2009-08-23 19 瀏覽
睇完戲, 來韓屋食遲來的午餐前菜 : 酸青瓜, 好稔, 口感好差 午餐 : 炆牛肋骨套餐 $55 炆牛肋骨&醬汁&白蘿蔔, 分量足夠, 不過.. 全部都係超甜 甜到返胃 午餐 : 烤牛肋骨套餐 $55 隔離枱, 遲過我落order, 都已經上晒菜 追左二次才到, 嘩... 有冇攪錯, 得二小簿片牛肉, 牛肉未食, 齋睇都知 over cook, 又硬, 又鞋, 又乾 下午茶餐 : 豚肉炒年糕 $28 賣相唔好, 佢地只係 d 醬料+年糕, 再"叮"熱, 所以碟豚肉炒年糕係外熱, 入凍, 受熱完全不平均, 豚肉又少, 只有一片完整肉片, 及少少肉碎
睇完戲, 來韓屋食遲來的午餐

前菜 : 酸青瓜, 好稔, 口感好差

午餐 : 炆牛肋骨套餐 $55
甜到返胃

午餐 : 烤牛肋骨套餐 $55
隔離枱, 遲過我落order, 都已經上晒菜
追左二次才到, 嘩...

下午茶餐 : 豚肉炒年糕 $28

2009-08-23
(非會員)
2009-08-08 16 瀏覽
呢間食店真係好小家.事緣今日同三個細路女(年齡由9-14歲)去呢間食set lunch, 因為前晚食左任食火煱, 仲好飽,同埋幾個細路又唔食得多, 咁叫左二個餐,之后同其中一個去左廁所, 返來我地想要一杯冰水, 個女senior server 話因為營運成本關係, 只可以比滾水, 一係$13同佢地買支蒸溜水. 咁我話算la, 唔要啦, 滾水都ok la..咁等d 野來到開始食la, 都無咩..好啦, 唔夠半個鐘, 食完埋單la, 個女經理問仲有無其他野要呀, 我話無啦. 咁佢就同我講, 因為我地有四個人, 只叫左二個餐, 佢話要收返每人唔知幾多錢人頭錢喎, 我咪問佢點解我落單時唔同我講呀!! 個senior server就叫左幫我落單個waitress 過來問, 個waitress 話講左喎, 我話你邊有講過呀??? 個waitress 話係我去左廁所時同我d 細路講喎, 話! 有無搞錯呀!, 同我d 細路講做咩呀, 佢地係外國返來, 聽咗都未必明, 又唔會上心記得講返比我知, 點解唔係我place order 時講我知呀, 要鬼鬼鼠鼠係我去廁所時同細路講. 咁呢個時候, 個senio
呢間食店真係好小家.
事緣今日同三個細路女(年齡由9-14歲)去呢間食set lunch, 因為前晚食左任食火煱, 仲好飽,同埋幾個細路又唔食得多, 咁叫左二個餐,之后同其中一個去左廁所, 返來我地想要一杯冰水, 個女senior server 話因為營運成本關係, 只可以比滾水, 一係$13同佢地買支蒸溜水. 咁我話算la, 唔要啦, 滾水都ok la..咁等d 野來到開始食la, 都無咩..好啦, 唔夠半個鐘, 食完埋單la, 個女經理問仲有無其他野要呀, 我話無啦. 咁佢就同我講, 因為我地有四個人, 只叫左二個餐, 佢話要收返每人唔知幾多錢人頭錢喎, 我咪問佢點解我落單時唔同我講呀!! 個senior server就叫左幫我落單個waitress 過來問, 個waitress 話講左喎, 我話你邊有講過呀??? 個waitress 話係我去左廁所時同我d 細路講喎, 話! 有無搞錯呀!, 同我d 細路講做咩呀, 佢地係外國返來, 聽咗都未必明, 又唔會上心記得講返比我知, 點解唔係我place order 時講我知呀, 要鬼鬼鼠鼠係我去廁所時同細路講. 咁呢個時候, 個senior server就話咁算la, 態度好差係度發脾氣,行埋cashier 打左張單叫另外一個waiter埋來收錢. 有無搞錯你地理虧仲係度發脾氣, 呢d咩服務態度, 我唔會再來幫襯呀!!!
同埋呢間店d規舉真係趕客, 點解要收人頭錢呀?係咪我帶個bb來唔幫佢叫份餐又要收錢呢?真係好小家
2009-08-08
2009-08-05 7 瀏覽
天鵝走左天氣仲係勁差爆大雨所以我向兩老提議出街食因為落大雨實冇人出街xD我6點半打後去搵位唔多人得幾圍人員工hea度周圍棟棟下~要左碟辣泡菜開下胃有d辣椒籽係個面度唔小心食左半邊咀唇麻左- -不過個菜幾爽脆好喜歡d辣汁一開始會好辣但慢慢就冇乜野都唔係好勁姐我叫左雞肉雜錦石頭窩set有例湯同一杯柑桔蜜仲有小菜一碟仔小菜係蒜蓉白菜仔食落幾開胃蒜蓉幾多好香例湯真係好例個waitress講既時候自己都笑左係青紅羅白煲豬肉xD真係湯水也fusion呢個湯我唔想飲個飯size唔會好大我諗正常女仔可以食3/4一上黎我已經急不及待加辣醬撈個飯好熱好多飯焦好香口同撈極仲有有d飯焦包住左少少蛋漿就更加正到傻個飯又頭食落尾都係好熱辣辣同滋滋聲好正雞肉好多幾juicy不過要撈快少少我掛住影相搞到撈左係底既雞焦左一忽仔d飯粒粒飽滿我最中意呢d米仲有芽菜蘿白絲同青菜{唔識分}呢三樣野係個飯度有個中和作用可以抵銷d飯焦,醬汁同雞肉既飽滯感令你就算幾熱都好都不停口係咁食成個飯我清哂xD不過個辣椒醬冇乜辣味得d色老豆叫左海鮮石頭窩set一樣有例湯同一杯柑桔蜜仲有小菜一碟仔老豆個飯我都試左少少d蝦仁冇
天鵝走左天氣仲係勁差爆大雨
所以我向兩老提議出街食因為落大雨實冇人出街xD
我6點半打後去搵位
唔多人得幾圍人
員工hea度周圍棟棟下~
要左碟辣泡菜開下胃

