2024-04-25 165 瀏覽
行開尖東見到呢間韓國嘢有每日製作嘅新鮮醬油蟹食, 呢排又無時間去韓國, 於是入去試試佢. 餐廳環境寬敞, 燈光柔和, 坐得舒服. 嘢食選擇多, 我哋主要嗌醬油蟹同燒烤. 職員態度幾好, 會主動幫手燒嘢食, 燒完仲會細心剪開, 網少燶會好快換網. 值得一提係佢吸油煙嘅設備好好, 唔會燒到成身味🙃前菜豐富有六款: 沙律 /泡菜/ 蘿蔔/ 芽菜/ 魚仔/ 醬油醃鵪鶉蛋. 當中醬油鵪鶉蛋好入味, 食完仲想再食🙃 主菜未嚟首先嚟個送嘅蛋餅🍳入面有紅綠椒, 食落好濃蛋香味, 趁熱食😋呢度嘅招牌醬油蟹🦀每日新鮮製作, 鮮味十足. 醃得好入味, 鹹度又剛好, 蟹膏勁多, 撈埋落有麻油香味嘅紫菜飯度食, 每一啖都又香又滑溜! 完全有韓國食醬油蟹嘅感覺, 必食!牛肋骨🥩好新鮮, 肉質鮮嫩多汁, 配生菜一齊食加埋醬汁增加口感, 完全唔油膩. 蔬菜🥬新鮮, 拼盤以菇類為主, 亦有蘆筍, 南瓜, 翠玉瓜等等. 鱔🐟係另一個重點, 份量都幾多有三條, 肉質嫩滑🫰🏻💛個人必食推介: 醬油蟹, 特級牛肋骨返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#韓式蛋餅 ($0)#醬油蟹 ($250)#特級牛肋骨 ($275)#蔬菜蘑菇拼

💛個人必食推介: 醬油蟹, 特級牛肋骨

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#韓式蛋餅 ($0)
#醬油蟹 ($250)
#特級牛肋骨 ($275)
#蔬菜蘑菇拼盤 ($100)
#鱔 ($198)

@hanmat_empire

📍 HAN MAT - 韓脈
尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

#instafood #instafoodie #foodiegram #drinkdrinkeateatuide #drinkdrinkeateatguy #帝國中心 #尖沙咀 #尖東 #尖沙咀美食 #食好西 #DE九龍篇
  • 前菜
2024-03-26 427 瀏覽
店名: 韓脈地址: 尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖尖東站P2出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5一直都想試醬油蟹🦀,就同朋友上網搵到呢間評論幾好,而且又正宗嘅韓國餐廳🇰🇷佢哋本身係係帝國中心既韓珍,近日改左名🤣一入到去餐廳環境好舒服,座位亦都好闊落👍🏻,大部份職員都係韓國人,但係佢哋亦都識聽簡單嘅廣東話,態度服務亦都唔錯🥰一上嚟就有六至七款小菜,仲可以免費refill🥢,有泡菜、芽菜、酸蘿蔔、沙律菜🥗、小魚乾、魚板,一定有一款你鍾意食!仲有一個鐵板蛋餅🍳,份量絕對唔細架!醬油蟹、蝦、鮑魚拼盤 (送一碗牛油紫菜飯)❤️❤️❤️❤️❤️$398呢間啲醬油蟹🦀多膏,蟹肉好鮮甜,食落去亦都唔會有腥味。一啖蟹膏一啖飯🍚連埋一齊食好正,醬油蝦🦐咬落去彈牙黏口,啖啖肉好滿足❗️醬油鮑魚食落去甜甜地唔會過硬,亦都好易咬。如果想一次過食晒咁多款呢個拼盤絕對適合你👍🏻蜂窩五花腩❤️❤️❤️❤️$150五花腩肉一半肥一半瘦🥩,肥瘦肉相間,而且厚厚一大舊,肉質爽嫩。連埋生菜🥬豆瓣醬以及配菜一齊食唔會過膩。而且店員亦都幫你燒🍴,仲好好人剪到一細舊方便食☺️牛舌❤️❤️❤️❤️$170一碟份量好足夠,牛舌唔
店名: 韓脈

