2024-05-03 5 瀏覽
心心念很久沒吃omakase了,今次到訪半島酒店內的餐廳,對於在半島內都有著預期較高的想法,當天是午餐時間,環境非常清幽食客都非常有禮貌,聊天的聲音都是靜靜的,全場吧枱坐無虛席,食材用料方面都非常新鮮,全部選用即日新鮮空運食材!幸KOU HKD980沖繩水雲螢光魷魚深海池魚配新鮮紫蘇花法國藍龍蝦白蘆筍茶碗蒸日本愛垣島石斑魚|鹽柚子帶子池魚|薑蔥蓉牡丹蝦 金木雕毛蟹青魚|昆布赤身中拖羅蜆湯 📍尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號鋪

幸KOU HKD980

赤身
中拖羅

蜆湯

2024-04-28 12 瀏覽
我同太太好掛住日本料理,呢晚book咗「釧」Omakase,品嚐高級日本美食,食物質素同擺盤都令人好滿足。👍🏻頭盤🥢青柳貝.螢光魷魚新鮮的青柳貝和螢光魷魚,口感鮮美,令人驚艷。🥢富山白蝦.水果番茄.龍蝦膏富山白蝦鮮甜彈牙,與水果番茄的清新酸甜味相得益彰。龍蝦膏為整道菜品增添了豐富嘅濃郁口感,令人回味。☺️🥢帆立貝呢道慢煮帆立貝以精心調配嘅蛋黃醬、牛油果、芫茜、黑松露同昆布進行搭配。帆立貝柔軟鮮嫩,融合了各種調味料的豐富層次,帶嚟令人驚艷嘅風味。🥢壽司真羽太.金目鯛🍣春子鯛.烏魚子🍣中拖羅: 真羽太·金目鯛同春子鯛魚肉鮮嫩,口感絕佳。中拖羅魚油鮮味,每一口都帶來滿滿的滿足感。牡丹蝦🍣大拖羅🍣鯖魚🍣海膽:牡丹蝦鮮嫩肉美,好想食多幾口☺️大拖羅魚油更豐富,鯖魚處理得宜,生雲丹海膽好甜美,師傅落足料,帶來了口感豐富美味體驗👍🏻梭子魚.京都味噌豆腐🍣鰹魚🍣笛鯛🍣玉子:梭子魚表面輕輕炙過帶香,玉子同味噌豆腐用心製作,甜道可口。🥢甜品精細,絕佳擺盤👍🏻腐皮配京都豆乳結合了脆皮和豆乳的口感,味道濃郁而順滑。熊本蜜瓜多汁肉厚,甜蜜美滿😆自家草莓雪葩用心製作,有新鮮果肉,值得一讚😋紫蘇花啫喱搭配青提子沙冰,味

頭盤

🥢青柳貝.螢光魷魚
新鮮的青柳貝和螢光魷魚,口感鮮美,令人驚艷。
🥢富山白蝦.水果番茄.龍蝦膏

🥢帆立貝

🥢壽司

牡丹蝦🍣大拖羅🍣鯖魚🍣海膽:
牡丹蝦鮮嫩肉美,好想食多幾口☺️

梭子魚.京都味噌豆腐🍣鰹魚🍣笛鯛🍣玉子:
梭子魚表面輕輕炙過帶香,玉子同味噌豆腐用心製作,甜道可口。

🥢甜品精細,絕佳擺盤👍🏻
腐皮配京都豆乳結合了脆皮和豆乳的口感,味道濃郁而順滑。

熊本蜜瓜多汁肉厚,甜蜜美滿😆
自家草莓雪葩用心製作,有新鮮果肉,值得一讚😋
紫蘇花啫喱搭配青提子沙冰,味道鮮明且令人耳目一新。
芝士蛋糕配抹茶吉士則結合了芝士的濃郁和抹茶的香濃滋味。最後,他們的芝麻朱古力是一個完美的結尾,香氣四溢且口感豐富。

