2024-02-27 71 瀏覽
情人節要工作,但仍然要保留小小嘅儀式感,先生特意book咗呢間我想食好耐嘅omakase提早慶祝,位置喺半島酒店嘅basement,門面簡樸低調。Dinner set有兩款,我哋揀咗瀧Taki,有三款前菜、三款一品料理、八貫壽司、湯同甜品,非常豐富。首先送上嘅前菜係鰻魚苗配漬大根,鰻魚苗口感滑溜,配上切成細絲嘅漬大根,酸甜清爽,非常開胃。第二道係令人眼前一亮嘅紐西蘭螯蝦他他,用清澈通透嘅玻璃盒裝住,表面再加上金箔做裝飾,非常精緻。面層用上珍貴嘅紐西蘭螯蝦做成他他,中間係清甜嘅水果蕃茄蓉,底層係蝦膏,主要味道來自底層嘅蝦膏,極度鮮甜,係一道值得細細品嚐嘅前菜。接住落嚟係一道熱食——鱚魚卷,做法類似天婦羅,用鱚魚包住紫蘇葉同明太子,裹上粉漿再炸。侍應建議先品嚐一啖,再加青檸汁,入口非常鬆脆,輕薄嘅炸衣顯得出師傅嘅功架,淡味嘅鱚魚配上鹹鮮嘅明太子,加上紫蘇葉特有嘅香氣,層次分明,成個配搭好有心思。完成兩款前菜同一款一品料理之後店員為我哋送上毛巾同漬物,為接住落嚟嘅壽司做準備,介紹嚟緊會先食四貫壽司,然後會去返前菜。好欣賞餐廳上菜嘅安排,連續食幾道前菜或者熟食難免有啲沉悶,梅花間竹上菜反返而加
完成兩款前菜同一款一品料理之後店員為我哋送上毛巾同漬物,為接住落嚟嘅壽司做準備,介紹嚟緊會先食四貫壽司,然後會去返前菜。好欣賞餐廳上菜嘅安排,連續食幾道前菜或者熟食難免有啲沉悶,梅花間竹上菜反返而加多一份期待。
首先送上嘅壽司係北海道深海池魚同鹿兒島赤貝,池魚肉質細膩,細嚼之下釋放出嘅魚油甘香令人回味;赤貝肉質結實爽脆,鮮味十足。
鰤魚喺冬天正係當造,比較肥美同顏色較深,口感細嫩,油脂亦較甘香;池魚味道比較濃郁,配以薑蔥蓉令味道更豐富。
北海道帶子又厚又鮮,細細咀嚼之下更能品嚐到佢嘅清甜,佐以柚子鹽更加畫龍點睛;以昆布漬過嘅牡丹蝦比一般嘅牡丹蝦刺身更紮實鮮甜,加少少青檸汁更加能夠帶出蝦嘅鮮味。
鮟鱇魚肝以醬油慢煮,入口鹹淡適中,質感細膩;漬西瓜用上奈良西瓜醃漬兩年,入口帶酒香,配上魚肝一齊食清新解膩。
鯛魚經過醬烤油香滿溢,自家製醬油加咗魚湯熬製特別鮮美,魚皮香脆可口,加埋水菜同漬筍同食,口感更豐富,整體非常出色,係少有連先生都大讚嘅一品料理。
完成哂所有前菜同一品料理之後繼續壽司嘅部份,今次侍應為我哋送上嘅係金目鯛、中拖羅同大拖羅,向來喜愛食拖羅嘅我當然雙眼發光。金目鯛肉質味道鮮美,口感肥而不膩;中拖羅肉質香軟無筋,魚味濃厚;大拖羅近乎入口即融,油香喺口腔內蔓延,令人回味。
驚喜一浪接一浪,眨吓眼一大匙滿滿嘅北海道馬糞海膽就已經放咗喺我哋前面,色彩鮮艷,係肉眼都睇得出嘅新鮮,入口自然係冇得彈,瞌埋眼都可以想像到自己喺日本。伴碟嘅布丁玉子香軟可口,蛋香濃厚。
野鴿清湯用上乳鴿同雞全翼熬製成,再加入大量蔬果同菇類吊味,湯頭清澈見底,係無添加嘅清甜滋味。
甜品方面同樣令人驚喜,豆乳福袋嘅造型加上金箔做裝飾,非常吸引。福袋嘅外皮用腐皮做成,口感香脆,內裡嘅豆腐奶凍又香又滑,豆味濃郁而且甜度適中,底下鋪滿胚芽白朱古力,配上淋喺面頭嘅焦糖醬油,成個組合口感同味道都非常豐富有層次。
另一款係富有新年氣氛嘅四式甜品盒,有紅豆焦糖餅乾、咖啡蒟蒻、提子沙冰同紅豆餡芝士蛋糕,非常豐富。最欣賞嘅係咖啡蒟蒻,用上低咖啡因嘅咖啡製成,中間配以蜜柑,底下係Rose Mary雪糕配榛子,三種味道出奇地合襯,配搭有心思。
最後係黑芝麻朱古力,黑芝麻味好香濃,而且入口即融,質素極高。
只能夠講今餐係令人非常滿意嘅一餐,無論食材嘅新鮮程度、配搭同賣相都無可挑剔,食材珍貴而且毫不吝嗇,配搭同賣相好有心思,加上師傅嘅巧手,由前菜至甜品幾乎每一道都有驚喜,唔會有虎頭蛇尾嘅感覺,價錢雖然唔平,但整體質素絕對係對得住地段同價錢,不枉我期待咗咁耐。
2024-02-27 25 瀏覽
都想有一種唔同嘅日本料理享受今次真係覺得好值同埋唔同料理嘅感覺首先,服務態度已經喜出望外,加上環境一流推薦:赤身魚肉呢款魚肉係好新鮮嘅,佢嘅肉質好鮮甜,仲好多人都話佢富含營養。食落去都好滑大拖羅油脂感覺重,食落去好滋味好味!鮟鱅魚魚肝,道菜以鮟鱅魚魚肝為主,口感順滑,帶來濃郁的魚肝風味新鮮池魚,魚肉鮮美,帶有甘香的魚油味道,給人一種特殊的享受。醋青魚這道菜以醋漬的青魚為主,酸甜的風味和鮮嫩的魚肉相得益彰用新鮮嘅白鴿熬煮而成。湯底鮮美,白鴿肉嫩滑,令人口感舒服季節性楓糖紅葉甜品這款甜品以楓糖紅葉為主,可能是以糕點、冰淇淋或其他形式呈現,它代表了季節的味道,給人一種獨特的享受😎 豆腐雪糕質地滑軟,口感綿密,仲有豆腐嘅香滑味道
都想有一種唔同嘅日本料理享受
今次真係覺得好值同埋唔同料理嘅感覺
首先,服務態度已經喜出望外,加上環境一流