我掛住影相搞到撈左係底既雞焦左一忽仔
d飯粒粒飽滿我最中意呢d米

仲有芽菜蘿白絲同青菜{唔識分}
呢三樣野係個飯度有個中和作用
可以抵銷d飯焦,醬汁同雞肉既飽滯感

令你就算幾熱都好都不停口係咁食

過於飄逸
冇整齊企理之感
不過禮貌度算不錯
係有次上菜個樣有點訓唔醒而已

wo la la wo la la~~~~
套餐的前菜
ok泡菜
翻滾吧!我老豆!
最底個塊大飯焦
我的雞雞石頭窩:)
海鮮煎餅
見人見智的炒年糕
2009-08-05
wo la la wo la la~~~~
套餐的前菜
翻滾吧!我老豆!
最底個塊大飯焦
我的雞雞石頭窩:)
海鮮煎餅
  • 雞肉雜錦石頭窩
2009-08-01 9 瀏覽
我和老公weekend 如去屯門市廣場, 多數會幫襯韓屋, 因為我愛吃她們的炆牛肋骨套餐。她們的牛肋骨炆很腍, 紅和白蘿蔔亦多, 最好的是湯汁甜甜地, 很好下飯, 連老公亦喜愛, 與他一起分享, 亦十分開心。老公依舊喜愛她們的烤雜錦肉飯餐, 每次去必點, 吃極也不感厭倦。老公知我想吃小魚仔, 特別點了給我, 本來都很期待, 怎料她們的小魚仔好鹹, 一點也不甜, 而且仲好硬, 實在十分不好吃, 只適合配粥吃, 由於太鹹, 只吃了少許,浪費了食物 。當天的前菜很特別, 是酸木瓜, 真的很少見這款前菜, 只可惜又是太酸, 不能多吃, 我估大肚婆會很喜歡, 但我寧願她給我正常的前菜如荳芽蔬菜或豆腐卜之類會更好。

