2023-12-08 55 瀏覽
這家之前好像結業了一段時間然後因為很多人叫他們重開就開了(not sure tho)。剛好經過那邊就去嘗一嘗啦。最受歡迎就是他們的甜品啦! 本來是奔著抹茶芝士蛋糕去的,但沒有了!最後點了焙茶味的,很濃郁的焙茶味,口感綿密,最好就是趁它還冷的時候吃掉,不然最後會有點膩。整體偏甜一點。推薦抹茶拿鐵!好好喝,真的是很純正的抹茶味,很厚很濃,不錯!

• Hojicha  Cheesecake
星期六黎CWB行街,突然想食Carbonara,就即刻search吓地圖睇吓附近邊度有,比我搵到呢間餐廳有賣🤩🤩跟住Google Map行,喺時代廣場旁邊嘅小巷入面,門口唔算起眼,好易行過龍😅 晏晝3點去到,發現仲要等位!🥲 等左超過15分鐘先有一人位,被安排嘅位非常窄,好難攝入去,一定會掂到隔離枱💩要自己行去落左單比錢先,可以提佢甜品後上,比完錢就會比號碼牌你等職員送餐。等左十幾分鐘,Carbonara終於黎啦😋隻蛋好能夠激起到食慾🤣 睇相好似好Creamy咁,但實際食落去有d稀,唔夠濃稠,同埋好似其他人咁講,整體偏酸,第一次食咁酸嘅Carbonara😅唔太arm我嘅口味,唔會為左Carbonara而再黎。食完之後,可以叫佢上甜品。見到咖啡粉係即刻落嘅😋見到相就知好似慕絲咁creamy😋😋 幾鍾意食d cream😙 但略嫌咖啡粉太多漿住個口,令我不斷想飲水😅總括而言,如果你係Tiramisu愛好者可以過黎試,但Carbonara就愛好者就唔洗了😴🫥

等左十幾分鐘,Carbonara終於黎啦😋
隻蛋好能夠激起到食慾🤣
Carbonara

唔太arm我嘅口味,唔會為左Carbonara而再黎。

食完之後,可以叫佢上甜品
見到咖啡粉係即刻落嘅😋

2023-12-01 79 瀏覽
Coffeeology重開變成caflex by the coffeeology。從來冇機會去舊舖,而家去新舖,餐牌應該係一模一樣,裝修都好接近(?),可惜我比較唔到。落單後唔可以轉位,而且有限時90分鐘。*Sourdough with homemade herbs butter $42酸種麵包超大片、薄切,略欠麥香,烘到極脆同時又好硬,硬到介口。牛油帶迷迭香,配搭很好,可惜份量少。Tiramisu $76手指餅吸飽咖啡液,咖啡味十分濃郁,同芝士嘅比例啱啱好。芝士糊質地順滑、相當挺身,如果流質少少會更好。蛋味、芝士味比較淡,奶味最濃。成日都見到大家推薦,佢係一個改良咗切合香港人口味嘅咖啡tiramisu。Latte $44奶泡細緻 ,咖啡味奶味半半 ,house blend非常nutty,尾調有少少苦味。

