2023-07-04 745 瀏覽
今日點咗lunch set,牛扒意粉,個意粉非常有驚喜,al dente,清碟😋 個牛扒都唔錯,雖然無問幾成熟,薄身,剛好,味道適中,附上粗鹽,連伴碟嘅肉汁都唔洗點。而且服務態度剛好,給予空間但又照顧到👍🏼
2023-06-12 878 瀏覽
喺大事宣傳嗰個星期六,上過嚟一次,要排超過一個鐘;中間訂過一次醉盤菜;今次係平日,陪朋友打Ian卡前,上嚟食個dinner!可以Walk in,坐高枱。食物整體都好食丫!pizza皮又薄身又脆口,上面仲放滿口口嘅芝士,蕃茄都好Juice;個沙律用乳酪汁,清新開胃!⋯⋯『招牌花雕醉雞配冷稻庭鳥冬』$128『瑪枷麗塔薄餅』$128『青蘋果乳酪沙律』 $88。📍 Around Wellington (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓。好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑

⋯⋯
『招牌花雕醉雞配冷稻庭鳥冬』$128
招牌花雕醉雞配冷稻庭鳥冬

『瑪枷麗塔薄餅』$128

『青蘋果乳酪沙律』 $88
青蘋果乳酪沙律

📍 Around Wellington (銅鑼灣)

好味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
回味指數:🌕🌕🌕🌕🌑
2023-06-06
招牌花雕醉雞配冷稻庭鳥冬
青蘋果乳酪沙律
2023-06-03 812 瀏覽
#20230518 💛📍 Around Wellington @around.wellington 銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#二人餐 $388 🥢 #是日精選沙律 💭 因為🐷本身唔太重視沙律,所以無加錢去試佢個凱撒沙律🥗跟餐個沙律色彩都好豐富,有紅色既西瓜🍉配綠色既沙律菜,可以去咁啲菜既苦味,幾好👍🏼. 🥢 #是日餐湯 #蕃茄濃湯 🥢 #蟹肉龍蝦濃湯 +$78💭 蕃茄濃湯真係有濃濃既蕃茄味🍅食得出落左好多茄膏,就咁飲都會覺得好飲,但一有龍蝦湯就即刻被比下去,個龍蝦湯應該用左好多蝦頭煮,好香蝦既味道,再跟幾粒龍蝦肉🦞就算要加錢都覺得值,唯一唔鐘意係佢將個包放左落個龍蝦湯度,浸到淋晒,蕃茄湯又另外放開架喎🙈. 🥢 #蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒 +10💭 一開始就係比呢個吸引左尼食🤩啲蟹籽蟹肉係超級多!仲有啲蟹膏同紫菜襯托住,係多到鋪滿晒驟眼睇完全見唔到下面啲飯🤤用料係靚既,食到鮮甜味唔會腥臭🦀個飯都煮得靚,撈埋食真係無得輸😎. 🥢 #威靈頓牛柳 +$100💭 酥皮做到好鬆化,唔識分佢係自己整定交貨尼🙈一切開牛啲汁流晒出尼,非常juicy,見到嫩
#20230518 💛
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#二人餐 $388
🥢 #是日精選沙律
🥢 #是日餐湯 #蕃茄濃湯
🥢 #蟹肉龍蝦濃湯 +$78

🥢 #蟹籽蟹肉蓋飯配松葉蟹甲羅燒 +10

🥢 #威靈頓牛柳 +$100
💭 酥皮做到好鬆化,唔識分佢係自己整定交貨尼🙈一切開牛啲汁流晒出尼,非常juicy,見到嫩嫩既粉紅色牛肉好吸引😍食落非常淋,但食得出唔係鬆肉粉既淋,有好重蒜味同菇味🧄不過都幾漏,share食就perfect👥

🥢 #抹茶芝士蛋糕
🥢 #自家製鮮雜果忌廉窩夫 #半份 +$40
💭 芝士蛋糕個表皮有少少似餅底果種feel,但內裡好creamy,🐷幾鐘意呢隻texture,味道重抹茶味重到好似飲緊杯茶咁🍵窩夫熱辣辣上枱🧇面頭好多生果粒,有蘋果呀🍎莓呀🍒火龍果呀果啲,仲有個雪糕下面有啲nuts,令到成碟甜品口感好豐富😎

