2023-11-25 1969 瀏覽
記得之前食過銅鑼灣嘅Coffeology,印象不錯,後來知道結業都覺得非常可惜,最近得知老闆東山再起,開咗新店Caflex by coffeology ,除咗有招牌cheesecake及tiramisu之外,仲推出好多全新菜式!就趁住呢日過海,搵間靚cafe食個靚lunch開心下先!24Hours Lobster Bisque linguine with Prawn($158)醬汁原來好有誠意,以龍蝦殼及蝦殼熬足24小時而成,難怪味道如此鮮香!麵條都好掛汁,味道惹味又鮮味,不過虎蝦肉質就麻麻地,唔夠彈牙。 Pumpkin Chai Latte ($60)香料味天然,襯托出濃濃咖啡香,甜度適中,奶泡都打得輕盈!如果南瓜味道再突出d就更好啦。Sesame Layer($68)超出色嘅甜品!由芝麻味餅底+芝麻慕絲+海綿蛋糕層層相間組成,芝麻味濃郁又唔人工,味道天然香濃,食到唔同層次嘅口感同味道!好好食!PS. 招牌Tiramisu只在星期五六供應,想食嘅話留意日子啦😝

Pumpkin Chai Latte ($60)

Sesame Layer($68)

2024-05-04 67 瀏覽
有可能係全港最好食嘅意粉!喺菜單見到carbonara,本來以為又係一碟尋常嘅白汁意粉,點解會賣到百幾蚊咁貴?原來唔知咁簡單。見到好大隻蛋黃喺中間意粉,啱啱嚟到嘅時候已經聞到濃郁嘅蛋香!呢份意粉忌廉口感氣味非常豐富,感覺和意粉是相輔相成的,沒有互相凌駕的關係,而且白汁醬料香醇濃厚,配搭一流。蔬菜配料採用平時巴拿馬火腿隔離嘅火箭菜,一睇就有高級嘅感覺,口感豐富清新。另一碟truffle rigatoni完全唔輸俾Carbonara! 冇諗過會食到咁濃香豐富嘅黑松露味,黑松露真係好多!巴拿馬火腿份量好大,我同朋友一人分一半都食得舔舔脷。每份都係一百幾蚊,的確比平時嘅意粉貴,但係感覺真係更上一層樓。大家不妨試試!乾杯!
有可能係全港最好食嘅意粉!

2024-05-02 72 瀏覽
假日與友人想找輕食的咖啡小店作午餐,剛好走到街角的Caflex,後來才記起原來曾經吃過這家店的舊址店,而那時是沒有提供手沖咖啡的。今次點了4款食/飲品:Carbonara $112Tiramisu $74Honey Lemon Coffee $50Hand drip Colombia Washed coffee bean $70這裡的Carbonara是用粗管粉,口感Q彈,煙肉粒厚切有口感,配上流心蛋拌混吃,味道尚算濃郁,不過,的確有點膩,但亦肯定夠飽腹感。對於Tiramisu控的我,這裡的Tiramisu屬正常發揮,酒香不會太重,而口感會較結實,如果可以做到軟身一點便好了。如果想喝凍飲,又不想喝奶啡,Honey Lemon Coffee會是一個選擇,這裡的咖啡豆屬平衡感不酸又不會太苦,拌混喝會是清新之選,不過友人略嫌份量才了一點。愛手沖咖啡的我,點了一杯Colombia Washed偏果香,帶少許檸檬及桃香味的咖啡豆,咖啡師送餐是會耐心講解該款咖啡豆特性及前中後段的味道。咖啡店整體食物水準是合格的,只是環境有點擠迫,空間感小,與鄰桌客人會膊貼膊,這點會扣一點分吧。

