Amina Modern European

2023-06-28 46 瀏覽
尖沙咀廣東道 發現一間 精緻的法國餐廳裝修酒紅色為主 燈光柔和 好有情調 很適合約會今天揀咗六道菜$1080一位造型擺盤都很精緻打卡,拍照一流很喜歡他的香煎油封鴨 😋香濃牛肝菌忌廉湯😋很回味 還有香蕉朱古力做甜點🍮是我喜歡的配搭
Amina Modern European👻同女朋友周年慶祝當然要搵返間有誠意嘅餐廳Book咗依家呢間fine dining喺尖沙咀夠方便環境又靚同女朋友摸着酒杯底慢慢欣賞廚師嘅安排味道儀式感氣氛都一流女朋友梗係收晒貨啦🫣.🔅6 courses menu HKD 1080✨ 鵝肝凍/麝香啫喱/竹炭脆片/田園沙律鵝肝味好濃食得出好足料配上面嘅啫喱帶出啲香味旁邊有啲柚子醬可以依喜好去加凍食作為一個頭盤好fresh🤩✨ 香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/ 普羅旺斯黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌好鍾意佢呢個湯儀式感一流廚師建議首先飲咗個清湯先好清嘅牛肚湯清一清個口之後可以留返少少加落忌廉湯調校好自己鍾意嘅濃度個忌廉湯真係一流上面仲有啲黑松露泡泡添😆✨ 香炸燴小牛排珍珠米卷/黑松露/蟲草花有少少法式Mix日式嘅感覺小牛排以壽司卷嘅形式炸起加埋黑松露夠香唔錯✨ 香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油Smoky嘅油封鴨嫩得黎個表皮又好脆旁邊嘅醬有淡淡的芝士味成個配搭有心機😙✨ 熱情果雪葩/紅石榴泡沫食到中間用雪芭清一清個口好Fresh又唔會太甜之後就準備食主菜啦😌✨ 慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香
Amina Modern European👻

女朋友揀咗個豬柳
慢煮嘅豬柳中間仲係粉紅色好嫩滑
個紅甜椒醬同豬柳好夾
鍾意食醋既仲可以點少少黑醋

✨ 香煎特級西冷/阿根廷青醬/ 芥末籽薯仔卷/柑橘甘筍蓉/波特酒肉汁
西冷牛排外脆內嫩

成個甜品外觀同味道都係一流
係一個好完美嘅作結🥰
整體黎講:
周年紀念 儀式滿分😚
🎈 Amina Modern European (尖沙咀)
尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓
2023-06-23 37 瀏覽
今晚同老婆去了尖沙咀的Amina Modern European食法國菜,餐廳燈光柔和,座位舒適,店員服務周到,耐心講解每道菜的食法。店員先送上自家製軟包、香草蕃茄包、芝士脆片,麵包香脆有彈性,還帶微暖。小食是自家製薯片配牛肋條肉,表面舖上三文魚子及黑魚子。九州鰤魚配閃光鱘魚子:鰤魚拌入青瓜醋汁及酸忌廉,刺激味蕾,鱘魚子鮮味十足。吞拿魚芥末馬卡龍:自家製的馬卡龍,味道不會太甜,鮮味的黑魚子令吞拿魚鮮味提升。波爾多牛肉他他:牛肉他他表面舖滿了黑魚子,有洋葱及黑松露的香味,牛肉他他入口香滑。香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯:先飲了比較清新的羊肚菌後,再飲濃郁充滿牛肝菌香味的忌廉湯,一濃一淡各有特色,及後合二為一,兩者味道中和一下,味道更佳。低温煮辣肉腸釀龍脷魚:龍脷中間包著肉腸,又是一濃一淡的組合,但出奇地配搭適宜,肉腸的油香正好為龍脷魚生色不少。脆炸阿根廷紅蝦:紅蝦新鮮彈牙,配香茅鼠尾草就比較清新,突出紅蝦鮮味,而椰菜花忌廉則較濃郁。香炸燴小牛排珍珠米卷:米卷外脆內煙韌,帶牛肉香。熱情果雪葩配紅石榴泡沫:主菜上枱前要清一清味蕾。慢煮BBQ豬柳:慢煮豬柳火喉控制準確,中間還帶點粉色,肉質嫩腍,
小食是自家製薯片配牛肋條肉,表面舖上三文魚子及黑魚子。
香炸燴小牛排珍珠米卷:米卷外脆內煙韌,帶牛肉香。
熱情果雪葩配紅石榴泡沫:主菜上枱前要清一清味蕾。
慢煮BBQ豬柳:慢煮豬柳火喉控制準確,中間還帶點粉色,肉質嫩腍,BBQ醬跟平時外面食到的完全不同,配豬柳味道很夾。
香煎特級西冷配阿根廷青醬:西冷煎至表面焦香,五成熟肉質嫩滑多汁,青醬汁更是靈魂所在。
黑朱古力奶凍:熱朱古力漿淋在朱古力球,黑朱古力的苦味跟香甜奶凍合二為一。
燒香蕉:柚子雪糕加上炸脆皮包裹的燒香蕉,酸甜開胃。
法國菜最後一定會送上Petit four,朱古力加神秘的自家製菠蘿甜品,為完美一餐作結。
餐廳能容納18-20 人,公司或朋友聚會可考慮包場,大約$20000,可以跟大廚一起制訂菜單,揀選適合大家口味的美食。
朋友👱🏻‍♀️話發現咗一間樓上高質西餐廳🍴,要帶我去試吓,有朋友👱🏻‍♀️帶食好嘢,咁我就梗係樂意奉陪啦🤣$1680 一個人嘅 9-COURSE CAVIAR MENU 🤩;未講味道之前,先講賣相,呢度食物嘅presentation真係幾靚🤩, 廚師有心思有技巧👍;而店員姐姐服務亦都好好,介紹每一款食物仲講得非常詳細👍Amuse bouche餐前小吃:美國🇺🇸薯仔🥔做嘅薯片,中間夾咗牛肉,上邊放有兩種 caviar 😋Japanese amberjack / Sevruga caviar / Tangerine and cherry tomato sour cream / Black termite mushroom / Cucumber vinaigrette九洲鰤魚配閃光鱘魚子/柑橘酸奶油聖女果/黑皮雞樅菌/ 青瓜醋汁:鰤魚肉質鮮甜,上邊加有鱘魚子,下邊有青瓜蓉,食落清新😋Wasabi tuna poke macaron / Hawaiian dressing / Caviar sour cream / Herb salad吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律:馬卡龍

