2024-05-07 82 瀏覽
會唔會太抵食呀?🤑餐廳係銅鑼灣(📍港島區) • 野食高質😋 • 用心擺盤😘個𝟐人餐,我地差唔多樣樣野都𝐮𝐩𝐠𝐫𝐚𝐝𝐞晒💫人均都係$𝟒𝐱𝐱,份量滿足到晚餐都唔洗食🤰🏻溫馨提示💕幾爆場,想食記得要𝐁𝐨𝐨𝐤位啦📲~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 👭 五道菜二人餐 (Start from $438) 👫🏻(餐湯🥣 • 沙律🥗 • 主菜🍴 & 粉麵 / 飯🍝 • 甜品 • 咖啡☕️ / 茶🫖).▪餐湯 • 沙律▫️是日沙律(雜果) : 菠蘿🍍 • 椰果▫️凱撒沙律 (加+$12) : 嗌左走醬,會有煙肉🥓 • 芝士碎碎🧀,沙律菜新鮮脆口🥗▫️龍蝦湯 (加+$48/位) : 唔會水𝐧𝐞𝐥𝐧𝐞𝐥,仲配左脆脆麵包可以點住食🥖.▪威靈頓牛柳 (加+$150)有原個(大大個)會唔會太抵食?🤑即焗外層酥皮金金黃黃✨令立立 • 牛油香超出!食落超酥脆💥中間既牛柳🥩有肉汁 • 唔會韌,仲夾埋菇菇香味🍄旁邊配左炸薯仔🥔 • 翠玉瓜 • 茄子🍆 • 橙色蕃茄 • 黑松露薯蓉底.▪招牌花雕冷稻庭烏冬 (彈牙鮑魚 • 無骨雞脾🍗 • 蝦🦐 • 溏心蛋

會唔會太抵食呀?🤑
餐廳係銅鑼灣(📍港島區) • 野食高質😋 • 用心擺盤😘
個𝟐人餐,我地差唔多樣樣野都𝐮𝐩𝐠𝐫𝐚𝐝𝐞晒💫
人均都係$𝟒𝐱𝐱,份量滿足到晚餐都唔洗食🤰🏻
溫馨提示💕幾爆場,想食記得要𝐁𝐨𝐨𝐤位啦📲
👭 五道菜二人餐 (Start from $438) 👫🏻

▪餐湯 • 沙律
▫️是日沙律(雜果) : 菠蘿🍍 • 椰果

▪威靈頓牛柳 (加+$150)
有原個(大大個)會唔會太抵食?🤑
即焗外層酥皮金金黃黃✨令立立 • 牛油香超出!食落超酥脆💥
中間既牛柳🥩有肉汁 • 唔會韌,仲夾埋菇菇香味🍄

▪招牌花雕冷稻庭烏冬
(彈牙鮑魚 • 無骨雞脾🍗 • 蝦🦐 • 溏心蛋🥚)
旁邊爽滑彈牙既稻庭烏冬,可以沾埋花雕汁食,香濃酒香 • 唔會嗆🥃 幾夾,好好味😝
招牌花雕冷稻庭烏冬

▪朱古力心太軟 (加+$40)
好靚😍係玫瑰花🌹造型既心太軟,朱古力香濃🍫 焗至外脆,配埋雲呢嗱雪糕食🍨
朱古力心太軟

▪日本芝士蛋糕 (加+$20)
口感較紮實個種,芝士味濃🧀
好食,但雙比之下,我都係鍾意食朱古力心太軟多𝐝🤭
日本芝士蛋糕

▪Drinks
跟餐配(熱)咖啡 / 茶,凍飲 (加+$6),或可加錢升級其他特飲 / 酒精類
▫️Red Latte / Rooibos Latte (加+$20)
即係國寶茶 / 博士茶鮮奶(南非既紅寶石❤️)
無咖啡因 • 充滿天然營養 • 健康
加左鮮奶,帶甜味又唔會蓋過香醇茶味,唔會苦澀☕️
Red  Latte

▫️Pina Colada • Smoothie (加+$34)
口感滑滑,飲落椰香味🥥較出。表面仲加左菠蘿乾裝飾🍍
Pina Colada • Smoothie