地址: 尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖
尖東站P2出口,行4分鐘

環境: 4/5
價錢: 4/5
味道: 4/5

蜂窩五花腩❤️❤️❤️❤️

牛舌❤️❤️❤️❤️
一碟份量好足夠,牛舌唔會好薄,咬落去好有口感,而且唔使點醬料已經有濃厚嘅牛味🐂。店員燒完之後會幫你換咗個新盤🥰,呢樣嘢好加分。同埋佢會將牛舌一分為二,好貼心🔅
夜晚8點嘅尖東,真係靜到人影都無隻,究竟有咩好食?朋友話帝國中心有間好正宗嘅韓國菜,有得燒肉仲有得食醬油蟹!let’s go!!!! 帝國中心都翻新咗,白色為主,光猛咗好多。餐廳係UG層,即大堂上一層,好易搵。二人坐到四人枱,好鬆動,舒服嘅。未點嘢食已經有6個前菜,店員姐姐話係每日唔同,睇返其他介紹,話會有鵪鶉蛋,今日就無了,但係翠玉瓜都幾好味,基本上都唔使另外點菜類,免費refill 都幾唔錯。//醬油蟹 加 牛油飯 // 是日重點!250元一隻仲包一碗雞蛋牛肉飯,加埋入去醬油蟹度食。即係非常新鮮,店員話係每日即制嘅,唔會過鹹或者太甜,絕對係白飯小偷。蟹膏非常Creamy,真係好想食多碗飯。// 特製牛肋骨 // // 雪花牛肉 // 簡單點咗兩隻肉,因為套餐應該真係食唔晒,揀咗牛肋骨,同埋雪花牛肉。冇黃牛咁肥膩,但係都非常軟腍腍。得滯牛肋骨係一大條燒,最後先剪成一塊塊,可以保留住好多肉汁。全程可以搵店員幫手燒,咁就可以慢慢自己食。每枱韓燒,都會送一個蒸蛋,記得上枱就快食,唔係嘅話就變老!

//醬油蟹 加 牛油飯 //

// 特製牛肋骨 //
// 雪花牛肉 //

每枱韓燒,都會送一個蒸蛋,記得上枱就快食,唔係嘅話就變老!
2024-02-26 537 瀏覽
乍暖還寒的晚上, 還有點微微細雨, 卻又不足以令人撐起傘; 看著永不過時的維港燈飾, 沿著海邊走到尖東: 穩坐於曾經的高級商廈中心尖東, 最近帝國中心的翻新為這漸漸褪色的地方注入一點新氣象, 韓珍也改名為韓脈, 仍然由韓國主廚主理, 有點新鮮感得來質素有保證韓國菜真的最慷慨, 前菜免費任添! 這裡的前菜不單止只有kimchi, 還有酸蘿蔔、大豆芽, 最好吃和最有驚喜的是醬油醃鵪鶉蛋和翠玉瓜, 真!的!好!好!吃 當然不少得沙律和包烤肉的生菜, 解膩得黎可以多吃幾件肉連任吃前菜, 我們二人點了兩項主菜已經肚滿腸肥濕凍的天氣最好就是吃烤肉嘍🥩 這裡每張桌都已有嵌入式的烤爐, 典型的韓燒煙囪吸油力很猛, 加上店員主動幫忙烤肉, 身上真的一點油煙味也不沾店員對不同肉類和海鮮烤熟時間掌握得非常準確, 鮑魚連殼燒也做到不韌口而多汁, 蝦殼甚至用鉗子三兩下就拔掉🦐, 絕對是懶人餐, 服務一流雪花牛肉和調味烤裹脊各有千秋, 肉質都是非常腍滑juicy, 烤得剛剛好四色五花肉分別醃好了蒜蓉🧄/香草/咖喱/辣醬🌶️四款口味要知道有醃料的肉烤起上來很容易燒焦, 店員還是輕鬆駕馭, 做到脆邊而不焦黑, 油脂揮發