Amuse bouche
餐前小吃:

鰤魚肉質鮮甜,上邊加有鱘魚子,下邊有青瓜蓉,食落清新😋

吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律:
馬卡龍 係自家製,脆卜卜、輕身、唔係好甜,配輕輕漬過嘅吞拿魚粒,Macaron 配 Tuna 真係口感有趣🤩;香草沙律就新鮮😋

Creamy porcini soup / Morel consommé / Black truffle / Chanterelle / Black termite mushroom
香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/ 普羅旺斯黑松露/ 杏黃菌/黑皮雞樅菌:
有2種湯,廚師建議先飲「羊肚菌清湯」,味清甜😋;跟住飲「牛肝菌忌廉湯」味濃郁又Creamy😋,跟住溝埋嚟飲,真係充滿 umami 😋;飲完湯仲有幾粒野菌可以食🤩

Slow poached Dover sole stuffed with chorizo / Homemade potato chips / Saffron foam / Beluga caviar cream sauce
低温煮辣肉腸釀龍脷魚/自家制薯仔薄脆/藏紅花泡沫/黑魚子忌廉汁:
龍脷魚肉質細滑、鮮甜,裏邊包住 chorizo, chorizo 切成極小粒,慢煮應該將大部份嘅油煮咗出嚟,感覺唔肥膩(如果煮過 chorizo 就會知道有幾多油🤣);Saffron foam 淨係聽個名已經感覺豪華🤩,味道就輕身、好滑😋

Deep fried Argentina red prawn / Cauliflower purée / Sage lemongrass foam
脆炸阿根廷紅蝦/香濃椰菜花忌廉/香茅鼠尾草泡沫:
阿根廷🇦🇷紅蝦🍤肉質結實、味鮮🤩;紅蝦嘅一邊放有打碎咗嘅椰菜花加忌廉😋,另一邊就放咗香茅鼠尾草泡沫😋,兩個都口感清甜不過有不同味道😋;上邊就放有炸到脆卜卜嘅極幼細嘅 法國🇫🇷 Vermicelli 😋;成個組合有創意得嚟又幾好味😋

Passionfruit sorbet / Pomegranate foam
熱情果雪葩/ 紅石榴泡沫:
清新、清甜、冰凍、清洗味蕾🤩

Butter poached Maine lobster and scallop roll / Ossetra caviar / Baby vegetables / Watercress cream broth
慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子,鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯:
龍蝦🦞同 扇貝 肉質鮮嫩啖啖肉😋;蔬菜有蘆筍、紅蘿蔔、意大利青瓜等,全部都係靚料、味鮮甜🤩;最特別係加咗「西洋菜忌廉清湯」,西餐用西洋菜,真係幾新穎🤩,因為有忌廉,所以個湯奶白色,有西洋菜清香味,極輕身😋

Dessert
甜品
一人一個所以有兩個甜品,一個係Panna Cotta,好滑好食😋;另一個係 Zabaione,似乎係落咗 Moscato d'Asti 甜酒,唔係好甜不過非常有酒香🤩

