Amina Modern European

2023-08-05 103 瀏覽
難得放低個女同老公fine dining 一吓。選左呢間精緻嘅餐廳,每張枱嘅距離唔會太近,私隱到夠,侍應服務好好,會每一度菜都詳細介紹,感覺成間餐廳都好用心。餐前小食唔記得叫咩名,用三塊薯片疊起,中間夾住蕃茄肉碎洋蔥粒,有啲泰式嘅味道,口感好好。配餐包嘅自家製牛油牛油味好香濃,但感覺又唔會好油膩,忍唔住全部食哂吞拿魚芥末馬卡龍馬卡龍下面吞拿魚刺身沙律,配搭埋馬卡龍一齊食,口感好特別香濃牛肝菌忌廉湯賣相已經一流!有一小杯羊肚菌清湯,有淡淡羊肚菌香味。中間牛肝菌忌廉湯十分濃郁,兩款加埋一齊飲又有另一種風味香煎油封鴨肉質嫩滑,充滿油香熱情果雪葩味道十分清新牛柳牛味濃,配上特製醬汁風味好好!香焗法國春雞皮脆肉嫩甜品三款都好用心,特別係自製嘅綿花糖,有淡淡lemongrass 味,好清新特別

配餐包嘅自家製牛油
牛油味好香濃,但感覺又唔會好油膩,忍唔住全部食哂

吞拿魚芥末馬卡龍
馬卡龍下面吞拿魚刺身沙律,配搭埋馬卡龍一齊食,口感好特別

香濃牛肝菌忌廉湯

香煎油封鴨
肉質嫩滑,充滿油香

熱情果雪葩
味道十分清新

牛柳
牛味濃,配上特製醬汁風味好好!

香焗法國春雞
皮脆肉嫩

2023-07-27
位於尖沙咀廣東道,前資深大廚主理精心炮製法國和意大利美食,選用當地高級食材,為食客烹調精緻又美味的歐陸fine dining。環境decent 不落套俗 不管是慶祝生日、節日、紀念日都十分適合!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ 🔹◉餐前包點一共有三款包!芝士薄脆、roll bread 、番茄香草包,配上自家製作杏甫牛油、岩鹽、黑醋,連包點製作都好出色,尤其喜歡芝士薄脆,香口充滿芝士香!🔹◉餐前小食 ·自家製薯片 龍蝦肉 三文魚籽 carvier加了黑醋汁點綴 配搭新鮮開胃 薯片經過油炸不會很油膩三文魚籽 魚籽鮮味十足 第二三層的龍蝦肉 肉感十足·吞拿魚芥末馬卡龍用了魚子醬調味吞拿魚肉加了芥末豆 令人意想不到sour cream 微酸解膩馬卡龍 有奶味 不會太甜 配搭想法具創意 清新🔹◉湯品中間是超級濃郁黑松露泡沫順滑,碗下面有植物盆景,有美感得來也不乏創意!右邊是羊肚清湯;左手邊則是雜菌,餐廳建議可放入濃湯,亦可吃原味雜菌!喝法是淺嚐羊肚菌湯,然後再將之倒入湯底熱辣辣、極濃的黑松露牛肝菌忌廉湯 !這是我喝過最濃既牛肝菌忌廉湯,裡面有菌打成蓉 ,每一啖

🔹◉餐前包點

sour cream 微酸解膩
馬卡龍 有奶味 不會太甜
配搭想法具創意 清新

🔹◉湯品

這是我喝過最濃既牛肝菌忌廉湯,裡面有菌打成蓉 ,每一啖都吃到菌既原味,加入羊肚菌後後,提升味道層次,十級推薦!

🔹◉熱情果雪葩 / 紅石榴泡沫
清一清味蕾 清新不太酸 甜度剛剛好!

主食
底有薑汁甘筍蓉
薑汁辣味和脆片配合 帶來微微的刺激
加上新鮮黑松露片 增添奢華感

🔹◉香煎油封鴨
鴨肉香煎過,調味料則用上了布里芝士暖泡沫番茄乾迷迭香橄欖油。吃得出餐廳選用了幼齡鴨,尤其鮮嫩多汁。

🔹◉甜品

菠蘿棉花糖 配上榛子朱古力
這是店家的「一口甜品 」,用乾冰營造仙境感覺 !原本以為棉花糖都是「死甜」 ,但餐廳的菠蘿汁棉花糖改變了我對棉花糖的認知,甜度適中,初入口會覺得棉花糖稍「扎實」,接著菠蘿🍍汁湧入口腔,入口即溶!實在有驚喜!

瑪薩拉沙巴翁
源自法國🇫🇷的一道甜品。用上清新的柚子雪糕,包裹焦糖香蕉,亦配合瑪薩拉cream,再澆上雲呢拿汁,紅色脆餅亦是自家製作,整道甜品集香、脆、軟與一身,加上淡淡的酒香層次極豐富。

petite dessert
乍看是一個巧克力小球! 店員倒入巧克力漿之後,小球逐漸融化,揭曉球裡的「小心思」:熱情果脆脆、帶點香茅味道的海綿蛋糕、芒果布丁⋯⋯配搭刺激而帶點夏日風情!

2023-07-31 57 瀏覽
好朋友生日梗係要食餐好啦揀左好耐決定book呢間fine dining試下服務好好 訂位時講左係慶祝生日甜品有寫字服務 朋友好開心好滿意呀我地今晚揀左每位1180嘅6 course menu每一道擺盤都好靚好精緻 食物質素好有驚喜有啲菜式仲會提我地準備手機錄video真係好明白我地相機食先嘅人心態🤣由餐前小食到兩款頭盤都有魚子醬食吞拿魚芥末macaron好特別 口感酥脆牛肝菌忌廉湯係我哋一致認為超好味嘅仲配左羊肚菌清湯同兩種菇菌 好有層次香煎油封鴨個皮好脆 肉質酥軟好出色上枱時仲有煙燻香味食到中段有酸甜清新嘅熱情果雪葩清清味蕾再繼續上主菜 細節位加分主菜有法國春雞同慢煮BBQ豬柳豬柳煮得好軟腍 配埋甜椒醬比較惹味最後上甜品同Petit four呢度甜品真係好得 三款都各有特式其中petit four係菠蘿汁棉花糖 口感好得意仲有陣陣檸檬葉味 真係值得一試嘅
好朋友生日梗係要食餐好啦

