2016-05-29 272 瀏覽
黃雨警告等埋個女收工四點了一心在附近食個下午茶算了,怎知坐下來才發覺此餐廳只有星期一至五才會有下午茶沒辦法照叫啦!我要了個酸辣豬扒上海麵,女女就要豬軟骨上海麵再加一碟炸大腸,兩杯凍檸茶,先說我的豬扒麵,讚!豬扒炸的時間剛好,沒過火,而酸辣湯底也貼心的有選擇辣度,而女女的豬軟骨就遜色了,豬軟骨沒味道,肉質也鞋鞋的似煲完湯的,至於炸豬腸就推介了,炸得脆脆的而又厚肉不乾那甜酸汁也好好味道,至於兩杯檸茶也茶靚和甜度適中整體都值得讚!
  • 炸大腸
2016-03-07 262 瀏覽
是日到屯門山景邨的雲貴軒吃了份下午茶,串串雞翼拼西多士,加六元可選配炸醬米線。米線上枱,炸醬香味溢出,熱奶茶濃滑適中,可惜雞翼未吃已像被咬一口,如果不是珍惜食物就不收貨了,而且炸得略為過火,最欣賞那半份西多士,色澤滿分,入口不覺油膩,牛油已呈半融狀熊,他還是非常飽滿地靜待在碟上,等候客人品嚐。西多士容易做,故往往為烹調者忽略,现時坊間大部份制成品上枱時,西多只呈淡黃色而中間部份已下陷。有時候簡單如白麵包的食材,只要用心制作,也可讓人回味。
2015-10-22 161 瀏覽
今日返工之前搵野食,見都幾想食米線所以去左食雲貴軒。  我叫左個米線,送係要豬腸既,男朋友就叫左個咖喱雞扒飯。個米線都無咩特別啦,都有好多豬腸同米線既,個湯底就同普通雲南米線既湯底差唔多,酸酸辣辣咁,,好開胃,d 米線唔會好淋,軟硬度啱啱好,因為我好驚d 米線煮到好淋既。 男朋友話個咖喱雞扒飯d 飯有d 淋,但d 雞扒係幾好食既,我見佢d 汁都好多,啱晒我d 最中意汁撈飯既人!哈哈。飲野都無咩特別,都係普通凍咖啡同熱華田。如果無咩特別野想食,食呢間都幾好既,米線個湯酸酸辣辣既開胃架。  之前係第二間食過佢地既肉躁飯,係好食架! 下次我會揀返食肉躁飯!
今日返工之前搵野食,見都幾想食米線所以去左食雲貴軒。
 我叫左個米線,送係要豬腸既,男朋友就叫左個咖喱雞扒飯。
米線
野飲
 之前係第二間食過佢地既肉躁飯,係好食架!
 下次我會揀返食肉躁飯!
2015-10-11
米線
野飲
2015-08-10 176 瀏覽
在屯門踢波中途突然下大雨,走進商場吃了這個米線,我很喜歡食米線,我叫了小鍋米線套餐,酸辣小辣配豬軟骨,個湯很鮮甜,唔覺有味精 (或很小,食完唔覺口渴),酸辣很惹味又剛剛好,感覺唔會太酸太辣。豬軟骨肉已很入味,但軟骨稍稍太硬,要大大力趙先食到,如果軟骨能夠更軟,會再加分。總體來說,37元可以食到其實覺得好抵食!食米線個湯最重要 !
總體來說,37元可以食到其實覺得好抵食!食米線個湯最重要
2015-08-10
  • 小鍋米線
2015-03-18 364 瀏覽
有晚唔知食咩好係商場入面就見到雲貴軒好少去米線專門店啦決定去試下呢間既米線雖然決定叫外賣黎既不過就咁睇雲貴軒環境真係唔錯光線充足,環境舒適睇落幾乾淨,已經首先俾左一個唔錯既印象我叫左一碗墨魚丸米線 清湯走配料一打開個外賣蓋已經聞到好香既豬骨湯味一試米線就覺得好淋好香D湯好入味,雖然係清湯不過都好正,唔會話乾爭爭而且無味再咬粒墨魚丸,令我十分驚喜既係墨魚丸非常彈牙好有口感,而且都幾大粒,好好食不過價錢方面 我覺得就略為貴D啦一碗外賣墨魚丸米連凍飲大約39蚊啦價錢略貴但味道係好既所以都覺得係可以接受既程度啦鍾意食墨魚丸米線既人絕對值得一試雲貴軒
有晚唔知食咩好
係商場入面就見到雲貴軒
好少去米線專門店啦
決定去試下呢間既米線
雖然決定叫外賣黎既
不過就咁睇雲貴軒環境真係唔錯
光線充足,環境舒適
睇落幾乾淨,已經首先俾左一個唔錯既印象我

