Amina Modern European

2023-10-08 267 瀏覽
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》呢日嚟到朋友介紹嘅法國菜fine dining餐廳位於尖沙咀鬧市廣東道 喺正海港城對面泊車shopping都好方便🤭我哋當晚享用咗7 Course Menu $1280/pp每一道菜式味道同賣相都俱備無論視覺、味覺同肚皮都大滿足☺️唔怪得餐廳可以開業第12年 🌟Amuse bouche 👍餐前小食係將美國薯仔切到好薄 再炸成薯片中間竟然夾咗牛肋條碎同洋蔥上面再擺咗魚子同三文魚子 充滿鹹香配上黑醋同橄欖油 相當滋味😋🌟吞拿魚芥末馬卡龍好特別 將平時甜品先食嘅macaron變成starter🤔外脆內軟嘅馬卡龍唔係甜而係芥末味但又唔會太辣底下伴有吞拿魚粒再配黑魚子酸忌廉汁同夏威夷汁味道酸酸甜甜同香草沙律一齊食幾開胃🌟 西班牙白毛豬火腿將風乾48個月嘅火腿配合金橘甘筍沙律賣相精緻 以泰國薑磨成嘅薑汁、黑麥片同夏季松露調味 甜甜酸酸再加埋薑嘅辣味 味道幾突出🌟香濃牛肝菌忌廉湯配羊肚菌清湯將忌廉湯同羊肚菌清湯分開上 食法都好講究一次過可以品嘗到3款口味🤩可以先飲一口清湯 入口味道清香淡淡嘅菇味留喺口中然後再試吓將普羅旺斯黑松露打成泡沫菇味香濃嘅牛肝
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》
呢日嚟到朋友介紹嘅法國菜fine dining
餐廳位於尖沙咀鬧市廣東道 喺正海港城對面
泊車shopping都好方便🤭
我哋當晚享用咗7 Course Menu $1280/pp
每一道菜式味道同賣相都俱備
無論視覺、味覺同肚皮都大滿足☺️
唔怪得餐廳可以開業第12年

🌟 香焗法國春雞👍
呢道菜結合左兩種煮法呈現2種風味😲
雞鎚部分經過油炸 口感外酥內嫩
而雞肉部分就經過烤焗
配上黑松露脆片、波特酒汁同薑汁甘筍蓉
帶嚟味蕾嘅刺激🤩

🌟 瑪薩拉沙巴翁👍
賣相完全估唔到係柚子雪糕同香蕉😲
外層係脆脆嘅酥皮同清新嘅柚子雪糕包裹住以焦糖燒過嘅香蕉 冷熱交融🧊🔥 口感好正好特別
配上自家製嘅紅色脆餅

📍 Amina Modern European
地址: 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓
電話: 68212628
2023-09-24 250 瀏覽
餐廳的裝修充滿著精緻和奢華的氛圍。被高雅的室內設計所吸引。燈光柔和而溫暖,營造出浪漫而舒適的用餐環境。菜單上的菜式精心設計,融合了創意和傳統,味道和視覺效果都令人驚艷。侍應對每道菜式的詳細專業介紹而。他們關注細節,如點菜的順序、餐具的更換和水杯的續滿,確保客人享受愉快的用餐體驗。首先上桌是前菜,看到一盤美味的美國薯仔薯片。薯片的面層鋪滿了三文魚子和魚子醬,讓口感更加豐富。下層則搭配了鮮美的蝦肉和洋蔥,這些配料間的層次感和口感的結合令人驚艷。接著,侍應端上了三款麵包。原味麵包帶著濃郁的麵粉香氣,太陽花籽麵包則散發出淡淡的花籽香氣,而蕃茄麵包則帶來了一抹微妙的酸甜味道。這些麵包的外皮酥脆,內裡鬆軟,每一口都令人愉悅。接下來的一道菜是吞拿魚他他,搭配自製馬卡龍和黑色魚子醬。吞拿魚他他的口感鮮嫩多汁,整個搭配上很有層次感,讓人回味無窮。夏威夷風味的dressing為整道菜增添了香濃的芝麻味道。隨後上桌的是泰國薑汁配松露片和36及48個月火腿,再加上金箔。這道菜的底部是用甘筍蒸煮再隔渣,再冷凍處理。泰國薑汁帶來了微辣的風味,松露片和火腿的組合豐富了口感,而金箔的點綴為這道菜增添了奢華感。接下來是