🥢 #DarkChocolate
🥢 #OrgAndFtPomegranateGreenTea
💭 因為溝通既問題,令呢杯要加錢先有既野飲可以免費,真係要讚揚店員哥哥完全無糾纏係個補錢問題上面,令個小插曲絲毫都無影響到🐷既心情😚不過呢兩杯飲品飲落都好普通,如果要加錢先有就有啲唔值😣可以飲返普通個set跟既飲品,又或者索性加多啲試啲真係special drink😅提返聲想去既朋友記得book位呀,佢地就尼結業所以都幾full,希望遲啲佢地搵到舖位東山再起啦🥺

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #🐷在銅鑼灣 #🐷_食
2023-05-28 519 瀏覽
又到星期五,又要對自己好啲。由星期三開始,已經同同事諗去邊度食下午茶好, 由於去時代附近買下午茶點心,所以就搵咗時代附近嘅餐廳食午餐呀。去食午餐一行五人,由於我哋冇訂枱,所以編排左一張四人枱加一張凳,其實有少少迫,不過我哋都係食得好快,所以唔係好介意。我哋其中三個人叫咗佢嘅醉雞烏冬,其實醉雞同烏冬都好好食,不過我就覺得醉雞唔夠酒味,唔夠濃,如果佢個酒再重啲,咁就perfect。餐湯係蕃茄濃湯,蕃茄濃湯冇講笑,真係好濃,好有蕃茄嘅酸味,並唔係死甜嗰一種,最後連埋杯咖啡,簡直就係一個完美嘅午餐。
又到星期五,又要對自己好啲。

2023-05-16 724 瀏覽
無book位,過左lunch繁忙時間兩點上去唔駛排直入有位,個人一向對刀削麵麻麻,但見佢餐牌有個刀削麵配冬陰功又好似幾吸引,lunch set椰奶冬陰虎蝦刀削麵,味道做得唔錯,酸辣味適中,麵條爽滑掛汁,餐湯蕃茄湯都好好飲,另外點左杯latte,口感幼滑香濃,而樓面同事都好有禮貌服務好好,因為遲左訂醉盆菜,𠵱家要等佢哋開番Google form先有得再訂,但應該要等到6月,因為店員話之前訂單實在太多要清左啲單先。
2023-05-14 3055 瀏覽
成日聽人講雞翼放題,今次終於有機會試到!只需 $98 就可以試到90分鐘雞翼放題!不過淨食雞翼有啲單調,所以叫咗啲其他野食~鹿兒島黑毛和牛煙肉芝士漢堡(黑醋紅莓醬)配薯條 $158鹿兒島黑毛和牛煙肉芝士漢堡都幾大個,和牛漢堡扒好厚身而且有肉汁,再配上蕃茄、煙肉、蘑菇,豐富非常r,如果芝士會熱溶就更好。另外,再配有熱辣辣嘅薯條同埋沙律。香烤法式杜洛克豬鞍扒 配野菌燒汁 $208豬鞍扒同樣分量十足,豬鞍唔會太嚡或太韌,而豬鞍上方淋上了大量野菌汁,再配上粟米同薯仔粒,同樣飽肚!90分鐘雞翼放題 $98 終於到主角出場,餐廳會先安排一盤所有任食口味嘅雞翼。之後鍾意邊款可以再透過QR code 落單。任食雞翼一共有6款口味,分別係:花雕醉雞翼、鹹蛋黃雞翼、西檸雞翼、芝士蘑菇雞翼、蒜蓉牛油雞翼、香辣烤雞翼以我個人喜好去排序:芝士蘑菇雞翼:大部份都係以雞中翼為主,只有衣款係去骨同有埋雞翼尖。雞翼入面釀滿咗芝士蘑菇,雞翼脹卜卜,入口食到滿滿嘅芝士味,一啖一隻好邪惡!鹹蛋黃雞翼:一向喜歡咸蛋黃,每隻鹹蛋黃雞翼都淋上咗大量鹹蛋黃醬,雞翼炸得香脆,再配上鹹蛋黃醬,又香又惹味!蒜蓉牛油雞翼:僅次於鹹蛋黃雞翼,

鹿兒島黑毛和牛煙肉芝士漢堡(黑醋紅莓醬)配薯條 $158

香烤法式杜洛克豬鞍扒 配野菌燒汁 $208

90分鐘雞翼放題 $98
QR code 落單。
任食雞翼一共有6款口味,分別係:

以我個人喜好去排序:
芝士蘑菇雞翼:

鹹蛋黃雞翼:

蒜蓉牛油雞翼:
僅次於鹹蛋黃雞翼,蒜蓉牛油味十香濃,同樣係惹味之選!

