2022-12-15 328 瀏覽
呢排天氣都好凍得10零度🤧天氣一凍就想打邊爐但係買料同洗野都好麻煩同唔平咁啱就俾我睇到呢間近近地,價錢又唔貴夜晚7-8點入到去已經見好多人打緊邊爐即刻渣渣林叫左 牛肉麻辣火鍋價錢都幾平70零蚊包 已經包一盤菜同一盤肉加麵食仲有雜丸最鐘意係佢12蚊已經有得加牛柏葉 正👍唔錯😋成個餐份量都幾大 女仔一個就難啲食得哂 建議兩個人share 可惜湯底唔太夠味 唔夠咸同辣想近近地過下邊爐癮都可以一試 下次嚟試試佢哋既藥材雞件邊爐😝
呢排天氣都好凍得10零度🤧天氣一凍就想打邊爐
但係買料同洗野都好麻煩同唔平
咁啱就俾我睇到呢間近近地,價錢又唔貴
夜晚7-8點入到去已經見好多人打緊邊爐
可惜湯底唔太夠味 唔夠咸同辣
想近近地過下邊爐癮都可以一試
下次嚟試試佢哋既藥材雞件邊爐😝
2020-07-03 1002 瀏覽
以前中學超仲意黎呢到食豬頸肉肉燥飯同埋蕃茄湯米線🍜出到黎社會做野就好少食呢啲店鋪今日無啦啦好想食就黎左外賣自取拎返office食肉燥同蛋都仲同以前一樣咁好食但唯獨可惜既係豬頸肉無左以前咁香咁惹味唔知係轉左貨定換左新整法🤔
以前中學超仲意黎呢到食豬頸肉肉燥飯同埋蕃茄湯米線🍜
出到黎社會做野就好少食呢啲店鋪
今日無啦啦好想食就黎左外賣自取拎返office食
肉燥同蛋都仲同以前一樣咁好食
但唯獨可惜既係豬頸肉無左以前咁香咁惹味
唔知係轉左貨定換左新整法🤔
外賣自取
2019-09-02 696 瀏覽
今日食左個豬扒 豬軟骨米線。食左幾淡 食到個熔左既膠袋同個侍應講 佢要換過碗比我 個膠袋都熔左係個湯度 仲要換碗比我 有分別?間野平時座位已經多昆蟲。估唔到個湯都加埋料好彩今次知道。 平時都唔知食左幾多落肚以後都唔會再食 垃圾鋪就係咁 咩都冇食到 比左五十幾
今日食左個豬扒 豬軟骨米線。
食左幾淡 食到個熔左既膠袋

同個侍應講 佢要換過碗比我
個膠袋都熔左係個湯度 仲要換碗比我 有分別?

間野平時座位已經多昆蟲。估唔到個湯都加埋料
好彩今次知道。 平時都唔知食左幾多落肚
以後都唔會再食 垃圾鋪

就係咁 咩都冇食到 比左五十幾

2019-04-14 514 瀏覽
懶人肉燥飯返屋企唔想煮飯,所以係公司附近外賣左個肉燥飯返屋企食。比起米線,我更喜歡佢既肉燥飯,同埋隻蛋都係我最愛。份量對我來說都算大,所以夠我第二日帶飯。四十幾蚊有餐飲,仲要食兩日都幾抵。
懶人肉燥飯
返屋企唔想煮飯,所以係公司附近外賣左個肉燥飯返屋企食。
2019-04-12
2018-12-26 379 瀏覽
公司和屋企附近無咩野好食,所以去了雲貴軒食買外賣。點了雞翼肉燥飯,加菜蜜。平日食開佢嘅米線,水準都算穩定。所以今次就叫咗呢個外賣,返到屋企都仲暖暖地,肉燥係好食不過有啲肥。
2018-12-26
2018-10-19 178 瀏覽
公司附近無咩野好食,所以就去了雲貴軒食米線。平時食開無咩特別,但今日就中伏了。點了蕃茄香茜餃米線,加熱阿華田。食左同事塊炸豬扒,熱辣辣好入味。而香茜餃麵黎到熱辣辣,雖然清淡少少,但都不過不失。第一粒餃子好香芫茜味,但食第二粒就出事了。咬的時候發現分不開,吐出來看到肉有點紅,再吃第三粒時,發現肉沒有這麼紅,所以我好肯定第二粒還沒有煮熟。最後我們沒有吃第二粒,亦沒有投訴,食完就算了。經常幫襯這間餐廳,可能今次做得冇咁好。希望今晚唔好肚痛😅

