2024-04-03 22 瀏覽
釧(尖沙咀),係位於半島酒店既廚師發辦,同男友慶祝,於是黎食日本野,釧的環境雅致,人不算多,環境寧靜,餐廳內的設計簡潔大方,使用了木質元素和柔和的燈光,營造出舒適和放鬆的氛圍。釧的店員熱情友好,每一道菜都會介紹,食到咁上下又會幫忙換一杯熱茶,確保我地有愉快的用餐體驗魚太壽司,咸香滑身的魚,魚肉滑嫩,入口即化,帶有一絲微咸的風味,令人回味無窮。池魚:魚肉質地鮮嫩,口感豐富,帶有一點點的濃郁滋味鰹魚,用了櫻花木燒,燻燒香氣融入鰹魚的鮮美,營造出一種令人著迷的煙燻風味銨鏮魚肝,魚肝柔軟滑嫩,帶有濃郁的魚肝風味落石縣產慢煮八瓜魚:慢煮料理的八瓜魚經過慢煮處理,肉質鮮嫩多汁,保留了其原有的鮮美風味。中拖:中拖的口感彈牙,味道鮮美,是一道大拖,經過輕燒處理,去除了筋,肉質更加嫩滑釧(半島酒店)是一家提供高品質的廚師發辦餐廳,慶祝節日或者特別日子,值得一試。

池魚:魚肉質地鮮嫩,口感豐富,帶有一點點的濃郁滋味

銨鏮魚肝,魚肝柔軟滑嫩,帶有濃郁的魚肝風味

中拖:中拖的口感彈牙,味道鮮美,是一道

大拖,經過輕燒處理,去除了筋,肉質更加嫩滑

2024-03-28 31 瀏覽
朋友非常推薦位於半島酒店內嘅「釧」,今日同女朋友黎一試!點左晚市omakase 8 貫!前菜瑩光魷魚,醬汁酸酸甜甜,魷魚爽口,一咬就爆開,清新開胃小食。另一款就喺蝦肉他他,面層蝦肉刺身,中層水果凍,最底喺用蝦頭油同蝦膏濃縮而成,極鮮!而且仲有微微水果香甜北寄貝用牛油味噌煮至五成熟,配上紅椒絲蔥,嫩清鮮甜愛媛縣羽太,灑上檸檬皮點綴,清新微酸,帶起魚味,鮮上加鮮春子鯛 +烏魚子,味道淡身,肉嫩滑口,香炙燒味池魚,魚肉味濃,肉質帶點爽彈,加上香蔥,香味更突出鰹魚用櫻花木煙燻,入口炙燒味強烈,微酸鰹魚肉中帶點鮮甜,微微回甘鮟鱇魚魚肝配西瓜奈良漬,無腥味而且微微帶甘,口感順滑入口即化。加上清新檸檬皮唔會太膩北海道八爪魚,煮得軟爛入味,醬汁味甜,感覺似豚角煮既做法天草市青海老,用熱水焯熟,肉質保持爽彈,鮮味非常突出燒汁石鯛魚,用魚骨煮高湯再燩成醬汁,配有水菜、紫酥花,香濃魚味!中拖羅壽司,油脂豐盈,油香突出,帶有拖羅應有既微酸。大拖羅壽司,將筋部切斷炙燒,將筋部進一步融化成油脂!每咀嚼一啖都有油脂滲出,非常香口。根室海膽,味道清甜,鮮味十足。配上海苔更香,令人回味!野蛤清湯,加雞肉蔬果熬製後隔清
北寄貝用牛油味噌煮至五成熟,配上紅椒絲蔥,嫩清鮮甜
愛媛縣羽太,灑上檸檬皮點綴,清新微酸,帶起魚味,鮮上加鮮
春子鯛 +烏魚子,味道淡身,肉嫩滑口,香炙燒味
池魚,魚肉味濃,肉質帶點爽彈,加上香蔥,香味更突出
北海道八爪魚,煮得軟爛入味,醬汁味甜,感覺似豚角煮既做法
天草市青海老,用熱水焯熟,肉質保持爽彈,鮮味非常突出
中拖羅壽司,油脂豐盈,油香突出,帶有拖羅應有既微酸。
根室海膽,味道清甜,鮮味十足。配上海苔更香,令人回味!
野蛤清湯,加雞肉蔬果熬製後隔清 濃郁蔬果味,十足燉湯一樣!
豆乳福袋,其實係腐皮奶凍,配上白杯芽,好似食緊豪華版早餐玉米片!香甜不膩。
2024-03-27 24 瀏覽
今日同朋友聚會,約他到位於尖沙咀半島酒店《釧》,位於半島嘅餐廳裝修都絕對別有心裁,店員介紹裝修以「花朝月夕」為主題,日本庭園風格令人感覺優雅得來又溫馨第一道前菜係沖繩水雲螢光魷魚,接著日本油鰈魚刺身,北海道鮫鰈魚配上新鮮紫蘇花,鰈魚厚切鮮嫩,咀嚼間魚香花香渾然一體最後一道前菜為煙燻鏗魚,將鰹魚皮輕輕燻燒,逼出香氣撲鼻的魚油,火炙後塗上醬油洋蔥以達致平衡清酒赤鮑魚配鮑魚肝醬日本黑鮑魚配鮑魚肝醬,切成薄片味道鮮甜爽口,且帶陣陣酒香金箔魚子富山灣白蝦全身晶瑩通透,有「富山灣的寶石」之稱味道鮮甜美味底下配有鰹魚啫喱混合酸汁基底,蝦油更加突出的白蝦鮮甜法國藍天使龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸藍天使龍蝦精挑細選最豐厚位置入饌,蝦肉彈牙而且肉汁豐富,茶碗蒸散發淡淡黑松露香氣,層次感非常豐富醬油燒笛鯛魚擺盤非常精美,醬油嘅烤到魚肉非常入味而且柔軟嫩滑同時表皮變得香脆可口,與魚肉形成強烈對比壽司十貫:日本石斑春子雕 烏魚子碎鹹香剝皮魚壽司配魚肝牡丹蝦壽司醬油漬赤身大拖羅壽司蟹肉蟹膏壽司北海道海膽玉子壽司刺身由淡身嘅白魚刺身壽司到油脂味較為濃郁嘅大拖羅,海膽,係一個別有心裁嘅菜單設計,再加上睇得出師傅刀功了得,

