2018-11-21 471 瀏覽
呢度嘅石鍋飯相當好味,鷄肉鮮嫩,在超熱的石鍋內散出陣陣焦香,惹味的醬汁透入飯中,更突顯石鍋飯的美味。前菜亦吸引,大豆芽很可口,只係枱和枱距離太窄,尤其石鍋飯熱氣腾騰,感覺有點局促。
2014-09-02 1280 瀏覽
在荃灣睇完戲,就在附近揾嘢食,因有時都會去葵芳韓食家食飯,覺得不錯,所以就試下荃灣這分店。一看餐牌,覺得同葵芳不同,葵芳那間轉套餐只是加幾元,但這裏就要加$30元,不過就包湯,三色前菜及特飲,葵芳那間就包湯,三色前菜及汽水。我們點了我們的至愛香辣海鮮年糕湯麵,另外叫了新嘗試芝士雞肉石頭窩飯,兩個都加錢轉套餐。當前菜上碟,我發現只得兩色,便問侍應,他回答說今天全日都冇泡菜,有冇攪錯,冇泡菜怎算是韓餐,最重要是我老公最鍾意食泡菜而我又唔鍾意食芽菜海鮮麵上碟時用膠碗上不是用石窩(葵芳店用石窩的),雖然味道差不多,但感覺怪怪的。而芝士雞肉飯又太多芝士,太油膩了。希望下次若沒有泡菜,請在攞位時講明,好讓食客有選擇,要不要再進餐

而芝士雞肉飯又太多芝士,太油膩了

2014-08-25
2014-07-30 1215 瀏覽
~牛肉到左,飯未到,飯到左,前菜未到,全部都未瞓醒!~牛肉同豬都好鞋,豆腐都唔夠滑!~前菜唔好味,唔新鮮,好似放左好耐咁。~但員工態度係無問題既,好友善,係唔夠醒目者。~份量都好多,夠飽。*有待改善。。。
~牛肉到左,飯未到,飯到左,前菜未到,全部都未瞓醒!

~牛肉同豬都好鞋,豆腐都唔夠滑!

~前菜唔好味,唔新鮮,好似放左好耐咁。

~但員工態度係無問題既,好友善,係唔夠醒目者。

~份量都好多,夠飽。

*有待改善。。。
2014-07-12
2014-05-21 1943 瀏覽
星期五, 當然約下朋友聚一聚, 最後book左哩間韓國菜, 我們一行3人都未食過.首先, 1早book 左枱當然唔洗等位啦, 入到餐廳, 第一感覺冷氣開得好勁, 好凍.跟住, 我地睇餐牌, 最近決定叫一個2人套餐, 因為看似好多食物.前菜, 好似冇4碟仔, 唔太好食.有韓燒包雞肉, 豬頸肉, 牛肉及帶子. ( 份量偏少 )味道正常.有豆腐, 配上汁後, 味道唔好食. (怪怪咁)我個人覺得湯最好味,,, 夠辣! 我朋友話最好味係石頭飯, 其實我都覺得好好味,, 可能辣辣地.  都可以 LIKE 爆~~~~講下服務員先, 佢地都好有禮物, 又冇黑面, 因為我其中1朋友不停叫佢地加水. 雖然, 我地3位女士都飽飽, 但係我覺得2人餐好似價錢貴左d, 埋單要$450.00

前菜, 好似冇4碟仔, 唔太好食.

有韓燒包雞肉, 豬頸肉, 牛肉及帶子. ( 份量偏少 )
味道正常.
有豆腐, 配上汁後, 味道唔好食. (怪怪咁)
我個人覺得湯最好味,,, 夠辣!
都可以 LIKE 爆~~~~

