成日聽人講喺香港食Omakase,今次終於有機會試吓呢間響半島酒店地庫嘅廚師發辦,因為我唔食魚同埋蝦,所以訂位之前已經同餐廳溝通咗,佢哋好好咁幫我安排咗全部都係我食嘅嘢好開心,我呢個午餐係$1680包咗五個前菜、兩款一品料理,八件壽司、湯同埋甜品,因為我唔食魚,所以佢哋幫我轉左赤海膽同埋鮑魚,另外幫我整咗個黑松露鮑魚焗飯,仲有黑松露龍蝦蒸蛋、燒蟹腳,仲有燒鮑魚同燒帶子手卷,再加上有不同嘅壽司所以份量啱啱好!我老公就唔食銀色皮嗰啲魚,所以佢哋都幫我哋揀咗拖羅、帶子、海膽、以及其他池魚等等嘅食材,最靚係個甜品,有招牌豆腐雪糕同埋好有秋天氣息嘅楓葉造型日本柿,令呢一度廚師發辦午餐畫上完美句號。

尖沙咀半島酒店地下商場有一間日本料理店名叫「釧 Kushiro」,低調少宣傳,或者是我沒有留意,原來是瑰寶!已獲得 Tatler Dinning 2022 及 SCMP 100 Top Tables 2023 嘉許。由日藉總廚山口榮吾師傅及首席總廚Jan Chung 主理,前者專長江戶前壽司及懷石料理,後者富多國菜經驗,創意無限,這個組合,聽到已經很有意思!當晚確實有意外驚喜,食材上乘,烹調有質素,極品佳餚!晚上供 「釧 Kushiro」 及 「瀧 Taki」 兩款 dinner menu,分別收每位$2880 及 $2280。北海道平目魚少有的以刺身作前菜,北海道的平目魚,紫蘇花度點綴,清甜味鮮。新西蘭螯蝦.魚子醬.水果蕃茄.龍蝦啫喱首款一品料理是個玻璃寶盒,頂級食材,三層享受,矜貴漂亮。第一層是新西蘭螯蝦配金箔仔魚子醬,中層是水果蕃茄汁,最底層有龍蝦啫喱。口感變化,首先嚐到鮮甜的螯蝦、接下來是酸度十足的茄香、最後是龍蝦啫喱,鮮味十足!分開食及混合一起食有著不同享受!鱚魚天婦羅炸卷包着層層材料,有鱚魚、魚子、崑布、紫蘇葉,外脆內嫩,鮮味討好!鱚魚與沙嘴魚同類,是熟悉的味道。漬物-淮山

新西蘭螯蝦.魚子醬.水果蕃茄.龍蝦啫喱
首款一品料理是個玻璃寶盒,頂級食材,三層享受,矜貴漂亮。
新西蘭螯蝦.魚子醬.水果蕃茄.龍蝦啫喱
第一層是新西蘭螯蝦配金箔仔魚子醬,
新西蘭螯蝦.魚子醬.水果蕃茄.龍蝦啫喱
中層是水果蕃茄汁,最底層有龍蝦啫喱。
鱚魚天婦羅
鱚魚與沙嘴魚同類,是熟悉的味道。
漬物-淮山、酸薑、青瓜
接下來是壽司系列,全部用上赤醋飯,酸度適中,壽司內藏芥末及鼓油,餐廳不供應額外調味料,對自己很有信心。依次序石鯛、魷魚、手釣池魚與黑鯥壽司,愈食愈有魚味。
石鯛壽司
魷魚壽司
手釣池魚壽司
黑鯥壽司
鮟鱇魚肝韃
做得出色,極之幼滑香甜。
醋鯖魚飯.漬木魚花
酸酸的,煮熟了的魚肉口感。
金鯛魚笠鱗燒
脆鱗魚,帶鱗而烹,魚塊上的鱗片高高豎立,如花般綻放,又靚又酥香清脆。確實好食,別有風味!
金鯛魚笠鱗燒
配黃豆西班牙臘腸,合拍有特色。
金鯛魚笠鱗燒
繼續壽司鰤魚、吞拿魚赤身、大拖羅壽司
鰤魚壽司
吞拿魚赤身壽司
大拖羅壽司
北海道赤海膽紫菜卷
時令優質,非常甘香清甜,口感涼涼的,餘韻的甜味悠久。
玉子
如燉蛋般滑,入口即化,甜甜地的。
野鴿清湯
甘荀及多種材料熬出,清香味醇,豐富肉香。
玄米茶
換上一杯燙熱玄米茶。
玄米茶
京都豆腐.北海道奶凍
招牌甜品,香滑味香,十分好吃!
冬日時令甜點
以多款時令水果配芝士,亦朱古力脆餅及糖餅,多樣豐富。
芝麻朱古力卷
芝麻味極濃,內藏脆脆朱古力,極品中之極品。
芝麻朱古力卷
和式佈置,優雅舒適,客人如果有要求,預訂可以指定師傅,據說他們手法各有不同。有兩間房間,我們今次在裏面的細房用餐。服務到位,CP值合理,令人有重訪的衝動!

