Amina Modern European

2024-03-27 82 瀏覽
一份有三款既溫暖香軟餐包,黎打開今晚既味蕾!塗上帶有岩鹽既牛油,食落更香口。成間餐廳既環境,燈光都好浪漫好有情調。每上一道菜色都包含住廚師同樓面既認真同細心。❤️餐前小吃 自家製薯片上鋪上龍蝦肉 蕃茄粒同三文魚子❤️薯片好脆口,食落唔油膩。爽口彈牙既龍蝦肉,清香既蕃茄粒,同咸香味濃既三文魚子,一齊放入口好鮮甜。吞拿魚芥末馬卡龍❤️芥辣味馬卡龍加上吞拿魚沙律配魚子醬,配上夏威夷汁同黑魚子酸忌廉汁。馬卡龍外層酥脆內餡夠哂綿滑,刺激味蕾既芥末同魚子醬既鹹香味,撞埋一齊好特別。撈埋吞拿魚沙律一齊食,口感同味道都好豐富。西班牙48個月白毛豬火腿❤️主角係西班牙火腿配松露,底部係金橘甘筍沙律整成一個盆栽,調味係泰園姜,夾埋黑麥片,一啖入口,味道好豐富! 入口會覺得清新得黎有小小辣香濃牛肝菌忌廉湯❤️質地好濃郁,牛肝菌既香氣好濃厚,夾埋普羅旺斯黑松露 杏黃菌 同黑皮雞樅菌,最後再飲埋羊肚菌清湯,好fresh!香煎油封鴨❤️打開個玻璃罩會有陣陣既蘋果木香氣,油封鴨煎得好香,皮脆肉嫩,加上Bire cheese既鹹香,食起黎唔會覺油膩。傳統法國鵝肝凍❤️ 幼滑軟身既鵝肝醬上面有半透明酒味啫喱,配上黑色竹炭片,點埋杏脯
一份有三款既溫暖香軟餐包,黎打開今晚既味蕾!塗上帶有岩鹽既牛油,食落更香口。成間餐廳既環境,燈光都好浪漫好有情調。每上一道菜色都包含住廚師樓面既認真同細心。❤️

傳統法國鵝肝凍❤️ 幼滑軟身既鵝肝醬上面有半透明酒味啫喱,配上黑色竹炭片,點埋杏脯醬一齊食,去左鵝肝既肥膩。

熱情果雪葩配紅石榴泡沫❤️清新 酸甜 集於一身,雪葩口感細緻,清下口腔既濃味,好fresh。

慢煮伊比利亞黑毛豬❤️ 軟嫩入味勁juicy既黑毛豬,配上小甜開胃既皇家加拿蘋果蓉,香脆可口既巴馬臣芝士脆條同惹味可口既黑菌濃牛肉燒汁,勁好味!

餐後甜品
朱古力球配意式奶凍熱情果❤️一倒朱古力漿,朱古力球外殼會溶化,入面有意式奶凍同熱情果醬。朱古力球有淡淡既甘甜味,口感仲有D脆。而意式奶凍好綿滑,配埋酸甜清新既熱情果,100分。

意式沙巴雍甜品❤️面頭係法國芝士,而下面係柚子雪糕,大滿足!

如果中意飲酒既話,仲可以用優惠價加多杯紅酒❤️
2024-03-22 121 瀏覽
今晚約咗國內朋友去呢間Fine Dining 私房菜餐廳主打歐陸美饌,價錢上面唔算超貴又可以品嚐到高級精緻嘅大餐,餐廳裝修簡約時尚,座位不多,整體餐廳氣氛唔錯👍《9 COURSE DELUXE MENU》$1680/person🔹Amuse bouche(餐前小吃)~波爾多牛肉他他/法國黑魚子/鵪鶉蛋/普羅旺斯黑松露 經典法式前菜,一道鮮嫩富嚼勁牛肉他他,每啖嚐到牛肉味濃郁,肉不會太碎,有質感,完全不臊,伴上生鵪鶉蛋黃、金箔、黑松露及魚子醬。~夏季松露/西班牙52個月白毛豬火腿/金橘甘筍沙律/泰國姜/黑麥片 用甘筍造成一個橙色盆,放入西班牙火腿,松露,香橙,薑味啫喱,酸酸哋好開胃🤤~鵝肝凍/麝香啫喱/竹炭脆片/田園沙律 法式鵝肝口感細滑,軟滑到食 mousse一樣,上面嘅半透明酒味啫喱配上黑色竹炭片,新鮮沙律。食嘅時候記得配上黃色的杏脯醬一起食,可以減少鵝肝的肥膩感。~香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌 中間部份是牛肝菌濃湯、右手邊係morel 清湯,左手邊嘅菌類,可放在中間一起飲用增加口感,美味😋~香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油 當打開