連老公亦喜愛, 與他一起分享, 亦十分開心。

浪費了食物 。

炆牛肋骨套餐
小魚仔很鹹, 酸木瓜很酸
2009-07-04
  • 烤雜錦肉飯餐
2009-07-30 3 瀏覽
呢間餐廳開業到宜家,都食過6,7次啦,今次我地都係叫咗2個餐,每個餐都跟白飯,前菜同飲品落單後5-15分鐘左右就會上菜啦,餐廳環境和坐位都好好or舒服,侍應服務都OK以下是餐的資料:烤什錦肉(套餐):呢個餐每次我都會點嚟食架,因d烤肉好好味之外的烤汁撈飯食仲正y,D雞肉豬肉和黑椒牛肉都好"林"架辣豆腐什錦煲(套餐):豆腐好滑,D湯味道有少少似羅宋湯,但都好好味另外仲叫咗:甜魚仔:味道普通,但食落唔係好甜宜係鹹既~~
呢間餐廳開業到宜家,都食過6,7次啦,
今次我地都係叫咗2個餐,
每個餐都跟白飯,前菜同飲品
落單後5-15分鐘左右就會上菜啦,
餐廳環境和坐位都好好or舒服,
侍應服務都OK

以下是餐的資料:
另外仲叫咗:
甜魚仔:味道普通,但食落唔係好甜宜係鹹既~~

凍柚子蜜
前菜大豆芽,$15甜魚仔
辣豆腐什錦煲
辣豆腐什錦煲內的D料
烤什錦肉餐
2009-07-29
$61.5 (晚餐)
凍柚子蜜
前菜大豆芽,$15甜魚仔
辣豆腐什錦煲
辣豆腐什錦煲內的D料
烤什錦肉餐
(非會員)
2009-07-20 2 瀏覽
唉 ..... 超失望第一次去時兩個人 坐左入間房仔L字形....點坐呀....都算LA,,,前菜 .... 唔凍 ... 放左十世 室溫叫佢換 好好笑 話規矩 無得換第二款都係返呢款你唔係呀 白痴 真係一肚火態度好似我地去乞咁叫左兩個餐 石頭飯等左九世....先來個湯 ..... 好似....無味...定點講 ...茶餐廳既一般好佢多多聲個碗係就係熱....但飯 係凍.....牛肉 鞋到我唔想呅我個FD 既海鮮飯 海鮮就其實九成係 八爪魚.仲要係 一陣雪藏味.."聲"到唔想食兩個餐來埋 百幾蚊...之前有朋友去過話OK 但我覺得個門面OK , 野食超唔得我地都無食到 去左陣離 越戔 .... ><....

唉 ..... 超失望

第一次去時兩個人 坐左入間房仔
L字形....點坐呀....
都算LA,,,

你唔係呀 白痴 真係一肚火

態度好似我地去乞咁

叫左兩個餐 石頭飯
等左九世....先來

個湯 ..... 好似....

無味...定點講 ...
茶餐廳既一般好佢多多聲

個碗係就係熱....
但飯 係凍.....
牛肉 鞋到我唔想呅

我個FD 既海鮮飯 海鮮就其實九成係 八爪魚.
仲要係 一陣雪藏味.."聲"到唔想食

兩個餐來埋 百幾蚊...

之前有朋友去過話OK
但我覺得個門面OK , 野食超唔得
我地都無食到 去左陣離 越戔 .... ><....