接下來是羊肚菌清湯配上日式蘑菇,這道湯品清爽又濃郁。蘑菇忌廉湯將蘑菇切成粒,忌廉湯頂上的黑松露泡沫為這道湯品帶來了豐富的口感和香氣。

再來是蘋果木煙燻的法式油封鴨。鴨肉的皮煙燻得非常香脆,每一口都散發出誘人的香氣。搭配上忌廉芝士汁,這道菜既豐富又令人難以忘懷。

品嚐主菜前,要清一清味蕾,熱情果雪葩,紅石榴打成的泡沫和鮮甜的紅石榴果肉。這道甜點清新宜人,帶來了一絲酸甜的口感,讓味蕾得到了舒緩。

終於來到主菜,兩道精緻的慢煮料理。首先是慢煮春雞,這道菜使用了兩種不同的烹調方法。雞鎚部分經過油炸,帶來了外酥內嫩的口感,而雞肉部分則經過烤燒,賦予了微焦的香氣。搭配上藏紅花汁,這道菜呈現出豐富的口味層次。

接著是慢煮黑毛豬,經過慢煮處理,肉質鮮嫩多汁,口感豐潤。配上port wine burton汁,帶來了一絲甜美和深邃的風味。

最後是兩款精緻的甜品。第一款是法式沙巴翁,加入了甜酒、香蕉和柚子雪榚,這道甜品結合了濃郁的甜酒香氣和水果的清新口感。第二款是法式心太軟,熱朱古力漿倒在朱古力球上,立刻溶化,內部還有新鮮的生果粒和脆粒,這道甜品帶來了豐富的巧克力口味和令人驚喜的口感。

最後,侍應托著一盤神秘的甜品,它由菠蘿和檸檬製成,外觀有著煙韌的質感,入口時宛如冰凍棉花糖般融化。這道甜品帶來了一種獨特的口感體驗,同時保持了菠蘿和檸檬的鮮甜風味。
2023-09-14 214 瀏覽
朋友生日,決定帶佢食不一樣嘅生日飯店員送上我哋每人一杯提子汁,朋友嚟到唔相信佢係提子汁,呢一杯提子汁飲落去唔會好甜餐包有3款即叫即焗 香脆 蕃茄 似pizza 橄欖,好好食法國麵包 芝士餅 芝士香 鬆脆 好好食杏舖味butter 個人認為淨係只有法國麵包需要配牛油,反而更突出食到杏脯嘅味道自家製薯仔薄脆美國薯仔 薯片3層 三文魚子黑魚子 大蝦 🍤檸檬sauce 橄欖同埋醋黑魚子牛肉他他 新鮮波爾多牛肉拌成嘅他他法式黑魚子拌洋蔥㓟普羅旺斯黑松露鵪鶉蛋撈勻令牛肉更creamy同滑油甘魚刺身新鮮青瓜做成汁加酸忌廉同黑皮雞樅菌好香青瓜味,而且佢冇魚腥味白毛豬火腿用咗西班牙48個月嘅白毛豬,配合左金橘甘筍沙律,泰國薑,黑麥片同埋夏季松露賣相特別,味道都好唔錯,最緊要係佢嘅薑賣相做成好似南瓜蓉一樣,但食落味道唔會辣,反而有啲似豬腳薑嘅味道吞拿魚芥末馬卡龍賣相精緻,味道都好出色最特別嘅一定係芥末馬卡龍,食落去好香芥末味又唔會好辣而吞拿魚份量都多,兩樣加埋一齊食出奇地夾吞拿魚入面仲有少量嘅芥末豆,成件事好清新而且佢嘅汁係黑魚子酸忌廉汁,酸酸辣辣嘅感覺竟然係開胃香濃牛肝菌忌廉湯呢個特別之處一定係唔係普通
朋友生日,決定帶佢食不一樣嘅生日飯
餐包
有3款
即叫即焗 香脆 蕃茄 似pizza 橄欖,好好食
法國麵包
㓟普羅旺斯黑松露
鵪鶉蛋撈勻令牛肉更creamy同滑
油甘魚刺身
新鮮青瓜做成汁加酸忌廉同黑皮雞樅菌
好香青瓜味,而且佢冇魚腥味
白毛豬火腿
吞拿魚芥末馬卡龍
賣相精緻,味道都好出色
最特別嘅一定係芥末馬卡龍,食落去好香芥末味又唔會好辣
而吞拿魚份量都多,兩樣加埋一齊食出奇地夾
吞拿魚入面仲有少量嘅芥末豆,成件事好清新
而且佢嘅汁係黑魚子酸忌廉汁,酸酸辣辣嘅感覺竟然係開胃
香濃牛肝菌忌廉湯
呢個特別之處一定係唔係普通嘅忌廉湯
除咗有牛肝菌忌廉湯,旁邊仲有一個羊肚菌清湯,黑皮雞樅菌同杏黃菌
店員推介先試原味再混合試,忌廉湯嘅味道係濃郁嘅忌廉味
清湯反而係好香嘅菇味
如果將去Mix埋一齊反而係中和左忌廉嘅味道,但令到菇味更加香,而且菇嘅份量超多,好足料
香煎油封鴨
 椰菜花 蕃茄乾迷迭香橄欖油 埔里芝士暖泡沫
煎再焗 令佢無咁多油
鴨味香 皮香脆唔會太油 為女士而設
椰菜花好煙熏味
佢做出嚟嘅效果真係唔會好油膩而且好香鴨味又好好味
黑毛豬柳
唔係全熟,令佢保持滑嫩,混合埋紅甜辣椒醬食落去香甜
雞柳
兩種食法
炸雞鎚同雞扒配黑炭脆片
佢嘅炸雞🍗炸粉唔多,食落香脆唔油
雞扒配泰國薑一齊食更加入味
甜品🍮