食左同事塊炸豬扒,熱辣辣好入味。

最後我們沒有吃第二粒,亦沒有投訴,食完就算了。
經常幫襯這間餐廳,可能今次做得冇咁好。希望今晚唔好肚痛😅
2018-10-19
2018-09-27 264 瀏覽
今日一個人去食早餐,雲貴軒早餐我間中都會去食,今次揀左:脆豬包餐配蜜糖雞扒火腿太陽蛋,蕃茄湯米線脆豬包焗得好香脆,牛油蒜蓉味香噴噴,蜜糖雞扒煎得啱啱好,甜甜地唔錯,太陽蛋火腿正正常常,蕃茄湯米線湯底幾好,酸酸地好開胃,米線彈牙,食完唔會好口渴,配埋一杯熱菜蜜,冬天食真係幾好,只係菜蜜略為甜左少少。
今日一個人去食早餐,
雲貴軒早餐我間中都會去食,
今次揀左:
蜜糖雞扒脆豬餐
脆豬包餐配蜜糖雞扒火腿太陽蛋,蕃茄湯米線

脆豬包焗得好香脆,牛油蒜蓉味香噴噴,
蜜糖雞扒煎得啱啱好,甜甜地唔錯,
太陽蛋火腿正正常常,
蕃茄湯米線湯底幾好,酸酸地好開胃,
米線彈牙,食完唔會好口渴,
配埋一杯熱菜蜜,冬天食真係幾好,
只係菜蜜略為甜左少少。
2018-09-24
$34 (早餐)
蜜糖雞扒脆豬餐
2018-05-21 203 瀏覽
喺雲貴軒食晏晝, 嗰杯餐飲,我食完飯都仲未到! 催過好幾次都仲未有! 啲職員態度極度惡劣, 枱枱都有係唯獨我哋等咗好耐都仲未有,仲要唔理, 我食完嘢仲要遲咗勁耐先到,係就係最尾有講sorry. 但係啲其他職員就一句都冇你淨係識得話跟進
2018-04-29 161 瀏覽
咁岩今晚行開山景商場,想食米線見到呢間米線專門店就入去試下。店內既餐牌內容幾有特色好吸引我,平時去食其他米線店都會叫「腩肉酸中辣米線」,今次食呢間亦試下叫睇好唔好食,另外叫佐個「麻辣豬肚」小食。 結果比我想像中唔錯,雖然湯底酸辣味有d淡,但感覺無咩味精,米線爽滑彈牙而不會太腍,配料方面腩肉夠入味,芽菜清脆爽口,整體都算唔錯。 小食方面麻辣豬肚,夠入味及開胃,岩曬我呢d喜愛食辣野既人!價格算合理適中,呢餐值得我下次再黎食。
2018-04-29
又一間以專門店自居但味道失敗的食店,話說數年前我也曾經光顧雲貴軒米線專門店,但是實在太難吃,所以之後都未再光顧。剛剛非常想吃米線,附近只有雲貴軒米線專門店,多年後重臨一成不變,依舊難食。現在一碗小窩米線已漲價至41元,加配一款配料就需要7元,說真的蠻貴,不過我平時吃米線最少吃兩至三款配料,只好加錢加配。湯底方面我選了中酸辣,這湯竟然零辣度,我想吃的辣味去了那裡,酸度也不夠酸,只能用差形容。米線軟爛到不能軟爛,為何跟當年一樣煮到這麼爛,我最討厭米線軟綿綿。菜肉雲吞皮極厚,硬邦邦的,肉餡又不多,亳不飽滿。只嚐到些微的菜味,完全嚐不出肉味,太不像話,我像吃雲吞皮多於雲吞餡。順德魚腐絕不推介,豆腐與魚肉的比例不恰當,目測與吃過後估計約八比二,太多豆腐使魚腐過份鬆散,每塊魚腐都爛透,又無魚香,假若魚肉份量多加一點,相信可以變回緊致,口感,味道亦可改善。整碗酸辣米線唯一可取只有牛,儘管牛切得薄如紙,起碼它滷得入味,牛肉質軟中帶有筋部的彈性及膠質,富嚼感,就算單點作小食也不錯。