2023-12-19
鰤魚壽司
吞拿魚赤身壽司
大拖羅壽司
芝麻朱古力卷
最近聽食友介紹一間日本料理“釧”,位於半島酒店地庫的,以為新開,原来已有兩年歷史了,初以為位於五星级酒店中,價錢都會較貴,所以較少人提及,誰知聽價錢一點都不高,以地點、服務及食物質素而言,有些物超所值!$2280/人的 釧Omakase 有前菜、三款一品料理、九款壽司,跟尾野鴿湯及三款甜品。菜單以日本傳统料理為主調,當中滲了數款fusion料理,配搭有新意。三款一品料理新西蘭敖蝦配魚子醬、希魚卷、笠鱗魚;壽司九款:石鲷、魷魚、手釣池魚、黑陸魚、鮟鱇魚肝撻、酢青魚、獅魚、醬油漬赤身、大拖羅。新西蘭敖蝦是此店名物,必須一試,上配魚子,中間水果番茄,下層龍蝦啫喱三味入口,既有蝦鮮味,水果清新及龍蝦濃湯甜味,魚子醬更添畫龍點睛效果。其餘希魚卷口感鬆脆,師傅炸工掌握很好。而熱食金鯛魚立鳞燒,肉身連魚鱗油泡,鬆香,下面鋪陳西班牙辣肉腸泡煮黃豆,一啖鬆脆炸魚一啖味濃黃豆,令味覺昇華。總體而言,高級料理、物超所值。

其餘希魚卷口感鬆脆,師傅炸工掌握很好。

總體而言,高級料理、物超所值。
2023-12-21 38 瀏覽
高質的日式廚師發辦,實在令人印象深刻!這家位於酒店地庫的餐廳,提供了極高的私隱度,讓用餐環境更加舒適。餐廳的職員非常友善,而廚師更是細心且手藝精湛,他們的發辦次序更是帶來了驚喜,讓我們享受了一場美食之旅!首先,炙燒白子的味道真是令人難以忘懷。這道菜的入口即溶,帶來了一種奇妙的口感,同時還能品嚐到微微的炙燒香氣,令人回味無窮。接下來,真鯛刺身作為開胃菜,給人留下了極為鮮味的印象。新鮮的真鯛肉質細膩,搭配上醬汁的調味,令人胃口大開。黑松露茶碗蒸龍蝦是一道令人驚艷的菜品。龍蝦肉質極為滑嫩,而黑松露和茶碗蒸的搭配恰到好處,彼此相得益彰,帶來了無以言表的美味。魷魚壽司也是一道非常特別的菜品。壽司上的魷魚鮮嫩多汁,配上微鹹的鹽,營造出一種獨特的風味,讓人驚喜不已。深海池魚是一道令人快樂的料理!鮮嫩的醋青魚搭配上透透的白板昆布,呈現出一種透明的質感,讓人垂涎欲滴。帆立貝的新鮮程度令人驚喜!每一口帆立貝都散發出濃郁的鮮甜味道,讓人愛不釋口。野生油甘魚更是一道讓人難以忘懷的菜品。這種魚肉的油香充足,口感鮮嫩,讓人回味無窮。池魚和吞拿魚都展現了日本料理的精華。池魚鮮嫩多汁,吞拿魚則配以赤身醬油味道為人喜愛
高質的日式廚師發辦,實在令人印象深刻!

深海池魚是一道令人快樂的料理!

池魚和吞拿魚都展現了日本料理的精華。池魚鮮嫩多汁,吞拿魚則配以赤身醬油味道為人喜愛。

最後,中拖羅給人留下了深刻的印象!
2023-12-21 36 瀏覽
廚師真係好細心同用心!佢地唔止會做出好味嘅菜式,仲會細細心心咁介紹每一件壽司嘅來源同種類。每一個細節都令人驚喜!今次同屋企人係半島酒店慶祝生日~ 餐廳嘅服務真係一流,而且廚師嘅菜式更係無得挑剔!尤其係季節限定嘅楓葉甜品,真係精緻得令人捨唔得食。最令我哋印象深刻嘅前菜有炙燒白子同黑松露茶碗蒸龍蝦。炙燒白子嘅味道好特別,入口即化,令人回味無窮。而黑松露茶碗蒸龍蝦就更加豪華,龍蝦肉鮮嫩多汁,加上黑松露嘅香氣,真係好滿足!仲有魷魚壽司,佢將魷魚切成飯絲嘅樣子,真係好特別嘅刀工!魷魚嘅鮮味配上少少鹽同埋切成飯絲嘅刀工,味道真係好好!深海池魚都好好味好新鮮!醋青魚同白板昆布一齊食,嘗試出嚟嘅味道酸酸地好特別,醋青魚嘅酸味同昆布嘅風味真係好搭配!帆立貝絕對會令人讚不絕口!超級新鮮好味!當然唔少得池魚同吞拿魚,池魚爽口,吞拿魚更加左赤身醬油,帶出魚嘅鮮味,令人回味無窮。最後一款半肥瘦中拖羅真係好美味!脂肪均勻感入落口入邊真係好好食!到最後仲有超級豐富嘅海膽!大大件入口即溶

帆立貝絕對會令人讚不絕口!超級新鮮好味!