🔹Amuse bouche(餐前小吃)

~香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油 當打開玻璃罩蘋果木的香氣四溢,油封鴨外皮香脆,鴨肉口感鬆化鴨味好重、配上Brie cheese,味道好特別。

~熱情果雪葩/紅石榴泡沫 主菜前吃過清新雪葩清一清味蕾👏🏻👏🏻

🔹MAIN COURSE(主菜)
~慢煮伊比利亞黑毛豬/皇家加拿蘋果蓉/巴馬臣芝士脆條/黑菌濃牛肉燒汁 慢煮BBQ豬柳肉質鮮嫩,配牛肉燒汁醬,好夾。

~香煎特級西冷/杏仁阿根廷醬/焗法式馬里奥牛小排牛油軟包/香草紅桑子燒汁 Medium rare西冷牛扒配上阿根廷青醬、香草、紅衫子燒汁,焗法式馬里奧牛小排牛油麵包。

🔹Dessert(甜品
~朱古力球配意式奶凍熱情果 倒入朱古力漿,朱古力球外殼即時溶化,裏面係香滑意式奶凍;熱情果醬會中和帶苦嘅黑朱古力,有不同變化的味道。

~意式沙巴翁 我朋友特別鍾意呢個沙巴翁,好鬆化配搭清新柚子雪糕及焦糖香蕉,超好味😋

~Petit four 一口甜點是菠蘿味的棉花糖,食落口感軟綿綿。
2024-03-16
紀念日
  • 香煎法國鵝肝
  • 甜品
2024-03-21 66 瀏覽
Amina位於尖沙咀的中心地帶,小店形式,貼心招待,餐廳有情調,坐窗邊位感覺開揚,晚上有7 course menu $1280/pp,每道菜都充滿創意心思,也很適合打卡影相,無論約會或朋友來也都很適合。7 COURSE MENUAmuse bouche餐前小吃餐廳自家製薯片配上龍蝦肉、蕃茄粒及三文魚子,可以直接用手食,更能品嚐食物的滋味,也喜歡這樣的配搭,很鮮味。吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律首先被淺綠色的馬卡龍和黑色的魚子醬吸引, 配搭好特別,馬卡龍是芥辣味但味道輕柔,底下有吞拿魚粒,再混合沙律吃,口感豐富。夏季松露/西班牙52個月白毛豬火腿/金橘甘筍沙律/泰國姜/黑麥片又一道精美的菜式,甘筍做成的底座口感軟淋,味道清新,加上松露片、香橙粒、薑味啫喱、沙律等,令人有開胃的感覺。香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌賣相很美,一定要打卡,然後將匙上炒過的菇菌放入中間奶白色的肝菌濃湯,本來湯裡都有粒粒菇菌,偶爾吃到炒牛肝菌,味道好濃,喝完後可以再喝小杯的羊肚菌清湯,味道天然,營養豐富。香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油以蘋果木煙

7 COURSE MENU
Amuse bouche
餐前小吃

吞拿魚芥末馬卡龍/夏威夷汁/黑魚子酸忌廉汁/香草沙律

香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油
以蘋果木煙燻油封鴨,在我們面前打開蓋子,聞到好香的蘋果木味,油封鴨外皮煎到薄脆,肉質細嫩帶鹹香,配上的Bire cheese口感輕盈,平衡了鴨的濃味。

熱情果雪葩/紅石榴泡沫
在主菜之前要以雪葩清一清口腔,熱情果雪葩配紅石榴泡沫,顏色好少女心,味道酸酸甜甜。

主菜我好少揀吃豬,因為一煮得不好就會好粗糙,但這慢煮伊比利亞黑毛豬就煮得好好,內裡色澤粉嫩細緻,配上的醬汁可以減輕肉膩感。

香焗法國春雞/普羅旺斯黑松露/鮮嫩蔬菜/薑汁甘筍蓉/波特酒汁
焗法國春雞原來如此精緻,但對吃了很多道菜的我們來說,份量剛剛好,一件炸過的雞槌和一件煎香過的雞肉,配菜釋心準備砌成藝術品般,還有矜貴的松露片,雞肉嫩滑多汁有雞香,特別是雞槌部分,還發現它是無骨的,十分細心。