最後上甜品同Petit four
呢度甜品真係好得 三款都各有特式
其中petit four係菠蘿汁棉花糖 口感好得意
仲有陣陣檸檬葉味 真係值得一試嘅
每道菜都令人有驚喜每啖都是幸福感˖ ࣪⊹吃飯除了好吃 我還注重儀式感 ( ˙꒳​˙ )餐廳整體氣氛浪漫有格調而且每套上菜用的碟子、擺盤都看得出有花過心思配搭、很有誠意的一間餐廳ෆ¨̮❀ 餐前小吃餐前小食先有餐廳自製麵包·芝士脆餅香草蕃茄麵包 法包口感非常軟熟芝士脆餅帶有香濃芝士味 脆餅很薄很脆˖ ࣪⊹另一道餐前小食是十分精緻的自製薯片小吃最上層是三文魚籽中層及下層用了牛肉肉碎 味道十分豐富有層次 ( ˙꒳​˙ )˗ˏˋ ♡ ˎˊ˗而且肉碎不會影響薯片脆卜卜的口感!❀ 吞拿魚芥末馬卡龍|夏威夷汁黑魚子酸忌廉汁吞拿魚碎很新鮮 再加上酸忌廉汁令吞拿魚鮮味更上一層 馬卡龍上有極多黑魚子!幸福感爆棚(*´˘`*)♡❀波爾多牛肉他他|法國黑魚子牛肉他他上佈滿法國黑魚子還有金箔 ˖ ࣪⊹店員即場再加入黑松露!超貴氣的一道菜~❀ 香濃牛肝菌忌廉湯|羊肚菌清湯黑松露聽起簡單的忌廉湯卻意想不到的好味˖ ࣪⊹這道湯可滿足幾個願望!先有比較香濃牛肝菌忌廉湯再有比較清新的羊肚菌清湯先品嘗清·後品嘗濃 可以了解自己的喜好牛肝菌忌廉湯上有黑松露杏泡沬口感細滑 把兩款混合又是另一種口味菇味十分突出 而且忌廉味超香濃!❀ 香煎油
每道菜都令人有驚喜每啖都是幸福感˖ ࣪⊹
吃飯除了好吃 我還注重儀式感 ( ˙꒳​˙ )
餐廳整體氣氛浪漫有格調

❀ 餐前小吃
餐前小食先有餐廳自製麵包·芝士脆餅
香草蕃茄麵包 法包口感非常軟熟
芝士脆餅帶有香濃芝士味 脆餅很薄很脆˖ ࣪⊹
另一道餐前小食是
十分精緻的自製薯片小吃
而且肉碎不會影響薯片脆卜卜的口感!

❀ 吞拿魚芥末馬卡龍|夏威夷汁黑魚子酸忌廉汁
吞拿魚碎很新鮮 再加上酸忌廉汁令吞拿魚鮮味更上一層
馬卡龍上有極多黑魚子!
幸福感爆棚(*´˘`*)♡

❀波爾多牛肉他他|法國黑魚子
牛肉他他上佈滿法國黑魚子還有金箔 ˖ ࣪⊹
店員即場再加入黑松露!超貴氣的一道菜~

❀ 香濃牛肝菌忌廉湯|羊肚菌清湯黑松露
聽起簡單的忌廉湯卻意想不到的好味˖ ࣪⊹
這道湯可滿足幾個願望!
先有比較香濃牛肝菌忌廉湯再有比較清新的羊肚菌清湯
先品嘗清·後品嘗濃
可以了解自己的喜好
牛肝菌忌廉湯上有黑松露杏泡沬口感細滑
把兩款混合又是另一種口味
菇味十分突出 而且忌廉味超香濃!

❀ 香煎油封鴨|布里芝士暖泡沫
煙燻含有少量威士忌 令餸菜更有香味
油封鴨外皮香脆 鴨肉味道是比較濃味 鹹味會偏重
而布里芝士偏向淡香 所以兩者一齊吃 可以中和味道 是一款完美組合
睇得出呢個配搭花過心機

❀ 熱情果雪葩/紅石榴泡沫
酸酸甜甜很清新的雪葩 吃過之後就上主菜了

❀ 慢煮BBQ豬柳配烤 紅甜椒醬|陳年黑醋
超嫩口感 !因為用慢煮嘅方法所以肉質粉嫩口感唔會實的的~火候剛剛好!

❀ 慢煮龍蝦扇貝卷|黑魚子|西洋菜忌廉清湯
龍蝦同扇貝好有鮮味 肉質超厚
西洋菜忌廉湯有香濃嘅奶香味 配合一起吃感覺好清新୧( •̀ㅁ•́๑)૭✧

❀朱古力波波
店員會淋上香濃朱古力醬 朱古力波波就會變成半溶嘅狀態就可以見到內裏有熱情果同朱古力米通˖ ࣪⊹熱情果配搭埋朱古力甜度適中

❀燒香蕉柚子雪糕
超級清甜嘅甜品 外層係鬆軟嘅酥皮
內裏包含燒香蕉 外冷內熱
有多重層次嘅口感同埋味道 十分出色

❀自家製波蘿雪葩配法式朱古力
非一般的波蘿雪葩!口感軟綿綿像是棉花糖!
具有回彈力 好神奇啊!令人想一吃再吃的感覺!