清酒赤鮑魚配鮑魚肝醬
日本黑鮑魚配鮑魚肝醬,切成薄片味道鮮甜爽口,且帶陣陣酒香

金箔魚子富山灣白蝦

大拖羅壽司
蟹肉蟹膏壽司
北海道海膽
玉子

壽司刺身由淡身嘅白魚刺身壽司到油脂味較為濃郁嘅大拖羅,海膽,係一個別有心裁嘅菜單設計,再加上睇得出師傅刀功了得,而且會用最時令的食材仲會介紹每一道食材嘅特質同食法

《釧 》 每期都會用時令嘅食材去打造唔同嘅甜品今期就係日本豆乳奶凍配醬油黑糖漿
採用了日本豆乳奶油製成奶凍,巧手加上日本豆腐皮形成脆皮外圍,一入口濃濃豆乳香
2024-03-27 20 瀏覽
今日預訂咗呢間喺尖沙咀半島酒店地庫商場嘅釧係一間主打Omakase嘅高級日式懷石料理店,入到去見到餐廳嘅裝修係日式庭園風嘅設計令人感覺精緻清幽充滿日式氛圍今次就叫咗佢哋嘅川套餐($1680)五味開胃小菜,兩道一品料理,八貫手握壽司,一件卷物同埋湯同甜品份量都非常之多,而且每一道菜都細緻儀式感滿滿沖繩水雲螢光魷魚水雲食落去滑捋捋再配搭上酸汁點綴清新開胃,螢光魷魚口感爽脆,鮮甜且有海水味日本油鰈魚刺身 白新嘅刺身食落去味道比較淡少少,但亦都更加試得出魚嘅鮮味煙燻鏗魚配日本沙律洋蔥鰹魚增添一股煙燻風味之後更加能夠引發出更重嘅魚香,再加上中心位置係半生嘅狀態食落去口感豐富增添層次感,再加上柚子酸汁令到成道菜更加鮮甜開胃清酒赤鮑魚配鮑魚肝醬 日本赤鮑魚經過長時間蒸煮入口煙靭富彈性而且質感細緻,再配搭綿滑Creamy嘅鮑魚乾醬撈埋醬油飯真係白飯神偷🫶🏻富山灣白蝦 呢道菜以白蝦刺身,魚子金箔鋪面再以鰹魚啫喱混合酸汁基底,三層一齊食白蝦鮮甜同融化的質感、魚子醬嘅鹹香同開胃嘅酸汁鰹魚啫喱令到成個味道層次感滿滿法國藍天使龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸呢個茶碗蒸係真係驚艷到我,蒸蛋做到非常滑嫩藍龍蝦熟度亦都啱啱好食

沖繩水雲螢光魷魚

日本油鰈魚刺身
白新嘅刺身食落去味道比較淡少少,但亦都更加試得出魚嘅鮮味

煙燻鏗魚配日本沙律洋蔥

清酒赤鮑魚配鮑魚肝醬

富山灣白蝦

法國藍天使龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸
呢個茶碗蒸係真係驚艷到我,蒸蛋做到非常滑嫩
藍龍蝦熟度亦都啱啱好食落去鮮甜水嫩配搭上天惠菇厚肉多汁,蜜糖黑松露汁更係令味蕾增添多一重層次感

醬油燒笛鯛魚
魚皮煎得金黃焦脆而且醬油更係非常入味而且即使經過燒烤魚肉依然保持柔軟嫩滑再送上紫蘇花花香清新同嘅配合🤤

手握壽司8貫及手卷
大拖羅
蟹肉蟹膏
北海道海膽
玉子

手握壽司呢一部份非常能夠體驗到師傅嘅刀工同心思配搭, 魚肉刺身由比較油脂感較淡白魚刺身到有大理石花紋油脂嘅大拖羅,味道由淡到濃層層遞進而且師傅會耐心咁講解每一道時令食材,嘅由來同食法👍