2024-04-23 18 瀏覽
非常高質的壽司廚師發版位於半島酒店入邊既B層。壽司bar台有5-6人坐。環境幽靜,可以同朋友靜靜雞傾下計,食下野👏🏻👏🏻《幸 KOU 》 $9803 APPETIZERS, 10 SUSHI, MAKI, SOUP, DESSERT廚師一開頭會展示所有刺身🤩服務一流,綠茶凍左會幫你換過一杯3個前菜😋😋😋- 螢光魷魚 底下有水雲(蔥)酸酸甜甜好開胃!蒸熟左既螢光魷魚是食肝的味道深海池魚配有紫蘇花粒,吃一啖深海池魚,是食爽口的味道,底下是植物的莖叫蓮芋(像是芋頭的莖)龍蝦蒸蛋🦞是法國南龍蝦,7成熟配有自加製的蝦油、河豚蔥、超滑的蛋加上濃濃的龍蝦味。開胃凍菜3款:青瓜、酸子薑、蘿蔔3款日本進口食材!*所有壽司都是用赤醋1. 金木雕,配上柚皮,夏天食魚味,冬天食油分2. 池魚,配上薑蓉。爽口3. 牡丹蝦,配上青檸汁 好creamy4. 春子鯛魚🐟是立魚bb 橙色的是烏魚子,味道非常濃厚鹹香。5. 鯖魚壽司,醃咗嘅鯖魚,白板昆布 是昆布中間的芯加上麵豉醬,濃味一點6. 帆立貝上面加少少海鹽,帶出鮮甜。7. 赤身,吞拿魚的赤身 好滑溜8. 隻燒吞拿魚拖羅:海鹽在上面,好肥美 魚油豐富。9. 馬份海
非常高質的壽司廚師發版

位於半島酒店入邊既B層。

壽司bar台有5-6人坐。環境幽靜,可以同朋友

靜靜雞傾下計,食下野👏🏻👏🏻

《幸 KOU 》 $980

廚師一開頭會展示所有刺身🤩

服務一流,綠茶凍左會幫你換過一杯

3個前菜😋😋😋

深海池魚配有紫蘇花粒,吃一啖深海池魚,

是食爽口的味道,底下是植物的莖叫蓮芋(像是芋頭的莖)

龍蝦蒸蛋🦞

是法國南龍蝦,7成熟配有自加製的蝦油、河豚

蔥、超滑的蛋加上濃濃的龍蝦味。

開胃凍菜3款:青瓜、酸子薑、蘿蔔
3款日本進口食材!

*所有壽司都是用赤醋

1. 金木雕,配上柚皮,夏天食魚味,冬天食油分

2. 池魚,配上薑蓉。爽口

3. 牡丹蝦,配上青檸汁 好creamy

6. 帆立貝上面加少少海鹽,帶出鮮甜。

7. 赤身,吞拿魚的赤身 好滑溜

8. 隻燒吞拿魚拖羅:海鹽在上面,好肥美 魚油豐富。

9. 馬份海膽,超creamy 新鮮!

10. 鰹魚壽司,像拖羅甘肥美的

11. 玉子燒,布甸般嫩滑的質地

麵豉湯,用了兩種不同的麵豉熬製而成。

蔥吞拿魚拖羅手卷

朱古力黑芝麻卷

濃厚芝麻卷好滑溜🤩

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️💫

2024-04-22 16 瀏覽
呢間半島酒店嘅日本料理平日吧枱都係爆滿。食材固然高質素,估唔到連甜品都咁有誠意!✨青柳貝.螢光魷魚青柳貝口感彈牙。感覺上呢日食到嘅螢光魷魚特別新鮮。配醃青瓜味道清新開胃。✨富山白蝦.水果番茄.龍蝦膏白蝦味道甘甜,配搭清新嘅番茄同埋濃郁嘅龍蝦膏,味道豐富有層次。✨慢煮帆立貝帆立貝鮮甜彈牙,加上蛋黃醬、牛油果、芫茜、黑松露、昆布,味道溫和清新。🍣壽司真羽太✨金目鯛春子鯛.烏魚子✨中拖羅真羽太肥美鮮味。我特別鐘意中拖羅啱啱好嘅油分。✨梭子魚.京都味噌豆腐梭子魚燒得好香,魚皮有脆脆地嘅感覺。味噌豆腐口感香滑,味道溫和淡雅。✨鰹魚厚切嘅鰹魚好肥美。配清新嘅山藥好夾。✨笛鯛笛鯛嘅肉特別嫩。自家製嘅醬油唔會太鹹。🍣壽司牡丹蝦✨大拖羅鯖魚✨海膽牡丹蝦大隻特別鮮甜。鯖魚配白昆布係經典組合。滿滿馬糞海膽令人特別滿足。✨玉子奶凍狀並非傳統江戶前玉子燒。✨野鴿清湯味道類似雞精,多少少蔬菜甜味。感覺好補好滋潤。✨腐皮配京都豆乳✨蜜瓜✨草莓✨紫蘇花啫喱配青提子沙冰✨芝士蛋糕配抹茶吉士✨芝麻朱古力估唔到甜品會咁出色!腐皮配京都豆乳係佢地嘅招牌菜。京都豆乳幼滑而且清甜淡雅。盛盒裏面係時令四式甜品,又靚又好味。芝麻朱古