2009-07-18 1 瀏覽
自上次在朗豪坊吃了韓國屋,心思思就到了屯門市中心食韓屋!門口的waitress帶了我們到一間2人小房用餐.沒想過環境真不錯!很private!我地order左2個set!每個set分別跟白飯,湯,前菜同飲品!我係唔太喜歡飲湯既人,都覺得個湯幾好味,當然味精是有的.前菜都係d涼菜,有脆肉瓜,醃得幾好,好開胃.主菜到了!鐵板雜錦肉,普普通通,係chicken最好味!好入味,都幾軟!牛肉豬肉就比較失色.肉質偏''鞋''!鐵板牛肋骨,牛肋骨非常好味,sauce好入味,好''林''身,鐵板上既sauce用黎撈飯都好惹味!2個鐵板都跟有芝麻sauce!用黎配肉定撈飯都唔錯.另外,仲點了炒牛肉粉絲,一看賣相真係麻麻.食落...好淡呀~同朗豪坊的韓國屋冇得比.最慘係d粉絲痴埋一舊舊.最後叫了waiter俾d醬油撈埋一齊食!服務都不錯.不時有人加水,幫你收下野.上菜都好快!比不上韓國屋,但食物算不錯,價錢公道!在屯門近近地,都會再去的.
自上次在朗豪坊吃了韓國屋,心思思就到了屯門市中心食韓屋!

我係唔太喜歡飲湯既人,都覺得個湯幾好味,當然味精是有的.
前菜都係d涼菜,有脆肉瓜,醃得幾好,好開胃.

主菜到了!

2個鐵板都跟有芝麻sauce!用黎配肉定撈飯都唔錯.
另外,仲點了

服務都不錯.不時有人加水,幫你收下野.上菜都好快!
前菜
差 不會再點的牛肉粉絲
不過不失
好味牛肋骨
好味牛肋骨
2009-07-04
19:00左右來到,都仲有幾多位下~真係好,2人坐左一間廂房,其實大到可以坐4人~間房當然係講緊可以關門的~(不過侍應還是可在近距離從gap中望入來)叫左2個SET,各跟一小前菜,飯,飲品.鐵板燒(豬,牛,雞):豬應該係七味豬,不過有少少鞋.牛,唔係牛肋骨,所以就普通左D,其實味道都OK,落番D醬汁同蔥燒,但係每件個SIZE大左少少,如果廚房整手分細件D會更好.雞,可以話係表現比較好的一肉.如果嫌唔夠濃味可自己點番d汁來.整體來講肉就唔錯喇,但d洋蔥有d"縮左"ge感覺. 竹絲雞(半隻):聽聞都唔錯,人參味幾重,有糯米向底.味道算幾好,環境舒適得黎,氣氛又唔錯,d人都有禮貌(係唔鐘意佢地"裝"入黎睇下你有冇野要幫手收,其實可以最後一次過先收),所以總結係都抵食,會再黎.
19:00左右來到,都仲有幾多位下~
真係好,2人坐左一間廂房,其實大到可以坐4人~
叫左2個SET,各跟一小前菜,飯,飲品.
鐵板燒(豬,牛,雞):
豬應該係七味豬,不過有少少鞋.
整體來講肉就唔錯喇,但d洋蔥有d"縮左"ge感覺.
竹絲雞(半隻):
聽聞都唔錯,人參味幾重,有糯米向底.

2009-07-03
2009-06-28
屯門市廣場開了一間韓國餐廳,於是與老婆去試。餐廳裝修致源用舊的中式食店,所以不是布穿韓服的知客守門口,並不顯眼是韓國餐廳。大家愛吃牛肋骨,所以分別點了炆牛肋骨和牛肋骨湯套餐,是配白飯、一個小食和飲品,不過只是脆肉瓜片。另外,點了一個泡菜小食。由於大家都是牛肋骨餐,而大家亦不多吃,不為意兩款的分別。食物上桌時,待應並沒有說,所以給我們混亂了,有侍改善。原來牛肋骨湯的湯汁是白色,有粉絲和白蘿蔔片。炆牛肋骨則有濃味湯汁及大件白和紅蘿蔔。食味方面,個人喜歡牛肋骨湯套餐,清得來好味,炆牛肋骨則略鹹,幸好汁可以送飯。