Tiramisu $76

Latte $44
Latte
2023-11-19
$100 (早餐)
銅鑼灣新開Cafe行工業風型格路線🙆🏽‍♀️睇中張梳化感覺好舒服🛋️即刻忍唔住衝入去試試💜🙆🏽‍♀️Cold Brew Rib Eye🥩$198五成熟剛剛好重牛味肉質鮮嫩係我喜歡嘅口感😋面層加上酸忌廉煙肉條嘅焗薯味道即時提升🥔🙆🏽‍♀️ 24 Hours Lobster Bisque linguine with Prawn $158大蝦非常吸睛🦐意粉吸收晒龍蝦嘅精華🍝🙆🏽‍♀️mocha (Iced)$50 🍫Uji Matcha Latte $52🍵個人比較喜歡latte 好香綠茶味甘甘甜甜💜靚靚嘅拉花打卡必叫😆🙆🏽‍♀️ New York Cheesecake$55 Pistachio Tiramisu $98好濃芝士味非常幻滑加上曲奇餅底更有層次🧀滿滿嘅開心果脆粒😋好creamy口感豐富🍰開心果迷必叫✨坐得好舒服😌員工服務好好👍🏻👫人均消費$350 ✨
銅鑼灣新開Cafe行工業風型格路線🙆🏽‍♀️
Uji Matcha Latte 😋
Pistachio Tiramisu 😋
  • Pistachio Tiramisu
2023-11-25 1998 瀏覽
記得之前食過銅鑼灣嘅Coffeology,印象不錯,後來知道結業都覺得非常可惜,最近得知老闆東山再起,開咗新店Caflex by coffeology ,除咗有招牌cheesecake及tiramisu之外,仲推出好多全新菜式!就趁住呢日過海,搵間靚cafe食個靚lunch開心下先!24Hours Lobster Bisque linguine with Prawn($158)醬汁原來好有誠意,以龍蝦殼及蝦殼熬足24小時而成,難怪味道如此鮮香!麵條都好掛汁,味道惹味又鮮味,不過虎蝦肉質就麻麻地,唔夠彈牙。 Pumpkin Chai Latte ($60)香料味天然,襯托出濃濃咖啡香,甜度適中,奶泡都打得輕盈!如果南瓜味道再突出d就更好啦。Sesame Layer($68)超出色嘅甜品!由芝麻味餅底+芝麻慕絲+海綿蛋糕層層相間組成,芝麻味濃郁又唔人工,味道天然香濃,食到唔同層次嘅口感同味道!好好食!PS. 招牌Tiramisu只在星期五六供應,想食嘅話留意日子啦😝

Pumpkin Chai Latte ($60)

Sesame Layer($68)

2023-11-24 71 瀏覽
好耐之前去過銅鑼灣嘅人氣Cafe Coffeology☕️佢嘅招牌雙層抹茶cheesecake到而家我仲記得個種濃郁回甘嘅味道😍之前知道佢哋結業覺得好可惜,不過最近佢哋就載譽歸來🥳🥳係舊舖附近嘅勿地臣街回歸。新店空間闊落,裝修有時尚感。除咗招牌cheesecake、輕食、咖啡,新店亦提供幾款意粉、牛扒等主食,可以嚟個好滿足嘅lunch🤰🏻Cold brew rib eye w/ bake potato新菜式,特別地用上cold brew醃製大大塊嘅肉眼扒😛邊緣位置帶焦香感,令賣相更吸引🤩除咗焦香味,亦真係食到啲咖啡豆嘅香味😙😙旁邊嘅肉汁亦係加入咖啡元素,帶咖啡嘅甘苦味,愛啡如命嘅人就係鍾意呢啲味道😋😋肉眼扒有少部分位置帶少許筋,但整體口感都係軟腍好juicy💦焗薯好粉,加上sour cream,簡單卻令人滿足嘅comfort food🥰Pistachio cake每日限量供應,用上自家製開心果醬💚出面食唔到㗎😏一入口就感受到濃濃嘅開心果香,開心果cream濃郁軟滑,手指餅比起平時嘅tiramisu鬆軟啲,無咁濕潤,更能平衡質感較rich嘅開心果cream👍🏻喜歡面頭有好多開心果碎增添咬口

Pistachio cake
每日限量供應,用上自家製開心果醬💚出面食唔到㗎😏一入口就感受到濃濃嘅開心果香,開心果cream濃郁軟滑,手指餅比起平時嘅tiramisu鬆軟啲,無咁濕潤,更能平衡質感較rich嘅開心果cream👍🏻喜歡面頭有好多開心果碎增添咬口。另外原味tiramisu、招牌雙層cheesecake都好受歡迎好吸引,下次都想試吓🤪

