2024-04-15 0 瀏覽
今日買外賣,韭菜肉餃子,少少煎但很足料,餃皮也很好味,不會過熟又不搶餡的,久違了的味道,本人對餃非常挑剔,今次終於找對了地方,而且老板非常友善,會再幫襯,也會介紹給朋友。

2024-04-15 0 瀏覽
為免其他人中伏,一句講曬,超級難食。一生人未食過咁難食。老板,你執咗去,唔好害人!老板話二十年未加過價,用新鮮豬肉牛肉云云。大佬80元一盒生料有12隻真係唔平,有冇可能二十年前買呢過價。餡料極極之少,少得可憐, 皮厚難食。全香港冇一間難食得過你!
2024-03-08 80 瀏覽
呢間嘢啲服務態度超差!今日夜夜哋諗住搵間舖頭食個快嘅晚餐,見到呢間餃子店就入咗去。咁我哋兩個就食開香口嘢嘅,本來諗住叫煎餃,後尾一打開本Menu見到咁清,以為冇煎餃,我哋就嗌咗炸雲吞。點知食到咁上下佢嚟咗碗湯雲吞,我哋冇掂過碗雲吞同佢講佢比錯咗我哋,佢就話可能講錯落錯,總之就溝通上出錯問我哋要唔要咗佢,咁我哋一心諗住食香口嘢就梗係同佢講話唔要啦我地想食炸雲吞。然後個後生店員就突然之間發脾氣,話我地唔尊重老人家(都唔知關年齡乜事),又話我發大小姐脾氣,總之當下就係兩個男店員圍住我喺度兇我,仲手指指噴晒口水咁鬧。嚟食個飯,又唔係唔俾錢,我又冇鬧又冇打佢個老人家,嚟俾錢食飯住受氣(仲要唔係平喎),臨走佢仲咒我有排我受。想俾人詛咒可以嚟呢度搵個後生仔店員。😃
呢間嘢啲服務態度超差!

想俾人詛咒可以嚟呢度搵個後生仔店員。😃
2024-02-01 133 瀏覽
已經很久沒有寫食評但呢間中伏極品的餃子園,令我要寫個食評。希望不會再有其他人中伏。中環的 餃子園 真係好難吃!lunch time 只係單點,沒有lunch set.餃子麵$58 不包飲品,散叫飲品/豆䊢$10+叫了一碗白菜餃麪,本以為店名用餃子名,餃子一定有一定質素。落單後等左15 分鐘,先有碗麵,只見餃子迷你版。吃了一口,真心覺得又細碗又貴!上海麵又煮林曬!被個店名騙了⋯⋯餃子真係好難食!白菜餃 的白菜?? 是硬的,不鮮甜。不似是白菜!成碗麵又細碗,吃完都吾飽!沒有可取之處!平時只見這餃子園 旁邊的 沾仔記 有人排隊…..呢間lunch time 就永遠不用排隊……. 原來沒有人排隊係有原因的! 真係CP值極低!環境又差,一入去已經有一陣叔味,地板dirty又濕。 空間窄,空氣又吾流通。 -張所謂大台(其實是兩張雙人枱拍埋一齊就要迫人坐8人!好迫!野食難吃,價錢吾平,吾包飲品,又坐得迫!沒有下次! 大家不要中伏!

餃子麵$58 不包飲品,散叫飲品/豆䊢$10+

叫了一碗白菜餃麪,本以為店名用餃子名,餃子一定有一定質素。
被個店名騙了⋯⋯餃子真係好難食!

白菜餃 的白菜?? 是硬的,不鮮甜。不似是白菜!

成碗麵又細碗,吃完都吾飽!沒有可取之處!

2024-02-01
  • 沒有,難吃的白菜餃
2023-12-24 142 瀏覽
作為一個北方人,來餃子園吃餃子。怎麼說呢,可能是我期望太高。店員店長?都在很努力的包餃子。招待客人熱情。餐牌印刷得很精美。雖然店鋪裡很少人,但在返工中午時段中還熱鬧街區是很難得有這麼寬敞的用餐環境。點了雙拼水餃配酸辣湯。味道不知為何還是有點差強人意。也許是我的要求高?也許是通脹導致食品價格上漲?雖然最後在結帳的時候和店員有一點小小的爭執,但是最後店員還是成功的用他的氣勢說服了我。希望餃子可以越做越好!共勉!
作為一個北方人,來餃子園吃餃子。
怎麼說呢,可能是我期望太高。
店員店長?都在很努力的包餃子。
招待客人熱情。
餐牌印刷得很精美。
點了雙拼水餃配酸辣湯。
味道不知為何還是有點差強人意。
也許是我的要求高?
也許是通脹導致食品價格上漲?
希望餃子可以越做越好!
共勉!
2023-10-25 231 瀏覽
我最愛的餃子店 上海春卷, 炸餛吞, 涼拌土豆絲, 四喜烤麩, 醉轉彎, 糖醋排骨同各款餃子, 特別係三鮮水餃同埋韭菜豬肉餃好好味令人非常滿足! 山楂茶同豆漿都做得好好, 值得推薦! 服務態度又好, 今時今日真係好難得. 金老闆真係好好客, 好有禮貌同埋好有修養. 聽講佢當年係北角雪園飯店做廚師. 佢個仔平時都係鋪頭幫手, 佢地對客人真係好細心, 上次聽到有外籍遊客大讚d餃子好好味, 好comforting. 依家小店難做, 大家要多多支持.
我最愛的餃子店