大拖羅油脂感覺重,食落去好滋味好味!

用新鮮嘅白鴿熬煮而成。湯底鮮美,白鴿肉嫩滑,令人口感舒服

季節性楓糖紅葉甜品
2024-02-24 41 瀏覽
今次嚟到半島酒店地庫「釧Kushiro」嘅廚師發辦Omakase ~ 晚餐時分入座,比我嘅感覺係裝潢幽靜有格調,職員非常有禮專業,訓練有素,每一道菜食材都記得好清楚,會仔細咁樣介紹俾客人,成個過程都堪稱係視覺、味蕾以及知識上嘅深度享受 ✨❣️瀧 TAKI$2280{おつまみ3品・一品料理3品・鮨8貫・お吸物・デザート}・おつまみ3品✨鰻魚苗 配 蘿蔔漬前菜已經好有特色,呢道鰻魚苗用一個好精緻嘅杯仔裝住,師傅介紹鰻魚苗係春天先有 ,屬於季節特色。配上自家製蘿蔔漬一齊食,就好似食烏冬咁樣口感絲滑,酸甜開胃,打開味蕾。✨一品料理之後上咗一道又係造型好精緻嘅一品料理,用一個透明有蓋水晶容器裝住上碟,配貝殼匙羹仔 ,未食已經充滿期待😍呢度菜係蝦配上魚子醬,中間有柚子醋,番茄jelly ,再以龍蝦膏做底,一啖過食晒咁多層次,好似成個海洋嘅鮮味都係嘴入面 ,令人齒頰留香。✨北海道北極貝之後送上一道北極貝,擺盤唔使講都係滿分,呢度菜嘅靈魂就喺佢嘅醬汁入面,以牛油麵豉煮到五成熟,唔會太生之餘,又保留到北極貝嘅新鮮口感與風味,上面放上九條蔥以及紅椒絲作為點綴,增添香氣同埋色彩 。✨壽司🍣之後係四款手握壽司,

❣️瀧 TAKI$2280
{おつまみ3品・一品料理3品・鮨8貫・お吸物・デザー
ト}
・おつまみ3品

✨鰻魚苗 配 蘿蔔漬

✨一品料理

✨北海道北極貝

壽司🍣
之後係四款手握壽司,師傅手勢好專業,有功底。
🐟針魚:春天先有既魚,係我第一次食,呢款白身魚味道清甜,作為開場再好不過
🐟池魚: 味道比起第一款魚濃番少少,循序漸進
🐟赤貝: 大大隻,好足料
🐟鰤魚:我一向都好鍾意鰤魚,呢個都絕對冇令我失望

✨帆立貝➕牡丹蝦昆布積
之後再送上呢道一品料理,帆立貝一開二,新鮮厚肉,食落好鮮甜,旁邊配上牡丹蝦,兩種唔同嘅鮮味配埋一齊相得益彰,旁邊放上少少柚子鹽吊味

✨鮟鱇魚肝配西瓜積
食完咁多海鮮,送上一份口感棉滑的鮟鱇魚肝,我平時麻麻哋鮟鱇魚肝,比較怕腥,但呢個就一啲都唔腥,口感好似鵝肝咁順滑 。上面嘅西瓜漬都係本店特色,第一次嘗試既,爽脆清甜,好好咁樣中和左鮟鱇魚肝既濃味

✨淮山漬
除咗主要食材之外,呢度嘅配菜都令人眼前一亮,呢度嘅師傅係香港比較少有嘅專心做蔬菜漬既師傅,每隔幾日就會親自製作,呢一份淮山漬係我試過最好味嘅,忍唔住要多一碟😅

❣️热食:
✨香煎鲷鱼
上面的醬汁由鯛魚骨熬製濃湯,再加入薑蓉以及秘製醬汁製成,水菜筍紫蘇花作為伴碟 ,香口惹味

壽司🍣
之後再送上一系列壽司
🐟金目鯛:但係睇相都知道超新鮮
🐟中拖羅:肥瘦適中,有口感
🐟大拖羅:我最愛嘅大拖羅,油脂飽滿,脂香四溢
🐟海膽手卷:第一次見到海膽手卷係滿滿兩層海膽,師傅一啲都唔吝嗇,一啖咬落去好滿足