✨青柳貝.螢光魷魚

✨富山白蝦.水果番茄.龍蝦膏

✨慢煮帆立貝

🍣壽司
真羽太✨金目鯛
春子鯛.烏魚子✨中拖羅
真羽太肥美鮮味。我特別鐘意中拖羅啱啱好嘅油分。

✨梭子魚.京都味噌豆腐

✨鰹魚
厚切嘅鰹魚好肥美。配清新嘅山藥好夾。

✨笛鯛
笛鯛嘅肉特別嫩。自家製嘅醬油唔會太鹹。

🍣壽司
牡丹蝦✨大拖羅
鯖魚✨海膽

✨玉子
奶凍狀並非傳統江戶前玉子燒。

✨野鴿清湯
味道類似雞精,多少少蔬菜甜味。感覺好補好滋潤。
✨腐皮配京都豆乳
✨蜜瓜
✨草莓
✨紫蘇花啫喱配青提子沙冰
✨芝士蛋糕配抹茶吉士
✨芝麻朱古力
估唔到甜品會咁出色!腐皮配京都豆乳係佢地嘅招牌菜。京都豆乳幼滑而且清甜淡雅。盛盒裏面係時令四式甜品,又靚又好味。芝麻朱古力甜度啱啱好,芝麻味道好濃郁。
One of my favourite Omakase in Hong Kong❤️..好耐冇黎半島食Omakase 喇🥢,呢日心思思趁住假日就約左好朋友黎食個lunch, 質素跟dinner 一樣精彩🥳!Peninsula 既廚師發辦由日籍🇯🇵 米芝蓮大廚主理👨🏻‍🍳,可以來一次過食盡法國藍龍蝦、德國鱘龍黃金魚子醬等珍貴食材,矜貴又好吃,食得好開心啊!so worthy呢間高級Omakase進駐半島酒店,餐廳由3位星級主廚主理,當中包括曾主理米芝蓮一星餐廳、擁有超過25年日式料理經驗嘅日籍大廚富山幸人。由步入餐廳開始,已經可以感受到奢華而典雅嘅氣派,加上單係午市嘅menu都有近20道菜,而且道道選用嘅食材都非罕即貴,足見排場之大,很高質❤️,又一寵壞味蕾的盛宴👅!Lunch 分3個grading:川 KAWA $1,680; 華 HANA $1,280; 幸 KOU $980一場黎到當然要好個好喔!🥳前菜:🔸富山灣 螢火魷魚 (咸鮮)🔸鮫鰈魚 右口魚芋頭莖 & 紫蘇花,配上醬汁。炙燒過後 魚油更香🖤🔸北海道櫻煮八爪魚🐙用紅豆慢煮,顏色更吸引,配新鮮薑蓉,新鮮彈牙。🔸法國藍龍蝦 茶碗蒸面層

Lunch 分3個grading:
一場黎到當然要好個好喔!🥳

前菜:
🔸富山灣 螢火魷魚 (咸鮮)

🔸鮫鰈魚 右口魚
芋頭莖 & 紫蘇花,配上醬汁。炙燒過後 魚油更香🖤

🔸北海道櫻煮八爪魚🐙
用紅豆慢煮,顏色更吸引,配新鮮薑蓉,新鮮彈牙。

🔸法國藍龍蝦 茶碗蒸
面層有露荀做成既泡沫,蒸蛋超級滑溜,滿有龍蝦鮮味🦞,肉質超新鮮彈牙,加葉做裝飾亦可一同吃,味道獨特。

🔸笛鯛魚
自家製醬油用炭火燒,荀絲 & 菜絲 & 紫蘇花。

三款漬物:白蘿蔔`青瓜`子薑 (用柚子皮醃過) 😍

Sushi:
🔹魷魚 (味清淡)
🔹鱸魚 (鮮嫩軟滑)
🔹池魚 魚味較濃 (蔥 & 薑蓉)
🔹牡丹蝦 (新鮮有光澤亦帶黏)
🔹 鰹魚 (用蘋果木煙燻過帶木味)
🔹北海道毛蟹 & 蟹膏 (鮮味)
🔹醋鯖魚 配上白昆布 (帶咸香)
🔹赤身 醬油漬 (柔軟滑溜)
🔹拖羅 (滿滿油香既幸福感🖤)