熱情果布甸
佢做到個賣相同熱情果一樣,但係外殼就用咗朱古力去代替,入面有熱情果味布甸加熱情果肉同少量芒果
食落去酸酸地可以幫手清咗食完嘅主菜嘅味道
香蕉酥皮卷
酥皮香脆,加埋香蕉同埋雪糕一齊食,有啲似香蕉船嘅感覺
本來就係為咗同朋友慶祝嘅關係就預先叫店員準備咗一個甜品寫埋字
呢個甜品好特別,賣相好似一舊雲,但味道係檸檬加香茅味,似係泰國嘅一種甜品一樣
而且佢寫嘅字真係好靚,朱古力嘅字配上金黃色嘅金粉,成件事好華麗
呢間餐廳雖然環境唔大,但服務同嘢食嘅質素絕對唔馬虎,令我最印象深刻一定係佢每食一樣嘢都會幫我哋更換一套餐具,而且上每一道菜佢都會詳細介紹菜式有咩特別,而且環境燈光音樂都好舒服,呢間慶祝食飯嘅性價比真係好高
  • 熱情果布甸
  • 香蕉酥皮卷
  • 吞拿魚芥末馬卡龍
  • 油甘魚刺身
個人好少食呢一類餐廳,因為女朋友生日 想食好啲。見到都多正評見啲相唔錯 所以試下。 雖然佢係商廈入面,商廈門口隔離仲裝修緊感覺差啲 但上到去 餐廳係比人另一種感覺,配埋音樂都有啲氣氛。 我係平日1900去到 ,因為相信係經營困難 只一得一位前台職員,但服務水準絕不馬虎,係有按返去食法國餐嘅服務水準黎到做。亦睇得出用心服務。由入座 叫野飲 斟水 上菜介紹都一一做足,一個眼神會知你需要佢,去完廁所返黎幫你拉櫈,比人感覺係去左相應應檔次餐廳食飯。亦都唔洗驚唔識英文,待應亦可以全程用中文講解。食嘅過程好舒服。 去到野食 食物唔係好識形容但每一道菜都好好食,從講解見到道菜 同食,你會感受到個用心設計同用食材配搭。我會形容色香味俱全,當晚叫左兩杯無酒精 白酒同有氣酒 都十分之好味,唔係病病地我應該會叫一支。 我係叫左7道菜食,用左優惠7折 兩個人最後埋單只係19xx,我覺得性價比十分高 好適合只係特別日子想食下fine dinne嘅朋友,如果食開嘅人睇你接唔接受到地點環境,但食物質素我相信係值得一試。希望多啲人認識,唔好冇一間間咁值得留低嘅餐廳