到最後仲有超級豐富嘅海膽!大大件入口即溶
2023-12-17 50 瀏覽
今年結婚周年去左半島食omakase今年無假,唯有放工近近地去尖沙咀食飯半島呢間釧唔算好貴環境服務質素相當有保證首先係北海道真蠔,用左柚子酸汁,生蠔爽口,柚子清新帶出生蠔鮮味希魚卷用紫蘇葉昆布包住再炸到好似天婦羅咁款鬆脆壽司有10件+1件手卷針魚,手釣池魚,北海道帆立貝,白魷魚,將油漬油甘魚,鮟鱇魚魚肝,黑鯥,醋青魚,赤身,吞拿魚卷,海膽壽司印象最深刻係八魷魚,個樣好簡單,但最好食,好鮮甜彈牙,印象難忘仲有海膽壽司,超級好味,入口即溶,鮮甜無比,拍手拍手野鴿蛋白雞肉洋蔥菇湯又清又滋潤初冬飲又補身又好味季節限定甜品以紅葉做主題,用楓糖,朱古力,龍珠果,當造日本柿,白葡萄作為點綴,酸酸地中和糖漿同朱古力嘅甜味,好有層次另外結婚周年送咗一件蛋糕在加一張即影即有相,好細心服務,我哋十分滿意
今年結婚周年去左半島食omakase
今年無假,唯有放工近近地去尖沙咀食飯

半島呢間釧唔算好貴
環境服務質素相當有保證

希魚卷用紫蘇葉昆布包住
再炸到好似天婦羅咁款鬆脆

壽司有10件+1件手卷
針魚,手釣池魚,北海道帆立貝,白魷魚,
仲有海膽壽司,超級好味,入口即溶,鮮甜無比,拍手拍手

野鴿蛋白雞肉洋蔥菇湯又清又滋潤
初冬飲又補身又好味

季節限定甜品

2023-12-17 42 瀏覽
今年放唔到假去旅行,唯有同老公去食餐又靚又好食嘅omakase 先今日係星期四,唔算多人,可以同老公靜靜地享受吓今次個餐好豐富前菜有兩款首先有十款手卷有一款湯一份甜品有三款前菜係柚子醋生蠔同炸希魚卷生蠔清爽肉厚 魚卷香脆彈牙壽司食材又新鮮又靚海膽壽司-呈金黃色,鮮甜味美北海道帆立貝-飽滿,軟嫩肉厚鮟鱇魚魚肝-口感順滑將油漬油甘魚-細緻甘甜針魚手釣池魚-魚油甘香白魷魚-透明清爽黑鯥-魚味清新醋青魚-赤身-肉質較實,色澤亮麗吞拿魚卷-肥美入口即溶白鴿湯湯色清潤,味道甘甜,入口順滑甜品有豆腐雪糕,豆香軟滑黑芝麻朱古力卷,芝麻味濃厚季節性楓糖紅葉甜品無論賣相同味道都十分吸引

今日係星期四,唔算多人,可以同老公靜靜地享受吓

今次個餐好豐富
甜品有三款

前菜係柚子醋生蠔同炸希魚卷
生蠔清爽肉厚 魚卷香脆彈牙

壽司食材又新鮮又靚

海膽壽司-呈金黃色,鮮甜味美
北海道帆立貝-飽滿,軟嫩肉厚
鮟鱇魚魚肝-口感順滑
將油漬油甘魚-細緻甘甜
針魚
手釣池魚-魚油甘香
白魷魚-透明清爽
黑鯥-魚味清新
醋青魚-
赤身-肉質較實,色澤亮麗
吞拿魚卷-肥美入口即溶

白鴿湯
湯色清潤,味道甘甜,入口順滑

甜品有豆腐雪糕,豆香軟滑
黑芝麻朱古力卷,芝麻味濃厚
季節性楓糖紅葉甜品
無論賣相同味道都十分吸引
好友生日,相約到半島酒店地庫的"釧"共晋午餐,慶生兼聚舊!這餐廳環境舒適,設計以木系為主,除了吧枱之外,也有適合三數知己的散座,如想有私人空間,可選房間,各適其式。廚師發辦午餐 $680/每位先付~ 沖繩水雲,口感清新,配輕煎過的帶子,鮮甜味美,十分醒胃。綴以清香的食用菊花,是很好的前菜 。向付- 刺身五點盛~六款刺身包括、鰤魚、油甘、鰆魚、牡丹蝦、赤身、中拖羅、都是高質素的。油甘嫩滑細膩、味道甘甜。鰤魚肉質甜美,豐腴合度。鰆魚輕炙過,脂香更突出。尤其喜歡牡丹蝦,十分鮮甜。赤身嫩滑而魚味濃郁,細嫩幼滑。中拖油花均匀,入口融化。蓋物 - 茶碗蒸~茶碗蛋口感嫩滑,配天慧菇、黑松露,蛋味帶菇香,很美味。燒物- 甘鯛立鳞燒~炸甘鯛魚鳞,鬆脆香口,魚肉鮮甜,配辣肉腸,黃豆和羊肚菌醬汁,綴以食用花,是很特色的組合!食事 - 海鮮丼~ 海鮮丼有油甘魚和三文魚籽,配甜蛋、蘿蔔粒和青瓜, 色彩繽紛,鮮甜魚肉添上清新口感,十分滿足!食事- 鮑魚飯~ 薄切鮑魚片鮑味濃郁,配黑松露, 與黑松露汁一起燴飯,超美味!留椀- 味噌湯~ 與別不同的味噌湯,以三種麵煮成, 配白肉菇、豆腐、腐皮、紫菜和九條蔥, 味道恰
好友生日,相約到半島酒店地庫的"釧"共晋午餐,慶生兼聚舊!