Aerocano
打氣泡至打出啤酒般豐盈嘅泡沫🍺可以揀fruity或nutty豆,fruity有白桃香氣🍑帶白桃香氣,味道微酸,正好作為一餐嘅總結☺️

人均消費:$330
推介指數(10分為滿分):8分
2023-11-24
2023-11-17 59 瀏覽
載譽歸來的銅鑼灣咖啡店Caflex by the coffeeology 其tiramisu 絕對是銅鑼灣世一新店在舊址附近重開,走水泥時尚風格,空間感更大,座位位置更多雖然位置多了,但還是經常滿座ꔐSpinich Egg Benedict with Salmon ($108)來個簡單的下午茶,煙三文魚堆砌成花朵形狀而主角班尼迪蛋切開是流心狀,下面是菠菌同吐司吐司烘到香脆,沾上蛋液配上煙三文魚,簡單而美味ꔐTiramisu ($76)終於能再嚐一口他們家的tiramisu 最出色是其綿密細膩口感手指餅濕潤度剛好,咖啡同忌廉芝士互相平衡怎麼感覺更好吃了!ꔐMocha($55)拉花有誠意,朱古力味如果再重點會更好

載譽歸來的銅鑼灣咖啡店
Caflex by the coffeeology
其tiramisu 絕對是銅鑼灣世一
雖然位置多了,但還是經常滿座

來個簡單的下午茶,煙三文魚堆砌成花朵形狀
而主角班尼迪蛋切開是流心狀,下面是菠菌同吐司
吐司烘到香脆,沾上蛋液配上煙三文魚,簡單而美味

ꔐTiramisu ($76)
終於能再嚐一口他們家的tiramisu
最出色是其綿密細膩口感
手指餅濕潤度剛好,咖啡同忌廉芝士互相平衡
怎麼感覺更好吃了!

ꔐMocha($55)
拉花有誠意,朱古力味如果再重點會更好

2023-11-15 69 瀏覽
:ᴄᴀғʟᴇx ʙʏ ᴛʜᴇ ᴄᴏғғᴇᴇᴏʟᴏɢʏ📍 ɢ/ғ, 𝟷𝟻ᴀ, ᴍᴀᴛʜᴇsᴏɴ sᴛʀᴇᴇᴛ, ᴄᴀᴜsᴇᴡᴀʏ ʙᴀʏ世一ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ終於都開返,新舖夠晒大間,落地玻璃窗感覺好開陽採光度十足☀️🍽️ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ $𝟷𝟷𝟸日本蛋先有咁靚嘅鮮艷橙色 蛋味濃郁🥚煙肉係一粒粒有咬口嘅好味!意粉多汁再加埋芝士碎🧀夠ᴄʀᴇᴀᴍʏ 不過如果可以杰身少少就ᴘᴇʀғᴇᴄᴛ🍰 ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $𝟿𝟾星期五至星期日限定好濃郁嘅開心果味質地係好濃好杰嘅開心果醬feel手指餅浸過咖啡味道唔係好突出絕對會為咗呢個再回訪💚☕️ ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ $𝟺𝟹咖啡豆有得揀ɴᴜᴛᴛʏ / ғʀᴜɪᴛʏ 🤞🏻默默許願希望會出返好耐之前嗰個喇沙意粉🍝

ᴄᴀғʟᴇx ʙʏ ᴛʜᴇ ᴄᴏғғᴇᴇᴏʟᴏɢʏ

🍽️ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ $𝟷𝟷𝟸
日本蛋先有咁靚嘅鮮艷橙色 蛋味濃郁🥚
煙肉係一粒粒有咬口嘅好味!