✨玉子
個玉子做到好似啫喱咁樣,冰冰涼涼又Q彈

✨野鴿清湯
加入唔同嘅家禽,甘筍洋蔥菇菌 ,營養鮮味,最後用蛋白吊清,令成個湯顯得好清爽

❣️甜品
呢個嘅甜品令我超級驚喜,首先已經係種類繁多,樣樣都擺盤好有心思,上到嚟已經眼花撩亂,最難得嘅係佢完全唔係得個樣,食落每一個甜品都好好味好有特色~

✨芝麻朱古力一定係其中一樣印象超深刻嘅甜品,食落口,除咗有黑朱古力嘅美味,再加入咗濃郁嘅黑芝麻香。簡直好似食緊芝麻糊咁。

✨豆奶泡芙都係佢哋嘅招牌,唔會太甜,豆奶香氣好出出
✨仲有豐富嘅甜品盒子 ,每一樣都可圈可點 ,按照淡味道濃味嘅順序去食,為今次嘅晚餐畫上完滿嘅句號。
2024-02-21 81 瀏覽
朋友最近去完半島酒店地庫層嘅釧試過佢哋嘅Omakase 話好正,今日適逢出咗bonus就同老公出嚟慶祝下先。 今次揀咗最高級別嘅釧套餐,每位$2880,包5品前菜、4品一品料理、8款壽司刺身、湯同埋甜品。==============================5品前菜: 首先,第一款前菜係愛媛縣鰻魚麵,加埋蘿蔔漬。 北海道松葉蟹配馬糞海膽:一絲絲嘅北海道松葉蟹,食落幼細鮮甜,再加上新鮮嘅海膽,將食物嘅鮮味提升至極點。 魚子醬加新西蘭螫蝦:以超精美嘅器皿盛載住新西蘭螫蝦,感覺高級。鮮甜嘅魚子醬加螫蝦配合酸酸甜甜嘅水果蕃茄啫喱同柚子胡椒醬汁,更能帶出螫蝦之鮮味,最底層係龍蝦蝦膏。另外配合埋貝殼匙一層一層咁食,富有層次感。 鱚魚卷:即係我哋俗稱嘅沙鮻魚,包住咗明太子、海苔、紫蘇葉,以天婦羅形式炸,表面香脆,食落有多種層次。 牡丹蝦配昆布漬配北海道帶子:職員建議先食帶子,帶子有陣陣青檸味,牡丹蝦食落新鮮鮮甜。 ==============================8款壽司刺身🍣: 1. 石鯛壽司:人稱【鯛魚之王】嘅夢幻魚種,因為佢嘴巴咬合力很強非常難釣,釣的時候常常斷線,所以有磯釣過

5品前菜:

首先,第一款前菜係愛媛縣鰻魚麵,加埋蘿蔔漬。

8款壽司刺身🍣:

1. 石鯛壽司:人稱【鯛魚之王】嘅夢幻魚種,因為佢嘴巴咬合力很強非常難釣,釣的時候常常斷線,所以有磯釣過的人應該都知道牠!!牠的主食以龍蝦,貝殼類為主食,活動力強,所以他的肉質是非常有口感的,還有牠的魚皮富含豐富的膠原蛋白,幾乎是整隻魚都可以料理!絕對係可遇不可求的逸品。石鯛肉質細膩,油脂豐富,味道鮮甜。
2. 金目鯛係日本眾多魚類當中算是最高級的魚種,鮮味肉嫩,脂肪豐厚,味道濃厚。
3. 手釣池魚:配有薑葱蓉,非常肥美。師傅解釋因手釣池魚在捕捉過程中較少令魚身出現瘀血,吃起來鮮味而不帶腥,賣相更佳。
4. 炙燒北寄貝:甘甜肥美,肉質爽口飽滿,帶有獨特海鮮味。
5. 寒鰤魚富山縣冰見市:日本料理中的頂級食材,呢款魚喺日本只係seasonal 2個月,仲有証書添,非常罕見。佢加咗紫菜醬,肉質甜美,脂膏豐腴。
6. 醬油漬赤身(吞拿魚背部位置),醬油嘅鮮香能帶出赤身嘅鮮甜。新鮮嘅赤身肉澤鮮紅,含脂量少,肉質堅實,軟中帶有嚼感。
7. 吞拿魚魚骹位,比赤身更加肥美。
8. 馬糞海膽手卷呈淺橙黃色,味道濃厚甘甜,回甘強,海膽膏的瓣塊較小。極其鮮美,絕對不可不試。
4品一品料理🍱:

慢煮八爪魚配大根🐙:八爪魚肉質柔軟嫩滑,口感Q彈。大根同時低溫烹煮,入口嘅口感更加鮮嫩多汁。

北海道鱈場蟹腳🦀:用炭燒方法非常香,加上雲丹醬,味道獨突。師傅更細心地切開2份,方便食用。

北海道蝦夷鮑魚:以慢煮方式烹調2個鐘,充滿山椒味醂酒味,食落好似薄荷咁涼涼哋。另外鮑魚用咗櫻花木燻過,充滿陣陣煙燻味,佢口感柔滑且富彈性,味道濃郁。

Tamago 玉子燒:呢個玉子燒同出面食開嘅玉子燒好唔同,佢好似布甸咁🍮,非常嫩滑,食落係好清嘅蛋味。

湯🥣:

野鴿湯:用咗蘋果🍎、野菌🍄、洋葱、甘筍🥕、大蒜🧄同雞🐔等材料去煲,唔好諗住用雞煲出嚟嘅湯會好肥膩,因為佢最後用咗蛋白嚟清油份,所以個湯一啲都唔肥膩,味道清甜可口😋。
甜品🍧:

最後係甜品拼盤《初志の宴》,呢幾款精選甜品都係上年推出過大受歡迎,宜家將佢濃縮成迷你版,一次過可以享用晒4款精美嘅甜品。職員話呢個甜品拼盤要順住次序食,先至唔會影響個味蕾,真係好講究😏。

