餐廳: 金裝燉奶佬餐廳 (美孚新邨)
資訊:

2010-10-19 8 瀏覽
星期日早上, 人懶. 不整早餐了, 轉身便落樓下, 買盒Breakfast上來, 一份自己, 一份齋妹. 齋妹鐘情於麥麥的蛋包仔. 我就想試試新的. 近來美孚的食肆來了一個大換血. 不少老字號,不少不行的, 通通走走走. 來, 來了些新的, 有連鎖, 有小食肆. 今天早上, 就來試試新來的連鎖品牌, 金裝燉奶佬餐廳.為何題目叫抄呢, 因為我覺得其形式好似把幾間出名的茶餐廳、快餐店, 完整的仿造. 餐廳餐牌似足某出名的茶餐廳. 而我是日食既早餐, 就等同某快餐店的出品. 應真有乜抄乜.點抄法?? 罪證就在我所點的早餐上發現. 早餐, 炒蛋, 火腿, 漢堡扒, 再加上蘿蔔糕. 配搭, 不就是名牌快餐店的傳統早餐配搭麼. 係多幾片見到都唔想食既黃芽白俾你. 味道同賣相抄到十足, 但質素就比不上快餐店. 炒蛋欠滑溜, 蘿蔔糕味道不錯但煎得太燶, 太乾. 唯一要說好的, 就是塊漢堡扒, 食得出粗粗鞋鞋, 肉粒分明, 他們說明是自家製, 食後, 呢一點我相信.味道其實是可以的, 不過, 總覺得佢地帶點什麼影子, 沒有自己style, 沒有新意.

10 分鐘 (外賣自取)
$22 (早餐)
2010-09-02 37 瀏覽
Since Manhattan Hill has quite a little choice, we walked to Mei Foo for a dinner. Yes, walked for 10 minutes from Manhattan Hill to Mei Foo Lai Wan Road on a hot summer evening!We ordered four main dishes and each dish came with either beverage or dessert. 炸豬扒鰻魚飯: The 豬扒 was slightly overcooked and they may want to change some of their "thousand year oil". The poor quality of eel was enhanced by the delicious eel sauce. So, the overall quality was elaborated. 海南雞: without considering the t

海南雞: without considering the term "海南", this is not a bad chicken rice set.

菠蘿豬扒飯: If you are looking for some sweet and sour, it's not a bad idea.

豬扒和雞扒 with veggie & potatoe: You may not want to try this since the pan fired pork chop and chicken was quite greasy.

Dessert: We got three 涼粉 & one 蒸蛋白牛奶. The simplier the better. The grass jelly is not a bad try.

I think: although it is a local tea house style, its style is slightly better than local fast food shop only. It won't harm to try once.
炸豬扒鰻魚飯
2010-07-01
涼粉
涼粉 & 蒸蛋白牛奶
2010-08-11 10 瀏覽
夏威e燒雞沙律+水餃意粉夏威e即係有一大舊罐頭菠蘿, 哈哈可以切件撈落沙律度食~d沙律係生果沙律,有d青瓜, 紅蘿白, 幾清新, 沙律醬好creamy~燒雞有d炭燒味, 層皮好脆ar, 肉質好滑水餃意粉有3隻豬肉水餃, 入面有d椰菜, 食落sor sor聲可增加口感, 意粉就煮得唔夠淋, 硬左d~西多士+鮑片火腿意粉西多士即炸熱辣辣, 好香蛋味, 一放舊牛油上去即溶ar~入面有花生醬, 仲夾雜左花生粒粒, 好香, 枱上有一樽糖膠任落~鮑片火腿意粉塊鮑片好鮮甜, 好重味精haha, 火腿份量多, 意粉都係硬左d
夏威e燒雞沙律+水餃意粉

夏威e即係有一大舊罐頭菠蘿, 哈哈可以切件撈落沙律度食~
燒雞有d炭燒味, 層皮好脆ar, 肉質好滑

水餃意粉

西多士+鮑片火腿意粉
西多士
鮑片火腿意粉
2010-07-25 4 瀏覽
近來習慣了吃Late Breakfast,今早要去美孚見工,出門之前不敢吃太多,怕腸胃不適,只吃一碗牛奶粟米片和香蕉。 見完工輕鬆晒,經過這間餐廳,看見早餐供應至中午十二時,真的很少有,一般上午十一時已停止供應。這店的環境和座位都很舒適,服務員態度很友善,我坐在一個沒有對面坐位的卡位,這段時間選擇很多,早餐或午餐均可,知慳識儉的我還是選擇了食早餐 - 豬扒太陽蛋火腿蘿蔔榚連熱飲。豬扒很大塊,一面有少少煎燶,另一面是剛剛好的,味道不錯,肉質也是剛剛好;中碼太陽蛋和火腿煎得剛剛好,是標準的味道;蘿蔔榚香甜的蘿蔔味,不是粉多過蘿蔔的敷衍貨色;伴隨還有一些清甜的蔬菜,可以中和肉類的肥膩;咖啡夠熱,味道略酸,跟餐還可以,但不適合齋飲。