韓國菜真的最慷慨
當然不少得沙律和包烤肉的生菜, 解膩得黎可以多吃幾件肉

連任吃前菜, 我們二人點了兩項主菜已經肚滿腸肥

八色珍味拼盤

八色珍味拼盤 - 四色五花肉+牛肉+海鮮

雪花牛肉

調味烤裹脊

四色五花肉分別醃好了蒜蓉🧄/香草/咖喱/辣醬🌶️四款口味
四色五花肉

要知道有醃料的肉烤起上來很容易燒焦, 店員還是輕鬆駕馭, 做到脆邊而不焦黑, 油脂揮發後變爽口而不油膩; 而且店員不嫌煩地每燒一次都會換一塊新的烤網, 味道不會混淆之餘也更少機會吃到焦黑, 很是貼心

咖哩五花肉

我們最喜歡的口味是辣醬, 韓式辣醬有獨特的甜辣味道很惹味

辣醬五花肉

醬油蟹又名「白飯小偷」 🍚
醬油蟹&牛油飯

🦀蟹膏蟹肉被甜醬油提鮮, 加上其creamy滑溜質感, 像是生雞蛋伴飯一樣的效果, 啖啖濃厚豐盈🥄 滿滿的蟹黃完全足夠KO一大碗的紫菜飯🍙
醬油蟹

要在這種高質素餐廳點醬油蟹才敢吃, 不然不新鮮真的很大問題

醬油蟹

八色珍味拼盤 - 四色五花肉+牛肉+海鮮 ($635)
醬油蟹 ($250/1pc+牛油飯)
八色珍味拼盤
咖哩五花肉
辣醬五花肉
醬油蟹&牛油飯
2024-02-14 509 瀏覽
-有親戚嚟咗香港去咗尖東行街shopping叫我推薦吓夜晚想去食好食嘅韓國菜 諗起之前朋友提過呢間開係帝國中心嘅韓國菜由韓國人主理 食物選擇幾多 有燒肉、熱湯、炸雞、醬油蟹等⋯落單後就會送來幾款前菜 同生菜沙律.我哋order左都幾多嘢🤣 諗住咩都試吓🔹醬蟹、蝦、鮑魚拼盤 $398(送一碗蛋黃紫菜飯)呢間啲醬油蟹都算多膏🦀蟹肉好鮮甜😍醬蟹吱埋落啲白飯一齊食 勁正醬蝦🍤好彈牙黏口👍🏻鮑魚都唔錯 絕對值得叫🔹韓國煎餃子$108一盤有10隻 韓式餃子味道偏淡口🥟點埋中間嘅醬汁就啱啱好 😋外脆內軟 厚皮部份咬落索索聲🔹炒牛肉粉絲 $118超級大份量嘅炒粉絲 牛肉、洋蔥、青椒、蘿蔔絲、冬菇 面頭仲有一堆蛋絲😍超級足料!好香鑊氣味🔹四色五花肉加豬肉$598(護心肉、調味排骨、豬頰肉、豬頸肉、辣椒醬豬五花、香草豬五花、咖喱豬五花、蒜蓉豬五花)調味好入味 咖喱味最突出😍亦都係我最鍾意嘅味呢度嘅火候好猛烈 好快就燒熟 ⚠️如果唔係太識自己燒肉嘅朋友店員都會幫手👍🏻

有親戚嚟咗香港去咗尖東行街shopping
叫我推薦吓夜晚想去食好食嘅韓國菜
諗起之前朋友提過呢間開係帝國中心嘅韓國菜
由韓國人主理 食物選擇幾多 有燒肉、熱湯、炸雞、醬油蟹等⋯
落單後就會送來幾款前菜 同生菜沙律
我哋order左都幾多嘢🤣 諗住咩都試吓
🔹醬蟹、蝦、鮑魚拼盤 $398
(送一碗蛋黃紫菜飯)
呢間啲醬油蟹都算多膏🦀蟹肉好鮮甜😍
醬蟹吱埋落啲白飯一齊食 勁正
醬蝦🍤好彈牙黏口👍🏻鮑魚都唔錯 絕對值得叫