西檸雞翼:
相比之下,西檸雞翼相對清新,酸酸甜甜嘅味道又可以減輕炸雞翼嘅膩感

花雕醉雞翼
花雕雞翼嘅肉質比較結實,入口有淡淡嘅花雕酒香,唔算太濃,適合大眾口味

香辣烤雞翼
一向食唔到辣,好彩佢地嘅香辣烤雞翼唔會太辣~

SMOOTHIE BERRIES GARDEN $52
(MIXED BERRIES, BANANA)
食咁多雞翼難免會覺得比較油膩,叫返杯冰涼嘅沙冰就啱晒,揀咗雜莓香蕉味,酸酸甜甜又清爽,邊食邊飲就最啱!

📍📍📍📍📍📍📍📍
Around Wellington (銅鑼灣)
2023-04-25 559 瀏覽
我因為響應支持呢間餐廳,所以早一星期喺開飯度訂今個星期五晚枱,亦都喺當日收到email confirm Booking;但竟然啱啱收到email話訂座已取消!打電話去問原因,佢又話佢full左,而且cut我線!我都好想支持,但係訂座被取消,連一個電話都冇打俾我我主動詢問又俾人cut線我覺得非常之難受好似俾人當condom咁所以而家依間餐廳已經做夠數,唔一定要我哋去支持佢,我諗我都冇興趣去試佢啲嘢食有幾好味

但竟然啱啱收到email話訂座已取消!
打電話去問原因,佢又話佢full左,而且cut我線!

我都好想支持,但係訂座被取消,連一個電話都冇打俾我
我主動詢問又俾人cut線
我覺得非常之難受
好似俾人當condom咁

2023-04-25 1191 瀏覽
📌銅鑼灣Fusion多國菜小店💛前日先食完 估唔到今日就有壞消息 佢地嘅食物咁高質 同路人一定要撐🔥💪🏻🥂Dinner Set for 2 ($339 /up)我地叫左二人餐~好抵食CP值好高💯好建議大家叫黎食🤩🍴粟米濃湯配海蜇沙律粟米湯正常發揮 勁驚喜係配海蜇上!!小編好鍾意食海蜇 所以啱曬我口味😝🍴招牌花雕醉雞稻庭烏冬餐廳用沙雕直接代替冷烏冬汁 呢個幾有趣~ 不過我覺得如果果汁鹹啲會好食啲🤌🏻🍴Beef Wellington (+$100)呢個手工菜真係好難整得好食 以呢個價錢食到真係好抵又好食😋侍應送上嚟嘅時候已經好香 我同朋友忍唔住即刻食啲脆薯😆一切落去酥皮好脆身 好香奶味🥛 舊牛肉係啱!啱!好!medium rare!非常好食!!!😍佢哋嘅Beef Wellington有齊晒蘑菇同Parma Ham👍🏻用呢個價錢食到真係好抵食🤩🍴朱古力心太軟 (+$40)個人覺得佢哋嘅心太軟比較甜~不過鍾意食心太軟嘅人應該會好鍾意🙌🏻🍴日式芝士蛋糕我反而鍾意食呢個芝士蛋糕多啲 可能係因為前面嘅dishes已經比較濟 識呢個芝士蛋糕啱啱好~因為之前想食但佢哋full book所以一直都冇試到

📌銅鑼灣Fusion多國菜小店💛

🥂Dinner Set for 2 ($339 /up)
我地叫左二人餐~好抵食CP值好高💯好建議大家叫黎食🤩

🍴粟米濃湯配海蜇沙律

🍴招牌花雕醉雞稻庭烏冬

🍴Beef Wellington (+$100)

🍴朱古力心太軟 (+$40)