今次點了4款食/飲品:
Carbonara $112
Tiramisu $74
Honey Lemon Coffee $50

Honey  Lemon  Coffee

Hand  Drip

• Carbonara
2024-05-02 48 瀏覽
❝𝐂𝐚𝐟𝐥𝐞𝐱 𝐛𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲❞舊店𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲重返銅鑼灣,新增晚市時段,有更多主食、蛋糕揀✨舊店時期的𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞及𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮已經非常出名,搬到大鋪後,依然人氣高企,週末有可能會好快售罄,建議早啲或者平日嚟啦!࿐🍰𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟖💫招牌芝士蛋糕,請你一定要試💚抹茶回甘味濃郁,蛋糕呈半流心狀態,入口即溶,非常軟滑,帶微微咸香芝士味,唔會過於甜膩,絕對會再𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪🐷𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐇𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟔𝟖第一次食咸味𝐜𝐚𝐤𝐞,黑松露醬及𝐡𝐚𝐦油香突出,感覺有啲似平時配芝士食(爭杯酒🤣),非常衝擊味蕾,本身驚中伏但出奇地夾🩶🥓𝟐𝐧𝐝 𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟏𝟏𝟐💫醬汁質地濃稠,芝士味濃郁,意粉超級掛汁好入味,雖然稍為偏鹹,不過整體都好高質!另外仲可以+$𝟑𝟎配開心果醬,聽店員講係米蘭近期好𝐡𝐢𝐭的食法,開心果醬好足料,堅果味極濃,估唔到與卡邦尼的芝士味又幾夾🤭🦐𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐚𝐤𝐬𝐚 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 $𝟏𝟑𝟖💫叻沙意粉較重香料味,偏向少少辣,好惹味,海鮮份量頗多,青口、大蝦食落都
❝𝐂𝐚𝐟𝐥𝐞𝐱 𝐛𝐲 𝐭𝐡𝐞 𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲❞

🍰𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟖💫

🐷𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐇𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 $𝟔𝟖

🥓𝟐𝐧𝐝 𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟏𝟏𝟐💫

🦐𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐚𝐤𝐬𝐚 𝐏𝐚𝐬𝐭𝐚 $𝟏𝟑𝟖💫
叻沙意粉較重香料味,偏向少少辣,好惹味,海鮮份量頗多,青口、大蝦食落都幾新鮮,肉質彈牙

🍵𝐔𝐣𝐢 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟓𝟐💫

🫐𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤𝐛𝐞𝐫𝐫𝐲 𝐒𝐨𝐝𝐚 $𝟒𝟖

2024-04-25
|𝐂𝐚𝐟𝐥𝐞𝐱 の 銅 鑼 灣|前身是𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲的轉角位咖啡店走小酷黑灰風格𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞和𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮依然是人氣皇牌(𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮到現在還是無緣食到(๑•́₋•̩̥̀๑)最近居然新增了晚市時段 晚上都可以飲啡食蛋糕🌙完美滿足了放工都做到坐咖啡店的小願望 耶!#aiiifoodie_銅鑼灣 #aiiifoodie_causewaybay① 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐁𝐚𝐜𝐤 𝐑𝐢𝐛𝐬 (𝐅𝐮𝐥𝐥 𝐑𝐚𝐜𝐤) ($288)// 晚市約有9-10款主食供應 意粉/沙律/酸種麵包/肉扒都有今次點的烤豬助骨好大份 2個人食都好夠豬肉肉質頗軟腍的 而且肉的份量慷慨伴有沙律菜解膩 價錢合理 //𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌗🌑② 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚 ($58)// 後悔太遲先發現到黑芝麻歌劇院蛋糕!!!很好食 大推愛不愛芝麻的都要試層次豐富 有蛋糕體+黑芝麻忌廉+黑芝麻餅底最喜歡就是餅底很香很濃 而且脆脆的很加分 //𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌗③ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 ($58)// 前幾次來食都有點這個名物芝士蛋糕口感十分軟滑 而且都有原味抹茶雙拼抹茶很足料 食到茶香又不會濃到苦
|𝐂𝐚𝐟𝐥𝐞𝐱 の 銅 鑼 灣|
前身是𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞𝐨𝐥𝐨𝐠𝐲的轉角位咖啡店走小酷黑灰風格
最近居然新增了晚市時段 晚上都可以飲啡食蛋糕🌙
完美滿足了放工都做到坐咖啡店的小願望 耶!