中碼太陽蛋和火腿煎得剛剛好,是標準的味道;
蘿蔔榚香甜的蘿蔔味,不是粉多過蘿蔔的敷衍貨色;
伴隨還有一些清甜的蔬菜,可以中和肉類的肥膩;
咖啡夠熱,味道略酸,跟餐還可以,但不適合齋飲。
2010-07-19
2010-07-07 7 瀏覽
我們其實已是第二次幫襯, 上一次的服務已很差, 不過上次真係好多人. 只是招呼得很慢, 又搞錯D野. 態度還叫可接受, 但今次真係食完都一肚氣. 難得約了老公仔食早餐. 見這裡較近西鐵站, 就選呢度啦, 點知.....話說見到外面的奶油豬包的樣子頗吸引, 就想問下侍應早餐有冇得用牛油餐包轉奶油豬包. 幾經辛苦才叫到侍應小姐埋黎. 問佢有冇得轉. 佢就好似聽唔明我問什麼咁. 我心諗一係得一係唔得囉. 唔會唔明白掛? 左問右問, 搞完一輪, 算喇, 我放棄再問佢轉唔轉呢個問題, 唔轉就唔轉啦. 個早餐有得算要牛油餐包或蘿蔔糕, 咁我問個小姐你地既餐包係點樣款架? 佢指住個餐牌話圓形果個就係. 我點睇佢所指住既都只係件餐肉. 唔通我唔識分餐肉定餐包??最後放棄再問佢. 是但叫舊蘿蔔糕食算喇. 食物方面好一般. D煙肉好難食. 炒蛋是當然沒有蛋汁的. 豬扒還算可接受. 蘿蔔糕就只係一pat粉. 全餐之中較好的是杯熱奶茶, 有茶香, 有奶的滑. 既然質數咁一般, 我為何要比錢黎受氣呀.

最後放棄再問佢. 是但叫舊蘿蔔糕食算喇.

既然質數咁一般, 我為何要比錢黎受氣呀.
2010-07-06
$24 (早餐)
  • 熱奶茶
(非會員)
2010-06-25 10 瀏覽
平時太多人, 所以夜晚9點去試試. 食物一般, 選擇唔多.服務差. 雖然唔係要求高級餐廳水準, 但都比想像中一般茶餐廳差. 樓面好多人, 行來行去, 但有d掛著傾計. 我見到我個外賣糖水無蓋放係到成五分鐘都無人理 (但d人就企係面前). 後來有人拿過來時, mug都唔講就放低行開. 我對面張枱上錯飯, 又係聲都唔聲拿去換就算.成間野前前後後都比一般茶餐廳多人, 但反而唔覺好. 腐竹糖水, d 腐竹重係一塊塊, 可能係特色啦.... 名過其實, 唔會再去. 美孚大把好茶餐廳.
平時太多人, 所以夜晚9點去試試.
食物一般, 選擇唔多.

成間野前前後後都比一般茶餐廳多人, 但反而唔覺好.
腐竹糖水, d 腐竹重係一塊塊, 可能係特色啦....
名過其實, 唔會再去. 美孚大把好茶餐廳.

2010-06-24
2010-06-22 8 瀏覽
這是一間我唔會再去的餐廳,我食左佢最出名的布甸木槺燉鮮奶,我只係食左少少,我相信好多媽媽會整得好食過佢,仲要係推介,佢的鮮奶過老,所謂木槺頂住口朧,咳到我死,真係去求其一間煻水店都冇佢咁詭錢,第二日即時打去投訴,不過都係得過講字,有冇跟進,我唔知呀...
$25 (宵夜)
2010-06-09 6 瀏覽
見咁多人排隊, 就試下.酸辣湯底冇酸辣味糖水冇甜味燉奶一般姐侍應姐姐落單落咗10分鐘都有! 好明顯就係冇TRAINING好啦.環境算咁多樣中最好啦, 夠冷氣又坐得幾舒適, 以茶餐廳的STANDARD來說總知,冇下次還我上海婆婆!!
見咁多人排隊, 就試下.

酸辣湯底冇酸辣味
糖水冇甜味
燉奶一般姐

總知,冇下次
還我上海婆婆!!
2010-06-08
  • 奶茶
2010-06-02 15 瀏覽
趁它新開張, 那天諗住下晝較輕鬆, 便去帮襯, 其實己是第二次, 上次吃早餐, 食物品質OK, 但侍應態度麻麻。估計因為初開張, 運作未上軌道, 加上試新店的客人較多, 侍應做得太辛苦的關係。今趟是多給一次机會, 期望情況有否改善。 因是平日下午茶, 較上次人少, 但仍有不少捧場客。點了兩客下午茶餐: 黑椒豬扒炒意粉及豬扒飽。其實, 對中央廚房連鎖式經營餐廳而言, 其食品質算OK了, 起碼比其他龍頭連鎖餐廳優勝。除了那個豬扒飽較差強人意外。但是, 侍應的服務真不敢恭維, 簡直是達到趕客的程度。例如坐低後, 問一位女侍應要下午茶餐餐牌, 她竟馬虎地找來一份午餐餐牌!? 送來點的豬扒意, 卻沒提供刀叉餐具, 要出聲要, 卻只送來一份!? 做每一件事是像是敷衍了事, 轉頭就不想管一樣。這次的經驗, 可算是近幾出外用餐之最--最差服務大獎!到最後點了一份木槺燉奶(外賣), 卻遲遲未做好, 卻原來厨房早就做好了, 是侍應一直沒去理會, 放在那边超过十分鐘, 要我們乾等。正如劉生講, "今時今日, 咁0既服務態度, 真係搵人回頭帮襯都难!" 也許這是侍應冷待客人的目的, 新開張客太多, 要趕走晒回

正如劉生講, "今時今日, 咁0既服務態度, 真係搵人回頭帮襯都难!" 也許這是侍應冷待客人的目的, 新開張客太多, 要趕走晒回頭客才做得到。
2010-05-31
  • 不適用