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺櫈下面有布籃仔可放手袋🧺
🔺店員們服務好好,做野又快手🙇🏻‍♀️
朱古力心太軟
一段時間之前已經去過呢到,最近朋友約去,發現多左好多菜式,而且cp值好高!❣️餐廳都比較受歡迎,所以想去記得book位。雖然多人,但店員服務超級好,安排得幾快❣️$500樓下二人晚餐有5道菜,真係同區少見高cp✨starter✨1️⃣🥗是日精選沙律- 沙律有爽口蘿蔔,配上香醋,幾refreshing2️⃣🥣是日餐湯- 點麵包一流✨main✨3️⃣ 伊比利亞黑毛豬鞍扒- 賣相幾精緻,特別喜歡薯蓉配菜,有番茄仔、煎香過薯仔等,薯蓉滑滑的- 豬鞍扒肉質軟嫩香口,熟度剛好有肉汁4️⃣ 招牌花雕醉雞醉鮮鮑配稻庭烏冬(推介)- 雞肉酒香入味,肉質甜甜的有口感,而且全係雞脾來。烏冬彈口,點上醉雞醬,水準幾好- 仲有2隻軟淋得來有口感的鮑魚5️⃣ 石板街窩夫🧇-waffle上每格都有燒香棉花糖,好吸引。waffle 濃朱古力味,幾脆口。🍮意大利奶凍- 奶味濃,好滑身,甜度適中。飲品方面,點了lychee handshaken iced tea,滿滿fruity香 。呢到的確係cwb食西餐好地方!

❣️$500樓下二人晚餐有5道菜,真係同區少見高cp

✨starter✨

1️⃣🥗是日精選沙律
- 沙律有爽口蘿蔔,配上香醋,幾refreshing
2️⃣🥣是日餐湯
- 點麵包一流

✨main✨
3️⃣ 伊比利亞黑毛豬鞍扒
伊比利亞黑毛豬鞍扒

- 豬鞍扒肉質軟嫩香口,熟度剛好有肉汁

4️⃣ 招牌花雕醉雞醉鮮鮑配稻庭烏冬(推介)

- 仲有2隻軟淋得來有口感的鮑魚

5️⃣ 石板街窩夫🧇

🍮意大利奶凍
- 奶味濃,好滑身,甜度適中。

呢到的確係cwb食西餐好地方!
4天前 0 瀏覽
今日同同事happy Friday,想食威靈頓牛,於是就係銅鑼灣尋覓✨5 Course Menu for 2 $438✨Starter🥗凱撒沙律 +$12🥣龍蝦濃湯 +$48-以忌廉作拉花 色澤誘人 湯頭帶濃烈的龍蝦甜味 ✨Main🐂威靈頓牛柳 +$150-金黃油光的酥皮包裹蘑菇醬及牛柳 切開內裡肉汁隨之流出 散發出令人垂涎的香氣 牛柳極之嫩口且帶香濃牛肉味 加上酥皮形成絕妙的口感🐓招牌花雕冷稻庭烏冬-原隻去骨醉雞髀 醉蝦 醉鮑魚 酒香已經滲入食材 清爽Q彈的冷烏冬 配上花雕酒香汁 帶有滿滿的酒香的一道主食✨Dessert🧇芒果伯爵茶窩夫(半份) +$40-伯爵茶香氣的窩夫與新鮮芒果的甜味結合 再用奶蓋覆蓋 伴隨雲呢拿味雪糕球 香脆而冰涼的口感🍫朱古力心太軟 +$40-外層酥脆內餡流心不算強勁 濃郁的朱古力香氣四溢 甜而不膩 玫瑰花造型增加了不少外皮的表面面積 增加酥脆口感總括嚟講,味道唔錯,值得一試