🔹海膽 (超級清甜可口😍😍😍)

🔸拖羅蓉卷 (鮮嫩豐富帶蔥香)
🔹玉子布甸 (甜蛋帶酒清香 似蛋糕口感)
🔸白麵豉湯 (油揚`昆布`嫩豆腐)清甜

到期待既甜品環節!😍😍😍

甜品
🔸腐皮焗過褔袋,加焦糖豆腐雪糕,
餐廳Signature✨ 底層舖上白朱古力胚芽,一同吃增加脆脆口感。

【初志宴】
🔸麻薯 cream 加雪糕
🔸日本士多啤梨雪芭 (超甜)
🔸香印提子 & 巨峰Cocktail (清新果凍 tonic水)
🔸焦糖餅乾 (煙韌帶黏 濃濃焦糖香)
🔸抺茶吉士蛋糕 (超綿密)
🔸黑芝麻朱古力 配爆炸糖 (超香濃芝麻味)

超級推薦的一間在港Omakase 店❤️🥰🥰🥰
×××[釧 -Kushiro Peninsula]×××
©尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖
2024-04-19 17 瀏覽
好耐之前已經很想去「釧」食廚師發板,今日終於得償所願!北海道青柳貝 * 螢光魷魚 - 味道清新,開胃前菜釜山白蝦 * 水果蕃茄 * 龍蝦凍 * 魚子醬 * 金箔 - 蕃茄好fresh,加埋龍蝦凍,更能突出白蝦甜味北海道帶子 * 中間有牛油果及蛋黃醬 - 口感豐富,好特別的配搭石班魚 - 是日本高級魚,有「嚼」感立魚bb * 烏魚子碎 - 上面灸燒迫出魚油香味池魚 - 好味關鯖魚 * 昆布 - 魚味比較濃梭子魚 *大蔥絲 *自家製柚子味噌豆腐- 最後先食豆腐可以用黎清味蕾鰹魚 * 行者大蒜 * 長芋碎 - 不錯的組合,令鰹魚變得更好味白燒鰻魚 * 炸蒜* 炸蔥* 炸櫻花蝦 - 鰻魚皮好香脆,其餘那些炸物好惹味縞蝦壽司 - 師傅讓我哋一睹縞蝦的樣子才去整壽司,真的好鮮甜呢!👍👍中拖羅壽司 - 相對大拖羅顯得較失色灸燒大拖羅壽司 - 喜歡炙燒後的拖羅,更香的魚油味北海道根室海膽壽司 - 師傅也讓我哋看一看整板海膽才去做壽司,海膽非常之甘甜野鴿清湯 - 看似沒啥特別,實則用多種材料才可以熬出這麽清甜的野鴿湯凍焗玉子 - 口感似布甸,濃郁的蛋味最後甜品非常豐富:士多啤梨雪糕、哈密瓜、提子沙冰
好耐之前已經很想去「釧」食廚師發板,今日終於得償所願!

