2018-12-19 2281 瀏覽
香辣豚骨拉麵 $66 *需加一🌕🌕🌕🌗🌑辣度有得調節,正常辣有啲辣,下次叫小辣先。有兩大塊肉,正常味,唔乾唔老。隻蛋6成熟,比唔上一蘭隻蛋,但都ok。-原味叉燒炸雞拉麵 $83 *需加一🌕🌕🌕🌕🌑個人而言,鍾意原味多啲。呢個價錢呢個分量,真心好抵食。兩大舊炸雞,仲要岩岩炸起,粉漿好薄,入面肉質鮮嫩,夾雜肉汁,完全唔乾身!但如果可以另上就更佳,炸雞放耐左吸左湯汁會無咁脆身。叉燒有5大塊,多都我都食唔哂,最後叫大胃王友人食埋佢😂麵原味唔辣,但都有加辣椒吊味,湯底唔錯,食完唔口渴。-黑椒雞翼 $34 *需加一🌕🌕🌕🌑🌑黑椒味重,搞到食落感覺好熱氣。雞翼偏細隻,應該唔係激素雞,咯咯。雞翼juicy但無驚喜。-味道一般,但勝在價錢平,所以分數整體高左🌗。-
香辣豚骨拉麵,原味叉燒炸雞拉麵,黑椒雞翼

香辣豚骨拉麵 $66 *需加一
🌕🌕🌕🌗🌑
原味叉燒炸雞拉麵 $83 *需加一
🌕🌕🌕🌕🌑
黑椒雞翼 $34 *需加一
🌕🌕🌕🌑🌑
味道一般,但勝在價錢平,所以分數整體高左🌗。

2018-12-12
香辣豚骨拉麵,原味叉燒炸雞拉麵,黑椒雞翼
2018-08-31 1185 瀏覽
來到拉麵店,但因為政氣熱,突然轉點了咖哩飯。因為口誤說了咖哩雞飯而被侍應生糾正,真名係炸雞咖哩飯。先來的是清湯一碗,如圖所見確是非清清,味道則是較淡。咖哩飯來了,有3塊炸雞,size比較大塊,肉質厚而彈牙。咖哩較辣,不似日式的咖哩。
先來的是清湯一碗,如圖所見確是非清清,味道則是較淡。
我係19/12夜晚去呢間吃食晚餐,大約7點左右。我叫左泡菜拉麵配餃子,收銀員的服務態度挺幾好,我大約等左5分鐘。拉麵的質地軟硬適中,個泡菜都幾好食,但湯底有D鹹,而且餃子唔係幾夠熱。環境幾光亮,但係有D逼,而且好難搵位。
泡菜拉麵配餃子
2017-12-19
2017-12-10 1057 瀏覽
本來閒日來一田諗住無咩人, 點知裝修, D走廊迫滿晒人, 行得太辛苦去FOOD COURT食呢間拉麵, 嗌野食唔大問題, 拎住個餐想搵個位先難, 好似少左好多位, 最後行左兩個圈, 原本響拉麵隔離D專用位食緊野既人走左我先有位坐....叫左個吉列豬扒拉麵, 五十幾蚊有埋氣水, 不過不失啦, 豬扒應該係即叫即炸, 因為我行左兩轉先有位食, 入口仲係好熱既, 唔算太多麵包糠太熱氣, 但個人喜好, 浸浸湯好似無咁熱氣的, 唔想生飛滋既CHING CTSE可以學下我, 本來我食豬扒為主, 但碗麵呢半隻蛋又幾OK, 個黃仲係好JUICY, 唔係實心, 正!!
題外話/補充資料: 呢度只係搵位唔OK, FOOD COURT太細, 又多私家位比其他店霸左, 希望加返多D位...
2017-12-08
2017-09-17 1160 瀏覽
又要入沙田接大人收工, 大人胃口唔好, 剩係想食清淡野, 就去左市中心FOOD COURT, 因為個度有大人最鐘意既關東煮; 我自己又冇咩要求, 見到紀文有個泡菜拉麵套餐, 就諗住食少少辣野開下胃都好; 點知個麵黎到, 其他配料都好多, 唯獨是主角 - 泡菜得個幾條, 好似孤兒仔咁係堆食物中間, 呢個唔係泡菜拉麵咩? 點解D主角咁零丁單薄既? 不特止, 仲要味道只有咸, 又唔酸更加唔辣, 反而其他食物都樣樣有味喎; 加埋個湯底一D泡菜味都冇, 下, 點解個主角失哂色架? 我明明想食泡菜先叫佢架喎?發生咩事哩?個套餐仲有八隻煎餃子, 不過應該叫做叮餃子, 因為只係翻叮, 唔凍但當然亦唔夠熱, 下次都係試其他野好過了