✨5 Course Menu for 2 $438

🐓招牌花雕冷稻庭烏冬

✨Dessert
🧇芒果伯爵茶窩夫(半份) +$40

🍫朱古力心太軟 +$40

總括嚟講,味道唔錯,值得一試

唔知大家有冇食過威靈頓牛柳🥩我幾年前喺外國食過一個好乾嘅有啲心理陰影🙂‍↕️直到琴日朋友約咗我去銅鑼灣食多謝呢間餐廳幫我喺陰影之中拯救出黎🥹照舊食評喺下邊😚-龍蝦湯🦞除咗本身嘅湯之外仲配多個沙律🥗龍蝦味濃郁 沙律好清新最啱做前菜😚威靈頓牛柳🥩呢個真係超級出色!外邊嘅酥皮超級酥脆 牛肉熟度啱啱好 軟身唔使點咬就吞到🤘🏻而且牛肉仲有適當調味 唔會太乾 推薦✨蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀我想講呢間餐廳黐咗線 啲蟹籽多到好似唔使錢咁💸蟹肉超新鮮 完全估唔到一間西餐廳入邊會有咁出色嘅飯🍚甲羅燒入邊充滿蟹膏~同埋啲蟹肉一齊撈飯 大!滿!足!芒果伯爵茶窩夫🥭食完大餐甜品我鍾意揀芒果🫶酸酸甜甜解膩 配伯爵茶窩夫完全飽肚💕最後一定要提一提食到咁好人均唔洗$500💰咁嘅性價比喺銅鑼灣真係好難搵🥹希望佢長做長有等我食多幾餐🍴
唔知大家有冇食過威靈頓牛柳🥩

龍蝦湯🦞
除咗本身嘅湯之外仲配多個沙律🥗
龍蝦味濃郁 沙律好清新最啱做前菜😚

威靈頓牛柳🥩
呢個真係超級出色!
外邊嘅酥皮超級酥脆 牛肉熟度啱啱好 軟身唔使點咬就吞到🤘🏻
而且牛肉仲有適當調味 唔會太乾 推薦✨

蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀
我想講呢間餐廳黐咗線 啲蟹籽多到好似唔使錢咁💸
蟹肉超新鮮 完全估唔到一間西餐廳入邊會有咁出色嘅飯🍚
甲羅燒入邊充滿蟹膏~
同埋啲蟹肉一齊撈飯 大!滿!足!

芒果伯爵茶窩夫🥭
食完大餐甜品我鍾意揀芒果🫶
酸酸甜甜解膩 配伯爵茶窩夫完全飽肚💕

最後一定要提一提
食到咁好人均唔洗$500💰
咁嘅性價比喺銅鑼灣真係好難搵🥹
希望佢長做長有等我食多幾餐🍴
2024-05-10 0 瀏覽
餐廳有個✨五道菜二人餐✨Starter 有沙律加餐湯,我地各自叫左一個🦞龍蝦湯真係非常好味主菜🥩威靈頓牛柳 - 果然係餐廳嘅Signature,牛柳非常Juicy, 加埋有層酥皮係牛柳外面,真係外脆內軟,滋味十足🦀蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒- 滿滿嘅蟹籽蟹肉配係飯面,真係足料又有特色🍮朱古力心太軟🧇半份自家製窩夫配雪糕 - 甜品好出色,味道唔算太甜賣相又靚,特別係玫瑰花🌹形嘅心太軟,打卡一流💕最後仲有兩杯自選飲品🍵🥤,埋單都係平均$400一個人,喺銅鑼灣嚟講,價錢合理性價比算高👍🏻
餐廳有個✨五道菜二人餐✨
Starter 有沙律加餐湯,我地各自叫左一個
🦞龍蝦湯真係非常好味
主菜
🥩威靈頓牛柳
🦀蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒
- 滿滿嘅蟹籽蟹肉配係飯面,真係足料又有特色
🍮朱古力心太軟
🧇半份自家製窩夫配雪糕