🔹韓國煎餃子$108
一盤有10隻 韓式餃子味道偏淡口🥟
點埋中間嘅醬汁就啱啱好 😋外脆內軟 厚皮部份咬落索索聲

🔹炒牛肉粉絲 $118
超級大份量嘅炒粉絲
牛肉、洋蔥、青椒、蘿蔔絲、冬菇 面頭仲有一堆蛋絲
😍超級足料!好香鑊氣味

🔹四色五花肉加豬肉$598
(護心肉、調味排骨、豬頰肉、豬頸肉、
辣椒醬豬五花、香草豬五花、咖喱豬五花、蒜蓉豬五花)
調味好入味 咖喱味最突出😍亦都係我最鍾意嘅味
呢度嘅火候好猛烈 好快就燒熟
⚠️如果唔係太識自己燒肉嘅朋友店員都會幫手👍🏻
1天前 0 瀏覽
再次過黎這家韓國餐廳啦!一段時間就又想食一次!這家的口味很適合我😚😚醬油蟹🦀配油飯💰250每次必點醬油蟹!這一家的醬油蟹味道做的不錯,而且每隻蟹都很肥美,很多膏☺️☺️泡菜豬肉湯💰98牛胸肉大醬湯💰98這兩個湯都很不錯,泡菜豬肉湯夠辣!這裡會比較偏甜一點~牛胸肉也很清新😁😁宮廷牛骨💰228是用小火熱這的👍每件牛骨都好多肉,牛味很濃郁,份量超級大炸醬麵 💰88炸醬好多!也可以看到很多的豬肉喔~一定要趁熱吃!味道會更好

醬油蟹🦀配油飯💰250

泡菜豬肉湯💰98
牛胸肉大醬湯💰98

宮廷牛骨💰228
是用小火熱這的👍每件牛骨都好多肉,牛味很濃郁,份量超級大

炸醬麵 💰88
炸醬好多!也可以看到很多的豬肉喔~一定要趁熱吃!味道會更好
2024-05-07
1天前 0 瀏覽
韓脈位於尖沙咀帝國中心, 由韓國人主理,為香港嘅客人帶嚟最地道嘅韓式料理🤩🤩😄😄😁🦀醬油蟹 2隻🦀 $488韓國產嘅爆膏醬油蟹每日新鮮製作,非常鮮味, 蟹身已經處理乾淨, 吸啜就可以將蟹膏蟹肉精華吸收,味道調得好合適,唔會過鹹,遮蓋蟹膏蟹肉鮮味, 另有1隻醬油蟹或醬油蝦,醬油鮑魚拼盤可以點;每一份醬油蟹都會跟一碗紫菜飯,撈埋蟹膏一齊食會好食到不得了🦑白灼刺嫩芽燙魷魚🦑 $178刺嫩芽係少見嘅野菜,呢款菜亦係餐廳春日限定嘅菜式,味道略帶甘香,具有強筋壯骨,祛風除濕嘅功效;魷魚係新鮮貨,燙得剛剛熟,Q彈爽口🍲牛胸肉大醬湯🍲 $98牛胸肉份量都幾多, 牛香味濃郁;大醬配料有翠肉瓜,豆腐等等,食材畀得大方,令大醬湯變得濃郁香甜,食完醬油蟹,飲返啖熱湯好滿足除咗各款正宗韓國菜式外, 餐廳亦係主打韓式烤肉, 鐘意烤肉嘅朋友唔好錯過啦😋😋😛😛😙韓脈地址:尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖#koreanmeal#koreancusine#koreanfood#kpop#韓流#韓風#韓國餐廳#韓式裝修#醬油蟹#醬油蝦#白飯小偷#白飯神偷#醬油拼盤#紫菜飯#尖沙咀#帝國中心#香港餐廳#尖沙咀餐