北海道青柳貝 * 螢光魷魚 - 味道清新,開胃前菜

石班魚 - 是日本高級魚,有「嚼」感

立魚bb * 烏魚子碎 - 上面灸燒迫出魚油香味
池魚 - 好味

關鯖魚 * 昆布 - 魚味比較濃

中拖羅壽司 - 相對大拖羅顯得較失色

灸燒大拖羅壽司 - 喜歡炙燒後的拖羅,更香的魚油味

凍焗玉子 - 口感似布甸,濃郁的蛋味

最後甜品非常豐富:士多啤梨雪糕、哈密瓜、提子沙冰、伊達卷中間夾了抹茶醬,仲有招牌豆乳福袋 - 很香滑,真不愧是招牌甜品,最後是黑芝麻朱古力 - 樣貌極似中式的芝麻卷,實則是芝麻味濃的朱古力!
2024-04-10
2024-04-17 15 瀏覽
今日老細慶功帶我嚟到尖沙咀半島酒店樓下嘅呢間日本餐廳釧度食晚飯好在一早預先有預約 竟然全場爆滿證明質素好好啦 餐廳裝修環境俾人一種寧靜洗滌心靈嘅感覺 可以好好地欣賞壽司師傅製作食材首先三道前菜來自富山既螢光魷魚 鮮味十足 日本菜之花竟然係港人熟悉嘅菜心非常爽甜北海道牛油味增煮北寄貝 有半生熟既口感 一啲都唔韌 加咗牛油同味噌落去調味令北寄貝既鮮味更上一層樓長崎出產既華漣真蠔 人稱日本一 口感爽口 咸淡適中 西瓜奈良漬配慢煮鮟鱇魚肝 西瓜奈良漬甜甜地又帶有豐富嘅酒香 啱啱好可以中和鮟鱇魚肝嘅油膩感非常出色關西白燒鰻魚 用上新鮮嘅日本海鰻外皮燒到脆卜卜鰻魚肉質爽滑彈牙 而且非常鮮甜 加上經過烹調嘅佐料櫻花蝦 令道菜更加惹味可口送酒一流赤身大拖羅 見到淡淡嘅粉紅色就知佢油份十足啦 非常鮮甜赤海膽野鴿蔬菜雞肉清湯 竟然甜品都有個驚喜 豆乳福袋 用腐皮烘到脆卜卜做一個福袋用皮 入面加左豆乳奶凍 杯芽 黑糖醬 黑芝麻朱古力 成個配搭好豐富,同時又清爽而且又唔會太甜

首先三道前菜

長崎出產既華漣真蠔 人稱日本一 口感爽口 咸淡適中

赤身

大拖羅 見到淡淡嘅粉紅色就知佢油份十足啦 非常鮮甜

赤海膽

野鴿蔬菜雞肉清湯

竟然甜品都有個驚喜 豆乳福袋
今日好開心,去半島酒店商場食高級廚師發辦,特別又優質。北海道青柳貝、螢光魷魚、酸汁唔同口感,越食越開胃。富山白蝦、水果啫喱、龍蝦湯凍、魚子醬、金箔呢個頭盤非常好食,食完成個嘴都甜晒,水果啫喱令到白蝦更加甜。北海道帶子、牛油果、蛋黃醬慢煮過帶子,中層牛油果及蛋黃醬,有創意,夠特別,好香有層次感。壽司:羽大-即石班魚,爽口清甜,有啲筋所以耐嚼,更耐食。春子鯛-鱲魚bb,烏魚子碎,炙熱過,有油香,少少甘。池魚-鮮甜關鯖魚-鹽及醋調味,魚味濃。駿子魚、炸京蔥絲、自製柚子味噌豆腐依次序食,先香甜,之後酸酸脆脆,最後濃郁。鰹魚、長芋碎、行者大蒜行者大蒜是蒜苗,所以綠色嘅,長芋碎係白色嘅,配合令鰹魚更加好食。白燒鰻魚、炸櫻花蝦及蔥蒜鰻魚皮好脆,肉超嫩,自製炸物配料很惹咪縞蝦-時令,大只,非常甜、非常鮮。中拖羅大拖羅-燒過,無筋北海道根室海膽-入口冰涼,口中温度融化,甘甜無比!玉子-焗蛋方法,比煎更長時間,似布甸,非常濃厚蛋香,正呀!野鴿清湯-大量材料包括蔬菜、野鴿及雞熬湯,然後法式蛋清做法成清湯。非常有野味香,味道特別。甜品控真開心!有幾款甜點,士多啤梨雪梨、哈密瓜、提子沙冰、伊達卷,豆乳福袋 、辣
今日好開心,去半島酒店商場食高級廚師發辦,特別又優質。

北海道青柳貝、螢光魷魚、酸汁
唔同口感,越食越開胃。

富山白蝦、水果啫喱、龍蝦湯凍、魚子醬、金箔

北海道帶子、牛油果、蛋黃醬

壽司
羽大-即石班魚,爽口清甜,有啲筋所以耐嚼,更耐食。

春子鯛-鱲魚bb,烏魚子碎,炙熱過,有油香,少少甘。

池魚-鮮甜

關鯖魚-鹽及醋調味,魚味濃。

駿子魚、炸京蔥絲、自製柚子味噌豆腐
依次序食,先香甜,之後酸酸脆脆,最後濃郁。

鰹魚、長芋碎、行者大蒜

白燒鰻魚、炸櫻花蝦及蔥蒜
鰻魚皮好脆,肉超嫩,自製炸物配料很惹咪

縞蝦-時令,大只,非常甜、非常鮮。

中拖羅
大拖羅-燒過,無筋

北海道根室海膽-入口冰涼,口中温度融化,甘甜無比!