叫左一碗墨魚丸米線 清湯走配料
一打開個外賣蓋
已經聞到好香既豬骨湯味
一試米線就覺得好淋好香
D湯好入味,雖然係清湯不過都好正,唔會話乾爭爭而且無味
再咬粒墨魚丸,令我十分驚喜既係墨魚丸非常彈牙
好有口感,而且都幾大粒,好好食

不過價錢方面 我覺得就略為貴D啦
一碗外賣墨魚丸米連凍飲大約39蚊啦
價錢略貴但味道係好既
所以都覺得係可以接受既程度啦
鍾意食墨魚丸米線既人絕對值得一試雲貴軒
2015-03-01
5 分鐘 (外賣自取)
2014-07-14 119 瀏覽
每當午飯時間 雲貴軒門口總是堆滿學生排隊都要一段時間 所以平時甚少去可能快放暑假吧 這天人較少就來吃炭燒豬頸肉肉燥飯($38)豬頸肉有微微炭香味 肉質柔嫩脆脆的 蠻好吃啊這間肉燥比較多汁 撈起飯來也不會乾巴巴的再配上滷蛋半隻和少量菜蔬 所以份量滿滿的紅燒豬軟骨撈紅薯粉($37)。這個有好多配料 有炸醬 花生 榨菜 木耳絲 香茜 芝麻 另附有秘製香麻醬再加上自己選擇的配料 口味好豐富啊不過炸醬帶點微辣 另外以秘製醬汁撈起香甜微辣 非常開胃 而且紅薯粉煙靭有口感豬軟骨雖然入味 但我覺得過份軟腍餐飲:涼粉綠豆冰(轉配價每杯$7)過份甜了 連綠豆也有甜味結果吃完涼粉 再喝幾口就算一個套餐雖三四十元 不過份量好多很足料 小食量的一定吃不完而且味道入味 偏鹹 難怪大排長龍
每當午飯時間 雲貴軒門口總是堆滿學生
排隊都要一段時間 所以平時甚少去
可能快放暑假吧 這天人較少就來吃

炭燒豬頸肉肉燥飯($38)
豬頸肉有微微炭香味 肉質柔嫩脆脆的 蠻好吃啊
這間肉燥比較多汁 撈起飯來也不會乾巴巴的
再配上滷蛋半隻和少量菜蔬 所以份量滿滿的

紅燒豬軟骨撈紅薯粉($37)。
這個有好多配料 有炸醬 花生 榨菜
木耳絲 香茜 芝麻 另附有秘製香麻醬
再加上自己選擇的配料 口味好豐富啊
不過炸醬帶點微辣 另外以秘製醬汁撈起
香甜微辣 非常開胃 而且紅薯粉煙靭有口感
豬軟骨雖然入味 但我覺得過份軟腍

餐飲:涼粉綠豆冰(轉配價每杯$7)
過份甜了 連綠豆也有甜味
結果吃完涼粉 再喝幾口就算

一個套餐雖三四十元 不過份量好多
很足料 小食量的一定吃不完
而且味道入味 偏鹹 難怪大排長龍

2014-06-24
2014-01-26 78 瀏覽
之前放飯果陣就已經想試下呢間嘅米線,但奈何次次去門口都有好多人等位,搞到打消左去食嘅念頭前幾日早放,就同朋友去試試,等左陣就入得,見到好多人都食豬扒米線,而望落又好似真係好正,所以就叫左個豬扒麻辣米線…另外又見餐牌寫住豬軟骨係推介食物,咁就黎多個豬軟骨酸辣米線再加多個麻辣豬耳小食:)由於唔知呢度嘅麻辣程度,所以我地都係揀左小辣小食:我地都覺得唔夠麻辣,之後加左啲枱面上嘅辣椒油就好食好多豬軟骨:夠味但唔夠淋豬扒:新鮮炸起,夠脆夠酥軟,最好食米線:較幼身,軟硬適中湯底:一致認為小辣冇咩辣味,下次可以叫中辣…總括黎講,雖然價格算貴亦冇想像中咁好食,但部分食物都唔錯,而附近亦冇咩米線鋪,所以間唔中食下都ok.
再加多個麻辣豬耳小食:)
由於唔知呢度嘅麻辣程度,所以我地都係揀左小辣

豬軟骨:夠味但唔夠淋
豬扒:新鮮炸起,夠脆夠酥軟,最好食

米線:較幼身,軟硬適中
湯底:一致認為小辣冇咩辣味,下次可以叫中辣…

2014-01-23