2024-04-30
  • 心太軟
  • 威靈頓牛柳
  • 蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒
最近人人都北上,我就堅持留港消費,繼續發掘一些有特色又有質素的本土餐廳。威靈頓牛柳在香港不是很多餐廳可以吃得到,早前偶然讓我發現公司附近有間樓上小店有做這道英國名菜,趁Lunch time特意相約同區工作的朋友前來品嚐一下。經典英國名菜威靈頓牛柳源自於1815年滑鐵盧戰役,為了慶祝英國威靈頓公爵擊敗法國拿破崙,廚子將公爵最愛的菲力牛扒、鵝肝、松露等用酥皮包起來焗,取名威靈頓牛柳 (Beef Wellington)。金黃色的酥皮猶如軍裝般挺拔,而鵝肝是法國名物,喻意把法國吃下肚,完全體現英式的幽默。𐐂 5 Course Menu for 2 ($438) 𐐚 5道菜二人餐包括每人一份前菜、餐湯、主菜、甜品及飲品,份量超級多,即使食量已不算小的我們吃至尾聲也感到有點吃力,下次可能只點一份威靈頓牛柳再加點小食兩個人分享便足夠了。。Starter。❥ 是日精選沙律 (羽衣甘藍沙律)🥗❥ 凱撒沙律 (+$12)🥗❥ 是日餐湯 (周打魚湯)🥣❥ 龍蝦濃湯 (+$48)🥣。Main。❥ 威靈頓牛柳 (+$150)🥩酥皮焗得金黃酥脆,上面的格仔花紋細緻,包裏著鮮嫩粉紅的牛柳,搭配清香的蘑菇蓉及香滑鴨肝

。Starter。
❥ 是日精選沙律 (羽衣甘藍沙律)🥗
❥ 凱撒沙律 (+$12)🥗
❥ 是日餐湯 (周打魚湯)🥣
❥ 龍蝦濃湯 (+$48)🥣

。Main。
❥ 威靈頓牛柳 (+$150)🥩
酥皮焗得金黃酥脆,上面的格仔花紋細緻,包裏著鮮嫩粉紅的牛柳,搭配清香的蘑菇蓉及香滑鴨肝,濃香惹味。配菜也很豐富,有黃瓜、薯仔、蕃茄仔,就連薯蓉都加了黑鬆露,又軟又香。

❥ 蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀
採用原隻蟹蓋裡充滿蟹膏、蟹肉和蟹籽,每一口都充滿濃郁的蟹味和鮮味,香氣撲鼻,爽脆的蟹籽增添口感。

。Dessert。
❥ 意大利奶凍🍮
奶凍充滿香濃的朱古力味,口感幼滑可口,每一口都帶來滿滿的幸福感。

❥ 芒果伯爵茶窩夫 (半份) (+$40)🧇
芒果微酸不澀,與伯爵茶窩夫的配搭出奇地合拍,雲尼拿雪糕球的加入為整個組合增添了甜蜜滋味。

。Drink。
❥ Cappuccino ☕️
❥ Peach Soda (+$16)🍹

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Around Wellington @around.wellington
𖤣𖤥銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#aroundwellington #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #威靈頓牛柳 #beefwellington # #美食地圖 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #相機食先 #吃貨 #finedining #拍拖 #約會 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl
2024-05-07 0 瀏覽
聽講呢間嘅威靈頓牛扒好多人都去食,所以我一直都好想試吓。我哋一入去就即刻叫咗一份二人套餐,裏面有好多好食。首先有個頭盤,我哋嗌咗一份精選沙律同埋龍蝦湯,龍蝦湯味道唔錯。然後主菜方面,我哋先叫咗個威靈頓牛扒,再加埋蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒。佢個飯好多料,而且同蟹肉真係好正,食落就好似食緊日式壽司咁。威靈頓牛扒要等25分鐘先有,不過味道都唔錯。酥皮好酥脆,裏面嘅肉都好嫩滑,而且佢嘅薯蓉仲有松露味。個人都好滿意。然後甜品方面,我哋叫咗一份布甸同埋芝士蛋糕。芝士蛋糕擺盤超級靚,而佢嘅布甸係綠色,都好好食㗎。當然二人套餐入面都有飲品啦,我哋就叫咗杯梳打,唔會太甜,啱啱好。
聽講呢間嘅威靈頓牛扒好多人都去食,所以我一直都好想試吓。