泡菜
牛肋骨湯套餐
2009-06-25
泡菜
牛肋骨湯套餐
2009-06-27 1 瀏覽
門口擺左宣傳,我同友人見價錢幾平,所以就算要等都要試下以晚餐黎講,$4X-$6X就有一個套餐,唔駛加一入到去睇餐牌先知,原來除左門口寫果10個套餐之外,仲有好多其他套餐俾客人選擇套餐有前菜&飲品炒牛肉粉絲: "嘩! 個賣相咁既?!",但原來味道相當唔錯,可惜唔係"色香味"俱備雞肉什錦石頭飯: 有飯焦,好味,份量足夠價錢&食物都好好~! 不過上菜速度不一,一個黎得好快,一個黎得好慢,隔離枱4個人當中3個人食完哂 (已經係1個1個慢慢咁上...),最後1個要狂催先終於有飯食,信相佢地應該食到一肚氣....如果忍到佢上菜慢,呢度真係又平又正!
門口擺左宣傳,我同友人見價錢幾平,所以就算要等都要試下

以晚餐黎講,$4X-$6X就有一個套餐,唔駛加一

套餐有前菜&飲品

雞肉什錦石頭飯: 有飯焦,好味,份量足夠

如果忍到佢上菜慢,呢度真係又平又正!
前菜
炒牛肉粉絲
雞肉什錦石頭飯
飲品 (可樂&薑味蜂蜜茶)
炒牛肉粉絲
雞肉什錦石頭飯
2009-06-13 1 瀏覽
出差大西北, 附近無咩好食, 遂搭輕鐵去市中心, 包唔會撞板。(不過我這港島人太大鄉里, 俾麻煩的輕鐵系統搞到頭都暈!) 一閃閃入屯門市廣場, 大都是見慣見熟的店, 走到上頂樓 food court, 見此韓式店沒在別處見過, 就這裡吧。地方幾有氣氛, 但坐低見到餐紙才知是稻香旗下的...真係估佢唔到。不過配套都算幾認真, 筷子當然不是銀造的, 不過鋼水還算重身, 也是這樣子了。既來之則安之, 阿姐遞上午市套餐牌。不吃牛吃韓國菜選擇不多, 至少於這個餐牌而言。要了辣雞肉粉絲湯 (配飯 $40)。先來前菜一小碟, 是蘿蔔加翠玉瓜, 味淡, 當食菜啦。一大鍋熱烘烘紅彤彤的辣雞肉粉絲湯, 湯鍋內有豆腐和芽菜, 當然少不了泡菜和雞肉片, 感覺營養均衡。雖有泡菜在內, 辣度其實相當輕微, 鹹酸味佔重, 有點像吃紅色的鹹酸菜! 雞肉一般啦, 少許韌, 倒是那湯幾好下飯; 有湯有飯, 令人滿足。餐飲是柚子茶, 反正都是即沖的, 只是我喜歡吃那糖漬柚子皮罷了。免加一, 都抵食的。