甜品
朱古力球配意式奶凍熱情果
由鳥籠送上的甜品有皇室氣派,原本的朱古力球形淋上熱的朱古力漿時,朱古力外殼會不見了,很有趣,朱古力味道濃郁,意式奶凍和熱情果帶來味道的層次感。

Petit Four一口甜點
中間是菠蘿味的棉花糖,中間是凍的,特感特別,配上兩粒高級朱古力,完滿了今晚的晚餐。

七道菜中享受到味覺、視覺、嗅覺的滿足,像欣賞了很多藝術品,同時食物的選材和做法亦充滿心思,看得出主廚對食物的講究,想嚐試不一樣的菜式,一定要來這裡!

2024-03-19 73 瀏覽
餐廳位於海港城附近的法國餐廳,晚市主打fine dining,食物矜貴擺盤精緻,無論視覺及味覺都可以滿足。店員先送上麵包配杏脯牛油。之後送上小食,自家製薯片夾著龍蝦肉及魚子。吞拿魚芥末馬卡龍馬卡龍帶點芥末香,下面用了吞拿魚粒墊底,配上夏威夷汁、香草沙律及芥末粉更添風味。西班牙52個月白毛豬火腿甘筍蓉做成的器皿,放上火腿,甘筍有濃郁的薑味,另外蔬菜甜香及橙的酸甜味,可以中和火腿咸味感,入口有多層味道。香濃牛肝菌忌廉湯及羊肚菌清湯牛肝菌湯濃郁且帶黑松露香味,質感幼滑濃稠,最後飲返羊肚菌清湯清一清飽膩感。香煎油封鴨鴨肉有煙燻香味,而且肉質嫩腍,鴨肉充滿肉香,迷迭香橄欖油令整個鴨肉更香更好味。熱情果雪葩配紅石榴泡沫的雪葩,酸甜味正好清一清味蕾。慢煮伊比利亞黑毛豬黑毛豬表面舖上蘋果蓉,慢煮豬肉保留了肉汁,十分嫩腍,而且有陣陣燒烤醬味,旁邊是香脆的巴馬臣芝士脆條。香焗法國春雞春雞有兩種食法,慢煮雞胸嫩滑,慢煮雞髀炸至金黃香脆,配上薑汁甘筍蓉十分甘甜惹味。朱古力球配意式奶凍熱情果淋上朱古力漿的朱古力球,溶化後中間是酸甜的熱情果奶凍,打卡一流。Petit Four菠蘿味的綿花糖口感軟綿,加上朱古力為完
店員先送上麵包配杏脯牛油。
之後送上小食,自家製薯片夾著龍蝦肉及魚子。
吞拿魚芥末馬卡龍
西班牙52個月白毛豬火腿
香濃牛肝菌忌廉湯及羊肚菌清湯
香煎油封鴨
熱情果雪葩
配紅石榴泡沫的雪葩,酸甜味正好清一清味蕾。
慢煮伊比利亞黑毛豬
香焗法國春雞
Petit Four
菠蘿味的綿花糖口感軟綿,加上朱古力為完美一餐作結。
2024-03-11 95 瀏覽
Amina Modern European (尖沙咀)尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:Amina 7 Course Dinner Set $1,280餐前小食:自家製薯片配上龍蝦肉蕃茄粒和三文魚子,集脆口鮮甜美味於一身,食嘅時候可以輕鬆啲用手食,既豪華又豪邁!😄😄😄吞拿魚芥末馬卡龍:呢一道菜係吞拿魚沙律,配魚子醬芥辣味馬卡龍,左右兩邊各有一些白色的粉末,這是 Wasabi 粉,混合沙律一齊食,口感豐富而多樣!👍👍👍西班牙48個月白毛豬火腿:廚師用甘筍造成一個橙色的盆,賣相精緻華麗,裏面放了西班牙火腿,夾雜著松露,香橙,薑味啫喱,能一次過满足你的味蕾!😍😍😍香濃牛肝菌忌廉湯:這個湯中間部份是牛肝菌濃湯,右手邊係morel 清湯,左手邊嘅菌類,可放在中間一起飲用,更能增加口感,最後再飲埋右手邊嘅清湯,更能感受湯品的不同層次!😋😋😋香煎油封鴨:傳統蘋果木煙燻油封鴨,配上Bire cheese,當打開玻璃罩蘋果木的香氣會在你身邊飄浮,如夢似幻,色香咊俱全!❤️❤️❤️熱情果雪葩配紅石榴泡沫:在上主菜之前可吃雪葩
Amina Modern European (尖沙咀)

尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐

熱情果雪葩配紅石榴泡沫:在上主菜之前可吃雪葩清一清口腔,清甜滋味透心涼!👏🏻👏🏻👏🏻

慢煮BBQ 豬柳:配烤紅甜椒醬、茴香苗、牛油蠶豆及陳年黑醋,肉味香濃,鮮嫩多汁,卻又彈牙十足,水準一流!😄😄😄

餐後甜品:包括主甜品及一口甜點,分別是朱古力球配意式奶凍熱情果及菠蘿味的棉花糖由宮庭式甜品格及精美餐盤盛載,附有乾冰營造出的特別煙霧效果,賞心悅目!👍👍👍
2024-03-11 76 瀏覽
Amina Modern European (尖沙咀)地址 : 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐食物推介:7 COURSE MENU $1280今年又過了一特別的生日,我們去了尖沙咀Amina Modern European 享用了一個浪漫又難忘的生日晚餐。❤️❤️❤️餐廳由2010年經營,由幾位充滿熱誠的年輕人開辦,所以這裏的食物素材質素非常高,餐廳不但非常有情調,而且服務員體貼又細心,每一道菜都是悉心的安排,非常窩心。Amuse bouche 餐前小吃用了自家製薯片配上爽口彈牙的龍蝦肉、清香的蕃茄粒和高貴的三文魚子。Wasabi tuna pork macaron 吞拿魚芥末馬卡龍吞拿魚沙律配魚子醬芥辣味馬卡龍,非常特別的一道菜式,芥辣味不會太濃烈,容易入口。鰤魚鰤魚配沙律菜、青瓜醋汁及魚子酸忌廉,碟上還加上小石春的裝飾,非常吸精矚目。Spain 48 months Iberico Bellota & Serrano ham西班牙48個月白毛豬火腿/金橘甘筍沙律甘筍造成了一個圓盤,再將西班牙火腿、松露、香橙
Amina Modern European (尖沙咀)
地址 : 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓
味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐
環境指數:⭐⭐⭐⭐⭐
服務指數:⭐⭐⭐⭐⭐
食物推介:7 COURSE MENU $1280

Amuse bouche 餐前小吃

鰤魚

甘筍造成了一個圓盤,再將西班牙火腿、松露、香橙薑、味啫哩放在中間,在鋪上金箔,非常矜貴。

Creamy porcini soup/Morel consommé/Black truffle/Chamterelle/Black termite mushroom香濃牛肝菌忌廉湯/羊肚菌清湯/普羅旺斯黑松露/杏黃菌/黑皮雞樅菌
非常creamy的忌廉湯加入新鮮的牛肝菌,配搭非常合宜,好飲極了!

Duck confit/Warm brie cheese foam/Sun-dried tomato rosemary olive oil
香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫/蕃茄乾迷迭香橄欖油
打開蓋,冒出香噴噴的煙,油封鴨外脆內暖,不油不膩。

Passionfruit sorbet/Pomegranate foam
熱情果雪葩/紅石榴泡沫

Slow poached pork loin/Barbecue sauce/Roasted capsicum dip/Fennel cress
Buttered broad beans/Aged balsamic demi-glace
慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油蠶豆/陳年黑醋