2024-05-07 0 瀏覽
Around Wellington以西日菜式,花雕系列聞名,今次點咗5道菜二人餐 $438,可以一嚐佢哋嘅招牌菜😋😋😆😆😁🐮威靈頓牛柳🐮 加配$150餐廳名用得Wellington, 點可以錯過佢哋嘅招牌菜, 威靈頓焗至大約5成熟,肉汁豐盈,牛柳牛味香濃,配合菌菇醬, 味道濃郁,口感豐富,不愧為招牌,金黃色酥皮做得香酥,牛油味十足,份量十足,足夠2人share, 整體相當出色🦀蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀蟹籽蟹肉份量十足,滿滿哋舖滿飯面;甲羅燒嘅蟹膏鮮味十足, 配合鮮甜鹹香嘅蟹籽蟹肉, 大海嘅滋味湧出嚟啊🫔焗無花果批🫔 加配$30無花果酸酸甜甜,味道清爽,相對少見用嚟做焗批,味道都幾好🍰朱古力心太軟🍰 加配$40心太軟用咗流心嘅黑朱古力醬,切開時,效果十足, 趁熱食係最好嘅另外點咗,凱撒沙律加配$12, 西蘭花濃湯,龍蝦濃湯加配$48, 龍蝦濃湯味道濃郁,好足料呢;餐茶點咗南非博士茶latte, 無咖啡因嘅,好少見啊😆😆😁🤩🤩Around Wellington地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓#銅鑼灣#銅鑼灣餐廳#銅鑼美食#必食餐廳#推薦餐廳#餐廳美食#招牌菜#人氣餐廳#熱門餐

🐮威靈頓牛柳🐮 加配$150

🦀蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀

🫔焗無花果批🫔 加配$30
無花果酸酸甜甜,味道清爽,相對少見用嚟做焗批,味道都幾好

🍰朱古力心太軟🍰 加配$40

Around Wellington
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓

#銅鑼灣#銅鑼灣餐廳#銅鑼美食#必食餐廳#推薦餐廳#餐廳美食#招牌菜#人氣餐廳#熱門餐廳#威靈頓#威靈頓牛柳#花雕雞#花雕菜式#花雕蝦#花雕鮑魚#酥皮#招牌威靈頓#甲羅燒#松葉蟹#蟹籽#蟹肉#蟹膏#無花果批#焗批#心太軟#朱古力#龍蝦湯#beefwellington#永光中心#aroundwellington
2024-05-02 14 瀏覽
「威靈頓牛柳」可以話係呢度嘅招牌菜,原來二人餐都可以加錢轉呢度菜式,所以即刻點咗二人餐😆餐湯試咗龍蝦湯,味道非常濃郁,鮮果沙律好Fresh,成個配搭唔錯👍🏻👍🏻👍🏻.主菜當然係揀「威靈頓牛柳」啦!啱啱焗完出嚟熱辣辣,酥皮非常鬆脆,入面好似有牛肝菌醬,牛柳大概五成熟,口感軟稔😋「蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒」蟹籽同蟹肉非常足料,啖啖都食到蟹籽,口感豐富,甲羅燒嘅蟹膏好惹味🥰🥰🥰.甜品揀咗「朱古力心太軟」同「鮮果忌廉窩夫」,心太軟朱古力味濃郁,流心效果好好~.📍 Around Wellington (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓

📍 Around Wellington (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓
呢個二人餐飽到上心口,味道不俗,值得一試。🥣龍蝦湯、雜菜湯+凱撒沙律雜菜湯超有驚喜,酸甜好味,裏面有好多雜菜,有新機之作。龍蝦湯正常發揮,沙律好鮮甜。🥩威靈頓牛柳 呢舊牛柳真係好大份,酥皮烤得酥脆帶牛油香,表面金黃討好。牛柳火喉剛好并且充滿肉汁。配菜都煮得有心機,薯蓉好香牛油味好滑,翠玉瓜好甜好多汁。🦀蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒珍珠飯上鋪滿蟹肉、蟹籽,再加上蟹膏提升鮮味層次。❀朱古力心太軟心太軟係花花造型,好適合打卡!雪糕食得出係貴野,好香雲尼拿味。草莓比較酸。🍓無花果酥皮批呢個批第一次食,都幾特別。有D似蘋果批甘。值得一讚的係酥皮好酥脆!🥤Berries Garden +AvoChocoNana smoothie雜莓奶昔好好飲,顔色鮮艷,酸酸地好開胃,大推。鍾意重口味人士可試下呢杯牛油果混合香蕉朱古力的奶昔。樣就似朱古力奶昔,但飲落去好香滑,又幾特別喔~
呢個二人餐飽到上心口,味道不俗,值得一試。
🥣龍蝦湯、雜菜湯+凱撒沙律