ᙏ̤̫͚ ‎♡‧₊˚Follow Kirby 帶你食好西ᙏ̤̫͚ /✿*°
2023-07-28 40 瀏覽
鍾意食Caviar嘅我,見到呢到有個caviar menu,就即刻入咗去食😆餐前小食有多款麵包配搭特色嘅杏脯牛油,仲有牛肋肉薯片塔,牛肋肉炆得好腍好入味,自家製薯片脆卜卜,上面仲有三文魚籽點綴。吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律 馬卡龍餡料係夾住吞拿魚蓉~加上沙律一齊食,十分脆身,真係好似食緊馬卡龍咁。九州獅魚配閃光鱘魚子/柑橘酸奶油聖女果/黑皮雞檚箘/青瓜醋好似一盆花!獅魚新鮮又感受到脂香散發,配水果、青瓜醋幾清新。香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌 一上枱已經好濃烈的菇味,作為菇菌愛好者一定會喜歡呢個湯。可以嘗試到唔同種類嘅菇,廚師用菇整成清湯、泡沫、雜箘粒不同方式,令人由淺入深,多層次地品嘗。低溫煮辣肉腸釀龍脷魚/自家製薯仔薄脆/藏紅花泡沫/黑魚子忌廉汁用低溫煮嘅龍脷魚食落更加嫩滑,而且入面釀有辣肉腸粒,增加鹹鮮味,薯仔薄脆好鬆化,提升整體口感。脆炸阿根廷紅蝦/香濃椰菜花忌廉/香濃鼠尾草泡沫阿根廷紅蝦本身肉質軟滑,鮮甜無比,脆炸後食落更加香口,加埋底下嘅椰菜花忌廉汁就冇咁油膩。熱情果雪葩/紅石榴泡沫雪葩酸酸甜甜好清新,可以清一清個味

九州獅魚配閃光鱘魚子/柑橘酸奶油聖女果/黑皮雞檚箘/青瓜醋

脆炸阿根廷紅蝦/香濃椰菜花忌廉/香濃鼠尾草泡沫

熱情果雪葩/紅石榴泡沫
雪葩酸酸甜甜好清新,可以清一清個味蕾,準備食主菜。

慢煮龍蝦扇貝卷,黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯
第一次一個卷會有龍蝦、扇貝,兩樣食物變成卷物特別厚肉,口感爽彈,飲埋湯就唔洗驚乾爭爭。

香煎特級西冷/阿根廷青醬/芥末籽薯仔卷/柑橘甘筍蓉/波特酒肉汁
特級西冷肉質有彈性,而且肉味香濃,配搭色澤深邃嘅波特酒肉汁,食落帶點淡淡嘅葡萄酒香。配菜嘅薯仔卷爽爽脆脆,好有新意。

芒果朱古力球
店員倒上熱朱古力醬溶開個朱古力球,中間pina cotta同芒果,令單調的奶涷增添酸甜味道

燒香蕉配柚子雪糕
其他餐廳好少食到。瑪莎拉酒cream配柚子雪糕、燒香蕉🍌,外層係自家製薄脆,帶比我既柔且剛的口感。

法式朱古力配自家製菠蘿汁雪葩棉花糖
店員話係廚師秘製嘅甜品,食落鬆軟又帶點煙靭,有淡淡的菠蘿清香,一旁嘅法式朱古力係咖啡味同堅果味,配搭乾冰嘅煙霧效果,打卡一流。

2023-07-21 84 瀏覽
這週一,訂了這家法國fine dine餐廳為我好友慶祝生日。一進入餐廳,我就被雅致的裝潢和富有藝術氛圍的環境所吸引。舒適的用餐環境讓我感到非常愜意,而友善的服務人員也給予了我賓至如歸的感受。菜單上的選擇極為多樣,除了法國經典菜肴外,還添加了一些創新的fusion元素,例如法泰菜系。這對我這樣喜歡嚐試新口味的食客來說,絕對是一個令人興奮的選擇。很多菜式也是獨具匠心的美食,不單是味道特別,而且賣相,也非常吸引。彰顯了主廚有創新的心和做不同美食的堅持。如果大家想試吓非傳統嘅fine dine,其實都不妨來這裏試一試。

2023-07-17
生日
今日男朋友帶我黎左呢間好浪漫既餐廳同我慶祝生日❤️生日當然要食有水準既Fine dining la~餐廳選用意大利同法國黎既高級食材~-呢度環境好舒適浪漫💕🥖🥐杏脯牛油上面鹹鹹地仲有兩滴黑醋中和返餅皮好鬆脆法國麵包好煙韌蕃茄香草包千層空氣感好重-餐前小食牛肋條配上自家製薯片同三文魚子三層薯片好薄脆,夾著牛肋條有少少鹹香味好有層次很開胃😋-甘筍/黑松露/沙律好精緻既前菜✨呢款底下係兜兜既甘筍蓉中間係黑松露沙律帶有鹹鹹地既子薑味道-波爾多牛肉他他/法國黑魚子/鵪鶉蛋/普羅旺斯黑松露上枱後會即場切黑松露上碟面頭仲有鵪鶉蛋配上黑松露會更加軟滑鮮味旁邊有啲芥末同黑椒酸酸地另一番風味-香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌中間係黑松露泡沫忌廉濃湯旁邊係牛肝菌清湯入面有少少香草同埋牛肝菌店員會教你分次序食由重味到啖味可以先試原味再勻一起出黎既鮮味更濃厚-香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油會令你難忘的菜式🥹第一啖食落去有浸蘋果木煙燻嘅味道越嚼越香甜油香好酥好香非常好食😋-鵝肝凍/麝香啫喱/竹炭脆片/田園沙律鵝肝上邊係甜酒凍鵝肝好好濃郁配上杏脯醬會更帶出香甜旁邊有塊類
呢度環境好舒適浪漫💕
🥖🥐
杏脯牛油上面鹹鹹地仲有兩滴黑醋中和返
餅皮好鬆脆
法國麵包好煙韌
蕃茄香草包千層空氣感好重
牛肋條配上自家製薯片同三文魚子
三層薯片好薄脆,夾著牛肋條有少少鹹香味
好有層次很開胃😋