Oven baked black truffle rotisserie chicken香焗法國春雞

一口甜點是菠蘿味的棉花糖

2024-03-06 74 瀏覽
今次去晚餐係要慶祝生日,仲另外一半想靜靜地食餐飯,最尾去咗依間餐廳食兩個晚餐,見到OpenRice訂座有折扣,所以選擇。食物質素擺盤,都可以打卡,除咗食飯以外都叫做有啲活動,影吓相執吓相時間好快過。成餐飯食咗兩個小時左右都覺得好享受。自我陶醉。
2024-02-06
生日
  • 波爾多牛肉他他
感謝貴餐廳給予本人一個十分難忘的情人節,原本應該是享受的一餐fine dining 換來的係不斷的等待🙃由未入座開始,一到餐廳侍應已通知需待上一輪的客人用膳完畢,才能入座,叫我們先離開餐廳,稍後再回來,無奈之下只好落街,過了差不多半小時後回到餐廳,餐廳門外已有一大班等候入座的客人,現場等候位置空間狹窄,難以呼吸,未入座已嚴重影響用餐心情。其後,侍應開始安排入座,但基於只有一位侍應帶位,而場內尚有數張枱未清潔好,帶位更是每組客人對名對資料,帶位坐好後,再安排下組,唔明白為何在客人已經等候多時之際,仍不加派人手幫忙帶位,最後12組客人花了20幾分鐘先完成入座。進場後餐廳內部空間壓迫感很大,侍應行過也會不小心碰到客人,可想而之枱與枱之間的距離,無法想像現場係一間提供fine dining 的餐廳。其次,食物上菜速度十分緩慢,等到上第一道餐前小點已是差不多9點半,同場的客人大多數都感到不耐煩,之後的每道菜式都相距一段時間,重點係夜晚十一點三,仍然未上到主菜,老實說從未試過一餐飯食得如此疲倦,此刻內心只想盡快上完菜離開。最後,同場已有數對情侶放棄甜品,選擇離開,如果食埋甜品應該真係要12點幾,真
換來的係不斷的等待🙃

最後,同場已有數對情侶放棄甜品,選擇離開,如果食埋甜品應該真係要12點幾,真係晚餐食到宵夜🤬

其實一到節日客流量會增加,實屬正常,但同時餐廳理應加強人手安排,掌控好上菜速度,才不會導致不斷的delay,,要客人一再等待,如果以fine dining 標準,計以人均2000元,配以如此的用餐水準,十分普通的食物質素,實為一文不值,性價比為零!
2024-02-14
情人節
2024-02-15 170 瀏覽
一生人只可以食一次既餐廳 因為絕對係無可能有第二次多謝貴餐廳俾左我一個好難忘又令人憤怒既情人節,令我同我女友最終不歡而散首先,我地book左8:30但最後要呆等到九點先可以入坐,因為上一輪貴客尚未用餐完畢。難道第二輪既客人既時間唔寶貴第二,入坐安排有好大問題。當晚有9個枱客人在電梯口呆等但服務員只可以逐一逐一安排第三,上菜速度異常慢,當晚有八道菜,每道菜都至少要等二十分鐘(最長係27分鐘),由9點食到11:30最後,食物味道絕對及不上真正的fine dining如果閣下有多餘嘅錢,極度建議去試食呢間野,因為你之後食到既餐廳性價比唔會再差過呢間野
一生人只可以食一次既餐廳 因為絕對係無可能有第二次

