有一種味噌叫做發酵味噌🙄…… 個名雖然怪怪地,但係又行咗入去試吓咩味… (人生充滿著矛盾👉🏻👈🏻)發酵味噌拌麵🍜:獨特的發酵味噌風味,少少辣,加上肉碎,味道濃郁,不錯。拌麵麵條彈牙,比起拉麵,拌麵是比較有新鮮感👍🏻燒飛魚鹽味拉麵🍲:拉麵麵條口感適中,配上燒飛魚和鹽味調味料,味道獨特日式餃子🥟:皮薄的一口餃子,雖然味道不錯,但未能令人留下特別印象。餃子醬料亦沒有特色。整體性價比不高,希望餐廳能夠改進一些細節,提供更好的體驗。🌟食評指數:7.5/10💁🏻‍♀️人均消費(lunch)~HKD80🗺️ 地址:1/F Mikiki, San Po Kwong👀想睇更多餐廳分享,請like & follow @_jolly.foodie_ 🤍#spkfood #spkjollyfoodie #JKHK

整體性價比不高,希望餐廳能夠改進一些細節,提供更好的體驗。

🌟食評指數:7.5/10

💁🏻‍♀️人均消費(lunch)~HKD80

2024-04-05 163 瀏覽
終於一嚐呢間開左一排既拉麵沾麵過江龍🤔▪️ 燒飛魚沾麵(5.5/10)+ 溏心蛋(6.5/10)💲79 + 13慢煮豬肩薄身嫩口,推廣期內追蹤社交平台仲會送多一份🤣個沾麵湯同預期中有出入,實在太過水同稀,但就都有啲角切豚肉粒🤯而麵條係比較幼軟身,根本唔係好掛到野😢個人真係唔太識欣賞個湯頭,始終都係鍾意稠身魚介湯嗰種👉🏻👈🏻溏心蛋有蛋香,醬油味可以更濃🥚🔎 整體評分(6/10)
終於一嚐呢間開左一排既拉麵沾麵過江龍🤔

燒飛魚沾麵

🔎 整體評分(6/10)
2024-03-31 92 瀏覽
之前去東京銀座食過高橋拉麵,當時覺得係全銀座最好食嘅拉麵,所以一直念念不忘。直到今日行過見到同名嘅拉麵,入去望下師傅話係用同日本一樣嘅formula製成,就試一試佢。真心,香港拉麵店入面佢一定算top 10%好食。同東京店味道相比還原度甚高,價錢亦都唔算貴。個魚湯夠濃,棉質夠煙靭彈牙,just right for me.另外,亦都叫左份炸雞 $39有5件大大件,以宜家乜都越賣越貴嚟講真係算好唔錯。希望佢可以做落去,保持水準。

2024-03-30
2024-03-15 180 瀏覽
位於Mikiki 2樓的拉麵店,平時食開豬骨湯或雞白湯,第一次食魚湯拉麵。一入去店員會比一杯飲品我,我以為係熱茶,點知原來係一杯暖暖的魚湯,好好飲。我叫咗特製飛魚鹽味拉麵,佢個麵係粗麵,好有口感,冇鹼水味,配濃味的湯底好夾。以為魚湯會有腥味,點知冇腥味仲好清甜,可能係燒飛魚,所以有少少煙熏味,湯底好特別。配料有竹筍,因為唔食筍所以走筍,紫菜,糖心蛋,京蔥和叉燒。叉燒係切到好薄,而且冇臊味。糖心蛋好入味,甜甜地,好好味。套餐可以配餃子,餃子皮薄多餡,味道都OK。唔知係咪因為價錢有啲貴,下午時間去全店得我一枱客,不過服務,食物和環境真的不錯,下次有機會會再去。
好入味,甜甜地,好好味。
套餐可以配餃子,餃子皮薄多餡,味道都OK。
唔知係咪因為價錢有啲貴,下午時間去全店得我一枱客
,不過服務,食物和環境真的不錯,下次有機會會再去。
  • 燒飛魚鹽味拉麵
上年年中開關之後喺日本銀座食過之後已經念念不忘,估唔到真係會喺香港開分店👍👍,無論湯底,配料,同麵嘅質地同我喺日本食嘅一樣,唯一唔同嘅香港食會貴過日本少少,但過江龍一般都會貴d,始終香港地租金人工同日本唔同,香港而家嘅拉麵店甚少會用粗身麵,佢呢個麵質口感Q彈,幼麵已經食到厭哂,之前食左燒飛魚湯底,已經好正,但我更加鍾意佢嘅背脂醬油,有d類似烤魚乾嘅香味,上面d好薄嘅應該叫慢煮豬肩好軟熟好香,可惜地點太遠,如果唔係的話,我日日食都可以..