超清新嘅熱情果雪糕
配上紅石榴泡沫
清一清味蕾
準備迎接我嘅主菜

香煎特級西冷/阿根廷青醬/芥末籽薯仔卷/金橘甘筍蓉/波特酒肉汁
牛肉好軟腍鮮嫩

精緻既甜品真係令人離不開視線✨

棉花糖香茅菠蘿汁
外層有啲酸酸地嘅菠蘿汁
內裏就係雪到凍冰冰嘅棉花糖
仲有少少香茅味,好清新
生日仲有埋祝福既字句配上煙霧效果好靚啊❤️
店員都好貼心
有人濁親都即時遞上紙巾so sweet🥰
亦很仔細介紹每一道菜式
每食一道菜式都會被它所驚嘆
太有心思了也配搭得很好🥹
精緻得唔捨得食🤭
2023-07-11 1954 瀏覽
餐廳全部食料都係由意大利同法國嚟嘅高級食材,朋友為我慶祝生日,決定試下6 course menu $1080/位。🍷餐前酒除了一般紅白酒,更有無酒精的紅酒、白酒及有氣酒小王子酒,非常適合未成年駕駛人士在晚餐期間增加儀式感。🥖自家製麵包餐廳首先提供香草蕃茄包、法包、芝士薄脆3款麵包牛油加入杏脯,帶有鹹甜感覺~芝士薄脆食到一層層酥脆,充滿牛油同芝士香味🍪吞拿魚馬卡龍微甜嘅馬卡龍外脆內軟,底下伴有吞拿魚粒,以黑魚子酸忌廉汁作調味,在馬卡龍上還有充滿鹹香的黑魚子,鮮香味美,配搭很令人驚喜!🍲鵝肝mousse 配杏脯醬鵝肝味好濃配上面嘅杏脯醬帶出啲香味,旁邊有啲檸檬葉蜂蜜醬可以依喜好去加天婦羅杏仁片香脆可口,凍食作為一個頭盤好fresh,擺盤真係好靚,放左乾冰係底,上枱嘅時候會飄啲煙出黎🥣香濃牛肝菌忌廉湯擺盤勁靚呢!飲湯品有三部曲分別是羊肚菌清湯丶牛肝菌忌廉濃湯+黑松露泡沫丶杏黃菌+黑皮雞樅菌。服務生建議可以先分別品嚐清湯和忌廉濃湯,然後再把清湯混入忌廉濃湯裏最後可以食埋放在匙羹上的杏黄菌+黑皮雞樅菌。菇味香濃,十分Creamy 。可以品嚐到多層次風味和口感。🐤香煎油封鴨配布里芝士暖泡沫+蕃茄乾

🥖自家製麵包

🍪吞拿魚馬卡龍

🍲鵝肝mousse 配杏脯醬

🥣香濃牛肝菌忌廉湯

🐤香煎油封鴨配布里芝士暖泡沫+蕃茄乾迷迭香橄欖油
Smoky嘅油封鴨,嫩口得黎個表皮又好脆
旁邊嘅醬有淡淡的芝士味,成個配搭勁有心思

🍧熱情果雪葩配紅石榴泡沫
用熱情果雪芭清一清個口,勁Fresh又唔會太甜

之後就準備食主菜啦!

🥩香煎特級西冷配阿根廷青醬及柑橘甘筍蓉
西冷牛排半成熟,食落口外脆內嫩,牛味夠晒,旁邊嘅芥末籽薯仔卷樣相有趣,面頭有一層芝士輕輕燒過,配埋阿根廷青醬同波特酒肉汁,有誠意既主菜值得一試

🍨自家製菠蘿汁雪葩棉花糖
食落有啲菠蘿汁嘅味,材料有菠蘿、檸檬葉,其他就係香料;口感鬆軟 fluffy, 我哋食完都真係唔知用乜嘢做,總之就幾好食

🧁柚子雪糕
入面包全燒香嘅香蕉,外層係脆脆嘅穌皮,成個甜品外觀同味道都係一流,係一個好完美嘅作結

呢度仲有包場服務,閒日最低消費只需$20,000,紅日週末$25,000,可以容納20人左線,岩晒一大班朋友開大餐飲下酒聚下!
  • 鵝肝
2023-07-10 70 瀏覽
幫朋友過生日 選擇左呢間樓上餐廳🍴坐落尖沙咀最繁華嘅廣東道俯瞰可欣賞到海港城大街同美麗夜景🌃店內僅有24個座位 安靜有格調🥂🥂店鋪裝潢浪漫又有氛圍感 主打意大利🇮🇹風味Fine Diningtotal有三種menu選擇🧾不設單點.我同朋友分別選擇陸路同海鮮9 course setChef都推薦我哋嘗試唔同menu可以嘗到更多不同菜式.我最印象深刻嘅係奶油蘑菇湯🍄有清新嘅猴頭菇杏鮑菇味🫧余韻飄香又可以品嘗到濃縮奶油蘑菇濃湯波士頓龍蝦帶子卷都讓我印象很深刻除左海鮮特有嘅鮮甜之外蔬菜熬制嘅湯底都為佢加分不少朋友就最愛龍蝦燒賣同魚子醬伴生牛肉塔塔服務方面 由定位開始 就有專人Whatsapp發送餐廳詳情當日主廚都一直耐心服務 為我們介紹菜式個人認為值得一試~
幫朋友過生日 選擇左呢間樓上餐廳🍴

朋友就最愛龍蝦燒賣同魚子醬伴生牛肉塔塔

服務方面 由定位開始
就有專人Whatsapp發送餐廳詳情
當日主廚都一直耐心服務 為我們介紹菜式
個人認為值得一試~
生日
  • 青檸檬雪葩
  • 芭樂雪葩配鮮紅石榴及泡沫
  • M9和牛他他
想搵間浪漫有情調既餐廳食Fine Dining一般都所費不菲,今次發掘到一間位於尖沙咀既隱世小店,由一眾年輕人主理,令大家可以用性價比高既價錢享用法式Fine Dining🥹 無論係服務﹑食材﹑味道﹑擺盤都充滿心思,用餐體驗令人難忘,值得幫襯👍🏻餐廳環境時尚優雅,座位寬敞。店員有禮又服務細心,不時主動過黎加水﹑收碟👍🏻 最近餐廳係openrice推出優惠,晚市訂座可以85折享用6道菜或9道菜套餐,仲配有餐包﹑petit four,性價比超高✅𝟔 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟏,𝟎𝟖𝟎→$𝟗𝟏𝟖/𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧♢ 🥖𝑭𝒓𝒆𝒆 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅餐廳提供既自家製麵包非常豐富!芝士脆片香脆可口;而法包﹑香草蕃茄包口感軟熟,配上自家製杏脯牛油更加香口😋 誠意十足!♢ 🥔𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆 𝒃𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆餐前小吃 ‧ 細細件賣相好別緻~ 薯片由餐廳用美國薯仔自家製,中間夾左已切碎既牛肋條,上面仲放有新鮮三文籽同caviar。薯片薄脆可口,加上軟腍既牛肋條,整體味道富有層次感,口感好特別!𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓♢ 🎣𝑾𝒂𝒔𝒂𝒃𝒊 𝒕𝒖𝒏𝒂 𝒑𝒐𝒌𝒆 𝒎𝒂𝒄𝒂𝒓𝒐𝒏吞拿魚芥末馬卡龍 ‧ Macaron都係餐廳自