Chef's Recommendation
廚師推介
侍應姐姐介紹話呢個係廚師秘製,材料有菠蘿🍍、檸檬葉🍋,其他就係秘密🤣;口感鬆軟 fluffy, 我哋食完都真係唔知用乜嘢做🤣,總之就幾好食😋
2023-06-20 32 瀏覽
非常適合情侶聚會或者好朋友小聚聊天的..餐厅在大楼的八楼上空间不大,但是满满氛围感高级浪漫写满~~.菜单上有 Gcourse 和 9course 的选每道菜上来的时候,工作人员都会耐心地介绍我自己最喜欢的是羊肚菌忌廉汤有黑松露的味道,整体很有层次感..脆炸夭使阿根廷红虾也是值得一试topping 有三文鱼籽和 caviar还有cheese应该是我最喜欢的一道菜.!!.后面的热情果雪芭酸酸甜甜配上红石榴泡很解腻我喜欢去找这些隐世好店.这家的食物摆盘相当精致,
非常適合情侶聚會或者好朋友小聚聊天的.
餐厅在大楼的八楼上
空间不大,但是满满氛围感
高级浪漫写满~~.
菜单上有 Gcourse 和 9course 的选
每道菜上来的时候,工作人员都会耐心地介绍
我自己最喜欢的是羊肚菌忌廉汤
有黑松露的味道,整体很有层次感.
脆炸夭使阿根廷红虾也是值得一试
topping 有三文鱼籽和 caviar还有cheese
应该是我最喜欢的一道菜.!!
后面的热情果雪芭酸酸甜甜配上红石榴泡
很解腻
我喜欢去找这些隐世好店.
这家的食物摆盘相当精致,
2023-06-15 54 瀏覽
朋友升職請食飯,當然要搵個靚靚地方☺️☺️喺OpenRice見依間餐廳有好多正評,就book左。法國菜或者fine dinning唔係成日接觸,有機會就當然要試試啦🥰🥰環境幾舒服,店員親切,會介紹餐酒配搭,又會講解每一道菜式嘅材料同特別之處三款餐包French roll 柔軟得黎,口感做到少少煙韌彈牙👍🏼👍🏼餐前小食一層層自家製薯片,夾住鬆軟short ribs,再加埋面頭脹卜卜嘅三文魚子,口感豐富,味道濃郁,令我個胃都開始進入狀態🤤🤤油甘魚食得多,擺盤咁靚嘅都係第一次見☺️☺️油甘魚刺身配上青瓜醋汁、魚子醬、sour cream,涼涼哋,幾清新,又精緻,真係好靚🫶🏻🫶🏻鵝肝凍高貴嘅食材,靚靚嘅擺盤🥰🥰鵝肝味道濃郁,好突出配杏脯醬同沙律,平衡返就冇咁油膩期待已久嘅湯🎈中間有泡沫既係牛肝菌忌廉湯,味道濃郁,口感濃稠,仲有好多牛肝菌粒粒,帶有少少甘香。我自己就比較鍾意隔離細細杯嘅羊肚菌清湯,菇味非常香濃,慢慢㗳真啲😌😌香煎油封鴨法國菜必食🔥🔥比想像中細,但比想像中更出色!外面煎得非常香脆,中間嘅肉係好幼嫩,而且唔係死咸,做得非常好👍🏼👍🏼👍🏼朋友就最愛呢一款:脆炸阿根廷紅蝦外面一絲絲嘅脆脆,做得好
法國菜或者fine dinning唔係成日接觸,
有機會就當然要試試啦🥰🥰

三款餐包
French roll 柔軟得黎,
口感做到少少煙韌彈牙👍🏼👍🏼

餐前小食

鵝肝凍
高貴嘅食材,靚靚嘅擺盤🥰🥰
鵝肝味道濃郁,好突出
配杏脯醬同沙律,平衡返就冇咁油膩

期待已久嘅湯🎈

香煎油封鴨
法國菜必食🔥🔥
比想像中細,但比想像中更出色!

朋友就最愛呢一款:脆炸阿根廷紅蝦
外面一絲絲嘅脆脆,做得好幼細,完全唔會拮口。蝦肉味道亦好突出,好鮮甜!配埋軟綿綿嘅椰菜花忌廉,非常夾👍🏼👍🏼👍🏼

香煎特級西冷配芥末籽薯仔卷
特級西冷,切開見到就知真係好高質,好粉嫩!肉味香濃,肉汁滿滿!

甜品賣相亦相當精緻🫶🏻
薄薄脆片包住香蕉,清甜,口感又豐富,一啲都唔膩🤤🤤

整體嚟講,成餐飯都非常賞心悅目
間中享受一個奢華嘅晚餐,品嚐精緻又美味嘅食物,真係一件好幸福嘅事🥰🥰

2023-06-14 40 瀏覽
餐廳裝潢行輕奢風,座位舒適,環境優雅,氣氛非常不錯,老公升職,當然要搵靚餐廳好好咁慶祝吓🎉可選6 course Menu或9 course Menu,內容都係用上高級食材,非常矜貴,賣相精緻!每一道菜店員都會解釋食物內容及食用次序,非常貼心,服務一流!餐前麵包~有兩款都係自家制的,分別係香草蕃茄包及芝士脆片,配上自家製杏脯牛油餐前小食~內含花膠同牛肋條,味道香濃,再配搭上黑松露泡沫!令人食慾大增!鵝肝凍~鵝肝凍帶有酒香,上層係麝香啫喱,有獨特嘅層次感,而兩側配有竹炭脆片,可以代替多士,更精緻特別!九州鰤魚配閃光鱘魚子~鰤魚非常新鮮配搭上青瓜汁非常Fresh!牛乾菌忌廉湯、羊肚菌清湯~先享用清湯再飲忌廉湯,之後將兩者融合,總共有三款湯可以飲到,而且各菌類特有嘅味道同口感都可以品嚐,呢個湯非常創新!亦令人印象深刻!重點係賣相非常討好!香炸燴小牛排珍珠米卷~內有牛肋條及青瓜配上燒汁,燒汁可以令肉味更加突出,外層非常酥脆,更放上已炸蟲草花,令人一試難忘!慢煮BBQ豬柳~由於以慢煮嘅形式烹調,所以肉質非常嫩滑,本身已配上BBQ醬,旁邊亦有紅椒油及黑醋可以提升味道!香煎油封鴨配芝士泡沫~蘋果木煙燻