今次點的烤豬助骨好大份 2個人食都好夠
豬肉肉質頗軟腍的 而且肉的份量慷慨
伴有沙律菜解膩 價錢合理 //
𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌗🌑

② 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐚 ($58)
// 後悔太遲先發現到黑芝麻歌劇院蛋糕!!!
很好食 大推愛不愛芝麻的都要試
層次豐富 有蛋糕體+黑芝麻忌廉+黑芝麻餅底
最喜歡就是餅底很香很濃 而且脆脆的很加分 //
𝐅𝐨𝐨𝐝: 🌕🌕🌕🌕🌕🌗

③ 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 ($58)
// 前幾次來食都有點這個名物芝士蛋糕
口感十分軟滑 而且都有原味抹茶雙拼
抹茶很足料 食到茶香又不會濃到苦 //
𝐅𝐨𝐨𝐝:🌕🌕🌕🌕🌕🌘

④ 𝐔𝐣𝐢 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (H$52)
⑤ 𝐓𝐨𝐧𝐢𝐜 𝐒𝐎𝐄 ($60)

☕️ Caflex by the coffeeology (銅鑼灣)
2024-04-26 15 瀏覽
呢間未搬前已經食過2次食過佢焙茶同芝麻味既cheesecake由於佢真係幾好食又幾抵食咁岩CWB呢頭我又唔熟有乜其他好既cafe於是又揀左佢😝信心保證嘛因為唔知佢搬左同改左名我行左2轉先搵到佢🥲原來係搬左去街頭位🤣大家唔好行過呀講番先 我叫左Flat white 朋友就揀左chocolate mocha😋係重nutty既啡 正☺️飲番咖啡果種無比奶味遮住既堅果味 好香🎶朋友果杯我唔識點評 我唔好亦無試佢就話好飲既🤣我諗都唔會差得去邊蛋糕就一款係開心果一款原味一如既往既好食好食好好食🤩❤️‍🔥好香濃既開心果又啖啖芝士味好邪惡又停唔到口☺️另一款都好好食 都係好濃好creamy ge不過2揀1要我推薦 我就唔會揀🤣一定all in!!! I m not a child!其實我地食完omakase 食到飽一飽都要食 仲要無剩⋯⋯可想而知有幾咁正😋😋😋黎到必食必試佢地啲cake ah 一定無失望✌️😏 Ummm 下次可以試吓佢啲正餐😚😚
呢間未搬前已經食過2次

好香濃既開心果又啖啖芝士味
好邪惡又停唔到口☺️
另一款都好好食 都係好濃好creamy ge
不過2揀1要我推薦 我就唔會揀🤣
一定all in!!! I m not a child!
其實我地食完omakase
食到飽一飽都要食 仲要無剩⋯⋯
可想而知有幾咁正😋😋😋
黎到必食必試佢地啲cake ah
一定無失望✌️😏
Ummm 下次可以試吓佢啲正餐😚😚
  • Pistachio Tiramisu
  • Tiramisu
【舊店搬遷重新開放·人氣cheesecake‼️】/////之前bookmarked舊店 但每次經過都太多人排隊未有機會入去食🤧搬到新店後空間闊落 多左座位 最舒服係有大型工業風梳化位 終於可以食到佢哋最出名嘅芝士蛋糕😁.👉🏻抹茶芝士蛋糕 ($58)味道同賣相真係可以入到三甲😳抹茶芝士味道平衡 入口即溶ʕ •ᴥ•ʔ抹茶味香濃帶回甘 芝士軟心狀態建議兩個人share剛剛好~.👉🏻檸檬水 ($48)檸檬水有檸檬混合砂糖組合😗味道酸酸甜甜 配芝士蛋糕可以解膩.👉🏻美式咖啡 ($45)義式濃縮咖啡加入熱水製作而成咖啡豆可以揀Nutty/fruity☕️濃度普通 帶清香嘅咖啡味 ———📍Caflex by the coffeeology (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街15A號地舖
【舊店搬遷重新開放·人氣cheesecake‼️】
/////

