間,可說是與商場融為一體,只要圍著餐廳走一圈,不難看到餐廳內的情況,又或者朋友是否在內。正因為私隱度較低,所以比較適合與“見得光”的朋友一起去,當然一個人去也是可以的。這次點了這裡的磨菇湯作頭盤 (因而放棄了吃半自助餐的機會),味道不錯,而且口感甚濃,配合餐包一起吃,真的不錯。主菜點了一客海鮮意大利飯,飯粒甚圓潤,與其他地方吃的意大利飯有點不同,甚為特別,再配合鮮蝦和青口等海鮮,為美滿的一餐畫上句號。

這次點了這裡的磨菇湯作頭盤 (因而放棄了吃半自助餐的機會
),味道不錯,而且口感甚濃,配合餐包一起吃,真的不錯。

磨菇湯
餐前麵包
海鮮意大利飯
磨菇湯
餐前麵包
海鮮意大利飯
2017-12-25 3676 瀏覽
餐廳位處商場3樓,在一眾店舖中的開放空間,偶爾有人經過,靜中帶動。我覺得下午茶是要找個安樂的地方,與朋友傾偈,喝點好飲的,再配些小食,正。今天喝的是有機茶,心理上好似健康啲,一壺伯爵茶,清澈棕紅的茶色,注入白色細緻的瓷杯內,靚。朋友滋陰,要加檸檬和蜜糖一齊飲,照跟,冬天滋潤 下都好。我們又點了個蛋糕來分享,橙黃色的蛋糕當中,夾着幾層忌廉和生菓,可以啦。這個場、餐廳的佈置、侍應、餐具、食物和價錢,總的來說,就是貴氣。

伯爵茶
生果蛋糕
2017-12-22
伯爵茶
2017-11-26 2373 瀏覽
love the cakes at cova. coffee and ice tea are my favorite drinks. so my favorite order is the cake/tea set. however, price seemed to gone up and cakes seems to get smaller. most waiters and waitress are good and friendly. but some can be very rude.

2017-11-03 2682 瀏覽
不能否認從小到大,我都是一個很有口福的人,在家𥚃媽媽煮東西很好吃,出外吃飯往往酒樓餐廳都會免費送甜品點心什麼的...........朋友又常常請我吃飯喝酒,就是行行下街都有很多千其百趣的免費好嘢食!而今天又是一個偶遇!話說今天我是是但但在公司吃了個飯就出來走走,去了太古廣場行街街,想著去些名店巡視下業務😼😼😼怎料!讓我看到有些OL 在Cova 的Popup store排隊!話晒我是一個在香港土生土長的女仔(簡稱港女),看見這些塲面,當然排埋一份啦!原來是Cova 200周年推廣,只要在10月份影張相,並同時轉發到社交媒體,就可獲得Cova西餅一件。這是贈品 - 一件西餅,紅莓夠新鮮,西餅味道比較普通!其實,Cova 這次著實令我有點失望,我之前不時都會和朋友去Cova吃下午茶或晚飯,也吃過很多次Cova的西餅甜點,這是我咁多次之中,第一次覺得Cova的西餅不好吃,雖然是贈品,但我相像不到這些活動最終目的是令更多人認識這個擁有200年歴史的餐廳,及令人知道它做的西餅是好吃的,而不是反宣傳效果🙄

2017-10-30
2017-10-19 2821 瀏覽
終於有機會試試cova的lunch buffet ,果然不負所望!雖然位置開揚,但環境舒適,適合一班朋友吃飯敘敘舊。龍蝦忌廉湯非常好喝,色香味俱全,令我一添再添!在這裡不得不吃Parma ham哈蜜瓜,這個配搭簡直是絕配!而這裡的Parma ham與哈蜜瓜更是我吃過咁多間裡面最好吃的,parma咸度及厚度適中且嫩滑,哈蜜瓜則極度鮮甜多汁,兩者完全perfect!!!我想我應該吃了多過半個大瓜的份量!煙三文魚也是高度推介!不但肥美厚肉更十分嫩滑!差點以為是刺身!相比之下,主菜焗龍蝦則略為遜色,蝦肉不多。最後甜品出場,其實本身已飽到沒什麼空間再吃,但cova的招牌蛋糕怎能錯過!每件都想試,但最後都無能為力把它們吃完,真可惜。

雖然位置開揚,但環境舒適,適合一班朋友吃飯敘敘舊。

龍蝦忌廉湯非常好喝,色香味俱全,令我一添再添!