香煎油封鴨配芝士泡沫~蘋果木煙燻過既油封鴨,有淡淡嘅蘋果木香味,鴨皮非常微脆,而鴨肉香滑細緻中帶有一點咸香,顛覆咗油風鴨喺我心目中嘅口感!配上芝士泡沫更加畫龍點睛!

慢煮龍蝦扇貝卷~兩者都帶有鮮味,由於用慢煮既方式,口感好軟諗,而淡黃色既西洋菜忌廉清湯絕對冇喧賓奪主,襯托得剛剛好!

法式朱古力配自家製菠蘿汁雪葩棉花糖~軟綿綿嘅口感x冰凍濕潤嘅雪葩口感,雪葩內有檸檬葉,非常特別!!而且有冰煙配襯,成件事非常有仙氣!旁邊嘅流心朱古力同果仁朱古力,亦非常得我歡心🍫

2023-05-04 168 瀏覽
今次訂咗呢間響鬧市尖沙咀廣東道嘅amina/主打用意大利同法國嘅新鮮食材/製作賣相精緻歐陸風味嘅菜式/靚靚嘅嘢食擺盤打卡就啱晒啦/餐廳裝潢非常簡約整潔/好有歐陸風情/成層大概容納到20人✨餐前小吃🥖麵包有芝士薄脆/蕃茄香草包 #focaccia /配自家製杏脯牛油service仲有個牛肋條薯片配三文魚籽添✨油甘魚刺身配青瓜醋汁啖啖肉油甘魚/面頭仲有魚子醬同sour cream/吊番個咸鮮味出嚟✨香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露呢味菜有好多種食法/可以就咁飲個羊肚菌清湯先/個湯好清好鮮甜/個牛肝菌忌廉湯非常之濃郁/用料都好十足/之後仲可以將個羊肚菌清湯倒入香濃牛肝菌忌廉湯入面/個忌廉湯上面有普羅旺斯黑松露foam/清清地簡單得嚟又好飲/旁邊仲有兩款菇添✨香炸燴小牛排珍珠米卷/黑松露/蟲草花中間用咗慢煮牛肋條/側邊啲米吸晒啲肉汁/入口爆埋啲松露味出嚟/十分滋味/擺盤非常精緻啱晒打卡✨熱情果雪葩/紅石榴泡沫🍧熱情果雪葩配埋上面嘅紅石榴泡沫/成件事非常之refreshing/清下味蕾之如為嚟緊嘅主菜做好準備✨慢煮龍蝦帶子卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯慢煮嘅龍蝦加咗帶子/簡直係

✨餐前小吃

✨慢煮龍蝦帶子卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯
慢煮嘅龍蝦加咗帶子/簡直係雙重享受呀一啖食到兩款海鮮/
配埋個西洋菜忌廉清湯非常之健康同醒神

甜品 - 🍮法式焦糖豆腐燉蛋
個燉蛋有豆腐同薑汁/上面有塊海綿蛋糕同埋竹炭脆片/入口嗰陣淡淡嘅豆香味即刻湧出嚟/加上用咗薑汁昇華咗成個甜品

🍫petit four - 菠蘿棉花糖配榛子朱古力
上枱嗰陣有乾冰煙霧效果/打卡拍片一流呀/記住攞定相機電話影低呀
2023-05-02
  • Petit Four
  • 自家製麵包及特式醬
之前嚟過呢度食 Fine Dining, 一直都念念不忘, 今次再揀咗呢間餐廳同男朋友慶祝紀念日♡餐廳以現代優雅風格為主, 座位舒適, 裝潢別緻, 而且食物質素非常高👍🏻, 整個用餐體驗非常難忘!在浪漫嘅情調同氛圍下度過特別日子, 留下美好嘅回憶!絕對係高級二人浪漫晚餐之選💗🥖餐前小吃 - 自家製麵包自家製麵包有芝士脆片、法包及香草蕃茄包, 配上自家製杏脯牛油🧈𓌉◯𓇋⸝⸝ 波爾多牛肉他他牛肉他他口感柔嫩, 略帶甘甜, 配上法國鵪鶉蛋、惹味嘅松露醬, 舌頭吃出兩者融和嘅甘美。伴以黑魚子, 鹹鮮兼具, 驚喜十足!𓌉◯𓇋⸝⸝ 鵝肝凍記住準備定手機🤳🏻!店員端上枱時, 煙霧彌漫嘅效果充滿仙氣, 打卡一流!鵝肝凍質感幼滑, 帶有淡淡嘅煙熏味, 令味道更有層次感。面層係麝香啫喱, 晶瑩剔透又清涼, 可中和香濃鵝肝凍, 旁邊亦伴上竹炭脆片同田園沙律🥗𓌉◯𓇋⸝⸝ 牛肚菌忌廉湯|羊肚菌清湯先品嚐羊肚菌嘅鮮味, 再將清湯、杏黃菌、黑皮雞樅菌加入牛肚菌忌廉湯內, 令忌廉湯味道更加濃郁, 每一啖都好creamy, 黑松露味香濃, 味道層次豐富~𓌉◯𓇋⸝⸝ 脆炸天使阿根廷紅蝦巧妙地用炸米粉捲著紅蝦🦐, 以三文魚