🥩威靈頓牛柳

🦀蟹籽蟹肉蓋飯配甲羅燒
珍珠飯上鋪滿蟹肉、蟹籽,再加上蟹膏提升鮮味層次。

❀朱古力心太軟

🍓無花果酥皮批

2024-05-01
  • Berries Garden
2024-05-02 28 瀏覽
Around Wellington在銅鑼灣深受大家歡迎,老板和服務員都很熱情有禮,顧客在這裡既能吃到美食又很舒服!蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒充滿蟹籽的爆裂、蟹肉的鮮美和松葉蟹甲羅燒的香脆,每一口都是一次絕妙的美食享受。獨特的烹飪技巧令口感層次豐富!威靈頓牛柳酥皮吃起來爽口又香脆,內部卻很鬆軟,還帶有各種菌菇的香味,牛柳特別鮮嫩柔軟。配菜也很豐富,有黃瓜、薯仔、茄子和黃色聖女果,就連薯蓉都加了黑鬆露,味道又軟又香,味道特好!是日餐湯是比較特別的紅菜湯,好like!蜜桃梳打蜜桃味好濃厚,清新甜美
蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒

威靈頓牛柳

是日餐湯是比較特別的紅菜湯,好like!
蜜桃梳打
蜜桃味好濃厚,清新甜美

2024-05-01 23 瀏覽
銅鑼灣鵝頸橋附近有好多好嘢食,今次我同老公去食威靈頓牛柳相當高質,真係忍唔住開心share 威靈頓牛柳酥皮金黃,切開時有清脆的聲音,唔係我誇張,真係好多枱客都叫ga!牛柳跟酥皮切不離皮,非常高質,外層酥脆,肉質鮮嫩。蟹子蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒甲羅燒很奢華,蟹膏,蟹肉勁多,拌勻後,每一啖飯都係蟹,勁鮮味又有口感雜菜湯滿滿的蔬菜,很開胃,龍蝦湯很creamy,滲出酒香。沙律菜新鮮而脆口,我同老公share食甜品叫左芒果伯爵茶窩夫,芒果好香甜窩夫有半份上層有奶味嘅cream,雪糕球係雲呢拿味,窩夫好香脆,配上雪糕食好有滿足感。心太軟是花形,so sweet,朱古力醬仍然是流心,伴以雪糕,一凍一熱,層次豐富。仲有飲品,老公喜歡果味梳打水,我就喜歡荔枝茶,茶香帶有果香。

蟹子蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒

2024-04-29 23 瀏覽
位於銅鑼灣的Around Wellington應該有不少朋友認識,負責人親力親為,醉心研究飲食的堅持,曾有不少傳媒報道過。其花雕醉盆菜更是為人所熟悉的招牌菜式,而餐廳的威靈頓牛扒更是非常出色。🩷五道菜二人餐🩷🌟是日精選沙律沙律賣相也非常講究,包括有菠蘿、雞肉、青瓜、沙律菜等,另外有兩塊焗脆的多士,令人非常開胃。🌟周打海鮮湯這個周打海鮮湯味道不錯,裏面有不少蜆肉,味道鮮甜,又不太鹹。主菜🌟威靈頓牛柳🥩這個是我極力推介的威靈頓牛柳,是一個令人回味無窮的菜式。要知道威靈頓牛柳的煮法並不簡單,能夠煮到外面非常香脆入便的牛柳恰到好處並非易事,如果牛柳太生或太熟也影響口感和味道,這個牛柳肉質鬆軟,軟腍嫩滑,加上燒汁,非常出色。🌟蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀蟹肉份量好多,每啖都充滿松葉蟹肉、蟹籽、芝麻等,好香口鮮甜,飯亦夠彈牙,兩者配合得很好。甜品🌟意大利奶凍奶凍口感超滑,不會太甜,味道清新,不錯👍🌟芒果伯爵茶窩夫(半份)芒果夠新鮮,配合伯爵茶味道的窩夫及一球雪糕,非常適合夏天進食。(二人餐包括奶茶咖啡等飲品)