2014-05-16
2014-03-10 2816 瀏覽
昨天在荃灣西shopping, 買了一些很大件的家品後, 真的不願再到處找吃的, 於是便在商塲內隨便找一間食店醫肚, 剛巧經過韓食家, 見店內寛敞, 人也不多, 加上價錢相宜, 便亳不猶豫進去了. 此時只有數枱食客, 很多座位, 我們被安排到4人枱, 剛好可以擺放手上的物品, 鬆一鬆. 這晚不算太餓, 所以只一人點了一款主食. 老公這天說很想吃韓式炒粉絲, 於是點了. 很快就上枱了, 粉絲只屬微暖的, 令我懷疑是不是屬於半冷盤或前菜, 不過這温度還可接受. 這個炒粉絲沒太多材料, 只有粉絲和少許蘿蔔絲, 韮菜和蛋絲. 但粉絲炒得十分乾身, 條條分明, 而且沒有油膩感,就算吃到底也不會有很多油, 實在令人吃得放心. 韓式粉絲本來就很彈牙有口感, 加適量調味和配菜, 簡單已是一道吃得飽足的食物, 只是份量略少了一點, 很快便吃完了. 接着是我點的泡菜豚肉石頭飯, 個人對石頭飯是頗熱愛的程度, 吃韓式食品差不多每次都會點, 因為喜歡那很raw的感覺, 熱辣辣的, 邊吃邊還發出"喳喳'聲, 一邊吹着煙一邊吃, 感覺很温暖和新鮮. 這個泡菜豚肉石頭飯也沒令我失望, 上枱時還真是熱騰騰和"喳喳"作
接着是我點的泡菜豚肉石頭飯, 個人對石頭飯是頗熱愛的程度, 吃韓式食品差不多每次都會點, 因為喜歡那很raw的感覺, 熱辣辣的, 邊吃邊還發出"喳喳'聲, 一邊吹着煙一邊吃, 感覺很温暖和新鮮. 這個泡菜豚肉石頭飯也沒令我失望, 上枱時還真是熱騰騰和"喳喳"作響, 飯的份量不少, 面頭鋪滿半肥瘦豚肉片和泡菜, 味道不會太酸辣, 加上油腴的豚肉, 一口飯加上豚肉和泡菜, 既不肥膩, 又不單調, 還一邊吃, 可一邊刮飯焦呢, 很像在吃煲仔飯, 乍暖還寒的日子感覺多美好.
韓食家的分店也吃過幾間, 但發覺荃灣廣塲這一間的水準最好, 加上正值食客不太多, 上菜和侍應的效率也很高, 而食物水準也是最出色, 至少石頭飯煮得乾身, 不會像爛飯般濕淋. 價錢相宜, 晚餐才不過百多元, 實在是不錯的醫肚選擇.

2014-03-02
2014-03-02 2257 瀏覽
鍾愛韓國野食的自己加家人荃灣韓國野始終選擇少加上方便地點睇戲就選擇左韓食家其實韓食家一向俾我地感覺都不差的所以好耐之後今次再黎都無令我地失望妹妹叫左牛肉石頭鍋我叫左傳統石頭鍋加底加埋個粉粉絲同埋牛肉炒年糕最後要多個菠菜味道上其實每樣都好唔錯始終連鎖式,點都唔會太差既但對比選擇同地道點都係比較差一點特別一提韓國辣醬真係好好食 拌飯真係一流不算太辣加埋少少甜味我地將成兜混埋落個飯到年糕抵讚之處係比較軟同埋易咬口牛肉就普普通通啦至於服務態度都幾好因為我同老豆比較好辣,叫佢加左兩次辣醬都好樂意 又好笑容哈哈哈
鍾愛韓國野食的自己加家人

我叫左傳統石頭鍋加底
加埋個粉粉絲同埋牛肉炒年糕
最後要多個菠菜
味道上其實每樣都好唔錯
始終連鎖式,點都唔會太差既
但對比選擇同地道

• 石頭鍋飯
  • 菠菜
  • 炒粉絲
2013-06-21 1674 瀏覽
在荃灣工作,此店是我們同事的選擇之一,原因有二:價錢合宜,午餐menu多選擇。可惜,今次去完,很多同事都決定把此店剔除,原因如下:價錢:已由當初40至50原一個套餐,升致最少50元一個餐,有些還要加錢才有飲品或只有泡菜沒有湯。選擇:以往精選午餐分A和B兩部份,每部份都有最少4個不同款色供客人選擇,但如今只有A 有得選,B定  左得一樣,令大家有點失望。質素:有不少同事投訴飯菜一點也不熱,湯面的料少得可憐,柚子蜜淡味如水。這三點對我們來說已有足夠的理由走人!服務:侍應送前菜時,根本不知那一個餐有哪一些前菜,反而反問我們。另外,有一位同事一直欠一杯飲品,第一次追,侍應用一個很懷疑的眼光望向我們,之後再問我們應該有幾多杯飲品,我很清楚告訴了她,但等了很久仍未有。再一次追,另一個侍應又用同一個表情,同一個問題問我們。我心想:「難道你覺得我們想騙一杯區區的柚子蜜?」實在令我有點不滿。總結:鋪租貴,食材貴,要加價,不打緊。可是,食物品質﹑服務﹑﹒食物選擇若不肯花一點心機及努力,客人便不會再想去「貼錢買難受」。
可惜,今次去完,很多同事都決定把此店剔除,原因如下:

2013-06-21
2013-04-18 1527 瀏覽
同事原來愛吃韓菜,一同午餐時選了荃灣廣場的韓食家,明知這裡的午餐價格不算便宜,大家抱著"有就唔志在, 無都唔爭在"心理下吃得豪一點。荃灣廣場地庫的幾家食肆,除了大渣樂及最方便的泰國菜外,地庫更深處的日本菜及韓食家也仍有大量虛位以待,不用預約更不用排隊的,在這一帶一向搵食不算容易的大壩街也算罕有。向場內侍應示意人數後,如日本餐廳般有沿路也有歡迎語,在韓食家當是換作"唷唷唷"的韓文啦,伴著我們到座位的還有陣陣烤肉香,相信正有客人享用烤肉午餐之故,雖然引得口水狂流也擔心飯後衣服有陣韓燒味,這個下午怎麼過?!看到桌子的金屬餐具總算對辦,吃韓菜始終用這種發出叮叮聲的金屬筷子最對味。點菜後轉眼已送來兩份主菜,反而海帶湯及泡菜稍後才送來,上菜次序有點本末倒置,不過我仍依照自己的方法先喝熱湯才吃飯,我這老人家是習慣了嘛。清澈見底的海帶湯沒有其他,只有好幾片海帶及白色蒜粒,因而淡淡蒜頭香會在湯中出現,幸好也不過份,進食後也沒有帶來惱人餘香,下午可以繼續說話;海帶柔軟滑滑的入口如無物,加上湯底清清淡淡的,潤澤一下喉嚨也算可以。兩人點午餐卻只有一碟的泡菜,一人前來總不會只有半碟吧?! 泡菜本身雪得冷冷的,涼

兩人點午餐卻只有一碟的泡菜,一人前來總不會只有半碟吧?! 泡菜本身雪得冷冷的,涼透心!菜莖爽脆菜葉則夠入味,辣辣酸酸的相當開胃,OK的水準。
為愛吃飯的同事而點的BBQ雞肉定食,已分不開是日本珍珠米還是韓國珍珠米來煮的白飯,熱乎乎的有著QQ口感,飯香雖不重總算飯粒分明,不俗的白飯水準。

剛才前菜的泡菜酸辣有致,隨餐的竟是鹹的??失卻令胃口大開的酸辣勁,換個角度是鹹的泡菜較好伴飯囉;小堆炒韓國粉絲醬油味重,像水晶粉的粉絲像吃麵條,個人較喜歡中式粉絲那種感覺了,便當還有少量像煮了很久的西芹,不爽不脆的當增加纖維好了。

反而去皮雞肉以甜甜醬汁炒過後香氣四溢,鹹甜剛好的味道伴飯真的好,只是最沒韓式風味的炒雞肉才最好味,究竟來了韓國食店還是茶記??
另一道更像韓菜的泡菜豬肉炒粉絲,粉絲軟軟的很滑溜,以豬肉炒得蠻夠香,只是油份稍重,還未吃完已發現碟底有著不少餘油,因而比較油膩感,要是獨力完成會較有難度;粉絲旁一大堆泡菜炒豬肉真夠大堆頭,只是韓式泡菜經油炒後已變得軟身,失卻前菜那種爽脆感,兩者風味完全不同,豬肉全瘦也不韌,只是下鹽太重手了,連我這重口味鹹蛋也覺得鹹,用此味小炒來伴飯可能好一點,小小一口已可吃半碗大飯,用來配粉絲則有點不對題了。
隨餐熱柚子茶用了不少很多柚子蜜沖製,酸甜的味道溫度熱熱的柚子蜜真能令胃胃更舒服,是全個午餐最對胃口的食物,好飲!

人客不多,侍應也不會自動添茶,加上食物沒有吸引之處,實在沒有再來之意圖試過算數,也明白為什麼午飯高峰期也如此人流不多了,果然是事必有因的。
  • 珍珠米飯
  • 熱柚子蜜
2013-01-11 1123 瀏覽
一直都熱愛韓食既我, 呢日同 2 個同事黎左呢度, 頂一頂癮, 哈哈~呢度人流唔算多, 所以就算 lunch time, 都唔多使等位~今日因為唔係好肚餓, 所以唔食飯啦, 揀左個....辣泡菜豬肉炒粉絲!!套餐包括:湯 - 海帶湯前菜 - 泡菜主菜 - 辣泡菜豬肉炒粉絲飲品 - 熱柚子茶一上枱, 哇!! 好大碟耶~~~湯: 咸咸的, 清清的, 可以清一清喉嚨~泡菜: 微辣, 爽口, 味道啱啱好~辣泡菜豬肉炒粉絲: 粉絲條條分明, 軟硬適中, 有咬口; 辣泡菜混合左豬肉一齊炒, 味道好夾~熱柚子茶: 呢個就無咩特別, 好飲, 哈哈~都幾 like 辣泡菜豬肉炒粉絲, 真係愈食愈想食.........結果呢, 又飽到攬住個肚走囉~哇哈哈哈!!!!!