玉子-焗蛋方法,比煎更長時間,似布甸,非常濃厚蛋香,正呀!

甜品控真開心!有幾款甜點,士多啤梨雪梨、哈密瓜、提子沙冰、伊達卷,豆乳福袋 、辣朱古力,黑芝麻朱古力。

最鍾意豆乳福袋,很香滑;黑芝麻朱古力裏面有脆米,而且黑芝麻味很濃。
2024-04-15 16 瀏覽
食”餓媽卡些”梗係要食間高級嫁啦👏🏻橫掂都係差唔多價錢💸點解唔食間高質又性價比極高嘅廚師發辦👍🏻選址半島酒店入面已經夠晒氣派🤩龍蝦🦞果凍啫喱: 龍蝦味極出啖啖龍蝦肉😋牛油🧈北海道北寄貝: 牛油味勁香但唔會搶咗北寄貝嘅鮮又爽口😬螢光魷魚🦑真魚🐟深海池魚🐟鳥布華蓮小長井生蠔配柚子酸汁拖羅壽司🍣大拖羅壽司🍣鯖魚卷海膽壽司🍣一個字鮮🤩鮮甜多汁唔會腥仲有陣啖啖海水鹹味🤤燒鯛魚🐟烏魚子配春子鯛🐟: 鯛魚表面有輕輕炙燒過所以勁香再配埋烏魚子極直絕配🤤野鴿🕊️清湯玉子燒豆腐奶凍 京都豆腐芝麻朱古力🍫心機之作🫡尤其是個野鴿清湯清得嚟又唔會淡😋

龍蝦🦞果凍啫喱: 龍蝦味極出啖啖龍蝦肉😋

豆腐奶凍 京都豆腐
芝麻朱古力🍫
心機之作🫡尤其是個野鴿清湯清得嚟又唔會淡😋
2024-04-14 10 瀏覽
今日我非常之雀躍,因為終於都可以品嚐到香港最頂級的酒店半島酒店B1樓層的日本餐廳釧,之前也聽過不少好評,所以也非常期待。釧位於半島酒店地底,所以要成扶手電梯往下,問一問職員,便很容易找到。由餐廳的設計、服務、食物的擺盤、味道、新鮮,各方面都在水準之上,真的大飽口福、一試難忘❤️。餐廳環境清幽,充滿高級時尚的日本設計,內設有十多個座位,主要是食 Omasaka 廚師推介。今天我吃的是瀧TAKI餐,價錢$2280,我不用花時間和機票費飛往日本,就可以享受如此高級的Omasaka,真是非常值得,這餐也是我吃過最頂尖的日本料理😋。餐包括了3個頭盤、3個主食、8件刺身壽司、一碗湯和甜品拼盤。每一道菜式的擺盤精緻極了,都是經過細心處理,全部刺身都極之鮮甜,魚味濃厚。海膽色澤鮮明,海膽在口中猶久不散,繞樑三日!👍拖羅油脂豐富,燒過的刺身,散發著陣陣的油脂香氣,而且入口即溶,別有一番風味。😃1北海道青口貝、象拔旁、青瓜漬2富山白蝦、魚子、龍蝦湯凍,金箔灑上面~3層一齊食,是一道非常之矜貴的一道菜式。3一品料理:北海道帶子、黑松露、昆布4.長井野生吞拿魚5.針魚太(日本石班)壽司,加左青O汁6.春子魚(魚

1北海道青口貝、象拔旁、青瓜漬
3一品料理:北海道帶子、黑松露、昆布
4.長井野生吞拿魚
5.針魚太(日本石班)壽司,加左青O汁
6.春子魚(魚BB、春天食)壽司、上面加了烏魚子-口感爽而滑
7.鳥貝壽司-好新鮮。
8.中吞拿壽司
14.根室海膽紫菜壽司
15.醬油燒青鱼紫菜壽司
16.野鸽、雞、野菜清湯
17.燒玉子布丁
18.甜品拼盤-蜜瓜 、士多啤梨、自家制大福皮 、提子沙冰、芝士蛋糕、黑芝麻朱古力
2024-04-08 26 瀏覽
每一道都好新鮮,好好食,什至乎甜品都有驚喜!如果真係要揀最中意嘅,會係造型精緻的前菜,用透明的水晶容器裝著,令人期待,蝦粒配上魚子醬、柚子醋、番茄jelly 和龍蝦醬,層次豐富,宛如整個海洋的味道在口中綻放。仲有北海道北極貝:擺盤精美,醬汁用牛油面豉煮到五成熟,保留了北極貝的新鮮口感。蔥和紅椒絲點綴,香氣四溢!服務很好,雖然日本老師傅比較嚴肅(不過明白傳統日本師傅都唔係social mode),不過佢都係非常有禮貌。sommelier 亦都非常尊業,介紹多款清酒比我地pairing,非常滿足嘅一晚。唯一係入面有客人包廂有d over hyper同嘈