相比之下,主菜焗龍蝦則略為遜色,蝦肉不多。

2017-10-02 2231 瀏覽
如今香港周围的餐厅普遍加完再加价,甚至普通一家餐厅比日本的michelin star 餐厅还贵,所以忽然觉得Cova 相对 value for money。Semi buffet, 多菜少肉 够健康,选择也不少,讚。Main course 味道OK,能够接受,反正已是常客了。

2017-09-29 1556 瀏覽
今晚舊同事為我慶祝生日,仲買埋個蛋糕來,真係好有心一拆開個盒見到個蛋糕已經好開心,因為好creamy好靚食蛋糕最正就係食cream,今次真係肥死喇唯有食完減下肥啦蛋糕上的朱古力亦十分香濃美味切開見到厚厚的cream食落軟綿綿幼滑令整個蛋糕味道升級總結: 第一次食呢個牌子嘅蛋糕已經有好感下次會試其他特別款式
今晚舊同事為我慶祝生日,仲買埋個蛋糕來,真係好有心
一拆開個盒見到個蛋糕已經好開心,因為好creamy好靚
食蛋糕最正就係食cream,今次真係肥死喇
唯有食完減下肥啦

2017-09-19
外賣自取
生日
2017-08-26 2430 瀏覽
來這家餐廳真的看運氣 服務態度差的實在太多。之前一次來 經理人好還很熱心 我說自己不喜歡餐牌上一種麵就直接幫我換了。這次一進來waitress就是一副臭臉 對著外國人確是笑咪咪?差別待遇?接著我們兩個人 一個點了buffet 一個點了湯。其實buffet不能分享這我能理解 但是我朋友拿了一盤而已(沒有續盤)然後覺得不好吃了 不想吃,我就想幫她把剩下的吃完 waitress馬上「跑」過來阻止。至於嗎?原來現在餐廳都那麼小氣? 以前還算得上是常客 以後估計再也不回來了。非常失望。建議餐廳可以好好換一下目前的服務生了。The service of this restaurant varies like crazy. The last time I was here, the manager was nice and professional. When I requested a change of pasta, she told the chef right away and I had a great experience. This time however, the waitress

The service of this restaurant varies like crazy. The last time I was here, the manager was nice and professional. When I requested a change of pasta, she told the chef right away and I had a great experience. This time however, the waitress seemed annoyed the second we walked in.

It is not the first time we've been here and we are all well aware of the "no-sharing-buffet rule". My friend got ONE plate of food that she didn't like and couldn't finish. I wanted to clean the plate for her before our main. The waitress literally RAN over to stop us.

Anyway I've always been a regular but I won't be coming back anymore. Word of advice, better change some of the staff. The service does not live up to the brand at all. EXTREMELY DISAPPOINTED.
2017-08-17 2468 瀏覽
還是暑假期間,可以嘆一頓漫長的午餐,母親大人邀請了她的富太朋友到金鐘Cova午膳,她們是這裡常客,所以侍應對她們特別熱情。這𥚃午餐主推set lunch. 分三種價格和食物選擇:$288 Antipasto + prime patio , $328 Antipasto + second , $398 antipasto + prime piato + second piato. 吃完兩輪自助沙律後,已經有八成飽,所以主菜我選了鱈魚配大蝦,不用澱粉質配做主食。鱈魚、蒸得剛好嫩滑,大蝦味道鮮甜,再加上一些瓜菜做伴菜,另主菜更健康。餐飲點了咖啡,當然它不會令人失望,咖啡香濃幼滑,回味無窮。