🩷五道菜二人餐🩷

🌟是日精選沙律

🌟周打海鮮湯

主菜
🌟威靈頓牛柳🥩

🌟蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒🦀

甜品
🌟意大利奶凍
奶凍口感超滑,不會太甜,味道清新,不錯👍

🌟芒果伯爵茶窩夫(半份)

(二人餐包括奶茶咖啡等飲品)
2024-04-23
  • 威靈頓牛柳
2024-04-27 21 瀏覽
之前就聽朋友講銅鑼灣Around Wellington做的牛柳獨具特色,我就迫不及待的過來嘗一嘗新鮮。這裡氛圍溫馨浪,還有明星Collar光顧吃飯的簽名照!威靈頓牛柳一大個橢圓球的威靈頓牛柳,酥皮外層金黃酥脆,內部卻柔軟蓬鬆,還有一層切碎混合的香菇、牛肝菌和黑鬆露包裹住牛柳,不僅保證了牛柳的嫩度,還有奢華的口感。切開酥皮時,牛肉的香氣會彌漫出來,挑起味蕾。一刀切下的牛柳鮮紅多汁,煎烤至剛剛好的熟度,保持了肉質的鮮嫩和口感的豐富層次。是日沙律配龍蝦濃湯蔬菜都好乾淨新鮮,仲有魚籽,用酸甜醋調味非常好吃!充滿龍蝦味的濃湯令人胃口大開!蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒這個主食五彩繽紛,好誘人!經過燒烤過的蟹甲羅裡面厚厚的蟹膏、新鮮的蟹籽、鮮嫩的蟹肉和松葉,既有豐富的海洋風味又有燒烤香味!好多蟹肉、蟹籽、白芝麻和蘿蔔絲蓋在熱騰騰的飯上,入口時爆裂出濃郁的海洋風味和芝麻香味!日本芝士蛋糕甜品擺得好靚!抹茶味芝士蛋糕風味濃郁而不膩,綿密口感中帶有微妙的奶油香氣。朱古力芝士蛋糕有濃郁的朱古力味,芝士豐潤,令人陶醉其中!仲有草莓好鮮甜!芒果梳打飲品最特別的地方就是在杯上面有一串芒果幹,真是別出心裁,有非常濃厚

是日沙律配龍蝦濃湯

蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒

日本芝士蛋糕

芒果梳打
飲品最特別的地方就是在杯上面有一串芒果幹,真是別出心裁,有非常濃厚的芒果味,讚👍🏻
2024-04-22 50 瀏覽
昨天來過一間高質西餐廳🍴 品嚐了威靈頓牛柳二人餐🌹!有湯、沙律🥗、主菜有飯/烏冬/意粉🍝同時有甜品,另加$150升級左主菜威靈頓牛柳呢!威靈頓牛柳 🧡酥皮賣相已做得好靚, 食落有水準呀,酥脆可口酥皮下是嫩滑的牛柳!啖啖滋味,有大廚水準👍招牌花雕冷稻庭烏冬呢款都係皇牌推介,鮑魚大塊咬落彈牙再帶有酒香!配上新鮮蝦、雞肉和烏冬開胃可口!朱古力🍫心太軟心太軟同樣賣相靚靚 ,流心朱古力🍫香濃 ,配合雲呢嗱雪糕🍦甜蜜溫馨!意大利奶凍開心果味好創新又美味滿足!around wellington 銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓
昨天來過一間高質西餐廳🍴 品嚐了威靈頓牛柳二人餐🌹!

威靈頓牛柳 🧡
酥皮賣相已做得好靚, 食落有水準呀,酥脆可口酥皮下是
嫩滑的牛柳!啖啖滋味,有大廚水準👍

朱古力🍫心太軟

意大利奶凍
開心果味好創新又美味滿足!
around wellington
銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