今次最令我難忘嘅係呢一個甜品,餐廳喺甜品方面亦都非常下功夫。用咗脆身嘅豆乳福袋再放入流心嘅豆腐奶凍淋上焦糖醬汁再配上白朱古力脆
濃郁嘅豆腐奶凍真係令人一試難忘另外仲有芝麻朱古力超濃郁嘅黑芝麻味👍香濃濃郁
釧 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖食物推介:川 KAWA $1,680廚師發辦:包括5道前菜、8道壽司、2道卷物、湯加甜品,應有盡有,滿足極了!前菜:螢光魷魚質感細滑外觀精緻,鮫鰈魚鮮嫩多汁口感柔軟,鰹魚魚肉鮮美而緊緻,松露燉蛋香氣濃郁口感滑順,笛雕魚肉質鮮味而細嫩,味味水準高!壽司:魷魚肉質彈牙味道鮮甜,鰤魚魚肉鮮嫩肉質細膩,北海道帆立貝帶子大隻得來鮮美細嫩,池魚魚味鮮美口感豐富,地金目鯛肉質飽滿嫩滑,北海道牡丹蝦蝦肉鮮嫩內裏還有香氣濃郁的蝦頭膏,毛蟹蟹肉嫩滑味道清甜,岩鹽燒拖羅魚肉肥美多汁鹽燒亦夠惹味,款款皆令人回味無窮!卷物:海膽卷的海膽層層疊疊,數量多海膽味濃,拖羅卷的拖羅肥美多汁,鮮嫩而柔滑,加上酥脆的紫菜,是奢華和滋味的享受!湯:味噌清湯香氣濃郁略帶酸甜,玉子布甸柔滑綿密,散發著濃郁的雞蛋香氣,食完高質壽司後再享用,頗能轉換格調!甜品:焦糖豆腐奶凍福袋是餐廳的賣點,豆腐奶凍的柔滑口感與焦糖的香甜結合,每一口都帶來滿滿的美味。福袋由酥脆的餅干製成,香脆的質感增添了整個甜品的層次,讓人愛不釋手!
釧 (尖沙咀)
食物推介:川 KAWA $1,680

2024-03-26 22 瀏覽
今日終於在香港食到一餐正宗嘅Omasake 無論係性價比,材料都好高質素 !位於半島酒店地庫嘅釧 Kushiro開業大約有兩年,朋友移民在即,真係要食返餐好嘅!前菜營光魷魚仔 配蓮藕莖,沖繩水雲,水雲係海葡萄啲friend,好爽口北海道鮫蝶魚 又稱右口魚 肥美又爽口用煎酒做汁配紫蘇花茶碗蒸法國藍龍蝦 日本菇配黑松露蘑菇口感似肉,大大粒,配搭黑松露汁,口感非常豐富壽司類甘目魚 又稱深海大眼雞分佈於日本南部鮮味肉嫩,味道濃厚Mahata 真羽太 又稱日本石班煙煙韌韌,咬耐啲,魚嘅鮮味就出哂嚟北海道帆立貝爽口鮮甜,柔軟,肉質豐厚手釣池魚原來用不同的捕捉方法,外表和肉質都會有分別,捕捉時魚冇咁緊張,肉質也更鮮甜。牡丹蝦蝦肉香甜極富彈性,甘甜濃郁,餘味悠長。醬油漬鮪魚肉質纖細,好有好感北海道毛蟹蟹膏甘香滑溜且豐富,蟹香味濃郁鯖魚新鮮的鯖魚十分清甜,享受到鯖魚的鮮味馬糞海膽入口即化,底蘊甘甜,海味鹹鮮的海膽, 一定要即刻食中吞拿魚顏色粉紅,非常甘香,肥瘦適中。吞拿魚手卷脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂。湯白麵豉湯 白玉菇三種白麵豉做成嘅湯玉子燒布甸淡淡鹽味,唔太甜,超滑!甜品招牌日本豆腐福袋
今日終於在香港食到一餐正宗嘅Omasake
無論係性價比,材料都好高質素 !

前菜
營光魷魚仔
配蓮藕莖,沖繩水雲,
水雲係海葡萄啲friend,好爽口

北海道鮫蝶魚
又稱右口魚 肥美又爽口
用煎酒做汁配紫蘇花

茶碗蒸法國藍龍蝦
日本菇配黑松露
蘑菇口感似肉,大大粒,配搭黑松露汁,口感非常豐富

壽司

甘目魚 又稱深海大眼雞
分佈於日本南部
鮮味肉嫩,味道濃厚

Mahata 真羽太 又稱日本石班
煙煙韌韌,咬耐啲,魚嘅鮮味就出哂嚟

北海道帆立貝
爽口鮮甜,柔軟,肉質豐厚

手釣池魚

牡丹蝦
蝦肉香甜極富彈性,甘甜濃郁,餘味悠長。

醬油漬鮪魚
肉質纖細,好有好感

北海道毛蟹
蟹膏甘香滑溜且豐富,蟹香味濃郁

鯖魚
新鮮的鯖魚十分清甜,享受到鯖魚的鮮味

馬糞海膽
入口即化,底蘊甘甜,海味鹹鮮的海膽, 一定要即刻食

中吞拿魚
顏色粉紅,非常甘香,肥瘦適中。

吞拿魚手卷
脂肪比例較高,魚香持而恰到好處的魚油脂。

白麵豉湯 白玉菇
三種白麵豉做成嘅湯

玉子燒布甸
淡淡鹽味,唔太甜,超滑!

甜品
招牌日本豆腐福袋
京都嘅自家制豆乳,腐皮做福袋

配黑芝麻朱古力
比較甜,但幾特別!