先係紅酒焦糖脆餅🍷,中間嘅餡料好似拖肥糖咁,但唔會太甜。

蜜柑配咖啡啫喱,苦澀嘅咖啡啫喱配上酸酸甜甜嘅蜜柑🍊,令蜜柑嘅味道更突出。再加上花生🥜、rosemary、creamy 幼滑嘅雪糕🍧,成個甜品都非常特別。

香印提子沙冰味道清甜🫒,冰凍嘅沙冰夾著蒟蒻同埋紫蘇葉,香味獨突。

伊達卷主要嘅材料係蛋同芝士🧀,食落口感軟熟,蛋味濃郁,再加上十勝紅豆蓉,味道更為提升。

最後係自家製黑芝麻朱古力🍫,係好濃郁嘅芝麻味,食落好滑身,咬落仲有啲脆米,增加多重口感,而且食落無咁膩,非常美味😋!

埋單時,職員仲送上公司自家設計利是封🧧,包裝極之精美,非常豪華。

今次Omakase 嘅體驗係我去咁多次最好嘅一次,食物同服務都真係無得頂。👍👍👍
2024-02-01
2024-02-20 33 瀏覽
今日同朋友試試半島酒店下面日本餐廳「釧」每位$1280的omakase午餐,從開始到結束,每一道菜都展現了師傳對食材的精湛處理和創意。首先,前菜是白子水雲,白子柔軟細膩的質地,和微酸的味道融化在口中,作為開場。之後左口魚的刺身,肥美的油脂掂配爽口蓮芋,較為清新,味道偏淡。另一道是時令的鰤魚,魚肉表面燒過,仲有自製的紫菜醬,令整道菜有豐富風味同口感。茶碗蒸都好有驚喜,入面係法國藍龍蝦搭配黑松露、山椒,龍蝦的鮮甜與黑松露的香味非常夾,亦增添了層次感和豐富的口味。鯛魚搭配水菜、荀絲和紫蘇花是一道色彩繽紛的菜品。鯛魚好鮮味,而水菜、荀絲和紫蘇花帶來了清新的口感。之後嚟到壽司,首先係石垣鯛、針魚和地金目鯛味道較淡的組合,然後係池魚、赤貝和赤身,最後係味道較濃同油脂豐腴的拖羅和牡丹蝦壽司。燒過的拖羅的香脆口感、燒蛇腹的獨特風味和牡丹蝦的鮮美相互輝映,給人留下深刻的印象。海膽非常鮮甜,份量十足,而且比日本食過的更好食,係全餐的亮點。另外仲有吞拿魚蓉同玉子cream brûlée。海膽的鮮甜、吞拿魚蓉的醇厚和玉子cream brûlée的滑順口感共同營造出一個令人垂涎的菜品。在甜品方面,腐皮搭配杯芽和

甜品方面,腐皮搭配杯芽和白朱古力奶凍好特別,脆脆的腐皮炸到好似泡芙,同奶凍的滑順口感完美融合。

在這個omakase午餐的最後,餐廳仲有新年主題的甜品。紅酒餅乾搭配低咖啡因蒟蒻同rosemary雪糕、巨峰沙冰和紅豆芝士蛋糕,不僅非常豐富,而且造型精美,有日本新年氣氛。

最後,估唔到黑芝麻白朱古力都有驚喜,芝麻味好香濃,食完非常滿足。

「釧」無論是壽司、煮物、刺身還是甜品都有心機同創意,如果您想試omakase午餐,絕對是一個值得推薦的選擇。
2024-02-17 28 瀏覽
📍釧前幾日去咗半島呢間日本餐廳食嘢,餐廳入面主要以木色裝潢為主,我地今次坐嘅位置係吧枱,正對住師傅準備食物嘅地方,可以一邊享受食物,一邊欣賞師傅嘅手法。今次試咗佢哋嘅「釧」套餐 首款料理為鰻魚苗 味道清新特別其次嘗試了松葉蟹 以紫蘇花作點綴 並採用鮮甜的北海道海膽 最愛的是螯蝦配上金箔同魚子醬,感覺高級。食之前店員仲特意提醒,原來螯蝦之下,仲有酸酸甜甜嘅蕃茄汁,同埋最底層嘅龍蝦啫喱,鮮味十足。單係呢一味菜式,已經有多層嘅變化,令人印象深刻,亦對之後嘅主食更為期待。鱔魚天婦羅外脆內嫩接下來到壽司而餐廳的壽司醋飯酸度適中,當中嘅石鯛刺身最令人滿意,肉質細膩,味道好鮮甜。佢哋嘅燒北海道蟹腳都好肥美,咬落去啖啖肉.全日最期待的是拖羅❤️大中拖羅都有得嘗試,好滿足!而甜點則是擺放得十分有心思的禮盒,當中最印象深刻嘅,係外表全黑色,咬落去原來係黑芝麻朱古力,同口感清新嘅壽司有好大對比。新年期間餐廳仲送左利是封 好靚好有心思
📍釧

今次試咗佢哋嘅「釧」套餐

首款料理為鰻魚苗 味道清新特別

其次嘗試了松葉蟹 以紫蘇花作點綴 並採用鮮甜的北海道海膽

鱔魚天婦羅外脆內嫩

接下來到壽司

佢哋嘅燒北海道蟹腳都好肥美,咬落去啖啖肉.

全日最期待的是拖羅❤️大中拖羅都有得嘗試,好滿足!