♢ 🥖𝑭𝒓𝒆𝒆 𝑩𝒓𝒆𝒂𝒅

♢ 🥔𝑨𝒎𝒖𝒔𝒆 𝒃𝒐𝒖𝒄𝒉𝒆

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓

♢ 🎣𝑾𝒂𝒔𝒂𝒃𝒊 𝒕𝒖𝒏𝒂 𝒑𝒐𝒌𝒆 𝒎𝒂𝒄𝒂𝒓𝒐𝒏
吞拿魚芥末馬卡龍 ‧ Macaron都係餐廳自家製,味道唔會太甜,口感輕盈。伴上吞拿魚粒﹑香草沙律,醬汁帶有少少芥末味,整體味道幾清新😋

♢ 🦆𝑭𝒐𝒊𝒆 𝒈𝒓𝒂𝒔 𝒕𝒆𝒓𝒓𝒊𝒏𝒆
鵝肝凍 ‧ 上菜時以乾冰整造煙霧彌漫既效果😍 打卡一流!鵝肝凍份量唔少,味道十分濃郁,口感細膩幼滑,配上麝香啫喱同竹炭脆片可以中和強烈既鵝肝味,呢個搭配又幾好,有驚喜呀✨

𝑺𝒐𝒖𝒑

♢ 🥣𝑪𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚 𝒑𝒐𝒓𝒄𝒊𝒏𝒊 𝒔𝒐𝒖𝒑
香濃牛肝菌忌廉湯 ‧ 呢個湯擺盤好靚,食法都好講究架!店員建議我地先品嚐兩種唔同味道既湯底。先試一啖「羊肚菌清湯」,入口鮮甜;然後試一啖以普羅旺斯黑松露整成既「牛肚菌忌廉湯」,除左香氣十足,味道仲好濃郁添!然後可以將清湯倒至忌廉湯中攪拌,味道更加有層次感😍 最後可以食用旁邊煎過既杏黃菌﹑黑皮雞樅菌,口感爽脆有彈性,非常滿足😋

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓

♢ 🦐𝑫𝒆𝒆𝒑 𝒇𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑨𝒓𝒈𝒆𝒏𝒕𝒊𝒏𝒂 𝒓𝒆𝒅 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏
脆炸阿根廷紅蝦 ‧ 估唔到今餐會食到矜貴既紅蝦,賣相咁有心思,即刻心心眼呀😍!餐廳以炸過既天使麵捲住紅蝦,蝦肉肉質結實,口感彈牙,鮮味比起一般海蝦濃郁😋 另外伴以巴馬臣芝士﹑香茅鼠尾草泡沫﹑椰菜花忌廉醬汁,將蝦肉醮上醬汁又有另一番味道✨

♢ 🦆𝑫𝒖𝒄𝒌 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕
香煎油封鴨 ‧ 不可或缺既法國菜之一🇫🇷 店員一打開玻璃蓋就煙霧繚繞,又係相機食先📸 成碟菜既香氣頗強烈,因為用過蘋果木煙燻,簡直色香味俱全🤤 油封鴨外皮香脆可口,肉質軟腍,鹹香味道十足。另外伴有布里芝士暖泡沫同薯蓉,夠哂飽肚~!

𝑷𝒂𝒍𝒂𝒕𝒆 𝑪𝒍𝒆𝒂𝒏𝒔𝒆𝒓

♢ 🍧𝑷𝒂𝒔𝒔𝒊𝒐𝒏𝒇𝒓𝒖𝒊𝒕 𝒔𝒐𝒓𝒃𝒆𝒕
熱情果雪葩 ‧ 黎到fine dining中段唔少得雪葩清一清味蕾。熱情果味道既雪葩好少見,配上紅石榴泡沫,味道酸甜,幾refreshing,可以準備品嚐下一道主菜~

𝑺𝒆𝒄𝒐𝒏𝒅 𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆

♢ 🐖𝑺𝒍𝒐𝒘 𝒑𝒐𝒂𝒄𝒉𝒆𝒅 𝒑𝒐𝒓𝒌 𝒍𝒐𝒊𝒏
慢煮BBQ豬柳 ‧ 豬柳份量都唔算少~ 店員介紹係用左西班牙豬柳,所以特登無煮至全熟,可以保持嫩滑口感,不得不讚廚師將火候掌握得好好👍🏻 醬汁配有烤紅甜椒醬﹑陳年黑醋幾特別,醮上醬汁更加香口😋

♢ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
甜品有兩款,賣相都十分精緻,真係充滿心思👍🏻 第一款單睇賣相真係估唔到係「燒香蕉配柚子雪糕」🍌 以柚子雪糕包住燒熱既香蕉,冷熱交融,口感超正!另一款係「芒果朱古力球」🍫 店員將熱朱古力倒上朱古力球後立刻融化,視覺效果滿分💯 朱古力味道濃郁香醇,唔會苦澀,入面加左新鮮芒果粒,伴以脆粒,整體口感豐富,令人印象深刻🥹

♢ ☁️𝑷𝒆𝒕𝒊𝒕 𝒇𝒐𝒖𝒓
最後Petit four以乾冰煙霧呈上,打卡一流✨ 甜品造型好似一舊雲咁,其實係以菠蘿同檸檬葉整成既雪葩棉花糖,鬆軟得黎又有少少雪葩既硬度,口感幾特別!另外仲有幾粒朱古力,真係sweet到爆~ 為呢餐畫上完美句號。