🍴日式芝士蛋糕

因為之前想食但佢哋full book所以一直都冇試到 終於食到之後 竟然聽到佢哋嘅壞消息🥲要知道喺香港搞黃店餐廳真係一啲都唔容易🙁我知道憑住自己呢個小小account唔會對佢地餐廳未來嘅路有咩大改變 但幫到就幫(仲要係佢地啲嘢食係好食🥹)

希望大家可以多多支持佢哋 發揮下同路人精神🫶🏻💛

📍Around Wellington
@around.wellington
地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心21樓

Hashtags🔍
#eatgoodwestsin_yellow
#eatgoodwestsin_western
#港島好去處
#情侶好去處
#拍拖好去處

——————————————-
#eatgoodwestsin_hongkongisland #eatgoodwestsin_hongkong #eatgoodwestsin #hongkong #hk #hongkongfoodie #hongkongfood #hongkongfoodblogger #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #852food #852 #tsimshatsui #hkisland #hongkongisland #kowloon #tsimshatsuidessert #cwb #hkig #hkrestuarant
2023-04-24 970 瀏覽
90分鐘下午茶/晚餐雞翼放題 $98另外加$78仲可以任飲幾款指定啤酒‼️雞翼有6款口味❣️蒜蓉牛油、鹹蛋黃、蜂蜜檸檬、香辣、花雕醉雞、芝士磨菇我個人就鍾意食花雕醉雞同芝士磨菇,醃得好入味~ 煎得好香口~一開波可以先叫一個大ROUND拼盤就隻隻味都試到啦❣️然後我地叫左2個主食~🍕牛油果煙三文魚薄餅我想講呢款係我食過最好味的配搭~煙三文魚係塊塊PIZZA上面都有大大塊的salmon,仲要配搭牛油果呢個組合真係good match~而且我都非常欣賞佢個薄脆餅底,唔覺意食多左好多件....🍔鹿兒島黑毛和牛煙肉芝士漢堡 (黑醋紅莓醬) 配🍟薯條厚厚和牛搭配配菜,份量都好足~成個包包都好企身,我地兩個人分住食都食到飽撐...🍓🍹Strawberry Fields & 🥒🥂Cucumber Fresh Mocktail賣相超打卡able,亦有果肉,超fresh~
90分鐘下午茶/晚餐雞翼放題 $98

另外加$78仲可以任飲幾款指定啤酒‼️
雞翼有6款口味❣️
蒜蓉牛油、鹹蛋黃、蜂蜜檸檬、香辣、花雕醉雞、芝士磨菇

我個人就鍾意食花雕醉雞同芝士磨菇,
醃得好入味~ 煎得好香口~
一開波可以先叫一個大ROUND拼盤就隻隻味都試到啦❣️

然後我地叫左2個主食~
🍕牛油果煙三文魚薄餅
我想講呢款係我食過最好味的配搭~
煙三文魚係塊塊PIZZA上面都有大大塊的salmon,
仲要配搭牛油果呢個組合真係good match~
而且我都非常欣賞佢個薄脆餅底,
唔覺意食多左好多件....
🍔鹿兒島黑毛和牛煙肉芝士漢堡 (黑醋紅莓醬) 配🍟薯條
厚厚和牛搭配配菜,份量都好足~
成個包包都好企身,我地兩個人分住食都食到飽撐...
賣相超打卡able,亦有果肉,超fresh~
  • 牛油果煙三文魚薄餅
2023-04-21 1040 瀏覽
整體而言食物真材實料有心機,味道有驚喜,最鍾意南瓜意大利飯同心太軟。雞翼黎講冇裹粉嘅最好食。定價又唔太貴,服務態度殷勤有禮,會再幫襯食物質素自己睇相,樣靚味道佳。員工有禮貌到暈,我又唔該前唔該後,食得好舒服好開心。地方唔太大但大家都好close,冇乜野好挑剔。