2024-02-18
  • 背脂醬油拉麵
2024-01-24 397 瀏覽
高橋沾麵是一家知名的拉麵店,以其獨特的湯頭和豐富的配料而聞名。他們的招牌菜之一是燒飛魚湯拉麵,這道菜品讓我留下了深刻的印象。首先,湯頭是這道拉麵的亮點之一。燒飛魚湯頭濃郁而有層次感,帶有淡淡的魚香味,讓人回味無窮。它的口感滑順,帶有一絲絲的粘稠感,讓人感到舒服和滿足。其次,麵條的質量非常出色。麵條彈牙有嚼勁,完美地吸附了湯頭的風味。每一口都充滿了滿滿的滿足感,讓人無法停止品嚐。此外,配料也是這道拉麵的亮點之一。除了傳統的叉燒、蔥花和海苔之外,還有一塊燒飛魚片放在湯面上,增添了豐富的風味和口感。這道拉麵的配料組合非常出色,每一口都能感受到不同的層次和風味。總的來說,高橋沾麵的燒飛魚湯拉麵給我留下了深刻的印象。它的湯頭濃郁、麵條彈牙,配料豐富,味道美味。如果你是一個拉麵愛好者,我強烈推薦你嘗試這道菜品。它絕對能夠滿足你的味蕾,帶給你一個美味的用餐體驗。

2024-01-23
2024-01-22 249 瀏覽
見到呢間新開張拉麵,走咗去試!明太子豬肉餃子真係特別又好食呀!餃子皮薄薄嫩滑,包裹住豬肉。可以感受到餃子嘅嚼勁同埋明太子嘅鮮味,明太子有一種濃郁嘅海鮮味道,同埋豬肉嘅肉汁結合得恰到好處。再鹽味叉燒拉麵真係鹹香美味,叉燒肉煮得剛剛好,肉質鮮嫩多汁,可以感受到它的嫩滑口感同埋那種濃郁的肉味。麵條彈牙有嚼勁,配上鹽味湯底,真係一種獨特的滋味。湯底帶有一種濃郁的鹹味,與叉燒肉的香氣相互融合,非常好食,如果你鍾意鹹香的拉麵同埋多汁的叉燒肉,鹽味叉燒拉麵絕對係你嘅最愛。
見到呢間新開張拉麵,走咗去試!
2024-01-21
2024-01-18 219 瀏覽
第一次食咁熟的(溏心?!)蛋【#香港美食_餐廳】來自日本的燒飛魚湯拉麵終於係香港開店喇,開店幾日後,咁啱經過見冇咩人,就入去試下。特製燒飛魚鹽味拉麵($99)第一次食呢種味道,啖啖魚香味但都夠濃郁,鐘意魚湯拉麵值得一試,但我地都係鐘意豬骨湯多D 😆第一次食拉麵的溏心蛋係咁咁咁熟,有待改善。叉燒就一塊厚一塊薄,正常發揮,沒太大驚豔。
第一次食咁熟的(溏心?!)蛋