🦀醬油蟹 2隻🦀 $488

🦑白灼刺嫩芽燙魷魚🦑 $178

🍲牛胸肉大醬湯🍲 $98

韓脈
地址:尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

#koreanmeal#koreancusine#koreanfood#kpop#韓流#韓風#韓國餐廳#韓式裝修#醬油蟹#醬油蝦#白飯小偷#白飯神偷#醬油拼盤#紫菜飯#尖沙咀#帝國中心#香港餐廳#尖沙咀餐廳#春日限定#韓國人主理#韓國人餐廳#正宗韓國菜#烤肉#燒肉#韓燒
講到香港食醬油蟹既餐廳,系我心目中韓脈一定最愛既頭幾間🫶🏻點完餐會首先上6款唔同既韓式配菜,有泡菜、鵪鶉蛋、醃蘿蔔、芽菜、翠肉瓜等等超豐富😍仲可以refill添。另外仲會有一個鐵板芝士蛋~🌸醬油拼盤(1雙蟹+2隻鮑魚+2隻蝦)醬油蟹質素次次都系咁穩定咁爆膏,蟹身部分用口一吸啲用就會出晒黎。鮑魚好彈牙,蝦都好爽口。佢地既醬油鹹度適中,唔會食用好口渴,仲有少少微辣加分🤌🏻🌸調味烤牛排肋骨肉肥瘦相間,同時又有咬口,甜甜地既調味令人忍唔住一舊接一舊咁食。🌸牛舌牛舌都幾厚切,牛味好重。值得一讚呢度既服務好好,店員會幫手燒肉,而且燒完一款會換一個網再燒第二款。
講到香港食醬油蟹既餐廳,系我心目中韓脈一定最愛既頭幾間🫶🏻

🌸醬油拼盤(1雙蟹+2隻鮑魚+2隻蝦)

🌸調味烤牛排

🌸牛舌
牛舌都幾厚切,牛味好重。

4天前 2 瀏覽
媽媽突然想食燒肉,搵到呢間‘’韓脈‘’雖然食開有一兩間唔錯但一心想試下其他店鋪點知⋯未食過一間韓式燒肉係咁差每一件肉都用唔好食黎形容牛,又un又無味,未試過食到咁差既牛豬,醃完既,味道都可以形容為唔好食成餐除左海鮮煎餅、前菜好食啲一心諗住黎食燒肉但超級後悔⋯未試過係香港食到咁差既韓式燒肉寫呢篇食評時先見到其他食評介紹醬油蟹好食難道只有醬油蟹先係呢間鋪好食既野依家進餐中我都要食呢個食評因為真係不值一食
媽媽突然想食燒肉,搵到呢間‘’韓脈‘’
雖然食開有一兩間唔錯
但一心想試下其他店鋪

點知⋯
未食過一間韓式燒肉係咁差
每一件肉都用唔好食黎形容
牛,又un又無味,未試過食到咁差既牛
豬,醃完既,味道都可以形容為唔好食
成餐除左海鮮煎餅、前菜好食啲

一心諗住黎食燒肉

依家進餐中我都要食呢個食評
因為真係不值一食
5天前
2024-05-07 4 瀏覽
最近去完韓國旅行回來後,一直很想食醬油蟹。我在網上搜尋了這間在尖東的韓國餐廳,他們主推醬油蟹和韓燒。這間韓國餐廳十分正宗,餐廳裝修得很像去了韓國旅行,亦播放着現在最紅的kpop 音樂。醬油蟹&鮑魚醬&蝦醬飯 $398這個套餐包括1 隻醬油蟹,2 隻鮑魚 ,2隻醬油蝦和紫菜生蛋飯!醬油蟹和蝦有很多膏,配上紫菜生蛋飯令人食欲大增!鮑魚亦十分入味,我很推介這個👍海鮮煎葱餅 $150海鮮和蔥的份量十足,配上特製醬汁,十分好吃!炸醬麵 $98肉和炸醬汁很多,加上很滑的麵條,很開胃🤤韓國桃子汁 $20我的朋友想試試新口味,所以點了桃子汁。我試了一口,甜甜的味道,很好喝。韓國甜米汁 $20這是我到韓國餐廳必點的飲料,是我最喜愛的😻朱古力味雪糕 $20 *2我們點了兩份朱古力味雪糕,放在雪糕杯裡,我可以告訴它是"Dryers"品牌的,非常美味,結束餐點的好選擇!

醬油蟹&鮑魚醬&蝦醬飯 $398

海鮮煎葱餅 $150
海鮮和蔥的份量十足,配上特製醬汁,十分好吃!