🥖餐前小吃 - 自家製麵包

𓌉◯𓇋⸝⸝ 波爾多牛肉他他

𓌉◯𓇋⸝⸝ 鵝肝凍

𓌉◯𓇋⸝⸝ 牛肚菌忌廉湯|羊肚菌清湯

𓌉◯𓇋⸝⸝ 脆炸天使阿根廷紅蝦
巧妙地用炸米粉捲著紅蝦🦐, 以三文魚籽同caviar點綴, 配上parmesan cheese同椰菜花mousse, 紅蝦肉質鮮甜爽彈, 口感細緻鮮美

𓌉◯𓇋⸝⸝ 香煎油封鴨|布里芝士暖泡沫
一打開玻璃蓋就有夢幻嘅煙霧彌漫着, 係視覺同味覺雙重享受!油封鴨以蘋果木煙燻, 外皮脆口, 肉質鮮嫩夠腍, 帶鹹香
🫧 熱情果雪葩|紅石榴泡沫
熱情果果味清新微酸, 配上紅石榴泡沫, 清一清味蕾, 準備品嚐主菜~

𓌉◯𓇋⸝⸝ 慢煮龍蝦扇貝卷
賣相精緻, 龍蝦肉同扇貝質感細緻彈牙, 保留到龍蝦肉嘅原汁原味, 西洋菜忌廉清湯帶出食材嘅鮮甜, 配上黑魚子, 帶出鹹香味道, 鮮香濃郁, 每一口都令人回味!

𓌉◯𓇋⸝⸝ 慢煮BBQ豬柳
以慢煮方式烹調, 所以肉質特別嫩滑, 帶出豬柳極上鮮味!再以BBQ醬、烤紅甜椒醬、陳年黑醋調味, 豬柳色澤粉嫩, 肉質鮮嫩, 啖啖肉, 呢道菜式有驚喜!

最後奉上非常精緻嘅 petit four, 為完美一餐畫上句點。甜品上枱時以乾冰製造出煙霧效果, 好適合打卡呢!另外仲有法式焦糖豆腐燉蛋🍮, 燉蛋加入豆腐同薑汁, 配合一層薄薄嘅焦糖, 入口有蛋香味同雲喱拿籽嘅香味, 帶淡淡豆香, 香甜軟滑, 蛋香嘅滋味令人無法抗拒!
2023-04-25
紀念日
  • 波爾多牛肉他他
  • 自家製麵包及特色醬
2023-04-20 179 瀏覽
人生第一次上open rice 寫食評因為實在太令人失望,為免有人再因為淨係睇到like 數中伏黎慶祝而被影響心情,所以忍唔住寫低所見所聞。環境:普通商廈,無論地點裝修佈置完全唔係fine dining 既水平,充其量只係普通樓上cafe 級數。窗邊窗台位應該係原本商廈的裝修,又舊又污糟,影響食慾。整體裝修毫無品味,得個黑字。絲毫沒有Fine dining 環境嘅基本要求。可以話入左一間樓上cafe 既感覺。服務: 侍應只有兩個,廚房冇刻意去望,估計只有一個廚師同埋一個廚工。落單後連兩個人嘅main course都可以記錯,而當晚成間餐廳只有四枱八個客人。上菜時間時快時慢,最後Main course係等咗接近30分鐘。食物:wine list 選擇唔多亦都唔make sense,只有普通餐廳水平,但分分鐘有啲出色嘅Cafe會做得比佢更好。食物水平方面,食材完全未去到fine dinning 級數,製作上亦未見有特別,味道極之普通毫無出色之處。只有擺碟方面叫做有個fine dinning 嘅樣子。令人感覺只係一個毫無天份嘅廚師喺過fine dinning 餐廳入邊做過一陣就出嚟學人開餐廳

人生第一次上open rice 寫食評

食物:wine list 選擇唔多亦都唔make sense,只有普通餐廳水平,但分分鐘有啲出色嘅Cafe會做得比佢更好。食物水平方面,食材完全未去到fine dinning 級數,製作上亦未見有特別,味道極之普通毫無出色之處。只有擺碟方面叫做有個fine dinning 嘅樣子。令人感覺只係一個毫無天份嘅廚師喺過fine dinning 餐廳入邊做過一陣就出嚟學人開餐廳。甜品不過不失,亦沒有任何亮眼之處。