新年期間餐廳仲送左利是封 好靚好有心思
2024-02-16 485 瀏覽
今晚又食好嘢,日本菜中的㕑師發板。期待…啊!愛媛縣魚苗,加入蘿蔔絲和酸汁,味道清爽。松葉蟹肉,北海道馬糞海膽,地膚子籽,案個人喜愛,加入青檸汁和紫蘇花,口感複雜。一層又一層,魚籽,螯蝦,蕃茄啫喱,還有龍蝦膏嘅配搭,非常精緻,酸咪嘅蕃茄啫喱帶出鮮味,層次豐富。牛油煮北寄貝,煮到半生熟,肉質軟腍恰到好處,配以九條蔥,好味!針魚剝皮魚配剝皮魚肝,口感creamy炙燒金目鯛,魚油顯著北海道牡丹蝦,帶子配竹炭鹽鮟鱇魚肝配奈良西瓜漬炙燒野生油甘魚腩位,油脂好香野生中拖羅,入口即化野生大拖羅,比較起中拖羅更加肥美。果然係大極上海膽,口腔充滿海洋味道。玉子布甸慢煮石爪,質感軟熟得另人讃美!北海道雪埸蟹配搭雲丹, 蛋黃醬,合拍!北海道鮑魚,煙熏味濃厚, 十分高雅嘅一道菜。鴿和雞全翼,加入蔬菜,如金筍粒,蘋果,菇,大蒜餚製而成, 再用吊清方法,做成一碗清而甜美嘅湯。冬季限定甜點:焦糖餅乾,焦香得像拖肥糖。Rosemary 雪糕好特別,咖啡啫喱好濃香,焦糖果仁和柑橘的配料,出色。採用香印提子皮和蒟蒻嘅沙冰,清新自然又能減輕飽滯感。芝士蛋糕配紅豆蓉,甜而不膩芝麻朱古力
今晚又食好嘢,日本菜中的㕑師發板。

期待…啊!

愛媛縣魚苗,加入蘿蔔絲和酸汁,味道清爽。

針魚
剝皮魚配剝皮魚肝,口感creamy
炙燒金目鯛,魚油顯著
北海道牡丹蝦,帶子配竹炭鹽
鮟鱇魚肝配奈良西瓜漬
炙燒野生油甘魚腩位,油脂好香
野生中拖羅,入口即化
野生大拖羅,比較起中拖羅更加肥美。
果然係大極上海膽,口腔充滿海洋味道。
玉子布甸

慢煮石爪,質感軟熟得另人讃美!

北海道雪埸蟹配搭雲丹, 蛋黃醬,合拍!

北海道鮑魚,煙熏味濃厚, 十分高雅嘅一道菜。

冬季限定甜點:
焦糖餅乾,焦香得像拖肥糖。
採用香印提子皮和蒟蒻嘅沙冰,清新自然又能減輕飽滯感。
芝士蛋糕配紅豆蓉,甜而不膩
芝麻朱古力

2024-02-15
2024-02-15 23 瀏覽
今日朋友生日,我有幸品嚐了位於半島酒店內的「釧」,這裡由一位日籍師傅主理,可以食到同喺日本一樣既正宗且精湛的廚藝👍🏻我選擇了餐廳的Lunch omakase <華>套餐,價值$1280第一道菜白子水雲,這道菜以其獨特的製作方法和口感迷人。白子的鮮甜融入了水雲的柔滑,猶如絲絲濃情在舌尖翩舞。接下來係左口魚刺身搭配肥美的魚邊卷和蓮芋,這道菜展現了師傅對於刺身藝術的造詣。魚肉的鮮嫩和蓮芋的綿密口感相互輝映,每一口都帶來了對於日本料理的極致享受。時令的鰤魚以其精心燒製的外皮和鮮嫩的肉質令人驚艷。紫菜醬的添加為整道菜品帶來了深邃的味道,讓人彷彿置身於海洋😝法國藍龍蝦配上黑松露、山椒和濃郁的茶碗蒸,這道菜展現了師傅對於高級食材的巧妙運用。龍蝦的鮮美和黑松露的香氣相互交織,每一口都帶來了一份奢華與雅致的味覺享受😋鯛魚搭配自家製醬燒、水菜、荀絲和紫蘇花,彰顯了師傅對於料理的細膩巧思。鯛魚的鮮美和醬汁的香濃相得益彰接下嚟係壽司十貫!由於我哋坐卡位,餐廳係安排三件三件咁上既,先嚟淡口白身既石垣鯛、針魚和地金目鯛組合,跟住到各有個性既池魚、赤貝和赤身的搭配,每一款魚類都極鮮美,散發出獨特的風

接下嚟係壽司十貫!由於我哋坐卡位,餐廳係安排三件三件咁上既,先嚟淡口白身既石垣鯛、針魚和地金目鯛組合,跟住到各有個性既池魚、赤貝和赤身的搭配,每一款魚類都極鮮美,散發出獨特的風味