廚師發辦午餐 $680/每位

先付~

向付- 刺身五點盛~

油甘嫩滑細膩、味道甘甜。
鰤魚肉質甜美,豐腴合度。
鰆魚輕炙過,脂香更突出。
尤其喜歡牡丹蝦,十分鮮甜。
赤身嫩滑而魚味濃郁,細嫩幼滑。中拖油花均匀,入口融化。

蓋物 - 茶碗蒸~
茶碗蛋口感嫩滑,配天慧菇、黑松露,蛋味帶菇香,很美味。

燒物- 甘鯛立鳞燒~

食事 - 海鮮丼~

食事- 鮑魚飯~

留椀- 味噌湯~
與別不同的味噌湯,以三種麵煮成, 配白肉菇、豆腐、腐皮、紫菜和九條蔥, 味道恰到好處。

甘味~
腐皮做的香脆福袋包著幼滑的豆乳雪糕,豆味濃郁,加上焦糖和奶油,鋪上金箔添點貴氣!

甘味~
表面全黑,其實是黑白朱古力混合,裡面包著爆炸糖,味道豐富又有創意!

總結是經典的五星級酒店,帶時尚氣息的演譯。高質食材,結合創意的配搭和擺盤,是一次很滿足的美食體驗!

尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖
+852 29578838
呢間真係Bookmarked左好耐喇😍趁年尾又係時候獎勵自己🥰見到佢地最近推出左table menu,以懷石料理作為套餐🍱感覺就好似去完一轉溫泉旅館食晚餐,份量同樣屬於重磅級😝🍱釧のコース料理懷石料理套餐 HK$1680+10%/pp🌿靖魚卷用左已調味嘅酸青瓜及海藻沙律伴碟,靖魚卷中間加左茗荷,令菜式增添芳香尾韻,係一道令人難忘嘅開胃菜🌿螯蝦他他首先最上層用左Cristal Caviar做點綴,螯蝦就用左他他做法,入面加左青檸汁做調味,中層紅色部分就用左水果蕃茄,而最底層就用左蝦湯去做左個Panna Cotta嘅口感,食嘅時候可以一羹舀到落底,整體味道濃厚,加上甜酸口味,層次感非常豐富🌿刺身拼盤分別有鮮白子、池魚及中拖羅!建議先食鮮白子,上面配有帶點微辣嘅蘿蔔泥,底下則配上帶有酸味嘅水雲醋物,可攪拌後一齊食用,味道非常清爽!池魚肉質爽滑,由於本身魚味較濃,可配上薑一齊食用!而中拖羅油脂感重,味道較濃厚而且入口有溶化嘅感覺🌿毛蟹師傅將毛蟹蒸熟後將蟹肉拆左出黎,上面配左鮮甜嘅赤海膽,另一部分就係蟹腳,食落去啖啖肉,上面加左蟹膏做點綴,旁邊配有蓮芋,可將紫蘇花拆出黎配上蟹肉一齊食用會更具香氣
🍱釧のコース料理

刺身拼盤
刺身拼盤 - 鮮白子
刺身拼盤 - 池魚
刺身拼盤 - 中拖羅
分別有鮮白子、池魚及中拖羅!

🌿毛蟹
毛蟹
毛蟹

🌿八寸
八寸
「八寸」原本嘅功能係下酒,所以多數喺刺身之後先上菜,八寸料理多數以山珍搭配海味嘅形式,將代表季節嘅食材放成一盤,視覺效果非常豪華

▫️真丈
八寸 - 真丈
加了蝦肉去製成,食落有d似薯蓉嘅感覺

▫️龍蝦膏伴水雲
八寸 - 龍蝦膏伴水雲
水雲帶有微酸,旁邊嘅龍蝦膏味道非常香濃,雖然外表mushy,但食落口感軟滑得黎亦帶點嚼勁,超有驚喜

▫️伊達卷
八寸 - 伊達卷
加入左日本新年おせち料理定番嘅伊達卷,味道鹹甜適中,口感有d似海綿蛋糕

▫️蝦卷
八寸 - 蝦卷
熟蝦肉內配有明太子,味道帶點微辣

▫️燴牛小排
八寸 - 燴牛小排
口感軟腍且牛肉味濃,配合水菜及蘿蔔泥一齊食用有助平衡肉味

🌿公魚天婦羅配鬼ひも川烏冬
公魚天婦羅配鬼ひも川烏冬 - 公魚天婦羅
公魚天婦羅配鬼ひも川烏冬 - 鬼ひも川烏冬
公魚天婦羅入面用左山椒調味,另以魚骨醬配上白布烏冬,味道極濃厚,帶有一點像蝦膏嘅鹹味,白布烏冬非常掛汁