👉🏻抹茶芝士蛋糕 ($58)
味道同賣相真係可以入到三甲😳
抹茶芝士味道平衡 入口即溶ʕ •ᴥ•ʔ
抹茶味香濃帶回甘 芝士軟心狀態
建議兩個人share剛剛好~

👉🏻檸檬水 ($48)
檸檬水有檸檬混合砂糖組合😗
味道酸酸甜甜 配芝士蛋糕可以解膩
👉🏻美式咖啡 ($45)
義式濃縮咖啡加入熱水製作而成
咖啡豆可以揀Nutty/fruity☕️
濃度普通 帶清香嘅咖啡味

———
2024-03-24
2024-04-11 69 瀏覽
caflex前身為一直以抹茶甜點聞名的the coffeeology 當時已經非常喜歡🩷🩷搬遷後新店更寬敞更cozy 裝潢以水泥黑白為色調 很有工業時尚感甜點一如既往出色也不用多說😋✨Matcha Cheesecake (HK$58)來這裏必點他們的抹茶甜點!抹茶口味非常濃郁 起司蛋糕很滑順🥰下午茶首選~✨Sesame Opera (HK$58)黑芝麻會喜歡的甜點!同樣非常香濃滑順 口感細膩精緻😋✨Matcha Latte (HK$52)✨Flat White (HK$40)
搬遷後新店更寬敞更cozy
裝潢以水泥黑白為色調 很有工業時尚感
甜點一如既往出色也不用多說😋

✨Matcha Cheesecake (HK$58)
來這裏必點他們的抹茶甜點!
抹茶口味非常濃郁 起司蛋糕很滑順🥰
下午茶首選~

✨Sesame Opera (HK$58)
黑芝麻會喜歡的甜點!
同樣非常香濃滑順 口感細膩精緻😋

✨Matcha Latte (HK$52)
✨Flat White (HK$40)
2024-04-11 66 瀏覽
聽到coffeeology返返黎其實想去好耐啦😳終於有時間黎試試⸝⸝‪⸝♡果然!唔會令人失望既質素( ˃ ᵕ ˂ )每食一啖都要讚嘆一下既美食同咖啡🤤新店比以前大好多! ▫️𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐇𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞原本想嗌開心果cheesecake,好可惜星期日1600既時刻已經sold out了~唯有試下呢個咁特別既combination✨第一次食做成咸既chresecake🤍無諗過可以咁夾!!松露同芝士互相平衡既味蕾衝擊!我中意( ¯ᵕ¯ )♡ ▫️𝟐𝐧𝐝 𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐂𝐚𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚唔通係唔敢認第一既cabonara🤣佢用左巨通心既粗管粉夾上厚切煙肉粒同埋偏水感但味道濃郁既醬汁!仲有流心蛋黃🥰岩岩好咁啲醬會掛喺個意粉度🤤 ▫️𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 - 𝐇𝐨𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞拉花!溫度!定係味道!完全覺得balance得唔錯՞ ̥_ ̫ _ ̥՞♡唔會浮奶泡!飲到底都依然保持原有拉花! ▫️𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 📍| Caflex by the coffeeology 🗺| 銅鑼灣勿地臣街15A號地舖🕰| Mon-Fri - 08:30-19:00 Sat-Sun - 0
聽到coffeeology返返黎其實想去好耐啦😳
終於有時間黎試試⸝⸝‪⸝♡
果然!唔會令人失望既質素( ˃ ᵕ ˂ )
每食一啖都要讚嘆一下既美食同咖啡🤤
新店比以前大好多!