2017-05-12 1013 瀏覽
我同我太太食個夜晚19:20坐低叫左兩個拉麵(香辣豚骨/黑麻油豚骨)+餃子炸雞+一罐烏龍茶味道唔差既我比我太太早食完碗麵啲職員好快收起我個碗然後就不斷望住我太太好似阻住佢地做生意咁到我準備拎錢出黎,人都未起身就ありがとう(Arigato),真係多謝晒埋單果陣都只係19:42出面條隊又唔係排好多人幾好食我都唔會再幫襯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我同我太太食個夜晚
好似阻住佢地做生意咁

埋單果陣都只係19:42
出面條隊又唔係排好多人
2017-05-12
#香辣豚骨拉麵🌶(HKD66)✔️👅:5.5/10✏️ 辣味蓋曬所有味道 豚肉比較鞋身 蛋都過熟嚕 整體一般啦#撈麵(HKD65)✔️👅:4.5/10✏️ 真係好奇怪🌚 味道都好差🌚 份量仲好少🌚 可以加錢黎個煎餃~
#香辣豚骨拉麵🌶(HKD66)
✔️👅:5.5/10
#撈麵(HKD65)
✔️👅:4.5/10
去完沙一田餓餓地, 決定食完先慢慢shopping於是隨意係food court坐低, 睇下有咩好食。見好多都係日或野, 不過當日唔係咁簡得落想食咩, 最後還了選了日本拉面, 見佢有個餐有野飲, 唔算貴。金澤拉面套餐:即係粟米拉面。套餐有兩件炸雞和汽水。炸雞反而比主角(拉面)更出色! 炸份不會很多,剛剛好。而且雞肉很香滑~粟米普通不算甜, 份量也不算多。不過芽菜就好多...但係幾好味。拉面面質一般, 比較林和黏身了一點。沒有簡水味。這個價錢吃到的都是這個質索。都ok的。叉燒有兩片, 比較肥, 不過味道不錯, 唔會冇味。豬骨湯底, 比較濃味。岩晒一向食野重口味野既人~(我也是)泡菜拉面套餐(連餃子)餃子好食,皮薄多料,又唔會煎得好燶。這是朋友要的泡菜拉面。試下一下湯底,係真係幾辣(對於不能吃辣的人黎講)同埋有泡菜味, 唔會只係得個辣字。一個拉面套餐唔洗$90, 有的只是$70左右。諗都諗到係比較「港式」,不能跟日本正宗打面比較。所以總括黎講叫做OK喇~
去完沙一田餓餓地, 決定食完先慢慢shopping

於是隨意係food court坐低, 睇下有咩好食。

見好多都係日或野, 不過當日唔係咁簡得落想食咩,

最後還了選了日本拉面, 見佢有個餐有野飲, 唔算貴。

金澤拉面套餐:
即係粟米拉面。套餐有兩件炸雞和汽水。
炸雞金澤拉面套餐

拉面面質一般, 比較林和黏身了一點。沒有簡水味。

這個價錢吃到的都是這個質索。都ok的。

叉燒有兩片, 比較肥, 不過味道不錯, 唔會冇味。

豬骨湯底, 比較濃味。岩晒一向食野重口味野既人~(我也是)

泡菜拉面套餐(連餃子)
餃子
餃子好食,皮薄多料,又唔會煎得好燶。
泡菜拉面

同埋有泡菜味, 唔會只係得個辣字。

一個拉面套餐唔洗$90, 有的只是$70左右。

諗都諗到係比較「港式」,不能跟日本正宗打面比較。

所以總括黎講叫做OK喇~
2016-08-14
  • 炸雞
  • 餃子
2015-11-16 1096 瀏覽
快手食,揀左呢間,出餐快。叉燒拉麵+8番餃子( $67)為叉燒一定食呢個,比另一個泡菜口味餐,會多兩塊,不過叉燒薄切厲害,加上脂肪同肉比例成八比二,塊塊都好晶瑩剔透,入口軟滑,但脂肪太多,食一塊後已選擇性只食肉,已有d鞋。湯底有豬骨味但偏咸,反而喜歡麵底,曲曲幼身麵,爽口味重。餃子煎得剛好,脆口涵多汁,菜同肉平均,好啱食。
快手食,揀左呢間,出餐快。
餃子