雖然佢係商廈入面,商廈門口隔離仲裝修緊感覺差啲 但上到去
餐廳係比人另一種感覺,配埋音樂都有啲氣氛。

希望多啲人認識,唔好冇一間間咁值得留低嘅餐廳
2023-09-11
生日
用餐優惠
優惠券
2023-09-11 171 瀏覽
同男朋友慶祝周年紀念,搵左幾間fine dinning餐廳,最尾揀咗呢間試下,原來係廣東道再行入少少,一出𨋢門已經俾佢個法式氛圍吸引住,全間餐廳用velvet red同黑金做主調,浪漫之餘有種高貴嘅感覺,餐廳服務員都好nice帶我哋入坐,有時去呢啲高級餐廳唔多唔少都有啲緊張怕自己table manner出問題哈哈,但呢度整體氣氛比較輕鬆,無其他fine dinning餐廳咁拘謹。我哋總共每人有7道菜,印象最深刻係佢個蘑菇湯,煙燻鴨,同甜品沙巴雍,睇得出廚師係擺盤上面幾有心機,如果大家想搵周年紀念或者生日節日慶祝嘅fine dinning餐廳都可以試下呢間,二人各7道菜$2800
2023-09-09 2370 瀏覽
Fine Dinning, 朋友介紹尖沙咀廣東道樓上有間「Amina Modern European」主打Fusion法國菜,餐廳裝修modern 華麗, 非常舒適。隨左環境食物選取高質食材之外,廚房班底仲來自五星酒店。提供7 道菜同9道菜選擇:9 courses caviar menu $16801️⃣波爾多牛肉他他配閃法國黑魚子/鵪鶉蛋/普羅旺斯黑松露⚪️選用兩種高級食菜,再加上黑松露片,更顯矜貴。2️⃣吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律⚪️清新配搭,最特別係芥末馬卡龍,更將吞拿魚味提升。3️⃣香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌⚪️牛肝菌湯菇味香濃,羊肚菌清湯,味道清香,淡淡然的菇味,留入口腔內。4️⃣低溫煮辣肉腸釀龍脷魚/自家製薯仔薄脆/藏紅花泡沫/黑魚子忌廉汁⚪️小小香辣,龍脷魚夠滑,配上醬汁混埋一齊食,有多層次味道5️⃣脆炸阿根廷紅蝦/香濃椰菜花忌廉/香茅鼠尾草泡沫⚪️一絲一絲脆皮包上紅蝦,配上特色泡沫,帶出紅蝦更鮮味。6️⃣慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯⚪️蝦肉混入帶子肉打成膠再蒸煮,注入西洋菜忌廉清湯,用漫煮方法令海鮮🦞保留鮮味而且彈牙。甜品

提供7 道菜同9道菜選擇:
9 courses caviar menu $1680
1️⃣波爾多牛肉他他配閃法國黑魚子/鵪鶉蛋/普羅旺斯黑松露
⚪️選用兩種高級食菜,再加上黑松露片,更顯矜貴。

2️⃣吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律
⚪️清新配搭,最特別係芥末馬卡龍,更將吞拿魚味提升。

⚪️小小香辣,龍脷魚夠滑,配上醬汁混埋一齊食,有多層次味道

5️⃣脆炸阿根廷紅蝦/香濃椰菜花忌廉/香茅鼠尾草泡沫
⚪️一絲一絲脆皮包上紅蝦,配上特色泡沫,帶出紅蝦更鮮味。

6️⃣慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯

甜品
7️⃣
法式心太軟
⚪️球型朱古力,淋上高溫朱古力醬,球烈開入面系新鮮生果同朱古力慕絲, 好啱朱古力粉絲。

8️⃣沙芭翕
⚪️傳統法國🇫🇷甜品,加上酥皮非常香脆,疍黃味道香滑。

9️⃣廚師神秘品
⚪️菠蘿青檸味道,又似棉花糖,又似中式白糖糕, 煙韌,有驚喜。

7 道菜Menu $1280
1️⃣吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律
⚪️清新配搭,最特別係芥末馬卡龍,更將吞拿魚味提升。

2️⃣夏季松露/西班牙48個月白毛豬火腿/金橘甘筍沙律/泰國羌/黑麥片
⚪️靚到唔捨得食,甘筍帶有酸甜味好特別,仲有羌的辛辣味,配上火腿,口感層次非常突出。

4️⃣香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油
⚪️這處油封鴨做得好好,皮香脆,肉質鮮嫩,Chef Victor 講解這道菜工序多,又要有耐性,才做到這效果。

5️⃣熱情果雪葩/紅石榴泡沫
⚪️甜酸開胃,潔淨你的舌頭

6️⃣慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油蠶豆/陳年黑醋
⚪️用上西班牙優質豬柳,不會煮得全熟,令肉質更juicy