▫️𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐇𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞
原本想嗌開心果cheesecake,
好可惜星期日1600既時刻已經sold out了~
唯有試下呢個咁特別既combination✨
第一次食做成咸既chresecake🤍
無諗過可以咁夾!!
松露同芝士互相平衡既味蕾衝擊!我中意( ¯ᵕ¯ )♡

▫️𝟐𝐧𝐝 𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐂𝐚𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚
唔通係唔敢認第一既cabonara🤣
佢用左巨通心既粗管粉
夾上厚切煙肉粒同埋偏水感但味道濃郁既醬汁!
仲有流心蛋黃🥰岩岩好咁啲醬會掛喺個意粉度🤤

▫️𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 - 𝐇𝐨𝐭 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞
拉花!溫度!定係味道!
完全覺得balance得唔錯՞ ̥_ ̫ _ ̥՞♡
唔會浮奶泡!飲到底都依然保持原有拉花!

▫️𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞

📍| Caflex by the coffeeology
🗺| 銅鑼灣勿地臣街15A號地舖
🕰| Mon-Fri - 08:30-19:00
Sat-Sun - 09:00-19:00
2024-04-07
2024-04-05 50 瀏覽
辛苦咗成個禮拜返工,放假想黎一點甜☺️好耐之前已經bookmark咗呢間cafe,今個weekend終於得閒可以黎朝聖😆❇️Matcha cheesecake( $58 )抹茶芝士蛋糕口感綿密,味道極之濃厚,白色嗰層係乳酪,配上乳酪令整體味道更加順滑,但係食多咗會有少少漏,所以都建議要嗌杯凍飲🍵🧊❇️Ice Dirty Chai Latte $60 (ice +$5)初嘗Dirty,上面嗰層粉係香料,好似飲咗香料印式奶茶,個人唔係好飲得慣🥵❇️Ice Mocha (ice +$5)奶味唔夠重🫣如果可以奶味重啲就好

❇️Matcha cheesecake( $58 )

❇️Ice Mocha (ice +$5)
奶味唔夠重🫣如果可以奶味重啲就好
2024-04-02 53 瀏覽
Caflex by the coffeeology位於銅鑼灣耀華街的轉角位,裝潢型格時尚,以黑白灰為主調🩶 而空間相比舊店更寬敞舒適👍🏻平日下午3點左右來到,點了一份Matcha Cheesecake(HKD58)及Iced White(HKD49)☺️之前在舊店吃過他們的Cheesecake後一直念念不忘,相隔幾年終於再次吃到,實在太感動了!🙈🫶🏻Matcha Cheesecake的口感濕潤順滑,帶有濃郁的抹茶和芝士味💚💛 微苦的抹茶及芝士的奶香味互相融合,超完美的甜品!🥹🤍不過一個人吃會有點膩,下次應該要點Iced Black解一解膩🤣 📍Caflex by the coffeeology - 銅鑼灣勿地臣街15A號地舖

Matcha Cheesecake、Iced  White

Matcha Cheesecake
Iced White

下午茶
Matcha Cheesecake、Iced  White
Matcha Cheesecake
Iced White
  • Matcha  Cheesecake
前身coffeeology結業嗰陣好傷心,大愛佢個芝士蛋糕!!!好彩係銅鑼灣重開,仲多咗甜點款式,增加鹹食,地方更闊落舒服🫶🏻—— Carbonara $112金黃蛋黃超吸精!特別用左日本雞蛋更香蛋味!同醬汁撈均好惹味,質地濃稠,粗管粉彈牙掛汁,beacon微微鹹香—— Matcha Cheesecake $58舊店嘅時候已經好鐘意食!味道質感都同以前相若,抹茶味好濃郁回甘,芝士部分超creamy,絲滑輕盈—— New York Cheesecake $58完全唔覺得膩嘅芝士蛋糕!比一般紐約芝士蛋糕口感更柔軟,一啲都唔實,芝士味比另外嘅芝士蛋糕更濃,餅底充滿焦糖味—— Tiramisu $52比起芝士蛋糕,tiramisu相對普通,酒味同咖啡味唔太出,芝士入口即融,唔會過甜,濕潤到啱啱好🌟推薦指數:9/10▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍 Caflex by the coffeeology (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街15A號地舖