🍰 ᴘɪsᴛᴀᴄʜɪᴏ ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $𝟿𝟾

☕️ ɪᴄᴇᴅ ʙʟᴀᴄᴋ $𝟺𝟹
咖啡豆有得揀ɴᴜᴛᴛʏ / ғʀᴜɪᴛʏ

🤞🏻默默許願希望會出返好耐之前嗰個喇沙意粉🍝
Pistachio  Tiramisu
Pistachio  tiramisu  &  iced  black
Pistachio  Tiramisu
  • Pistachio Tiramisu
ෆ𝘾𝙖𝙛𝙡𝙚𝙭 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙮 ෆ 新界人好少過海系列今次一過海就俾我試到呢間好高質嘅𝙘𝙖𝙛𝙚☕️裝修好靚 好打卡𝙖𝙗𝙡𝙚✨尤其是係門口梳化位好靚📷大家一定要黎試吓佢個𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪真係超級好味( ˘͈ ᵕ ˘͈ )我覺得係我食過最好味嘅𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪🙈後尾我上網𝙘𝙝𝙚𝙘𝙠返先發現原來呢間Cafe嘅𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪係好出名😧𝙊𝙢𝙜 唔怪得知咁正 🫶🏻超級無敵濃郁咖啡粉味 而且好滑 總之就好好味啦🩷不過佢哋嘅𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪淨係星期五至日先有大家記得𝙢𝙖𝙧𝙠 定日子去試!! 另外仲試咗個𝙉𝙚𝙬 𝙔𝙤𝙧𝙠 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚又係𝟭𝟬𝟬分嘅蛋糕 好重芝士味口感好絲滑🧀主菜試咗𝘾𝙤𝙡𝙙 𝘽𝙧𝙚𝙬 𝙍𝙞𝙗𝙚𝙮𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙗𝙖𝙠𝙚 𝙥𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤配上香脆嘅焗薯仔~ 同𝙎𝙥𝙞𝙣𝙞𝙘𝙝 𝙀𝙜𝙜 𝘽𝙚𝙣𝙚𝙙𝙞𝙘𝙩 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙖𝙡𝙢𝙤𝙣 口感好特別 食落口好𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝( ˙༥˙ )𝘾𝙖𝙛𝙡𝙚𝙭 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙮銅鑼灣勿地臣街15A號地舖@caflex #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #food
ෆ𝘾𝙖𝙛𝙡𝙚𝙭 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙮 ෆ

我覺得係我食過最好味嘅𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪🙈
𝙊𝙢𝙜 唔怪得知咁正 🫶🏻
超級無敵濃郁咖啡粉味 而且好滑 總之就好好味啦🩷
不過佢哋嘅𝙩𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪淨係星期五至日先有
大家記得𝙢𝙖𝙧𝙠 定日子去試!!

另外仲試咗個𝙉𝙚𝙬 𝙔𝙤𝙧𝙠 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚
又係𝟭𝟬𝟬分嘅蛋糕 好重芝士味
口感好絲滑🧀

𝘾𝙖𝙛𝙡𝙚𝙭 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙘𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙮
銅鑼灣勿地臣街15A號地舖
@caflex

#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先
Caflex by the coffeeology 於同一條街的街頭位置重新開幕,比原店多出一倍的空間,除了能容納更多的食客,亦讓店舖提供更多元的餐點及飲品選擇。Fruity 單品咖啡豆個性濃烈,正好能為招牌的抹茶芝士蛋糕解膩。Caflex by the coffeeology has reopened on the same street with doubled space. Not only can they accommodate more customers, but they also offer a wider selection of meals and beverages. The intense and flavorful fruity SOE black coffee perfectly complements their signature matcha cheesecake, providing a refreshing balance.
2023-11-11 36 瀏覽
好耐無平日有悠閒嘅時間去嘆下tea,同朋友一齊上完堂早落堂就即刻去食件cake飲杯啡😋銅鑼灣呢間cafe 好出名,幾款cake都好多好評🤩1. Tiramisu ($70)原本想叫黑芝麻蛋糕,但可能太晏,4pm左右就賣哂😔唯有試另一款Tiramisu😉口感相當軟滑,好重蛋香,酒味唔算濃,啱我口味😋2. Flat White ($40)個人嫌有啲太苦同偏酸,唔太啱我個人口味😅下次試其他non coffee 先🙃