🌿野鴿清湯配鴿肉餃子
野鴿清湯配鴿肉餃子
野鴿清湯配鴿肉餃子 - 鴿肉餃子
野鴿清湯配鴿肉餃子 - 野鴿清湯
鴿髀用左餃子皮包住一齊炸香,可直接食用!另外鴿湯就先將鴿肉燒炸過,再加入洋蔥、大蒜、甘筍、菇等蔬菜去調製,最後用蛋白雞肉去做吊清,將湯內嘅雜質清除,兩款菜式剛好平衡一下油膩感

🌿鹿兒島A4牛小排
鹿兒島A4牛小排
結合左日本傳統朴葉燒與鐵板燒嘅一個做法,肉質柔軟又Juicy,可配合旁邊嘅南瓜、洋蔥、豆苗、Wasabi及蒜片一齊食用

🌿燴鮑魚飯
燴鮑魚飯
師傅先將鮑魚precooked,再將鮑魚肝拆出黎配合日本米一齊烹調,煮至Risotto般口感後再以檸檬汁、檸檬皮及麻油去調味,最後加上黑松露醬及已預煮嘅鮑魚落去燴一下就完成!整個燴飯充滿香氣,口感非常creamy,雖然此刻已經撐腸拄腹,但為左唔好辜負師傅嘅心機,仍然趁熱努力食!

🌿豆乳奶凍及黑芝麻朱古力
豆乳奶凍
黑芝麻朱古力
甜品真係好有驚喜!豆乳奶凍外脆內滑,豆乳味突出,外層係焗脆左嘅腐皮,內裡包住豆乳奶凍,並加入黑糖及醬油調味,味道甜中帶咸,底層配有胚芽,可混合後再食用!而黑芝麻朱古力亦非常有特色,充滿黑芝麻香氣,為整個晚餐劃上完美句號!

套餐整體份量非常多,我地兩個女仔真係食得有d吃力😂相信男士都一定會滿腹而歸!
2023-12-04
$1900 (晚餐)
鹿兒島A4牛小排
豆乳奶凍
🔥好味指數:9/10.呢一間好出名嘅半島Omakase一早book定位慶祝紀念日🥳今次揀咗晚市 汐 套餐 $1980一位有2個前菜+1品料理+ 10件壽司+卷物+湯及甜品聽到都覺得好豐富 亦都非常期待😃.一開始職員會送上一杯熱嘅綠茶然後就到第一道菜式.🔥炙燒北海道鱈魚白子白子口感非常creamy 經過炙燒再放上少少醬汁酸酸地非常清新一啲都唔會腥😍.🔥 白合根 蝦膠製成的料理食落口感好似薯蓉咁用先炸後蒸的方式烹調亦配上了烏魚子片味道較為清新 作為前菜不錯😌.之後會奉上前菜漬物 青瓜,淮山和酸姜另外就到10款壽司🔥北海道帶子 口感非常鮮甜 近乎入口即溶🔥北海道野生鰤魚 師傅講解係油甘魚嘅一種但要重10kg 以上先會被稱為鰤魚油份充足 近乎入口即溶😋🔥毛蟹 滿滿的蟹肉 鮮味十足🔥醬油漬tuna 口感軟滑 🔥拖羅 油分比較重 無得輸😋🔥鯖魚 點配蔥花野生Wasabi 不錯🔥日本真鯛 (赤䲞)魚味濃郁🔥北寄貝 爽口鮮甜🔥日本三重縣鮫魚 🔥秋刀魚 魚味應係十款壽司裏邊最濃郁 放了柚子胡椒 好香😋🔥筋子 比平時的三文魚子偏甜 咬下去油脂四溢 口感豐富🔥北海道海膽 係北海道根室生雲丹 師父絕對冇吝嗇
🔥好味指數:9/10

食落口感好似薯蓉咁
用先炸後蒸的方式烹調
亦配上了烏魚子片
味道較為清新 作為前菜不錯😌
之後會奉上前菜漬物 青瓜,淮山和酸姜
另外就到10款壽司
🔥北寄貝 爽口鮮甜
🔥日本三重縣鮫魚
🔥秋刀魚 魚味應係十款壽司裏邊最濃郁 放了柚子胡椒 好香😋
🔥筋子 比平時的三文魚子偏甜 咬下去油脂四溢 口感豐富
🔥北海道海膽 係北海道根室生雲丹 師父絕對冇吝嗇 瘋狂放左兩層海膽 睇到都覺得吸引🤭 一啲都唔會腥 非常鮮甜😋