唯一係入面有客人包廂有d over hyper同嘈

2024-03-13
  • 甜品
  • 北海道北极貝
  • 黑芝麻朱古力
2024-04-08 23 瀏覽
><釧KUSHIRO(2880)おつまみ5品・一品料理4品・鮨8貫・お吸物・デザート兵庫縣螢光魷魚光澤鮮明飽滿爆膏 配上同樣當季嘅油菜花緊密鮮美嘅北海道毛蟹蟹肉伴入醇厚濃郁馬糞海膽 糅合成令人回味無窮嘅配搭面層係滿滿嘅富山白蝦中間係酸甜蕃茄啫喱層最底係藍龍蝦膏custard具層次的鮮香在口中洶湧 食慾為之一振以Cristal caviar作點綴 份外精緻優雅北海道北寄貝以牛油味噌海苔碎煮至五成熟將其鮮美發揮得淋漓盡致白魷魚灑上竹炭鹽及青橘更能食出其鮮美甘甜手釣池魚 以手釣方式捕捉 能減少魚在網捕掙扎時造成對其魚身傷害剝皮魚 魚肉淡雅芬芳 澆上香綿潤澤肝醬鰹魚散發陣陣油脂香 也不減刺身豐潤嫩滑關西醋鯖魚卷越咀嚼越能感受到甘甜滋味從口中擴散開來 餘韻久久不散小長井華漣真蠔 曾獲得初代日本一稱號口感清爽甘甜 沒有半點兒金屬礦物味簡單酸汁 辣椒蓉清爽鮟鱇魚肝 粉嫩豐腴綿密得很奈良西瓜漬 清爽中和膩滯感櫻煮八爪魚肉質軟煮過後 份外柔軟腍身配上薑蓉提升風味 大根亦入味白燒鰻魚 魚皮燒得酥脆 清晰聽見咔嚓聲肉質細嫩緊實 油潤鮮美肉汁四溢北海道蝦夷鮑魚 以山椒 味酒慢煮 上枱時以櫻花木
釧KUSHIRO(2880)
おつまみ5品・一品料理4品・鮨8貫・お吸物・デザート
提子沙冰/抹茶伊達卷/芝麻朱古力
很精緻嘅自家製甜品platter讓人目不暇給
><><><><><><><><><><