1. Tiramisu ($70)

2. Flat White ($40)
下午茶
耀華街 都被大家稱「銅鑼灣的啤酒街」但在還沒進去耀華街前的一個角落 有一家 CafeMOCHA (ICED) $50這份的巧克力🍫咖啡 二 兩者混合舒服😌牛油果蝦蛋沙律壓三文治 $88他們的酸麵包🥯烤得香脆 軟硬度洽好 外脆內微軟裡面的料 非常的溫柔融合 (連不嗜牛油果的另一半都不抗拒)而且蝦子🦐都好大一隻 新鮮微Q紮實若以下午茶來說 這是份很舒服的選擇😌卡邦尼意粉 $112這份真的很厲害 !!說要以這份作本餐廳“的招牌菜 也不為過中間橙紅色的是日本🇯🇵出產蛋黃將滑溜的蛋黃和意粉、醬汁、起司🧀️拌勻每條麵條🍝都包裹著超級濃稠的卡邦尼醬汁進到口中忌廉、起司🧀️、蛋黃都非常濃稠稠杰度讓人專心一意 享受蛋香和卡邦尼的獨特滋味(真令人回味無窮∞😚Matcha Crunch (Nuts) $72先個別吃了 抹茶和起司蛋糕 兩者們都十分綿密~起司蛋糕🎂 起司香柔柔的散發出來抹茶🍵 茶香味濃一點也不覺苦澀另一邊的抹茶🍵 多了一層抹茶脆脆這份nuts 脆脆比起底層的抹茶起司蛋糕🎂 更甜一點混合來吃以後 抹茶味道更突出 口感亦更豐富他們的食物、甜品都真的好贊真想把他們的廚房帶回家 HAHAHA(他們還有幾款
耀華街 都被大家稱「銅鑼灣的啤酒街」
但在還沒進去耀華街前的一個角落 有一家 Cafe
MOCHA(ICED)
MOCHA (ICED) $50
這份的巧克力🍫咖啡 二 兩者混合舒服😌
牛油果蝦蛋沙律壓三文治
牛油果蝦蛋沙律壓三文治 $88
他們的酸麵包🥯烤得香脆 軟硬度洽好 外脆內微軟
裡面的料 非常的溫柔融合 (連不嗜牛油果的另一半都不抗拒)
而且蝦子🦐都好大一隻 新鮮微Q紮實
若以下午茶來說 這是份很舒服的選擇😌
卡邦尼意粉
卡邦尼意粉 $112
這份真的很厲害 !!
說要以這份作本餐廳“的招牌菜 也不為過

中間橙紅色的是日本🇯🇵出產蛋黃
將滑溜的蛋黃和意粉、醬汁、起司🧀️拌勻
每條麵條🍝都包裹著超級濃稠的卡邦尼醬汁
進到口中忌廉、起司🧀️、蛋黃都非常濃稠
稠杰度讓人專心一意 享受蛋香和卡邦尼的獨特滋味
(真令人回味無窮∞😚
Matcha Crunch (Nuts)
Matcha Crunch (Nuts) $72
先個別吃了 抹茶和起司蛋糕 兩者們都十分綿密~
起司蛋糕🎂 起司香柔柔的散發出來
抹茶🍵 茶香味濃一點也不覺苦澀
另一邊的抹茶🍵 多了一層抹茶脆脆
這份nuts 脆脆比起底層的抹茶起司蛋糕🎂 更甜一點
混合來吃以後 抹茶味道更突出 口感亦更豐富

他們的食物、甜品都真的好贊
真想把他們的廚房帶回家 HAHAHA
(他們還有幾款蛋糕🍰 還沒試 不知道味道又是如何呢😆
2023-09-25
牛油果蝦蛋沙律壓三文治
卡邦尼意粉
Matcha Crunch (Nuts)
𝘾𝙖𝙛𝙡𝙚𝙭 𝙗𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚𝙤𝙡𝙤𝙜𝙮—𝙲𝚊𝚞𝚜𝚎𝚠𝚊𝚢 𝙱𝚊𝚢🍵 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑪𝒂𝒌𝒆 $58兩者質感均很濃厚幼滑,味道融合同時層次分明。抹茶味道濃郁且帶有少許回甘,而芝士蛋糕的部分則奶味頗重,口感較輕盈。另外,𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑪𝒂𝒌𝒆 的份量頗多,建議兩人一起品嘗或配飲品解膩。🍁 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $52味道:🍵 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑪𝒂𝒌𝒆 7.5/10🍁 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 8/10回頭率:7/10性價比:7/10服務:8.5/10✨推薦指數:7.5/10 人均:$50-$100左右總結:環境寬敞,氣氛舒適,食物質素和服務也不錯,適合與三兩好友小聚。⏰營業時間⏰星期一至五:8:30-19:00星期六至日及公眾假期:9:00-19:00📍 Caflex by the coffeeology (銅鑼灣)銅鑼灣勿地臣街15A號地舖