餐飲點了咖啡,當然它不會令人失望,咖啡香濃幼滑,回味無窮。
2017-08-16
2017-08-13 1965 瀏覽
家人同我慶祝生日,當然要去我至愛嘅餐廳~Cova 食啦!一如以往,good environment, good service 每次來此餐廳,我一定會品嚐salad bar, 因為salad bar 所有食物的而且確非常好味。有我至like 嘅smoke salmon, Parma ham, 西班牙魷魚仔,意大利雲吞, 其實吃左salad bar美味食物之後,足已填滿我肚皮了,哈哈!Main course 我點了羊扒,賣相已經好吸引,急不及待要咬一口,很香燒烤味道,肉質也很嫩滑,一D都唔乾身,好 juicy, 完全没有羊的騷味,配以gravy ,相當美味出色。姨甥仔至愛和牛,他說和牛好tender, 肉質好鮮,牛肉煎得火喉啱啱好,一咬即溶,嫩滑無比家姐點了慢煮豬扒,一向不甚喜愛豬扒的我,嚐了一口,感到驚喜,肉味非常精緻,肉質鮮味、嫩滑,又不乾身,下次我再光顧此店,又多個選擇啦。當然甜品是一個不可缺少的最後環節啦!又同家人過左個非常滿足開心的生日夜啊!

當然甜品是一個不可缺少的最後環節啦!

又同家人過左個非常滿足開心的生日夜啊!
2017-07-04 9913 瀏覽
Cova Ristorante & Caffe一向都給我優雅舒適既感覺,以前去又一城分店,幾次都坐落地玻璃旁的位,空間感舒適,兩個人坐四人圓檯都幾大,坐位非常舒服,咖啡甜品一樣出色,絕對令你食完想再來。今早時間有多跟他去太古廣場食個豐富午餐。我地一致簡左Antipasto + Primo Piatto $288(Lingunie with Roasted sea scallop,olive oil,garlic,chili & crispy pancetta,Additional$68).侍應先送上牛油再比3款麵包同芝士棒我地簡,鬆軟的包夾上牛油好味。咸香Parma ham包住香甜多汁哈蜜瓜 & 肥瘦平均有油香既Salami!!4-5款芝士加上餅乾,再食一兩粒提子清下口腔。鴨胸非常淋滑,大隻既蝦配上開胃Cocktail Sause,唔會過咸切得厚既煙三文魚,吸收Omega 3 補下個腦先。呢個意粉無得頂,扁意粉,半煎炸蒜片,辣椒仔,加上巨型帶子煎成金黃色,賣相一流,帶子煎得外層香脆,內心還非常juicy,火喉時間控制得好好,扁意粉入哂鮮甜海鮮湯味,份量唔少,真系好睇又好味!!咖啡同凍檸

4-5款芝士加上餅乾,再食一兩粒提子清下口腔。

咖啡同凍檸茶都唔錯。
2017-06-27
  • Lingunie with Roasted sea scallop
  • olive oil
  • garlic
  • chili & crispy pancetta
2017-05-24 2373 瀏覽
早幾日約咗姊妹一同食lunch想搵一間環境較為幽靜又可以吃得舒服的地方, 我姊姊提議到金鐘樓上這間cova, 佢哋嘅 salad bar 加一個 main course 一般大約$280起, 價錢略為中高但 沙律吧整體質素都有番咁上下, 沙律菜同parma ham 好得, 至於main course多數 是意粉同risotto, 反而沒有想像中好不過都不過不失。 午餐有包咖啡或茶的。 同時可以加$60試他們當日的蛋糕, 其實已經吃得好足夠但因為cova蛋糕都比較出名所以我哋都嗌咗一件芒果蛋糕一同share,味道真的唔錯。不過美中不足是我們剛來到的時候, 有位waitress問要什麼飲品,對她說先給我們水, 但她就開了一瓶法國礦泉水給我們。 其實全餐廳每枱都提供不收費的普通水, 如要收費 她應該問我們要求什麼牌子的蒸餾水才order 但見她來到時後已把礦泉水開了就算了, 這樽礦泉水+10%後成為差不多一百個大洋。

mango cake
mango cake