🔥拖羅太卷 入面包咗中拖羅 赤身 燒過嘅大拖 仲有醃蘿蔔同埋炒芝麻 口感非常豐富 啖啖幸福滋味🤤 仲配咗個玉子蛋卷
🔥野鴿清湯
非常鍾意嘅一個湯 飲落真係超級鮮甜冇咩油 用大蒜 甘筍 洋蔥 菇 野鴿一齊熬製而成
最後仲加咗蛋白,製成類似法式清湯的感覺
🔥係呢個時候職員換咗玄米茶
配合返之後食甜品,減低飽滯感😇非常貼心
🔥甜品方面真係非常出色!
絕對值得一試 經廚師用心製作設計而成甜品非常有心思😆仲要好好食
🔥配合秋天主題用上楓葉的設計🍂
色彩繽紛嘅落葉脆片,仲有秋天當做嘅酒漬生果配上開心果醬、日本和歌山富有柿,芝士慕絲,以舌頭感受濃濃秋意。
🔥福袋豆卜 超中意嘅甜品
平時我唔係太鍾意食甜品
但係呢一個真係超級好食🤤🤤
用豆卜炸到脆卜卜做外皮
入面係豆腐奶凍雪糕咁
超級香豆腐嘅味道😍
配埋啲脆脆食 唔會過甜,甜度適中,越食越上癮😆😆
🔥芝麻朱古力
職員話係餐廳嘅signature甜品
芝麻味非常濃郁,配上朱古力一齊食
幾新鮮嘅感覺
甜品都做得非常出色
餐廳職員亦會不間斷為客人換上熱茶
服務一流
絕對值得推介🔥🔥🔥😆
好友和我慶祝生日,知我鍾意食Omakase, 揀了在 半島酒店地庫的"釧"食lunch, 好驚喜!好開心!店子以木作主調,設bar枱,散座和獨立房,環境舒適,店員和經理招呼有禮,態度友善,令人心情愉快!Lunch Omakase$680/per head先付~ 沖繩的水雲菜配帶子和食用菊花。 帶子表面微微煎過, 肉質鮮甜, 配冰涼酸酸的水雲,十分清新健康。向付~ 刺身五點盛~有鰤魚,鰆魚,油甘,中拖羅,赤身,牡丹蝦。鰆魚表面輕輕炙過,口感鬆軟嫩滑。牡丹蝦爽脆鲜甜。油甘軟滑味濃,鰤魚魚味特濃。赤身比較爽口,但魚味濃。中拖沒有筋,入口即溶,好美味。蓋物~茶碗蒸~蒸蛋十分嫩滑,配上菇味濃郁,滑嫩的天慧菇和黑松露,超好味。燒物~甘鲷立鳞燒~將魚鳞炸過, 口感非常鬆脆可口,魚肉鲜甜, 配辣肉腸,黃豆和羊肚菌醬汁,十分出色!食事~ 鮑魚飯~ 將鮑魚切成薄片, 鮑魚味仍然十分濃郁, 與黑松露汁一起燴飯,好好味呀!食事~海鮮丼~ 有三文魚籽,油甘魚 ,蘿蔔粒 ,甜蛋和青瓜做成丼, 最驚喜莫過於甜蛋, 做到好似布甸般滑嫩,正!留椀~味噌湯~ 以三種麵豉調製而成, 配料有白肉菇,九條蔥; 紫菜;豆腐和腐

Lunch Omakase$680/per head

鰆魚表面輕輕炙過,口感鬆軟嫩滑。牡丹蝦爽脆鲜甜。

油甘軟滑味濃,鰤魚魚味特濃。

赤身比較爽口,但魚味濃。中拖沒有筋,入口即溶,好美味。

燒物~甘鲷立鳞燒~將魚鳞炸過, 口感非常鬆脆
可口,魚肉鲜甜, 配辣肉腸,黃豆和羊肚菌醬汁,十分出色!

留椀~味噌湯~ 以三種麵豉調製而成, 配料有白肉菇,九條蔥; 紫菜;豆腐和腐皮, 味道剛好不會太鹹。

甘味~ 以腐皮造成的福袋殼口感鬆脆,包住 軟滑的豆乳雪糕, 上面加上焦糖,奶油和金箔, 好好味呀!

甘味~
黑白朱古力裏是爆炸糖脆脆,好美味而且有心思,很滿足!

2023-11-18
2023-12-01 207 瀏覽
時間過得真係快啦,同老公結婚已經27年,係呢一個27年嘅重要日子(結婚紀念日),老公悉心安排廚師發辦:仲要喺半島酒店,令我十分之驚喜,而且價錢仲要十分之抵食,以呢個價錢嚟講,食到咁有質素嘅日本廚師發辦,幸運地仲要係安排一間房,同老公撐枱腳,沒有任何人騷擾,我誠意推薦。房間播着音樂,裝修十分之亮麗,每一道料理,由侍應送入房間,私隱度十足,亦都可以放心講悄悄情話,呢餐真係抵食啦。其實有一部份在外面的廚師發辦都可以食到,所以今次嘅重點會係推介一啲喺出邊食唔到嘅食物。北海道昆布深真蠔,蠔身清甜可口,尺寸不算很大,女士要分開兩口,可以保持儀態,又可以吃到清甜的生蠔。百合根真丈,呢個菜式好有日本懷石料理風格,好睇得來,又好詩情畫意,用菊花入饌,是這裏的特色。帶子、深海池魚、鯖魚。款款都非常鮮甜美味。右口魚、秋刀魚。又口又脂味道十足,秋刀魚鮮甜味味。醬油漬赤身,赤身吸收了醬油的味道,提升了味道層次。鰤魚、生筋子、北海道馬糞海膽,當然以海膽的味道最為吸引。吞拿魚太卷,大拖羅、中拖羅、赤身,集齊了拖羅魚最美味的部份,當然是味道最好的。鴿湯,唔講都唔知,是鴿做的湯,味道鮮甜可口,非常有特色。豆乳福袋杯芽,

