2015-05-12 949 瀏覽
係沙田番工既我放飯時候成日都會去一田食野,最鐘意就係食一田既避風塘雞翼 由8蚊一隻食到依家$12一隻都係覺得好抵食 講番正題先,每次經過一田個陣都會見到8番拉麵,但係一田FOOD COURT個個位實在太熱,搞到我唔係好敢係個度食拉麵 經過一輪爭扎之後都係決定食番次 諗緊食咩既時候,收銀員好有禮咁做番推介,原本諗住剩係食一個拉麵既我都點左個2號餐 可能下午唔係繁忙時段,剩係見到得收銀員一個人,落完ORDER後收銀員要幫手斟埋野飲之後就要繼續收銀 其實整個拉麵快極都要時間,咁早幫我斟定野飲唔係咁鐘意,冰溶左杯汽水會唔夠凍同埋無味 等候時間大概5分鐘左右,拉麵同餃子一齊上,原本以為一齊上就唔驚D麵浸得太耐而變得淋身,點知收銀員落緊ORDER,冇人出餐碗麵就咁放左係出餐窗到成分鐘 最後收銀員落完ORDER之後就即刻出餐,但係收完錢唔洗手就出野食實在唔係太衛生 間鋪旁邊有張高枱比8番拉麵既客人專用,但係個個位太熱啦最後都係去左一田個D位坐。坐低左就即刻食拉麵先,唔想個麵浸得太耐 賣相OK,配菜非常多,再加上豚骨湯既香味慢慢咁滲出,單睇賣相都會增加食慾雖然係用細麵但係掛湯力唔錯
由8蚊一隻食到依家$12一隻都係覺得好抵食
經過一輪爭扎之後都係決定食番次

2號餐

金澤拉麵
雖然係用細麵但係掛湯力唔錯,每撮拉麵都會掛到湯底,再配埋紫菜一齊食真係一流
可惜既係個麵浸得太耐已經偏淋,入口唔會有爽口既感覺
叉燒油脂比較多,但係食落又唔會覺得好油膩,最緊要係入口就感受到油脂係口入面慢慢溶化既感覺
所以好食既叉燒唔需要特別多亦唔需要特別大塊,薄薄既一片已經為成個拉麵增添風味
湯底同雖然都係用豚骨湯底,但係偏清淡同埋有入口有甘甜既回味,同平時既濃厚豚骨湯非常唔同。拉麵本身有大量既蔬菜,所以就算用清淡既湯底都唔會破壞左成個拉麵既平衡
食完拉麵先再食餃子,餃子煎至金黃色賣相好吸引
餃子皮好脆,入面既豬肉餡唔會乾身,咬落去肉汁係口入面擴散,一粒細細既餃子做得唔錯
雖然個餃子真係做得幾好,但係拉麵既味道唔算特別出眾,再加上店內人手不足搞到食物質素下降,所以今次用餐都覺得8番拉面OK,再做好少少既話都會有笑面既,希望下次食個陣會有進步啦
2015-05-07
2號餐