2017-10-07 327 瀏覽
Shopping for a whole day with my friend, we decided to grab something to eat. Taiwan food suddenly pops up in our mind so we decided to give it a go. My friend said it is a chain shop. Actually I prefer small shops over chain ones, but we were too hungry so we just give a brave try anyway. I ordered a chicken rice with meat sauce. The food smells nice but it was too salty and it tasted like they just use a lot of seasonings to make up the food. The chicken is fair, which texture was not desirab

I ordered a chicken rice with meat sauce. The food smells nice but it was too salty and it tasted like they just use a lot of seasonings to make up the food. The chicken is fair, which texture was not desirable. And the price is not very low though. Honestly we were quite disappointed by the food. As we expected things more traditional like green tea or fried chicken, instead of some simple food with pork sauce.
I do hope that they can offer more choices. And maybe they should keep close monitor of the food quality as I guessed that was just a special case last time, hopefully.

2017-07-18 384 瀏覽
我公司在屯門工廠區,平時食Lunch都係對面山景村食野多,一直都有留意開呢間店叫雲貴軒,因為成日都爆場,好彩今次我哋早左落出去,終於比我試到呢間,入到去發現咁鬼熟口面,繬身公仔原來在蝴蝶商塲見過,都幾鬼得意。坐低後拿拿聲就每人叫左碗菜肉雲吞加墨魚丸米線,我就鐘意食少辣,店員還主動問我要微辣定少辣,真係又幾細心吓喔!需然午餐食得簡簡單單,但食物都幾好,湯底夠熱又夠味,米線夠爽滑,送餐又快,都係唔錯選擇,下次我地會早少少過尼再食過。足夠時間可以叫多D野食。

2017-07-17
5 分鐘 (外賣自取)
2017-05-07 279 瀏覽
與朋友共聚, 不知有甚麼好吃, 就隨意在朋友家樓下的米線店吃一餐; 中午時候店不多人, 不用排隊, 於是就進來了;我點了一個大腸腩肉米線, 這裏的大腸, 份量不多, 細小的, 大腸軟滑, 味道一般; 我最喜愛吃的是腩肉, 腩肉是我每次吃米線的必選, 這家店也不例外. 這裏的腩肉, 大大片, 而且長長的, 肥瘦均勻, 帶點兒微辣, 最重要是夠淋, 入口即化; 而酸辣湯底, 夠酸, 米線長長的, 吸收了濃湯的精華, 十分惹味;整碗的份量夠大碗, 吃完十分滿足。

酸辣米線
酸辣米線
整碗的份量夠大碗, 吃完十分滿足。
2016-10-21 372 瀏覽
打風前席…係屯門返工,因為係工廠區嗰邊!唔想行去V City. 有日見到山景商場有米線就去試下,12:40都幾多人排隊!等左15分鐘入座!見到有我最愛既腩肉同炸醬!就叫你啦!湯底有豬骨,麻辣同酸辣擇!我就擇左麻辣小辣上海麵!到啦!試下個湯!唔多味精!不過就冇乜”麻”!上海麵都幾煙肕!炸醬就一般!反而個腩肉幾好味!佢又冇荃灣嗰間咁瘦!帶小小肥肉,好正!
打風前席…

• 腩肉
2016-06-06 482 瀏覽
豬軟骨紅薯粉撈配料多,有花生,木耳紅薯粉熱乎乎,分量多,一個女士正常會食唔曬。豬軟骨有4-5嚿,幾大嚿,肉淋,偏軟,但成碗薯粉似味精味。另配芝麻醬,好小汁,但可以要求加汁既份量,但侍應態度像不願意比一樣,像嫌麻煩一樣,要用攞番你個汁碟先可以加。。。就算唔計加汁,態度都有待商榷。不過芝醬配薯粉味道配合。但以價錢黎講,餐廳既價格比較高,就算一碗普通豬扒米線都算貴。何況這碗薯粉$39以屋邨餐廳,算貴啦。
豬軟骨紅薯粉撈
配料多,有花生,木耳

紅薯粉熱乎乎,分量多,一個女士正常會食唔曬。

豬軟骨有4-5嚿,幾大嚿,肉淋,偏軟,但成碗薯粉似味精味。

不過芝醬配薯粉味道配合。