帶子、深海池魚、鯖魚。款款都非常鮮甜美味。

右口魚、秋刀魚。又口又脂味道十足,秋刀魚鮮甜味味。

醬油漬赤身,赤身吸收了醬油的味道,提升了味道層次。

鰤魚、生筋子、北海道馬糞海膽,當然以海膽的味道最為吸引。

鴿湯,唔講都唔知,是鴿做的湯,味道鮮甜可口,非常有特色。

豆乳福袋杯芽,豆乳味道香濃,甜度適中。
葉忍:這個是季節限定,隨着不同的天氣轉變,非常詩情畫意。
黑芝麻朱古力,又是這裏的名物,有機會必定再試。
$2000 (晚餐)
紀念日
2023-11-29 47 瀏覽
廚師發辦近年在香港非常流行,而在五星級酒店內的廚師發辦,非常令人憧憬有另一番風貌。今晚本來訂了位,不過因為是日太多人,被升級到極為罕有的貴賓廳內,雖然不能看到廚師準備食物的樣子,不過處於貴賓室內,又是另一種風味。貴賓室的裝修是為了商務而設計的,大約可以容納六至八人,餐枱是實木製造的,非常有格調,是招呼朋友和客人的最佳選擇。百合根真丈,百合嘅質感有啲似馬鈴薯,用料有蝦膠、婆參,松葉蟹、海苔、昆布。湯裏面嘅鹹味來自火腿,有點懷石料理嘅風格。北海道昆布深真蠔配上青檸酸汁及食用花,蠔的味道清甜可口,部份爽脆美味。帶子配上竹炭鹽,簡簡單單的配搭,已經帶起了帶子的原始鮮味。深海池魚,池魚刺身爽甜可口。鯖魚的魚肉味道濃郁,沒有腥味。右口魚比左口魚的油份多些,而且更加鮮甜。秋刀魚配合蘿蔔蓉,味道清爽,秋天最美味就是秋刀魚。鮟鱇魚肝做成了他他,口感有點像鵝肝醬一樣,加上爽脆的脆片,味道層次更加豐富。鰤魚即是油甘魚,不過鰤魚比油甘魚的味道更加鮮甜。季節限定:生筋子,即是新鮮三文魚子,用醬油漬,令到三文魚子沒有腥味,只有鮮甜味。北海道馬糞海膽,海膽味道鮮甜,吃得出是一等一顆色。醬油漬赤身、拖羅魚。用了七日熟