7️⃣甜品
法式心太軟

沙芭翕
⚪️傳統法國🇫🇷甜品,加上酥皮非常香脆,疍黃味道香滑。
  • 香煎油封鴨
夜晚嚟咗尖沙咀流尚坊fine dining, 感受不一樣嘅意大利🇮🇹同法式🇫🇷韻味。✅餐前嘅香草蕃茄包、法包🥖配上石頭上混入杏脯嘅牛油🧈,異常香口。芝士🧀薄脆入口香脆。✅開胃菜有烤成嘅薯片夾住蝦仁同面頭嘅魚子醬,令菜式有層次感。✅九州鰤魚配鱘魚子、青瓜汁🥒,清甜爽口。✅波爾多牛肉他他口感柔嫩,松露醬、黑魚子,伴勻法國鵪鶉蛋,肉味濃郁亦帶蛋香。✅吞拿魚芥末馬卡龍配上夏威夷汁,比人一種清新口感。✅牛肝菌忌廉湯🥣,暖胃窩心。先分別飲羊肚菌清湯同牛肝菌忌廉湯,前者清甜,後者creamy。將清湯逐少倒入忌廉湯,濃郁菇味四溢。✅法國菜又點少得油封鴨。油封鴨酥香軟嫩,上菜時有煙燻效果,予人驚喜。✅白蘭地鵝肝果涷酒味濃郁,面頭嘅麝香啫喱入口酸味味,竹炭脆片入口香脆。沙律🥗混入咗青提,伴上一旁嘅杏脯醬味道香甜。✅紅番石榴面嘅熱情果雪糕雪葩,配搭宜人,食主菜前cleanse 下味蕾✅雞腿一炸一煎,食出2種風味。✅Medium rare嘅牛扒肉汁鮮嫩,伴上薯仔卷🥔,味道出眾✅但要數最難忘都係最後上嘅甜品🍧法式沙巴翁配上甜而不膩嘅柚子雪糕🍨同瑪薩拉奶油可謂絕配。置係面頭嘅特製紅色脆餅令沙巴翁集味道與外觀於一身

✅九州鰤魚配鱘魚子、青瓜汁🥒,清甜爽口。

✅吞拿魚芥末馬卡龍配上夏威夷汁,比人一種清新口感。

✅雞腿一炸一煎,食出2種風味。

✅朱古力🍫小球倒入朱古力漿後瞬間溶化。小球底下嘅熱情果脆脆混入朱古力漿食啖啖香脆,朱古力味濃郁。

✅最後係廚師特製嘅棉花狀甜品甜品質感煙韌,切落去🍴菠蘿汁🍍令甜品滲透出點點甜意。配合埋一旁嘅榛子朱古力,令甜度更balanced。
2023-09-01 141 瀏覽
7 COURSE MENUAmuse bouche餐前小吃自家製麵包揀左食7道菜既menu之後,店員送上一盤自家製歐式麵包,可以搽埋餐廳自家製杏脯牛油,好好食馬卡龍外層焦脆,質地內裡非常柔軟,深綠色的馬卡龍,外觀非常精緻。至於芥末少辛辣味與夏威夷汁黑魚子酸忌康汁完美地結合在一起,配上吞拿魚進食,食起來十分有新鮮感。香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露/杏黄菌/黑皮雞樅菌忌廉湯、清湯同菌上菜既時候三樣野係分開,可以先單獨試下兩款湯既味道,,忌廉湯非常濃郁入口微甘,表面有黑松露泡沫,羊肚菌清湯味道清新,之後可以3樣溝埋一齊飲,可以嘗試多種味道既層次香煎油封鴨個皮煎到好脆,肉質酥軟香口,上枱時仲有陣彈煙燻香味熱情果雪葩/紅石榴泡沫酸甜清新嘅熱情果雪葩,清下味蕾再繼續上主菜,十分細心慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油靈豆/陳年黑醋香焗法國春雞/普羅旺斯黑松露/鮮嫩蔬菜/薑汁甘筍蓉/波特酒汁主菜有法國春雞同慢煮BBQ豬柳豬柳煮得好軟腍 配埋甜椒醬比較惹味一口甜點上枱已經有霧煙嘅效果,望落似棉花糖又似雪糕嘅菠蘿味mousse上放上茶味、腰果、榛子、蜜糖味朱古力,口感十分多元化
7 COURSE MENU
Amuse bouche
餐前小吃

自家製麵包

熱情果雪葩/紅石榴泡沫

酸甜清新嘅熱情果雪葩,清下味蕾再繼續上主菜,十分細心

慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油靈豆/陳年黑醋

主菜有法國春雞同慢煮BBQ豬柳
豬柳煮得好軟腍 配埋甜椒醬比較惹味

一口甜點

2023-08-27 152 瀏覽
法國菜fine dining的特色是,多道精緻特色小品跟侍者用心的分享,所揉合而成的一道道藝術品🎨$1280 per person🧈杏甫牛油🥯番茄🍅麵包 法包 芝士薄脆鬆軟與堅挺,輕盈與麥香,跟非常柔滑的杏甫牛油結合而成的藝術品🎨芝士薄脆活像零食一樣,但芝香更濃郁🥗Amuse bouche 薯片 蝦仁 三文魚籽清新的前菜,彈牙蝦仁🍤與薯片的口感做成美妙的層次感🥗wasabi tuna poke macaron/Hawaiian dressing/Caviar sour cream/Herb salad配上吞拿魚刺身的,芥末馬卡龍甜中帶鮮夏威夷汁跟黑魚子酸忌廉汁帶起了香草沙律🥗的清新,有趣!🥣Summer truffle/Spain 48 months Iberico Bellota & Serrano am /Citrus & baby carrotsalad/Thai ginger/Dark rye chips有塊夏季松露片!跟西班牙白毛豬火腿的鹹香中和了金橘沙律當中的甘筍溶混和了泰國姜汁,好有分子料理感,提胃十分🥣Creamy porcini soup/Morel consommé