再嚟有拖羅、燒蛇腹同埋牡丹蝦,拖羅一睇就知爆曬完美油花,令人驚艷😋😋

最後係鮮甜度爆錶既海膽!跟埋吞拿魚蓉卷和玉子cream brûlée!玉子cream brûlée香甜細滑,味道層次豐富,有創意😝

最後有腐皮奶凍同杯芽同sesame 朱古力,再加上新年主題甜品,超級有心思好好食,真係一個完美嘅結尾!
2024-01-24 633 瀏覽
好耐都冇去旅行,突然間好掛住日本,所以就同朋友嚟咗呢間位於半島酒店地下嘅廚師發辦,知道要去半島酒店本身嘅期望都好高入到嚟,點知又真係冇令人失望喎我哋揀咗中間價位價值2000幾嘅course,首先就係幾道頭盤,有北海道生蠔同埋呢個用螯蝦同魚子醬整成嘅果凍食落真係非常之新鮮而且用料絕不手軟令人哋食完前菜就好期待一陣會有乜嘢壽司,由於我哋希望靜靜地食,所以冇揀到坐counter,壽司就由師傅整好分批咁上首先嘅係白身魚,新鮮嘅深海池魚真係好好味,之後慢慢就去到啲重味啲嘅魚,有幾款唔係好記得咩嘢名但就知道好鬼好味中間仲有其他嘅料理,例如醋鯖魚汁煮鱈魚等等見到隔籬枱有大拖羅食,等咗好耐終於都有我份啦分別有中拖羅同埋燒過嘅大拖羅,師傅控制得真係非常之好,大拖羅由於肥得滯嘅關係,燒一燒食落冇咁漏,真係好正啊到最後仲有一個超大型嘅海膽壽司做結尾,一啖食落去真係好鬼死滿足而呢度最特別嘅就係除咗壽司料理好食之外,佢嘅甜品都非常之出名,嗰日師傅就上晒三種呢度招牌嘅甜品俾我哋食有呢個好特別嘅秋冬主題嘅楓葉甜品仲有好好味嘅豆乳雪糕配腐皮同埋呢個驚為天人嘅黑芝麻朱古力食完先發現呢度嘅甜品都好多人讚好,果然冇介紹錯,
入到嚟,點知又真係冇令人失望喎

同埋呢個用螯蝦同魚子醬整成嘅果凍
食落真係非常之新鮮而且用料絕不手軟

但就知道好鬼好味

中間仲有其他嘅料理,例如醋鯖魚
汁煮鱈魚等等
見到隔籬枱有大拖羅食,等咗好耐終於都有我份啦

有呢個好特別嘅秋冬主題嘅楓葉甜品
仲有好好味嘅豆乳雪糕配腐皮

同埋呢個驚為天人嘅黑芝麻朱古力
食完先發現
呢度嘅甜品都好多人讚好,果然冇介紹錯,希望仲有機會再嚟呢度啦
2024-01-11
相信大家都聽過,半島酒店內有一間人氣Omakase嘅餐廳🌟釧 Kushiro🌟一入到餐廳有2個廳,內走型格路線,可選擇高椅嘅座位也有枱椅坐位,適合不同客人,環境舒適,待應生💁🏻‍♀️會介紹每道菜式🤏🏻午餐Omakase幸$980おつまみ3品・鮨10貫・巻物・お吸物・ザザート♦️前菜3品🫴🏻沖繩水雲配雪魚白子 - 水雲酸醋的味道開胃好吃,雪魚白子烤香味撲鼻,口感滑溜鮮甜🫴🏻𩶘魚刺身,用用煎了的鼓油做醬汁,好味🤤🫴🏻法國藍龍蝦🦞茶碗蒸,龍蝦煎至半生熟龍蝦口感鮮滑,再用上黑松露醬醬汁,蛋味好出♦️鰭十貫魷魚 深海池魚 石恒鯛 毛蟹 黑陸魚 池魚 拖羅 赤身 海膽 牡丹蝦 每件都非常出色▪️拖羅 魚油味濃,肥美啖啖肉 ◾️醬油漬赤身 魚香味濃 ▪️毛蟹 蟹味好鮮味 ◾️海膽 好鮮甜新鮮 ▪️魷魚 爽脆配柚子鹽清新 ▪️池魚 肉質鮮甜食到咁上下,會上埋白麵豉湯,熱辣辣暖下胃以3款麵豉煮成♦️3款甜品,每一款甜品都好出色▪️黑芝麻朱古力🍫超級好味,只有堂食才吃到極之香濃黑芝麻香,黑朱古力味道不甜▪️紅葉主題🍁甜品賣相極靚打卡啱哂呀,以紅葉做主題,多重口感又靚又好味😋富有柿超甜,配焦糖脆塊、脆餅、開心果、雪糕▪️豆腐雪糕,豆
相信大家都聽過,半島酒店內
有一間人氣Omakase嘅餐廳🌟釧 Kushiro🌟
一入到餐廳有2個廳,內走型格路線,可選擇高椅嘅座位