令人非常滿足! 山楂茶同豆漿都做得好好, 值得推薦!

依家小店難做, 大家要多多支持.
2023-10-22
  • 醉轉彎
  • 酸辣湯
  • 山楂茶
2023-10-05 238 瀏覽
拜六下午到中環接放工,然後倆小口子便到娛樂行的英皇戲院看電影。是項活動彷彿變成了咱們的新常態,只要遇上有興趣的電影兼且時間又能配合,倆小口子都會選擇於星期六欣賞欣賞。沒法子,老伴工作繁忙,閒日晚上歸來只管填飽肚子,然後便倒在沙發裡暢然入睡,那有時間精神再外出看戲?不過老伴知道小的熱愛電影,星期六放鬆一下投入戲院,毋須消耗體力,安坐於英皇戲院舒適的真皮座椅裡,當遇上較沉悶的情節,老伴更可隨意地小睡片刻,絕對是各取所需。這天的電影放映時間在四點,看畢大概六時左右,正好於中環享用晚餐。只是咱們在開畫前先征服了麥當勞,相隔未足兩句鐘,腸肚依然是滿滿的,故不願浪費機會進大餐。於是倆小口子沿著士丹利街一直行,意欲尋找一家提供輕食的地道小店祭祭五臟廟。走到威靈頓街的斜路,「餃子園」的招牌映進眼簾,吃個餃子也為不錯呵!「餃子園」的舖面貼滿餐廳提供的餐牌美食,同時又放有一張於報章雜誌曾刊登的專題推介,咱們從店門外根本無法窺穿內裡的模樣。待得啓門而進,「餃子園」面積不大,呈現出傳統麵店茶記式的佈置。門口位作收銀,舖面前端一半空間被規劃作半開放式的廚房,另一邊只能容納窄窄長長的一排卡位。拜六中環晚市有得做,

拜六中環晚市有得做,卻要看看你是開甚麼餐廳。要是貴舖經營的乃高級料理或酒吧小吃,假日依然可吸引區內區外的食客。然而,若舖頭主要提供簡單煮意,客流通常集中於中環一帶的辦工人員,一般只旺午市。咱們光顧的「餃子園」正正屬於後者,是故六時多進入餐廳,只見小貓三、兩隻。有趣的是一名老外居然自顧自地在餐廳門口的座席中大快朶頤,如此地道小店竟可吸引老外?其實真正熱愛中華美食的老外,他們最欣賞的不是甚麼旅遊書賣廣告的人氣遊客餐廳,卻是富有地道特色之地方小舖。以為「餃子園」連老外都愛,一定有出色的作品?非然也。雖說味覺這回事一般都大同小異,但由於文化上的差異,真正懂得欣賞傳統中式味道的老外,實情沒有幾個。
細心地看看餐牌,京滬菜倆小口子一向鐘情擔擔麵,但因為老伴早前征服了大半個安格斯牛肉漢堡,其滿腹的情況絕對載不下更多的澱粉,於是咱們捨難取易,來得「餃子園」豈能不試試她們的餃子?
即使是餃子,餐廳提供的選擇也五花八門,甚至在鋪頭門外所見的每日特別推介,咱們更可選擇是日的特價貨品。可惜來到週末,特價餃唯有「番茄雞蛋餃」。今天小的毋須茹素,而且聽著蕃茄雞蛋餃,第一時間覺得會是非常難食,當然必須放棄。正價的餃子10顆索價大概六十至八十元不等,比之毗鄰的「小雨天」絕對地貴上一節,無奈既已入局,小小的羊牯也不妨做一趟罷!