最後,食物味道絕對及不上真正的fine dining

2024-01-27 199 瀏覽
踏入生日月,多得各方好友相約食生日飯,可以盡情試試心儀的餐廳。今天相約的朋友就帶我到廣東道的樓上高格調西餐廳食意大利菜。除了浪漫的氣氛外,整晚最深刻的就是餐廳的五星級服務;貼心又專業。餐廳環境高檔之餘令人感覺舒適又放鬆。餐前麵包🥯配帶點甜味的自家制杏脯牛油🧈,很有趣。麵包分別有芝麻包、黑麥包、有蕃茄的baguette,好食!餐前小食1️⃣自家制薯片,薯片與薯片間夾著龍蝦🦞他他、三文魚籽及洋蔥🧅等,香脆與鮮嫩共冶一爐。餐前小食2️⃣ 沙律,橙色部份是由甘荀打蓉而成,制作成小盆栽🪴的樣子,裏面的沙律,放了48個月的 Parma Ham、松露、香橙、薑汁,十分去膩醒胃。餐前小食3️⃣ ,白色部份是Wasabi味馬卡龍,配吞拿魚沙律、夏威夷沙律醬、魚露 ,旁邊有Wasabi powder。馬卡龍脆口又不過甜,有芥茉味但不辛辣,份量拿揑得十分精準,高質出品接著是餐湯 - 這客湯是由牛肝菌濃湯配羊肚菌清湯拼合而成。單獨飲好味,混合亦好;就連湯料都擺放優雅,屬精品靚湯。兩款湯水,各有特色,一濃一清,和而不同。餐前小食4️⃣ 脆炸阿根廷紅蝦配香濃椰菜花忌廉及香茅鼠尾草泡沫。外層香脆,內裏的紅蝦爽口有汁,再配一濃稠、一
今天相約的朋友就帶我到廣東道的樓上高格調西餐廳食意大利菜。
餐廳環境高檔之餘令人感覺舒適又放鬆。
餐前小食4️⃣ 脆炸阿根廷紅蝦配香濃椰菜花忌廉及香茅鼠尾草泡沫。外層香脆,內裏的紅蝦爽口有汁,再配一濃稠、一稀零的兩款不同味道的醬汁,別出心裁!
餐前小食5️⃣,這客低温慢煮龍脷柳配魚子醬,魚肉用了辣肉腸增加味道的層次,再配以兩款不同口感跟味道的醬汁,黏厚的黑魚子忌廉汁 vs 空氣感滿滿的藏紅花泡沫,一剛一柔,完美!
熱情果雪花杯跟石榴泡沫,中場用作清清味蕾的小清新甜品,為品嚐主菜作好準備。
主菜是香滑牛油浸波士頓龍蝦帶子,配奥思迦魚子醬及芥末芓忌廉薯仔配小龍蝦泡沬。這道菜用牛油慢煮龍蝦及扇貝,再配上魚子醬;底層配有輕芥茉芓的薯仔,及小龍蝦泡泡!龍蝦去殼,可以優雅地品嚐;薄切薯仔更入味,色香味俱全!
甜品🍮是意式沙巴翁焦糖香蕉🍌,最上層開心果配雲呢拿汁,內藏焦糖香蕉,由舞動的絲帶🎀脆皮盛載著,還有玫瑰🌹花瓣伴碟,優美!
Petite 4 - 意大利菜的特式,本意是用烤爐的餘溫,烤焗出一些小品;現在不經意成了意大利菜,少不了的一道逗人歡喜的小樂趣!煙霧彌漫的禮盒內🎁,盛載著甜美的朱古力,完滿的意大利菜!
2024-01-15 288 瀏覽
慶祝朋友生日,特登搵咗間fine dinning chill 下。間餐廳如果提早落訂,午餐時間有折,有驚喜。因為本身都覺得 9 course 千幾蚊都抵食,點知仲要有折,性價比超高。店員好耐性,咁解釋每一道菜,由於唔係好飲得酒精高嘅酒,佢好好咁tailormade 左杯雞尾酒。 每道菜都擺得好精緻,味道都好有層次。魚子醬真係比得好generous。👍🏻Celebrating my friend's birthday, we specifically went to a fine dining restaurant to chill. If you make an early reservation, there's a discount for lunch, which was a pleasant surprise. Considering the 9-course meal is already worth the price, to get a discount on top of that is a great deal.The staff was very patient i
間餐廳如果提早落訂,午餐時間有

The staff was very patient in explaining each dish, and since I'm not a big drinker, they even tailored a cocktail for me. Each dish was beautifully presented and had great flavor layers. The caviar portion was really generous.👍🏻
杏脯牛油
杏脯牛油
2023-10-19 619 瀏覽
訂左呢間食生日飯可能係閒日啦得幾張枱但成間餐廳得一個員工咩都係佢做見到佢都踢哂腳但佢好好禮貌啲service 都做到好足呢間啲食物擺盤都算有心機既可以影下相打下咭既不過野食我自己就覺得中規中矩囉因為都幾多creamy野食到差唔多會覺得有啲食唔落😂呢度重有個好就係真係可以慢慢傾計慢慢食
訂左呢間食生日飯

食到差唔多會覺得有啲食唔落😂

呢度重有個好就係真係可以慢慢傾計
慢慢食
2023-10-10 641 瀏覽
假期時候晚上約了暗戀的女性為了慶祝她生日晚餐,目前已預訂了尖沙咀Amina Modern European的餐廳,想試一試這Fine Dinng品嚐,入去時候環境很高貴的感覺帶浪漫情調的氣氛,希望留下美好嘅回憶,這餐廳適合情侶之選!🥂餐前小吃🦪三層炸脆的薯片,每一層有不同的味道及口感,舖上三文魚魚子及黑魚子,切細粒粒紅蔥粒幾惹味,打開前菜的胃口,值得吃。波爾多牛肉他他配上法國鵪鶉蛋🍳上菜時侯,待應主動刨幾片黑松露菌在我眼前,視覺受到幾大衝擊,不管刨幾多片的重量,照刨到客人心理滿足。牛肉他他已醃製成品,配上芥末,本人對芥末會有引起敏感,沒想到吃芥末落去胃部一點沒刺痛感,看來不是一般超市的芥末,可能用了貴價的芥末,值得讚賞。金橘甘筍沙律配西班牙48個月白毛豬火腿好精緻既前菜,呢款底下係已磨成甘筍蓉,落一粒粒金橘,上面一片西班牙48個月白毛豬火腿,火腿本身帶上咸香,配上甘筍蓉,一啖出和味! 配搭得很好!香濃牛肝菌忌廉湯中間係黑松露泡沫忌廉濃湯,旁邊係牛肝菌清湯入面有牛肝菌肉,產生少少香甘味店員講解分次序倒濃湯裡,目前可以先嚐原味再勻一起出黎既鮮味更濃厚,這長方形碟顯示賣相得很好。鵝肝凍上菜之