🤏🏻午餐Omakase幸$980
おつまみ3品・鮨10貫・巻物・お吸物・ザザート

♦️前菜3品
🫴🏻𩶘魚刺身,用用煎了的鼓油做醬汁,好味🤤
🫴🏻法國藍龍蝦🦞茶碗蒸,龍蝦煎至半生熟
龍蝦口感鮮滑,再用上黑松露醬醬汁,蛋味好出

♦️鰭十貫

▪️拖羅 魚油味濃,肥美啖啖肉 ◾️醬油漬赤身 魚香味濃
▪️毛蟹 蟹味好鮮味 ◾️海膽 好鮮甜新鮮
▪️魷魚 爽脆配柚子鹽清新 ▪️池魚 肉質鮮甜

食到咁上下,會上埋白麵豉湯,熱辣辣暖下胃
以3款麵豉煮成

♦️3款甜品,每一款甜品都好出色
▪️黑芝麻朱古力🍫超級好味,只有堂食才吃到
極之香濃黑芝麻香,黑朱古力味道不甜

▪️紅葉主題🍁甜品賣相極靚
打卡啱哂呀,以紅葉做主題,多重口感
又靚又好味😋富有柿超甜,配焦糖脆塊、脆餅、開心果、雪糕

▪️豆腐雪糕,豆腐味香濃,配夾脆片增加口感
  • 黑芝麻朱古力
  • 毛蟹
  • 沖繩水雲配雪魚白子
  • 拖羅
  • 魷魚
2024-01-17 56 瀏覽
🇯🇵半島酒店地庫「釧Kushiro」嘅廚師發辦一直都聽過有好多朋友介紹果然冇令我失望質素真係天花板咁高🍶💰瀧TAKI $2280{おつまみ3品・一品料理3品・鮨8貫・お吸物・デザート}· おつまみ3品♡生蠔🦪第一度上嘅菜就係日本生蠔雖然尺寸唔算大隻 但係鮮甜酸酸地嘅汁好開胃♡馬糞海膽配啫喱因為我同咗師傅講我唔食蝦同埋蟹所以第二道菜就將蝦轉咗做馬糞海膽配啫喱超有驚喜嘅一道菜啫喱係酸酸地配埋鮮甜嘅海膽出奇地好夾🤍♡沙嘴魚明太子天婦羅海苔熟食嘅主菜第一道菜睇落去係一個天婦羅配咗明太子夾喺中間🍤食落去嘅口感外脆內軟魚肉香配埋海苔嘅鹹味唔需要點任何醬汁已經好夠味🤍食得出每一道菜都係悉心設計用咗食物本身嘅味道去做調味· 鮨8貫♡石獅魚 深海池魚壽司係由淡到濃味一層一層咁上第一輪嘅壽司食到嘅就係魚肉本身嘅鮮甜味道兩種嘅壽司都好鮮甜🐠♡池魚 油甘魚呢兩款魚嘅魚油比較多 所以食落去油脂感比較豐富 🎣♡吞拿魚 金木鯛 大拖羅最後就係味道最濃嘅吞拿魚同埋拖羅 ♥️由吞拿魚開始食起由左自由油脂感越嚟越豐富去到大拖羅嘅口感真係一流!拖羅面層有少少隻燒,但絕對冇影響魚肉嘅口感同樣都係入口即溶非常深刻嘅味道😳· お吸
🇯🇵

♡吞拿魚 金木鯛 大拖羅
最後就係味道最濃嘅吞拿魚同埋拖羅 ♥️

· お吸物

♡醋醃製的鯖魚
依款青魚絕對唔係平時我哋食開嘅醋鯖魚而係用特製嘅醋將新鮮嘅鯖魚慢慢醃成

口感非常軟滑食落去竟然都有入口即溶嘅感覺仲要酸酸地非常開胃👍🏼

♡鮟鱇魚乾配奈良漬
又係一款好有驚喜嘅菜式本身鮟鱇魚乾都係好豐富口感又好香濃嘅味道就咁食已經好正

竟然配咗奈良漬店員同我介紹係醃製嘅西瓜出奇地配落去鮟鱇魚乾上真係超夾酸酸嘅奈良漬配埋鮟鱇魚乾嘅味道👅深刻到難以形容

♡金鯛魚
用油炸尾部做到脆口又係好有驚喜
魚肉超級嫩滑但係外皮又好脆食落去嘅口感都係好難得

甜品
估唔到呢度連甜品都係咁有心思,完全係將食物昇華到一個藝術嘅層次!
•芝麻朱古力
•秋季限定忌廉芝士楓糖甜品
•豆腐福袋

文字真係好難形容佢嘅味道有幾咁好食
但係芝麻朱古力一定係其中一樣印象超深刻嘅甜品🍫

我會形容佢為一個朱古力口感嘅芝麻糊完全顛覆咗我對朱古力嘅概念!

其餘兩款嘅甜品都係做得好出色
🍁忌廉芝士配楓糖都係出奇地好夾
記得一定要留返個肚食埋個甜品

半島酒店內的釧Omakase🍣一直是我的必到list之一✨今次試了午餐Omakase幸$980每道菜式好精緻,加入創意,午市座無虛席❥おつまみ3品・鮨10貫・巻物・お吸物・ザザート❥前菜3款:🔸沖繩水雲 配雪魚白子 烤香味 水雲有酸醋的味道,開胃醒神🔸刺身:𩶘魚 ,醬汁用煎了的鼓油,非常鮮味🔸國藍龍蝦🦞茶碗蒸,龍蝦煎到半生熟,配上有黑松露醬醬汁,超好味😋🍣鰭十貫〰️魷魚 深海池魚 石恒鯛 毛蟹 〰️〰️黑陸魚 池魚 拖羅 赤身 海膽 牡丹蝦〰️🥢拖羅 入口即化 魚油味濃🥢毛蟹🦀好鮮味🥢海膽 勁正,好甜食得出好新鮮🥢魷魚 比較有咬口 配上柚子鹽好清新🥢石垣鯛 比較淡口既味道,好清新🥢深海池魚 非有口感🥢醬油漬赤身 魚香十足🥄白麵豉湯3款甜品🧁🍭🍮每一款甜品都好正,由其係秋の紅葉🍁整個甜品以紅葉🍁做主題,多種食材很有層次焦糖脆塊、開心果、雪糕、脆餅黑芝麻朱古力🍫超級好味,極之香濃而不膩黑芝麻香好高級豆腐雪糕🍧好清新,配夾脆片增加口感
半島酒店內的釧Omakase🍣
每道菜式好精緻,加入創意,午市座無虛席

❥おつまみ3品・鮨10貫・巻物・お吸物・ザザート❥

前菜3款:
🔸沖繩水雲 配雪魚白子 烤香味 水雲有酸醋的味道,開胃醒神
🔸刺身:𩶘魚 ,醬汁用煎了的鼓油,非常鮮味

🍣鰭十貫
〰️魷魚 深海池魚 石恒鯛 毛蟹 〰️
〰️黑陸魚 池魚 拖羅 赤身 海膽 牡丹蝦〰️

🥢拖羅 入口即化 魚油味濃
🥢毛蟹🦀好鮮味
🥢海膽 勁正,好甜食得出好新鮮
🥢魷魚 比較有咬口 配上柚子鹽好清新
🥢石垣鯛 比較淡口既味道,好清新
🥢深海池魚 非有口感
🥢醬油漬赤身 魚香十足

