2024-03-13 120 瀏覽
Coffeeology由未結業嘅時候已經久仰大名,當中cheesecake更被譽為「世一」,早前知道要結業嘅時候覺得好可惜,好彩相隔無耐佢地又捲土重來,當然要過黎一試!黎到主要試佢地出色嘅甜品,matcha cheesecake抹茶味濃厚回甘,上層芝士微酸略帶芝士奶香,中間軟心位口感濕潤且軟滑,有點似terrine果種入口即溶嘅細膩感,同蛋糕個脆邊形成強烈嘅對比,而且完全唔膩,一次過KO晒都無問題!終於明白點解咁多人形容為「世一cheesecake」,MVP絕對無疑🏅另外當然試埋New York cheesecake,餅底做得較厚身,用上Lotus餅壓成,蛋糕比較實淨綿密,芝士味相當重,就算同世一抹茶cheesecake梅花間竹咁一啖一啖咁比較都完全無被比下去!鐘意芝士味重嘅絕對滿足到你😆另外一讚係佢地嘅焙茶latte,身為Hoji-holic嘅我對焙茶有一份執著,焙茶同奶嘅比例平衡得好好,味道唔會太濃近似中焙火茶的帶甘,而且奶泡打得細膩綿密,入口順滑,拉花推到杯底都仲keep到👍🏻- Tomato cream chicken x avocado x veges panini- Mat

- Matcha cheesecake
- New York cheesecake