2024-04-05 21 瀏覽
◽️前菜螢光魷魚:魷魚粒粒都好飽滿海膽配魚子醬:最底係酸汁啫喱,層次豐富好好味🥹牛油味噌煮北寄貝:口感爽彈鮮甜◽️壽司八貫剝皮魚, 魷魚, 池魚, 中拖羅, 真羽太(日本石斑), 鯖魚, 大拖羅🤤, 海膽🥹玉子燒整體壽司都好新鮮,師傅刀工亦非常好,魚生完美包裹住壽司飯,比例啱啱好,唔會比飯塞到太飽。壽司調味就較簡單,不過可以更加感受到魚生嘅鮮味✨◽️一品料理小長井 華漣生蠔:入口勁鮮甜creamy🦪鮟鱇魚肝:好入味,魚肝質地軟滑炭燒笛鯛:配餐廳自家製醬汁◽️湯品 有別於一般嘅味噌湯,呢個好有誠意,用野鴿/甘旬/菇菌/雞等材料煲成◽️甜品甜品勁豐富又好有特色,士多啤梨配雪糕大福同芝士蛋糕配抹茶mousse
◽️前菜
螢光魷魚:魷魚粒粒都好飽滿
海膽配魚子醬:最底係酸汁啫喱,層次豐富好好味🥹
牛油味噌煮北寄貝:口感爽彈鮮甜
◽️壽司八貫
◽️一品料理
小長井 華漣生蠔:入口勁鮮甜creamy🦪
鮟鱇魚肝:好入味,魚肝質地軟滑
炭燒笛鯛:配餐廳自家製醬汁
◽️湯品
◽️甜品
2024-04-01
紀念日
2024-04-05 25 瀏覽
復活節長假期當然要慶祝一下,釧Kushiro係我口袋名單一直都想體驗一下嘅餐廳之一,餐廳位於半島地庫層,環境優雅,樓底雖低但不會感到焗促❤️晚市分2個價位,我哋揀咗3款前菜、3款一品料理、8貫壽司嘅set。前菜1️⃣螢光魷魚,爆膏濃郁卻配上微酸醬汁一齊食,碗中亦有來自日本嘅菜之花前菜2️⃣釧嘅招牌菜之一螯蝦配魚子醬,中間係蕃茄啫喱,底係龍蝦膏,味道鮮上加鮮👍🏻前菜3️⃣牛油味噌煮北寄貝,半生熟嘅爽彈口感,牛油味噌亦唔會蓋過主體嘅鮮味👍🏻8貫壽司分咗2個部分,感到榮幸嘅係可以食到由山口san,一位曾於米芝蓮星級餐廳工作嘅大廚手握嘅壽司,先是有剝皮魚、魷魚壽司、池魚、以及中拖羅,完美演繹魚嘅美感🫶🏻再黎嘅係3道一品料理間場:1️⃣小長井華漣生蠔🦪👍🏻2️⃣鮟鱇魚肝無論質地還是入口後after taste嘅香濃都令人難忘👍🏻3️⃣笛鯛,用上炭燒魚皮香脆肉質嫩滑再接住嘅係剩餘的4貫壽司:真羽太,即日本嘅石斑魚;鯖魚,微微炙燒過魚皮再蓋上薄薄一片白昆布;大拖羅,切咗2個唔同部位再搭疊加埋一齊握成壽司,魚油香及油脂感爆棚☺️;最後係海膽壽司以及玉子燒作結🤤野鴿湯,有甘旬菇菌雞湯等材料,鮮、濃、香。甜品亦係釧會用心編排嘅尾聲,
再黎嘅係3道一品料理間場:
1️⃣小長井華漣生蠔🦪👍🏻
3️⃣笛鯛,用上炭燒魚皮香脆肉質嫩滑
野鴿湯,有甘旬菇菌雞湯等材料,鮮、濃、香。甜品亦係釧會用心編排嘅尾聲,以寶盒呈上,打開會有4款季節性甜品,並最後以芝麻朱古力卷畫上句號😳
紀念日
2024-04-04 16 瀏覽
居然可以去到半島酒店食😳人生第一次食咁高級嘅omakase,真係色香味俱全,十分滿分嘅十分🎼由一入到餐廳🍴餐廳同事嘅服務已經好加分,會主動幫客人放好個人物品,又會每道菜細心介紹☺️☺️又會適時為你加菜,照顧你每刻需要超級加分👍餐廳除咗刺身壽司新鮮外,佢哋嘅一本料理都非常出色,好驚喜好有特色,個人非常喜歡富山縣白蝦蕃茄奶凍、燒鰻魚,超級推介大家必試😋😋仲有是日甜品腐皮奶凍都幾特別👍先付螢光魷魚 🦑鳥取蟹肉連紫蘇花肉、馬糞海膽、地夫子製成1本料理富山縣白蝦+加牡丹蝦+中間蕃茄+底層奶凍牛油蒜茸北寄貝壽司羽太壽司春子鯛剝皮魚煙燻鰹魚帶子刺身 慢煮八爪魚🐙北海道馬份海膽野生大拖羅甜蛋兩款熱料關西鰻魚鮑魚 野鴿清湯腐皮奶凍📍釧 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖#釧 #日式料理 #廚師發板 #omasake #yummy #環境舒適 #性價比高 #酒店水準 #高質享受 #高級日式料理 #師傅刀工一流 #尖沙咀 #尖沙咀酒店 #半島酒店 #japen #香港 #foodie #gathering #節日聚會 #慶祝

先付
螢光魷魚 🦑

鳥取蟹肉連紫蘇花肉、馬糞海膽、地夫子製成

1本料理

關西鰻魚

鮑魚

野鴿清湯

腐皮奶凍

📍釧 (尖沙咀)

2024-03-14
  • 白蝦蕃茄奶凍