🥄白麵豉湯

3款甜品🧁🍭🍮
每一款甜品都好正,由其係秋の紅葉🍁
整個甜品以紅葉🍁做主題,多種食材很有層次
焦糖脆塊、開心果、雪糕、脆餅

黑芝麻朱古力🍫超級好味,極之香濃而不膩
黑芝麻香好高級

豆腐雪糕🍧好清新,配夾脆片增加口感
2024-01-17 560 瀏覽
第三間其實只係間開係半島酒店商場既餐廳實際並唔係由酒店負責既餐廳叫做釧咁呢間餐廳就係食omakase既不過我自己就好少食始終大貴食唔起同食唔起fine dining既晚餐唯有去食午餐一樣10月果時見佢成日賣廣告話出左個秋天特別午市套餐係由omakase轉左做會席set形式望完之後覺得好似都OK就搵左個星期六同老婆過黎試下前一日網上訂檯都有位不過要先比每人500即係總共一千蚊訂餐廳位置係半島商場地庫即係半島精品店果層咁佢都有寫話食呢個set既話就唔會坐bar檯因為佢都仲有做本身既omakase不過黎到就唔知咩原因啦佢就話將我地升級左坐獨立房成間餐廳應該得一間應該坐六至八人都可以天花仲有吊燈鮮花比起出面bar檯位就闊落好多亦都無咁拘謹不過就睇唔到師傅處理料理今日呢個秋天午市套餐就係七道菜中間有加錢項目不過我地都無要到第一道上既係沖繩水雲無我預想中咁酸而且入面加左幾片帶子中和令我對水雲呢樣野改觀左真係有開到胃第二道係刺身比想像中豐富好多而且呢一盤係單人份量並唔係share既入面有深海池魚秋刀魚鰆魚赤身拖羅牡丹蝦六種一共十塊刺身每樣都好鮮甜有一兩款仲有炙燒過第三道蒸物係茶碗蒸加左菇同黑松露幾香
第三間其實只係間開係半島酒店商場既餐廳

鮑のリゾット
海鮮丼
豆腐バンナコツタ入り油揚げ巾著
2024-01-09 48 瀏覽
最近見半島釧的Omakase好多人食,所以訂了枱,一試佢地午餐omakase。水雲菜:日本的酸醋和海藻做成的前菜,食落滑溜溜口感,海藻咬落有條理,確實開胃。刺身拼盤:黑陸魚、卉丹蝦、池魚、魷魚、帶除、石媛鯛。黑陸魚食落油脂飽滿,魚香十足;卉丹蝦蝦肉清甜爽滑;池魚魚肉嫩滑,肉質細膩;石媛鯛魚肉鮮甜,肉質鮮嫩。甘鯛立鱗燒:師父將魚皮炸到香脆,加上魚肉多汁,配上日本黃豆醬,兩者實在互相配合。味增湯:用上日本麵豉去煲,飲落咸香,加上海帶,實在係非常惹味。豆乳福袋:用上日本黃豆去磨成豆乳,做成的甜品,豆香濃烈,加上福袋用上日本腐皮去包製,實在係特別的甜品。黑芝麻朱古力:用上黑芝麻做的外皮朱古力,食落芝麻味濃郁,加上朱古力的甘甜,兩者互相輝映。最後,這裡的omakase真係抵得一食,除了師父刀功了得,加上食物新鮮,絕對係omakase的好地方。

2024-01-02
  • 黑芝麻朱古力
  • 毛蟹
  • 甜品
  • 鰻魚苗
  • 白蝦
  • 壽司
2024-01-07 442 瀏覽
今日,朋友生日話想食Omkase,知道半島有間好好食既omakase 日本餐廳,所以特別同佢去食。水雲草:用上日本海藻黎整,加上用上日本陳醋,師父話用黎開一開胃。水雲草食落不但有爽滑口感,配上陳醋酸酸甜甜確係前菜開胃之選。左口魚:食落油香十足,肉質不但鮮嫩,而且咬落非常有口感。油甘魚:油甘魚又名鰤魚,脂肪十分豐富,所以油份十足,但師父整到唔會食落太油,入口即溶。茶碗蒸-日式茶碗蒸用上日本雞蛋去整,加上法國藍龍蝦肉,配上黑松露,食落不但松味濃香,加上龍蝦肉質幼嫩和彈牙,實在功夫之菜。金鯛魚:金鯛魚食落散發甜美的海味和結實的口感,加上魚味濃,所以食落有層次感在口腔散發。石垣鯛:它的肉質細膩,油脂含量極高,油份十足,食落不但油香撲鼻,而且魚肉非常爽甜。毛蟹:用上日本的新鮮毛蟹,蟹膏不但新鮮,而且食落膏味濃香,配上蟹肉,一濃一淡,實在必食之蟹。葉隱:這道日本甜品可以說是日本甜品最好食特,因為它用上日式奶油芝士、開心果醬、朱古力、橙、蜜糖去做,師父將朱古力做成楓葉,所以薄薄的楓葉食落有著甘甜的朱古力,加上奶油芝士,食落甜甜咸咸。總括來說,釧實在是和朋友慶祝的好地方,不但日本食材新鮮,而且師父刀功
左口魚:食落油香十足,肉質不但鮮嫩,而且咬落非常有口感。
總括來說,釧實在是和朋友慶祝的好地方,不但日本食材新鮮,而且師父刀功了得,實在必依之omakase食店。
2023-12-31