📍釧 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖
2024-03-21 25 瀏覽
最近因為沒有機會前往日本旅行,所以朋友推薦了位於尖沙咀的釧 Kushiro 餐廳,供應美味的omakase料理。這家餐廳地理位置極為方便,且價格合理,因此我和朋友決定一同前往品嚐。踏進這間木質的日本餐廳,立刻感受到滿滿的日本庭園氛圍,令人感到舒適愉悅。我們選擇了午市套餐,價格為1280港元,包含四道精緻的前菜、一道主菜、10貫江戶壽司、味噌湯和甜品。前菜方面,我們品嚐到了沖繩水雲螢光魷魚。這道菜酸酸地,非常提神開胃,魷魚口感爽脆,帶有鮮味,令人感到清新宜人。接下來是北海道膠碟配新鮮紫蘇花。膠碟肉質鮮嫩,搭配紫蘇花調味,帶來花香味,味道非常特別。第三道是火炙洋蔥醬油鰹魚。鰹魚的油脂豐富,搭配新鮮洋蔥,味道鮮美。最後一道是法國藍龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸。藍龍蝦肉質淡口,豐富多汁,搭配黑松露和蒸蛋,層次感豐富,令人回味無窮。壽司方面,我們品嚐到了10貫手握壽司和兩件手卷,還有布丁玉子。每一件壽司都新鮮美味,廚師精心搭配,賣相吸引,其中我最喜歡的是海膽手卷,海膽肉質豐厚,甜美可口,令人回味。另外還有漬物,包括酸蘿蔔、牛扒和薑,這樣的搭配非常清新可口。甜品部分是我非常期待的,服務員端上了一個美麗的

甜品部分是我非常期待的,服務員端上了一個美麗的甜品盒,裡面有四款精緻的甜品,包括紅豆焦糖餅乾、咖啡枸杞蜜柑、提子蒟蒻和紅豆芝士蛋糕。儘管已經吃得很飽,但每一款甜品都給我帶來了清新的驚喜,而且擺盤精美,份量十足,非常值得推薦。

此外,還有豆腐奶凍福袋和黑芝麻朱古力可供品嚐。豆腐奶凍非常好吃,我很喜歡豆腐作為甜點的創意,它不會太甜,帶有獨特的驚喜感。最後,我品嚐了黑芝麻朱古力,芝麻的味道濃郁,同時又帶有朱古力的風味,非常令人滿足。

總結來說,釧 Kushiro 給我們帶來了一個美味的日本饗宴。它的日式美食、尖沙咀的地理位置以及omakase的價格都非常吸引人。
朋友推介半島酒店地庫商場有間寶藏級廚師發辦餐廳🍴整間餐廳設計型格,糅合日本庭園風格,讓人沉浸式享受師傅即席手握壽司和擺盤。第一道前菜:水雲草配上螢光魷魚:用上日本陳醋酸酸地用黎開胃,水雲草爽滑清新、螢光魷魚火炙一下,令其鮮味突出,帶點焦香。第二道前菜:北海道鮫鰈魚配新鮮紫蘇花:魚身肉厚切鮮嫩,用上紫蘇花的葉來點綴,食落帶點酸甜,魚邊後食,因為一啖魚油脂係口腔溢出,油脂豐腴。第三道前菜:火炙洋蔥醬油鰹魚:鰹魚好見美,搭配著火炙過的醬油洋蔥🧅及醬油,增添層次感,令魚入口更重魚香,魚呈反光金屬色,是新鮮的食材!第四道前菜:法國藍天使龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸:藍天使龍蝦精挑細選最厚身嘅肉用黎蒸,熟的程度剛剛好,好彈牙而且肉汁豐富,天惠菇厚切 咬落好有滿足感、好喜歡黑松露味道淡淡的不是特濃配合蒸至滑溜熱辣辣的蒸蛋,層次感豐富。一品料理:甘雕立魚鱗燒:燒烤過程好考功夫,要使魚肉保持柔軟嫩滑同時鱗片變得香脆可口,配合水絲紫蘇花,解一解油膩感。手握江戶壽司10件🍣:左口魚:肉質細嫩,薄切而鮮味濃,富含油脂配上醬汁,更能帶出鮮味。金目鯛、北海道帆立貝、深海池魚、醋鯖魚、牡丹蝦、醬油漬赤身吞拿魚。吞拿魚中拖

第一道前菜:

法國藍天使龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸:
,層次感豐富。

一品料理:

手握江戶壽司10件🍣:

吞拿魚中拖羅:油脂含量極高,魚香撲鼻,魚肉爽甜。北海道毛蟹:好用心、將蟹鮮蒸熟後再拆肉混合蟹膏,使其蟹黃香濃突出。新鮮海膽:好Creamy ,幾乎入口即化。吞拿魚手卷。

望住刀功了得嘅師傅,用上最時令的食材,所謂不時不食,嚴格挑選每一道提供給客人的菜餚,保證食客都能食到最高質嘅部份。

味噌湯間場,食完壽司可用湯暖一暖胃,點少得有油揚、菇🍄和蔥花熬煮,連碗蓋碗底都有花紋,好賞心悅目。

今日MVP 一定係呢個烘乾變脆身嘅豆腐皮加入流心嘅豆腐奶凍,底下配上白朱古力脆脆加焦糖豆腐上面仲配上醬油,甜甜鹹鹹好得意而且有創意,出奇地夾!