炸醬麵 $98
肉和炸醬汁很多,加上很滑的麵條,很開胃🤤

韓國桃子汁 $20

韓國甜米汁 $20
這是我到韓國餐廳必點的飲料,是我最喜愛的😻

朱古力味雪糕 $20 *2

2024-05-06
$399.5 (晚餐)
1K
2024-05-03 1 瀏覽
餐廳營造出濃厚既韓國文化氛圍 裝飾音樂都係韓味濃真係好似飛咗一轉韓國咁😍==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍴Pork & Beef Set Menu 2pp Set 韓國菜最大特色就係佢有好多道前菜 未食正餐之前已經食咗好多好味嘅小食☺️🐷五花肉 豬肩肉 調味特級牛肋臀 Pork 正宗韓國菜單 可以品嚐到地道韓國燒肉🥰🥗牛油果&生果沙律 🥑🍲泡菜豬肉湯 完全係食得出豐富既烹飪經驗同技巧 濃濃既泡菜湯 平衡咗泡菜同豬肉嘅味道😚🍨雪糕 最後食返個雪糕 真係大滿足啦🥰
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🍴Pork & Beef Set Menu 2pp Set

🥗牛油果&生果沙律 🥑

🍨雪糕 最後食返個雪糕 真係大滿足啦🥰
👦🏻👧🏻我哋一向都好少食韓國菜,但自從食過醬油蟹之後,就開始搵邊間韓國餐廳有好食嘅醬油蟹😆!呢間韓國餐廳除咗有醬油蟹,仲有湯鍋類、燒肉、燒海鮮、煎餅等等,燒肉會有店員全程幫手燒烤,可以坐喺度等食正阿🤭!一嚟到店員會送上六款韓式前菜,清新爽脆嘅芽菜、蘿蔔絲同泡菜令人打開味蕾!🦀醬油蟹一隻 $250醬油蟹會跟一碗牛油飯,滿滿嘅橙色醬膏甘甜美味,醬肉鮮甜滑溜,同埋生雞蛋撈落去紫菜飯入面,食起嚟真係好美味阿!🥩雪花牛肉 $250店員會幫我地燒肉類,燒好咗嘅肉會放喺翠玉瓜上面,令到牛肉唔會過熟,好貼心。雪花牛肉肉味濃郁,肉質軟腍。🐖護心肉 $150豬肉帶油脂嘅甘香,富有彈性,食落幾爽口,鐘意佢唔太肥膩👍🏻~🥚蒸蛋 免費每枱都會送一客鐵板蒸蛋,上枱時熱辣辣夠哂嫩滑,入面有紅椒同綠椒,增加咗爽脆嘅口感~🍹西柚梳打$48食完燒肉飲番杯酸酸地嘅係有梳打,解吓油膩都唔錯~🥤可樂 $20📍 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

🦀醬油蟹一隻 $250

🥩雪花牛肉 $250

🐖護心肉 $150

🥚蒸蛋 免費

🍹西柚梳打$48
食完燒肉飲番杯酸酸地嘅係有梳打,解吓油膩都唔錯~

🥤可樂 $20

📍 韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
2024-04-25
2024-05-01 10 瀏覽
尖沙咀一向都係韓國菜嘅勝地,今次到訪位於帝國中心嘅「韓脈」,聽講餐廳主要都係韓國人打理,咁樣食物質素一定會比較接近韓國口味。醬油蟹聽講多數過嚟嘅都會食醬油蟹,所以我都叫返碟試吓。醬油蟹外觀上都幾乾淨,蟹肉呈現半透明嘅顏色。而蟹膏部份係鮮橙色,中間夾雜着黃色,睇落去都已經好新鮮。一啖食落去係鮮甜嘅味道,然後就有醬油嘅鹹香味。調味烤牛扒 食得韓國嘢都唔少得燒肉,所以我就叫咗一碟試吓。牛扒預先經過醃製,所以大火燒香之後仍然可以保持住肉汁,邊緣仲有朝香嘅味道。牛胸肉大醬湯食完啲乾身嘅嘢,不妨可以飲番個湯暖下位。湯身夠深色同埋濃郁,除左煮到入晒味嘅牛胸肉之外,仲有豆腐和香蔥做配菜。葛根水冷麵韓式嘅水冷麵夠晒冰凍,食嘅時候可以先用剪刀剪開,口感會比平時出邊中式嘅面更加爽口。韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)尖沙咀麼地道68號帝國中心地下高層UG43號舖