—— Carbonara $112

▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Matcha  Cheesecake
New  York  Cheesecake
2024-03-13 110 瀏覽
Coffeeology由未結業嘅時候已經久仰大名,當中cheesecake更被譽為「世一」,早前知道要結業嘅時候覺得好可惜,好彩相隔無耐佢地又捲土重來,當然要過黎一試!黎到主要試佢地出色嘅甜品,matcha cheesecake抹茶味濃厚回甘,上層芝士微酸略帶芝士奶香,中間軟心位口感濕潤且軟滑,有點似terrine果種入口即溶嘅細膩感,同蛋糕個脆邊形成強烈嘅對比,而且完全唔膩,一次過KO晒都無問題!終於明白點解咁多人形容為「世一cheesecake」,MVP絕對無疑🏅另外當然試埋New York cheesecake,餅底做得較厚身,用上Lotus餅壓成,蛋糕比較實淨綿密,芝士味相當重,就算同世一抹茶cheesecake梅花間竹咁一啖一啖咁比較都完全無被比下去!鐘意芝士味重嘅絕對滿足到你😆另外一讚係佢地嘅焙茶latte,身為Hoji-holic嘅我對焙茶有一份執著,焙茶同奶嘅比例平衡得好好,味道唔會太濃近似中焙火茶的帶甘,而且奶泡打得細膩綿密,入口順滑,拉花推到杯底都仲keep到👍🏻- Tomato cream chicken x avocado x veges panini- Mat

- Matcha cheesecake
- New York cheesecake
- Espresso tonic
- Hojicha latte
2024-03-11 92 瀏覽
上年由細舖搬大舖的人氣咖啡店換名字後重新出發,終於有機會一試新店鄰近時代廣場,以型格的水泥風為牆身環境寬敞舒適,靠窗設有沙發座位,充滿打卡感黑白灰三色為主調,佈置簡潔,燈光明亮,猶如家中一樣舒適放鬆 主菜冷萃咖啡肉眼沙律份量十足,帶來口感新體驗甜品紐約芝士蛋糕帶有香濃芝士味又不會太油膩黑松露火腿芝士蛋糕鹹鮮味濃郁,形成強烈對比單一產地濃縮咖啡梳打水清爽又沒有罪惡感有機伯爵茶在甘醇的紅茶風味中,增添清新柑橘果香
新店鄰近時代廣場,以型格的水泥風為牆身
環境寬敞舒適,靠窗設有沙發座位,充滿打卡感
黑白灰三色為主調,佈置簡潔,燈光明亮,猶如家中一樣舒適放鬆
主菜冷萃咖啡肉眼沙律份量十足,帶來口感新體驗
Cold Brew Rib Eye Salad
甜品紐約芝士蛋糕帶有香濃芝士味又不會太油膩
New York
黑松露火腿芝士蛋糕鹹鮮味濃郁,形成強烈對比
Truffle Ham
單一產地濃縮咖啡梳打水清爽又沒有罪惡感
Tonic (SOE)
有機伯爵茶在甘醇的紅茶風味中,增添清新柑橘果香
Organic Tea (Pot)
2024-03-11
Cold Brew Rib Eye Salad
New York
Truffle Ham
Tonic (SOE)
Organic Tea (Pot)
2024-03-10 40 瀏覽
Happy Weekend 💓週末最鐘意靜靜地飲杯咖啡經過銅鑼灣見到依間咖啡店上網一睇原來好出名佢地既cheesecake 🧀同咖啡都系一定要試果然一試難忘 Truffle ham cheesecake咸甜咸甜松露配合芝士真系好夾暫時系我喺香港食過既cheese cake里TOP 3再飲埋佢哋沖調嘅咖啡絕對令今日成為美好的一天😍😍😍Caflex by the coffeeology 📍銅鑼灣勿地臣街15A號地鋪

Happy Weekend 💓
週末最鐘意靜靜地飲杯咖啡