揀飲擇食的老伴不喜歡韭菜、西洋菜、芹菜,結果剩下來的選擇已不多,最後咱們點了最簡單的白菜豬肉餃。小的吃飯最注重濕濕地,於是亦叫了一碗酸辣湯。
酸辣湯乃事先預備好的作品,像碗仔翅般為即點即上。美食以一隻普通的瓦碗子呈上,份量當然不多,性價比只能說是勉勉強強。曾幾何時小的並不特別熱愛酸辣湯,卻在「鼎泰豐」一刻戀上,從此便樂於此道。無奈「餃子園」的酸辣湯做得並不出色,本應濃稠的湯汁在粗劣的打芡下有點生水的感覺,用料不足,味道亦在水準以下,扮作老牌小店,出品卻叫人無限失望。
白菜豬肉餃同樣乏善可陳,以傳統北方餃子的形式做得粉皮粗厚,餡料只能說是普普通通,食材該只為雪藏次品,甚至比「小雨天」還要差。
說句公道話其實「餃子園」未至太糟,但不怕不識貨,最怕貨比貨。一旁的「小雨天」能以更經濟的價錢提供更優質的滋味,識得揀當然不取前者。

即使是日晚餐有點意興蘭柵,卻是一趟簡單平凡的小經驗。
2023-09-01 229 瀏覽
中環放飯之北方餃子店😋🔻京蔥羊肉餃麵💰62係北方餃子口味,人手搓皮人手包,餃子皮較南方餃子厚同彈牙😋京蔥同羊肉好夾,味道濃郁,仲有小小肉汁,唔差嘅🙈不過淨係有5粒餃子同細細碗麵,可能大食啲嘅男仔唔太夠,同埋麵都有啲霖🤔👅味道:7/10💡性價:7/10📌環境:7/10——————————————————————🔍餐廳:餃子園 #餃子園🏠地區:#gdwest中環🍽菜式:#gdwest中式💸價錢:人均$70📍地址:中環威靈頓街98號翡翠中心地下1號舖
中環放飯之北方餃子店😋

🍽菜式:#gdwest中式
💸價錢:人均$70
📍地址:中環威靈頓街98號翡翠中心地下1號舖
2023-07-22 338 瀏覽
近排不斷去中環區,開始唔知有咩好食隨便搵咗呢間上海菜,有餃子、上海麵、菜飯想食菜飯好耐,二話不說叫咗碗▶️ 四鮮烤麩菜飯 ($68)嚟嘅時候嚇親😅點解個菜飯冇菜嘅?賣相望落好頹…望真啲先見到有好淺色嘅椰菜,唔係用正統白菜仔🥬烤麩似超市買到啡色包裝嗰隻,以為佢就咁蒸完就加落去好彩佢都有調過味,鹹中帶啲甜口感夠spongy,似豆卜/麵筋,索左醬汁,食落唔乾😗配上黑木耳冇咁單調,不過如果加埋毛豆更豐富米飯份量多🍚差唔多兩碗,飯質比較濕但還可以椰菜令佢食落帶爽脆,烤麩醬汁令米飯味道鹹鹹地,我自己仲落咗豉油去食 (豉油撈飯永遠冇錯😆)呢個始終唔係正宗菜飯…只係椰菜撈飯,少失望-呢碗飯頹就頹咗啲,賣相真係唔討好,感覺好求其,但味道還可以,似家常便飯,起碼可以頂下肚只係唔係正宗上海菜,滿足唔到我想食菜飯嘅慾望 :/服務幾好嘅,老闆好友善,講嘢好識氹客人😛而且幾老實,唔小心收多咗一蚊都叫住我,找返俾我環境簡陋啲,似茶餐廳格局,望落尚算乾淨價錢偏貴,感覺做遊客生意,本身呢個飯可能只值$40,依家賣$68,唔值點解近排好似不斷試伏😮‍💨幾時有得食好西?
近排不斷去中環區,開始唔知有咩好食
隨便搵咗呢間上海菜,有餃子、上海麵、菜飯
想食菜飯好耐,二話不說叫咗碗

▶️ 四鮮烤麩菜飯 ($68)
嚟嘅時候嚇親😅點解個菜飯冇菜嘅?賣相望落好頹…
望真啲先見到有好淺色嘅椰菜,唔係用正統白菜仔🥬

烤麩似超市買到啡色包裝嗰隻,以為佢就咁蒸完就加落去
好彩佢都有調過味,鹹中帶啲甜
口感夠spongy,似豆卜/麵筋,索左醬汁,食落唔乾😗
配上黑木耳冇咁單調,不過如果加埋毛豆更豐富
四鮮烤麩菜飯