今日因為唔係好肚餓, 所以唔食飯啦, 揀左個....
辣泡菜豬肉炒粉絲!!

套餐包括:
湯 - 海帶湯
前菜 - 泡菜
主菜 - 辣泡菜豬肉炒粉絲
飲品 - 熱柚子茶
一上枱, 哇!! 好大碟耶~~~
湯: 咸咸的, 清清的, 可以清一清喉嚨~
泡菜: 微辣, 爽口, 味道啱啱好~
熱柚子茶: 呢個就無咩特別, 好飲, 哈哈~

結果呢, 又飽到攬住個肚走囉~
哇哈哈哈!!!!!
2012-11-12
  • 辣泡菜豬肉炒粉絲
2012-12-15 867 瀏覽
前菜, 好hea~泡菜太生~叫左個牛肉燒燒燒, 最好食係呢個. 廚師應該幫d 牛肉加左好多料, 所以肉好香, 又林. 燒完上黎好香好味~叫左個豬肉面, 其實係因為想食韓國面, 點知一入口, 竟然係普通茶餐廳既公仔面. 只此一次, 唔會再黎~

前菜, 好hea~

泡菜太生~
叫左個牛肉燒燒燒, 最好食係呢個.

只此一次, 唔會再黎~
2012-12-13
2012-10-02 684 瀏覽
成日lum唔倒食咩就會同女友o黎lee度,勝在多野揀,又唔係好難食.豆腐豬肉菠菜石頭飯夠晒熱,又足料,又夠飽,又正宗,又唔錯,係首選.有時加錢仲有埋紫菜湯,前菜和柚子茶,超滿足.有時又會食人蔘雞湯,有半隻雞,又有蔘,想點?泡菜就有時酸,有時辣,女友就話好食
有時又會食人蔘雞湯,有半隻雞,又有蔘,想點?
泡菜就有時酸,有時辣,女友就話好食
2012-03-05 594 瀏覽
基本上我去親都係食 Lunch 的, 因我在荃灣區返工的我多數都會食雙併嘅韓風飯配粉絲定食午餐, 又可以食粉絲又可以食飯!!因我已經戒了食牛肉, 所以多數都會食BBQ 雞肉/ 泡菜豬肉飯, 另一款就多數選擇手撕雞豬骨湯粉絲, 因為味道淡淡哋, 幾清, 冇原味粉絲咁滯口!!如果唔食雙併午餐就會食石頭飯, 最鍾意就係會有少少飯焦食,我有時都會食湯麵, 配料都好多, 尤其是會有好多菜 本來大部份韓國麵多數都係辣的, 不過因為我係唔食得辣, 可以叫佢地可以走辣的!!講完食物講佢地服務佢地聽到我話唔食牛, 主動同我講佢地個湯有用牛肉, 所以轉了另一樣野食比我!!另外佢地有款前菜係薯仔, 佢見我同個同事都鍾意食, 主動比多碟我地!!呢間值得去!!
基本上我去親都係食 Lunch 的, 因我在荃灣區返工的

如果唔食雙併午餐就會食石頭飯, 最鍾意就係會有少少飯焦食,

我有時都會食湯麵, 配料都好多, 尤其是會有好多菜

講完食物講佢地服務

呢間值得去!!
  • 手撕雞豬骨湯粉絲
  • BBQ 雞肉飯
2011-11-19 458 瀏覽
今日專程去接E先生放工給他驚喜,之後二人就到荃灣廣場食晚餐,選了梨花園旗下價格相宜的韓食家,一人一個套餐。牛肉、牛骨肉、牛脷拼盤套餐 $148三式前菜-泡菜、豆卜、蒜芯泡菜少辣醒胃,豆卜、蒜芯卻沒什麼味道。菜絲沙律其實如果連菜絲都懶得切的話,餐牌上只寫沙律不就行嗎?牛肉、牛骨肉、牛脷拼盤牛肉入味,三者中最腍(左);牛脷較韌(中);牛骨肉有嚼勁,味道OK(右)。白飯&海帶湯石頭泡菜豬肉飯套餐 $55前菜-泡菜石頭泡菜豬肉飯泡菜豬肉,香口惹味,底有香脆飯焦,好吃。熱柚子茶熱騰騰的柚子茶,甜蜜蜜夠滋潤。