免加一, 都抵食的。
雅座
辣雞肉粉絲湯
雅座
2009-06-08 1 瀏覽
星期日去食個lunch,唔係好肚餓2個人叫一個石頭飯套餐再叫d小食咁啦,泡茶螺肉$50, d螺肉霉既, 泡茶就ok, 不過都係現成野黎嫁啦, 打死我都唔信佢自己醃啦~另外叫左個$10既大豆牙前菜, 同個套餐碟前菜一樣咁大碟,大佬呀俾$10喎, 大碟番少少都好應該o者?牛肉石頭飯套餐$56有前菜、湯同野飲,但係等左九年, 坐左半個鐘先有!個waiter仲同我地講, 因為即燒要d時間, 唔係就會外面燶, 入面凍,點知黎到, 入面d飯一樣唔係熱的,唔算凍, 但絕對唔係石頭飯應有既熱度囉!!雖然免茶免加一, 但咁既質素都唔ok! 唔會再幫襯!
星期日去食個lunch,
唔係好肚餓2個人叫一個石頭飯套餐再叫d小食咁啦,
另外叫左個$10既大豆牙前菜, 同個套餐碟前菜一樣咁大碟,
大佬呀俾$10喎, 大碟番少少都好應該o者?
牛肉石頭飯套餐$56有前菜、湯同野飲,
但係等左九年, 坐左半個鐘先有!
waiter仲同我地講, 因為即燒要d時間,
唔係就會外面燶, 入面凍,
點知黎到, 入面d飯一樣唔係熱的,
唔算凍, 但絕對唔係石頭飯應有既熱度囉!!
雖然免茶免加一, 但咁既質素都唔ok! 唔會再幫襯!
2009-06-07
2009-06-01 2 瀏覽
同honey 晚飯兩個人, 好好彩被安排坐廂房, 好舒服order 了: 烤牛肉雜錦石頭鍋飯 (<--一般啦, 牛肉有點 "韌", 同埋材料唔多, 不過個source 真係幾正)雜錦肉鐵板伴飯 (<--有牛豬雞, d 肉幾娕幾好味)海鮮煎蔥餅 (<--好似蔥油餅咁, 不過多咗幾粒海鮮仔....其實幾好味但無乜特式)set 係包埋一個前菜一碗湯同一杯drink前菜係薯仔, 幾好食湯就好濃味不過唔知有無加味精飲品我叫咗杯紅棗茶, ok 的!晚茶介晚加一, 明碼實價其實ok 抵食~得閒試下都無妨
同honey 晚飯

兩個人, 好好彩被安排坐廂房, 好舒服

order 了:
雜錦肉鐵板伴飯 (<--有牛豬雞, d 肉幾娕幾好味)

set 係包埋一個前菜一碗湯同一杯drink

前菜係薯仔, 幾好食
湯就好濃味不過唔知有無加味精
飲品我叫咗杯紅棗茶, ok 的!

晚茶介晚加一, 明碼實價其實ok 抵食~
得閒試下都無妨
2009-05-31
2009-04-24 5 瀏覽
係時候食返d野輕鬆下同好友食呢個前身係避風塘既韓屋忘記:望落去個樣好辣,不過我地唔太食辣完全都接受到,個味道仲有小小一種草味,飲mama d湯飲過,但唔知係咩燒雜肉xx :豬牛雞肉,醬汁甜甜地好'野'味,最好食都係雞肉,又夠香前菜普通飲品一般,大家都可以自己沖呢次坐廂房,私隱度極大
係時候食返d野輕鬆下
同好友食呢個前身係避風塘既韓屋

前菜普通
飲品一般,大家都可以自己沖

呢次坐廂房,私隱度極大
是日晚餐係 " 韓屋 " 解決 with 朋友仔 x 3點左炆牛肋骨, 牛肉石頭鍋, 海鮮石頭鍋3 個 set dinner + 韓式年榚湯麵 + 3 式前菜每個 set 都係飲品一杯同埋前菜一款 ( 是日前菜係 小白菜 )先黎既係 3 式前菜~ 我地揀左泡菜, 甜魚仔 同埋 大豆芽大豆芽味道偏淡~ 泡菜都幾好味, 夠辣~ 甜魚仔好香脆~最快黎到既係炆牛肋骨 .... 個湯好甜, 而且 d 牛肋骨炆得好淋 .... 夠入味之後係韓式年榚湯麵 ...... d 味好淡 ar~~ 而且 d 麵好淋~ 無咬口牛肉石頭鍋 & 海鮮石頭鍋等左好耐先有不過睇樣都好似麻麻地~ 無試 ...全日唔收加一 .............. 抵讚~
是日晚餐係 " 韓屋 " 解決 with 朋友仔 x 3
大豆芽味道偏淡~ 泡菜都幾好味, 夠辣~ 甜魚仔好香脆~
牛肉石頭鍋 & 海鮮石頭鍋等左好耐先有
不過睇樣都好似麻麻地~ 無試 ...

全日唔收加一 .............. 抵讚~
2009-04-12
  • 炆牛肋骨