芝麻朱古力:香濃,黑芝麻徘徊在口腔中,香濃到一個點,太驚艷。

總結:
寶藏級廚師發辦餐廳🍴
用料上乘 不時不食 創意與高質食材融合

2024-03-07 32 瀏覽
🐷🐷🐷🐷🐷喺日本翻嚟之後成日心思思想食壽司,聽朋友介紹咗依間位於半島酒店omakase,位置方便價錢上又合宜,搵咗日平日放假去食Lunch🍣▪️前菜一 — 沖繩水雲 螢光魷魚酸酸地,清涼醒胃,螢光魷魚爽口頗有鮮味。▪️前菜二 — 鹿兒島平目魚加上紫蘇葉作點綴,魚肉少少煙熏味,肉質厚實清甜,而魚邊最後食,油脂味重。▪️前菜三 — 煙燻鰹魚肉質軟淋,連埋日本洋蔥一齊食酸酸地幾醒胃,有少少赤身既味道~▪️前菜四 — 慢煮山口縣鮑魚師傅話慢煮咗六個鐘,一口咬落去就能輕易分開鮑口肉,十分軟腍,煮得好入味。鮑魚肝醬撈飯食,鮮味十足,有蟹膏撈飯既味道。▪️前菜五 — 北海道雪場蟹蟹腳配上雲丹燒汁,即係海膽醬~ 香濃惹味,一滴汁都唔想浪費!▪️一品料理一 — 富山白蝦上層白蝦清甜彈牙之餘加上少許蝦油同魚子醬,咸鮮十足。下面係柚子昆布凍,比較清新,口感層次十級豐富。▪️一品料理二 — 茶碗蒸上層有法國藍龍蝦,爽口彈牙,而菇粒竟然有肉既香味,口感厚實。除咗truffle嘅香味仲有少少蜜糖既甜味,好少食到咁出色既茶碗蒸!▪️壽司8款+吞拿魚手卷+湯當中包括: 三重縣魷魚配柚子鹽青檸,青心縣石斑魚配鹽柚子,大分縣池魚,鳥取縣
🐷🐷🐷🐷🐷
▪️前菜一 — 沖繩水雲 螢光魷魚
酸酸地,清涼醒胃,螢光魷魚爽口頗有鮮味。

▪️前菜二 — 鹿兒島平目魚

▪️前菜三 — 煙燻鰹魚

▪️前菜四 — 慢煮山口縣鮑魚

▪️前菜五 — 北海道雪場蟹蟹腳
配上雲丹燒汁,即係海膽醬~ 香濃惹味,一滴汁都唔想浪費!

▪️一品料理一 — 富山白蝦

▪️一品料理二 — 茶碗蒸

▪️壽司8款+吞拿魚手卷+湯
當中包括: 三重縣魷魚配柚子鹽青檸,青心縣石斑魚配鹽柚子,大分縣池魚,鳥取縣松葉蟹,靜岡縣金目鯛,赤身,中拖,海膽。魚生鮮味,壽司飯醋味恰到好處。最後加上吞拿魚手卷收尾,極滿足!

▪️豆腐奶凍福袋+黑芝麻朱古力
食到依到我已經覺得十分滿足+驚艷,點知甜品係另一高潮!豆腐奶凍香味撲鼻之剩又唔會太甜,加上餅乾碎令口感唔會太單調,滿分!最後先食黑芝麻朱古力,芝麻香重唔會被朱古力搶Fo,捧住個肚好滿足咁食完依餐🥰

💰川KAWA ($1680+10%/person)
📍 釧 (尖沙咀)

#美食 #香港美食 #吃貨 #甜品 #相機食先
#hkfoodie #hkfood#hkfoodlover #tagforfood
#foodlover #hkrestaurant#gastronomy #foodie#hkfoodie#hkig#foodiehk#foodstagram #yum #tastinghongkong#food #foodporn
2024-03-05 32 瀏覽
今日同為食朋友雙妹嘜去尖沙咀半島酒店B1層既「釧」食omakase. 由半島酒店大堂落一層好易就搵到舖頭喇。前台職員帶我哋坐喺壽司師傅枱前既高枱。好開心可以坐正喺壽司師傅前面,一路食一路欣賞師傅整壽司,藝術感滿滿!儀式感滿滿!職員為我哋送上綠茶後,壽司師傅就逐一安排以下菜式俾我哋。螢光魷魚。水雲:水雲滑捋捋,配合埋酸酸地嘅調味,清新開胃。水雲上面嘅係螢光魷魚,唔好睇佢細細隻,佢肉質彈牙,咬開之後原來味道好濃郁。左口魚刺身。火炙左口魚裙邊:左口魚裙邊肥美,經過火炙之後油脂溶化後,令魚肉食落更香。左口魚刺身味道清甜,配合鹹鹹地嘅調味汁,更增添鮮味。火炙洋蔥醬油鰹魚:鰹魚味濃,所以即使配上重味嘅洋蔥都唔會蓋過鰹魚嘅味道,兩者配合反而相得益彰。法國藍龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸:法國藍龍蝦生熟程度啱啱好,肉質彈牙肉汁豐富。天惠姑厚肉好咬口。呢兩樣食材加埋黑松露同埋滑溜嘅蒸蛋,無論喺味道上面定係口感上面都令層次增加左。醬油漬燒鯛魚:魚皮上加上醬油去燒,令到魚皮有少少煙韌嘅口感。而下面嘅荀絲都好幼嫩。手握壽司:- 鯛魚壽司:用鯛魚肉質爽彈,味道清甜。用黎做第一件壽司好適合- 赤貝壽司:好鍾意食赤貝厚肉嘅

螢光魷魚。水雲:

左口魚刺身。火炙左口魚裙邊:

火炙洋蔥醬油鰹魚:

法國藍龍蝦天惠菇黑松露茶碗蒸:

手握壽司
- 赤貝壽司:好鍾意食赤貝厚肉嘅口感
- 池魚壽司:一擺入口有「丁」一聲嘅感覺,鮮味湧出黎。呢種味道係非常新鮮嘅池魚先會食到
- 牡丹蝦壽司:蝦腸已處理。牡丹蝦晶瑩剔透。
- 火炙金目鯛壽司壽司師傅俾咗近腩位置俾我哋,所以油脂好豐富。配邊埋柚子皮,再增添香氣。
- 毛蟹蟹膏壽司:一絲絲嘅蟹肉配埋惹味既蟹膏,香氣在口腔內打滾。
- 火炙春子鯛壽司壽司師傅喺火炙春子鯛上面在再即時刨上烏魚子碎,增加味道層次
- 油漬赤身壽司:好多時食赤身壽司,都會食到鐵銹味,但呢件赤身經過油漬,並冇鐵銹味,只係剩返魚嘅鮮味。
- 中拖羅壽司:中拖羅好滑,可以食到到吞拿魚嘅油脂香。

海膽手卷:富美丸水產既赤海膽,味道清甜同時海膽味濃郁嘅。色澤鮮黃平均,海膽飽滿肥美,口感軟滑。

吞拿魚蓉手卷:吞拿魚蓉加上醬汁調味及芝麻,再配合脆口既紫菜,香味十足。

麵豉湯:用三種麵豉加上豆腐及菇菌製成。食完壽司,飲返碗熱辣辣嘅湯,好舒服。

布甸蛋:微甜嘅布甸蛋,外表好平滑,冇氣孔。

焦糖紅酒餅:焦糖味道突出。一口一個。

咖啡蒟蒻日本柑:咖啡味嘅蒟蒻鋪喺日本柑上面, 最下層係Rosemary榛子雪糕,榛子果仁粒好脆。

香印提子冰:用香印提子肉,香印提子汁及碎冰製成。加上紫蘇花黎食,味道好特別。而且呢個甜品係凍食,感覺清爽。

伊達卷:十勝紅豆加係芝士蛋糕入面。芝士蛋糕好有水份同好軟熟。

豆乳福袋:造型好靚,好特別。我食之前將福袋一開四再撈埋奶酥奶凍一齊食。口感豐富。

黑芝麻朱古力:作為最後一款嘅甜品,甜度亦都係咁多款甜品之中最高。黑芝麻味非常濃郁。作為最後一個甜點合適不過。

咁就過咗愉快嘅兩個鐘頭喇。
2024-03-05 31 瀏覽
今日妹妹放假,相約一起到半島酒店的釧來個Omakase,十分期待呢!坐在吧枱上看著廚師的準備,已是一門藝術。整頓飯的擺盤及presentation都別具心思,也很精緻,可以先當藝術品欣賞一番。1. 前菜:(a) 沖繩水雲加螢光魷魚; (b) 左口魚刺身加燒裙邊🌟🌟🌟🌟🍽️螢光魷魚很新鮮(完全沒有那些不新鮮的味道),水雲冰冰涼涼的入口Refreshing! 🍽️很多時左口魚都是食牠的裙邊,這個加上刺身,不錯。2. 一品料理:(a) 燒鯛魚;(b)燒鰹魚;(c)龍蝦黑松露茶碗蒸🌟🌟🌟🌟🌟🍽️鯛魚皮燒得很脆身,很香口,配上燒汁,入口香濃。🍽️我更愛燒鰹魚,魚生特別新鮮,肉身閃閃發亮,很有驚喜!🍽️至於那龍蝦黑松露茶碗蒸,我覺得是這餐的highlight!龍蝦竟然整得很嫩口,黑松露配蒸蛋熱騰騰的完全是讓味蕾為之一振,大愛!3. 九件手握壽司+兩件手卷+布丁玉子🌟🌟🌟🌟🍽️有池魚、鯛魚、赤貝、金目鯛、吞拿魚赤身、中拖羅等,每一件壽司都十分新鮮,鮮味十足!加上廚師精心的食材配搭,不但令賣相更為吸引,還讓鮮味加倍!而我最愛的是中拖羅,沒有大拖羅的油膩感,恰當的油脂充滿口腔,讚👍🏻🍽️手卷則有海膽及吞拿魚蓉兩款,海

🍽️很多時左口魚都是食牠的裙邊,這個加上刺身,不錯。

🍽️鯛魚皮燒得很脆身,很香口,配上燒汁,入口香濃。
🍽️我更愛燒鰹魚,魚生特別新鮮,肉身閃閃發亮,很有驚喜!

3. 九件手握壽司+兩件手卷+布丁玉子🌟🌟🌟🌟

🍽️手卷則有海膽及吞拿魚蓉兩款,海膽的鮮甜令人回味無窮;而吞拿魚蓉更是餐廳獨有的調味,心思之作!

🍽️不得不提他們的漬物(酸蘿蔔、牛蒡、薑),他們的薑是漬過後去了薑的辣味,我完全停不了口!

4. 布丁玉子 及 味噌湯🌟🌟🌟🌟
🍽️布丁玉子並不像甜蛋,但卻充滿着蛋香,重點是特別的香滑,真的像吃布甸一樣呢。
🍽️而味噌湯,我則愛他們別緻的湯碗,碗蓋內藏着別緻的小花,看到心情更愉悅。

5. 甜品:(a)美美的甜品盒;(b) 豆乳福袋;(c) 芝麻朱古力🌟🌟🌟🌟🌟
🍽️當甜品盒出場時,我和妹妹都嘩然,這甜品盒真的太漂亮了吧!盒內共四款甜品(紅豆焦糖餅乾、咖啡蒟蒻蜜柑、提子蒟蒻、紅豆芝士蛋糕),紅豆焦糖餅乾及紅豆芝士蛋糕都是比較甜的甜點,配以清新的提子蒟蒻,真的每口都有驚喜;🥰而我更愛咖啡蒟蒻蜜柑,他是多種層次的享受,先來咖啡蒟蒻的香滑,然後是蜜柑的清新,再來是雪糕的甜蜜,最後還吃到太大粒榛子的香濃,絕對值得大力推介!