牛肉、牛骨肉、牛脷拼盤套餐 $148
三式前菜-泡菜、豆卜、蒜芯
泡菜少辣醒胃,豆卜、蒜芯卻沒什麼味道。
菜絲沙律
其實如果連菜絲都懶得切的話,餐牌上只寫沙律不就行嗎?
牛肉、牛骨肉、牛脷拼盤
白飯&海帶湯

石頭泡菜豬肉飯套餐 $55
前菜-泡菜
石頭泡菜豬肉飯
泡菜豬肉,香口惹味,底有香脆飯焦,好吃。
熱柚子茶
熱騰騰的柚子茶,甜蜜蜜夠滋潤。

今日同老婆豬睇籃精靈, 因有優惠, 故此到荃灣廣場一看~~食左晚飯先入場, 一直在左看右看有什麼好食的餐廳, 但都不是因為太多人, 便因為太貴或不吸引, 由4樓行到地庫, 終於老婆豬便選擇了此間店鋪~~環境方面, 地方整潔, 枱與枱之間也不逼, 服務方面都唔錯, 態度語氣有禮, 加水叫人也很快會到~~食物方面, 因為要趕睇戲的關係, 没有時間自己慢慢燒, 故要了一個二人鐵板晚餐來食~~二人鐵板晚餐有以下之食物:二人前菜 -- 魚片(好味, 有魚香味, 軟軟的, 不論味道和口感都唔錯), 九菜(ok, 略嫌有少少硬), 泡菜(普通, 不算辣, 但略嫌不夠入味) 原味炒粉絲 -- 這個很好吃, 唔會太淡或太咸, 而且粉絲入味又唔乾身, 重夠煙"un"~~純豆腐辣湯(海鮮) -- 這個普通, 湯淡淡的冇乜味(包括辣味), 海鮮的料也只是一些蝦仔蜆仔, 不過卻有一個亮點, 就是豆腐好好食, 好滑~~鐵板雙拼 (牛仔骨拼牛肉) -- 這個絕對是一個亮點, 十分野味也十分好食, 牛肉的味道和吉吉家相似, 唔"un", 但比吉吉家出色的係d牛肉一d都唔多肥膏, 牛味較濃, 而牛仔骨同樣味香, 唔"u
今日同老婆豬睇籃精靈, 因有優惠, 故此到荃灣廣場一看~~

二人鐵板晚餐有以下之食物:

特特色色的小食~~
好好味的韓式炒粉絲
滑滑的豆腐~~
鐵板雙拼 (牛仔骨拼牛肉) -- 這個絕對是一個亮點, 十分野味也十分好食, 牛肉的味道和吉吉家相似, 唔"un", 但比吉吉家出色的係d牛肉一d都唔多肥膏, 牛味較濃, 而牛仔骨同樣味香, 唔"un", 好食~~在鐡板中間有一些椰菜, 普普通通但作為清一清肉膩的感覺也蠻不錯~~
超正的鐵板雙拼
傳統石頭飯 -- 這個就好普通, 冇任何亮點, 唔叫好食但又唔難食~~
好睇但普通的石頭飯
總括而言, 這店的裝修, 服務或食物質素也能給予我一個唔錯的印象, 令外特別一提是這裡的每張枱都幾闊, 所以就算是推bb車的也不會太阻位~~那此店會否再來??答案是: 當然會啦~~因為好食而又抵食的店我又點會放過喎~~
2011-08-14
超正的鐵板雙拼
好好味的韓式炒粉絲
特特色色的小食~~
好睇但普通的石頭飯
滑滑的豆腐~~
2011-05-21 81 瀏覽
7大一細去食飯慶祝我同另一位朋友生日...坐圓台..好舒服一d都唔迫...d野食都好好味又唔貴...勁抵呀...環境都幾好...服務態度又唔差...下次都再來食呀...
叫到成台都係
呢個磨菇牛肉石頭飯...好好味呀...單叫都係45元
d野食都好好味又唔貴...勁抵呀...
環境都幾好...服務態度又唔差...
下次都再來食呀...
2011-05-20
生日