2023-07-05 90 瀏覽
尖沙咀廣東道呢間係流尚坊樓上鋪嘅法國餐廳, 私房菜形式經營, 裝修用咗酒紅色及黑色為主, 燈光柔和, 好有情調, 很適合約會。而且食物又精緻, 視覺上每碟都好似藝術品咁, 造型擺盤都很精緻, 味覺上都會有驚喜的感覺, 打卡, 拍照一流。餐牌有6 道及9 道菜可以選擇, 餐廳也會定期轉menu, 店員服務周到, 耐心講解每道菜用料, 調味及食法, 聽完之後再食, 你會好有驚喜。我地要了兩款6道菜嘅魚子醬為主嘅Caviar Menu - $1280及豪華嘅Deluxe Menu - $1080。餐前小吃 自家製軟包🥖🥯, 香草蕃茄包, 芝士脆片; 麵包香脆有彈性, 還帶微暖; 香草蕃茄包好食, 少少濕潤, 帶有少少香草味。芝士脆片好似餅乾咁脆, 有少少芝士粉面, 配上自家製岩鹽杏脯牛油, 好正。另一個小食都係自家製, 用咗美國薯仔切薄片炸脆配牛肋條肉碎, 表面舖上三文魚子及黑魚子, 牛肉嘅香帶著魚子濃郁香味吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律香草沙律🥗做底配夏威夷汁, 吞拿魚配上黑魚子酸忌廉汁, 令吞拿魚鮮味提升, 面係芥末馬卡龍配黑魚子, 碟邊仲有啲wasabi粉作調味,

吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律
香草沙律🥗做底配夏威夷汁, 吞拿魚配上黑魚子酸忌廉汁, 令吞拿魚鮮味提升, 面係芥末馬卡龍配黑魚子, 碟邊仲有啲wasabi粉作調味, 你真係好難想像, 全部可以咁夾。

波爾多牛肉他他/法國黑魚子/鵪鶉蛋/普羅旺黑松露
牛肉他他舖咗滿滿嘅鮮味法國黑魚子, 中間鵪鶉蛋,🥚 上面仲舖咗金箔, 再有幾片黑松露係上面, 碟旁有芥末醬, 再有食用花做裝飾, 成道菜更加貴氣。鵪鶉蛋撈埋牛肉他他一齊食更加滑, 😋配上黑松露, 香氣撲鼻。

香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌
先飲了比較清新嘅羊肚菌清湯,🥣 再飲有泡沫面濃郁充滿牛肝菌香味嘅忌廉湯, 口感濃稠, 仲有好多牛肝菌粒粒, 一濃一淡各有特色, 再將合二為一, 又有另一番味道, 再食埋旁邊較清淡的杏黃菌🍄及黑皮雞樅菌, 中和味覺。

香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油
煙燻嘅油封鴨, 嫩得黎個表皮又好脆, 仲有咸香味。底有蕃茄🍅乾迷迭香橄欖油及淡淡芝士味泡沫, 成個配搭有心機, 真係法國菜必食。

脆炸阿根廷紅蝦/香濃椰菜花忌廉/香茅鼠尾草泡沫
面係炸脆麵條, 內係法國米紙包住紅蝦🦐紅蝦炸過, 蝦肉新鮮彈牙, 配上一邊香茅鼠尾草泡沫, 另一邊椰菜花忌廉, 兩個汁都令蝦肉味道亦好突出, 好鮮甜!

熱情果雪葩|紅石榴泡沫
熱情果雪葩🍧味道清新, 微酸, 配上紅石榴泡沫, 清下味蕾, 準備品嚐主菜。

慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油蠶豆/陳年黑醋
慢煮西班牙豬柳好嫩滑, 慢煮豬柳火喉控制準確, 中間還帶點粉色。用甜椒醬及少少蕃茄味陳醋一齊食幾特別🍴, 特別調製嘅BBQ醬配豬柳味道很夾。

慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯
龍蝦🦞扇貝由於用慢煮既方式, 口感好軟諗, 好有海鮮嘅鮮味。大大隻龍蝦鉗上面有黑魚子, 配上鮮嫩蔬菜🥬, 再加入淡黃色嘅西洋菜忌廉清湯, 真係好鮮甜, 真係估唔到係西洋菜忌廉, 襯托得剛剛好。

燒香蕉配柚子雪糕
外層用薄脆包住濃郁嘅燒香香蕉, 加上柚子雪糕口感冷熱交替, 仲有酒香令到成個味道再昇呢, 清甜, 口感又豐富。

脆脆果仁朱古力球
店員會過嚟淋上熱朱古力醬🍫, 內裡有脆脆, 果仁, 脆米餅, 仲有海棉蛋糕, 淋上加上濃濃嘅熱朱古力醬, 啱晒我呀!

仲有一件廚師推介嘅甜品, 暫時未有名稱, 店員話佢叫佢”雲”☁️, 佢外型似雲, 上枱仲有乾冰襯托; 食落口感好特別, 有少少軟淋淋, 又有少少煙煙韌感, 食落去好鬆軟, 有啲似棉花糖, 但又冇棉花糖嘅甜同黏口, 超級好味, 仲有松露果仁朱古力, 咖啡黑朱古力, 好正呀!
2023-07-04 45 瀏覽
物色咗餐廳好耐,因為難得同男朋友慶祝重要日子😬 完全冇失望,餐廳喺海港城對面,旺中帶靜,裝修雅致舒服,服務員態度和藹🥰,解釋詳細👍🏻來先嘅係自家製嘅蕃茄香草包同芝士薄脆,麵包搽上同樣自家製杏脯牛油🧈👍🏻餐前小食▶️Amuse bouche自家製炸薯片,中間夾住牛肉同三文魚籽,配埋黑醋食幾開胃~前菜▶️ 吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/ 黑魚子酸忌廉汁/香草沙律面頭係一個吞拿魚芥末馬卡龍,配上黑魚子酸忌廉汁,賣相精緻,酸甜適中,底層嘅沙律增添清爽感▶️ 鵝肝凍/廚香啫喱/竹炭脆片/田園沙律鵝肝慕絲一啲都唔騷,冇heavy嘅感覺,反而充滿肝香,有少少回甘😍湯品▶️ 香濃牛肝菌忌康湯/羊肚茵清湯/普羅旺斯黑松露/杏黃菌/ 黑皮雞機茵全部都係菌菇類製成,中間係香濃牛肝菌忌廉湯,右邊係羊肚菌清湯,左邊係黑松露、杏黃菌、黑皮雞樅菌,一次過試晒唔同嘅菌菇類,香氣十足✨主菜▶️香炸燴小牛排珍珠米卷/黑松露/蟲草花有少少fusion 菜嘅感覺,炸完香脆但唔油膩,有黑松露香氣~▶️ 香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油聽店員講呢道係餐廳嘅招牌菜,果然好味,肉質嫩滑,皮下嘅油脂令到成個感覺更juicy😋,醬汁好c
物色咗餐廳好耐,因為難得同男朋友慶祝重要日子😬