🍽️而豆乳福袋,但是外貌已十分吸引,香滑的豆乳上灑上一片片金箔,十分浪漫,很適合情侶一起來吃的甜點;雖然說是甜點,但它一點也不膩,果然是Signature!

不論是肚子還是心情,這是非常圓滿的一餐!特登食物質素高擺設精美,而且份量一點也不少(要捧着肚皮離開)。不管是慶祝生日,還是和朋友情侶用膳,都是十分值得推介的選擇!
2024-03-02 34 瀏覽
和閨密相識35年紀念日,要好好搵一個舒服既地方慶祝我地選擇了在半島酒店的日本料理「釧」來一個廚師發辦,實在冇令我哋失望,無論環境同埋食物都系一等一,甚至乎我在日本也找不到這種上等的Toro前菜-水雲草左口刺身茶碗蒸用半山熟嘅龍蝦刺身令到一方面又可以吃到龍蝦嘅鮮味同埋咬口,配上嫩滑嘅茶碗蒸,上面加上黑松露和蜜糖增加香氣和甜味,非常有心思的一道作品主菜羽太 金目鯛 深海池魚壽司傳統日本嘅鮮魚壽司,沒有一點腥味,非常清甜新鮮池引魚,赤背,吞拿魚中腹超級拖羅壽司池引魚味道濃郁,又有魚的鮮甜赤背:非常爽甜吞拿魚中腹超級拖羅:脂肪平衡,又非常鮮甜嘅油脂,入口即溶針魚,毛蟹,大拖羅壽司針魚:味濃,故廚師在上邊放了一小小姜蓉,非常細心毛蟹:超級多毛蟹肉,內里放了少少蟹膏,蟹肉味非常香甜大拖羅:又系非常鮮甜嘅油脂,刀工有咬口,拖羅嘅甜味在口中徘徊不容易散開,非常正北海道馬冀海膽,拖羅卷物壽司,玉子燒布甸北海道馬糞海膽好似喺你前面開嘅一樣鮮甜拖羅卷:高質甜美玉子燒布甸很嫩滑面豉湯連碗也10分講究,用三種不同面豉煮出面豉湯,加了白豆腐,非常有特式甜品也10分有心思,下次紀念日可以再encore
和閨密相識35年紀念日,要好好搵一個舒服既地方慶祝