餃子煎得剛好,脆口涵多汁,菜同肉平均,好啱食。
曲曲幼麵
2015-11-14
2015-05-12 949 瀏覽
係沙田番工既我放飯時候成日都會去一田食野,最鐘意就係食一田既避風塘雞翼 由8蚊一隻食到依家$12一隻都係覺得好抵食 講番正題先,每次經過一田個陣都會見到8番拉麵,但係一田FOOD COURT個個位實在太熱,搞到我唔係好敢係個度食拉麵 經過一輪爭扎之後都係決定食番次 諗緊食咩既時候,收銀員好有禮咁做番推介,原本諗住剩係食一個拉麵既我都點左個2號餐 可能下午唔係繁忙時段,剩係見到得收銀員一個人,落完ORDER後收銀員要幫手斟埋野飲之後就要繼續收銀 其實整個拉麵快極都要時間,咁早幫我斟定野飲唔係咁鐘意,冰溶左杯汽水會唔夠凍同埋無味 等候時間大概5分鐘左右,拉麵同餃子一齊上,原本以為一齊上就唔驚D麵浸得太耐而變得淋身,點知收銀員落緊ORDER,冇人出餐碗麵就咁放左係出餐窗到成分鐘 最後收銀員落完ORDER之後就即刻出餐,但係收完錢唔洗手就出野食實在唔係太衛生 間鋪旁邊有張高枱比8番拉麵既客人專用,但係個個位太熱啦最後都係去左一田個D位坐。坐低左就即刻食拉麵先,唔想個麵浸得太耐 賣相OK,配菜非常多,再加上豚骨湯既香味慢慢咁滲出,單睇賣相都會增加食慾雖然係用細麵但係掛湯力唔錯
由8蚊一隻食到依家$12一隻都係覺得好抵食
經過一輪爭扎之後都係決定食番次

2號餐

金澤拉麵
雖然係用細麵但係掛湯力唔錯,每撮拉麵都會掛到湯底,再配埋紫菜一齊食真係一流
可惜既係個麵浸得太耐已經偏淋,入口唔會有爽口既感覺
叉燒油脂比較多,但係食落又唔會覺得好油膩,最緊要係入口就感受到油脂係口入面慢慢溶化既感覺
所以好食既叉燒唔需要特別多亦唔需要特別大塊,薄薄既一片已經為成個拉麵增添風味
湯底同雖然都係用豚骨湯底,但係偏清淡同埋有入口有甘甜既回味,同平時既濃厚豚骨湯非常唔同。拉麵本身有大量既蔬菜,所以就算用清淡既湯底都唔會破壞左成個拉麵既平衡
食完拉麵先再食餃子,餃子煎至金黃色賣相好吸引
餃子皮好脆,入面既豬肉餡唔會乾身,咬落去肉汁係口入面擴散,一粒細細既餃子做得唔錯
雖然個餃子真係做得幾好,但係拉麵既味道唔算特別出眾,再加上店內人手不足搞到食物質素下降,所以今次用餐都覺得8番拉面OK,再做好少少既話都會有笑面既,希望下次食個陣會有進步啦
2015-05-07
2號餐
2014-10-12 789 瀏覽
是日想吃spaghetti 360, 專誠來到沙田, 但竟然翻新中, 只好無奈地轉場至food court.來到八番, 點選了栗米拉麵(豬骨醬油湯底)(HK$50), 粟米拉麵(醬油湯底)+六件餃子+凍檸茶(HK$62).不消五分鐘, 拉麵便可領取. 先看賣相, 兩款拉麵也感覺好像很油膩, 擺位也有點凌亂. 試一口豬骨醬油湯底, 很鹹. 一點豬骨香也沒有, 亦有黑椒味, 實在過火了. 醬油湯底也是鹹極了. 至於麵條, 是曲曲彎彎的那種, 麵質okay, 但湯底不夠好的話, 麵條再好也是徒然. 半隻的糖心蛋反而不錯, 味道調較得不錯, 鹹甜度剛好. 栗米不算特別甜, 一般水準. 叉燒幸好不鞋, 但不是燒得甘香, 水準不算高.餃子反而不錯, 皮夠薄, 外層兩旁帶點微脆, 內裏的肉也帶點香, 沾上喼汁很美味.凍檸茶就是雀檸貨色, 不特別評了.喊是給拉麵的.