總結:綜合環境、服務以及食物質素,水平極之普通,完全未去到fine dinning 水平,但收fine dinning 價錢。充其量只值人頭港幣400蚊。
2023-04-03
紀念日
生活就是需要一點儀式感♡早幾日帶咗媽咪嚟呢間 Fine dining餐廳享用6 course menu~ 餐廳嘅裝修以低調奢華嘅現代風格為主, 填上幾分暗黃燈光, 提供舒適嘅氛圍, 好適合情侶到訪, 在特別日子裡帶來難忘嘅味覺體驗, 絕對係浪漫情調嘅高水準之選💗 由曾任酒店嘅資深大廚主理👨🏻‍🍳, 選用意大利🇮🇹同法國🇫🇷嘅高級食材, 有6 course 同9 course menu 供選擇, 擺盤相當精緻, 而且食物質素非常高👍🏻 店員服務周到, 細心款待, 會仔細地介紹每一道菜式嘅食材, 所有菜式都花盡心思製作, 展現出廚師精湛廚藝, 整個用餐體驗充滿驚喜☺️🥖餐前小吃 - 自家製麵包自家製麵包有芝士脆片、法包及香草蕃茄包, 配上自家製杏脯牛油🧈。我最鍾意係香草蕃茄包, 好香又軟熟, 搽上杏脯牛油後, 加添一點果香同牛油香氣𓌉◯𓇋⸝⸝ 九洲鰤魚配閃光鱘魚子|柑橘酸奶油聖女果|黑皮雞樅菌|胡瓜油醋汁鰤魚非常鮮美, 搭配鱘魚子同柑橘酸奶油聖女果, 味道好特別, 胡瓜油醋汁帶來清爽嘅口感𓌉◯𓇋⸝⸝ 吞拿魚馬卡龍|夏威夷汁|黑魚子酸忌廉汁|香草沙律馬卡龍口感鬆脆, 底下嘅吞拿魚味道鮮甜, 以
生活就是需要一點儀式感♡

🥖餐前小吃 - 自家製麵包

馬卡龍口感鬆脆, 底下嘅吞拿魚味道鮮甜, 以黑魚子酸忌廉汁調味, 簡單地把胃口打開

𓌉◯𓇋⸝⸝ 牛肚菌忌廉湯|羊肚菌清湯
店員建議先飲羊肚菌清湯, 品嚐羊肚菌嘅鮮味, 之後再將清湯倒入牛肚菌忌廉湯, 亦可以將隨碟嘅杏黃菌、黑皮雞樅菌加入湯中, 令忌廉湯味道更加濃郁, 每一啖都好creamy, 黑松露味好濃, 味道層次豐富~

𓌉◯𓇋⸝⸝ 蒸龍蝦燒賣|鱘魚子醬|小龍蝦龍蒿泡沫|墨魚汁
融合東方元素, 係中西合壁嘅一道菜式, 賣相好靚!碟上嘅花紋係廚師用墨魚汁畫, 超有心思的💓
以龍蝦肉製作燒賣, 加上高級鱘魚子醬及金箔作點綴✨, 係我食過最矜貴嘅燒賣!龍蝦味道香濃, 質感彈牙, 鹹鮮鱘魚子醬帶出龍蝦鮮味, 味道有驚喜!

𓌉◯𓇋⸝⸝ 脆炸天使阿根廷紅蝦|椰菜花忌廉
用炸米粉捲著紅蝦🦐, 上面以三文魚籽同caviar點綴, 配上parmesan cheese同椰菜花忌廉
, 紅蝦新鮮彈牙, 能吃到蝦肉自身嘅鮮甜味

𓌉◯𓇋⸝⸝ 香煎油封鴨|布里芝士暖泡沫
一打開玻璃蓋就有夢幻嘅煙霧彌漫着, 係視覺同味覺雙重享受!油封鴨以蘋果木煙燻, 外皮脆口, 肉質鮮嫩帶鹹香

🫧 熱情果雪葩|紅石榴泡沫
熱情果雪葩清新微酸, 配上紅石榴泡沫, 清一清味蕾, 準備品嚐主菜了~

𓌉◯𓇋⸝⸝ 香煎特級西冷
🥩西冷煎至五成熟, 肉質鮮嫩, 肉味香濃, 配以阿根廷青醬及波特酒肉汁, 令肉味更突出!伴碟為柑橘甘筍蓉及芥末籽薯仔卷, 味道特別又有層次感!

𓌉◯𓇋⸝⸝ 慢煮BBQ豬柳
以慢煮方式烹調, 再以BBQ醬、烤紅甜椒醬 、陳年黑醋調味, 豬柳色澤粉嫩, 肉質非常柔軟, 啖啖肉, 完全能帶出豬柳極上美味!呢道菜式有驚喜, 一試難忘!

‎𓊆 最後以甜品畫上完美句號 𓊇
🍮 法式焦糖豆腐燉蛋
燉蛋加入豆腐同薑汁, 配合一層薄薄嘅焦糖, 入口有豆香同蛋香味, 口感好軟滑, 甜而不膩, 豆腐同燉蛋呢個組合獨特又好味😋!