🍵 𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑪𝒂𝒌𝒆 $58
兩者質感均很濃厚幼滑,味道融合同時層次分明。
抹茶味道濃郁且帶有少許回甘,
而芝士蛋糕的部分則奶味頗重,口感較輕盈。
另外,𝑴𝒂𝒕𝒄𝒉𝒂 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝑪𝒂𝒌𝒆 的份量頗多,
建議兩人一起品嘗或配飲品解膩。

🍁 𝙃𝙤𝙟𝙞𝙘𝙝𝙖 𝙇𝙖𝙩𝙩𝙚 $52

服務:8.5/10

✨推薦指數:7.5/10

人均:$50-$100左右

總結:
環境寬敞,氣氛舒適,
食物質素和服務也不錯,
適合與三兩好友小聚。

⏰營業時間⏰
星期一至五:8:30-19:00
星期六至日及公眾假期:9:00-19:00

銅鑼灣勿地臣街15A號地舖

2023-09-27
  • Matcha  cheese  cake
銅鑼灣高品質人氣𝒄𝒂𝒇𝒆,銅鑼灣時代廣場附近既一個街角,行過路過唔好錯過工業風裝修,,但帶點金屬高質感不過是日𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 同開心果𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖已經賣曬 {我都算早去的了喔(,, -᷅ ̫̈-᷄ ,,)}· - - · - - · - - · - - ·🔸 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩𝐬 𝐄𝐠𝐠 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐏𝐚𝐧𝐢𝐧𝐢 🔹 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖🔸 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞🔹 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂🔸 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆· - - · - - · - - · - - ·𝐏𝐚𝐧𝐢𝐧𝐢 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝 係我既大愛🥖🥯🍞🥨🥐烤過嘅Panini好香脆,入面夾住牛油果🥑、蝦同蛋沙律,呢個配搭係冇得輸架!!🌯🌮🥪𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖 是今日行程重中之重,所以我清曬 {好乖,要讚👩🏻‍🍳}超級無敵濃郁咖啡粉味,質地杰身,中間嘅手指餅濕潤🤤🫶🏻𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞焙茶味濃郁,蛋糕層次好靚個口感係超軟,食落入口即溶ar~食到一半會覺得有啲膩 👅𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 正常甜度,賣相方面有拉花拉得幾靚𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆反而有選擇,店員會詢問食客可以選擇

工業風裝修,,但帶點金屬高質感

· - - · - - · - - · - - ·

🔹 𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖

🔸 𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞

🔹 𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂

🔸 𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆
· - - · - - · - - · - - ·

𝑻𝒊𝒓𝒂𝒎𝒊𝒔𝒖
是今日行程重中之重,所以我清曬 {好乖,要讚👩🏻‍🍳}
超級無敵濃郁咖啡粉味,質地杰身,中間嘅手指餅濕潤🤤🫶🏻

𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞
焙茶味濃郁,蛋糕層次好靚個口感係超軟,食落入口即溶ar~
食到一半會覺得有啲膩 👅

𝑴𝒐𝒄𝒉𝒂 正常甜度,賣相方面有拉花拉得幾靚
𝑭𝒍𝒂𝒕 𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆反而有選擇,店員會詢問食客可以選擇𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲或𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲風味的豆👍🏻
𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭𝐲 需要+$𝟏𝟐
沒來一陣子,Coffeeology已經搬了新地方,新址直接在耀華街頭,店舖更大,座位多了,空間感也大了不少,食物選擇也多了,可以說是upgrade版的Coffeology😂🔹Cold brew $62Cold Brew也迎來了新包裝,這次喝的是Ethiopia x Brazil兩款豆的cold brew,有濃濃的黑朱古力味,第一口會被它明顯的澀味稍微嚇到,不過慢慢喝就會對這個味道上癮,而且用來搭配食物其實很搭。🔹Avocado Shrimp Egg Salad Panini $88這份panini份量對我來說是蠻大份的😂 裡面有彈牙新鮮的蝦,搭配綿密的牛油果還有碎蛋,顏色很不錯,不過味道比較清淡,可能要加點黑椒,對我來說是可以接受,有些人可能會覺得偏淡。平日來其實都很多人,不過我喜歡他們沒必要都不會一定要你單人坐長桌,整體用餐體驗良好舒適~~

🔹Cold brew $62