【#香港美食_餐廳】

特製燒飛魚鹽味拉麵($99)
第一次食拉麵的溏心蛋係咁咁咁熟,有待改善。
叉燒就一塊厚一塊薄,正常發揮,沒太大驚豔。

2024-01-07 333 瀏覽
2024.1.4 新年快樂🎉🎉哩幾日聽到主管同我講,mikiki開左間新既拉麵店,以飛魚湯底為主,所以今日放假決定黎寫我今年第一篇既食評😃睇左一陣餐牌,我點左特制燒飛魚鹽味拉+炸雞😃🍲🍲湯底係濃郁既小魚湯,味道清甜冇魚腥味,鹹味適中😃🍜🍜麵係曲太麵,食落煙韌順滑,口感十足。而且麵量都幾多,一定食得飽😂🍥🍥配菜方面有紫菜,竹筍,青蔥京蔥,糖心蛋,以及叉燒。叉燒有兩款,有低温制, 另外有傳統做法。🐷低溫叉燒食落口感柔軟有彈性,冇豬腥味冇血水,味道清爽😊🐽傳統做法的叉燒好香醬油味,食落入口即溶,唔肥膩而且鹹香十足😃🍳糖心蛋流心程度大,蛋味十足,因為唔係味玉所以味道係偏淡,唔鐘意濃味既人啱曬😃🐔另外仲叫左份炸雞小食,一份有4件,外表酥脆度唔夠, 但內裏肉汁算多,鹹香適中,如果等油温高啲個陣再翻炸一次就會再脆啲🤔店內約有500-600尺左右,以淺色木制裝潢,檯櫈,筷子盒都係木制品😃地方算寬敞,而且光線充足😃吧檯約10個坐位,而且有提供掛勾同埋藤製籃比客人放背囊以及手袋之類的😃方檯目測約6-7張左右,但反而冇提供掛勾藤製籃,如果考慮放藤製籃係櫈底就完美啦🤔場內有播放近幾年既流行J-pop,
2024.1.4 新年快樂🎉🎉

哩幾日聽到主管同我講,
mikiki開左間新既拉麵店,以飛魚湯底為主,
所以今日放假決定黎寫我今年第一篇既食評😃

睇左一陣餐牌,
我點左特制燒飛魚鹽味拉+炸雞😃

🍲🍲湯底係濃郁既小魚湯,味道清甜冇魚腥味,
鹹味適中😃
🍜🍜麵係曲太麵,食落煙韌順滑,口感十足。
而且麵量都幾多,一定食得飽😂
🍥🍥配菜方面有紫菜,
竹筍,青蔥京蔥,糖心蛋,以及叉燒。

叉燒有兩款,有低温制, 另外有傳統做法。
🐷低溫叉燒食落口感柔軟有彈性,
冇豬腥味冇血水,味道清爽😊
🐽傳統做法的叉燒好香醬油味,食落入口即溶,
唔肥膩而且鹹香十足😃
🍳糖心蛋流心程度大,蛋味十足,
因為唔係味玉所以味道係偏淡,
唔鐘意濃味既人啱曬😃

🐔另外仲叫左份炸雞小食,一份有4件,
外表酥脆度唔夠, 但內裏肉汁算多,鹹香適中,
如果等油温高啲個陣再翻炸一次就會再脆啲🤔

店內約有500-600尺左右,
以淺色木制裝潢,檯櫈,筷子盒都係木制品😃
地方算寬敞,而且光線充足😃
場內有播放近幾年既流行J-pop,氣氛不錯😃
而且店員態度很友善🤗🤗
檯面有提供飲用水,
以及山葵醬,天婦羅粒,七味粉🌶

💸💸價錢方面,我點既特制拉麵只$99,
炸雞$39+波子氣水$8,加埋$146,
雖然埋單過百,不過佢係冇收加一服務費,
而且正係食個麵已經係好夠飽,
只係想試埋個炸雞先係咁貴,
我自己覺得算抵食😋👍

不過真係要講既缺點,
就係以鹽味拉麵黎講,
湯底既油份偏多🤔🤔🤔🤔
可以改善既話算係幾好既湯底😃

今次黎食麵本來想叫啤酒,
不過可能店仲係新開冇耐未有酒牌住😗
有機會再黎等佢有啤酒叫就試埋個醬油味啦😂

特製燒飛魚鹽味拉麵
炸雞小食
特製燒飛魚鹽味拉麵
炸雞小食
之前商場見圍板好耐,一直好期待。喺日本食過,燒飛魚嘅味道真係好特別,雖然唔係人人接受到,但係好啱我口味呢幾日天氣好凍,咁啱經過見到佢開張即刻衝入去食返碗。Menu主要有三種類拉麵,包括:燒飛魚鹽味湯底、背脂醬油拉麵燒飛魚沾麵和燒飛魚沾麵,仲有香港限定嘅燒飛魚味噌拉麵和燒飛魚辛味噌拉麵。全店免加一,仲可加錢可配套餐會有餃子沙律等小食和飲品,CP值都算可以。我Order咗個燒飛魚鹽味拉麵,湯底有浸焦香味,個麵條偏粗,聽講落鍋直前由店員搓揉成曲麵,令麵條更容易掛湯。個湯係用咗豬骨雞骨燒飛魚同小魚乾熬製,的確好濃郁,只可以講鍾意燒飛魚嘅人一定會好鍾意,如果平時鍾意食魚介湯底拉麵嘅一定要試吓。
① 燒飛魚鹽味拉麵
2023-12-23