餐前小吃🦪

波爾多牛肉他他配上法國鵪鶉蛋🍳

金橘甘筍沙律配西班牙48個月白毛豬火腿

香濃牛肝菌忌廉湯

鵝肝凍
上菜之前記得拿手機拍片,這鵝肝已調味而打成蓉,落盤放雪櫃至固定,吃落去好好濃郁,配上杏脯醬會更帶出香甜,旁邊有塊類卜卜脆的食用竹炭,一點點七味粉的辣味,而沙律上有青提子,配搭得清鮮甜咁~

香煎油封鴨
油封鴨腿做法需要入焗長時間至淋,用料不簡單了,一打開發出蘋果木煙燻的香味,配上鴨腿的皮香脆,勁好好吃。

熱情果雪葩/紅石榴泡沫
熱情果果味清新微酸, 配上紅石榴泡沫, 清一清味蕾, 準備品嚐主菜

香煎特級西冷🥩
揀medium的西冷,西冷牛排外脆內嫩,旁邊嘅薯仔卷幾有驚喜,面頭有一層芝士輕輕燒過,有誠意既主菜值得一試。

甜品
第一款係Frozen嘅雪芭棉花糖,食落有啲菠蘿汁嘅味道,雖然係棉花糖不過又唔會太甜,旁邊仲有法式朱古力超好吃,真心讚。

這餐廳"Fine Dinng"無論環境,食物品質,服務質素真太好。店員專業地為每道菜講解,前後步驟,上菜流程非常暢順,讓我們這位客人受到極度滿意,店員幫我影很多不同的角度,最後既甜品上亦都寫上祝福字句。非常推薦情侶浪漫用餐。最重點是不宜趕客非常大忌。

味道:5
  • 自家製麵包及特式醬
  • 餐上小品
  • 香煎法國鵝肝
2023-10-08 267 瀏覽
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》呢日嚟到朋友介紹嘅法國菜fine dining餐廳位於尖沙咀鬧市廣東道 喺正海港城對面泊車shopping都好方便🤭我哋當晚享用咗7 Course Menu $1280/pp每一道菜式味道同賣相都俱備無論視覺、味覺同肚皮都大滿足☺️唔怪得餐廳可以開業第12年 🌟Amuse bouche 👍餐前小食係將美國薯仔切到好薄 再炸成薯片中間竟然夾咗牛肋條碎同洋蔥上面再擺咗魚子同三文魚子 充滿鹹香配上黑醋同橄欖油 相當滋味😋🌟吞拿魚芥末馬卡龍好特別 將平時甜品先食嘅macaron變成starter🤔外脆內軟嘅馬卡龍唔係甜而係芥末味但又唔會太辣底下伴有吞拿魚粒再配黑魚子酸忌廉汁同夏威夷汁味道酸酸甜甜同香草沙律一齊食幾開胃🌟 西班牙白毛豬火腿將風乾48個月嘅火腿配合金橘甘筍沙律賣相精緻 以泰國薑磨成嘅薑汁、黑麥片同夏季松露調味 甜甜酸酸再加埋薑嘅辣味 味道幾突出🌟香濃牛肝菌忌廉湯配羊肚菌清湯將忌廉湯同羊肚菌清湯分開上 食法都好講究一次過可以品嘗到3款口味🤩可以先飲一口清湯 入口味道清香淡淡嘅菇味留喺口中然後再試吓將普羅旺斯黑松露打成泡沫菇味香濃嘅牛肝
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》
呢日嚟到朋友介紹嘅法國菜fine dining
餐廳位於尖沙咀鬧市廣東道 喺正海港城對面
泊車shopping都好方便🤭
我哋當晚享用咗7 Course Menu $1280/pp
每一道菜式味道同賣相都俱備
無論視覺、味覺同肚皮都大滿足☺️
唔怪得餐廳可以開業第12年