$1280 per person

🧈杏甫牛油
🥯番茄🍅麵包 法包 芝士薄脆
鬆軟與堅挺,輕盈與麥香,
跟非常柔滑的杏甫牛油結合而成的藝術品🎨
芝士薄脆活像零食一樣,但芝香更濃郁

🥗Amuse bouche
薯片 蝦仁 三文魚籽
清新的前菜,彈牙蝦仁🍤與薯片的口感做成美妙的層次感

配上吞拿魚刺身的,芥末馬卡龍甜中帶鮮
夏威夷汁跟黑魚子酸忌廉汁帶起了香草沙律🥗的清新,有趣!

有塊夏季松露片!跟西班牙白毛豬火腿的鹹香
中和了金橘沙律
當中的甘筍溶混和了泰國姜汁,好有分子料理感,提胃十分

🥣Creamy porcini soup/Morel consommé/Black truffle/Chanterelle/Black termite mushroom.
羊肚菌清湯必須先喝,羊肚菌清湯像君子之交淡如水,但又有那陣既清又鮮的羊肚菌香
香濃牛肝菌忌廉湯帶普羅旺斯黑松露的濃郁香味,入口不只creamy,更有大量菇菌提升口感
煎烤杏黃菌+黑皮雞樅菌帶油香,另一種出色

🦆Duck confit/Warm brie cheese foam/Sun-dried tomato rosemary olive oil

這份外脆內軟的油封鴨是少有的出色,仍保有層次感,布里芝士泡沫輕身不過濃沒搶去油封鴨的主角地位,好吃😋

🍨Passionfruit sorbet/Pomegranate foam
上主菜前以熱情果雪葩跟紅石榴籽清清口腔

🐖Slow poached pork loin/Barbecue sauce/Roasted capsicum dip/Fennel cress
Buttered broad beans/Aged balsamic demi-glace
這慢煮BBQ豬柳配烤紅甜椒醬很像坊間高級伊比利亞豬叉燒的美味,稔滑而不帶筋!
配合茴香苗跟陳年黑醋,相當好吃

🍗Oven baked black truffle rotisserie chicken/Baby vegetables.
Ginger carrot purée/Port wine reduction
半炸半焗法國春雞,雞胸外皮酥脆
雞膇則以超薄外皮炸至剛好,口感正常

再配上口味濃郁的普羅旺斯黑松露,這雞件層次更上層樓

🍮 Dessert
莎巴翁
意大利甜品
以甜酒跟生果🍊作合併,加入雲呢拿忌廉作點綴,外層有酥皮加厚層次感,甜中帶酒香,好出色!

🍍Petit four
法式一口甜點 示意迎來本餐圓滿結束
菠蘿🍍雪芭蛋白霜,口感如蛋白霜鬆軟中帶點菠蘿🍍雪芭的清新感

今晚侍應Andrew為我們帶來非常美好的晚上,有禮貌之餘亦非常熟悉每一道菜,值得給100分滿分💯
2023-08-24 78 瀏覽
Exquisite Delights at Amina Modern European, Hong Kong  ;   Nestled in the heart of Hong Kong, Amina Modern European promises a culinary odyssey that marries European elegance with innovative twists. This review unveils my delightful exploration through the restaurant's offerings, featuring the refreshing Gazpacho .   Gazpacho ;    Gazpacho, a refreshing ode to Mediterranean flavors. The chilled soup arrived like a burst of summer on a plate, adorned with vibrant colors and fresh ingredients. Sm
   Gazpacho ;
and fresh ingredients.
 Smoked Hokkaido Octopus ;
    The tender octopus, kissed by the smoky flavors, exhibited a delightful
 contrast between the exterior's char and the succulent interior.
Accompanied by complementary ingredients that provided depth and balance .
 Gazpacho Fish ;
    Gazpacho Fish, a dish that elevated seafood to a realm of elegance. The
fish, cooked to perfection, was nestled atop a bed of the signature
gazpacho, creating a visually appealing composition.
2023-08-03
宵夜
2023-08-23 105 瀏覽
 R-Amina Modern European in Hong Kong  ;   Nestled in the vibrant culinary scene of Hong Kong, I had the pleasure of dining at R-Amina Modern European. The restaurant's chic and contemporary ambiance immediately set the tone for a delightful gastronomic journey.   Gaspacho ; This chilled tomato soup was a refreshing burst of flavors. With the first spoonful, the bright and tangy notes of the tomatoes danced on my palate, while hints of cucumber and bell pepper added layers of freshness. Poulpe f