🍮 Petit Four
自家製菠蘿汁雪葩棉花糖
上枱時以乾冰製造出煙霧效果, 充滿仙氣, 好適合打卡呢!雪葩棉花糖口感特別, 軟綿綿, 又有冰凍雪葩嘅質感
2023-04-07
WW
2023-04-05 108 瀏覽
The fish cooked by Chef was not well for the first time. It’s still freezer by mistake. After reporting to the Chef and they arrange re-cook a new one again. Overall all taste are delicious, looks elegant. Also the waitress are well patient to explained for every dish, all service is good.
2023-04-03
生日
用餐優惠
優惠券
  • 鵝肝
  • 芭樂雪葩配鮮紅石榴及泡沫
2023-04-03 145 瀏覽
紀念日黎呢度食fine dining… 真係好伏!直頭影響心情…環境:窗邊好多塵,地板痴立立☹️收得呢個價錢,無唸過連裝修環境都唔掂食物:麵包,頭盤一般可接受… 之後等等等,等左40分鐘main course…. 魚得一舊… 豬三小舊…食完都唔知食左咩落肚…仲要係唔熱…大家樂都好食過佢…甜品同埋單係全晚最有效率…成件事食完係一個字:嬲如果你有時間又多錢既,可以黎見識一下… 400like好懷疑係假… 真係好呃錢…

食物:麵包,頭盤一般可接受…
之後等等等,等左40分鐘main course….
魚得一舊… 豬三小舊…食完都唔知食左咩落肚…
仲要係唔熱…大家樂都好食過佢…

甜品同埋單係全晚最有效率…

成件事食完係一個字:嬲

唔係見多人推介,真係未必留意到原來海港城對面都有間咁精緻嘅Fine Dining餐廳~.雖然入口唔顯眼,不過入到餐廳就會感受到嗰種高級感。餐廳位置唔多,俾人感覺似高級私房菜嘅Fine Dining🤔.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒懶人先睇總結.❀食物:食物好精緻,唔少配搭都係出面未見過,覺得幾有特色👍❀服務:所以碟都係熱嘅就不在話下,店員都好細心介紹每道菜,上菜節奏把握得幾好❀環境:餐廳唔算大,氣氛浪漫,所以餐廳內大部份都係二人枱🤣❀價錢:有提供三款Menu👉 6 Course Menu $1,080 p.p.👉 9 Course Deluxe Menu $1,380 p.p.👉 9 Course Caviar Menu $1,680 p.p.我哋今次叫咗 $1,080 同 $1,680 比大家睇下個分別~.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.🎈Bread麵包夠熱,配杏脯牛油、岩鹽同醋。👉 芝士脆片 係酥皮酥脆嘅口感 我的最愛💖👉 Roll Bread 👉 香草蕃茄包.🎈Amuse Bouche用美國薯仔做成薯片,下面兩層夾

✒懶人先睇總結
❀食物:食物好精緻,唔少配搭都係出面未見過,覺得幾有特色👍

❀環境:餐廳唔算大,氣氛浪漫,所以餐廳內大部份都係二人枱🤣

❀價錢:有提供三款Menu
👉 6 Course Menu $1,080 p.p.
✒有興趣再詳細睇
🎈Bread

麵包夠熱,配杏脯牛油、岩鹽同醋。
👉 芝士脆片 係酥皮酥脆嘅口感 我的最愛💖
👉 Roll Bread
👉 香草蕃茄包
🎈Amuse Bouche

用美國薯仔做成薯片,下面兩層夾住鮮蝦肉,面頭再擺上caviar 同三文魚籽~ Amuse Bouche 已經比到我非常精緻嘅感覺!
🎈冷開胃菜
👉 九洲鰤魚配閃光鱘魚子 • 柑橘酸奶油聖女果 • 黑皮雞樅菌 • 胡瓜油醋汁 (9 course)

青瓜汁俾人感覺係清淡同fresh,作為開胃前菜,味道係最淡的~
👉 吞拿魚馬卡龍 • 夏威夷汁 • 黑魚子酸忌廉汁 • 香草沙律 (9 course)

🎈熱前菜
👉 香濃牛肝菌忌廉湯 • 羊肝菌清湯 • 普羅旺斯黑松露 • 杏黃菌 • 黑皮雞樅菌 (6 & 9 course)

呢一個湯嘅層次真係非常複雜😂 店員介紹我哋可以先飲忌廉湯,飲一半再倒清湯落去,剩低一半清湯連埋菇一齊食。
雖然有黑松露泡沫,但味道唔突出,更多嘅係濃濃嘅牛肝菌味道。倒完清湯之後口感會輕盈左,但味道濃咗,而且好多菇係入邊!咁多種飲法我都係中意最純粹嘅忌廉湯,口感好creamy👍
👉 蒸龍蝦燒賣 • 鱘魚子醬 • 小龍蝦龍蒿泡沫 • 墨魚汁 (6 & 9 course)

店員介紹燒賣都係即叫即蒸,面頭有金箔同Caviar,精緻得來又覺得好矜貴😂 我覺得成個配搭係幾好食嘅!旁邊仲有潑落去嘅墨魚汁,每隻碟都唔同㗎~
👉 慢煮牛肋條布里歐 • 香橙燴甘筍 • 松露汁(6 course)
👉 脆炸天使阿根廷紅蝦 • 香濃椰菜花忌廉 • 巴馬臣芝士 • 香草 • 西子香茅泡沫 (9 course)
🎈間場
👉 熱情果雪葩 • 紅石榴泡沫 (6 & 9 course)