帶子配上竹炭鹽,簡簡單單的配搭,已經帶起了帶子的原始鮮味。
深海池魚,池魚刺身爽甜可口。
鯖魚的魚肉味道濃郁,沒有腥味。

右口魚比左口魚的油份多些,而且更加鮮甜。
秋刀魚配合蘿蔔蓉,味道清爽,秋天最美味就是秋刀魚。

鰤魚即是油甘魚,不過鰤魚比油甘魚的味道更加鮮甜。
北海道馬糞海膽,海膽味道鮮甜,吃得出是一等一顆色。

醬油漬赤身、拖羅魚。用了七日熟成方法處理,魚肉味道更加濃郁,這個是比較少,在廚師發辦內吃到的。

吞拿魚太卷,大拖羅、中拖羅、赤身,最好一口過,因為會吃到好複雜的層次。
玉子的雞蛋味道香甜。

鴿湯,用上法式的做法,令到個湯非常之清甜,是一道非常有特色的日本清湯。

豆乳福袋杯芽,豆乳味道十足,加上香脆的配料,令人回味無窮。
葉忍:材料有開心果、柿、白加侖子、龍珠果、巧克力。廚師加入秋天的氣息,令到這個甜品好味之餘,還增加了藝術色彩。
黑芝麻朱古力,又是這裏的名物,非試不可。
2023-11-25 41 瀏覽
去左半島酒店食日本野,員工好有禮貌😊餐廳座落半島酒店地庫,釧Kushiro個名好有型,坐得舒服氣氛好✨❤️黎打卡好有氣派晚餐 汐 SHIO 有前菜、一品料理、10貫壽司、卷物、熱湯、甜品😋首先有白子,來自北海道食落帶鮮香味道濃郁,加左辣椒、羅白蓉、酸、蔥花調味,自己覺得少少調味已經好好食!百合根真丈係呢度獨家創作,百合根磨蓉加入海老蓉、澳洲婆參蒸熟、炸脆。佢哋嘅湯用伊比利亞腿、松葉蟹肉煮成。成個製作方法都非常之用心,食到烏魚子帶鹹香同時咬到海蔘爽口口感。帶子色澤靚而且大大粒,好鮮😋簡單加柚子青檸汁已好好食鹿兒島深海池魚一直都知深海池魚好肥帶濃濃脂香鰤魚腩本身油份重仲要腩位,油分更多入口即溶🫶🏻秋刀魚 秋刀魚刺身一直都係季節性,味道清唔需要太多調味已經好好食,師傅喺上面用刀𠝹開令壽司好似藝術品拖羅佢係蛇腹拖羅🙀所以睇落好似斷開咗,係呢種拖羅獨有。咬落食到中間筋膜位置,呢個位重油香,愈食愈香北海道鮟鱇魚之前食鮟鱇魚,都係一件件,今次師傅裝佢加味林清酒整說之後再落埋蘿蔔漬,食嘅時候有好香酒味,然後係用咗脆tart配,成個口感賣相都好特別。筯子之前未食過🙈特別在於就係有層筋膜,咬落去香,令魚子嘅

帶子
色澤靚而且大大粒,好鮮😋簡單加柚子青檸汁已好好食

鹿兒島深海池魚
一直都知深海池魚好肥帶濃濃脂香

鰤魚腩
本身油份重仲要腩位,油分更多入口即溶🫶🏻

秋刀魚

拖羅

北海道鮟鱇魚
之前食鮟鱇魚,都係一件件,今次師傅裝佢加

筯子
之前未食過🙈特別在於就係有層筋膜,咬落去香,令魚子嘅鮮甜味道更香。

黑頭魚
主要食佢肉香同口感,係種味道比較清,肉質相對結實脂肪較少,主要食魚肉香。

右口魚邊
右口魚好少郁動所以好肥,魚邊位置肥上加肥。即場火炙燒過後脂肪熔後更肥美。

赤海膽
味道清甜好食口感正🤓師傅好大方比左好多!

吞拿魚太卷
入面好多前料,有呑拿魚、赤身、火炙大拖同芝麻羅白漬,食嘅時候除左魚香仲有羅白嘅清。

野鴨湯
非常特別用料入面有野鴨、甘筍、西芹、洋蔥等等,師傅用蛋白去油,所以成個湯好清好健康。

甜品真係太屈機了
葉隱用左糖脆脆,入面有我最愛嘅cream cheese mousse,加入龍珠果同白加侖子之後就好靚好高級,女仔一定好鍾意。豆乳奶凍外層脆卜卜成個袋咁,奶凍香滑又唔會太甜。壓軸黑芝麻朱古力帶濃濃芝麻香,入口即溶。
人均680hkd 我觉得这个💰花的每一分都值得!午市套餐有超完整的顺序1⃣️水云菜:是滑溜溜的口感,吃进嘴里酸甜鲜,吃完一小盅,感觉胃口全被调起来了!2⃣️刺身拼盘:上来这一盘的时候我以为是两个人share的,没想到是一人一盘!刺身一次 吃到爽,四鱼一虾,从春鱼的油润,吃到狮鱼的鲜美,再到牡丹虾的清甜!可以一次满足对寿司的所有幻想!3⃣️蒸物:滑嫩的蒸蛋上淋满了黑松露酱汁加上天惠菇,看不到肉但是入口满嘴肉香,蒸蛋必定是用了超级浓郁的高汤做底4⃣️甘鲷立鳞烧:超惊艳!鱼皮炸到酥脆,鱼肉鲜嫩多汁,和黄豆酱底超级搭5⃣️海鲜丼&鲍鱼烩饭:这是唯一需要share的,正好两种口味都能尝到,海鲜饭实在是太过精致,每一勺都像艺术品,有桑树花镶嵌在过着鱼子的饭上,入口层次更是无与伦比;鲍鱼片又大又嫩,又有满满黄油松露香6⃣️味增汤:正宗味增,加以菌子小料增加口感7⃣️豆乳福袋:本人近几年吃到最好吃的甜品没有之一😍说实话没想过日料店的甜品能这么好吃,酥酥的福袋里装满冰凉豆乳,脆脆白巧麦片打底,它们一起在我的嘴里演交响乐8⃣️黑芝麻巧克力:最后用巧克力收尾,第一次吃黑芝麻口味的,像是固体黑芝麻糊在嘴里慢慢融开,纵享丝滑没想到可以为一家店
人均680hkd 我觉得这个💰花的每一分都值得!
午市套餐有超完整的顺序
6⃣️味增汤:正宗味增,加以菌子小料增加口感
没想到可以为一家店写这么多还没完🥹这家店的服务超好,服务员都愿意耐心讲解食材是什么以及烹饪手法,整个环境都是淡淡的自然焙茶香味,十分放松!
整一套菜品搭配也超级合理,味道从清淡到浓厚,吃好的同时也有饱腹感,在半岛酒店吃这顿午餐让我忘记一周的疲惫😌
2023-11-17