Gaspacho ;
Poulpe fumé d'Hokkaido  ;

The smoked Hokkaido octopus was a culinary masterpiece. The tender octopus was infused with a delicate smokiness that complemented its natural sweetness.
 Sorbet ;

The sorbet was a delightful interlude that refreshed and revived the taste buds. The burst of fruity flavors, coupled with its icy coolness, was the perfect segue to the main course.
Bar chilien poêlé ;

The Chilean sea bass was a culinary masterpiece. The perfectly seared fish boasted a crispy exterior that gave way to a succulent and flaky interior.
宵夜
2023-08-23 85 瀏覽
朋友幾年前黎食過,依然印象深刻,一聽到我話要求婚,就叫我記得book呢間餐廳,食飯前先去餐廳放低扎花,侍應非常細心問我有無其他安排需要幫忙👍🏻餐廳裝修一搬,一定不及五星級酒店,但氣氛不錯,有柔和背景音樂,燈光昏暗幾有情調🌹每碟食物都非常精緻,鍾意打卡既朋友十分適合,望落細細碟,但未去到主菜已經飽左😂當日點左兩個9course 套餐,一個海鮮為主,另一個牛肉為主,各有特色,當中有小小份子料理元素,睇得出廚師花左好多心機去處理💯上菜流程非常暢順,侍應專業地為每道菜講解,求婚過程餐廳亦都非常配合,最重要幫我地影左好多靚相,最後既甜品上亦都寫上祝福字句,總括而言食物、環境、服務絕對對得住價錢😌

2023-08-22
紀念日
2023-08-20 72 瀏覽
Amina 同男朋友嘅記念日小聚 揀左位於尖沙咀嘅呢間法國菜 amina modern European 叫咗個7course Meun 每位$1280餐前小食 薯片夾住牛肋條上面加咗黑醋 三文魚子魚子醬 吞拿魚芥末馬卡龍 入面加咗黑魚子同埋酸忌廉甜甜辣辣 有鬆化口感幾得意九州鰤魚配閃光尋魚子 入面加咗酸奶油 青瓜醋汁 魚肉夠新鮮,加上酸汁好開胃牛肝菌忌廉濃湯上面加上黑松露泡沫 仲有牛肝菌濃湯同牛肝菌乾 超喜歡呢道菜 牛肝菌味香濃 入面仲充滿粒粒嘅牛肝菌香煎油封鴨 配布里芝士泡沫蕃茄乾橄欖油經過醃製嘅鴨腿 鴨肉味香濃熱情果雪葩加紅石榴泡沫西班牙香煎BBQ豬柳配上紅甜椒將牛油蠶豆陳年黑醋 入面仲係粉紅色七成熟啱啱好 充滿肉汁香焗法國春雞 普羅旺斯黑松露醬 波特酒汁熱情果朱古力波波 配意大利奶凍上面加上熱朱古力醬 超濃朱古力味螞蟻人最愛Petit four 檸檬汁做嘅棉花糖 果仁朱古力 咖啡朱古力
Amina

叫咗個7course Meun 每位$1280

餐前小食 薯片夾住牛肋條上面加咗黑醋 三文魚子魚子醬

入面加咗黑魚子同埋酸忌廉
甜甜辣辣 有鬆化口感幾得意

九州鰤魚配閃光尋魚子
入面加咗酸奶油 青瓜醋汁 魚肉夠新鮮,加上酸汁好開胃

牛肝菌忌廉濃湯

香煎油封鴨 配布里芝士泡沫蕃茄乾橄欖油
經過醃製嘅鴨腿 鴨肉味香濃

熱情果雪葩加紅石榴泡沫

香焗法國春雞 普羅旺斯黑松露醬 波特酒汁

2023-08-05 102 瀏覽
難得放低個女同老公fine dining 一吓。選左呢間精緻嘅餐廳,每張枱嘅距離唔會太近,私隱到夠,侍應服務好好,會每一度菜都詳細介紹,感覺成間餐廳都好用心。餐前小食唔記得叫咩名,用三塊薯片疊起,中間夾住蕃茄肉碎洋蔥粒,有啲泰式嘅味道,口感好好。配餐包嘅自家製牛油牛油味好香濃,但感覺又唔會好油膩,忍唔住全部食哂吞拿魚芥末馬卡龍馬卡龍下面吞拿魚刺身沙律,配搭埋馬卡龍一齊食,口感好特別香濃牛肝菌忌廉湯賣相已經一流!有一小杯羊肚菌清湯,有淡淡羊肚菌香味。中間牛肝菌忌廉湯十分濃郁,兩款加埋一齊飲又有另一種風味香煎油封鴨肉質嫩滑,充滿油香熱情果雪葩味道十分清新牛柳牛味濃,配上特製醬汁風味好好!香焗法國春雞皮脆肉嫩甜品三款都好用心,特別係自製嘅綿花糖,有淡淡lemongrass 味,好清新特別