米飯份量多🍚差唔多兩碗,飯質比較濕但還可以
呢個始終唔係正宗菜飯…只係椰菜撈飯,少失望

只係唔係正宗上海菜,滿足唔到我想食菜飯嘅慾望 :/
環境簡陋啲,似茶餐廳格局,望落尚算乾淨
點解近排好似不斷試伏😮‍💨幾時有得食好西?
喺中環食晏諗唔到食咩好久唔久就會想食餃子園嘅京蔥羊肉餃.餃子園係專門做北方手工餃子全部餃子都係人手包 傳統北方口味餃子嘅選擇唔少但我一直只係食京蔥羊肉餃京蔥味道濃郁 同羊肉好搭配全部餃子都可以選擇煎餃或者水餃水餃比較原汁原味呢度嘅煎羊肉餃子 比較油膩但係煎得好惹味好香口.另外 北方餃子嘅皮會偏厚 就睇個人喜好香港人食開嘅廣東口味 餃子通常都比較薄皮.份量方面一份十粒嘅餃子對於我食物焚化爐嚟講係有啲意猶未盡唔夠飽🤣🤣🤣兩個人食我會叫三份share每人15粒.呢度嘅麵食 我就覺得普普通通上次外賣擔擔麵 可能焗得耐咗麵條質地太過淋.去餃子專門店都係食返餃子比較穩陣
喺中環食晏
呢度嘅麵食 我就覺得普普通通
上次外賣擔擔麵 可能焗得耐咗
麵條質地太過淋
去餃子專門店都係食返餃子比較穩陣

附近返工同同事試下新野。老闆態度極差。order左嘅白菜豬肉餃子仲要係酸酸餿餿嘅。完全中伏。真係唸住報食環。大家唔信可以自己試下 話曬千人千口🤣🤣 或者玩下同事order比佢食
外面個餐牌寫住餃子麵53蚊行到入去裏面有個餐牌寫住個價錢五十八蚊呀搵笨嘅都唔一樣嘅而且嗰個職員就好冇禮貌!搞錯而家香港做生意咁唔老實都得㗎咩?仲貼了相片同啲高官影相!!!!
2023-03-09 348 瀏覽
中午一個人食,想搵d少人靜靜地坐下既餐廳,呢條街有三、四間餃子店,間間都排晒隊,唯獨呢間大把位,其實都心中有數架喇,預左唔荒出色,但冇諗過係完完全全唔掂😫餐牌冇套餐,全部散叫,都冇所謂既,志在坐得舒服,唔駛搭檯。呢間鋪名叫餃子園,諗住應該餃子最掂,但真係極之極之差!我點左西洋菜餃上海麵,餃子皮真係厚到成吋咁厚,唔知以為食緊一舊粉團,配以白滾水一樣既湯底,基本上唔稱得上係湯,根本就係滾水餃子麵!淡而無味,餃子既餡仲苦苦地,真係唔明白點解可以生存到!😵‍💫
餐牌冇套餐,全部散叫,都冇所謂既,志在坐得舒服,唔駛搭檯。
西洋菜餃子麵
2023-03-08 212 瀏覽
中午時間黎到都差唔多坐爆,長期都多人,但上菜都上得快,應該係家庭小店黎,真係上海人去開,夠晒正宗!食佐燻魚,一碟有4舊,但每舊都好大舊,啲魚肉好實,肉質好好,食得出係新鮮既魚,但就唔係咁甜,唔係傳統果隻,不過都好食,啲魚夠新鮮夠大舊補番😂另外煎餃一碟有10隻,算幾抵!仲要餃子皮唔太厚,一咬係有肉汁既,羊肉我又覺得唔係太騷,幾好食😋仲有叫炸醬撈麵,幾多炸醬,唔會太咸,有啲豆豉,肉碎,撈勻佐幾香,不過就細碗佐少少🤏酸辣湯都幾好飲,雖然唔太稠,但幾多料,酸辣味都夠,唔錯😌

酸辣湯都幾好飲,雖然唔太稠,但幾多料,酸辣味都夠,唔錯😌
燻魚
煎羊肉餃
2023-02-17 204 瀏覽
真係無諗過可以咁難食。。。叫咗十隻西洋菜豬肉餃加酸辣湯底同菜心($133)酸辣湯底好稀好似水咁,無料,味道一般。肉餃皮好厚,肉少。之前食過灣仔皇后大道東嘅北方餃子園,真係好好食。無諗過呢間會咁差。總結,唔會再食,亦唔會推介其他人食。
真係無諗過可以咁難食。。。
叫咗十隻西洋菜豬肉餃加酸辣湯底同菜心($133)
酸辣湯底好稀好似水咁,無料,味道一般。
肉餃皮好厚,肉少。
總結,唔會再食,亦唔會推介其他人食。
2023-02-17