🎈Main
👉 慢煮龍蝦扇貝卷 • 黑魚子 • 鮮嫩蔬菜 • 西洋菜忌廉清湯 (9 course)

龍蝦同扇貝口感都好軟淋,食到微微黑椒味道。個清湯雖然充當住醬汁嘅角色,但係就咁飲都OK!
👉 慢煮BBQ豬柳 • 烤紅甜椒醬 • 茴香苗 • 牛油蠶豆 • 陳年黑醋(6 course)

豬柳肉味好重,裏面微微嫩粉色~
🎈Dessert
👉 瑪莎拉沙巴雍

用瑪莎拉酒為主嘅甜品,柚子雪糕包住裏面嘅燒香蕉。整體來講酒香味唔算突出,反而感覺到奶香味🤔
👉 法式焦糖豆腐燉蛋配薑汁

好特別嘅甜品,因為一般焦糖燉蛋對我來講都會過甜。呢款甜品焦糖底下係淡淡的豆味,所以唔會覺得好膩👍
🎈Petit Four

一上枱就見到仙氣飄飄,上面擺放住一嚿雲咁😂!打卡超靚!而且凍棉花糖口感好特別,口感比魚蛋淋少少🤏
👉 菠蘿汁雪葩棉花糖
👉 朱古力
👉 蛋卷
✒其他小資訊
👉訂位:Openrice,易book!
👉優惠:經Openrice訂位午市有5折,晚市有8折🤔
2023-03-28 71 瀏覽
位於尖沙咀流尚坊既Amina,裝修簡約得黎個氣氛又浪漫。呢到係食賣相精緻既歐陸菜式fine dining。選用既都係由意大利同法國入口既高級食材。餐廳晚市提供3款Menu :6 Course Menu $1080/pp9 Course Deluxe Menu $1380/pp (比較多肉類)9 Course Caviar Menu $1680/pp (主要食Caviar)✨✨✨當晚揀左6 Course Menu。餐包 : 芝士脆餅、香草蕃茄包、軟包配上自家製杏脯牛油,帶有淡淡既杏脯香。最鍾意係芝士脆餅,脆得黎又有芝士個咸香味。餐前小食 : 大蝦薯片配三文魚籽。薯片薄脆香口,大蝦彈牙。✨蒸龍蝦燒賣龍蝦燒賣上面既係鱘魚子醬同金箔,用料矜貴。燒賣爽口彈牙。小龍蝦龍蒿泡沫味道濃郁。碟上既decor都係廚師用墨魚汁畫既。好用心既一道菜。✨油甘魚Carpaccio薄切油甘魚配鱘魚子醬。味道酸酸甜甜,作為前菜一流。✨香濃牛肝菌忌廉湯先飲一啖右邊既羊肚菌清湯,之後將清湯加入中間既忌廉湯,之後再將左邊啲菌類放埋落個湯到一齊食。每一啖都好濃好creamy 仲帶有黑松露味。✨慢煮牛肋條布里歐即係一個麵包入邊

餐廳晚市提供3款Menu :
6 Course Menu $1080/pp
✨✨✨
當晚揀左6 Course Menu。
餐包 : 芝士脆餅、香草蕃茄包、軟包
餐前小食 : 大蝦薯片配三文魚籽。薯片薄脆香口,大蝦彈牙。

✨蒸龍蝦燒賣

✨油甘魚Carpaccio
薄切油甘魚配鱘魚子醬。味道酸酸甜甜,作為前菜一流。

✨香濃牛肝菌忌廉湯

✨慢煮牛肋條布里歐
即係一個麵包入邊包住牛肋條同花膠。牛肋條肉質腍,個包少少煙韌。配好香既松露汁,面頭黑色圈圈係墨汁做既意粉,伴碟係香橙燴甘筍。

✨阿根廷炸蝦
面頭係三文魚籽同caviar ,下面係parmesan cheese配椰菜花,食落似意大利飯。炸蝦唔油之餘仲好脆,蝦肉彈牙。

✨熱情果雪葩
食主菜之前先清下個味蕾。熱情果雪葩配紅石榴泡沫,酸中帶甜好清新。

✨慢煮BBQ豬柳
BBQ豬柳配烤紅甜椒醬、茴香苗、牛油蠶豆同陳年黑醋。豬柳肉質嫩,配紅甜椒醬好夾。

✨香煎特級西冷 +$200
西冷配阿根廷青醬、芥末籽薯仔卷同柑橘甘筍蓉。牛扒既熟度係rare,肉質幾嫩,有牛味。用既係波特酒肉汁,甜紅酒汁配牛扒絕配。薯仔卷爽口。

甜品 : 法式焦糖豆腐燉蛋
每一啖都食得出豆腐既香味,滑捊捊

✨Petite Four : 菠蘿汁棉花糖
Presentation一流,用乾冰製造出煙霧效果。棉花糖食落軟綿綿。