餐前小食

配餐包嘅自家製牛油
牛油味好香濃,但感覺又唔會好油膩,忍唔住全部食哂

吞拿魚芥末馬卡龍
馬卡龍下面吞拿魚刺身沙律,配搭埋馬卡龍一齊食,口感好特別

香濃牛肝菌忌廉湯

香煎油封鴨
肉質嫩滑,充滿油香

熱情果雪葩
味道十分清新

牛柳
牛味濃,配上特製醬汁風味好好!

香焗法國春雞
皮脆肉嫩

甜品
2023-07-27
位於尖沙咀廣東道,前資深大廚主理精心炮製法國和意大利美食,選用當地高級食材,為食客烹調精緻又美味的歐陸fine dining。環境decent 不落套俗 不管是慶祝生日、節日、紀念日都十分適合!△ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽ △ ▽△ ▽ △ ▽ △ ▽ 🔹◉餐前包點一共有三款包!芝士薄脆、roll bread 、番茄香草包,配上自家製作杏甫牛油、岩鹽、黑醋,連包點製作都好出色,尤其喜歡芝士薄脆,香口充滿芝士香!🔹◉餐前小食 ·自家製薯片 龍蝦肉 三文魚籽 carvier加了黑醋汁點綴 配搭新鮮開胃 薯片經過油炸不會很油膩三文魚籽 魚籽鮮味十足 第二三層的龍蝦肉 肉感十足·吞拿魚芥末馬卡龍用了魚子醬調味吞拿魚肉加了芥末豆 令人意想不到sour cream 微酸解膩馬卡龍 有奶味 不會太甜 配搭想法具創意 清新🔹◉湯品中間是超級濃郁黑松露泡沫順滑,碗下面有植物盆景,有美感得來也不乏創意!右邊是羊肚清湯;左手邊則是雜菌,餐廳建議可放入濃湯,亦可吃原味雜菌!喝法是淺嚐羊肚菌湯,然後再將之倒入湯底熱辣辣、極濃的黑松露牛肝菌忌廉湯 !這是我喝過最濃既牛肝菌忌廉湯,裡面有菌打成蓉 ,每一啖

🔹◉餐前包點

sour cream 微酸解膩
馬卡龍 有奶味 不會太甜
配搭想法具創意 清新

🔹◉湯品

這是我喝過最濃既牛肝菌忌廉湯,裡面有菌打成蓉 ,每一啖都吃到菌既原味,加入羊肚菌後後,提升味道層次,十級推薦!

🔹◉熱情果雪葩 / 紅石榴泡沫
清一清味蕾 清新不太酸 甜度剛剛好!

主食
底有薑汁甘筍蓉
薑汁辣味和脆片配合 帶來微微的刺激
加上新鮮黑松露片 增添奢華感

🔹◉香煎油封鴨
鴨肉香煎過,調味料則用上了布里芝士暖泡沫番茄乾迷迭香橄欖油。吃得出餐廳選用了幼齡鴨,尤其鮮嫩多汁。

🔹◉甜品

菠蘿棉花糖 配上榛子朱古力
這是店家的「一口甜品 」,用乾冰營造仙境感覺 !原本以為棉花糖都是「死甜」 ,但餐廳的菠蘿汁棉花糖改變了我對棉花糖的認知,甜度適中,初入口會覺得棉花糖稍「扎實」,接著菠蘿🍍汁湧入口腔,入口即溶!實在有驚喜!

瑪薩拉沙巴翁
源自法國🇫🇷的一道甜品。用上清新的柚子雪糕,包裹焦糖香蕉,亦配合瑪薩拉cream,再澆上雲呢拿汁,紅色脆餅亦是自家製作,整道甜品集香、脆、軟與一身,加上淡淡的酒香層次極豐富。

petite dessert
乍看是一個巧克力小球! 店員倒入巧克力漿之後,小球逐漸融化,揭曉球裡的「小心思」:熱情果脆脆、帶點香茅味道的海綿蛋糕、芒果布丁⋯⋯配搭刺激而帶點夏日風情!