前菜沙律
南瓜意大利飯
朱古力心太軟
蘋果批
2023-04-20 985 瀏覽
上星期六去咗銅鑼灣登龍街永光中心樓上餐廳Around Wellington🍴二人晚餐$399價錢好抵好多嘢食,有前菜、湯、兩個main dishes同兩個dessert🍰花雕醉雞烏冬花雕味好出,雞肉唔嚡烏冬滑👍🏻Wellington beef(+$100)份量足,味ok不過牛肉有少少過熟🥩甜品(各+$40)超大份,最後飽到食唔晒,宇治抹茶紅豆waffle好食🫘心太軟濃嘅朱古力味🍫最近知呢間餐廳遇到財政困難,大家要多啲支持小店🍀靚景指數:💛💛💛好食指數:💛💛💛💛抵食指數:💛💛💛💛

最近知呢間餐廳遇到財政困難,大家要多啲支持小店🍀

靚景指數:💛💛💛
好食指數:💛💛💛💛
抵食指數:💛💛💛💛
2023-04-20 806 瀏覽
銅鑼灣登龍街一直都多野食 Around Wellington 可以話係遺珠之一 因為樓上鋪冇街鋪咁旺,但係一樣唔影響出品 HKD98 雞翼放題仲邊有得輸 一盤有6 隻味,每隻味 2 隻,鍾意邊隻味可以再 refill, 送酒一流 例如點左個鹿兒島黑毛和牛漢堡排 份量好夠仲有炒蛋同熱香餅最後加杯咖啡完美
銅鑼灣登龍街一直都多野食

Around Wellington 可以話係遺珠之一

因為樓上鋪冇街鋪咁旺,但係一樣唔影響出品

HKD98 雞翼放題仲邊有得輸

例如點左個鹿兒島黑毛和牛漢堡排

份量好夠仲有炒蛋同熱香餅

最後加杯咖啡完美

2023-04-07
  • 雞翼放題
2023-04-19 462 瀏覽
今日唔使開工,於是專程過銅鑼灣試下呢度嘅雞翼放題。放題總共有六款雞翼,第一 round 會先嚟個樣樣齊拼盤,之後想返兜邊款就 QR code 落單。我覺得最好食係花雕醉雞翼,酒味好濃,雞肉亦算嫩滑。其次係芝士蘑菇雞翼,呢款係無骨雞翼,芝士同蘑菇釀喺雞翼入面,味道偏濃,夠好食。再其次係鹹蛋黃雞翼,基本上所有食物加咗鹹蛋黃都冇得輸,鹹鹹香香,非常惹味。至於另外三款,蒜蓉牛油雞翼蒜蓉味幾濃但牛油味較弱,香辣烤雞翼非常微辣,如果加啲辣應該會更加惹味,蜂蜜檸檬雞翼就較為普通,冇咩記憶點。最後我一共幹掉咗十八隻,除返開為六蚊隻,抵食喎👍。
今日唔使開工,於是專程過銅鑼灣試下呢度嘅雞翼放題

最後我一共幹掉咗十八隻,除返開為六蚊隻,抵食喎👍。
2023-04-19 679 瀏覽
由開業至今 食物水準從來都無令我失望 小小既店舖 簡約既裝修 禮貌既員工 用心營運是看得出的 。 牛扒 烏冬 漢堡 Pizza 全部又睇得 又好食 價錢相宜 大家多d去幫襯佢喇。 附上我最愛既北京填鴨手卷 醬汁多而唔會漏 仲要啖啖肉 邊得咁㗎😅😅

2023-04-19 387 瀏覽
今次來到銅鑼灣的Around Wellington,品嚐了他們的香煎比目魚配芥末子忌廉汁,扒虎蝦日本帆立貝配香草忌廉汁,仲有抵食的雞翼放題。😍香煎比目魚配芥末子忌廉汁的比目魚煎得非常到位,外脆內滑,芥末子忌廉汁非常搭配。😋扒虎蝦和日本帆立貝配香草忌廉汁非常新鮮,虎蝦和帆立貝都煮得恰到好處,口感非常嫩滑,配以香草忌廉汁更是美味。😋不得不提係雞翼放題,包含多種口味的雞翼無限供應,當中有芝士蘑菇釀雞翼、蒜蓉牛油雞翼、香辣燒烤雞翼、蜂蜜檸檬雞翼、鹹蛋黃雞翼和花雕醉雞翼等。每種口味都非常特別,而且雞翼烤得非常正,外皮酥脆,雞肉非常嫩滑,由於係放題的關係可以同朋友一邊傾偈一邊不停食食食,配埋凍檸水和凍檸茶真係一流。😋