▶️Amuse bouche
自家製炸薯片,中間夾住牛肉同三文魚籽,配埋黑醋食幾開胃~

前菜
▶️ 鵝肝凍/廚香啫喱/竹炭脆片/田園沙律

湯品

主菜
▶️香炸燴小牛排珍珠米卷/黑松露/蟲草花

▶️ 香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油
聽店員講呢道係餐廳嘅招牌菜,果然好味,肉質嫩滑,皮下嘅油脂令到成個感覺更juicy😋,醬汁好creamy~

▶️ 熱情果雪葩/紅石榴泡沫
食到中間上咗個甜品清一清味蕾,好喜歡呢款甜品🥰 熱情果酸酸甜甜,果香濃郁,用上滿滿嘅果肉製作,雪葩軟綿綿咁食得好享受😋

▶️ 慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油蠶豆/陳年黑醋
豬柳色澤粉嫩,肉質唔會太實,配紅甜椒醬感覺新鮮,成碟感覺豐富,融合得很好~

▶️ 慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯
龍蝦同扇貝配搭夠晒鮮甜清新,我鐘意西洋菜忌廉湯夠奶香但又唔會太濃味令菜式失焦👍🏻

▶️沙巴雍燒香蕉配柚子雪糕
外層似係酥皮,內裡包住燒咗嘅香蕉,啲酥皮連埋沙巴雍醬一齊食,再有少少酒香令到成個感覺提升咗🥰

▶️脆脆果仁朱古力球
店員會過嚟淋上熱朱古力醬,內裡有脆脆、果仁、脆餅,加上濃濃的朱古力醬啱晒我😍

▶️Chef’s recommendation
超級好味,中間舊甜品個樣好似白糖糕咁😂,但食落完全唔係;食落去非常fluffy,好似食緊雪葩又好似食緊蛋糕咁,質感特別,味道係菠蘿味,同埋有檸檬葉,非常清新~推介👍🏻
2023-07-02 41 瀏覽
Amina Modern European (尖沙咀)地址 : 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:9 COURSE DELUXE MENU $1380/ $1680等候時間:0分鐘今晚寶寶給我驚喜,帶我到這間浪漫的法國餐廳慶祝紀念日,今天過了一個非常難忘的晚上,謝謝寶寶和Amina Modern European。❤️❤️❤️餐廳位置非常方便,位於繁華的尖沙咀流尚坊。餐廳情調高雅,浪漫氣氛濃厚,真的一試難忘。服務殷勤又體貼,服務員會講解每碟菜式,非常細心周到。食物質素一流,每一道菜式都是悉心的設計,就像一件可入口的藝術品。餐廳個方面都在水準之上,非常推介!👍👍👍我們經openrice訂座及預付款$500,午餐可享55折,晚餐可享85折,這真是非常化算!AMINA9 COURSE DELUXE MENUAmuse bouche餐前小吃Amina signature steak tartare/Ossetra caviar/Quail egg/Black truffle波爾多牛肉他他/法國黑魚子/鵪鶉蛋/普
Amina Modern European (尖沙咀)
地址 : 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐
等候時間:0分鐘

餐廳位置非常方便,位於繁華的尖沙咀流尚坊。
餐廳情調高雅,浪漫氣氛濃厚,真的一試難忘。
服務殷勤又體貼,服務員會講解每碟菜式,非常細心周到。
餐廳個方面都在水準之上,非常推介!👍👍👍

AMINA
9 COURSE DELUXE MENU

波爾多牛肉他他/法國黑魚子/鵪鶉蛋/普羅旺斯黑松露

Creamy porcini soup/Morel consommé/Black truffle/Chamterelle/Black termite mushroom香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌

Duck confit/Warm brie cheese foam/Sun-dried tomato rosemary olive oil
香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油

Passionfruit sorbet/Pomegranate foam
熱情果雪葩/紅石榴泡沫

Slow poached pork loin/Barbecue sauce/Roasted capsicum dip/Fennel cress
Buttered broad beans/Aged balsamic demi-glace
慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油蠶豆/陳年黑醋

Chef's recommendation
廚師推介

$1380 per person
All prices are in Hong Kong dollars and subject to a 10% service charge

9 COURSE CAVIAR MENU
餐前小吃

Wasabi tuna poke macaron/Hawaiian dressing/Caviar sour cream/Herb salad
吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律

Creamy porcini soup/Morel consommé/Black truffle/Chanterelle/Black termite mushroom

Deep fried Argentina red prawn/Cauliflower purée/Sage lemongrass foam

熱情果雪葩/紅石榴泡沫

Butter poached Maine lobster and scallop roll/Ossetra caviar/Baby vegetables
Watercress cream broth

Chef's recommendation
廚師推介

$1680 per person

2023-06-30 47 瀏覽
Amina Modern European (尖沙咀)尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓AMINA餐前小吃的岩鹽杏脯牛油,芝士薄脆,蕃茄香草包口感豐富,色彩鮮艷,香氣撲鼻,讓人開胃。9 COURSE CAVIAR MENUAmuse bouche餐前小食黑松露泡沫配燒汁,餡蓉是牛肋條和花膠,非常高級。Japanese amberjack九洲鰤魚配閃光繹魚子,油甘魚青瓜啫喱黑皮雞蓯菇,全新口感滋味。Creamy porcini soup/Morel consomme/Black truffle/Chanterelle/Black termite mushroom香濃牛肝菌忌廉湯配以黑松露泡沫及雜菌味道濃郁、香氣十足,讓人回味無窮。Slow poached Dover sole stuffed with chorizo/Homemade potato chips/Saffron foamBeluga caviar cream sauce低温煮辣肉腸釀龍脷魚/自家制薯仔薄脆/藏紅花泡沫/黑魚子忌廉汁魚子超鮮甜,藏紅花少少辣,肉腸龍脷柳係一個新鮮嘅配搭,鹹淡得宜。Deep fried Arge
Amina Modern European (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓

AMINA

9 COURSE CAVIAR MENU
餐前小食

黑松露泡沫配燒汁,餡蓉是牛肋條和花膠,非常高級。

Japanese amberjack

Beluga caviar cream sauce

Deep fried Argentina red prawn/Cauliflower puree/Sage lemongrass foam
脆炸阿根廷紅蝦/香濃椰菜花忌廉/香茅鼠尾草泡沫

天使炸紅蝦,食落有天使麵口感。

熱情果雪葩/紅石榴泡沫

熱情果雪葩和紅石榴泡沫的甜美清爽,作為中段甜品,清新口感。

Watercress cream broth
慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯

慢煮龍蝦扇貝卷,配以黑魚子和鮮嫩蔬菜,在西洋菜忌廉清湯的烘托下,味道鮮美、口感豐富。

甜品
朱古力波波足夠農鄉,以朱古力溶化朱古力,入邊係熱情果酸酸甜甜好消滯。

白酒脆皮蛋糕
以酒入饌,正!完全感受到創新嘅口感同滋味。

一口甜點
香茅青檸海綿質感蛋糕,泰國風味,清新口感,為呢一餐畫上完美嘅句號。

成日掛住返工,生活忙忙碌碌,好少可以真真正正坐低好好享用晚餐。莫講話俾錢食Fine dining,只不過係停一停、慢慢活,好好享受Fine Dining,一食就兩個多小時,唔係個個都可付出時間。呢排見朋友工作太忙,忙到根本無時間停低,於是趁佢生日,帶佢過黎Amina Modern European食Fine Dining,菜單上的菜品都是由高級食材製作而成,並經過精心設計和裝飾,呈現出一種美感和藝術性,可謂高端的用餐體驗,更重要係可以同朋友停低腳步,佢話好多謝我帶佢鬆一鬆,好好享用呢次精緻高級盛宴😋😋🥰🥰餐前小吃-意式蕃茄包、薯仔脆片🥖🥔意式蕃茄香草包有濃郁的番茄和香草香味,口感鬆軟,帶有微微的麵包口感,非常美味。薯仔脆片的味道清甜可口,上面放有魚子,有著濃郁香味。😚😚波爾多牛肉他他🐮🐮牛肉肉質鮮嫩多汁,配以他他醬汁的香氣,讓整道菜更豐富多樣,令人回味無窮。而法國黑魚子本身口感細膩和濃郁,令人難以忘懷。配上鵪鶉蛋和普羅旺斯黑松露,具強烈的香氣和味道,增加風味和層次,令人感受到它獨特的美味和價值。👍🏻👍🏻吞拿魚芥末馬卡龍🐟🐟一道相當有趣的料理組合,馬卡龍外層焦脆,質地內裡非常柔軟,深綠色

餐前小吃-意式蕃茄包、薯仔脆片🥖🥔

波爾多牛肉他他🐮🐮

吞拿魚芥末馬卡龍🐟🐟
一道相當有趣的料理組合,馬卡龍外層焦脆,質地內裡非常柔軟,深綠色的馬卡龍外加深黃色的吞拿魚芥末醬,讓整道菜看起來很有視覺衝擊力,外觀非常精緻漂亮。至於吞拿魚芥末醬的鹹香味與帶芥末味又少少甜的馬卡龍完美地結合在一起,食起來如侍應所說,就像人生有點百感交雜。🥹🥹

香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯🫕🫕
擺盤絕對非常吸引!羊肚菌清湯口感非常清爽,湯汁清澈,味道純粹,讓人感到非常清新,突出了羊肚菌本身的甜味和鮮味。至於香濃牛肝菌忌廉非常濃郁豐富,牛肝菌的香氣和濃郁的忌廉口感相融,入口即化,令人回味無窮。湯汁細緻柔順,口感十分舒服。侍應建議先喝羊肚菌,再喝牛肝菌,最後吃杏黃菌、黑皮雞樅菌,味道層層遞進,十分難忘。😍😍

脆炸阿根廷紅蝦🦐🦐
阿根廷紅蝦的肉質鮮美,口感柔軟,紅色的阿根廷紅蝦鮮艷奪目,外層脆脆的,非常有嚼勁,讓人一口接一口。配上香濃椰菜花忌廉及香茅鼠尾草泡沫,味道非常有層次。😘😘

香煎油封鴨🐤🐤
知道油封鴨的製作過程複雜,先用特殊調味料將鴨肉醃製,再用高溫煎烤,最後將鴨肉浸泡在油中,所以食落肉質依然鮮嫩多汁,而鴨肉表皮仍帶點脆,有助平衡膩度。而且以油封鴨以蘋果木煙燻,帶濃郁的香氣和味道,更能凸顯出它的特色風味。至於伴碟有布里芝士暖泡沫,以及蕃茄乾迷迭香橄欖油作調配,令鴨的味道更豐富,香味四溢。😌😌

熱情果雪葩🍧🍧
一道非常清爽的間場甜點,雪葩本身非常柔軟,口感很好,熱情果有一種淡淡的酸味,和雪葩的甜味非常搭配。而熱情果的鮮豔色彩,更和雪葩的白色形成鮮明對比,讓整道甜點看起來非常美味,亦非常漂亮。

慢煮龍蝦扇貝卷🦞🦞
是一道精美的海鮮料理,龍蝦肉和扇貝肉都很新鮮,再配上西洋菜忌廉清湯和黑魚子,味道鮮美,口感豐富。慢慢品嚐感受龍蝦肉和扇貝肉的結合,以及醬料的味道和香氣,具有豐富的層次。

慢煮BBQ豬柳🐷🐽
慢煮BBQ豬柳以茴香苗及牛油蠶豆作伴,肉質極為柔軟,入口即化,口感非常完美,讓人感受到豬肉的鮮美和飽滿的肉汁。配上烤紅甜椒醬、陳年黑醋調味,味道非常濃郁,深深吸引著食家的味蕾。

儘管Fine dining 價錢較平常一般用餐高昂一點,但今次係Amina 享受到Fine dining 帶來的高品質、獨特和奢華用餐體驗,可以令我同朋友在享受美食的同時,享受獨特的氛圍、服務和藝術性的用餐體驗,非常值得過黎一試😙👍🏻👍🏻

Amina Modern European
地址:尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