調味烤牛扒

牛胸肉大醬湯

葛根水冷麵

韓脈 (帝國中心) (尖沙咀)
2024-04-26 10 瀏覽
🇰🇷Korean Raw Crab🦀 ✨醬油蟹Marinated Soy Sauce Crab醬油蟹充滿金黃的蟹膏,甘香鮮甜,再將軟糯滑溜的蟹肉擠出伴入紫菜飯中,與蛋黃和麻油的香氣交織,入口香濃惹味,層次豐富,口感軟綿。✨雪花牛肉Chuck Tail油花適中帶肉汁,肉質軟嫩有咬口。✨蜂窩五花腩Beehive-shaped Pork Belly五花腩豬肉味濃,厚度恰好,肉質爽口,沾少許包肉醬或麻油海鹽更有風味,用生菜包裹食用可減低油膩感。✨韓牛牛筋骨湯Bone broth with beef tendons湯頭用牛骨熬至奶白,味道溫和,醇厚濃郁,毫不油膩。牛筋份量十足,口感軟腍,筋膜位帶點爽脆。✨前菜多款前菜任添,包括鐵板烤蛋、醬油醃鵪鶉蛋、泡菜、酸蘿蔔、大豆芽、翠玉瓜、沙律和新鮮生菜等。P.S. 餐廳此前叫韓珍,最近改名為韓脈
🇰🇷Korean Raw Crab🦀
✨醬油蟹Marinated Soy Sauce Crab

✨雪花牛肉Chuck Tail
油花適中帶肉汁,肉質軟嫩有咬口。

✨前菜

P.S. 餐廳此前叫韓珍,最近改名為韓脈

2024-04-25 13 瀏覽
主打韓式燒烤🔥原名韓珍,現改名為「韓脈」老闆是居港韓國人🇰🇷食材如蔬菜、醬汁💦調味品和冷麵大多由韓國直送✈️必吃這𥚃的醬油蟹🦀螃蟹本身非常新鮮、肉厚又爆膏😍放入秘製醬油醃製後鮮味提升🔝味道有層次,不會太鹹,蟹肉鮮嫩通透😋其招牌牛肋骨,加入多種醬料長時間醃製🥩包括人參、紅酒、大蒜、綠茶、香草、咖喱、大醬、辣椒八種調味🧂食法講究,由淡至濃,豐富且帶層次,為客人帶來最地道的韓風感受😃護心肉,位於豬的橫隔膜和肝之間🐷每隻豬只有二百至三百克,極為矜貴🤑燒香後帶點油脂的甘香,爽滑彈牙😙含豐富的纖維,又略帶點油花,肉質軟腍,還具有濃郁醇香的豬肉原味🤤另外,韓國代表性經典美食之一,莫過於有著清澈湯頭的「雪濃湯」,將牛蹄、牛膝骨、牛胸肉及内臟熬制而成的🥘燉製出来的乳白色湯汁,香醇濃郁,湯中的鮑片及牛肉味道香嫩可口🤩
主打韓式燒烤🔥
原名韓珍,現改名為「韓脈」
老闆是居港韓國人🇰🇷
食材如蔬菜、醬汁💦
調味品和冷麵大多由韓國直送✈️

必吃這𥚃的醬油蟹🦀
螃蟹本身非常新鮮、肉厚又爆膏😍
放入秘製醬油醃製後鮮味提升🔝
味道有層次,不會太鹹,蟹肉鮮嫩通透😋

其招牌牛肋骨,加入多種醬料長時間醃製🥩
包括人參、紅酒、大蒜、綠茶、香草、
咖喱、大醬、辣椒八種調味🧂
食法講究,由淡至濃,豐富且帶層次,
為客人帶來最地道的韓風感受😃

護心肉,位於豬的橫隔膜和肝之間🐷
每隻豬只有二百至三百克,極為矜貴🤑
燒香後帶點油脂的甘香,爽滑彈牙😙
含豐富的纖維,又略帶點油花,肉質軟腍,
還具有濃郁醇香的豬肉原味🤤

另外,韓國代表性經典美食之一,
莫過於有著清澈湯頭的「雪濃湯」,
將牛蹄、牛膝骨、牛胸肉
及内臟熬制而成的🥘

燉製出来的乳白色湯汁,香醇濃郁,
湯中的鮑片及牛肉味道香嫩可口🤩
  • 護心肉