🌟 香焗法國春雞👍
呢道菜結合左兩種煮法呈現2種風味😲
雞鎚部分經過油炸 口感外酥內嫩
而雞肉部分就經過烤焗
配上黑松露脆片、波特酒汁同薑汁甘筍蓉
帶嚟味蕾嘅刺激🤩

🌟 瑪薩拉沙巴翁👍
賣相完全估唔到係柚子雪糕同香蕉😲
外層係脆脆嘅酥皮同清新嘅柚子雪糕包裹住以焦糖燒過嘅香蕉 冷熱交融🧊🔥 口感好正好特別
配上自家製嘅紅色脆餅

📍 Amina Modern European
地址: 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓
電話: 68212628
2023-09-24 250 瀏覽
餐廳的裝修充滿著精緻和奢華的氛圍。被高雅的室內設計所吸引。燈光柔和而溫暖,營造出浪漫而舒適的用餐環境。菜單上的菜式精心設計,融合了創意和傳統,味道和視覺效果都令人驚艷。侍應對每道菜式的詳細專業介紹而。他們關注細節,如點菜的順序、餐具的更換和水杯的續滿,確保客人享受愉快的用餐體驗。首先上桌是前菜,看到一盤美味的美國薯仔薯片。薯片的面層鋪滿了三文魚子和魚子醬,讓口感更加豐富。下層則搭配了鮮美的蝦肉和洋蔥,這些配料間的層次感和口感的結合令人驚艷。接著,侍應端上了三款麵包。原味麵包帶著濃郁的麵粉香氣,太陽花籽麵包則散發出淡淡的花籽香氣,而蕃茄麵包則帶來了一抹微妙的酸甜味道。這些麵包的外皮酥脆,內裡鬆軟,每一口都令人愉悅。接下來的一道菜是吞拿魚他他,搭配自製馬卡龍和黑色魚子醬。吞拿魚他他的口感鮮嫩多汁,整個搭配上很有層次感,讓人回味無窮。夏威夷風味的dressing為整道菜增添了香濃的芝麻味道。隨後上桌的是泰國薑汁配松露片和36及48個月火腿,再加上金箔。這道菜的底部是用甘筍蒸煮再隔渣,再冷凍處理。泰國薑汁帶來了微辣的風味,松露片和火腿的組合豐富了口感,而金箔的點綴為這道菜增添了奢華感。接下來是

接下來是羊肚菌清湯配上日式蘑菇,這道湯品清爽又濃郁。蘑菇忌廉湯將蘑菇切成粒,忌廉湯頂上的黑松露泡沫為這道湯品帶來了豐富的口感和香氣。

再來是蘋果木煙燻的法式油封鴨。鴨肉的皮煙燻得非常香脆,每一口都散發出誘人的香氣。搭配上忌廉芝士汁,這道菜既豐富又令人難以忘懷。

品嚐主菜前,要清一清味蕾,熱情果雪葩,紅石榴打成的泡沫和鮮甜的紅石榴果肉。這道甜點清新宜人,帶來了一絲酸甜的口感,讓味蕾得到了舒緩。

終於來到主菜,兩道精緻的慢煮料理。首先是慢煮春雞,這道菜使用了兩種不同的烹調方法。雞鎚部分經過油炸,帶來了外酥內嫩的口感,而雞肉部分則經過烤燒,賦予了微焦的香氣。搭配上藏紅花汁,這道菜呈現出豐富的口味層次。

接著是慢煮黑毛豬,經過慢煮處理,肉質鮮嫩多汁,口感豐潤。配上port wine burton汁,帶來了一絲甜美和深邃的風味。

最後是兩款精緻的甜品。第一款是法式沙巴翁,加入了甜酒、香蕉和柚子雪榚,這道甜品結合了濃郁的甜酒香氣和水果的清新口感。第二款是法式心太軟,熱朱古力漿倒在朱古力球上,立刻溶化,內部還有新鮮的生果粒和脆粒,這道甜品帶來了豐富的巧克力口味和令人驚喜的口感。

最後,侍應托著一盤神秘的甜品,它由菠蘿和檸檬製成,外觀有著煙韌的質感,入口時宛如冰凍棉花糖般融化。這道甜品帶來了一種獨特的口感體驗,同時保持了菠蘿和檸檬的鮮甜風味。