前菜-水雲草

左口刺身

茶碗蒸

主菜
羽太 金目鯛 深海池魚壽司
傳統日本嘅鮮魚壽司,沒有一點腥味,非常清甜新鮮

池引魚,赤背,吞拿魚中腹超級拖羅壽司
池引魚味道濃郁,又有魚的鮮甜
赤背:非常爽甜
吞拿魚中腹超級拖羅:脂肪平衡,又非常鮮甜嘅油脂,入口即溶

針魚,毛蟹,大拖羅壽司
針魚:味濃,故廚師在上邊放了一小小姜蓉,非常細心
毛蟹:超級多毛蟹肉,內里放了少少蟹膏,蟹肉味非常香甜

北海道馬冀海膽,拖羅卷物壽司,玉子燒布甸
北海道馬糞海膽好似喺你前面開嘅一樣鮮甜
拖羅卷:高質甜美
玉子燒布甸很嫩滑

面豉湯

甜品也10分有心思,下次紀念日可以再encore
食過最好食既 omakase 😋😋😋 今日更有幸食到發光魷魚同鰻魚bb刺身, 每度菜都係經廚師非常用心烹煮, 安排食品次序, 口感, 冷熱, 感受得到都係經過精心設計, 每一件嘅味道都食得出費盡心思 🤩🤩🤩 最後幾道甜品更係巧奪天工, 令人沒齒難忘的美味藝術品 🥳🥳🥳
2024-02-28
  • 黑芝麻朱古力
  • 甜品
  • 鰻魚苗
  • 壽司
2024-02-27 71 瀏覽
情人節要工作,但仍然要保留小小嘅儀式感,先生特意book咗呢間我想食好耐嘅omakase提早慶祝,位置喺半島酒店嘅basement,門面簡樸低調。Dinner set有兩款,我哋揀咗瀧Taki,有三款前菜、三款一品料理、八貫壽司、湯同甜品,非常豐富。首先送上嘅前菜係鰻魚苗配漬大根,鰻魚苗口感滑溜,配上切成細絲嘅漬大根,酸甜清爽,非常開胃。第二道係令人眼前一亮嘅紐西蘭螯蝦他他,用清澈通透嘅玻璃盒裝住,表面再加上金箔做裝飾,非常精緻。面層用上珍貴嘅紐西蘭螯蝦做成他他,中間係清甜嘅水果蕃茄蓉,底層係蝦膏,主要味道來自底層嘅蝦膏,極度鮮甜,係一道值得細細品嚐嘅前菜。接住落嚟係一道熱食——鱚魚卷,做法類似天婦羅,用鱚魚包住紫蘇葉同明太子,裹上粉漿再炸。侍應建議先品嚐一啖,再加青檸汁,入口非常鬆脆,輕薄嘅炸衣顯得出師傅嘅功架,淡味嘅鱚魚配上鹹鮮嘅明太子,加上紫蘇葉特有嘅香氣,層次分明,成個配搭好有心思。完成兩款前菜同一款一品料理之後店員為我哋送上毛巾同漬物,為接住落嚟嘅壽司做準備,介紹嚟緊會先食四貫壽司,然後會去返前菜。好欣賞餐廳上菜嘅安排,連續食幾道前菜或者熟食難免有啲沉悶,梅花間竹上菜反返而加
完成兩款前菜同一款一品料理之後店員為我哋送上毛巾同漬物,為接住落嚟嘅壽司做準備,介紹嚟緊會先食四貫壽司,然後會去返前菜。好欣賞餐廳上菜嘅安排,連續食幾道前菜或者熟食難免有啲沉悶,梅花間竹上菜反返而加多一份期待。
首先送上嘅壽司係北海道深海池魚同鹿兒島赤貝,池魚肉質細膩,細嚼之下釋放出嘅魚油甘香令人回味;赤貝肉質結實爽脆,鮮味十足。
鰤魚喺冬天正係當造,比較肥美同顏色較深,口感細嫩,油脂亦較甘香;池魚味道比較濃郁,配以薑蔥蓉令味道更豐富。
北海道帶子又厚又鮮,細細咀嚼之下更能品嚐到佢嘅清甜,佐以柚子鹽更加畫龍點睛;以昆布漬過嘅牡丹蝦比一般嘅牡丹蝦刺身更紮實鮮甜,加少少青檸汁更加能夠帶出蝦嘅鮮味。
鮟鱇魚肝以醬油慢煮,入口鹹淡適中,質感細膩;漬西瓜用上奈良西瓜醃漬兩年,入口帶酒香,配上魚肝一齊食清新解膩。
鯛魚經過醬烤油香滿溢,自家製醬油加咗魚湯熬製特別鮮美,魚皮香脆可口,加埋水菜同漬筍同食,口感更豐富,整體非常出色,係少有連先生都大讚嘅一品料理。
完成哂所有前菜同一品料理之後繼續壽司嘅部份,今次侍應為我哋送上嘅係金目鯛、中拖羅同大拖羅,向來喜愛食拖羅嘅我當然雙眼發光。金目鯛肉質味道鮮美,口感肥而不膩;中拖羅肉質香軟無筋,魚味濃厚;大拖羅近乎入口即融,油香喺口腔內蔓延,令人回味。
驚喜一浪接一浪,眨吓眼一大匙滿滿嘅北海道馬糞海膽就已經放咗喺我哋前面,色彩鮮艷,係肉眼都睇得出嘅新鮮,入口自然係冇得彈,瞌埋眼都可以想像到自己喺日本。伴碟嘅布丁玉子香軟可口,蛋香濃厚。
野鴿清湯用上乳鴿同雞全翼熬製成,再加入大量蔬果同菇類吊味,湯頭清澈見底,係無添加嘅清甜滋味。
甜品方面同樣令人驚喜,豆乳福袋嘅造型加上金箔做裝飾,非常吸引。福袋嘅外皮用腐皮做成,口感香脆,內裡嘅豆腐奶凍又香又滑,豆味濃郁而且甜度適中,底下鋪滿胚芽白朱古力,配上淋喺面頭嘅焦糖醬油,成個組合口感同味道都非常豐富有層次。
另一款係富有新年氣氛嘅四式甜品盒,有紅豆焦糖餅乾、咖啡蒟蒻、提子沙冰同紅豆餡芝士蛋糕,非常豐富。最欣賞嘅係咖啡蒟蒻,用上低咖啡因嘅咖啡製成,中間配以蜜柑,底下係Rose Mary雪糕配榛子,三種味道出奇地合襯,配搭有心思。
最後係黑芝麻朱古力,黑芝麻味好香濃,而且入口即融,質素極高。
只能夠講今餐係令人非常滿意嘅一餐,無論食材嘅新鮮程度、配搭同賣相都無可挑剔,食材珍貴而且毫不吝嗇,配搭同賣相好有心思,加上師傅嘅巧手,由前菜至甜品幾乎每一道都有驚喜,唔會有虎頭蛇尾嘅感覺,價錢雖然唔平,但整體質素絕對係對得住地段同價錢,不枉我期待咗咁耐。
2024-02-27 25 瀏覽
都想有一種唔同嘅日本料理享受今次真係覺得好值同埋唔同料理嘅感覺首先,服務態度已經喜出望外,加上環境一流推薦:赤身魚肉呢款魚肉係好新鮮嘅,佢嘅肉質好鮮甜,仲好多人都話佢富含營養。食落去都好滑大拖羅油脂感覺重,食落去好滋味好味!鮟鱅魚魚肝,道菜以鮟鱅魚魚肝為主,口感順滑,帶來濃郁的魚肝風味新鮮池魚,魚肉鮮美,帶有甘香的魚油味道,給人一種特殊的享受。醋青魚這道菜以醋漬的青魚為主,酸甜的風味和鮮嫩的魚肉相得益彰用新鮮嘅白鴿熬煮而成。湯底鮮美,白鴿肉嫩滑,令人口感舒服季節性楓糖紅葉甜品這款甜品以楓糖紅葉為主,可能是以糕點、冰淇淋或其他形式呈現,它代表了季節的味道,給人一種獨特的享受😎 豆腐雪糕質地滑軟,口感綿密,仲有豆腐嘅香滑味道
都想有一種唔同嘅日本料理享受
今次真係覺得好值同埋唔同料理嘅感覺
首先,服務態度已經喜出望外,加上環境一流

大拖羅油脂感覺重,食落去好滋味好味!

用新鮮嘅白鴿熬煮而成。湯底鮮美,白鴿肉嫩滑,令人口感舒服

季節性楓糖紅葉甜品