凍檸茶就是雀檸貨色, 不特別評了.

喊是給拉麵的.
2014-10-12
「八番拉麵」很多年前係鑽石山食過,印象中麻麻地(該店已關門大吉好耐)。今日放工要去沙田既一田買D野,又很肚餓,唸住快有得食就試一下E間「八番拉麵」!叫咗5號餐〜「金澤拉麵+日式餃子6隻+汽水」$62。「金澤拉麵」有:粟米、叉燒一塊、好多芽菜、筍、蔥、紫菜三塊。賣相方面:隻碗未乾好濕!Wet! 碗白色圍邊有很多黑色點點(見相)可以卒得甩,應該係紫菜漬!感覺不太乾淨!(・Д・) ~麵底〜用了比較幼身的麵,質感麻麻,不彈牙!(有D似即食麵)全碗個麵最吾得! (>﹏<) 湯〜係豬骨湯底,但感覺不到豬骨的原味!只是有油膩的感覺!叉燒〜外貌與口感有些似燻蹄的感覺,麻麻!紫菜〜未浸湯已感覺不脆、比較淋。碗麵食到一半己放棄了!「日式餃子」比較正常,但餡料裡面比較濕,水份太多,一般。總括而言:日式拉麵來講,E個餐有麵又有餃子,價錢算好平!店員態度都好好,可惜碗麵比較強差人意!不太好食!(其他未試過,就不予置評)

湯〜係豬骨湯底,但感覺不到豬骨的原味!只是有油膩的感覺
叉燒〜外貌與口感有些似燻蹄的感覺,麻麻!
紫菜〜未浸湯已感覺不脆、比較淋。碗麵食到一半己放棄了!

日式餃子比較正常但餡料裡面比較濕,水份太多,一般。
2014-03-16 401 瀏覽
一個人到沙田等隻佬到8番拉麵食野慢慢等叫左套餐1因為下午茶時間送杯凍檸茶$52唔算貴拉麵比較清淡湯低都係清淡但溫泉蛋好味同埋食完唔會好口渴應該唔係好多味精反而個炒飯比想像中好凍檸茶一般啦
一個人到沙田等隻佬

應該唔係好多味精

反而個炒飯比想像中好
凍檸茶一般啦
2012-04-09 228 瀏覽
芝麻雞翼配薯條的茶餐沒有了唯有單買$18兩件,,感覺頗貴..因即叫即做,,要等六分鐘..芝麻雞翼依舊好吃,,一咬..汁便漏出來,,又可口..兩隻太不夠了
芝麻雞翼配薯條的茶餐沒有了

唯有單買$18兩件,,
感覺頗貴..
因即叫即做,,
要等六分鐘..
芝麻雞翼依舊好吃,,
一咬..汁便漏出來,,
又可口..
兩隻太不夠了
芝麻雞翼
2012-04-03
芝麻雞翼
2011-10-31 184 瀏覽
見到呢間ge tea set幾平,,又有我中意ge雞翼加薯條,,加左幾蚊轉凍檸茶..因為新鮮整,,所以都要等成十幾分鐘,,其他拉麵都見到好快有..新鮮食真係唔同d,,一咬隻雞翼,,d肉汁係流晒出黎,,真係好好味..薯條都好味,,脆卜卜..不過用筷子食真係好奇怪= =p.s.佢地好似成日都feel唔到有客企[]係度等嗌order..= =
見到呢間ge tea set幾平,,
又有我中意ge雞翼加薯條,,
加左幾蚊轉凍檸茶..
因為新鮮整,,
所以都要等成十幾分鐘,,
其他拉麵都見到好快有..
新鮮食真係唔同d,,
一咬隻雞翼,,
d肉汁係流晒出黎,,
真係好好味..
薯條都好味,,